Mulți dintre voi se întreabă de ce preoții nu se implică și să recomande vaccinarea în rândul turmelor de mioare. Și asta trecând peste faptul că, în concepția lor, dacă mori tu, nu ei, te duci de-a dreapta tatălui, deci nu e nimic rău că mori, important e să îți mărturisești din inimă păcatele înainte de marele salt și să îți donezi averea bisericii.

Singura înmormântare la care am fost parte activă a avut loc acum mulți ani, am scris de ea, a fost una din cele mai umilitoare experiențe din viața mea, pentru că ești prins într-un cerc ortodox, orice ai face, fără să te umilești în fața unor gunoaie de genul nu ai cum să scapi.

Anyway, costurile doar cu achiziția locului de veci și gropari au fost de peste 1000 de euro. Bani fără chitanță, desigur.
Acum să facem calculele. În românia au murit 42.616 de domni, doamne și copii, din cauza covid. Dacă înmulțim cu 1000 de euro, să fie rotund, ies 42616000 euro în buzunarele distinșilor preoți. Dar hai să zicem că nu toți sunt în bucurești, iar la țară sunt prețurile mai mici, să zicem la jumătate.

Practic, 21308000 euro în buzunarele bisericii, da? La astea se mai adaugă cheltuielile cu preotul sau preoții, că doar nu e tâmpit să vină să îți facă slujba de înmormântare moka, cheltuieli cu pomenile alea la nuștiu câte zile și toate matrapazlâcurile alea inventate pentru a scoate bani din buzunarele enoriașilor. Așa, estimativ, cred că, până acum a fost un business de măcar 50 de milioane de euro doar așa, la prima vedere, nu mai punem șfeștanii, sfințiri și alte căcaturi de fervoare religioasă în creștere, de frica morții.

Mno, mai sună așa incredibil că preoții îndeamnă la nevaccinare?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

56 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Adaug o sursa smechera din categoria ‘matrapazlacuri’: pomelnicele alea de vineri/samb/duminica noaptea (ca incep pe la 4). Costul mediu e cam de 50lei in B. Se citesc in jur de 100/jum de h de 3ori pe sapt.
    Ce e misto la astea e ca nu sunt pomeniti doar mortii proaspeti, se castiga frumos si din mortii de pe front, de la Cotul Donului.

  2. #2

    plus donatiile din partea mortilor, ca sunt destui decerebrati batrani care isi lasa locuinta bisericii, pastrandu-si dreptul de a locui in ea pana mor. de exemplu, o baba care a crapat si-a donat viloiul bisericii, in timp ce fie-sa, divortata, locuieste cu copiii in chirie.

    • #3

      Baba mai mult ca sigur era senilă. Nu se pot ataca donatiile astea dubioase in instanta de catre mostenitori ?

    • #4

      Si logica ce iti spune?Cu siguranta biserica a fost mai aproape de ea in ultimii ani decat fica-sa.Dar si eu as face la fel, cine are grija de mine in ultimii ani inainte sa crap ala primeste totul.

    • #5

      @RobertD
      Posibil sa fie si situatia descrisa de tine dar ar fi interesant sa ne spuna daddy restul cazului.

    • #6

      Se poate face o acțiune pentru REDUCTIUNEA DONATIEI, nu suntem in America sa poti dezmosteni total pe cineva. De asemenea, se poate cere anularea DONATIEI, dar se obtine ceva mai greu spre imposibil, ptr ca tb sa fie motive de nulitate absoluta ptr asta, or Cosul Civil nu e cu mana larga la treaba asta.
      Ce este cu adevarat nașpa sunt taxele de timbru, taxele judiciare, onorariul avocatului si plata expertizelor judiciare, te decaveaza efectiv…

    • #7

      Donația proprietății făcută de un batrin la vîrsta la care suspiciunea de senilitate și fraudă este rezonabilă, în condițiile existenței unor moștenitori, chiar și alienați, trebuie trecuta la capitolul “prezumție de fraudă” și investigată. Adică din start trebuie considerat că beneficiarul donației, persoană sau biserica, nu a avut intenție cinstită.

    • #8

      a vazut cineva in romania sentinta impotriva bor sau a clerului?

      restul cazului nu il cunosc.

    • #9

      @gigi ca mostenitor cred ca poti sa ataci orice decizie de genul.

  3. #10

    “Merge treaba, părinte”?
    “Marfă este da-i în picioare”

  4. #11

    Am avut un deces în familie înainte de pandemie. Înmormântarea a fost într-o comună, la țară la părinți, și singurul cost pentru locul de veci a fost plata persoanei care a săpat/astupat. În rest la biserică s-a plătit doar slujba de înmormântare, deci nu cred că este peste tot la fel. Aici în oraș locul se ia în chirie de la primărie(pentru 7 ani cu posibilitate de prelungire), deci tot nu la biserică se duc banii.

    • #12

      Probabil ca in cazul respectiv era deja cumparat/detinut locul de veci.
      Legat de cimitirele din oras, sunt 2 categorii diferite: cele detinute de Primarie si cele detinute de Biserica. In functie de asta banii de cumparare si administrare a locului de veci ajung la una dintre cele 2 institutii.

    • 1: beneficiarul era cu locul plătit. 2: beneficiarul era cu cotizația anuală la biserică, plătită. 3: beneficiarul a plătit în avans toată tărășenia.

      Soacră mea e cu trusou/loc de veci/cotizații și toate tâmpeniile la zi. Are opis (yup, așa scrie pe el) cum deschizi ușa de la dulap: prosoape mari in dreapta jos/prosoape mici …blah blah. De groază.

    • #14

      In februarie a murit bunicameu din cauza complicatiilor celor 86 de ani.
      Avea loc de veci in cimitirul unei parohii din Bucuresti, loc pe care si el la randul lui l-a mostenit.
      Stocarea la capela (inclusiv cu spatii refrigerate daca era cazul) si slujba au fost 100% gratuite. NU am dat si nici NU mi s-a cerut. Am platit la negru doar 400 de lei pentru gropari pentru a lasa sicriul in cripta si a zidi cripta. Restul cheltuielilor aferente (pachete de pomana, lumanai, prosoape si ce naiba se mai face la pomana au fost executate de firma de funerare in contul ajutorului de inmormantare).
      Nu cred ca peste tot popii sunt la fel. cel putin in cele cateva dati in care eu am interactionat cu ei nu am gasit nici un ahtiat de bani sau vre-unul care incerca sa imi bage pe gat cuvantul domnului. La botezul lui fimeu am decartat suma care mi-a fost ceruta, plata la care am primit chitanta.

  5. nu prea cred ca merge asa. Pentru ca s-au cam facut pe ffwd, nu au putut oamenii sa isi faca toate ritualurile -> mai putini bani. Cred ca d-aia erau suparati ca nu le da voie statul sa faca toate cele, ca uite ce de amar de bani au pierdut

    Dar, pentru gropari a fost “munca buna”. La modul ca cica nu mai fac fata deja.

    • #16

      probabil sunt dorei care nu mai dau la sapa si vin cu bobcat sa rezolve treaba, antrepenor style.

    • gropari cu bobcat? Poate dupa tura asta de covid

    • #18

      da, daca esti intr-o zona buna, gen moldova, sunt sigur ca unii au facut oarece avere in ultima perioada si daca au investit in asa ceva si-au acoperit investitia.

    • #19

      Acum ceva zile la Botoșani au cerut excavator, nu mai făceau fata la cate gropi trebuiau facute

  6. #20

    Dam un tun rapid acum, insa pe viitor ? Faptul ca practic isi ingroapa sursa de “venit constant” nu se gandesc?

    • #21

      La fel cum se gandeste Horeca?
      Se stie ca noi ca natie suntem un model de previziune si ne gandim la viitor.

    • #22

      Neee, în România nimeni – sau aprope nimeni nu gândește businessul pe viitor – ACUM – că mâine nu se știe ce se mai întâmplă și nu mai putem profita/fura/încasa.

    • #23

      Pai se gandesc si pentru viitor, de ce crezi ca sunt impotriva educatiei sexuale in scoli (adica aia care ii invata pe natarai sa se protejeze de sarcini)? Tine-i prosti si baga-le in cap sa se reproduca.

      Plus ca e cam greu sa faci bani cu lg-ii, aia nu prea cotizeaza la pusculita celor care ii demonizeaza

      ‘În 2019, au fost înregistrate 16.639 de sarcini în rândul adolescentelor’ + ~30 dintre ele abandoneaza scoala = masina de facut bani a bor face brrrrrrr

    • #24

      @micro si @chris06

      Acuma intr-un fel e de inteles dupa ce sute de ani ai avut parte se instabilitate. Te apucai sa strangi, pac veneau turcii si trebuia sa fugi in munti cu bocceluta in spate. Unde sa cari carul cu boi, animale sau sutele de kg de furaje? Ai strans niste avere, pac au venit comunistii si ai ramas cu hainele de pe tine, eventual mai faci si puscarie ca esti chiabur si exploatator. Ca sa nu mai vorbim de inflatia galopanta a anilor 90. De ce sa intarzi gratificarea pe termen scurt? Ca sa ti-o furi de 2 ori si sa nu te bucuri deloc?

      Stiu, e de cacat, da cred ca inca nu exista in mentalul colectiv notiunea de plan pe termen lung din motivul simplu ca sute de ani ne-am furat-o…

      Probabil ca mai trebuie sa treaca niste generatii si zeci de ani sa putem sa fim prevazatori…

  7. #25

    Din motive care tin de modul de organizare al bisericii ortodoxe, preotii nu prea fac si spun ce cred ei. Ei primesc constant diverse “sarcini si recomandari” de la protopopiat si cam trebuie sa se execute. Pedeapsa pentru cei care se razvratesc poate ajunge pina la mutarea intr-o alta parohie, mai saraca, sau intr-o alta parohie, dar ca al doilea preot, pierderea orelor de religie sau chiar raspopirea.
    Apoi: preotul locuieste in casa parohiala, proprietatea bisericii, iar cand isi pierde parohia isi pierde si casa, inclusiv eventualele amenajari facute pe acolo.
    Iar a treia: de obicei preoteasa este educatoare, invatatoare sau functionara prin primaria locala, asa ca o mutare brusca nu e de dorit.
    Ce obtinem? Un sistem feudal, de vasalitate, cu un control foarte strict. Nimeni nu misca in front fara aprobari (verbale, evident) de sus

  8. #26

    La tara mormintele sunt gratis trebuie sa platesti doar groparii.Cat despre slujbe, pomeni si ce mai trebuie pe acolo fiecare dupa posibilitati.Nu sunt fani popi dar tu practic inchiriezi o trupa de teatru sau ce sunt ei sa faca un fel de spectacol, ceremonial etc.Deci practic trebuie platiti ca orice alt serviciu pe care il doresti.

  9. #28

    Poti face o comemorare si fără pacalicii ăștia. Aduni familia și ceva prieteni intimi la X luni sau ani la mormânt și aia e.
    Presupun ca nimeni nu a primit mulțumiri de la mort ca i-au făcut toate cele la 6 săptămâni, 3 luni 10 ani etc.

    Prefer urna, e mai simplu. Dacă dau ăștia Interdicție la aruncat cenușa în vânt, e ok, se rezolva pe sestake în Dâmbovița tinereții:))

  10. #29

    Pai a iesit Banescu azi, purtatorul de cuvant al patriarhiei, si a indemnat oamenii sa asculte doar de sfatul medicilor cand e vb de sanatate. La fel a zis si Daniel vineri sau sambata. Ce sa faca biserica, sa indemne oamenii la un vaccinare? Cum sa indemne oamenii sa faca o procedura medicala, nu are atributii, ar fi probabil chiar ilegal.

    • #30

      Cum plm sa fie ilegal?!
      Ba, ar trebui sa iasa patriarhul sa zica clar vaccinati-va. Clar, fara ocolisuri gen ascultati sfatul medicului pentru ca poate medicul care te sfatuieste e antivacinist, ca sunt destui.
      Nu numai ca nu e ilegal, e de datoria lor sa faca asta. In Romania e dezastru, sute de morti pe zi, spitalele pline. Nu e de datoria lor sa duca oile pe drumul cel bun?

      FMM de idioti, si BOR si aia care-i aparati si scuzati.

    • #31

      Este ilegal sa indemni oamenii sa asculte si sa urmeze recomandarile autoritatilor? Serios?

    • #32

      Deci nu s-a schimbat nimic, pentru ca romanii ascultau de sfatul medicilor si inainte. Ascultau de Razvan Constantinescu, de Flavia Grosan…

    • #33

      Papa ce a facut? Mai lasati dracului placa cu “ nu au atributii“ jegurile de fete bisericesti au atributii in altele dar fix in asta nu? hai ma lasi

    • #34

      Pacaliciul asta? (poza sutita de la Eftimie parca)

    • #35

      @MIhai
      M-am saturat pana peste cap de comparatia cu papa. Ce dracu imi pasa mie ce e facut papa? A facut inchizitia, cruciadele si l-a omorat pe Galileo Galilei. Asa…si? Aici e vorba de BOR, este alta confesiune, alta tara, alte legi.
      Nu zic ca nu ai dreptate, ca preotii nu ar trebui sa faca anumite chestii…dar mai lasa cu papa ca macane

    • #36

      @Chris06: Giordano Bruno boss, nu Galilei. Giordano Bruno. Ala a fost ars pe rug. Lui Galilei i-au fost arse lucrarile si a fost obligat sa retracteze public si sa-si renege toate lucrarile. Si totusi … E pur si muove…

    • #37

      Esti sigur ca Papa l-a omorat pe Galileo Galilei?

    • #38

      dar cum ai depistat, bre, ”ilegalitatea”!
      de aia mananca rahat cu troaca spagoveanu, ca sa fie in ”legalitate”!

    • #39

      @ genghis han
      Corect, ai dreptate. Pe Giordano Bruno l-au omorat, Galileo a fost doar judecat pt erezie si trimis in arest la domiciliu pana la moarte. Plus interzicere inmormantarii langa rudele lui. Mea culpa.
      Totusi ramane valabila constatarea mea: ce imi pasa de papa? Noi aici in tara de BOR ne lovim zilnic, nu de papa.

  11. #40

    În timp ce ei sunt vaccinați, bănuiesc.

  12. #41

    Daca prostia ar durea, spitalele ar fi pline.
    Oh wait…..

  13. #42

    Ce se întâmplă în satele de drojdieri din sud sau din est unde preoții își cumpără adeseori parohiile cu mii de euro și au investiții de recuperat, nu se aplica în toată tara și la toți preoții.
    La noi în Sibiu tot ce tine de înmormântare e gratis, inclusiv locul de veci cu condiția sa îți fi plătit contribuția de 60 lei de persoană pe an.Sunt și cazuri sociale de la care nici asta nu se cere.
    Donații se primesc rar de tot și niciodată de genul casa sau terenuri, cel mult câteva sute de lei.
    Pomelnicul ceva de genul 50-100 lei pe an pentru toată familia vii și morți și nu e nimeni obligat sa le dea.
    Dar ai dreptate parohiile mici vor dispărea pentru ca nu își mai pot acoperi cheltuielile, nu își mai pot plăti nici preoții, care deși primesc o parte din salar de la stat rămân după plata tuturor taxelor( da se plătesc toate taxele) cu 1000-1500 de lei în mână. Restul trebuie adunat din surse proprii. Nu își pot plăti de exemplu gazul pentru încălzire sau clopotarul.
    Nu mai sunt oameni care sa participe la slujbe pentru ca bătrânii se duc în cimitir iar tinerii în Germania sau Spania. Nu se bucura nici un preot pentru ca a murit cineva nu e prilej de câștig.
    Am colegi care au de recuperat salarii din urma pe ani de zile. Ultimul salar luat de mine de exemplu e pe noiembrie 2020.
    În BOR banii circula de jos în sus, aproape niciodată de sus în jos.
    Mulți preoți sunt antivaccinisti pentru ca e o modă în direcția asta, la fel sunt și majoritatea neoprotestantilor gen penticostali sau adventiști.
    E propaganda susținută pe aceleași canale ale CPF.
    De asemenea, faptul ca nu e mare afacere sa fii preot în Ardeal, a făcut ca preoții tineri sa aibă un nivel intelectual scăzut.

  14. #43

    de n-as face bani o zi /
    m-as usca, m-as ofili

    – Patriarhul Dany

  15. #44

    Mă bucur că de 9 ani nu ai mai avut parte de înmormântări.
    Anul trecut, în București, BOR a primit de la mine, prin preotul de parohie, suma de 300 lei, cu chitanță, pentru o noapte de capelă + slujbele de înmormântare.
    În plus și fără chitanță a mai fost transportul spre și dinspre cimitir.

    Restul cheltuielilor, excavația gropii (2000 lei) și zidirea criptei (6000 lei), au fost plătite pe factură la casieria cimitirului care ține de administrația locală publică.
    La negru, 300 lei la gropari care tot de cimitir țin.

  16. #46

    Mi-am inmormantat tatal acum o luna (nu a murit de covid, dimpotriva la cei 70ani a facut amandoua doze de vaccin fara prea multe discursuri). Costul total, de la loc cimitir, cripta pentru 2 persoane (fara lucrare/monument) peste 3000euro din care 5500 Lei/Ron sunt dati de la primarie. Bani in stanga si in dreapta, taxe la biserica, pomelnice, bani chiar si sa traga clopotele. De ce ar trebui biserica sa indemne la vaccinare cand totul este o afacere pentru ei.

  17. #47

    Mai ar fi de scazut…
    Nu toti sunt ortodocsi, mai ai catolici, neoprotestanti, etc
    Groparii de cele mai multe ori nu sunt ai bisericii, ci betivii satului, deci si de acolo mai scazi 10 %
    Nu la toti se putu inmormatare cu fast(veni popa dar primi mai putin)…

    Banii ajung o parte la preot si o parte la Dani
    Daca nu ar fi murit de Covid tot ar fi murit o parte, etc
    Daca merem pe logica asta, cred ca profit mai mare au facut producatorii de arpacas…

  18. #48

    Hei, hei, la tara nu este deloc mai ieftin.

  19. #49

    bai, da, intr-adevar, cand am fost parte activa pe la diverse sindrofii bisericesti – m-au cam exfoliat. si nu numai ei – preotii, baietii de altar, baba de la lumanari, toti au gasit o metoda sa suga intr-un fel sau altul.

    insa, am intalnit si preoti ciudati. cand cu diverse evenimente am vrut sa le donez cu titlu de “bani de benzina pentru ca ati facut deplasarea” (15-20km dus) mi-au raspuns – “daca vreti neaparat sa dati niste bani, e cutia milei la biserica – puneti-i acolo si sa va ajute D-zeu”. Si da, nu au luat niciun ban. Asa ca parca nu le-as indesa bombeul in fund tuturor.

  20. #50

    In iarna a murit bunicul meu. Bunica a tinut ca tot sa fie ca la carte. Ne-a jupuit biserica. La capela bani, la slujba bani, la stalpi bani, la tras clopotul bani, la venit la cimitir bani. Au cerut fara niciun fel de jena pentru orice. Sa tragi clopotele 50 lei tura! Cum e posibil? Acum la parastas, am insistat sa nu mearga la biserica bunica,na, 20.000 covid pe zi, tot s-a dus, dar pt lasat banii si pomelnice era culoar in biserica! Wtf?!

    • #51

      va jupuit cum a vrut bunica: ca la carte!

    • #52

      🙂 E trist, dar pe de alta parte e bine ca vin din spate generatii carora o sa le pese tot mai putin de biserica.

    • #53

      *v-a jupuit!
      m-am tampit!

  21. #54

    Adevarul este ca toti cred ca biserica are o mare parte de vina pentru faza cu vaccinatul, totusi parerea mea este ca atat BOR cat si Sosocarii au influenta mica fata de oameni. Cred ca cel mai mult rau au facut Gadea &co, Romania TV, Realitatea TV, B1 Tv, DigiTv… astia au fost cei care au alimentat populatia cu BS.

    Ganditi-va ca BOR n-a fost in stare sa adune un 15% populatie sa voteze referendumul CPF… credeti ca a fost intamplatoare faza aia… intr-o tara “90% ortodoxa”. Problema BOR este ca nu are niciun fel de legitimitate, se ascunde dupa cifre fara sens, minciuni si impostura maxima. Daca maine iese patriarhul si spune ceva, indeamna la ceva… sincer nu cred ca o sa fie ascultat nici de 10% din populatie… despre orice ar fi vorba.

    Suntem vaccinati atat de putini pentru ca lipseste educatia, lipseste gandirea critica, lipsesc neuronii… cam asta e problema majora… Suntem ultimii la toate chestiile de bun simt din UE, de ce n-am fi si la vaccinat?

  22. #56

    Bor!

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam