Eu nu am fost împotriva `desființării` SMURD-ului. Pentru că de fapt nu se întâmpla nimic, era doar o teorie a drobului de sare, amplificată major și cam atât. De aceea, de fiecare dată am evitat să comentez subiectul. Comenteaza altii, mai bine decat mine.
Dintele meu a fost întotdeauna legea sănătății, despre care am și scris, preluând un articol mai detaliat din Cațavencii.
Problemele sunt mari, oamenii nu au citit și nu știu că practic, în forma aceasta, bolnavul devine prizonierul unei case de asigurări și al unui spital. Nu îți convine cum ești tratat? Tough luck, aia e, poți să schimbi casa de asigurare. O dată pe an.
Dar ce m-a râcâit mult mai serios era acea nouă formulare, în care toți plăteam în mod egal asigurarea. Procentual egal. Fiecare om plătește 5.5% din veniturile totale. Nici măcar din salarii. DIN VENITURI. Sunt plombeur de borduri și am 750 lei salariu? 5.5%. Sunt blogger și am 2000 E venituri? 5.5%.
Corect? NO FUCKING WAY, pentru că pentru sume de zeci de ori mai mari, primesc exact același pachet de bază pe care îl primește plombeurul, dacă vreau mai mult, plătesc mai mult, probabil tot procentual, că deh. Partid de dreapta PDL-ul? Ăsta e cel mai împuțit și socialist sistem.
Și nu mă luați cu solidaritatea socială, pentru că practic cei ce plătesc mai mult sunt un procent infim față de plombeurii cu 750 lei. Practic, din sumele plătite de mine oricum se tratează 100 dintre ei, iar când ajung eu să mă îmbolnăvesc, tot din banii mei plătesc. Suntem într-un stat de dreapta, condus de un partid de dreapta, iar legile sunt ca din țara lui Fidel Castro. Problema e că toți se gândesc dar vai, dar dacă ajung și eu la greu și dă și ghinionul peste mine? lasă, să susținem nevoia de a fi toți solidari, pe banii ălora mai deștepți decât noi și care muncesc infinit mai mult decât noi.
În fine, iarăși am deviat.
Ideea era următoarea. Să presupunem, printr-un absurd Ionescian, că PDL-ul pleacă de la putere în urma revoluției bordurilor și vine stânga să ne conducă.
Cum pula mea să mă aștept eu ca stânga să introducă măsuri de dreapta? Nu e clar că, oricine ar promulga legea, conținutul ei va fi tot de un stângism desăvârșit?
Asta mă doare cu adevărat, pentru că, indiferent ce s-ar întâmpla, PUR ȘI SIMPLU NU AVEM SCĂPARE, orice speranță e totalmente moartă. Suntem damnați, damnați la gheena eternă, fără a fi practic vinovați și fără a ști ce de suntem așa.
Vrei să-ți sparg telefonul? Dă-te-n pula mea de aici, marș.
Animale în albastru.
NOU
Chestiile care m-au revoltat pe mine au fost urmatoarele:
– coplata continua sa existe. Adica platesc odata o caciula de bani pentru un pachet minimal de servicii (si va garantez ca ar fi absolut minimal) + inca niste bani din buzunar pentru ca…pitong
– asiguratorii nu erau obligati sa acopere costurile complicatiilor aparute ca urmare a unor boli existente inainte de incheierea asigurarilor. Asta exclude cam 70% din problemele de sanatate ale romanilor, care sunt rezultatul uneia dintre urmatoarele: boli de inima, cancer, infectii cu hepatita C, diabet.
Si de fapt, asta este problema CEA mai mare a acestei legi.
NOU
Aici este buba, Maria…
NOU
in concluzie mai bine stai acasa daca nu esti vreun ultras gata de party ci vreun gura casca…
NOU
asta e si ideea. sub scuza ca erau atacati de aia, au batut tot ce au prins, ca sa bage frica in ei si sa nu mai vina pe acolo.
NOU
Să vezi tu tristețe când impozitul n-o să mai fie procentul, ci progresiv.
NOU
atunci o sa spuna simplu ‘nu trebuia sa sustin pdsr`ul, cine ii mai voteaza masa-i curva’.
NOU
Stai asa. De unde ai ajuns tu la faza “Suntem într-un stat de dreapta, condus de un partid de dreapta”. In cel mai bun caz suntem condusi de niste cretini stangisti care aplica stramb niste masuri de dreapta.Nici macar nu isi dau seama de cata prostie pute in ei. Dar nu sunt de dreapta, nu apartin de dreapta socialista, nu apartin de nimic. Aia habar n-au ce inseamna dreapta sau socialismul, mai ales ce inseamna stat social. La fel ca si comentatorii tai la articolele la care ai ridicat atari probleme.
Avand in vedere ca nu avem parte de cel mai bun caz, concluzia e singular clara_ suntem condusi de niste cretini idioti cu retard grav la capitolul politica/economie. Punct.
NOU
ASdfix » ei zic ca sunt de dreapta, ca aplica masuri de dreapta, dreapta de romania care face si drege si lupta impotriva stangii
NOU
Da, dreapta de Romania care impoziteaza microintreprinderile cand au pierderi si masinile cu impozit ce depaseste valoarea lor. Si dreapta de Romania care a inventat pensia minima.
NOU
Eu iti inteleg frustrarea, arhi. Si eu contribui cu sume imense si n-am mai calcat intr-un spital de ani de zile. Insa, pana la urma este o asigurare *sociala* de sanatate, nu poti lasa oameni sa moara in strada ca n-au bani de asigurare. Costul mentinerii pe linia de plutire pentru un diabetic (ca sa luam un caz comun) este de peste 1000 RON/luna. Ce facem cu diabeticii care n-au 10.000 RON salariu ca sa le iasa de o contributie de 1000? Ii lasam sa moara? Ce facem cu un bolnav de cancer a carui singura sansa mica, mica este o radioterapie de 5000 de euro?
NOU
rumbu » eu cand aud socialisme din astea o iau razna. de ce e o asigurare sociala? este asigurarea de sanatate, atat. nu suntem un stat socialist, nu ma intereseaza cancerul nimanui. comunismul a murit demult, ar trebui sa ne trezim putin. hai sa platim si painea procentual. sau apa. sau medicamentele, ca sa poata cei saraci sa le ia mai ieftin. e absurd. da, ia-mi procentual, dar in banii aia asigura-mi mai mult decat basicul minim.
NOU
Perfect de acord cu rumbu. Pentru o tara saraca (oficial, in curs de dezvoltare), trebuie luate masuri socialiste, nu masuri liberale, pentru a nu creste si mai mult diferenta dintre saraci si bogati din toate punctele de vedere (educatie, sanatate etc). La noi, mi se pare ca e o minune ca nu avem impozit progresiv, ceea ce nu prea se intampla prin alte tari.
NOU
@irinita_u ai premiul “Prostia zilei”. Cum o sa ajunga vreodata o tara saraca sa se dezvolte daca nu prin masuri de dreapta? Socialismul nu face decat sa perpetueze saracia si sa traga in jos pe oricine vrea mai mult, sa munceasca, sa fie competitiv ca sa traiasca mai bine. Cum se pot imbogati oamenii ca sa imbogateasca tara daca nu prin masuri de dreapta?
Socialismul imputit din genele romanilor. Cine se zbate sa reuseasca trebuie tras inapoi la fund. Mi-e sila.
NOU
@ipo: multumesc frumos de premiu, este intotdeauna un argument foarte bun in orice discutie :). In alta ordine de idei, dupa parerea mea, o societate se dezvolta in primul rand cu oamenii, cu mentalitatea oamenilor. Si ma indoiesc sincer ca mentalitatea oamenilor se poate dezvolta daca nu au acces la sanatate, la educatie. Exista oameni care au avut sansa (sau inteligenta) sa se descurce si care nu pot sa inteleaga ca unii nu s-au putut adapta atat de usor, iar argumentul vesnic valabil este: eu la 18 ani aveam o facultate si 3 slujbe, de ce nu face toata lumea ca mine? In fine, probabil asa cum eu inteleg ca o societate normala e o societate care permite oricarui om care munceste sa aiba o viata decenta, fie ca matura strada, fie ca e informatician, asa sunt unii oameni care considera ca e bine sa ne rupem capul unul altuia ca nu suntem la fel de productivi :). Sau sa ne dam premii, de la caz la caz :).
NOU
irinita_u » societatea ta normala e o societate comunista. credeam ca am scapat de ea.
NOU
O să fie mult mai bine când intrăm în spațiu’ Șenghen ăla; și o să adoptăm euro ca monedă, fix cu 2 săptămâni ‘nainte de prăbușire.
NOU
Arhi, medicamentele sunt deja mai ieftine pentru săraci.
Apa? Da, e o idee, din moment ce căldura e pe bază de subsidii.
Aștept cu interes când benzina pentru blogări o să fie mai scumpă decât benzina pentru mineri, de exemplu. Ori pentru pensionari.
Oricum, conexia la internet pentru blogării de categoria A ar trebui să fie mai scumpă, cred că Pintică ar fi de acord cu asta.
Iar Zoso ar trebui să plătească surciarg de 200%.
Am zis.
NOU
Man, permite-mi să fiu utopic și să-mi imaginez un sistem care la sfârșitul anului îți dă înapoi 50% (sau mai mult, într-un sistem ȘI MAI ideal) din ce n-ai folosit în respectivul sistem. Restul să-l păstreze pentru administrare, dar să-ți dea și ceva înapoi, ca să știi că nu plătești degeaba.
Oricum, sistemul de sănătate în ansamblul lui nu îl văd total privat. Sistemul de urgență în particular, în schimb, mi se pare că ar fi demonic dacă ar fi privat. Prețuri de dumping câțiva ani, statul iese de pe piață, rămân doar companiile private care sunt total îndreptățite să spună „coaie, nu mi-au dat banii. normal că nu mă duc să salvez.”
NOU
Și asta vine de la un om perfect convins că statul este cel mai prost gestionar al orice.
NOU
@Arhi te rog sa nu uiti ca pachetul de baza nici macar nu era definit in lege.
Si ce ma sperie cel mai mult e faptul ca daca doamne fereste da o boala din aia crunta peste vreo unul, saracul om o sa moara in chinuri ca asigurarea acopera doar chestiii de baza.
NOU
Sa vezi tu cum ti se schimba optica despre boli cronice daca ti se intampla tie sau, Doamne fereste, copilului tau…
NOU
serban tu esti unul din aia care nu are responsabilitatea de a economisi pentru zile negre, care crede ca statul e indatorat sa aiba grija de tine pe banii altora… sau nu?
NOU
@chriscross:
da mai baiete…iti dau un exemplu:
cancer de pancreas la o femeie de 38 de ani, mama si sotie.
1. operatie paliativa (nu mai putea manca, asa ca doctorii au pus un bypass de ici colo) care i-a prelungit viata cu aproape doua luni. – ca. 15.500 Euro
2. 6X chemoterapie – ca. 69.300 Euro
3. Spitalizarea in clinica ambulatorie ptr chemoterie: 2.682 Euro
Total pana sa moara: ca. 87.500 Euro
Cat pula mea sa economisesti pe an din banii tai de patron mare si om dur de afaceri pe an ca sa-ti salvezi sotia si mama copilului tau.
Intr-o civilizatie solidaritatea membrilor reprezinta unul dintre cei mai importanti factori care fac o societate sa functioneze.
E adevarat ca locuiesc in strainatate dar situatia este similara. Eu sunt total de acord sa platesc acelasi % ptr. asigurarea de sanatate ca unul dintr-o patura sociala mai de jos, asa cam ca aia care au doar venituri de 2000 de euro pe luna si se dau mari.
Sunt de acord sa platesc la gradinita o suma imensa pe luna (% din salariu) pentru a permite si copiilor din alte paturi sociale sa merga la aceeasi gradinita cu junioru´.
Ma tot gandeam sa ma intorc in tara, dar unul dintre motivele principale de ce nu o fac este destramarea societatii.
NOU
eu asa avea o singura propunere de modificare pentru legea sanatatii:
“cei care vor sa iasa din sistem sunt liberi sa o faca”
simplu…nu?
NOU
5.5% pentru toata lumea indiferent de venit mi se pare mai acceptabil decit ca in alte parti 4% pentru cei cu venituri mici si 7% pre cei cu venituri mai mari. ce zici de asta?
NOU
Arhi, ai si n-ai dreptate.
1. “In forma aceasta, bolnavul devine prizonierul unei case de asigurări și al unui spital. Nu îți convine cum ești tratat? Tough luck, aia e, poți să schimbi casa de asigurare. O dată pe an.”
Intr-adevar, in forma curenta, e mult mai bine. Esti prizonierul unei singure case de asigurari (CNAS), pe care nu o poti schimba in veci.
2. “Fiecare om plătește 5.5% din veniturile totale. Nici măcar din salarii. DIN VENITURI.”
Touche. Problema nu este, de fapt, ca omul plateste 5.5% din venituri (+5.2% angajatorul), ci ca nu exista un plafon maxim, dincolo de care sa nu mai creasca respectiva contributie. Spre comparatie, un exemplu pe care pot sa-l explic la prima mana – Germania: 15.5% (7.9% angajat + 7.6% angajator) contributii totale, dar plafonul maxim e undeva la ~4000 euro/luna brut. Dincolo de el, indiferent ca faci 4500 de euro sau 45000 de euro pe luna, platesti la fel – in jur de 345 euro/luna (partea angajatului, reprezentind asigurarea de sanatate si o asigurare de ingrijire pe termen lung, 1.ceva%).
3. “Problema e că toți se gândesc dar vai, dar dacă ajung și eu la greu și dă și ghinionul peste mine? lasă, să susținem nevoia de a fi toți solidari”
Aici e asa si asa. Orice asigurare se bazeaza, pana la urma, pe solidaritatea platitorilor de prima. Cu alte cuvinte, multi platesc, putini beneficiaza – ia, de exemplu, asigurarea RCA. Cu alte cuvinte, eu, care castig 1000 de euro pe luna, dar beau, fumez si mananc numai carne de porc si tu, care castigi tot 1000 de euro pe luna, dar nu bei, nu fumezi si te duci si la sala, platim aceiasi bani – cu diferenta ca probabilitatea ca eu sa am nevoie de asigurarea medicala este semnificativ mai mare in cazul meu.
4. “este asigurarea de sanatate, atat. nu suntem un stat socialist, nu ma intereseaza cancerul nimanui.”
N-are a face. Bolile cronice (cancer, diabet etc) sunt sustinute prin programe nationale, finantate la nivel global, nu din asigurari. Practic, aia e o pierdere pe care statul si-o asuma.
5. “Cum xxxx mea să mă aștept eu ca stânga să introducă măsuri de dreapta?”
Pai fix asa va fi cat timp votul tau e egal cu votul plombeurului. Ca aia “e” multi.
6. “Asta mă doare cu adevărat, pentru că, indiferent ce s-ar întâmpla, PUR ȘI SIMPLU NU AVEM SCĂPARE, orice speranță e totalmente moartă. Suntem damnați, damnați la gheena eternă, fără a fi practic vinovați și fără a ști ce de suntem așa.”
N-ai impresia ca te contrazici un pic? Vezi unul din articolele de ieri…
NOU
@chriscross – Nu cunosti problema, eu da. Poti economisi cat vrei tu, poti sa-ti vinzi si casa, si tot nu acoperi costul tratamentului. Gandeste-te ca vorbim de boli incurabile, al caror tratament trebuie administrat pe tot parcursul vietii, viata pe care bolnavul si-o doreste, pe cat posibil, de o durata normala. Si stii care-i faza misto cu anumite boli din astea, ca pot lovi in oricine, oricand…
NOU
Maria, vorbesti pe langa subiect.
1. Coplata exista oriunde, chiar si in Germania. Da, sunt sume de la simbolice (10 euro / trimestru) pana la foarte semnificative (20% dintr-o lucrare stomatologica de 5000 de euro), dar exista.
2. Bolile existente sunt excluse si in alte parti – sau platesti o prima suplimentara de risc. Cum ar fi sa te duci cu masina praf la asigurari si sa iti faci casco, iar a doua zi sa vii cu ea sa o repari? Principiul tot cam ala e.
chriscross, nu e posibil sa iesi complet din sistem. Din simplul motiv ca ti se pot intampla accidente sau boli serioase, in care cineva va trebui sa plateasca – iar daca tu nu ai asigurare, cine?
Sistemul relativ corect este cel din Germania. Cine castiga peste o anumita limita (~4000 euro/luna brut) poate sa iasa din sistemul public si sa intre in cel privat. Sistemul privat are avantaje si dezavantaje:
1. Sistemul privat iti asigura acoperire mult mai buna la preturi mult mai bune (~ jumatate) fata de cel public.
2. Sistemul privat iti asigura conditii speciale de tratament (e.g. salon de doua paturi sau chiar rezerva privata, tratament cu seful clinicii etc)
3. Dezavantaj: in sistemul privat, esti la mana asiguratorului, care iti poate mari prima de asigurare (in functie de riscurile tale de sanatate, de varsta, din cauza conditiilor economice etc). Riscul asta e limitat de concurenta intre angajatori si de prevederile legale, care spun ca fiecare asigurator privat e obligat sa ofere un pachet identic cu cel de stat, la pret identic cu pretul maxim practicat de stat.
4. O data ce ai iesit din sistemul de stat, nu te mai poti intoarce decat daca salariul iti cade sub limita de calcul a contributiei maxime (aia 4000 brut pe luna). Si nici atunci, daca ai peste 55 de ani.
Problema e ca si in Germania ai un cerc vicios. Asigurarea publica este scumpa, deci oamenii sanatosi si cu bani merg la privat, deci asigurarea publica trebuie sa mareasca preturile si/sau sa scada acoperirea ca sa ii trateze pe asiguratii existenti, deci oamenii sanatosi si cu bani vor merge in continuare la privat.
NOU
arhi, mai lasasem un comentariu, unde a disparut?
NOU
cred ca s-a saturat de comentariile tale superinteligente despre cum este in Germania…
NOU
Cam acri strugurii aia, nu?
NOU
Imi pare bine să văd că au fost și oameni la aceste proteste nu numai huligani beți. Păcat că au ieșit aceeia mai mult în față cu comentarii mai mult sau mai puțin deștepte. În ceea ce privește legea minune a sănătății, citisem pe undeva, nu mai știu pe la cine, că este o aplicarea cu picioarele a asigurărilor private din State. Cred că e cam corect. Trebuiau la o adică să facă procentajul mai mic, for the greater good, iar restul, să-ți faci frumos asigurare privată în măsura în care poți.
@aiurea dacă diferența aia se traduce și în pachete de servicii medicale diferite, nu cred că s-ar supăra nimeni. Pînă la urmă asta e problema: contribuții diferite ca valoare, aceleași servicii. La mine e mai scumpă aspirina pentru că am salar mai mare?
NOU
Cand Europa toata merge catre stanga (sau macar spre social-democratie)… Dar ce zic eu, pana si pe Obama l-au acuzat ca-i comunist!
In astfel de conditii, tu speri sa castige dreapta in Romania??? Printr-o alianta cu un alt partid de stanga? Ai zis ca marchezi ca spam daca mai auzi intrebarea “pe cine punem in loc”. Dar gandeste-te la altceva: cine o sa voteze dreapta? Si sa vrem sa punem pe altii, nu adunam voturi!
Revendicarile din strada sunt doar de natura sociala…
NOU
@chriscross : cind te loveste o boala din aia crunta si stii ca cotizezi la asigurari de o viata si ti se spune ca tratamentul te costa numa 600k euro, am ceva indoieli ca scoti banul si platesti.
As da si diferentiat pe baza de cistig, numa sa stiu ca atunci cind o sa ma loveasca, daca e sa fie, stiu ca am o sansa la tratament.
Si prefer sa cotizez toata viata pentru asa ceva.
Da costurile cu tratamentele sint si ele de multe ori exagerate in goana dupa profit, ca doctorul are nevoie de ferari la poarta si tuma ce a aparut un model nou si din cauza asta vreau sa fiu acoperit.
Asa ca, cu respect, mai scutiti-ma cu banul pus deoparte pentru ceva situatie grava. O boala grava gen cancer, boala pe care foarte multi o prind din pacate, are un tratament scump. Daca reusesti sa pui deoparte in 10 ani macar 400k euro, nu ai comenta aici.
NOU
Principiul “asigurarilor” este tocmai solidaritatea.
NOU
Dani » pe buuune:))) observ ca ai cunostinte economice extensive.
NOU
…hai, serios?!?
:-O
NOU
Ca sistemul de sanatate roman e cel mai corupt din europa nu am dubii. Spun cum e in austria cu sistemul de sanatate unde se plateste asigurare in dependenta de cat castigi. Acest sistem e o basina in care te doftoricesc cu ierburi, o aspirina si te trimit acasa. Daca ai nevoie de o tomografie mai scumpa casa de asigurari nu vrea sa plateasca si uite asa pe banii tai te fut 4 ani ca in comunismul lui Ceausescu te fac sa cercesti tratament. Sa renunti sa platesti lunar pt asigurare nu poti, esti obligat prin lege. Am facut un calcul 4 ani cotizare asigurare de sanatate 5000 euro, 2000 s-au dus pe ierburi si consultatii si atunci ma intreb unde s-au dus 3000 de euro pentru cei cu cancer sau cei alcoolici care ai trateaza gratis de beutura?! Centrele sunt pline. Asa ca fiecare sa se trateze dupa buzunar lui nu s-a le platesc eu detoxifierea de bautura.
NOU
Oarece consideratii pe tema alternantei la guvernare ne-au fi scapat de o parte din dilemele astea. Dar acum fie “suntem condamnati etern”, fie cautam omul nou. Te resemnezi si tu pe principiul ciobanasului?
NOU
Si tu vrei sa-mi spui mie ca nu ai pune mana pe un bolovan si ai arunca in speranta ca nimeresti un jandarm in cap ?
Adica eu stau pe strada cu un telefon in mana si vine un ghertoi d-asta sa ma injure si sa ma bata ca stau langa el.
Da cine plm e el ? Iisus ? Zau ca ies cu o bata si dau cat pot , ne vedem la spital.
NOU
E stiut ca jandarmii au ceva cu pasnicii care stau cu telefoane in mana. Probabil din cauza ca nu aveai aureola aprinsa sus. de tinut minte.
NOU
dupa postul asta Arhi, daca n-as fi deja emigrata, cu siguranta as emigra
poate tocmai de asta spaga de la mic la mare si frauda sunt atat de generalizate in romania. omul trebuie sa se descurce si romanul face o arta din asta.
NOU
Cel mai bun protest (mi l-a zis cineva) ar fi sa nu mai platim de maine, nici unul dintre noi taxele, dar nici un fel de taxa… atunci sa vezi schimbare la toate nivelurile!
Noi platim si ei lovesc.. super ha?
NOU
Stau si ma gindesc la un lucru: Daca mergeti pe mina asigurarilor private eu va garantez ca in 5-10 ani veti plati mai mult ca acum iar serviciile vor fi mai proaste.