Aveam ieri o discuție cu cineva pe un canal de specialiști, legat de angajările pe pile. Că nu, domle, că angajările astea sunt o plagă, și la stat, și la companiile private și că nu ar fi trebuit să fie acceptate în vreun fel pilele și nepotismele.
Acum mulți, mulți ani, unul din mogulii de internet ai acelor vremuri, apelează la mine să îi găsesc un programator, să îi facă nush ce site. Eu, având un prieten programator, îl mai și știam cu foamea în gât, le intermediez cunoștința, la muncă toată lumea. După ceva vreme, vine la mine mogulul (îi spun mogul pentru diferențiere, el e un om foarte mișto și decent) la mine și îmi zice că prietenul MEU, recomandarea MEA, nu i-a livrat nimic, ba mai mult, l-a și dus cu vorba aiurea, vorbeau la telefon și prietenul îi zicea Sigur, în seara asta urcăm sus totul, iar el era pe scara avionului, pleca la Budapesta. #nojoke, 100% real, deja e prea veche ca să fie altceva decât funny, toată lumea deja lucrează la alte niveluri.
Tot acum mulți ani, căutam eu pe cineva să îmi facă o temă de wordpress frumoasă, că mă plictisisem de aia care m-a lansat, de la Microsoft, care fusese genială la vremea ei. Și un alt prieten se oferă el Gata boss, ți-o fac eu, doar 300 de euro, revin în 3 zile cu un mockup drăguț, vorbim.
Și revine omul în 3 zile cu un mockup. Mockupul era o temă de 29 de dolari de pe themeforest, pe care eu o știam foarte bine, doar că îmi fusese lene să stau eu să modific de mână toate porcăriile, dacă îmi plăcea programarea, mă făceam programator.
Un prieten face o campanie și îmi cere sugestii de bloggeri, vloggeri, pe cine să luăm ca să iasă totul bine. Propun o listă de nume, din care și pe cineva care mi-era prieten. În general, nu o fac dar am zis că dacă tot ne strângem în gașcă, să fim toți acolo, râdem, vorbim.
În prima seară, ajungem la cazare, tipul cu organizarea îl roagă pe prietenul recomandat de mine să facă ceva, nu mai îmi aduc aminte. La care ăsta îi trântește Nu este trecut în contract, nu fac și pleacă. Ce trebuia să facă ERA trecut în contract, doar că nu citise contractul, doar se simțea vedetă că era invitat.
Nu am neapărat o concluzie la subiectul inițial al postării. Am o grămadă, O GRĂMADĂ de întâmplări de rahat, prin care am trecut doar pentru am ales să îmi recomand prietenii sau să îi aduc aiurea în tramvai la chestii. Viața m-a învățat un lucru. Când ai businessul tău, nu îl faci cu prieteni sau cu familia, pentru că nu o să iasă. Prietenii și rudele nu vor munci pentru tine sau pentru business, pentru că sunt prieteni, dă-l în plm, lasă, că nu se supără, e mai important ce am de făcut pentru Jenică de la 2.
Dacă ar fi să am un business mare, cu mulți angajați, inițial mă gândeam că aș prefera să merg pe recomandări. Serios, când am început să scriu textul, aceea era finalitatea. Dar după ce am scris cele de mai sus și am rememorat alte zeci de mizerii, mi-am dat seama că, de fapt, nu știu sigur.
Ce ziceți?
NOU
Cred că sunt diferențe mari între situații cu recomandări și angajări cu pile.
La pile se știu multe chestii, inclusiv ca nu e bun pentru postul ăla, acolo se dictează sau se insistă.. ca mie neam ceva, că suntem.. prieteni, îmi ești dator, etc
Eu sunt contra
Recomandările însă mi se par foarte ok, nu se insistă pe.. să-l angajezi, îl recomanzi, cel mai probabil după o experiență personală cu aptitudinile lui
NOU
yup, diferenta mare intre recomandari si pile. la mine in firma, desi se recruteaza pe toate caile posibile, multi se angajeaza pe recomandari. si merge bine, sta lumea in firma 10-15 ani lejer.
NOU
La stat cu siguranță nu. La privat, fiecare e liber să facă ce vrea pe plantația lui.
NOU
Mai slabut cu ajutorul… o recomandare, o interventie de genul ” du-te la X sa iti ia interviu si sa vorbiti, hai ca i-am zis eu sa-ti dea prioritate ” sau o simpla vorba gen il stiu eu pe baiatul asta, vezi daca poti sa-l angajezi, eu zic ca-i bun, dar cam aici ar trebui sa se rezume ajutorul de gen, pentru binele tau .
De obicei, cand mergi mai departe si bagi pile direct, sa iti intre vreo ruda sau vreun prieten bun direct pe vreun post caldut si bine platit, iti faci singur rau, pentru ca oamenii de genul, care vor totul mura-n gura, nu sunt seriosi in munca lor, or sa creada ca daca te cunosc pe tine, iar tu te cunosti cu seful lor direct, e ca si cum si ei au devenit sefi acolo, n-or sa-si faca treaba bine ca au impresia ca o sa ii scoti tu din orice problema, si-ti mai pierzi si tu un prieten care s-a bazat pe recomandarile tale sa angajeze pe nu stiu cine .
Nici daca esti tu seful si angajezi pe cineva care-ti e apropriat sau familie nu prea e bine… fix asa s-au stricat afaceri de succes si s-au pierdut averi mari de-a lungul timpului, cu prieteni si rude angajate, cu prieteni din copilarie si cu rude apropriate deveniti parteneri de afaceri si de investitii. Mai bine rudele si prietenii raman fix atat, iar cand e vorba sa muncesti si sa faci bani, o faci cu strainii .
NOU
Cand vine vreo ruda la mine sa o angajez, ii zic direct, cati bani vrei sa iti dau ca sa stai acasa?
NOU
Singura mențiune ar fi că la Budapesta am fost cu trenul, nu cu avionul.
NOU
CFR sau privat?
NOU
Bai Arhanghele, dupa ce ca nu ti-ai facut treaba, mai si comentezi….
NOU
Nu e vina lui, cum sa urci totul sus cu trenul? Daca gasea bilete de avion se rezolva in seara aia dar asa?
NOU
parerea mea e ca daca faci asta in afaceri publice trebuie sa ti se taie mainile si capul in piata publica. daca ai afacerea ta, ok, se poate discuta. cu ala care are afacerea. pot detalia, dar nu are sens.
NOU
Nu se numeste PILE, se numeste NETWORKING acum!
Atata vreme cat angajeaza prin pile si unul care sa se pricepe in domeniu, nu vad ce ce sa nu o faca.
Rau e la stat cand vezi ca se angajeaza idioti care n-au nicio legatura cu domeniul si care mai si absenteaza de la munca.
NOU
Primul meu job, din studentie, a fost pe pile. Mi l-a gasit vara-mea. Dupa aia m-am descurcat si singur, ca aveam deja ceva in CV.
Zic ca am facut o treaba buna: m-au pastrat aia trei ani, si inca vreo zece m-am tot vazut cu fostii colegi.
Fast forward these days: daca partenerul nostru din US ne cere un om, si trece de interviu, nu mai cauta si in alta parte. Si nici nu ar angaja pe cineva nerecomandat, ca prefera sa faca business cu firme mici, care raspund la telefon cand e nevoie. Chestie de incredere.
NOU
La fel si eu, primul job a fost un fel de pila. Adica a insistat foarte mult frate-miu si a fost atent cand s-a eliberat un post la fabrica unde lucra el. Angajatorul mare scula in domeniu dar mizerabil cu angajații. Am stat 2 ani cu contract pe perioada determinata si salariu foarte mic. Experienta din acea firma m-a ajutat foarte mult la urmatorul job la care am avansat destul de repede. Ce vreau sa spun, daca nu era “pila” asta poate nu avansam atat de bine
NOU
Pile in Romania =Social Network in Occident.
NOU
Eu am fost recomandata de o prietena pentru jobul pe care-l am acum. Și am făcut tot posibilul sa nu o fac de râs.
NOU
NU TE BĂGA !
Acesta trebuie să fie un principiu de bază după care te ghidezi în viață. Am avut de-a lungul vieții posibilitatea de-a interveni pentru recomandări de lucrări sau pentru a “salva” diverși oameni. Am regretat că am făcut-o în cele mai multe cazuri.
La un moment dat am analizat împreună cu soția eșecurile și am ajuns la această hotărâre. Încercăm cât putem să rezistăm și să ne ținem de ea 🙂
NOU
Sunt angajat în DE, la firmă germană, prin recomandarea unui prieten. Firma căuta ce știu eu (IT), nu găseau de vreo 2 luni, prietenul lucra acolo și le-a zis că știe el pe cineva, aia a fost. Și el era acolo la recomandarea unei fost colege cu care mai lucrase, și care lucra deja acolo.
Nu am o concluzie, doar că si aici se angajează mult pe recomandări.
NOU
Pe pile nu, pe ochi frumoși da.
NOU
Pentru mine, 2 chestii au pus capac.
Prima întâmplare. Acum mulți ani am fost abordat de un tip care avea un startup și se plângea ca i-au plecat cei 2 programatori să lucreze pentru alta firmă și dacă pot eu să preiau. Zic ok, hai sa mă uit. Greșeala nr. 1: am presupus că ăia au plecat la altă firmă. De fapt, au plecat să lucreze pentru asociatul lui. Greșeala nr. 2: am ignorat câteva semne care îmi arătau clar că tipul e cam paranoic și greșeala 3: am acceptat proiectul fără să fiu foarte atent la toate variabilele proiectului, m-am uitat strict la cod și am dat un estimat. Evident, a ieșit o varză, am ieșit din proiect după 3 luni când am văzut ce e acolo și că nu pot lucra cu omul respectiv, evident cu reputația șifonată dar mi-am meritat-o și a fost o lecție bună. Nu poți să iei un proiect doar pe bune intenții.
A doua întâmplare: la un alt proiect aveam nevoie de un designer, lucrasem recent cu unul bun, l-am recomandat, compania l-a luat pe baza recomandării mele și după vreo 3 săptămâni de lucru făcuse nici jumate din ce avea de făcut, ignorase complet ce a vrut clientul și a ieșit altceva. Dar ce a pus capac a fost când mi-a bătut clientul obrazul că cere prea mulți bani. Omul mai lucrase cu designeri de top, știa prețurile, ăsta fiind average Joe din estul Europei care cerea dublu față de un american cu portofoliu solid.
Deci pe scurt, nu. Dacă ajungem să fim prieteni după ce lucrăm o perioadă împreună e ideal. E un semn că există o chimie și un respect față de celălalt. Dar nu invers.
NOU
Parasind lumea aceasta a romaniei mari, cujetand eu la toate mersurile lumii, intru pe o nișā a subiectului: sunt zone de meserii si experiente pe diversele coclauri ale lumii, unde o recomandare poate face diferenta intre a manca/ plati diverse daraveli sau nu.
Si intre femei si intre barbati sunt formate adevarate retele in care unii se sprijina pe altii pentru a merge inainte.
Strict personal, continui sa mi-o iau cam in 90% din situatiile in care mi se cere parerea si pun o vorba.
Iata de ce, in 90% din situatii am ajuns sa fiu mai retinut.
Insa da, mai ales la inceput de drum in viata, trebuie data O sansa cuiva printro vorba buna.
NOU
Eu cred ca daca despre un angajat a ajuns sa fie cunoscut ca este adus “pe pile” inseamna ca este exact genul de om desprins din exemplele lui Cetin.
Altfel, sunt si oameni adusi tot prin recomandari (sau pile, sau cum vreti sa le spuneti) care isi fac treaba exemplar si pot fi considerati un import reusit in orice organizatie. Believe it or not, asta se aplica inclusiv la stat.
NOU
Recomandari pentru invitatie la interviu, e una. Cum ar veni, s-a intredeschis o usa – depinde numai de respectivul daca e capabil sa o deschida complet, sa intre, si sa ramana.
Pile, e altceva – si in ce ma priveste, un mare “nu”. Pentru nimeni. Daca pot, te ajut sa ajungi la interviu, dar de-aici incolo esti pe barba ta.
E cel mai sanatos.
Exemplu personal: primul meu job in Germania a fost prin recomandare pentru interviu – un post in subsolul organigramei. Am demisionat dupa 8 ani, la momentul respectiv avand functia de team leader.
Cam asta.
NOU
O recomandare nu e aceeasi chestie ca o pila. Am o cunostiinta din facultate care a intrat intr-un post caldut la stat pe pile adevarate. Unchi-su a facut presiuni si i-a creat la propriu un post “unicorn” unde este deja intr-o pozitie de management. Nu cred ca are rost sa mai adaug ca persoana nu are ce cauta acolo dar nah, familie veche de securisti normal ca trebuie sa continue traditia.
Genul asta de oameni nu se simt niciodata macar nitel vinovate ca ocupa un post pe nedrept pentru ca au mentalitatea asta de mici, adanc inradacinata. Persoana asta imi spunea la un moment dat in facultate in mod neironic ca nu intelege ce e faza asta cu “coruptia”.
O alta observatie: institutia unde lucreaza este efectiv un tarc pentru diversele neamuri ale diversilor domni sus pusi. Sau mai degraba este o serparie uriasa pentru ca TOTI de acolo au aceeasi mentalitate de cacat. Ei de fapt nu fac nimic concret, se barfesc intre ei si se ameninta pasiv agresiv non stop.
NOU
despre ce agentie ar putea fi vorba?
NOU
@Cool Adam – ar trebui sa faca si sex, ajuta la detensionarea atmosferei.
NOU
Bigbear: la Stat nu se poate. Intre rude…
NOU
Trebuie sa facem un pic si diferenta intre pile si networking. Toti frustratii romani de prin Bruxelles care nu au invatat sa interactioneze uman au impresia ca altii iau joburi si promovari pe pile. Si apoi se uita cu ochii lor goi la tine si te intreaba asa, pe ocolite “da’ cum ai reusit tu sa ajungi acolo?”. E o diferenta intre a vorbi, a (te) promova, si a face cuiva un job cadou.
Nici eu nu recomand aproape niciodata pe nimeni. Dar zic “x e in domeniu, vorbiti, vedeti.” Asta nu e o pila, e o introducere.
NOU
Cred ca e o diferenta intre stat si privat. La stat discutam despre banii statului, nu despre banii unui privat oarecare si, atunci, cred ca ne intereseaza sa nu se angajeze pe pile, cat sa se angajeze oameni buni. La privat insa, pe banii lui, patronul cam poate sa angajeze pe cine vrea, daca acest lucru nu e productiv e pierderea lui.
Apoi, ce inseamna pe pile? Pentru mine cam inseamna, de cele mai multe ori, sa aduci pe cineva care nu e bun pe postul ala, dar e “pila” ta. D-asta ar fi o problema reala la stat. La privat, repet, daca aduci un manager slab, iti pleaca lumea, nu mai performeaza lumea, pierzi bani, il dai afara, e simplu.
Legat de recomandari, da, aici e alta discutie. Daca cineva e recomandat de o persoana cunoscuta si de incredere, merita chemat la un interviu si daca se pupa cu cerintele sa-l iei. Nu consider asta gresit.
Personal, nu as recomanda decat pe cineva de care sunt convins ca ar face treaba cum as face-o si eu, tocmai pentru ca simt ca in vremurile astea, printre multe mizerii, onoarea si cuvantul sunt lucruri de mare valoare.
NOU
Poate ca nu inteleg eu definita de prieten. Daca recomand pe cineva inseamna ca stiu ce stie, care sunt plusurile si minusurile si le pun pe tava. Daca un prieten e recomandat de mine sau eu sunt recomandat de un prieten inseamna ca asteptarea e ca se depune mai mult efort si nu mai putin. Nu inteleg cum poti sa recomanzi pe cineva fara sa ai informatiile necesare despre prieten si despre job. Daca recomand din intitiativa mea pe cineva, adica ma duc la o firma cunoscuta, prietena, si garantez pentru el, inseamna ca sunt dispus sa ii platesc eu salariul in locul firmei daca nu face fata pentru ca stiu exact ce poate si cum e ca personalitate. Dar exista si cunostinte despre care ai informatii minimale dar atunci spui si asta: vezi ca este un tip pe care il cunosc aproximativ, am inteles ca lucreaza in domeniul x, pare ok..etc. dar spui si “dar nu stiu exact cum lucreaza, vezi si tu daca va potriviti”. In al doilea caz e responsabilitatea lui si a firmei si mesajul e din nou clar si exprimat in avans.
NOU
Sunt de acord , majoritatea spun “l-am cunoscut pe unu intr-o seara la bere si l-am recomandat si nu a facut treaba “. Eu am fost si recomndat am si recomandat si nu m-am ars niciodata. Evident daca cineva cauta un sysadmin si nu cunosc bine persoana respectiva nu o recomand .
NOU
daca pot sa ajut cu o recomndare, da, sigur ca da, fara probleme, dar imi asum recomandarea.
de angajat prieteni/rude/fosti colegi…..mai usor si eu am o GRAMADA de gust amar in gura,
stiu/am vazut asemenea modele de business…..doar ca mogulii respectivi plecau din start de la premisa ca la sfarsit vor taia relatia, chiar daca erau prieteni/rude/fosti coleg
viata e complexa si are multe aspecte…..aia e
NOU
clauzele din contract au distrus prietenii, menut
NOU
well, notarul meu mi-a spus mai demult: “contractele bune salveaza prietenii”
Si a avut dreptate, sfatul lui m-a ajutat de mai multe ori in viata.
NOU
word:)))
NOU
Trecand deja printr-o renovare de apartament, cand/daca o sa fie alta in plan in alta parte eu personal nu mai iau mesteri recomandati de altii/prieteni, cel putin 100%nu pana nu vad exact 2-3 lucrari de-ale lor; la fel nu recomand nimanui cand imi cere asta nici un mester. Nu garantez pentru nimeni.
NOU
Citind mai sus am impresia că nu înțeleg eu care sunt limitele unei recomandări. Dacă mi se recomandă un produs / serviciu / persoană, eu consider că e responsabilitatea mea să testez înainte să cumpăr, dacă pun banul jos sau nu e alegerea mea nu a celui care a recomandat. De aceea nici nu reproșez cuiva că am luat eu o decizie proastă, nici nu consider că ar trebui să se supere dacă nu merg pe recomandarea lui. Pentru că atunci când recomanzi ceva tu știi doar o parte din context (știi de exemplu că unui om îi trebuie un zugrav, tu știi un zugrav cu care ai lucrat ok acum 12 ani – dar nu știi ce are ăla de zugrăvit, cât s-a ramolit zugravul, cât e beneficiarul dispus să dea vs cât vrea zugravul pe serviciu, etc…) și nu e treaba ta să-ți faci o imagine completă. Recomandările rulez dacă le folosim corect.
NOU
Eu am recomandat ai am lasat CV uri ale unor cunoscuti, amici, la firma unde am lucrat. Nici unul nu a fost angajat. Mi s-a si batut obrazul in vreo doua ocazii ca sa nu le mai trimit oameni de factura aia ca au fost foarte slab pregatiti. Ba eu am zis sa ajut. Stau acum si inmultesc reactia pentru situatia in care as fi putut pune o pila pentru un bou mitologic de genul asta. Cate sudalme si dumnezei mi as fi luat.
Altfel, am a ut o colega timp de un an, proasta bota. Am aflat ca a fost pila cuiva fooaaaarte influent in firma. Si noi ne tot miram cum drac nu o arunca astia afara. Hehee
Deci da la recomandari, nu la pile.
NOU
angajare doar pe pile e o prostie. pe recomandari e cu totul altceva inseamna si o responsabilitate a recomandarii.
Daca pui o pila cuiva inseamna ca esti prieten cu x si ii faci lui x o favoare ca ii deschizi usa undeva la y pentru angjare. Cum spun tuturor, pilele ar trebui sa se limiteze la deschis usa… dar nu e o garantie nici ca ramane pe post nici ca e o recomandare buna… si asta e. atat e acceptabilul pentru mine la pile.
Recomandare inseamna ca y are nevoie de cineva potrivit pentru orice si tu consideri ca x e cel potrivit. Eu fac asta foarte des, pe domeniul meu cunosc oameni, si recomandarile mele sunt extrem de pretuite. Dar nu recomand pe oricine in orice conditii si nu are legatura cu prietenia. Eu am feedback foarte bun pentru persoanele recomandate si chiar au facut cariere bune unde i-am recomandat.
De asemenea daca vreun amic/prieten se recomanda ca suntem prieteni si il recomand dar noi nu am vorbit despre asta sansele sunt de 99% ca efectul sa fie fix invers pentru ca nu am obiceiul sa vorbesc de rau colegii. Insa daca spun “Nu stiu, nu ma bag” sau “e decizia ta, nu cunosc persoana” asta e fix acelasi lucru cu nu recomand si nu am cum sa ocolesc situatia.
dar pentru ca recomand oameni buni in general am o pozitie pentru cineva bun oricand si mult mai rar oameni potriviti pe care sa-i recomand.
NOU
Pro daca ma angajeaza pe mine, contra daca ii angajeaza pe altii.
NOU
Nu! Niciodată! Sub nicio formă!
Am făcut-o de 5-6 ori. Mi-am dat singur cu bâta-n oo.
Nu faci niciun bine și nu ți se va întâmpla nimic rău.
NOU
15 ani de prietenie, locuit in aceasi casa la inceputul carierei, betii, femei, concedii, etc.
anul trecut am facut un bussines impreuna care insuma vreo 20.000 de euro. ne-am certat de la o chichita de 350 de euro. n-am mai vbit decat la telefon, la modul protocolar si atat. si nu e singurul exemplu. daca vrei sa ramai fara un prieten, faceti un bussines impreuna.
NOU
sau imprumuta-i bani