Articol scris de Marius Tudor

In fiecare sezon competional european este aproape imposibil sa nu se iste cate o bataie generala, cate un scandal in care sa fie implicati “ultrasii” nostri. Ca se intampla si pe stadioanele noastre, se intampla si stim doar noi.

Cele mai des intalnite sintagme ale ultimilor ani sunt “suporterii lui Dinamo au facut…”, “suporterii lui Dinamo au dres…”, deci Dinamo este numitorul comun.

Mai crede cineva ca galeriile nu sunt finantate de cluburi?! Cine credeti ca mai striga ca nebunii pe degeaba in tara asta?! De ce sunt ei prezenti pe stadioane fie ploaie, fie ger, fie vant?! Numai din dragoste pentru culori?! Eu nu mai cred in povesti din astea.

Nu spun ca peste tot e la fel. Dar pe langa faptul ca primesc “subventii” din partea conducerilor de club ca sa intre pe stadion (adica, pentru ca urla ca apucatii, au un statut mai aparte fata de spectatorul care merge la tribuna I, si plateste bilet intreg) mai primesc si bani de coregrafii, mai primesc si bani pentru deplasari. Nimic nu e gratis.

Mi-a ramas in minte o faza de acum vreo trei ani, cand Dinamo batea pe Sahtior la Donetsk, iar liderul galeriei dinamoviste a fost surprins iesind din hotelul unde era cazat Borcea. N-a fost acolo doar pentru o bere, o masa sau un pahar de vin … ci sa incaseze si cotizatia.

Totusi, daca “ultrasii” primesc bani ca sa-si incurajeze echipele…n-ar fi mai corect fata de ceilalti suporteri care prefera sa stea pe scaun si sa aplaude civilizat, sa inceteze a se mai asocia petardelor, fumigenelor si datului cu scaune in cap, acte care sunt interzise pe toate stadioanele si sfideaza cat de cat eticul?

Pedeapsa data clubului Dinamo dupa meciul de la Nijmegen, adica doar o amenda, mi se pare prea putin severa. Arata mai degraba a “o sansa data”, in sensul ca “vedeti ba, conducatorilor, ce faceti cu fiarele astea … ca data viitoare nu mai scapati”.

Eu am renuntat la a mai merge la meciuri, in galerie. A fost de-ajuns sa-mi iau o palma peste ceafa si un scaun in cap pentru ca nu strigam mai tare … ca sa vad, de-acum inainte, meciurile echipe favorite la TV.

Ah, voi mai credeti ca exista vreo organizatie din asta “ultra” care se autofinainteaza?! Nu de alta dar aveam o discutie cu niste baieti … vis-a-vis de grupul care afiseaza mesajul “Mitica la puscarie” la meciurile echipei nationale.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.