Dacă nu știați ce conțin manualele de religie, poate aflați și voi acum. Manual de Religie cls. a IV-a – Cultul ortodox, Camelia Muha – Sf. Mina, pag. 19.

Via Toma Patrascu

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

42 comentarii Adaugă comentariu

  1. Si stii care-i partea cea mai amuzanta? Nici nu poti sa-l scoti la orele de religie ca o sa se uite toata lumea ciudat la copil. Pe mine ma doare-n posterior de ce zic altii dar copilul sunt convins ca va avea probleme. Ramane varianta sa-l educi sa nu asculte la aberatiile de la religie. Si atunci va veni cu bizara si reala intrebare pusa cu acea candoare pe core doar un copil o poate pune “atunci tot ce ne invata la scoala e minciuna?” Yep. Scoala romaneasca – “cumplit mestesug de tampenie”.

    • #2

      Aha, da. Mersul cu turma se invata de mic. Eu daca ii dadeam argumentul asta lu itaica-miu ” dar taaaaaaaatiiiiiiiii, toti copiii se duc/fac/poarta/au” – pai riscam rau de tot un mega discurs de 2 ore, plus scris de 500 de ori “refuz sa fiu oaie, refuz sa fiu oaie” :))

    • #3

      @Moldoveanca: +1000

    • #4

      Argumentul cu “toti ceilalti fac/dreg” n-a tinut niciodata la ai mei.

      Cu ultima incercuire tind sa fiu de acord, persistenta in greseli ajunge pedepsita in cele din urma.

      In schimb am o mare problema cu ultimul rand, ala cu rugaciunea staruitoare. Principial vorbind este echivalentul intregii carti The secret, pe care nici acum nu imi vine sa cred ca am citit-o pana la capat – probabil chiar voiam sa o f* pe tipa care mi-a imprumutat-o, nu exista alta explicatie.
      O iau si eu inspre interzis religia in scoli.

  2. #5

    Nu ma mira. Toata scoala romaneasca e o indoctrinare pana in maduva oaselor. Iar religia in scoli nu face decat sa inrautateasca lucrurile. Sa-ti povestesc ca atunci cand eram in clasa 1 (deci la 7 ani, da?), profesorul de religie care intamplator e si fiul preotului ortodox de la noi din cartier ne-a invatat ca atunci cand stingem luminile in camera vine dracul dupa noi. Sa vezi apoi scandal in scoala cand copiii nu puteau dormi noaptea de frica 🙂

  3. #6

    Primele doua paragrafe incercuite mi se par amuzante. Oare aceste carti sunt revizuite inainte sa fie introduse in sistemul scolar? Era intrebare retorica 🙂

  4. #7

    La fel e cu rugaciunea. Inca de la inceputuri rugaciunea a fost vazuta ca o penitenta, o forma de pedeapsa. Ai gresit, faci 100 de matanii, spui 100 de rugaciuni, etc. E normal ca oamenii sa nu se simta atrasi de rugaciune, sa nu simta nevoia de a se ruga.
    Cred ca asta ai vrut sa subliniezi si tu, gravitatea intelegerii in mod gresit a unor aspecte/dogme.

  5. #10

    Gizăs. Mă întreb ce mai pot îndrepta părinții…

  6. #11

    Principalul motiv pentru care am plecat din romanica, cum mama dracului , in anul hobbitului, 2012, sa fiu obligat sa vad asemenea mizerii in spatii deschise.Ce-si fac in cabanutele alea imbacsite de tamaie, e treaba lor, dar in scoli,pe strada … Bine mai e in BE, auzi de barbosi doar in cazurile de pedofilie sau prea multe orgii intr-un interval scurt de timp.

  7. #12

    Ce-i asta nene? “Cum sa fii retardat in zece pasi simpli”? Asta este atentat la sanatatea mintala a copiilor, ar trebui interzise astfel de carti.

  8. #13

    cand ma gandesc ca si eu am fost o semi-maicuta ma ingrozesc. mi-aduc aminte ca acum cativa ani, vreo 3-4 poate, aveai tu niste articole acide despre religie si tin minte ca nu te-am vazut prea bine, iad-ul scria pe tine :))) ce vrei, eram si eu mica 😀 LOL, bine ca mi-a deschis cineva ochii intre timp…toti oamenii astia din pacate fie nu au norocul sa dea peste cineva care sa le deschida ochii, fie nu vor sa asculte.

  9. #14

    Te rog corecteaza titlul, ai mancat o litera

  10. #15

    De ce nu se invata instoria religiei, sau o explicatie a ceea ce se intelege prin religie, dumnezeu alea-alea.
    Asta e o indoctrinare ca in evul mediu.
    Sa citam din Parazitii:
    “Crede si nu cerceta e o mare minciuna,
    Am pierdut secole intregi incercand sa luam luna in mana. ” (Instigare la cultura)

    • #16

      Se invata si asta daca ai profesori intregi la minte. In liceu aveam o profesoara tanara la vreo 30 si ceva de ani care era specializata in Istoria Religiilor si ne preda lectiile mai mult din perspectiva istorica. Niciun profesor de religie pe care l-am avut nu preda dupa manuale, iar cand eram in clasele primare si gimnzaiu invatam sa pictam icoane sau ne invatau rugaciuni pt copii, nicidecum nu ne speriau ca ne bate Dumnezeu daca nu suntem cumintii si comitem pacate :)).

    • #17

      cuminti * 😀

    • #18

      Sensul sintagmei “crede si nu cerceta” nu trebuie luat ad-litteram.

      Sa fim mai atenti la ora de limba si literatura romana, in loc sa consideram ca versurile celor de la Parazitii tin loc de cultura.

  11. #19

    Bai baieti, o sa va povestesc eu ceva legat de religia asta. Eu am fost crescut si educat in casa de popa. Cam ce scrie prin manualu’ de religie eram si eu “invatat” desi nu chiar in termenii respectivi. Ei, asta nu m-a impiedicat ca de pe la 17 ani sa devin unul dintre cei mai “dementi” Death-metal-isti din liceu, furam cate o sutana de-a lu’ bunica-meu , puneam pe mine cate 5 kg. de lanturi si cuie, ma vopseam pe fata precum King Diamond ca proaspat iesit din bolgiile infernului si asa ma duceam pe la petreceri , uneori ii speriam si pe parintii celui sarbatorit. :))) Parerea mea este urmatoarea : daca avem grija ca odrasla sa aiba parte de o educatie cat mai diversificata , cu timpul ,copilul va sti singur sa discearna ce trebuie sa ia de la religie si ce nu. Eu zic, in concluzie, ca nu reprezinta mare pericol ce scrie in manualele alea. Iar , despre treaba cu pedeapsa care pandeste dupa colt, e o mare aiureala. Dogmatica crestina sufera de atatea gauri incat stă sa devina un banc. Uneori pare apologia sado-masochismului. Citeam ce scria un “mare” evlavios : “Numai prin suferinta putem scapa de suferinta”. Hai las-o in păpuşoi, dincolo zici ca Dumnezeu e lumina si bucurie si acilea o dai cotită. Daca nu repara masinaria dogmatica, ortodocsii vor ajunge sa se dea cu capul de pereti si nici macar n-or sa stie prea bine de ce fac asta 😀

  12. #20

    Eu nu mi-as face griji. Indoctrinarea nu mai functioneaza. Numarul tinerilor din Romania care prezinta antipatie fata de institutia Bisericii si fata de tot ce implica religia, in general, e foarte mare, “at an all-time high”. Si creste in continuare. Daca Biserica nu isi aduce la zi modul prin care abordeaza tinerii, in 20-25 ani vor fi schimbari mari in ce priveste crestinismul in Romania.

    • #21

      Cel putin in ceea ce priveste Biserica, judecand dupa celelalte tari, nu se vor schimba prea multe… Pentru ca pentru a ajunge si tinerilor in atentie ar trebui sa inceteze cel putin jumatate din hotiile pe care le fac acum si probabil sa recunoasca ca nici ei nu sunt siguri de nimic in lumea asta. Biserica e o institutie muribunda in situatia actuala, iar in mod special Biserica Ortodoxa refuza o oarecare aliniere la realitatile de zi cu zi.

  13. #22

    si unde-i greseala? ca eu nu ma prind…

  14. #23

    Murphy avea niste “vorbe” (si doua din preferatele mele) –
    “Omul fara religie este ca pestele fara bicicleta”
    “Este adevarat ca fiecare trebuie sa creada in ceva asa ca eu cred ca voi mai bea un paharel”

    Acum lasand gluma la o parte este foarte gresit sa bagi in cap copiilor ca seceta si inundatiile vin din cauza mormanului de pacate ale omenirii si altele de genul acesta. Mintea lor este ca un burete si absoarbe tot ce le trece pe la ureche si inca nu au puterea de a discerne ce este bine si ce este rau….din pacate.

    Si mai rau este faptul ca nu poti face mare lucru sa schimbi lucrul asta. Ca asa te vrea tara – prost. Pe vreme mea se facea numai in liceu “istoria religiilor” si am avut norocul de niste profesori de religie destupati cu care puteai sa vorbesti foarte deschis….nu se punea problema de amenintari cu “faci asta si doamne-doamne te va pedepsi”.

    Un prieten are un tricou ca cel de mai jos :-))

    www.tu.ro/tricouri/science-and-religion.html#model-mascul_marime-m_culoare-albastru

  15. #24

    vin si eu ca musca-n lapte… aceeasi religie am facut si eu si cei de varsta mea (intervalul 20-30 de ani) dar nu stiu pe vreunu sa fi plecat marcat din scoala dupa orele de religie. cei care erau afectati de chestiile astea erau oricum batuti in cap de acasa. mai degraba mi-as face griji cum imi educ eu copilul ca sa stie tria ce i se baga in cap la scoala, ca l-am facut sa il cresc pana se poate descurca singur, nu pana la 7 ani cand il dau la scoala si ii ia mama dracu’ pe profesori daca nu imi educa odrasla cum trebuie. dar mai nou daca un copil e prost de fapt sufera de ADHD (guess what, nu toti sunt de mensa), daca e rau, rasfatat, etc. de fapt este stresat, are exces de energie si trebuie dus la psiholog. copiii se educa acasa, nu la scoala – acolo doar i se baga in cap informatii cu galeata, utile sau inutile…

  16. #25

    Nu stiu unde am citit ca in Romania in fiecare zi se inchid cateva scoli si in fiecare zi se deschide cate o biserica noua!

  17. #26

    Sfinte căcat.
    Adică ai mei copchii să învețe așa ceva?
    Logică de fier, să-mi bag p**a.
    Cine a editat manualu merită bătut cu lumânarea peste coae.

  18. #27

    Deci, eu nu inteleg care e problema cu faptul ca se invata religia in scoli.Eu am invatat, voi a-ti invatat,ei, ele au invatat si nu imi dau seama cum ne-a afectat treaba asta.Vreti voi sa lipsiti pruncii de asemenea educatie aleasa?Sa nu invete de mici sa discearna adevarul de minciuna?Sa nu se loveasca de mici de basmele bisericesti.Vazuta-ti voi copii sa creasca fara basme?
    Are si institutia asta a bisericii un rol educativ prin faptul ca te invata de mic mecanismele psihologice pe care le exploateaza politicienii si inaltele feTE bisericesti!
    Societate fara biserica, ca padurarul fara vanat !

  19. #29

    Fiind baiet clasa a 10 ( 15 16 ani )…avand intrebarile astea cu o fi ala sus n o fi… zic, hai sa iau biblia asta si sa i dau citire… poate inteleg. Si se pune fratele pe citit la carte acolo… ajungem la facerea lumii si i auzi ce zice : … Adam si Eva, au avut astia doi copii, Cain si Abel… Cain gelos pe Abel ca Dumnezeu ii primea ofrandele… etc etc, il omoara Cain pe asta din gelozie. Suntem clari pana aici ? bun, Urmatoarea propozitie : ” Apoi Cain s a impreuna cu sotia sa si au avut nu stiu cate fiice si fii. Iau frumos cartea ma duc la “Don profesor “si ii zic… mestere… uite care i treaba… astia erau 2 parinti, 2 copii, unu moare, alalalt se impreuneaza cu nevasta sa… care plm era nevasta sa… ca ramasesera 3 pe lume… Cain … Tasu si Masa… a futut o pe masa : ? Raspuns : Biblia nu se citeste, se intelege + maiestuosul : “CREDE SI NU CERCETA ” Si de atunci …. pace si fericire.. nici nu mai cred, nici nu mai cercetez.

    • tu le iei prea literal…ca aia care cred ca lumea a fost acuta acum 6000 de ani. ateii incuiati la minte si fundamentalistii religiosi sunt de aceeasi teapa.

    • #31

      1. defapt adam si eva au avut si alti copii inafara de cain si abel. “cartea lui adam si eva” lamureste foarte clar situatia asta, doar ca nu a fost bagat in biblie, prima ei varianta fiind pierduta, dar povestea raminind in folclorul evreiesc si in scrieri ulterioare.
      2. da, exista numeroase pasaje care ar spune ca lumea va fi distrusa dupa 6000 de ani, insa nicaieri nu spune ca aceasta numaratoare incepe la creatie. in opinia mea este gresita interpretarea asta. cei 6000 de ani incep sa se scurga de la alungarea lui adam si a evei din eden, de atunci incepe saptamina miilor de ani.

    • #32

      ” Zilele pe care le-a trait Adam dupa nasterea lui Set au fost sapte sute de ani si i s-au nascut fii si fiice.” – Geneza 5.4, special pentru cine zice ca nu scrie nimic in Biblie de ceilalti copii ai lui Adam. Daca tot combatem o chestie, hai sa ne informam temeinic.

  20. #33

    Eu am fost singurul copil care am violat un popa. In clasa a sasea

  21. bine ca nu erau manuale de religie cand eram eu la scoala, ca si asa faceam toti mistouri pe la orele de religie cand mai spunea una din asta talibana profu’ sau profa. fara frica de a fi parati la diriginti sau directori, ca si aia, fiind de mate sau de chimie, numa’ de luat in serios orele de religie aveau chef. majoritatea eram credinciosi, dar nu ne placea sa fim confundati cu prostimea din secolul 13 (de exemplu)

  22. #36

    Rostul religiei a apus de mult, sigurul merit e ca a mai civilizat barbarii abia iesiti din pesteri, apoi a “evoluat”, spre indobitocirea maselor, unde mai pui crimele in masa si razboaiele generate in numele unui D-zeu sau altul.
    Oricum educatia primara se face acasa, primii “7-6 ani” conteaza, apoi cultura se obtine citind si invatand, evident nu manualul prezentat de tine sau altele de calitate indoielnica.

  23. #37

    Eu am avut în liceu un coleg adventist care aducea o adeverință de undeva pe baza căreia primea note la religie și i se încheia media generală.

  24. #38

    La cele 10 porunci la religie in clasele 1 – 4 un coleg a intrebat ce inseamna sa nu fii desfranat. Proful a raspuns: sa nu umblii fara frane pe strada. 🙂

    Pot spune ca la religie in toate clasele, primare, generala si liceu am avut doar profi ok spre beton. Nici unii de genul descrierilor de mai sus. 🙂 In principiu nu am iesit retardati. Religia are rolul ei la scoala. Nu trebuie scoasa, trebuie regandita ca si format.

    • #39

      Si tu acum, ce voiai sa zica omul? Statea totusi de vorba cu un copil, i-o fi fost peste mana sa explice semnificatia exacta a cuvantului…

  25. #40

    Muha asta mi-a fost mie profesoara in 1-4. Era preoteasa si tare ciudata tipa din ce-mi aduc eu aminte…

  26. #41

    Pai si am zis eu ca e nasol ca a zis asta? A fost fun, si acum imi aduc aminte. Intelegi greu 🙂

  27. #42

    Cum adica “vin asupra noastra seceta” ?

    vin seceta?

    “Enumerati modalitati prin care crestinii cinstesc astazi pe profetul Ilie.”

    Nu ar trebui sa fie “il cinstesc” ?
    Si de ce “astazi” ? Era vre-o sarbatoare in ziua cand s-a redactat cartea?
    Sau e sf. Ilie in fiecare zi? Sau astazi se refera la “in zilele noastre” ?

    La fel e si “Biblia noastra si credinciosii ei cer lui Dumnezeu”.
    Nu “ii cer” ? Sau biblia cere? N-au stiu daca “ii cer” sau “cere” si atunci au au lasat doar “cer”. Si apoi biblia e o carte, ce sa ceara ea saraca?