1. Compania NN a fost sancționată cu amendă de Autoritatea de Supraveghere Financiară, după ce a avertizat că există discuții publice privind o eventuală naționalizare a fondurilor de pensii private. Amenda este de 1% din capitalul social al companiei, 750.000 de lei.

Totodată, Consiliul ASF a decis retragerea autorizării directorului general al companiei, Raluca Țintoiu, și amendarea acesteia cu 100.000 lei.

„Urmează ca astăzi să declanșăm un control ca să vedem dacă și alte persoane din cadrul NN au fost implicate în această acțiune urmând dacă se constată și implicarea altora să luăm decizii în următorul Consiliu. Au transmis informații de natură să destabilizeze sistemul de pensii din România. Și-au recunoscut greșeala care este evidentă”, a precizat Ion Giurescu, vicepresedintele ASF

De asemenea, ASF a precizat că va face un control la BCR Pensii.

Noţiunea de naţionalizare a fondurilor private de pensii, intens discutată în ultimele zile, este o „fumigenă aruncată” care nu are niciun sens şi nicio dimensiune politică, în condiţiile în care pensiile nu pot fi „confiscate sau naţionalizate”, a spus, de asemenea, joi preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu.

AZI INSA…
2. Ministrul desemnat pentru Finanţe, Ionuţ Mişa, a susţinut că Pilonul II de pensii, care administrează active de aproape 40 de miliarde lei, va fi desfiinţat, banii vor fi returnaţi contribuabililor, iar aceştia vor trebui să aleagă între Pilonul I, de stat, sau Pilonul III, privat. Mişa nu consideră că această măsură este o naţionalizare a pensiilor private.