strange

Am așteptat Dr.Strange cu mai mare nerăbdare decât pe Jupiter Ascending, marele fail ce m-a urmărit anul trecut. Deși nevastă-mea mi-a zis să fiu mai relaxat, că poate totul e în trailer.

În primul rând, promit solemn că nu mă mai duc vreodată la un film 3D. 3D a ajuns un rahat pe care dai 8 lei la cinema city, ca să vezi o imagine blurată, care nu are nicio legătură cu ideea de 3D, dar a fost făcut 3D pentru că așa dă bine și cu siguranță lumea va savura minunatele efecte. Pe naiba, 3D de la D.Strange este fix doar ca să facă imaginea cu blur, dacă nu ești concentrat, în rest e absolut inutil.

Imaginea, în ansamblul ei, este ștearsă, gri. La fel ca povestea filmului. Ștearsă.
O țesătură simplistă și ambiguă, care i-ar fi ridicat semne de întrebare până și fie-mii, la cei 6 ani ai ei.

Strange e un mare doctor chirurg și face accident unde își distruge, ghici ce, exact palmele. Imediat află de un tip care s-a vindecat de așa ceva, tipul îi spune instant cum a reușit să se vindece psihic și unde trebuie să ajungă. În 10 minute, Cumberbatch era deja vrăjitor cu mari puteri și se bătea de la egal la egal cu Madd Mikaelsen. Gagica lu’ Cumberbatch îl crede instant că e un ninja vrăjitor care face găuri temporale învârtind deștu’, ba îl mai și operează în timp ce discută cu corpul său astral.

Tot filmul e plin de găuri de astea sărite, cumva cam ca la jocul lui Ender, de parcă cineva dădea totul pe repede înainte, sărind foi din manuscris. Fiind probabil filmat doar pe ecran verde, toți actorii au o ușoară defazare temporală, nu știu exact înspre ce să se uite, ce îi afectează sau de unde vor fi loviți. Iar finalul…finalul e epic.

Tot filmul ne-am speriat de marele rău dinafara timpului, Dormammu, care era cel mai rău dintre răi, stăpânul a miliarde de universuri, invincibil și infailibil. Dr. Strange îl învinge în 3 minute cu o jucărică temporală pe care o deținea întâmplător la gât. Și cam ăla e filmul.

Slab, foarte slab, am plecat cu un mare gol interior de la el. Acum aștept să îmi dea lovitura de grație și ce star wars o mai ieși și am încheiat anul în forță.