Eu sunt învățat de mic să spun femeilor sărumana. Așa era la mine în cartier, ofereai politețe adulților, ca să primești impolitețe totală, uneori nici măcar răspuns. Până când, pe la vreo 20 de ani, i-am zis sărumâna vecinului de la 6, moment în care am jurat că nu mai zic nimănui sărumâna nici mort.

Așa că am trecut la bună ziua și mulțumesc frumos, pentru mulțumire. (ca idee, mulțumesc mult e o idioțenie, nu poți oferi un kil de mulțumire, ci un adjectiv care să fie atașat acelei mulțumiri) Am supraviețuit o grămadă de timp așa, până când, într-o zi, simțindu-mă bătrân și obosit, am revenit la sărut mâna spus femeilor, considerând eu, în mintea mea decrepită, că ar fi o formulă de politețe foarte decentă, care să mângâie suflete obosite de zarva zilnică.

Doar că am aflat, nu de mult, că majoritatea femeilor, tinere sau bătrâne, nu suportă să li se zică astfel, considerând că cel ce le adresează le spune că sunt bătrâne. Lucru care nu mi-a trecut vreodată prin cap, dar iată, se pare că intenția de acasă nu se suprapune cu sărumânușițele din târg.

Ca-n caragiale.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

78 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Da, io ii zic lu’ tata. 🙂

    Ps: daca mi se spune mie nu ma deranjeaza, e asa…

  2. #8

    De cand m-am mutat la tzara, da – relativ rar. Ma adresez femeilor care m-au vazut crescand… nu pentru toata lumea.

    • #9

      Mie mi se pare frumos, dar as fi mai prețios cu femeia căruia ii spun sărut mana dacă as fi bărbat. Adică m-as limita la nevasta/mama/prietene cu adevarat apropiate. E o adresare foarte respectuoasa și parca și cu putina afecțiune, asa o vad eu.

      Crescuta la tara o bucata bună de timp, și pe mine m-au învățat sa spun sărut mana tuturor femeilor, lucru perpetuat de mine pana târziu, 23-24 de ani. Apoi am realizat ca nu toate scârbele și babele merita sa le spun sărut mana, asa ca doar maica-mii ii mai spun, sau prietenilor cu sens de mulțumesc. La nivel de formula de salut nu mai pupa nimeni treaba asta, că prea s-au domnit toate tzoapele.

      Fact, soțul a câștigat pentru prima data atentia mea doar fiindcă atunci când m-a sunat sa ii deblochez masina din parcare mi-a spus sărut mâna la telefon. :))) Dar sunt eu de moda veche.

      LE: nu trebuia sa fie reply sorry.

      1
  3. #10

    Sarut mana pentru viitorul giveaway de scaun birou.

  4. #11

    eu zic, mi se pare ca e un twist misto, intre respect si flirt. uneori poate fi un starter bun de conversatie, alteori poate deschide niste usi

  5. #16

    Parintilor si bunicilor le adresez formula asta de politete insa necunoscutelor mai putin, depinde de context. Ca se simt sau nu batrane e treaba lor, eu plec impacat ca m-am adresat politicos față de acele persoane.

  6. #17

    Hai să mă dau de gol că sunt bătrână: în copilăria mea am prins epoca în care chiar se pupa mână. Ceva moșnegi voiau să ne facă un compliment că deja suntem domnișoare (aveam 5 ani) și chiar ne-au pupat mâna când au zis sărumâna. Trauma încă nu s-a vindecat. Unul din motivele pentru care m-am dez-ortodoxat a fost pupatul mâinii popii (și chiar și la 5 ani îmi era scârbă de lingurița linsă de țșpe mii de credincioși înaintea mea).
    Mai vedeam pe la turci pupatul mâinii, la ei e ceva semn de respect, nu e doar îndreptat către femei. Ei văd respect, eu simt carcalacii de E-coli, covid și hepatită cum se urcă pe mână.
    Fiecare cu piticii lui.

    • #18

      Pe de o parte, mi se pare usor tampitel sa zici ca faci ceva si sa nu faci, gen sarut mana, jos palaria, ma-nclin, vomit, sa-mi sara ochii, etc. Adica zici tu, zici, dar de ce nu mai bine te inclini direct, fara sa mai spui? Ce ai, te doare spatele? :)) Ia-i mana si pupa-i-o, nu doar vorbe goale. Put your money where your mouth is.

      Nu ma irita expresiile, dar nici nu le vad rostul, decat la misto.

      Pe de alta parte, si eu am mici traume din copilarie si adolescenta in care unii adulti imi sarutau mana la propriu, as fi preferat doar sa zica, fara sa si faca.

    • #19

      well, cum facem cu mancatzash queesda ta?

    • #20

      @DeeDee: Acu’ eu nu stiu daca e chiar prudent ca cineva sa-ti dea matale mana sa i-o pupi…

    • #21

      huehuehue.

    • #22

      Pai tocmai d’aia nu zic sar’na decat asa, la ‘sto.

    • #23

      “Mancatzash quesadilla ta” vine din Mexic?

    • #24

      mai ales clasicul: “sa mooor, io”

  7. #25

    Eu nu zic dar primesc!

  8. #26

    Eu zic maica’mii si lu’ tata si la babe foarte in varsta, de la tara, care ma stiu de mica. In rest, imi place sa mi se zica, mi se pare chiar dragut…da’ nu prea-mi zice nimeni :))))

  9. #28

    Da, si eu sunt cu sarumana la doamne. De cele mai multe ori functioneaza, au senzatia ca le respecti. NU e bine de folosit daca vrei sa agati respectiva cetateanca in vederea incalcarii regulilor de distantare sociala, mare atentie. De renuntat, am vrut sa renunt vara trecuta, cand am zis sarumana intr-un magazin in Eforie, unde era doar persoana care vindea, aranja ceva pe un raft. Cretina moda asta cu parul lung la pustani de 20 de ani…

    • #29

      ah – patit – intr-o farmacie unde farmacistul parea o ea din spate – sarutmana, vreau si eu x … cand l-am vazut la chip, a fost horror :)))

    • #30

      poate aflam si opinia lui maithun?

  10. #31

    Inca functioneaza si la mine. Prin UK nu am cui sa zic prea des dar din cand in cand inca se gaseste. Am incep insa sa le numesc pe pustoaicele de la magazinele din zona “Doamna” si observ pe fata lor cum le stric zen-ul instant. Ma amuza teribil sa fac chestia asta.

  11. #32

    Mda..eu sunt femeie de 40 de ani si am scapat un sarumana curierului de 50 care a adus cauciucurile pana in casa….Automatisme… Mie imi scapa cand vreau sa zic multumesc mult :))) In rest, lu doamna soacra si mamelor prietenelor vechi.

    • #33

      =))))))))) saracu, probabil l-ai blocat

    • #34

      Eu folosesc frecvent saru’mana pe post de mulțumesc, mai ales cu persoanele apropiate.

  12. #35

    Încă zic sarutmâna la doamne (în situații formale, desigur) și nu e bai. Să zic sărutmâna la bărbați (sau să mi se zică așa) mi se pare absolut cringe, pățesc uneori, mai ales cu moldoveni și la zic să se potolească.

  13. #36

    Prima oara pe la vreo 25 de ani, un copil de vreo 7 ani mi-a zis “saru’mana nenea”. M-am simtit ca un bosorog din ala batran nostalgic dupa comunism.
    In rest doar cu “buna ziua” cand vine vorba de politete. La amicele colege de la lucru le mai zic in gluma “saru’mana” desi pot sa iti confirm si eu ca am intalnit femei care s-au simtit putin ofensare de acest “saru’mana”.

  14. #37

    avand in vedere ca toti astia de la varsta de 35 de ani in jos ne spunem ”Ceau””/Salut/ Buna” chiar si daca nu ne cunoastem, tind sa cred ca in timpul vietii noastre, apelativele astea de politete vor disparea. La fel si cu ”dumneavoastra” si alte terminatii in verbe (de ex: aveti, sunteti, si alte ”iţi”, ”eţi” si ”eaţi”

    • #38

      Nimic nu este mai flasc ca barbatul ce spune “Buna” cand saluta alti barbati la telefon, pe e-mail si, OMFG, cand ne intalnim.

  15. #39

    Mereu si oricui e de sex feminin, asa am fost invatat de mic.

  16. #40

    Saru’ mana e noul MILF.

    • #41

      E scârbos si umilitor pt conditia umana sa lingi mâna unei femei random sau sa ameninti ca omfaci. Politete demodata de prost gust, sau libidinosenie de mos care se freaca la cuc cu mâna cealalta in timp ce scuipa pe mana unei “dudui”.

  17. #42

    Da și eu tot cu Sărut mâna am rămas. Nu știu, nu mi-am pus niciodată întrebări din astea existențiale, la mine este un gest reflex sa dau saru’mana.

    Dar consider că indiferent ce spui unei doamne/femei este un gest de politețe.

    PS: bine nu poți să spui “sa mi-o sugi” ca gest de politețe deși în alte condiții chiar este un gest de politețe.

  18. #43

    Sunt mai putini barbati care se adreseaza asa, dar nu imi displace cand aud asta. De fapt imi dau seama ca pe baietii mei nu i-am invatat niciodata sa zica saru’mana nimanui.

  19. #44

    un pic unrelated… Deși sunt la 40 de primăveri, înainte de pandemie mai jucam baschet cu niște puștani de 16-17 ani. Evident, ne salutam normal, no biggie. Anyway, într-o zi eram cu jumătatea mea mai bună (și mult mai tânără), ne întâlnim pe stradă cu unul dintre băieți, mă salută pe mine jovial, “Salut” și pe ea… “sărut mâna”.

  20. #46

    In copilarie salutam pe toti adultii cu sarutmana, ala era salutul generalizat. Cand aveam vreo 15-16 ani m-am dus undeva cu taica-meu, si ne-am intalnit cu un prieten de-al lui, care, foarte politicos, m-a salutat cu sarutmana. La care eu, surprinsa si impresionata, am salutat tot cu sarutmana. 😀
    Personal, nici nu ma deranjeaza, nici nu-mi place in mod deosebit salutul cu sarutmana. Colegii/prietenii din generatia 50+ il folosesc mai des, restul nu prea. Am un bun prieten pe care il tachinez din cand in cand cu “sa cresti mare” dupa ce imi zice sarut mana. 😀 Asa ne ziceau noua babele din sat cand eram copii: sarutmana/sa cresti mare era standardul. Ce ma deranjeaza, in schimb, sunt domnii de moda veche care chiar saruta mana la propriu, dar, ma rog, sunt pe cale de disparitie.

  21. #47

    Da, dar încerc să scap de obiceiul ăsta. Doar ce i-am spus „sărut mâna” asistentei care mi-a făcut vaccinul.

    • #48

      felicitari.
      pentru vaccin, nu ptr sarumana

    • #49

      In cazul asta nu se pune, facem orice sa scapam cu viata…:)))))

    • #50

      Mulțam! Să vedem cum evoluează mâine.

  22. #51

    “Mulțumesc!” este prea sec. Folosim varianta seacă dacă primim o pâine contra cost. Dacă primim o pâine gratis trebuie să folosim și un mulțumesc special. Avem varianta “Mulțumesc frumos!” dacă vrem să dăm o notă elegantă mulțumescului. Nu este un mulțumesc diferit cantitativ, are doar alt material: calitate, nu cantitate. Sau și mai elegant: “Merci frumos!”, “Mulțan fain!”, “Mulțu dulce!”
    Există și un mulțumesc diferit cantitativ, nu calitativ și se diferentiaza de alte mulțumescuri prin cantitatea literelor. În loc să zicem “Muuuuuuulțumesc!” ca vaca, folosim “Mulțumesc mult!” – marcăm prezența mai multor litere.
    Mulțumescul de prim rang le are pe ambele (calitate plus cantitate). Să zicem că am primit două pâini gratis. Cum diferențiem acest mulțumesc de cazul unei singure pâini sau al pâinii plătite?
    “Mulțumesc frumos și mult!” nu sună elegant și va fi înlocuit de “Pupa-ți-aș tălpile, domniță!”,”Să te bucure Cristos!”, “Să ai parte de căldură în trup și suflet!”, “Să fii iubită dulce!”.
    Cu plăcere!

  23. #52

    din pacate, io chiar am ajuns la varsta la care nu mai spun nimanui.
    dar imi place sa mi se spuna. si ptr ca lucrez intr-un mediu cu 80 barbati si doar 3 femei, mi se spune saru’ mana de mai multe ori pe zi.
    nu-mi place sa-mi spuna fetele, atunci chiar ma simt batrana.

  24. #53

    In niciun caz formula nu mi se pare potrivita daca e adresata unui barbat. Exceptie – poate vreun preot dintre aia putinii care chiar merita respect. Cunosc maxim 2-3 in situatia asta, cu restul prefer sa evit sa am discutii, deci ramane practic NU.
    Daca vine vorba de femei, nu as zice nici ca e vreun un “big NO-NO” in mintea mea, mai zic si eu dar numai persoanelor cu care ma cunosc suficient de bine si pentru care chiar am un respect/admiratie speciale. Dar nici nu il vad ca pe un “must have”, nu mi se pare ca alte formule de salut mai neutre sunt lipsite de politete.
    In momentele mele de haiducie, imi venea asta cu sarut-mana in timp ce body-language-ul zicea clar ca i-as face adresantei cu totul si cu totul altceva. Si ghici ce, nu putine s-au conectat la “abordare” si nu au respins propunerea :)).
    Cred ca s-a schimbat de mult sensul expresiei – practic poate sa insemne orice – si are mai multa legatura cu momentul/persoana/contextul.

  25. #54

    Da, cu sărumâna salut femeile. Femeile pot să zică sărumâna în loc de mulțumesc, la barbați nu prea merge că se confundă cu salutul.

  26. #55

    “Multumesc frumos!” intotdeauna cand ies la cumparaturi, bine…exceptand cazurile cand nu am cu cine (comportamentul sictirit din spatele casei de marcat). In rest, saru-mana la toate doamnele si domnisoarele, chiar daca imi sunt prietene apropiate si ne tutuim, mi se pare un gest de respect fata de sexul feminin, nu are legatura cu varsta persoanei.

    Pe fi-miu l-am invatat la fel si l-am batut la cap sa tina la eticheta, once a gentlemen, always a gentlemen. Nu mi se pare desuet sa faci gesturile mici, dar importante, de genul modul in care saluti, deschizi usa, intri primul in restaurant, tii scaunul sa se aseze, ii tii haina, etc…

  27. #56

    – Mulțumesc mult!
    – Pentru puțin!

  28. #57

    Sunt proaste cele care se cred bătrâne. Doar nu le spui tanti, lele, maica, nana. O prostie că sa te simți tu prost, un cavaler

  29. #58

    Da, in special femeilor mai in varsta decat mine si rar in alte ocazii persoanelor mai apropiate indiferent de varsta/sex.
    Cat despre “multumesc mult”, nu realizasem si cred ca-l foloseam cateodata. Ba chiar si “saru’mana mult” cred ca spuneam. Multumesc frumos ca ai evidentiat acest aspect 😀

  30. #59

    Eu zic Săru’ mâna! și chiar o fac. De fapt o făceam înainte de pandemie.
    De cele mai multe ori eram privit cu suspiciune, rareori auzeam câte un ooooo! apreciativ.
    Cel mai mult mă enerva gestul instinctiv al femeii de a-și smuci mâna de la gura mea. Dar mă învățasem, le țineam strâns și nu reușeau. 😀

  31. #60

    Cetin, vorba cantecului lui Rosoga,

    ”Ajungeam seara acasa,
    Luam de 2 ori din masa
    Si fugeam iarasi in sat,
    Puneam cainii pe latrat,
    Mandrutele pe oftat.
    Of of of c__ trecu vremea,
    Of of of c__ trecu vremea
    Si-mi zic mandrutele nenea,
    Io le zic “Pupa-va-as gura!”,
    Iar ele-mi zic “Sarumana!”
    Gheorghe! Ma Gheorghe!
    Unde-ti este gandul?!”

  32. #61

    Am 33 de ani, “buna ziua” e ok, “sarut-mana” ma face sa deschid ochii si urechile ca sa reperez eventuale alte semne de linguseala sau libidineala. Nu cred ca mi s-a spus “sarut-mana” vreodata fara sa am reactia de a intra in alerta.
    Iar sarut-mana de la pusti mi se pare chiar ofensator ca mi se pare ca ma percep ca batrana. Oribil!

    Dar, de cand avem bebe, partenerul meu a inceput sa imi spuna uneori “sarut-mana, iubita” si mi se pare o declaratie de dragoste in sine 🙂

  33. #62

    Vorba cantecului…

    Ajungeam seara acasa,
    Luam de 2 ori din masa
    Si fugeam iarasi in sat,
    Puneam cainii pe latrat,
    Mandrutele pe oftat.
    Of of of c__ trecu vremea,
    Of of of c__ trecu vremea
    Si-mi zic mandrutele nenea,
    Io le zic “Pupa-va-as gura!”,
    Iar ele-mi zic “Sarumana!”
    Gheorghe! Ma Gheorghe!
    Unde-ti este gandul?!

  34. #63

    Doar “saru-mana pentru masa!”, in rest niciodata. Am fost certata luni de zile cu tatal meu pentru ca refuzam sa il salut cu “saru-mana”.

    • #64

      Eu, care spun mereu sarut mana la doamne si domnisoare, am invatat-o pe fata mea sa nu spuna sarut mana, si cu atat mai putin la barbati. Mi se pare o prostie ca o fata sa spuna sarut mana. Si la fetitele de la bloc – care ma luau cu sarumana – le-am spus ca e de ajuns sa spuna buna ziua si sunt foarte multumit.

  35. #65

    Daca e sa despicam firul in patru atunci si mutumesc frumos ar cam fi pleonasm.

  36. #66

    Aoleo, eu încă zic sărumâna, dar nu o fac niciodată (și numai femeilor). Doar că nu știam ca n-ar fi așa bine primit.

  37. #67

    Aveam 28 de ani cand mi-a spus casierul de la Profi “sarut mana” am ramas blocata..that’s it,im old.
    Mi se pare ciudat si nu pot sa ma obisnuiesc.
    Cand eram mai mica salutam babele cu “srna”..acum salut doar babe care sunt tanti-faine cu “Buna ziua”,am si unele care crapa cand nu le salut.
    Cu parintii si bunicile mele sunt :hey,ciao,mamaaa,tataaa(la bunici-a ramas numele lor pocit,cum reuseam sa il pronunt cand am fost copil).

  38. #68

    Mie mi s-a întâmplat un lucru chiar și mai rău decât să mi se spună „sărut-mâna”: mi s-a spus „sărut-mâna” în timp ce efectiv mi s-a sărutat mâna. Rar m-am simțit mai penibil decât atunci.

    • #69

      ” vai, nu, nu mai era hartie igienica la baie…”

  39. #70

    Da, si eu spun sarut mana la toate doamnele si domnisoarele. Mi se pare ca e un mod de a-ti arata respectul pentru ele. La fel, folosesc persoana a doua plural cand ma adresez celor pe care nu ii cunosc foarte bine si nu-mi permit sa fiu familiar cu ei. Asa am fost crescut si se pare ca mi s-a imprimat adanc in comportament.

  40. #71

    Peste 30, sarumana obligatoriu.
    Sub 30, buna, pisi!

  41. #72

    Si eu mi-am petrecut copilăria la tara si-am ramas cu “sarutmana” si părințiilor, si duduilor etc. dar nu mi s-a întâmplat (inca) ca sa fie ofuscate din cauza asta.

  42. #73

    Eu mai folosesc pt mama și bunică-mea.

    Mă facea să mă simt bătrână doar când eram foarte tânără, sub 25 de ani.

  43. #74

    Mie personal mi se pare una dintre cele mai cretine forme de salut verbal inventate vreodata.
    Gestul in sine de a saruta mana se folosea in vechime, ca forma de respect pentru femei, pentru stapani, boieri, conducatori, monarhi sau inalti prelati, sau pentru seniori, din partea unui vasal. Azi se mai foloseste cu adevarat numai in intalniri si relatii de nivel inalt, in mafie, in relatiile romantice, si in randul prostilor. Si mai sunt cei care-l folosesc fara sa se gandeasca, ca pe un fel de “buna ziua” mai politicos.
    Chiar daca multi nu aprofundeaza atat de mult sensul salutului si “iau mai lejer” chestiunea, adevarul este ca gestul pe care salutul il descrie, in esenta lui, sugereaza ideea unei supuneri umile in fata unei autoritati superioare, si o sugereaza atat de puternic incat nu ar trebui in nici un caz sa fie folosit la o scara atat de larga cum e folosit la noi, unde este spus aproape oricui, si barbatilor, si vecinului, oricui care e mai in varsta, indiferent daca e un strain, si tot asa. Pur si simplu, din punct de vedere psihologic pune o diferenta prea mare de statut intre cel care saluta si cel caruia salutul ii este adresat pentru a fi folosit in mod frecvent in relatiile interumane obisnuite, care au loc, de cele mai multe ori, intre persoane de statuturi asemanatoare. Bineinteles insa, este folosit la scara larga pentru ca majoritatea nu acorda importanta acestui aspect, nu i se da atata “greutate”, dar asta nu-i schimba ideea de baza. Singurele situatii in care mi se pare ok, mie personal, sa saruti mana cuiva, e intr-o relatie romantica, sau daca esti presedinte si tocmai ti-a cotropit Putin tara si ti-a intins mana sa i-o pupi. Sau daca ai vreo pozitie inalta pe undeva si te intalnesti cu Papa sau mai stiu eu cine, si atunci ti-o cere protocolul, si etc.
    Mi se pare foarte gresit sa fie folosit in altfel de cazuri decat cazurile particulare, tocmai pentru ca descrie un gest destul de particular, rezervat pentru anumite situatii. A inceput sa fie folosit aiurea incepand cu bunicii si parintii din perioada comunista, care isi futeau copiii la cap de fiecare data cand se intalneau cu cineva, barbat, femeie, nu conta, sa spuna “sarumana”, ca sa poata ranji ei satisfacuti de cat de educata e odrasla lor. In realitate, educatia (si inteligenta) ii lipseste in primul rand parintelui care atunci cand se intalneste cu mine, in loc sa vorbeasca despre ce avem de vorbit, isi ia copilul la rost “Zi ma sarumana, n-auzi? Asa te-am invatat eu?!” si apoi se uita la mine cu un zambet tamp si infumurat pe fata dupa ce copilul balmajeste un “sArUumAAaNaAaa” obligat, ca un caine al lui Pavlov care trebuie sa “faca frumos”, fara sa inteleaga exact de ce “sarumana” si nu “buna ziua” sau altceva. Plm, esti prost, crezi ca am fost surd si nu te-am auzit cum te ratoiai la el? A zis “sarumana” ca te-ai ratoit tu, nu ca a vrut el, asa, de “educat” ce e, ca daca ar fi vrut ar fi zis-o fara sa te burzuluiesti tu ca un bou, dar numai ca n-a vrut, ca adevaru-i ca, mai ales ca si copil, nu te simti chiar fain si sigur pe tine atunci cand toti se saluta cu “buna ziua” intre ei si tu esti singurul bleg care tre’ sa spuna ca le saruta mainile la toti.
    Ceea ce ma aduce la un alt aspect al idioteniei acestui salut. Lasand la o parte ca e vorba de gestul in sine de a saruta mana, dar salutul asta, cum e formulat, e o descriere a unui gest. “Sarut mana” – mentionezi ca saruti mana, asta faci, asta inseamna. Cat de cretin trebuie sa fii ca sa mentionezi ceea ce faci, daca o faci? Adica, kkt, daca vrei sa-i saruti creanga unuia, ia-i creanga si sarut-o-n plm, linge-l si intre dejte daca simti nevoia, dar nu spune ce faci in timp ce o faci, ca e unul dintre cele mai cretine comportamente umane. Ce rost are sa anunti titlul gestului, crezi ca suntem extraterestri si nu intelegem ce e aia cand iti lipesti buzele de una din membrele superioare ale unui alt om, sau incerci sa ne explici corelatia intre cuvinte si gesturi ca si cum ne-ai invata limbajul semnelor? Se spune din politete, zic unii, pai plm, tot politete e, de exemplu, si sa dai noroc cu un prieten cand il vezi. De ce nu urmezi aceeasi logica, ca a salutului “Sarutmana”? Cum ar fi, in timp ce dai noroc cu omul, sa te uiti la el si sa si mentionezi “Dau noroc”? Cand faci o vizita cuiva, opreste-te in fata usii si declara raspicat “Bat la usa” in timp ce bati la usa. Daca iesi la cina cu o tipa, explica-i lu’ aia tot ce faci : “Sarut mana. Iti deschid portiera. Iti deschid usa. Te ajut sa-ti dai jos haina. Iti trag scaunul. Iti torn vin in pahar. Nu, nu sunt schizofrenic, sUnT pOLiTicOs. ASa m-Au inVAtaT ai mEi.” Ca Robocop, in plm.
    Dupa aceea mai sunt cretinii aia care au pretentia sa li se spuna “sarutmana” de catre nepoti, copii s.a.m.d, ca sa se simta ei respectati si pupati in cur. Unii chiar pretind in mod clar asta si fac discutii si se supara daca nu sunt salutati si pupati in cur asa cum cred ei, in infumurarea lor, ca li se cuvine. Aroganta crasa, ingamfarea asta scarboasa, a oamenilor alora, care cred ca respectul se poate forta si sta intr-un “sarutmana”, dar si prostia incomensurabila de care dau dovada si rautatea care ii face sa conditioneze relatiile cu propria familie dupa asemenea criterii, nu demostreaza altceva decat ca nici de respectul unui “buna ziua” aruncat in scarba nu sunt demni, ca sa nu mai vorbim de maini sarutate. Aia, din fericire, nu mi se pare ca sunt asa de multi. Sau, mai bine zis, n-au mai ramas asa de multi.
    Cum am spus, mi se pare o tampenie ca si salut. Gestul in sine de a saruta mana ar putea fi ok, dar numai in anumite situatii, destul de restranse – cu nevasta-ta, cu Putin sau cu Papa :)) Dar sa o spui, s-o anunti – “Sarut mana” – chiar daca o faci sau nu o faci, mi se pare de o tampenie absoluta.

  44. #75

    La noi in sat secspune sarutmana la toata lumea, daca esti copil. Asa spunem toti. Cand esti mare spui doar la femei. A venit o milfa acum 2 ani la noi in sat cu barbatul, s au mutst aici. Am mers la ei acasa, ii zic salut lu’ domnu’ ca mi e prieten si sarutmana doamnei. I a picat fata doamnei, s a udst putin…”wow dar ce respect ai fata de mine” imi zice…stii d deja ca asta e salutul formal si cel mai uzual adresat doamnelor.

  45. #76

    Stai ca taica-miu (fost cadru militar si galant de fel) mi-a infiltrat varianta next level “sarut mainile”. Sarut mana zic doar maica-mii.

    Pana la postarea asta nu mi s-a parut niciodata ciudat sa zic sarut mainile femeilor care cred ca merita, imi venea natural.

    Dar citind un comentariu mai sus stau si ma intreb pe cate femei am deranjat facandu-le sa se simta batrane.

    Citind comentariile unor femei vad totusi ca apreciaza adresarea asta.

    The struggle is real.

  46. #77

    Nu e nici un struggle acilea, e doar scârbos; si ca forma de salut si ca gest. Neigienic. Umilitor. Sunt socat sa vad cati o laudati.

  47. #78

    Eu ma adresez tuturor femeilor cu “Sarutmana!”, fie ca sunt pustoaice de 16 ani, fie ca sunt femei de serviciu la WC.
    Cu preoti, popi si altii de genul asta nu vorbesc sau le zic “Buna ziua”.

    Ocazional zic si unui barbat “Sarutmana” sub forma amuzanta, cand m-a ajutat sau mi-a facut un serviciu important.

    Fizic, nu pup nici o mana, nu stiu cand s-a spalat sau pe unde a umblat.