Citeam articolul acesta, gândindu-mă duios la colegii de bloc. Și la activitățile lor zilnice.

Să vă explic.
Baba care are garsoniera de lângă mine e o jegoasă. Serios, no joke, e pur și simplu jegoasă. Pute din casa ei a jeg când deschide ușa. Ea pute a transpirație în orice moment al zilei. Își scoate punga cu gunoi seara și o lasă pe hol, unde băltește într-un zeamă împuțită, după care, a doua zi, o ia și o duce la ghenă, lăsând în urma ei o dâră de zeamă mirositoare și puturoasă.

Într-o zi, când ploua și era ditamai noroiul pe afară, intram cu cîinele în bloc. Pe hol, numai urme de bocanci noroioși, practic o dâră imensă de noroi care ducea spre lift, plus dâra de noroi a babei, care mergea spre casa ei.

Iar baba, nici una, nici două:
– Eu ți-am zis să scapi de câine, uite ce urme a lăsat pe hol.

Bine, la mine în bloc nu se plătește întreținere, pentru că avem contoare proprii la orice, iar restul le plătește încă dezvoltatorul. Și nici nu ar putea să îmi bage câinele la întreținere, pentru că am un avocat pe care știu să îl folosesc.

Dar așa, ca idee, ați fi de acord ca în blocurile unde se plătește întreținerea la număr de persoane, să fie băgat animalul de companie la întreținere?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

117 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    NU!

    • #2

      Eu da. Dar numai la cheltuielile pentru gunoi menajer si curatenia pe scara.

    • #3

      Daca copiii mici se trec la întreținere de când ii aduci acasă, câinii de ce nu?

      2
    • #4

      Si la lift nu?

  2. #5

    La mine in bloc s-a propus la un moment dat sa se bage la intretinere toate animalele de companie. Inclusiv pestii din acvariu. #nojoke

    • #6

      Si pestii ?? . :):) E grav daca ai cateva zeci de exemplare si se pune pe fiecare ..pfff..sau pe litri acvariului.
      Nu hotarat !

    • #7

      ahahahahahha. buna asta cu pestii

    • #8

      Modul de calcul al intretinerii in cazul pestilor nu il mai retin. Asta se intampla acu vreo 15 ani cand lumea era disperata sa imparta cheltuielile. Se aranja lista cu persoanele de la intretinere, se fura apa de la robinetul de la subsol …. o intreaga retea mafiota :)) Mai tin minte doar ca se stabilise ca o “comisie” sa mearga din apartament in apartament si sa faca un inventar cu toate animalele de companie, inclusiv pestii. Vecinii stiau ca fratimiu era pasionat si avea vreo 3 acvarii maricele. Astept si acuma comisia… nu mai am pesti din pacate.

    • #9

      Vai de p..a lor aia cu gandaci!

  3. #10

    Cheltuielile pe nr. de persoane sunt infime cam in orice bloc. Pe numar de persoane se plateste gazul, liftul… si cam atat… Apa cu care speli cainele e contorizata. Pisica se spala singura.

    • #11

      Si salariul celor de la asociație cine îl plătește? Și energia electrică pentru iluminatul pe scară, și femeia de serviciu?

  4. #12

    Absolut nu. Un caine consuma mai nimic din “beneficiile” blocului decat chiar pisica, care face in casa. Cainele tau, de exemplu nu are nevoie nici de incalzire
    asa ca daca ai de exemplu, contor la incalzirea pe care o platesti, chiar nu vad ce mai consuma inafara de apa chioara la spalat pe care o poate consuma un om dintr-un exces de zel linistit. Stiu un tip cu care locuiam in zbuciumata-mi tinerete care facea dusuri de 30-40 de minute de ma seca la cap, de exemplu.

    • #13

      Caldura se calculeaza la suprafata, nu la numarul de fiinte vii care ocupa spatiul. Pt un apartament de x mp caldura se plateste la fel si daca e locuit de o persoana si daca e locuit de 10.

    • #14

      Faceati dusul impreuna?
      Inseamna ca-l tinea pe om…..

    • #15

      Sa mori tu ca nu are cainele nevoie de incalzire ? Adica de fapt nu are nevoie de nimic. Pai nici eu nu am nevoie de incalzire, pot pune doar copiii la intretinere ? De fapt doar o persoana are nevoie de incalzire, celelalte 5 din apartament ar dori sa stea in frig dar nu pot.

    • #16

      @Corneli, da, sa mor io. Ia si citeste de la art. 32 la art. 54.
      legeaz.net/hg-1588-din-2007-norme-aplicare-legea-230-2007/

      Reprezinta aplicarea art 47 din legea 230/2007 actualizata.

    • @corneli: ciinele meu are cusca pe balcon. La minus 15 grade a dormit in ea pe un pled. La minus 5 a scos pledul. La 0 grade a iesit din cusca si de atunci doarme pe mozaic. Ciobanesc.

    • #18

      Eu am caine care doarme langa calorifer toata vara!
      Iarna sta in curte in zapada cand ninge pana se pune cam un cm. grosime pe el.
      Unde sa il incadrez?
      Cred ca nu cunoaste anotimpurile!

  5. #19

    Eu am pisica, si nu iese din casa. Se pune?

    • #20

      Se pune dublu, ca sta dublu in casa fata de un om care merge la birou. Si, cand e singura, cine stie ce nespalati aduce din cartier la orgie.

      1
    • #21

      Daca nu iese .. nu exista :):)

    • #22

      Si eu am un motan. Si chiar il mai scot din casa. Dar e admirat de fiecare data. Asa ca pana vecinii n-o sa cotizeze pentru privirile si incercarile de abordare, nu voi fi de acord sa il bag la intretinere.

  6. #23

    Mi se pare o prostie. Dar avand in vedere ca unii caini sunt spalati mai des decat unii oameni, nj e chiar absurd. Dar apa este contorizata cam peste tot.

  7. #24

    Da, am câine, la bloc. Din ce știam eu chiar există cadrul legal pentru așa ceva, dar limitat undeva la jumătate din tariful per om. Probabil aș fi dispus să plătesc doar ca să le inchid gura la toți idioții care se legau de câine. Arhi, te rog dezvoltă partea cu am avocat și știu să-l folosesc.

    • #25

      Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari.

      Art. 48
      (1) Stabilirea si repartizarea sumei care priveste proprietatea comuna ce revine fiecarui proprietar din cadrul condominiului se fac proportional cu cota-parte indiviza din proprietatea comuna.

      De aici eu inteleg ca daca ai contor pentru toate cheltuielile “pe persoana”, o taxa suplimentara pentru caine este ilegala. Conform legii, cheltuielile pentru spatiu comun sunt impartite in functie de cota-indiviza pe care ai in acel spatiu, si nu in functie de numarul de persoane/animale. Iar cota aia e calculata in functie de metri patrati ai apartamentului raportat la metri patrari ai intregii cladiri.

      Mai mult decat atat, conform unor noi reglementari legislative din 11 martie 2016, administratorii sunt obligati sa afiseze modul de calcul al acestor sume.

      www.avocatnet.ro/content/articles/id_42120/De-ast%C4%83zi-asocia%C5%A3iile-de-proprietari-trebuie-s%C4%83-arate-cum-calculeaz%C4%83-sumele-lunare-de-plat%C4%83-altfel-risc%C4%83-amenzi-de-mii-de-lei.html

      E timpul sa ii luati un pic de guler pe tovaraasii administratori.

    • #26

      Theo, putini sunt interesati de astfel de lucruri. Insa se plang ca sunt furati de administrator, ca femeia de servici nu face curatenie bine etc.
      Stie cineva care sunt atributiile administratorului sau ale presedintelui asociatiei? Nu. Toti se plang, insa nu se implica nici unul.

    • #27

      Mda, tot in aceasta lege, un articol mai sus (art. 47 lit.d din Legea nr. 230/2007)
      Art. 47 Cheltuielile asociaţiei de proprietari sunt următoarele:
      d) cheltuieli pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate financiar prin intermediul asociaţiei de proprietari;

      Si venim cu completarea art. 50 alin. (2) din H.G. nr. 1.588/2007

      Art. 50. – (1) Cheltuielile pe beneficiari se repartizează conform valorii care revine fiecărui beneficiar în cauză.
      (2) Pentru proprietarii care beneficiază de anumite servicii şi determină consumuri suplimentare, în condiţiile în care nu există nicio interdicţie legală în acest sens, calculul cotei de contribuţie aferente cheltuielilor pe beneficiari se face conform baremelor stabilite prin normativele tehnice în vigoare sau, în lipsa acestora, conform deciziei comitetului executiv, în funcţie de cantitatea consumată.

      Sunt si o gramade de hotarari de consiliu local al oraselor care aduc tot in directia asta.

      Din pacate cred ca e la fel cu orice situatie din Romania, exista n legi, dar nici una nu reglementeaza pana la capat, ci lasa loc la tot felul de interpretari.

  8. #28

    Da, daca e vorba de cal, vaca, crocodil sau alt animal comparabil ca talie (ma gandesc ca fac gunoi mai mult) sau daca : animalul pleaca singur din casa, stie sa aprinda lumina pe scara si sa se plimbe singur cu liftul.
    Altfel nu…

    • #29

      Daca ar tine cineva un cal in apartament la bloc, intretinerea ar fi ultima problema…

    • #30

      Iulia, armasarii se pun?

  9. #31

    mie mi se pare aiurea treaba cu cainii si alte animale care fac galagie la bloc. Daca nu face galagie, be my guest, dar daca latra toata ziua e o uriasa lipsa de bun simt sa tii un astfel de animal in casa de deranjeze pe toata lumea.

    • #32

      Eu am o vecina nimfomana careia ii place gangbangul.As prefera latratul unui caine.

    • #33

      Uriasa zici? Bine ca nu e apocaliptica!

  10. #34

    Mie inca nu imi vine sa cred ca o astfel de problema e adusa in discutie.
    Plus ca, faptul ca unele cheltuieli se platesc in functie de numarul de persoane si nu pe apartament, mi se pare ridicol. Am inteles-o pe cea cu salariul femeii de serviciu. Sunteti doua persoane in apartament, 4 urme de bocanci pe scara, platiti dublu pentru serviciul de curatenie. Nu am inteles de ce platesc insa dublu salariul administratorului, de ce platesc dublu lumina de pe scara, in conditiile in care e non-stop aprinsa, nu se aprinde automat in functie de numarul de persoane. La fel si caldura de pe scara blocului.

    • #35

      platesti dublu…doar daca ai personalitati multiple…..si alea se arata in acelasi timp…altfel, platesti pentru o singura persoana.
      ca exista sansa ca din “apartamentul” tau sa plece mai multi bani spre lucrurile mentionate (salariul administratorului, al personalului de curatenie, al gunoiului) doar pentru ca in acel apartament stau mai mult de o persoana…e alta poveste. reversul medaliei este: daca un singur om sta intr-un apartament…e corect sa plateasca aceeasi suma ca un vecin in al carui apartament stau 4 persoane? pana la urma toti 5 beneficiaza de caldura de pe scara, de lumina de pe scara, de serviciile administratorului…etc

    • #36

      Caldura pe scara, auzi figuri :)))))

    • #37

      Corect. Aceeasi opinie o am si eu. Nici macar aia cu dublu mizerie nu se pune, poate fi o familie cu 5 copii, super educati, care se sterg pe talpa la intrarea in bloc, curata dupa ei, etc – si poate fi o familie de tristi cu un singur copil care scuipa pe jos, pune mainile murdare pe zid, arunca poleiul de la shawrma pe jos, etc.

      Tocmai pentru ca e greu de cuantificat dupa cine strangi mai mult, taxa ar trebui sa fie pe apartament, nu pe numar de persoane.

      Dar viata in comunitate nu o sa fie niciodata fair pentru toata lumea. Defapt viata e greu. csf. n-ai csf.

  11. #38

    Daca se ofera vreun serviciu pentru animalele astea nu mi s-ar parea absurd sa se bage o taxa.

  12. #39

    As putea scrie o compunere foarte frumoasa de ce sunt impotriva acestui lucru, insa o sa rezum intr-un cuvant: NU.

  13. #40

    Da!
    In functie de mărime 🙂

  14. #41

    Avand in vedere ca acele cheltuieli care sunt “pe persoana” sunt infime, cum zicea cineva mai sus, nu.
    Apa e contorizata, caldura e pe suprafata, unii au si gazele contorizate, deci nu.

  15. #42

    Daca exista vreo ratiune a ei, da, dar nu prea vad care. O data ce platesti pentru spatiile comune mi se pare aiurea sa se faca politie cat lasa unul sau altul in urma.

  16. #43

    Pentru multe dintre femei iubitii sunt niste animale de companie.
    Nu cred ca-s de acord sa bage mana-n buzunare pentru ei.

  17. #45

    Multi nu stiu ce anume se plateste la ”intretinere”, ca sa poata da un raspuns avizat.

  18. #46

    numai daca sunt delfini, ar trebui trecuti la intertinere, ca aia parca erau persoane non-umane. canele, din cate stiu, nu e persoana non-umana, dar verifica asta cu Remus sau prietena lui.

    • #47

      am o virgula in plus, scuze si un i mancat la cainele 🙂

    • #48

      Ok, si daca am un cimpanzeu? Cred ca pot face si inchisoara la o adica, pentru rele tratamente aplicate persoanelor non-umane.
      Bai, dar am si ou o intrebare: cum definesti o persoana (repet, persoana) ca fiind … non-umana?
      Pai ori e persoana, ori e non-umana…

  19. #50

    Hmmm… partial da. Cum se scria in anuntul de mai sus, femeia de servici curata si dupa el, de exemplu. Dar suma ar trebui sa fie mult mai mica, cam 0.2 dintr-o persoana sa zicem. Mai mult in nici un caz.

    • mai exact ce curata dupa el, ca sa fim precisi? ca de scos, il scot afara. unde se caca, am strans imediat si am dus la gunoi. aici imi scapa mie, cu femeia de servici si stransul dupa

    • #52

      Pai femeia de serviciu se plateste separat, din cate stiu eu. Suma fixa/apartament. Familiile de 8 persoane platesc la fel ca cele de 2.

    • #53

      cismaru, esti neserios: Ia te rog frumos data viitoare sa iei in considerare particulele de praf pe care le ridica patrupedul tau , in contrast cu particulele de praf pe care le ridici tu. Trebuie o matura speciala pentru ele, si un mop special.

    • #54

      teoretic….personalul de curatenie ce se ocupa de o scara de bloc…nu strange cacatii locatarilor de pe casa scarii; sau cel putin e destul de naspa de locuit intr-un bloc unde toti se caca pe scara – deci nu e vorba de acel tip de “curata dupa el”
      cainele merge in 4 labe -> lasa 4 urme pe jos (uneori noroi) -> sunt spalate de cineva? -> daca DA, atunci $$ ; daca NU -> inseamna ca nu face nimeni curatenie -> deci nu plateste nimeni

    • #55

      Nu ma refer la fecale. Ma refer la urme de noroi de pe labute de exemplu, poate s-a tavalit in noroi si murdareste in lift, etc. Pe de alta parte, la o pisica nu cred ca e cazul sa mai plateti chestii, ea nu iese afara. Si in plus, cum afla vecinii ca ai pisica?

  20. #56

    Cu primul anunt, cel cu jucariile sunt 100% de acord. Vecinul de deasupra avea un catel din ala de zici ca e jucarie, iar pe la miezul noptii se decidea el sa se joace cu mingiuta lui preferata. Si se auzeau “bum bum bum” mingea, apoi “tac tac tac” ghearele pe parchet, cate o jumatate de ora. Cat sa te trezeasca. Pe de alta parte era cuminte in rest, si rar latra.

  21. #58

    Ar trebui o taxa separata, de banii aia sa se amenajeze un parc pentru caini iar pe strada sa fie montati stalpi cu saci menajeri.

  22. #59

    Ultima data cand o vecina a propus sa platesc suplimentar liftul pentru ca aveam caine am venit cu contrapropunerea ca si persoanele supraponderale sa plateasca in plus. Nu i-a cazut bine, la greutatea ei.

  23. #60

    Obligatoriu DA, foloseste liftul sa se duca sa sa isi faca treburile in fata blocului, foloseste spatiile comune. Apropo, s-a dus zapada au inflorit rahatii.
    Eu locuiesc la et1 in bloc de 10 etaje, nu folosesc liful niciodata si platesc curent, reparatii etc sa-si plimbe altii javele cu el.

    De ce un copil nou nascut da si o javra de 70 kg nu ?

    • #61

      Poti face diferenta intre o persoana si un animal? Daca da, ti-ai raspuns singur la intrebare.
      In alta ordine de idei, exemplul cu liftul este unul stupid.
      Cota lunara la ascensor este plata pentru service ascensor si care se plateste firmei de intretinere ascensor.
      Acest abonament se plateste conform HG 1588/2007 de catre toti proprietarii, fara exceptie, pe cota-parte indiviza (SU).
      Ascensorul face parte din proprietatea comuna si service-ul pentru el se plateste in solidar de catre toti proprietarii asa cum se plateste reparatia terasei, desi daca aceasta se deterioreaza numai cei de la ultimul etaj au necazuri, asa cum se platesc reparatiile la o coloana de apa verticala de apa sparta in dreptul unui apartament tot de catre toti proprietarii.

      Scutirea de plata se poate face numai referitor la consumul unei utilitati specifice liftului care urca si coboara, adica electricitatea. Acesta cheltuiala vine pe factura de energie electrica.
      In Norme scrie ca persoanele de la P si et 1 pot beneficia de scutirea cotei de energie electrica aferenta liftului daca exista un contor separat pentru lift, daca acestia dau o declaratie scrisa ca nu folosesc liftul pentru a ajunge la uscatoria de la ultimul etaj (in cazul in care aceasta exista si este utilizabila ca atare) si daca aceasta scutire este aprobata in adunarea generala.

  24. #62

    Eu am avut o specimena ce genul ca vecina, eu locuind la parter si dansa la etajul 4. Practic tinea ceva potaie luata de pe strada in balcon si la doua zile spala balconul cu apa , rezultatul fiind foarte vizibil in gradina mea. Sa nu mai zic de mirosuri. Nu mai zic ca de vorba buna nu a inteles nimic – bine ca m-am mutat. La casa.

    1
    • #63

      La casa da. Ai cu adevarat “gradina ta”….ciobani veniti la oras care considerati ca daca stati la parter petecul verde de sub geamul vostru e “gradina” si musai a voastra….

    • #64

      stateai la bloc si aveai GRADINA TA? aveai cumva si LOCUL TAU de parcare – ala unde stiau toti vecinii ca parcai de treijdeani?

    • #65

      Sa stiti ca sunt blocuri unde cumperi, daca stai la parter, si gradina. Si ai acte pe ea. Nu mai fiti hateri gratuit.

  25. #66

    In blocul parintilor mei e o suma fixa. 6 Lei pe luna de caine. Rationamentul e simplu: Daca ai caini si nu ii iei cu tine la serviciu, faci cel putin 4 drumuri cu liftul in plus.

    • #67

      Pensionarii fac mai multe drumuri cu liftul decat cei care pleaca dimineata si vin seara. Stau in bloc mai mult. Trebuie sa plateasca pensionarii mai mult?

    • #68

      Rationamentul e stupid. Nu platiti liftul pe calatorie. Daca ar fi asa, sa se contorizeze si cati musafiri vin la fiecare, cat de des isi iau unii kinderii de la scoala , cata lume care are de 10 ori pe zi treaba in oras ia liftul, etc. Dupa rationamentul asta, daca eu vreau sa ies la plimbare , singura si fara caine, de 5 ori pe zi, platesc 6 lei in plus?

    • #69

      E o idioțenie Andrei, un abuz! așa ar putea să pună taxă pe cei cu burta mare, fund mare care se mișcă mai încet și fac mizerie mai multă ( doar sunt cât doi oameni) Asta e una din non-problemele cu care își bat mulți capul zilnic.

  26. #70

    Desigur! Inclusiv tzantzarii, mustele, puricii si paduchii. In caz de latzei, administratorul trebuie obligat sa ii jumere personal.

  27. #71

    Cainele tau la cat e de mare ma gandesc ca degaja ceva caldura. Si atunci ar trebui sa te plateasca vecina ca-i incalzesti locuinta.

  28. #72

    Da, foarte de acord.

    As zice ca orice animal care e capabil sa produca din proprie initiativa zgomote mai mari de x decibeli (ma gandesc la caine latrand, papagal cantand si pisica sarind de pe sifonier pe pardoseala) ar trebui trecut la intretinere.

    Considera o taxa pe deranjat vecinii cand latra toata ziua cainele pe care l-ai uitat acasa sau pe pisicile care se apuca sa racaie usi la 4 dimineata.

    P.S:
    Pt cine nu e de acord, ia o clipa si gandeste-te: daca te oripileaza cum sunt tratate gainile in ferme dar nu ai nimic cu a tine un caine de 35kg in 50mp, esti un ipocrit egoist asa ca abtine-te de la comentarii.

    • #73

      Alt expert care stie catio mp/caine sunt necesari.

    • #74

      Arhi, you heard that shit?

    • #75

      cainele meu se face de 80, nu ma simt vizat

    • #76

      Nu stiu daca ai avut vreodata caine, dar stii ce le place cainilor cel mai mult? Sa stea langa stapan. Daca se poate, asezati direct pe stapan. Daca-i scoti la plimbare zilnic, zau ca-s extrem de fericiti la bloc, unde stau cu stapanul toata ziua, nu afara, in cusca.

  29. #77

    Maxim un 5 lei pe luna in plus, pt curatenia de pe scara. Persoana suplimentara la intretinere, nu vad de ce.

    • #78

      Si pentru animalele/pasarile care nu ies din casa, tot trebuie curatat pe scara? Rationament, mon cher!

    • #79

      Eu ma refeream la caini. Cred ca 99 la suta din oameni se gandesc la caini, eventual pisici, cand se vorbeste despre taxa suplimentara la intretinere. Nu cred ca-i pasa cuiva ca ai tu testoasa in acvariu. Sau hamster in cusca.

    • #80

      Pai vorbim despre orice animal, nu doar despre caini.

  30. #81

    Bai, eu platesc 5 lei / luna pentru caine la intretinere. Sunt sigur ca valoarea financiara nu are o baza logica dar are sens, te plimbi mai mult cu liftul, lasa par, spatiul din fata blocului, balarii de genul.

  31. #82

    Mie mi se pare mai toxic faptul ca distrugi mitul ala cum ca in blocurile noi stau doar oameni tineri si civilizati care, satui de mizeria sociala din blocurile vechi vor vecini care li se aseamana. Se multa ei la dracu’n praznic langa lanul de porumb, da-s numai oameni ok in bloc. Nu ai babe de-alea sinistre imputite si jegoase care lasa punga cu gunoi zemos peste noapte…..

    • #83

      fii serios, e plin de tarani cu cacat sub unghii

    • #84

      e, uite de-aia m-am dus eu langa lanul de porum in Buftea. (de fapt cartierul e intre casele bastinasilor ceea ce poate e mai rau decat lanul de porumb) Are fratele tau 400 mp de curte si o casa de 4 camere si 4 caini si ma doare la basca. A fost 68.000. Mai face dezvoltatorul si anul asta ,te astept.

    • #85

      da, pai dupa cumpararea a 2 apartamente, mai am bani fix de inca o casa:))))

    • #86

      nimic nu e batut in cuie 🙂 la un moment dat vei dori tare mult o curte. Cainele va fi 50% din motivatie (si la mine a fost) – toate comportamentel ciudate ale cainelui meu de talie mare s-au potolit o data cu o curte spatioasa si inca 2-3 tovarasi maidanezi. vine un ap, pune-l avans si gata. Naveta copiiilor din Buftea la un liceu bun e mai confortabila decat din Pantelimon, trust me.

    • #87

      ca locuitor al pantelimonului si cunoscator de buftea, nu te pot trust, cat timp eu fac 3 minute pana la cora, daca nu ma grabesc. acolo unde sunt 2 metrouri…

  32. #88

    Cata vreme in Romania se considera “intretinere” pe numar de persoane, si nu pe apartament, atunci da, anumite categorii de animale ar trebui trecute.

    Daca platesc pentru un copil de 4 luni si 5kg, pe care il scot din casa numai in brate, atunci e normal sa se plateasca si pentru un caine de 30kg.

    Absurd este insa notiunea de plata pe persoana. Sa ne gandim la cineva care are 5 musafiri zilnic. Ei nu se incadreaza la minumum de zile locuite pentru a fi trecute la intretinere, dar categoric interactioneaza cu cladirea, cu interfonul, pot face mizerie in urma lor pe scara, etc.

    Pana mea, matematica nu prea era punctul forte al comunistilor, bag seama

    • #89

      Arhi, baga nene si tu un buton de edit la comentarii, ca nici un plural nu l-am acordat cum trebuie :-))))

  33. #90

    Pozele la anunturile alea mi se par ceva desprins din Ashgabatul zilelor noastre…

  34. #91

    Tocmai citisem Legea 186/2016 pentru plata retroactiva a contributiei de asigurari sociale. Cu articolul asta, am citit si “My Rights as Tenant in Europe, A compilation of the national Tenant’s Rights
    Brochures from the TENLAW Project”.

    Cu ce ne mai incanti Arhi zilele care vin, ce legislatie mai citesc si eu? Sau cu povestile alea, incet incet, site-ul se transforma in Smart Woman punct hotnius?

  35. #93

    In tara in care drepturile cetatenilor sunt reduse tacit cate un pic in fiecare zi, exista oameni care calculeaza mizeria per laba de caine intr-o scara de bloc.

  36. #95

    Cred ca ar trebui discutata in fiecare bloc problema si majoritatea sa decida 🙂 democratic.
    Cat despre cele 2 afise din articol, mi se pare ca sunt unele dintre cele mai cu bun simt pe care le-am vazut in ultima perioada.

  37. #96

    La mine in bloc se plătește intretinere pt caini. 10 lei de caine. Eu am 2.

  38. Depinde de animal. Am doua pisici. Insa exista babe nebune care au 20-30 de pisici. Aleia ar trebuie sa-i mai puna o persoana sau 2 la intretinere. Doar pentru deranjul adus vecinilor.
    Daca ai un pechinez nu il bagi la intretinere. Insa daca e vreun Terra Nova mai mare ca Schwarzenegger, sau un Saint Bernard, pe ăla îl bagi. Că stai 3-4 ore cu dușul pe el să-i speli tonele de blană. La fel și dacă ai mai mult de 2 câini. O colegă avea 5 câini în casă. Maidanezi. 5 mă nene! Era o larmă și-o lătrătură în casa aia, ceva de speriat.
    Ca să rezum: depinde de numarul si de talia lor. Talie mare, de la 2 in sus, talie mica, de la 5 in sus. Da, si daca ai 5 pisici si daca ai 5 soricari.

  39. #98

    Ce cheltuieli se impart la numarul de locatari:
    – apa, in cazul in care nu ai contor separat; un caine mai mare (gen Igor) are nevoie de destula apa
    – gazele, daca nu ai contot separat; nu ii incalzesti mancare unui animal…
    – lumina de pe scara; nu iese singur afara, deci oricum se aprinde lumina cand iese proprietarul (asta daca nu e lumina persmanent aprinsa, fara senzori)
    – gunoiul; pisicile fac suficient gunoi, cainii mai putin
    – liftul; un caine de talie mare face ceva uzura si consuma niste curent cat merge liftul cu el; cainii de talie mica si pisicile sunt cantitati neglijabile

    Atat. Orice alte cheltuieli se calculeaza in functie de cota-parte indiviza.
    Daca cineva pe scara cu voi ar avea 10 pisici in apartament ar trebui sa plateasca ceva la intretinere?

  40. Da dar diferentiat pe talie. Nu poti pune egal intre soricar si saint bernard. Ideea e buna pentru ca poate nu speli cainele propriu-zis zis dar speli dupa el. Nisipul pisicii il arunci la gunoi sau daca o inveti sa faca la lighean tot speli.
    Plus ca descurajeaza pe cei care fac in bloc stana de javre

  41. #100

    Am citit in mai multe comentarii sa fie taxa de deranj de cativa lei. Mai oameni buni, daca chiar e deranj va compenseaza cativa lei? Chiar asa?

  42. #101

    Pai daca animalele de companie nu se pun, bebelusii sau copiii mici de ce s-ar pune?

    • #102

      Pentru ca se pun persoanele, pentru ca asa e legea, presupun.
      Cel mai normal ar fi ca chestiile necontorizate sa se imparta in functie de cota detinuta din imobil, indiferent de numarul de persoane.

    • #103

      De ce asa e legea?

    • #104

      o familie de 6 persoane la 2 camere face gunoi de cel putin 4 ori mai mult decat o persoana care sta singura la 3 camere. de ce ar plati gunoiul ultimul mai mult decat familia de 6?

    • #105

      costin, daca ai in bloc familii de 6 in 2 camere cum se imparte gunoiul e ultima problema 🙂
      Pe de alta parte un bebelul produce mult mai mult gunoi decat un corporatist care nu mananca si nu se kk acasa. Idea e ca cantitatea de gunoi si utilizarea liftului si etc. depind de multe chestii, nu sunt masurabile si deci impartite arbitrar. Doar ca mie mi se pare mai corect impartirea (tot arbitrara) in functie de cota detinuta din imobil, cam cum se impart si intr-o firma profitul si cheltuielile.

  43. #106

    DA!

  44. #107

    Conform legii 230/2007 si HG 1588/2007, proprietarul unui apartament trebuie sa plateasca, indiferent daca locuieste sau nu in el:
    – service ascensor (daca e cazul);
    – salarii personal administrativ si de curatenie;
    – cheltuieli administrative si de reparatii si intretinere a cladirii si instalatiilor;
    – fondul de rulment (daca este cazul);
    – fondul de reparatii (daca este cazul);
    – pierderile de apa
    – caldura daca nu exista repartitoare sau caldura numai pentru partile comune daca exista repartitoare si sunt inchise.

    Intr-adevar, art. 24 din legea 230/2007 spune ca ” Adunarea generală poate adopta hotărâri, dacă majoritatea proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari (jumătate plus unu) sunt prezenţi personal sau prin reprezentant legal. ”
    Astfel, se poate institui o taxa cu care majoritatea locatarilor sa fie de acord.
    Bineinteles, aceasta taxa poate fi atacata in instanta daca cineva nu este de acord cu ea.
    Asta din punct de vedere legal.
    Personal, nu sunt de acord cu o astfel de taxa.
    Intr-adevar, cainii sunt cei mai vizibili, ei fiind cei care trebuie scosi zilnic la plimbare, cu ei ne intalnim pe casa scarii, uneori in lift, pe langa bloc… Cainii latra sau urla in apartament cand sunt lasati singuri…
    Celelalte animalute sunt mai putin frecvente si nu atat de vizibile. Sunt oameni care au in casa acvarii cu pesti, pisici, pasari mici tinute in colivie, poate o soparla sau o broasca testoasa, un soricel … Nu facem recesamantul acestora pentru a impune taxe aberante, numarand zilnic lighioanele, gandacii sau puricii care tin unora companie, decat daca nu avem alta treaba si vrem sa carcotim la adresa vecinilor pe orice tema.
    Cred ca prioritatile ar trebui sa fie altele atunci cand locuiesti intr-un bloc, nu cine are un catel si de cate ori iese afara…

    • #108

      Hotararea de Guvern 1588 din 19 decembrie 2007 – Norme de aplicare la Legea 230/2007. Semnata de chiar prea maria sa Calin Popescu Tariceanu.

      SECŢIUNEA a 2-a
      Repartizarea cheltuielilor pe număr de persoane

      Art. 34 – contine “colectarea deşeurilor menajere, vidanjare”

      M-am inselat mai sus, Administratia are aceasta portita prin care vine si spune ca daca ai caine, arunci mai mult deseu menajer (iar asta intra la repartizarea cheltuielilor pe numar de persoane); sau iti spune ca arunci kk de la piskutz la toaleta si te incadrezi la cheltuieli pentru vidanjare.

      Cam nashpa

    • #109

      @Theo
      Art. 34 se refera la persoane, nu la fiinte umane. Animalele nu sunt persoane si nu pot fi trecute la intretinere, intrucat administratia nu poate solicita si gestiona alte fonduri decat cele stipulate in lege.
      Da, art. 24 spune ca in adunarea generala a asociatiei de locatari poate lua hotarari in privinta aceasta, insa mie mi se pare exces de zel si se poate folosi art. 26 pentru a actiona in instanta aceasta hotarare.
      Art. 24 spune: Daca o hotarare a adunarii generale este contrara legii, statutului sau acordului de asociere a asociatiei de proprietari sau este de natura sa produca daune intereselor proprietarilor, acestia pot ataca in justitie respectiva hotarare, in termen de 45 de zile de la adoptarea acesteia. Actionarea in justitie nu intrerupe executarea hotararii decat in cazul in care instanta dispune suspendarea acesteia.

      Mai mult, cheltuielile asociatiei sunt clar reglementate si va sfatuiesc sa solicitati sa vi se raspunda in scris catre ce anume fond merge “taxa” pe animalul de companie, pentru ca imi este greu sa inteleg cum trec animalul la factura de apa, gunoi etc.

  45. #110

    N`am citit toate comentariile asa ca scuze daca ma repet.
    In cluj, introducerea animalelor la cheltuieli e interzisa prin hotarare de consiliu local, it’s fun
    Evident, tot la cluj, poti mere cu animalu si in autobuz

  46. #111

    DA, intr-o forma sau alta. Cel mai degraba taxa fixa per animal care frecventeaza spatile comune, cum zic multi ca au deja si nu par deranjati.
    Nu prea cred ca faci nimic cu avocatul atata timp cat asa ceva e hotarat in sedinata urmand toti pasi legali, evident ca pana atunci poti sa te pisi pe amentarile babei sau pe orice incercare de-a baga asemenea taxa considerand pur si simplu de maine animalul persoana.
    Scopul pricipal ar fi sa descurajeze excesele de genu nu esti in stare sa te intreti pe tine dar iti trebuie si animal sau de ce-ti trebuie 10.
    PS: As aplica taxa si pentru oricine hraneste un maidanez langa bloc.

    1
  47. Având în vedere ca ursul din posesie emană giga calorii de căldură ar trebui să-l pui

  48. #113

    Eu zic ca un animal implica multa responsabilitate.Nu zic ca trebuie trecut la întreținere,dar ceva răspundere implica. Nici sa scuturi ,nici sa arunci ca deranjează. Daca stai tu sub ala cu câini sau pisici cum ar fi??? Bine ??? Nu cred.

  49. #114

    Da

  50. #115

    Boss, nu asta e problema! Citeste legea: nu ai voie cu animale de companie in bloc fara acordul tuturor locatarilor sau al Asociatiei. Eu zic sa nu zgandariti cutia Pandorei…

    • #116

      si daca intri cu animalul in bloc, o sa faca ce asociatia?:()))))

  51. #117

    Sefu’, n-am înțeles daca te-a băgat soata la întreținere sau nu.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam