Foto

Scris de M.G

Urmărești știrile. Îți place să fii informat dar, în același timp, îți place să judeci ceea ce afli. Nu înghiți informația doar așa, pe nemestecate, cum face toată lumea. Tu ești educat și inteligent. Cauți informația din mai multe surse. Iei știrile de la televizor, de la radio și citești și ziarele care-ți pică în mână. Îți place să comentezi ceea ce afli, chiar dacă o faci doar pentru tine, în gând.
O știre pe care o întâlnești aproape zilnic, numai că mereu despre alte condiții și alte locuri e aia cu accidentul. „La o curbă, șoferul a pierdut controlul volanului și mașina s-a izbit violent de un copac. Au intervenit pompierii cu o mașină de descarcerare … și așa mai departe”. Păi clar, zici tu, că doar pompierii și SMURD-ul au scule, au mașini, sunt pregătiți pentru așa ceva. Au mașini noi, performante, sunt antrenați, e treaba lor. Și tu la locul tău îți faci treaba, normal că și alții, la locul lor, să și-o facă.
Mai e o știre care ai văzut că revine. „Un incendiu a mistuit o casă și dependințele. Din cauza vântului, focul amenința să se extindă la gospodăriile vecine. Pompierii au intervenit cu mai multe autospeciale cu apă și spumă și au luptat cu focul mai multe ore reușind să-l izoleze într-un târziu. Se pare că focul a pornit de la un scurt-circuit … și așa mai departe”. Păi, ți-e clar că pompierii trebuiau să intervină. Ei au mașinile acelea roșii, moderne, cu pompe și scări și tunuri de apă și au echipamente adecvate care au costat o grămadă de bani.
O știre care ai observat că se repetă cam de două ori pe an este aceea cu inundațiile. „Ploile abundente din ultima vreme au dus la umflarea apelor pârâului (sau râului). Digurile au cedat, iar câteva localități au fost complet izolate. Puhoaiele au rupt, în calea lor, drumuri și podețe și au dărâmat case. Pompierii au intervenit pentru salvarea oamenilor, animalelor și bunurilor din calea stihiilor … și așa mai departe”. Păi, e clar și aici. Trebuie oameni antrenați, disciplinați. Pompierii, armata – că doar ăștia au bărcile alea pneumatice, au mașini mari, puternice, doar n-o să mergă nea Vasile pe o scândură să salveze oameni. Trebuie oameni antrenați și plătiți să-și riște viața pentru a salva pe alții, nu neica-nimeni care, sigur, mai rău ar încurca.
Ce-ai mai văzut e că tot mai des pompierii mai apar într-o știre. „Centrul de transfuzii a făcut apel pentru ca lumea să doneze sânge deoarece există o lipsă cronică de sânge în spitale. Au răspuns, ca de obicei, pompierii care s-au prezentat în număr mare pentru a dona … și așa mai departe”. Evident. Și tu ai dona, dar nu ai timp. Tu lucrezi, ai responsabilități, plus că donarea presupune și ceva sacrificii: să nu bei vreo două zile, să fii atent ce tratamente iei, chestii de astea. Plus că tu ești sănătos și nici rudele tale nu au probleme de astea urgente cu nevoie de sânge. Când va fi nevoie, vei dona. E drept că primești ceva bonuri de masă, dar ce să faci tu cu ele? Vreo cinzeci de lei, acolo, pentru o jumătate de litru de sânge. E, totuși, o grămadă de sânge. O jumătate de litru. Apoi ziua aia liberă de la serviciu la tine nici n-ar conta. La ce lucrezi tu, nici n-ai cum lipsi. Că numai tu poți face treaba ca lumea. Pompierii mai au câte un
eveniment, o intervenție, în rest ce să facă? Doar de aia donează, merg cu grupul, cu echipa așa cum mergi tu cu prietenii la bere, mai glumesc, mai povestesc… Așa merg ei la donare. Dacă nu ar putea, n-ar merge. Știi tu.
O chestie despre știri e că mereu se referă la evenimente de departe, undeva în altă țară sau într-un județ îndepărtat. Până într-o zi. O zi în care, ca un făcut, toți pompierii au mers la donare și au liber de la serviciu. Toți. Ei, taman în ziua aia știrile ies din ziar, ies din radio sau din televizor și-ți intră în casă, în familie, în comunitate.
Tu nu tai copaci, dar cunoști sau ai auzit de o grămadă de oameni care taie păduri întregi, au gatere și fac munți de bani. Chiar și în satul părinților tăi sunt vreo doi de ăștia, ceva rude de departe. Iar ploaia de azi a prăvălit apă ca la potop pe versanții goi, cândva împăduriți, și s-a umflat pârâiașul acela care și pentru gâște este prea mic și apele au ieșit în devălmășie și au înecat satul copilăriei tale, casa părinților, casa vecinilor, toate casele, locuri și oameni dragi ție. De unii știi că s-au refugiat pe acoperișuri, de alții nu știi nimic. Și te întrebi de ce nu intervin odată pompierii cu bărcile pneumatice și cu mașinile acelea. Și, ca în vis, îți amintești știrea că toți pompierii au fost la donat sânge de dimineață și-s liberi. Și tocmai ai vorbit cu vărul tău pe care l-ai ajutat în vară să-și tragă un fir de curent la căsuța de lemn construită în fundul curții. Și chiar tu ai legat firele cu bandă izolatoare și ai montat prizele. Și zicea vărul că i s-a aprins căsuța și i-a ars și șura cu fân, iar casa deja are flăcări pe acoperiș. Se pare că a fost ceva scurt pe fir din cauza furtunii. Și la vărul tău în sat casele-s una după alta, înghesuite și focul e foc. Crește într-o clipă. Și tu întrebi unde-s pompierii cu mașinile acelea cu pompe și tunuri de apă și oameni antrenați și cu echipamente potrivite. Că știi că în satul acela nu prea este apă. Și nu știi ce să faci. Te urci în mașină, tu conduci bine, știi că ești un șofer mai bun decât cel puțin jumătate dintre ceilalți șoferi. Acum te grăbești un pic și într-o curbă apare o groapă, o ocolești din reflex, dar drumul e ud și mașina zboară de pe asfalt și se proptește într-un plop. Când te trezești, ți-e frig și nu poți să te miști. Știi că nu-i o problemă, trebuie să vină pompierii cu mașina aia faină și cu sculele alea care taie tabla ca pe hârtie. Numai că pompierii nu vin, ei au mers astăzi la donare de sânge și, conform legii sunt liberi. Ei donează pentru că tu nu ai niciodată timp. Sau chef. Și nici rudele tale nu au timp sau chef, și nici prietenii tăi cu care mai mergeai la bere uneori. Nimeni. Pentru că evenimentele se petrec mereu undeva în altă țară, sau într-un județ îndepărtat.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

44 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Wow! Pur si simplu Wow!

  2. #2

    Sa te tii can’ s-or apuca pompierii sa scrie carti!

  3. #3

    Mi se pare una din cele mai riscante meserii deoarece urmatoarea misiune poate fi si ultima.Oricand poate exploda o butelie, sa cada o grinda, sa ramai imobilizat, sa te bata un localnic si tot felul de chestii nasoale.Iar despre leafa versus riscuri nici nu mai mentionez.Asa ca pentru mine sunt niste eroi dar din pacate la noi nu sunt perceputi asa.
    Pe timpul facultatii am avut sansa sa lucrez in USA si intamplarea face ca in apropiere era o unitate de pompieri, asa un respect si o consideratie pentru pompieri de fapt pentru o meserie nu am vazut niciodata.De la felul in care erau priviti, salutati, li se aduceau tot felul de mici atentii, mancare si pana la magazinul din colt care le oferea cafea gratis.Si in plus de asta este si un fel de “competitie” intre primarii care sa aiba cea mai buna unitate de pompieri la pregatire, dotari etc.

    • #4

      tocmai am sters comentariul unui jegos care ii jignea, ceva gen tablagii inutili.

    • #5

      Chiar atat de sarac esti incat sa vrei sa exploatezi orice chestie?

    • #6

      Mestere,am un văr care a fost pompier vreo 12 ani.Ultimii 4 ani pe descarcerare.A clacat dupa o interventie la un accident,unul din pasageri era un copil,decapitat.A avut noroc cu nevasta-sa,l-a sustinut.In timp ce el isi urla durerea pe la psihologi,ea se tăvălea cu unu,a divorțat,a facut tot posibilul sa nu isi vada copilul.Omul si acum tresare violent cand aude sirene.Eu mi-am exprimat respectul pentru susținerea ei cu o flegmă intre ochi.
      Respect pentru text si pentru pompieri.

  4. #7

    I find the lack of paragraphs disturbing

    ps. stirea este despre ‘donati sange’ pentru aia cu tl.dr.

  5. #8

    senzational. chapeau!

  6. Respect pentru cei ce ajută oamenii aflați în nevoie, fie ei pompieri, profesori sau medici. Respect pentru acțiunile lor colective și un mare scuipat pentru indivizii care le fac tagma de rușine.
    Am donat sânge și fără să îmi iau liber. E o simplă și neînsemnată acțiune care poate face diferența între viață și moarte, acolo undeva … pentru cineva aflat în nevoie.

  7. Ca unul caruia in iulie pompierii din Lugoj i-au salvat casa dintr-un incendiu de vegetatie de 40 hectare pornit de hotii de lemne, incendiu oprit la vreo 10 metri de gradina mea, intr-o zi caniculara de duminica nu pot sa zic decit: respect!

  8. #11

    Un nou stil literar proaspat se arata la orizont. Eftimie, Cetin, Petcu transced canoanele literare si blocheaza tipografiile. Alex Stefanescu – Romlit. 1(4). 2018.

  9. #12

    Bă, nu primim toți zile libere. Poate cei care sunt la 8 ore ( cam la asta se referă acea zi liberă), noi de la ture nu primim. Bine, dacă donam sânge nu prea ne interesează aia cu ziua libere, eu unul sunt donator regulat, dar nu ma duc pentru libere și bonuri. Sunt oameni cărora le folosesc astea.
    Mașinile noi și moderne sunt cam 25%-30% din tehnica. Restul sunt foarte vechi și uzate. La fel și echipamentele. Aia e. Trăiască Arafat care baga in ambulantele lui. Fmm

  10. #13

    Am un prieten pompier. De doi ani vorbeste doar de ziua cand va iesi la pensie. ca e stresant, ca e program fix, ca vezi oribilitati, ca ai de-a face cu oameni prosti care te incurca in munca ta, ca uneori ramai marcat pe viata. Din august e pensionar. Acum vorbeste cat de frumoasa era munca asta, ce satisfactii ai cand salvezi oameni sau bunuri, cum faci fata cu greu la multumirile celor din jur, cum era spiritual de echipa, de fratie, cum ai parte de evenimente inedite si… trece zilnic pe la unitatea la care a lucrat.

  11. Tu esti pompier?
    Cere o zi libera la privat pentru donare de sânge..sa vezi cum ti se spune ca esti liber de tot. Dupa ce donezi esti cam cheaun o juma de zi minim… Deci nu poti conduce masina, nu prea poti sa iti faci treaba.
    Insa o poti face si sambata dimineata… Daca vrei cu adevarat sa donezi

    • #15

      La multinaționala unde sclavesc , iti taie bonusul de performanta-prezenta-ca nu ai concediu medical( ei asa considera ziua dată libera).
      Si uite asa se duc dracului aproximativ 450 lei pentru care ai tras o lună.

    • #16

      ete pula….nu e asa in mediu privat. or fi cazuri dar cu aiguranta nu e conduita generala. firmele mari, cu multi angajati (ai lor, nu “inchriati”) respecta legea muncii (aproape) in totalitate

    • #17

      @attilla : hunule, rogu-te ,citeste ce am scris!
      Am zis UNDE LUCREZ , nu am generalizat. Nu stiu/nu ma intereseaza/nu imi pasa de alte multinaționale. Erted ?
      Koszonom.

    • #18

      @micu:…. l’ombelico del mondo

      “Cere o zi libera la privat pentru donare de sânge..sa vezi cum ti se spune ca esti liber de tot”

  12. Textul in prima parte e fortat.
    Ca se duc la descarcerari. Au SMURD care e facut in pomopierime. Deci e treaba lor sa se duca la descarcerari. Ca asa e facut SMURDUL, gandit de Arafat. La fel cum e treaba lor sa stinga incendiile, ca-s pompieri, adica aia care sting incendiile. Ca nu-i asa, cand e caz de calamitate, romanul isi sapa tunel numa pana la crasma, in timp ce pompierii si soldatii dau la lopata.

    E o meserie nu grea, ci extrem de grea. Când de tine depind, nu vorbesc de bunuri de bani de nu-i vezi in doua vieti de om, ci de suflete, atat omenesti cat si ale animalelor de companie.
    Ne placem sa credem ca e usor, te duci acolo unde e incendiul dai cu furtunul cum dai in gradina la flori si gata, te declara erou. Nu e chiar asa.
    din toate timpurile pompierii au fost mai primii la ore incident. in anii 40 stiti cine intervenea la scandaluri sa aplaneze conflictere? gaboreanul, vardistul? ei asi, pompierul. ala venea si ii potolea pe scandalagii.
    Nu cunosc intr-adevar cat e de grea meseria asta, din spatele tastaturii putem zice orice.

    Dar la faza cu donatul de sange, jos palaria. noi restul pulimii nu ne ducem in grup sa donam.

  13. #20

    Eu am donat de doua ori anul acesta.
    Sa-mi fac partea!

    • #21

      Eu de 10-11! 🙂

    • #22

      Eu o data, anul asta. Iar apoi am donat bonurile de masa.
      Si niciodata de cate ori am donat nu mi-am luat zi libera de la lucru. Daca ar fi un job pentru care ar trebui sa gasesc motive sa mai lipsesc cate o zi, mi l-as fi schimbat de mult.

  14. #23

    Am fost ieri, sa donez si era aproape PUSTIU prin centrul de donare!
    De asta este nevoie sa mai vina cate un grup organizat din pompieri, jandarmi etc. sa doneze.
    Donez lunar si in timp vezi anumite comportamente!
    Cand a fost incendiul de la Colectiv era coada foarte MARE la donare si personalul de la donare nu mai facea fata. Toata lumea vroia sa ajute!
    Daca vrei sa-i ajuti pe cei amarati trebuie sa o faci constant, nu numai o zi pe an.

    • #24

      O curiozitate. Ce donezi tu lunar?

    • #25

      @ AlexP: Donarea prin afereza (trombocite sau plasma) are termen de patru saptamani intre donari.

      Si mai e o chestie: donarea de sange intreg vs. afereza e ca Dacia vs. Mercedes, adica prin afereza poti ajuta in primul rand mai multi bolnavi (parca o citafereza alimenteaza cu trombocite sapte bolnavi) si in al doilea rand bolnavi cu boli mai “grele”, gen leucemie sau alte tipuri de cancere. Sigur ca asta nu inseamna ca donarea de sange intreg e mai putin importanta, dar la un moment dat te saturi sa donezi constant pentru motociclisti (sunt zile in care 5-10% din oamenii de la coada de donatori sunt amici ai motociclistilor care au avut accidente, pur si simplu ii vezi pe amici la coada, cu castile in maine), si te lasi vrajit de faptul ca trombocitele tale salveaza copii bolnavi de leucemie.

    • #26

      Nu stiu ce sa zic.Am donat anul trecut prin citafereza pentru un coleg care avea leucemie si imi vine greu sa cred ca sunt oameni care merg lunar sa se supuna acestui procedeu doar asa de altruisti ce sunt ei. In general doneaza prin citafereza aceia care doneaza pentru cineva anume si sunt implicati emotional.
      Bineinteles,asta este doar parerea mea,poate ai dat si/sau statistici mai concrete despre astfel re cazuri dar iti apun sincer ca nu cred ca sunt multi care fac asta.

    • #27

      @ AlexP: “Se supun”? Diferenta pt donatori intre cele 2 tipuri de donare consta doar in timpul petrecut pe scaun. Te-a durut altfel decat la donarea de sange intreg, sau ti s-a facut mai rau? Sau ce anume face pt donator afereza atat de delicata? Ca io n am constatat nimic diferit in afar de timpul triplu petrecut. Doar gloria e mai mare, suferinta nu. Fraierii de medici se plang ca nu au trombocite, dar incurajeaza donarea de sange intreg, descurajand afereza, de parca afereza ar fi vreo mare scofala pt donator. Nu e.

    • #28

      Nu am zis ca ar fi diferit si/sau mai dureros. Doar ca dureaza mult mai mult. Ce am zis eu este ca nu se duce nimeni (sau cel putin nu prea multi) sa se supuna procedeului ( da,se supun.Drumul pana acolo,statul la coada,statul pe scaun etc) doar asa de dragul de a dona o data pe luna. Arata-mi 3 oameni care fac asta doar pentru ca sunt altruisti iar eu imi fac mea culpa.

    • #29

      Multumesc pentru precizari George Coman. Intradevar donez lunar masa trombocitara.
      Poate este greu de crezut dar suntem lunar, in Bucuresti, 100 de barbati care facem lunar citafereza.
      Am o grupa mai rara de sange si cadrele medicale de la cabinetul de citafereza se bazeaza pe noi ca sa acoperim cererea de trombocite din Bucuresti si probabil nu numai de aici.
      Tot respectul pentru d-na doctor si asistentele de la cabinetul de citafereza!
      Despre procedura in sine:
      Mie mi se pare mai greu sa donezi trombocite decat sa donezi sange!
      La ultima prelevare de trombocite (sunt 5 in total in cadrul unei proceduri de citafereza) este destul de greu, ma simt destul de slabit si ametit. Am observat asta si la alti donatori. Dar toti depasim momentul in 10 min de la terminarea donarii.
      Aceasta masa trombocitara merge in proportie foarte mare la copii cu leucemie de la Fundeni.
      Multa sanatate acestor copii ca noi suntem donatori experimentati si intotdeauna incercam sa-i ajutam.

    • #30

      @nano jos palaria in fata ta. Si eu sunt donator si donez regulat (donari normale) dar iti spun sincer ca mi-ar fi foarte greu sa fac ce faceti voi.

    • #31

      Pai vorbim de COPII care au CANCER DE SANGE! Si sunt MULTI!
      Mi se pare anormal ca din tot puhoiul de barbati macio din Bucuresti, zilnic, numai 3-4-5 sa doneze un produs pentru COPII care au CANCER DE SANGE! Copii aia nu au de unde face rost de acele trombocite oricati bani ar exista la ei in buzunar sau in sistemul medical!
      Ar trebui sa fim, zilnic,100 de insi la usa cabinetului de citafereza.

    • #32

      Unde donezi?

  15. #33

    Mai frate, zi cu cartea asta, a ta, de unde o iau? Ca mor cu tine de gât. :))

    • #34

      Ia-o de la inceput, iti va fi mai usor sa urmaresti firul epic.

    • #35

      Nea omăt, am luat-o si sus si jos, cand am ajuns la ultima filă publicată aci, imi venea sa mănânc telefonu’.

    • #36

      “am luat-o si sus, si jos”.
      Ce-avem noi cu matale sa te judecam?

  16. #37

    Am avut un prieten care avea mare nevoie de sange. Nu am putut dona. Am avut un cacat de hepatita din aia usoara cand eram pistan. Omul a murit.
    La Colectiv am vrut sa donez. Stiam de problema dar am intrebat din nou. Nu, nu se poate!
    Am grupa de sange de donator universal.
    Frustrare e putin spus.

    • Problema este ca nu ”ai avut” hepatita, ci ai in continuare, pentru toata viata. Asadar, intrucat nu poti tu dona, iti poti alina sufletul convingand pe altii sa doneze. Been there, done that, ajuta un pic 😐

  17. #39

    Wow! Teoria relativitatii aplicata naturii umane: nimic nu e absolut laudabil sau absolut injurabil, totul e relativ fata de momentul si punctul de vedere din care vrei sa lauzi/injuri.
    Nu-l poti cataloga drept cretin pe soferul care se grabea sa salveze ceva dintr-un incendiu pentru care, poate, simtea un procent de vina: era unul ca noi toti, o persoana inteligenta, care isi facea treaba constiincios la munca, care dadea o mina de ajutor cind era nevoie , care era legat de prieteni si familie…
    Nu-i poti cataloga ca invidiabili eroi pe pompieri, ca uite ce munca grea au, sint chemati mereu sa repare stricaciunile provocate de nepriceperea celorlalti, tu nu prea te-ai duce sa-ti pui viata in pericol, ai responsabilitati, familie… Si apoi mai sint si organizati prost, ala care le-a dat liber pentru donare de singe , tuturor, ” in corpore”, nu s-a gindit ca se putea intimpla ceva in ziua aia? Era la mintea cocosului… Plus ca sigur au aglomerat centrele de transfuzii in ziua aia de i-au blestemat asistentele, ca le-au dat o gramada de lucru.
    Si uite-asa sint mereu altii responsabili de bunastarea sau nefericirea noastra. Sa faca altii, ca ei sint platiti pentru asta…

  18. #40

    La mine in corporatie este o tanti angajat normal care se ocupa din 6 in 6 luni cu o actiune de donare de sange, voluntar. Ea se ocupa sa ne aduca unitate mobila de recoltare si tot ea ne pregateste prajituri. Ne bucuram ca donam si nici hr-ul nu maraie ca ne luam o zi libera. Si nu se face nici un tam-tam nicaieri pe tema asta. Niste oameni normali si simpli doneaza sange si gata.

  19. #41

    Am donat de 20-30 ori în total (31 ani). Mai des la început, când aveam mai mult timp liber și mai rar în ultima vreme. Se pişă aia pe timpul tău cu mare stil. Pierzi 2-3 ore aiurea acolo. Dacă ar mai suplimenta personalul și ar mai eficientiza procesul de donare, dacă ar introduce un sistem de programări, ar avea mai mulți donatori. Ultima oară mi-au spus că mi-a ieșit o analiză prea mare și am stat o ora și jumătate doar sa repete analiza. Se pare că pentru a afla noul rezultat trebuie sa mai merg o dată acolo, la telefon nu vor sa-mi spună rezultatul. Să aștepte mult și bine. După ce se concediază comunistele alea de acolo poate va merge treaba mai bine.

    • #42

      Eu doar de vreo 15 ori (38 de ani), iar comentariul tau mi-a stricat toata ziua! Daca ai mai si scos sub 4 ore la un maraton, si o ai mai lunga de 25 cm., am pierdut pe toata linia!

    • #43

      @George Coman: Să știi ca niște cuvinte alăturate nu înseamnă neapărat un comentariu.

  20. #44

    Daca tot vorbim de donare de sange , oare vreun cititor cunoaste pe cineva pentru care as putea dona saptamana viitoare ? Au trecut cele 70 zile de la ultima donare si trebuie sa merg din nou

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.