Am observat o chestie foarte interesantă.
La începutul războiului din Ucraina, când lucrurile erau încă soft, se mai păstrau urme de aparențe, rușii încă erau crezuți când mințeau că au fost aduși la exerciții, dacă erau luați prizonieri și cele mai groaznice imagini erau clădiri lovite de rachete, o grămadă de oameni, inclusiv dintre prieteni și cunoscuți, erau deciși să emigreze și să pună un continent între ei și război.

Iată, timpul a trecut. În Ucraina lucrurile s-au agravat. Au fost luni de teroare, au fost uciși mii de civili, sute de copii, violul este folosit ca armă de intimidare, unul din ei s-a filmat în timp ce viola un băiețel și a publicat filmul, chiar. Din punctul meu și a altora, mai deștepți decât mine, lucrurile vor deveni mai grave și este foarte posibil să asistăm la niște nucleare tactice, pentru a miza pe efectul Hiroshima, ne predăm ca să nu mai moară populație civilă.

Dar sentimentele de plecat s-au liniștit în mulți. Oamenii s-au învățat cu pericolul de la graniță și deja îl consideră insignifiant, am o prietenă care, la început, nu a dormit vreo 2 săptămâni și voia să plece cu un geamantan, iar acum e sigură că cam asta e fost tot, nu se va mai întâmpla nimic, all good.

Bine, dacă e să mă întrebe cineva pe mine, trebuie să fii naiv să crezi că, în zona asta de lume, va fi vreodată liniște. Nu a fost niciodată, în ultima mie de ani și nu va fi vreodată, este confluența marilor și fostelor mari puteri, cât timp Rusia va exista, în forma actuală, niciodată nu va fi liniște. Iar dacă nu ar exista Rusia, Turcia deja își aduce aminte că toate teritoriile astea au fost pașalâc și că au o istorie de apărat. Ungaria și ea are idei, Germania vede după colț un al 4 lea Reich and so on. Niciodată nu va fi liniște, iar dacă voi nu veți prinde evacuări cu geamantane și șpagă la grănicerii rusofili care ne înconjoară la toate granițele, sunt șanse mari ca progeniturile voastre să ajungă să fugă, cu un copil în burtă și vreo 2 de mână, ca să scape de denazificarea sovietică.

Dar pe mine nu mă întreabă nimeni chestii de astea (am citit ieri un print screen pe whatsapp, o tanti care trăiește din postare de cur pe IG afirma că i-a bubuit inboxul de mailuri), nu îmi bubuie inboxul, cel mult pârâie, așa că nu îmi dau cu părerea.

Dar voi, voi ce ziceți? Pe unde mai stați cu intențiile?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

118 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Nu am vrut sa emigrez, nu vreau nici acum.

  2. #2

    Eu comentez aici doar pentru a-i demonstra lui Dragos ca nu el are cele mai votate comentarii.

    • #3

      Mă mir că nu a avut o opinie tranșantă pe subiectul ăsta și cel cu rușii de pe stația spațială.

    • #4

      nu poti sa sti cu ce comentarii n-a trecut de moderare!

    • #5

      @daddy, “nu poti sa stii”, gata, te-am retrogradat din functia de grammar nazi!

    • #6

      Am votat acest comentariu !

  3. #7

    Unde sa emigrezi?
    Razboi cu Nato inseamna ca ajungem imediat la razboi atomic si parca mai in siguranta ma simt in Carpati decat in orice capitala europeana. Ma gandesc ca sunt multe alte locatii pe lista pana sa strice o nucleara pe Vatra Dornei de exemplu.
    Daca se ajunge la asta oricum singurul lucru care ne ramane de facut e sa ne asezam cu familia la masa ca in ‘Don’t look up’!

    1
    • #8

      Mai safe decat in Elvetia nu cred ca poti fi in Europa, nu mai zic de Carpati. In afara continentului ar fi Asia (ceva insule pierdute prin pacific), Australia/Noua Zeelanda. In rest mai putin, continentul american e clar expus iar in sud mai bine nu. Africa tot pas as spune.

      Balcanii au fost dubiosi mereu, am avut in serbia razboi acum nici 20 de ani, sa fim seriosi. Nici acum nu cred ca stau linistiti, daca ar avea ocazia ar mai provoca diverse (nu ca nu ar fi provocat primul razboi mondial deja). Daca dispare Rusia ca putere, pe langa Turcia care abia asteapta sa le arate grecilor cate ceva, grecii si de ce nu bulgarii au de impartit una alta (niste provincii) cu Macedonia etc.

      Cine a spus ca balcanii sunt butoiul cu pulbere al Europei e mai actual ca niciodata.

    • #9

      Dan 2. Nu sarbii au provocat ww1. Iti recomand clipul lui Catalin Moise, pe Youtube, intitulat “drumul spre ww1”. Clarifica multe despre contextul mai larg in care se balacea Europa atunci. Totodata, marile astea evenimente si declansarea lor le alocam noi, pentru simplificare, un “asta a fost triggerul”. Contextul mereu este mult mai larg. Chiar si la inceputul ww2, unde multj probabil zic ca Hitler a fost vinovat, fara sa analizeze intregul context din Germania din 1918 pana la venirea lui la putere.

    • #10

      nato si ue s-au infiintat avand ca pricipal scop prevenirea unor noi razboaie intre statele europene.
      la un moment dat erau discutii si despre posibilitatea aderarii rusiei la ue, dar rusia n-a dorit sa participe la discutii. de ce? am aflat, aceste organizatii impun reguli, cum ar fi aceea ca nu poti sa intri cu armata in ucraina.

  4. #11

    Eu din Romania nu plec niciunde, o sa emigrez direct in iad. Ori rai. Ori whatever, ca am bine infiptă aura in cornițe.

  5. #12

    se numeste efectul ala de ‘fiert broaste’ desi in unii mai spalati pe creier cred ca e sindromul stockholm
    ma gandesc sa nu mai revin in tara dar nu neaparat ca e razboi la granita desi asta e un factor important
    am in continuare intentia sa invat rusa, nu se stie cand iti trebuie si pana la urma rusoaicele sunt dintre cele mai frumoase femei
    cum spunea un mare filosof, “better safe than sorry”

    • #13

      Ești prost?

    • #14

      ai auzit, bă, Enrique Iglesias? îți iei divorț dacă nu știi ruski.

    • #15

      @Boros Este.

    • #16

      la rusoaicele alea, cel mult le freci buda!
      in ochii lor, un locuitor al unei tari cucerite este echivalentul unui vierme, si nu din cel de matase.

  6. #17

    Eu nu am pusee din astea emigraționiste, facem ce putem.

  7. #18

    Cei care vor sa emigreze o fac fara sa se laude. Cei care se lauda ca o vor face …vor ramine in Romania.

  8. #19

    La începutul războiului și eu eram pe picior de plecare. Nu credeam că Rusia se va împotmoli in Ucraina. Nici acum nu cred că Ucraina are șanse să rămână întreagă, dar cred că se va ajunge la un compromis ce va finaliza conflictul fără ca România să fie afectată prea mult. Sper. De aceea, nu am tulit-o încă.

    Cât despre plecare, pe lângă clasicele Canada sau Noua Zeelandă, mi se par ok Uruguay sau Austria. Uruguay-ul e una din cele mai dezvoltate țări de pe continentul sud-american și din ce am citit lumea pe acolo pare a fi destul de chill. Austria e hulită datorită atitudinii pe care a avut-o în conflictul actual, dar îmi pare că au avut o abordare pragmatică, iar din ce îmi spun prieteni care locuiesc acolo oamenii sunt destul de toleranți. În caz de război generalizat prefer o țară cu o atitudine mai neutră în locul celor care permanent se implică în conflicte.

    • #20

      Mai încet cu Sud-America pe scări. Dacă ești conectat cu munca wfh la vreun mare concern american sau european, e bine, dar ca să-ți obții banul tot de aici (na, că m-am dat de gol) e cam nasol. Văcar sau tractorist la una din miile de ferme nu-i un orizont îmbucurător (iar naziștii ăia au dus-o bine c-au venit cu purcoiul de aur). Că industrie.. cam slăbuț.

    • Chile este peste Romania si multe alte tari din ue: bulgaria, grecia, croatia, lituania….iar uruguay si argentina sunt cam la nivel de bulgaria.

    • #22

      daca ramanea regimul marxist allende, chile era sub cuba si venezuela.

  9. #23

    Doar ce am fost in vacanta in Romania si de abia asteptam sa ajung acasa. Din pacate n-are treaba cu razboiul.

    • #24

      Mi-e dor de mor de tara, de prieteni, de familie, de locurile de care ma leaga amintiri placute. Stau in tara cam 2-3 saptamani pe an si incerc sa arat si copiilor mei locuri misto din tara. La sfarsitul vacantei nu ai idee ce sentiment de bucurie ca ma intorc am cand sunt la vama!

      1
  10. #25

    ca la orice, se produce o desensibilizare in timp, psihicul uman nu e facut sa stea luni de zile in panica, mai ales daca nu sunt stimuli externi vizibili sa ii induca panica (cum ar fi sa iti cada bombe in cap zi de zi, desi si acolo cred ca la un moment dat te obisnuiesti si pare rutina).

    • #26

      desensibilizare si adaptare, ca in relatii, ce conteaza ca unul e abuzator, daca asa ai crescut in familie sansele sa spui ceva despre asta sau sa iti para anormal sunt mici

  11. #27

    Foarte adevărat articolul tău! ….din păcate!

  12. #28

    Unul din cei din fotografie e Hess, celalalt pare a fi Goering, amandoi “e” morti”, ceea ce ii doresc si tatucului Fuhrer.
    Apropos, vad ca pe Lavrov il mananca limba rau, deci e posibil sa se termine curand.
    Despre atacul cu nucleare tactice… Bai, nu stiu ce sa spun. Sa stii ca ideea ca bombardamentul de la Nagasaki i-ar fi facut pe japonezi sa capituleze (pentru ca bomba de la Hiroshima nu a avut efectul scontat) e foarte dezbatuta si contestata de oamenii care au mai citit una alta si cred ca stiu un pic de istorie. De fapt, ceea ce i-ar fi “convins” pe japonezi sa capituleze ar fi fost ofensiva sovietica declansata la scurt timp dupa bomba de la Hiroshima. De aia ar fi si aruncat americanii a doua bomba mentionata mai sus (un fel de mesaj si pentru sovietici).
    Interesele Turciei se ciocnesc violent de cele are Rusiei in ceea ce priveste o posibila expansiune a primei. Si asta s-a vazut in conflictul relativ recent din Nagorno-Karabakh. Unde Rusia, teoretic aliat si protector al Armeniei (prin organizatia aia fantoma specializata in reprimarea civililor mai ales – CSTO parca) nu a putut/nu a vrut sa intervina.
    Ambitiile Budapestei… Eu zic ca o atitudine belicoasa nu le-ar face bine deloc. Nu e in situatia Rusiei, e membra NATO, EU, exista niste tratate semnate cu vecinii, si ei membrii ai acelorasi organizatii (mai putin Serbia si Ucraina), a realizat mai multe prin mijloace mai degraba pasnice decat ar face printr-un razboi.
    Daca Puttler ar alege sa foloseasca o nucleara tactica, asta ar arata slabiciune, ca a ajuns la capatul rabdarii si ca noul URSS nu mai are alte mijloace de a purta un razboi conventional. In plus, nu ar fi deloc, dar deloc bine pentru politica de aliante pe care o are in momentul asta. Justificarea ca da, dar americanii au folosit primii bomba atomica (acum 77 de ani aproape, dar nu conteaza…) nu ar convinge pe nimeni. Japonia atacase prima, ei provocasera agresiunea, americanii doar terminau razboiul. Aici noul URSS e agresorul.
    Cum vede Grmania dupa colt un al 4-lea Reich?
    Deci eu unul sunt optimist, nu cred ca se va ajunge aici. Nu plec nicaieri eu deocamdata. Daca e ceva, o sa plece sotia si copilul. Desi sotia mi-a zis ca fara mine nu pleaca. Am avut o perioada in care am avut discutia asta apropae zilnic.

    • #29

      probabil nu l ai auzit oe Soloviov declarand ca Nu noi am început acest razboi, dar noi il vom termina

    • #30

      Boss, Vladimir Soloviov și toată gașca de ratați pe care i-a luat retorica antioccidentală târîș zilele astea și bat câmpii pe la teveurile lor cu tot felul de amenințări cred că nu au auzit (și dacă au auzit au uitat) de ceeace se cheamă în legislația internațională “incitare la genocid”. Julius Streicher pentru așa ceva a sfârșit la capătul unei funii la Nuremberg. Mai pe nou, niște lătrăi de prin fosta Iugoslavie sau niște guriști pe la radio și TV în 1995 în Rwanda înfundă pușcăriile pe viață pentru așa ceva. În cel mai fericit caz pentru ei, nu vor mai scoate capul niciodată din Rusia, fără să riște să fie arestați pe primul aeroport. Și asta zic, în cel mai fericit caz…

    • #31

      @Emil: pana la urma, si propaganda e o arma… Dar absolut de acord cu tot ce ai spus.
      Rusii nu sunt la prima amenintare cu armele nucleare. In timpul crizei Suezului, din 1956, Hrusciov a amenintat Franta si Marea Britanie (…) ca daca nu se retrag din Egipt, nu se va da in laturi in a le convinge cu niste “rachetute” nucleare (chiar asta a fost cuvantul pe care l-a folosit: “rachetute”…) pentru a se retrage. Franta si mai ales Marea Britanie s-au retras, dar nu din cauza amenintarilor lui Hrusciov, pe care pana in 1963 nu l-a luat nimeni in serios.
      Pe internet circula multe chestii, unele reale, unele mai contestate. Una din ele dintre celelalte este asta: www.youtube.com/watch?v=tvMm4Uh3HPs. Ideea e ca rusii/sovieticii au avut in plan tot timpul folosirea unor arme nucleare tactice, intreresant ca in prima faza nu impotriva Frantei si Marii Britanii, care ar fi putut riposta in acelasi fel, ci impotriva unor tari care nu detineau arme nucleare, precum Germania si Tarile de Jos. Mai are rost sa mentionez ca aveau de gand sa atace exact prin Austria, stat ce avea statut de neutralitate recunoscut de ambele blocuri? Ce stiau foarte clar era ca NATO (de fapt SUA) ar fi ripostat cu arme nucleare strategice chiar si in cazul folosirii unor bombe nucleare tactice. Pentru ca odata folosit armamentul nuclear, chiar si cel tactic, situatia poate doar escala. Iar folosirea armamentului nuclear strategic ar fi dus la anihilare reciproca.
      Lucru care se poate intampla si astazi. Doresc rusii chiar asa de tare sa fie responsabili pentru sfarsitul lumii? Sa nu uitam ca un singur lider mondial a facut declaratii in sensul ca pentru poporul lui arma nucleara nu prezinta un pericol, pentru ca oricum vor ramane in viata cel putin 300 de milioane de chinezi care sa repopuleze planeta.
      Atata doar ca lucrurile au evoluat de atunci si nu stiu daca China va sta si va privi impasibila cum principalii ei debitori distrug lumea in care si ea are un puternic interes politic si comercial…

    • #32

      Oare opinia asta are mai multă greutate ? www.agerpres.ro/politica-externa/2022/05/03/rusia-laureatul-premiului-nobel-pentru-pace-dmitri-muratov-denunta-propaganda-moscovei–911906
      Mă gîndesc că știe el ce spune. Eu mă hazardez să identific și două potențiale ținte în perioada inițială – Lvov și Cernăuți. Iar dacă lucrurile vor escalada înainte să se oprească – noi și polonezii. Și este inevitabilă folosirea lor în contextul escaladării. Așa că aia cu România teritoriu sigur….

    • #33

      @Genghis Han: Un exemplu de Doiciland derapand spre extremisme l-am auzit recent pe DW: se vb. de cresterea Bundeswehrului. Numeric vorbind. Si zice un invitat: Bai Leute, voi stiati ca armata e plina de neonazisti de la catana la general? Ca de cand e armata profi numai de astia s-au oferit voluntari, ca restul faceau geschlechtsverkehr nicht krieg, ca erau prea hipsteri. Vreti sa-i dotati pe astia si sa le dati putere? Sa lupte contra bolsevicilor? Plm, filmul asta a fost deja pe Discovery channel.

  13. #34

    Eu am luat decizia de a pleca acum 15 ani, iar vecinatatea cu Rusia a cantarit cam 50% in decizia de a pleca. Oricum, nu mai sunt recrutabil acum – nici ca varsta, nici ca sanatate. Poate doar la arma “carne de tun”.

    • #35

      E evident ca nu înțelegi conceptul: TOȚI recrutii sunt recruți la arma “carne de tun”.
      La arma “filozofie” luptam doar aici de dupa tastatura.
      In plus o anumită vârstă sau sau un anumit handicap sau un anumit sex nu-ti asigura scutirea chiar daca legea – de acum – zice altceva.
      Iarăși: mutatul “dincolo” nu te pune la adăpost. Dimpotrivă! Tunurile au nevoie de carne peste tot.
      Intr-o nota mai optimistă sper sa sa nu fie nevoie..

    • Pana la 60 de ani toti cetatenii romani de sex masculin vr fi carne de turn, e naiv cine crede ca daca se instaureaza legea maritiala vor tine povestile cu platfus la picior.

      In plus toti cetatenii romani pot primi ordin de prezentare la incorporare in 15 zile, indiferent ca locuieste in america, italia, spania sau Romania iar cine nu se prezinta are mari sanse sa ajunga la curtea martiala, o procedura mult mai severa decat urmarirea penala care poate dura si zeci de ani.

      De plecat ar fi doar in tarile care ar putea sa refuze extradarea cetatenilor romani, insa din astea sunt destul de putine.

  14. #37

    A propos de turci, tocmai ce ma intorsei de la Stambul. Vizitai ceva palate, Topkapi si Dolmabahce. Ma uitam la tablourile expuse pe pereti si comparam cu Romania. La noi vezi : car cu boi, tarani la plug, iobagi in fuga (no pun intended sau n-o pun :), natura moarta, vaza cu flori, nud dezbracat, selfie/autoportret, etc.
    La turci altceva: Cavalerie atacand, tunurile bubuind, flota cucerind, iatagane secerand, ieniceri si spahii buluc. etc.
    Inclusiv la celebrele moschei pacifiste ayasofia si blue mosk: sloganuri de genul “victoria va fi a noastra, victoria e aproape, vom cuceri totul, etc.
    Diferenta intre 2 natii…

    1
    • #38

      Pentru că nu le-a plăcut munca. Nație de migratori, nu ca noi, sedentari/agricultori de pe la cultura Cucuteni…

    • #39

      Surprinzator, nu m-as fi asteptat la asa diferente mari intre arta din trei principate si cea din unul dintre cele mai mari imperii ale lumii.

    • #40

      Vb de o natie care a avut jumatate de Europa, Africa de nord si Asia pana in Irak cam 500 de ani si au asediat Viena de 2 ori…

    • #41

      Am stat 6 luni poate si mai mult in Istambul intr-o delegatie lunga de lucru. Am stat si de vorba cu turci chiar la bere(la ei se bea). Ce invata ei: otomanii nu au fost rai, de fapt au imprastiat islamul in lume si cuvantul lui Alah si nu au atacat decat pe cei ce i-au amenintat. Daca nu ar fi facut zonele astea de tampon(Balcani si noi …lol dar tineti minte logica) ar fi venit crestinii peste ei. I-am zis: pai v-ati dus si peste musulmani, ati cucerit si vechea Persie inclusiv Bagdadul si o groaza de popoare arabe musulmani din tata in fiu. Ca nu, ca acolo au ajutat pe nu stiu cine si trebuiau sa se bata si a fost ok. Probabil daca ai stai de vorba cu un istoric turc ai descoperi ca toate cuceririle Imperiului Otoman au fost bine fondate si asa trebuia sa se intample. Asta cu zonele tampon, cu atacam sa ne aparam le auzim si acum in retorica ruseasca. O buna parte din populatia rusa este convinsa ca daca nu atacau Ucraina oricum ii atacau NATO si ii futeau deci se justifica “dezanificarea” Ucrainei, ei de fapt se apara acum !

      1
  15. #42

    Pfff, grea asta. Eu una sunt legata de tara asta. Am fost 4 ani de zile plecata, mi-a fost foarte bine, am plâns după viata mea de acolo, dar când am pus piciorul aici am fost acasă, și acuma când merg in satul meu acolo dorm cel mai bine. Chemarea sangelui, a pământului nu știu… dar in același timp dacă e sa crape butoiul voi face orice sa ma asigur ca am copiii in siguranță, aici am noroc ca am rude cam pe toate continentele.
    Geostratega din mine zice ca dacă îl ia nebunia pe pula de putin și acasă butonul bomba o sa cada unde îl doare, adică in SUA. Oricum lui I se rupe de Ucraina de fapt, qsta cu denazificarea și vai vorbitori de limba rusa e pt soldații aia plini de votca pe care ii trimite sa violeze și pt parerologii de la talks how. Pe el îl doare ca Rusia e vai de curu’ ei, la rusi a început sa le miroasa bine a vest și asta nu-i ok. Tara aia e in cadere libera dpdv demografic deci acuma e momentul sa dai carne la tun ca peste 10/20 de ani nu mai ai resursele. Dați cu pietre dacă vreți, e doar o părere speculative și neavizata.
    In concluzie Deocamdată ma simt mai in siguranță aici iar dacă e sa bubuie lumea prefer sa mor acasă cu ai mei toți lângă mine.

    1
    • #43

      Si eu cred la fel, ca asta e ultimul fasss al rusiei pentru urmatorii 70 de ani. In caz de nuck, care nu pare sa fie, dar asa s-a zis si cu razboiul si uite ca e, o sa si-o ia si ei pe coaja, chinezii abia asteapta sa-i colonizeze, si-asa sunt prea multi pe bucatoaia aia de continent. Daca e sa emigrez, n-o fac de frica mortii, de murit mor oricum si oriunde. Un lucru stiu sigur: ca n-am de gand sa traiesc din nou in comunism de orice soi.

  16. #44

    Pe picior de plecare oarecum, astept oferta si am plecat la nordici. M-am apucat de aplicat prin Februarie.
    De plecat plec fara regrete…aici n-o sa fie niciodata ce caut. Iar ce caut nu sunt caini cu covrigi in coada.
    Pana si bunica mi-a zis sa plec “maica” si a prins si rusii si germanii.

  17. #47

    La fel ca la început, dacă chestii , familia pleaca la Italea, inca platesc o chirie la un apt in zona Milano.
    Eu personal, Kalash si la treaba.
    Poate in București lumea e mai relaxată, in nord-est suntem la fel de stresați, mai ales că orcul de la răsărit o să atace si Moldova.

  18. #48

    Și toatâ iubirea mea oamenilor din comentariile de mai sus care au decis că e totuși mai bine să încercăm să facem bine acasă decât țigan/est-european/talpa-satului în afară.

  19. #49

    Daca nu au plecat dupa zeci de ani cu sute de probleme specifice ro, de ce ar pleca pentru un razboi intr-o tara in care nu au fost niciodata, chiar daca e la granita? Cine emigreaza si emigrat ramane o face sau a facut-o deja, fara declaratii. Ca motive erau destule si inainte de razboi.

  20. #50

    Hă, hă, hă, ce-mi plac glumele astea! (a se citi cu glas băsescian)

  21. #51

    Nu mai emigrez nicăieri. Sunt gata emigrat deja.

  22. #52

    Efectul asta de obisnuire e frecvent, parca ii zice banalizarea raului.

    La subiect – noua cu razboiul asta ni s-a confirmat ca am facut bine sa emigram. Suntem de 6 ani plecati, acum cerem acte franceze.

    Decizia sa plecam am luat-o incepand cu 2012, dar dupa 2014 cu Crimeea era clar ca se imput lucrurile. Prietenii mei tot radeau cand ziceam ca in max 10 ani o sa inceapa nasoala, ca Rusia numai ce era la a 2-a expansiune in 10 ani. Turcia actualmente ocupa si ea de facto parte din Siria.
    Sigur, in 1-2 ani poate ca nu e diferenta mare intre a sta in Franta sau in Romania. Dar pt noi, dupa 6 ani, deja viata e mai buna zi de zi, fara situatii speciale. In caz de razboi insa, sigur preferam sa avem cetatenia lor si cateva tari intre noi si orci.

  23. #53

    Ne dorim sa plecam cam de un an, intre timp am schimbat doar locatia.
    Motivele au ramas aceleasi, doar s-a adaugat asta cu razboiul, dar baza e tot aia…ca de ex fix in ziua de Paste a trebuit sa ies si sa ii explic vecinului de jermania ca e Paste si la mine, si la ala care a muncit pana la aceasta mare sarbatoare, si la ala care are copil mic, sa ii explic ca este lege data in care se spune clar ca nu ne scoatem boxele afara in curte si sa il intreb daca face la fel si pe jermania in restul timpului sau e cocalar infect doar cand e in vizita.
    Diferenta e ca inainte aveam x,y,z de facut, acum ne sufocam si prefer sa ies pe minus numai sa scap si sa respir din nou…e posibil sa exageram (ff probabil) si am ajuns noi la o saturatie, dar vreau reguli si cine sa le aplice, nu mai vreau sa dau impozit dublu decat soacra mea care are asfalt si muuuult mai mult teren, nu mai vreau sa platesc taxe sa ma omoare cocalarii pe E85 ca politia sta de atatia ani fix in aceleasi locuri, nu vreau sa risc sa ajung la un spital judetean unde imi cad peretii in cap si nici nu poti intra la baie, nu vreau sa fiu victima Colectiv (orice alt rahat se poate intampla) si sa isi bata joc niste judecatori de mine ani la rand, timp in care ei au mega beneficii fix din aia 45% platiti de fraierul de rand, nu vreau sa muncesc 12 h pe zi sa platesc meditatii ca doamna preda mecanic 10 pagini, nu vreau sa dau spaga pt nimic, de fapt vreau sa platesc amenda cand gresesc, nu vreau sa ma mai simt umilita ca trebuie sa il iert pe nenea cu asigurare City si am timp pana maine sa scriu motivele…probabil o luam de la 0, de la minim pe economie, la 2 cam de la 4, la munca la banda, habar nu am, dar am mai fost acolo, nici o tragedie, atata timp cat mediul e cat de cat “respirabil” (nu perfect, dar un oarecare echilibru) tot e un plus.
    Ps: avem casa de vanzare in incinta cu sefu de blog:)))

    • #54

      suntem colegi de noroi??

    • #55

      Da,da suntem sub umbrela lui nea Ivan amandoi:))) sper ca nu pt mult timp.

    • #56

      doamneajuta la tãtã lumea

    • #57

      Zicea psihologu’ de serviciu de pe blogul lui zoso ca aia din tarile in care totul merge ca uns sunt predispusi la depresie. Culmea, tocmai din cauza ca totul merge uns si nu trebuie sa interactionezi cu nimeni. 😉

      Intre noi fie vorba, are dreptate (zburda burn-out-ul pe’aici ca miei pe campii inainte de Paste) – dar cu toate astea, eu tot nu regret c-am plecat.

    • #58

      Te muti acum cand va face Kaufland aproape? 🙁

  24. #59

    Ai mei s-au refugiat din Cernăuți de două ori (1940, 1944). Pierdut tot, pământ, case, bunuri, rămas la sapă de lemn. Străbunicul a luptat în Est și a servit și ceva lagăr sovietic. S-a întors cu un ochi în minus, printre altele. Datorită „originii nesănătoase”, familia a avut tot felul probleme, de la excursii prin Bărăgan până la interzis studii superioare, și în general o viață de tot rahatul în paradisul comunist. Se putea mai rău, dar străbunica era rusoaică, și a scăpat de chestii mai urâte. Dar până la moarte ai mei au urât URSS cu pasiune.

    Și acum, în era internetului și a planurilor de zboruri spre Marte, muiștilor ăstora umflați cu vise sovietice iar nu le mai ajunge tarlaua și o iau spre Vest în janghinele lor de tancuri? Neah, n-am copii de protejat, nu plec nicăieri. Suntem în cea mai puternică alianță din istoria omenirii, convențional rușii ar fi tocați mai rău decât îi toacă ucrainenii. Iar nuclear… dacă ajungem acolo România e un loc la fel de bun de dat ortul popii ca oricare altul din emisfera nordică. La un schimb foarte serios, valabil și pentru sudică.

    Până atunci, nici un motiv să dau în depresie. E de strâns cureaua, se face, e de pus mâna pe pușcă și vânat șobolani neosovietici/ naziști/ cruciați ortodocși nucleari (sau ce mama dracului de doctrină mai afișează muscalii când o iau pe ulei)? S-o face și asta, până la urmă nu-i prima oară în istorie, n-oi fi mai prost/laș ca strămoșii.

    România, după cum bine știm, e o țară cam de rahat. Dar dacă am de plecat din ea, plec că vreau eu. Nu că mă fugăresc niște mujici nenorociți ce bălesc la televizoare lcd și mașini de spălat moderne ca la Sfântul Graal și au uitat să schimbe secolul în calendar.

  25. #60

    Sincer, numar saptamanile pana la plecare. Daca nu ar fi motive obiective la mijloc, eram deja plecati. Dar asta e, doar in iulie se poate.

    • #61

      Definitiv plecați afara sau temporar?

      Îmi cer scuze daca e prea personala întrebarea.

  26. #62

    Hai sa fim seriosi, ce sa atace in Romania? Bucurestiul se bombardeaza singur, in Timisoara fura tiganii bomba inainte sa atinga pamantul, in Brasov e materie prima pentru facut topoare si pluguri iar in Clooouuujjj…. e de ajuns sa le taie netu’, ca se omoara aia singuri. Cred ca-n Apuseni e cel mai sigur, pana la urma. Aici timpul trece atat de greu incat rugineste bomba pana face poc.

  27. #63

    Sincer, sunt convins ca multi vor pleca. Statut de refugiat, whatever. Daca s-a putut la ucrainieni, se va putea si la noi.

    Ma intreb eu – ce o sa se intample la sfarsit cu cei plecati:
    * daca bate Romania – declarati dezertori? Urmarire generala? Se mai pot intoarce in tara? Daca esti in Franta – sa zicem – te poate extrada (conform tratatelor de extradare)?
    * daca bate Rusia – de medaliat, clar nu te pot medalia c-ai dat bir cu fugitii … de arestat, pentru ce anume sa te aresteze? Daca ii “iarta”, asta nu cumva ii incurajeaza pe aia care vor sa fuga data viitoare, sa o faca?

    Deh, dileme de om care sta pe buda …

    • #64

      pana se afla cine ”bate”, te fac pachet si ajungi carne de tun in batalionul disciplinar, chestie care o sa fie popularizata pentru descurajarea descurcaretilor.

  28. #65

    Pfff, e greu. Eu nu m am desprins prea mult cu gandul de la ucraineni. Nu am vrut sa vad sau sa mai aud despre morti, violuri si altele, dar tot au ajuns la mine. Cred ca o sa degenereze lucrurile, ca vom fi implicați cam toți. La nucleara sau nu, ma gandesc dar incerc sa mi alung gandurile totusi. Nu prea avem unde merge. Suntem tematori, fara incredere in noi, fara bani stransi, chiar datorii multe. Iar momentul in care ne prinde acest context, cu un copil de 2 ani si altul ce se naste in cateva săptămâni e si mai complicat. Nu stiu oricum unde m as duce. Mi ar fi greu sa mi parasesc pisicile si cainii, dar fratii, surorile si părinții. O sa abordez resemnarea fatalista si o sa ma gandesc ca oricat am fugi, nu scapă nimeni de destinul sau

    • #66

      Dread it. Run from it…destiny still arrives

      – Thanos

    • #67

      ” and I…Am… Iron Man”
      Iron Man (de fapt l-a plagiat pe unul, Bruce… Bruce Wayne).

  29. #68

    ”De-o fi una, de-o fi alta… Ce e scris şi pentru noi,
    Bucuroşi le-om duce toate, de e pace, de-i război.” – Mihai Eminescu

  30. #69

    Biletele luate, plinul facut, documentele pregatite, scoala copiilor preplatita, AMR ul mic, mic.
    Nu are treaba cu Rusia, dar asta a inlaturat orice dubii am mai fi avut.
    Plecam suficient de departe ca stirile despre Europa de Est sa fie pe pagina a 2a a ziarelor, in cel mai bun caz.

    O sa mai venim in cateva vacante mai mult pentru copii pana cand, crescand, isi vor pierde interesul in RO.

    Si pusi!

    2
    • #70

      AMR?

    • #71

      Esti generatie proaspata si n-ai facut armata, asa-i? Nici puscarie? 🙂
      Foarte bine, n-ai pierdut nimic.

      Semnificatia abrevierii AMR (n.a. in armata): “Au Mai Ramas” X zile pana la “liberare” !

    • #72

      Cum sa nu stii ce e AMR-ul? S-au scris cantece, opere de arta veritabile pe tema asta :)))

  31. #73

    Intentia exista, dar nu pot pleca. Deoarece n-am o meserie in mana (muncitor in vreun domeniu) sau in cap (IT) nu cred ca as sti sau putea ce sa fac. In schimb pe fica-mea care are doar aproape 8 ani o bat la cap sa-nvete si sa se gandeasca sa-si faca viitorul pe alte meleaguri.

  32. #74

    Nu am rate. Am apartament in Bucuresti si casa la tara cu 3000m patrati de livada la 100km de capitala. Unde as emigra sa am a doua zi chestiile astea?! Asa cum de 1000 de ani au fost aici razboaie, tot asa ele s-au si terminat. Sper ca la incheierea lui sa mai fiun in viata.

  33. Știu că pare ciudat dar de vreo 3 săptămâni m-am apucat de war simulation (airsoft) prin tot felul de păduri și zone accidentate. Plm, daca nu apuc sa fug, macar sa am habar, la nivel minim, de cum sa mă ascund sau sa țintesc (știu că e jucărie armă dar principiul de țintire e același).

  34. #78

    Le-am scos recent copiilor cetatenia spaniola, si sotia e pending, dupa 10 ani lucrati aici. Eu pastrez cetatenia romaneasca, si sunt pregatit sa revin in tara sa ma alatur trupelor NATO / romanesti, atunci cand rusii – inevitabil – ataca Romania. Consider ca este datoria noastra, a barbatilor, sa tinem frau hoardei rusesti, dar sa ne si punem familia la adapost ca sa nu treaca prin ce au trecut bietii ucraineni.

    Nu ii invinovatesc pe ucraineni, insa cel putin copiii mici si fetele trebuiau sa paraseasca zonele de conflict. Au avut mult timp in avans pentru a face asta. Rusii nu au fost, si nu vor fi niciodata altceva decat niste spurcati de criminali. Merita sa plateasca cu varf si indesat. Se simt barbati cand ucid copii si femei.. iar noi trebuie sa ii trimitem inapoi in tara lor, cu picioarele inainte.

    1
    • #79

      Vei muri pentru securiști (ăia bătrâni), cu familiile lor privilegiate, și băieți deștepți, pentru care tu și alte milioane a trebuit să plecati din tara.

    • #80

      @Phaff Nu ma duc acolo sa mor, ma duc sa contribui pentru a putea sa traim liberi. Si nu pentru politicienii vreunei tari, ci pentru valoriile proprii, prieteni si familie.

      A pierde acest razboi inseamna a muri in chinuri – vezi Bucha. Deci cand ai de ales intre moarte in chinuri, si a lupta, chiar daca timeframe-ul este diferit, ce alegi?

  35. #81

    Pentru cei care v-ați hotărât să emigrați (războiul din Ucraina punandu-va capac sa zic așa): ce faceți cu proprietățile voastre imobiliare din Romania? Le vindeți înainte să plecați? Va întreb că degeaba pleci din tara dacă îți lași casele sau apartamentele aici (existând șansă daca incepe războiul sa fie distruse/afectate sau sa le scadă masiv valoarea daca reintrăm sub influența rusă în cazul dezmembrării UE/NATO?
    Întrebarea este pentru cei care au ceva cheag in tara de baștină, cei care nu emigrează neapărat din motive economice….

    • Pt tine un rahat de apartament sau casa valoreaza mai mult decat propria viata ?

    • #83

      Strict ex personal, da incercam sa vindem, diferenta e ca inainte ma interesa 50% si pretul pt ca am bagat bani, acum prefer sa pierd ceva bani si sa vand cat mai repede.
      Si daca nu se poate, chirie si daca nici asa nu se poate, incuiat si poa sa se darame…linistea mea psihica merita mai mult decat 4 pereti sau orice material…

    • #84

      D-aia nu investesc in apartamente. Prea usor de pierdut. Terenuri, case, paduri. Razboiul se va termina la un moment dat iar pamantul de sub casa e ok. Ideea c-ai avut un apartament intr-un bloc spulberat de rachete…. nu prea 🙂
      Casa in care stau e a familiei din 1917. In al doilea razboi mondial au plecat toti in convoi, din Oradea spre Beius. Pe jos. Refugiati. Cu avioane deasupra care-i secerau. Cand s-au intors, dupa niste ani, au gasit casa intr-o stare destul de jalnica dar macar aveau terenul, deci tot e ceva fata de amintirea unui bloc in care nu-ti reconstruiesti cand vrei tu apartamentul. Crede-ma, cand incepe razboiul, faptul ca-ti scade valoarea investitiei ar trebui sa fie ultima ta grija. Ar trebui sa ne axam pe abilitati care ne ajuta sa supravietuim. Cum sa facem un foc, sa cultivam o gradina, sa construim. Desi pare incredibil, sunt multi tolomaci care nu-s in stare sa faca un foc fara gel de aprindere, nu stiu sa foloseasca unele de baza. Sau sa aiba niste notiune elementare intr-un domeniu de supravietuire. Astia-s de regula snouflecsii tinuti in puf.

    • #85

      In cazul nostru, proprietatile raman “in conservare” o vreme. Nu costa mare lucru impozitele, utilitatile si management fees. Mai trece cineva din cand in cand pt inspectie, continua sa vina persoana la curatenie cam o data pe luna.
      Peste unul, doi ani poate inchiriem, poate vindem, functie de cum ne simtim mai confortabil. Altfel, nu avem o problema sa stam la hotel cand mai venim in vizite in tara.
      Iar riscuri exista cam in orice forma tii banii, de exemplu recesiunea post pandemie si razboiul nebunului deja au ras vizibil din economii.
      Pot disparea si imobilele daca se impute grav treaba?
      Sigur, dar tot ce poti sa speri si sa aranjezi este posibilitatea de a pierde doar bani, protejand toate celelalte lucruri cu adevarat importante.

  36. #86

    Pe unde mai stau cu intentiile?
    Chestiune de zile/saptamani pentru vanzarea/aducerea a ceea ce mai e prin .ro
    Cateva rude/amici ramasi pe care ii vad si aud tot mai rar.
    Poate vom ajunge cate o saptamana o data la 2-3 ani.
    Si cam atat cu .ro pentru noi.
    Asa cum probabil unii au avut macar o data gandul/visul despre cum ar fi fost daca ar fi plecat, s-o fi nascut vreodat’ gandul in mine despre cum ar fi fost daca as fi ramas. Nu mai conteaza oricum.

  37. #87

    Pe unde mai stau cu intentiile?
    Chestiune de zile/saptamani pentru vanzarea/aducerea a ceea ce mai e prin .ro
    Cateva rude/amici ramasi pe care ii vad si aud tot mai rar.
    Poate vom ajunge cate o saptamana o data la 2-3 ani.
    Si cam atat cu .ro pentru noi.
    Asa cum probabil unii au avut macar o data gandul/visul despre cum ar fi fost daca ar fi plecat, s-o fi nascut vreodat’ gandul in mine despre cum ar fi fost daca as fi ramas.
    Nu mai conteaza nici macar gandul.

  38. #88

    Razboi NATO cu Rusia inseamna razboi nuclear si ne ducem toti dracului.
    Poate ceva zone prin Australia sau America de Sud sau insule izolate sa mai ramana intregi dar si acolo radiatia va fi mortala.
    Discutia este nula, nu va fi nici un castigator , nici NATO si nici Rusia sau China sau altcineva ,nu ai unde sa emigrezi ca sa te simti in siguranta (poate pe Marte , dar si acolo este nasol) , vom muri toti ca prostii in caz de razboi mondial pentru ca acum armele de distrugere in masa au ajuns la perfectiune, nu mai suntem in 1940.
    Ma gandesc la cei mai tineri care sunt acum la inceput de drum in viata si vor sa isi intemeieze o familie, copii..etc. In conditiile din ziua de azi, pandemie, razboi mondial iminent, nu as avea curaj sa cresc nici macar un hamster.

  39. |Doicamdata| am ramas doar cu intentia, din pacate.
    Motivele nu mai conteaza.

  40. #90

    Am emigrat de ceva vreme, o sa incerc sa obțin a doua cetatenie, dar tot în Europa. În America sau Canada as fi mai liniștit, dar ar trebui sa iau totul de la capăt, sa mi recunoască diplomele etc și la vârsta mea n am chef, sper sa nu ajung refugiat în Texas la cumnata mea.

  41. #91

    Intentii ongoing, interviuri ongoing, copil in varsta de 2 luni cu programare la eliberare pasaport checked, nici o idee cum si ce e mai bine pe termen scurt/mediu. Viata local e OK/peste medie, nu sunt inca sigur daca emigrarea Austria/Belgia/Eu similar ar metine-o pe acelasi trend. Impresii din Austria, salarii acceptabile pt 2 adulti plus 1 copil?

    • #92

      6.000 EUR – traiti super-bine, cu chirie in centru de 1.600 EUR plus alte cheltuieli
      4.000 EUR – probabil un apartament intr-un district mai putin curatel, gen 15, langa Schonbrunn
      3.000 EUR – traiti, dar trebuie sa fiti putin atenti cu banii

      Sumele sunt salariile voastre adunate, fara salariile 13/14

    • #93

      @Stefan, multumesc pt informatii.
      Pana acum discutiile avute se invart intre 60 si 70,000 brut/an (toate 14 sal.) fara o oferta finala. Teoretic sotia este in concediu crestere copil desi nu cred ca ar mai functiona statutul acesta odata cu emigrarea, asadar un singur „salar” o perioda. Experienta mea, scurta si in mare de vacante/delegatii a fosct cu zonele 2, 13, 22 desi nu prea m-as incadra. Din ce vad pe Willhaben.at un apartament de 3 camere sub 1300 EUR cam greu in zone OKish, sau nu ma pricep prea bine la zone/cautari. Thanks

  42. #95

    Dorința a rămas super puternică, din păcate suntem ținuți pe loc de un dobitoc care nu vrea sa semneze pentru ieșirea din țară a fetei. El nu plătește nimic pentru ea, nu a contribuit cu nimic la creșterea ei dar pt că trăim în România, statul român permite unei maimuțe abuzatoare să-i interzică libera circulație unei adolescente. Nici în vacanțe, nimic pt că el are puterea de decizie.

    M-au ajutat foarte mult articolele despre emigrare, le-am citit cap-coadă pe toate dar momentan mai trebuie să stăm vreo 3 ani(sper să mai existe lumea așa cum o știm peste 3 ani) și după aia pa și pusi.

    PS: dacă nu e foarte mult te-aș ruga să reintroduci in meniul siteului rubrica cu emigrarea.

    1
    • #96

      proces, exclus sa nu se poata

    • #97

      @ aradean…vorbeste cu seful Arhi sa-ti dea cumva adresa mea de email sa-ti dau cateva idei

    • Wow, dacă ai câștigat custodia permanentă din ce știu nu mai ai treabă. La vamă se cere acordul părintelui sau actele de custodie și e ok.

      O faci odată dar rămâne permanent și nu mai ai treabă (custodia mă refer).

    • #99

      @Manu, Custodia exclusiva, sau autoritatea parinteasca exercitata de un singur parinte cum se numeste de fapt, nu este asa de usor de obtinut pe cat se crede in dreptul romanesc. Sunt niste criterii destul de extreme care trebuie bifate nu e asa simplu.

    • #100

      Sunt variante, cerere la judecatorie si 3 ani ai voie sa-l plimbi unde vrei.

    • #101

      @Michelle: ms…am încercat destule…proces pt pensie alimentară…a făcut pușcărie că nu vrea sa plătească, a ieșit și pt că fata nu vrea să-l vadă nu-i dă bani! :))
      Procesul pt custodie l-am pierdut pt că l-am bătut ca pe covoare :)) nu-mi pare rău…avem idei dar e o luptă enervantă și lungă pt că e Romania. Eu un sistem bolnav iar tribunalul Arad este echivalentul unuia dintr-o țară africană.

      @manu144x: nu avem custodia deplină…doar domiciliu stabilit la mamă.

      1
  43. #102

    Sunt deja plecat pe un contract de cativa ani. Nu ma mai intorc la finalul contractului (am reusit sa il prelungesc). Cand nu o sa il mai pot prelungi o sa caut altceva.
    Nu atat din cauza rusilor cat din cauza mocirlei politice de la noi. Adica votam cu doua maini ceva dupa care fac ei alte majoritati. Mumu ba.

  44. #103

    ieri am ramas fara chiloti curati si am luat din bagajul de urgenta facut in primele 2 saptamani de razboi…

  45. #105

    Lasati canada de-o parte sau australia …bagati-va mintile in cap! Cum bine zicea cineva pe aici, daca nu esti cu munca pe laptop pentru us sau canada, nu prea te poti angaja in sud-america. Poate doar daca iti deschizi un business acolo, dar ai obligatia sa angajezi numai locali. In rest ucrainenii care vin in canada…mare tupeu pe comunitatea lor! Lucrez cu o colega care are voluntariat pe comunitatile de emigranti cu programe de a le gasi case, locuri de munca si daca vor sa-si imbunatateasca engleza pe un domeniu de activitate, integrare, bla, bla, bla. Au fost oameni adusi din zonele de razboi in ultimii 10 ani de peste tot..iran, irak, afganistan, puii mei! Au venit s-au bagat in case, joburi…etc asa cum s-a putut, pentru ca multi inca sunt pe ajutoare fiind total lipsiti de skils-uri (ma rog asta alta poveste de intretinere a celor gen posmagii-muieti care mananca numai de la food bank). Dar cand au venit astia din ucraina, comunitatea lor a scris la toate programele de ajutoare ca ei vor numai lucruri noi cu tagul pe ele ….baaai nu zice nimeni sa primesti haine si lucruri de casa rupte sau vechi, dar ca sa ai pretentia ca toate lucrurile pe care vrei sa le primesti sa fie cu eticheta din magazin pe ele si sa fie nou-noute mi se pare cam de obraz gros. E adevarat ca au venit cu niste cv-uri high level (univestitati, 3-4 limbi de circulatie pe nivel fluent) dar ca sa ai pretentia venind refugiat sa ai numai lucruri noi in tara de adoptie…..e un pic cam mult. O sa lucreze cu un gen de contract determinat dar probabil intre timp vor gasi cate o portita de bagare catre cetatenie…asta daca nu se prind ca si aici incepe comunismul si se duc spre alte zari.
    Personal as pleca si ieri din canada daca nu ar fi copilul care are de terminat oarece chestii prin zona

    1
    • #106

      Mizerii trumpiste. Portite de cetatenie :)) Sunt 1.4 milioane de ucrainieni in Canada, nu-ti mai bate tu capul, nu te mai preface ca iti pasa, se descurca ei, stai linistita specialo. Nu mai poti tu sa dormi noaptea ca primesc refugiatii de razboi cetatenie mai repede decat ai primit tu. Mare scarba de om mai esti. Primeai si tu cetatenie mai repede daca erai refugiata de razboi, dar tu nu ai avut norocul asta. Cand va vad atat de rai si de prosti… Incredibil ce te deranjeaza pe tine. Mare scarba.

    • #107

      Matei esti prost rau de tot. Ce zic eu si ce intelegi tu…

  46. #108

    Pe mine discutia asta cu armele nucleare ma distreaza maxim, nu inteleg nimic si nu cred ca sunt singura. E nenea ala de tot intreaba tolomacii rusilor pe strada diverse. Inainte de 24 feb: si credeti ca o sa atacam ucraina? Noooo, n-are cum. Dupa 24 feb: credeti ca e razboi? Noooo, nu are cum, nu mai dureaza mult. Acum: credeti ca e posibil sa dea cineva cu nucleara? Nooo, nu are cum, ce rost ar avea, ar muri toti, nimeni nu vrea asta. Deocamdata aici se termina sirul intrebarilor…urmatoarea nu stiu/nu vreau sa stiu care va fi si daca va mai avea pe cine sa intrebe ca e greu sa vorbesti cu 4 capete.

    Dar, revenind la partea eu nu inteleg nimic, fratica daca toata lumea e asa convinsa ca nu ar avea nimeni intreg la cap vreodata intentia sa dea cu nucleara, de ce mama dracului mai au atatea tari nucleare? Rusii sunt nuuuuuu, nu o sa dea nimeni cu bomba ca nu are sens. Americanii, nuuuu, nu e nimeni atat de nebun, e doar bla bla. Ok man, Igor, John, Francois si restu nuclearilor get rid of the fucking bombs daca e asa.

    E ca si cum ne plimbam toti pe strada cu mitraliere convinsi ca nimeni nu va trage vreodata ca nu ar avea sens….

    Ma rog…fuck interesting times…eu vreau sa ma plictisesc in viata asta si astia nu ma lasa.

  47. #109

    Eu mai studiez Idealista cu pisos vista al mar. De aia as avea bani, pe langa Valencia. Problema nu este achizitia, ci din ce traiesc acolo, ca prin cumparare as ramane fara cash. Carat caramizi nu pot, dubla hernie de disc… plm.. ceva chelner… ca la batut din gura, imi mai trebuie ceva ani, sa vb spaniola literara.

    • #110

      fotocasa.es

      Vinzi in Ro, cumperi dincolo si apoi aplici pentru somerie spaniola complet si corect definita.

      E vreo 600 de euro pe luna daca esti singur, catre mie pentru cuplurile casatorite care locuiesc impreuna.

      Mai pe foame asa, dar doable, pana inveti limba.

      Presupun ca nimic pe IT, deci remote work e exclus.

      Ori, in loc sa cumperi ceva cu banii jos, iti iei chirie pentru cateva luni, cu 10-20.000 iti iei un teren urbanizable sau o finca rustica a fi renovata, si cu inca maxim 20.000 iti aduci din Ro niste meseriasi sa iti faca o casa din lemn modesta/renovezi casa.

  48. #111

    Am zis-o de prin Noiembrie, pregatiti-va actele si explorati optiunea de emigrare si ce presupune doar pe hartie. Bine, eu o ziceam de ceva ani dar in Noiembrie au facut astia valuri.

    Nu e simplu sa pleci in special daca e nevoie de tine in tara. Nu ma intelegeti gresit, nu va indem sa plecati pe niciunul, e viata voasta in joc si trebuie voi sa decideti, fiecare are situatia personala. Va recomand doar sa aveti optiuni disponibile, sa aveti optiunea in buzunar in caz ca trebuie sa o puteti pune pe masa. Nu va indemn sa o folositi, fiecare decide. Ma rog de ai mei sa-si faca pasapoarte si vize. I-am trimis cu forta. Recomand acelasi lucru prietenilor. E ok, sunt niste bani aruncati de pomana poate ca la o asigurare de viata, insa e important sa ai optiunea in buzunar la nevoie. poate nu e ok cum gandesc, sunt mai anxios si intordeuana caut mai multe alternative (de exemplu am doua asigurari de sanatate una fiind platita cam degeaba)

    Nu e simplu sa te descurci in alta tara dar nu e imposibil. Daca eu am supravietuit momentan (dracu stie maine ce va fi, vezi, ti-am zis ca-s anxios) oricine o poate face, credeti-ma, sunt printre cei mai prosti din curtea scolii drept dovada vedeti si voi cat de agramat si analfabet sunt. Am scris in trecut un guest post despre emigrare, chiar daca acum l-as modifica si scrie cu ce e mai actual, bine, probabil tot la fel de neinteligibil. insa ideea e asta, sa nu va subestimati si aici vorbesc in general nu are treaba cu emigrarea. Era o gluma “niciodata sa nu iti fie rusine de tine, asta e treaba parintilor”

    Va recomand atat: sa aveti optiuni si sa speram ca nu fie nevoie sa le folosim in situatii de criza. nu e vorba de razboi si ca te aduce tara inapoi in 15 zile. e vorba sa ai familia in siguranta, mai departe tu singur te descurci, familia trebuie pusa in siguranta.

  49. #112

    In general astea sunt problemele enumerate pe aici ref. la emigrare – educatie, cocalari si bizoni, medicina, relatia cu autoritatea si banii.

    Nu am vazut pe unul sa zica: plec afara deoarece ala micu’ e pasionat de canguri de la 5 ani si vreau sa fac orice e posibil sa lucreze ca biolog de canguri ca noi nu avem (exemplu naiv, da intelegeti voi ideea).

    Bizoni – Ca unul care a mai lucrat cu anii pe diverse continente in tari de lux sau extrem de sarace ajung la concluzia ca unde te-ai duce pana la urma dai de unul sau mai multi dobitoci care or sa te enerveze. Sau cine stie ce obiceiuri locale. Sau vremea. Sau ce vreti voi…. da nu scapati! Cantitatea de cocalari e aceeasi Little Rock pana la Wellington trecand prin Berna sau pe oriunde alt loc, doar ca au alt nume.

    Medicina – sa zicem ca “poate” ai o sansa in cazul unei interventii medicala extreme si cam atat. E un avantaj da pare a fi singurul….

    Educatie – calitatea educatiei pentru copii nu sta in balanta, daca ala mic e tare de cap va fi tare de cap si aici si in Honolulu, iar afara ce dai pe scoala de calitate este sub nivelul costului meditatiilor din ro.

    Relatia cu autoritatea – de 15 ani incoace lucrurile sunt din ce in ce mai decente, programari online sau telefonice si functionari ok. Vezi ce ziceam mai sus, dobitoci sunt peste tot in aceeasi cantitate.

    Banii – delicat – unii oameni sunt modesti de felul lor si se multumesc cu Mazda si vacante in Grecia sau in Delta / Sovata altii vor Q8 si vacante pe orbita cu sculele lui Musk. Greu. Bani de orbita nu faci ca salariat, for sure.

    Iar din perspectiva unui conflict global chiar daca ma duc in Sao Tome si Principe tot ma gasesc astia si expediaza in Europa la treaba.
    Parca as lupta impotriva rusilor alaturi de ai mei nu alaturi de gabonezi.

    Ii sprijin pe cei mici ai mei financiar si moral sa se duca unde or vrea ei daca le vine vreo idee, chiar daca or sa mi lipseasca.

    Eu stau acasa, am tot ce mi trebuie si ma plimb pe aici prin Europa, ca mai mult de 4 ore nu mai am chef sa zbor, m-am saturat.

    1
  50. #113

    Ma batea gandul sa plec inainte sa inceapa razboiul, ma bate si acum. Nu am datorii, nu am proprietati, nu am copii si am o meserie suficient de cautata. Nu stiu ce imi lipseste sa plec, sunt constient ca pe termen lung in alta parte e mai bine si mai sanatos.
    Curaj caine fricos cum ar zice desenele animate.

    • #114

      teama de schimbare. e normala. ia-ti 2 saptamani libere si du-te sa locuiesti in zona unde te-ai muta, ca locuitor, nu ca turist. te lamureste daca vrei sau nu.

  51. #115

    asta inseamna max 4000 net, la care se mai adauga cheltuieli suplimentare plus asigurari

  52. #116

    Am busit comentariul, rog sterge 🙂

  53. #117

    N-am căutat să emigrez și nu caut nici acum. Am început însă o discuție cu ceva norvegieni, ar fi rost de un job în Bergen. Dacă este și ne înțelegem atunci este probabil ca de data asta să nu mă mai uit înapoi. Am făcut în 2007 greșeala de a rămâne aici când aveam totul pe masă dincolo și s-a dovedit că am fost un dobitoc, am sperat în ceva ce nu se va întâmpla vreodată în România 🙂 Însă nu de Rusia este vorba, ci de mine. Poate că măcar de la vârsta asta merit să-mi acord și eu un pic de civilizație 🙂

  54. #118

    eu inca nu renunt, dar inca caut o sursa de venit cat de cat stabil care sa imi permita un traai decent si afara

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.