Am fost astăzi să înscriu doi boboci la facultate. Pe micuțul nepoțel care, peste noapte, a făcut 18 ani și, din ghindocul mic și buclucaș, a ajuns un vlăjgan de doi metri, la fel de buculucaș dar cu mai multe consecințe și pe micuța soțioară care a decis că, după o academie și un master, vrea să mai facă și o informatică la ASE, ca să fie.

#băbăeț. AM fost azi la Ion Mincu și la ASE. La Mincu era lejer, moartea aglomerațiilor fusese ieri, dar la ASE era sânge pe pereți, clădirea era înconjurată de tineret studios, care voia să meargă la facultate. Afară erau 50 de grade la nivelul solului, așa, decent, de vară.

În ambele universități, o căldură infernală. Pic de aer condiționat nu exista. Niște ventilatoare micuțe încercau să bâzâie slab pe acolo, mutând de ici colo aerul greu respirabil și rarefiat. Cel puțin la Mincu nici măcar nu aveau cum deschide geamurile, era o căldură ÎNFIORĂTOARE în sala unde se făceau înscrierile.

Inițial am fost indignat, dar vai, cum se poartă statul cu studenții săi. Dar ffs, eu am stat acolo puțin. Știți cum era profesorii aceia care preluau dosare și verificau chestii? TERMINAȚI! Transpirați,cu ochii împăienjeniți, fără vlagă.

Nu ai cum să te porți așa cu profesorii și angajații. Nu ai cum, e o mizerie, e o bătaie de joc. Dacă ar fi asemenea condiții într-o fabrică privată, aia ar fi închisă și patronii amendați. Fiind o universitate, mă-nțelegi, aia e.

Acum, deși există acea independență universitară, să-mi fie cu iertare. Dar întreb și eu, ca omul simplu. Ce se face cu taxa aia de admitere? La Ion Mincu e 250 de lei. La specializarea Arhitectură, DOAR la arhitectură, erau vreo 600 înscriși, pe 100 de locuri. 150 000 strânși DOAR de la arhitectură. Un aer condiționat portabil decent e vreo 1500 de lei. Chiar în halul ăsta de mari sunt cheltuielile încât nu se poate achiziționa unul care să meargă măcar pe perioada asta?

Băi, profesorii nu sunt sclavi. Dacă ne purtăm așa cu cei ce ne educă copiii, ne vom trezi că profesorii adevărați vor pleca și vor ajunge profesori paparude de astea de pe internet care se laudă că țin cursuri pe la diverse facultăți.

Serios, nu e de glumă.