Foto

Un sondaj realizat de IRES pentru Digi24 arată că 44 la sută din respondenți intenționează să voteze cu PSD, 23 la sută cu PNL și 7 la sută cu USR. ALDE ar lua, potrivit sondajului, 6 la sută, PMP – 6 la sută, UDMR – 5 la sută și PRU – 4 la sută.

Înainte de orice, IRES aparține lui Vasile Dâncu. Da, da, știm l-a vândut în 2015 unui prieten, exact înainte de a intra în guvern. Da, toți își vând afacerile și cum termină jobul public, dintr-o dată le recuperează. Deci, un sondaj pesedist, ca să nu existe dubii, pentru că apare drept sondaj comandat de Digi24.

De ce se dau sondajele astea fake, despre care toată lumea știe că sunt fake, iar a doua zi apar instant sondaje care zic totul la 180%? Mai ales că este ceva clar demonstrat, cei ce au o opțiune politică la începerea campaniei electorale, nu și-o schimba aproape niciodată până la momentul votării.

Din mai multe motive.

Există în sociologie o teorie care se numește teoria spiralei tăcerii, care spune că atunci când vor să își exprime o opțiune, oamenii se alătură opiniei majoritare, din teama de a nu fi lăsați în afara grupului. Prin urmare, lansăm sondajul clar și cinstit că PSD e cel mai tare, iar masele de oameni, nepregătiți și ușor influențabili, se vor alătura ei. Lasă, de ce să votez greșit, cine știe ce iese.

Se descurajează oamenii să iasă la vot. USR are 7%…nu mai ies, plm, oricum nu au nicio șansă de ce dracu să mă mai duc, oricum pierdem. Și uite-așa oamenii confirmă sondajul mincinos prin însăși existența sondajului.

Se încurajează votanții proprii. Ia uite ce bine stăm, e totul minunat, suntem pe val, haideți să îi zdrobim pe micuți, vom avea cea mai mare victorie din ultimii 20 de ani.

Un alt efect foarte important este demobilizarea activiștilor din partidele inamice. Oamenii care bat talpa prin țară, cei care se ocupă de relații publice, de afișaj, de munca de sclav, vor fi demoralizați când vor vedea că munca lor este degeaba. Nu mai vorbim de eventualii donatori sau sponsori, care vor realiza că își dau banii degeaba. Reversul este că activiștii proprii vor munci și mai cu spor, pentru că, nu-i așa, rezultatele se văd.

Scriu asta pentru că am văzut dezbateri aprige pe temă, oare este adevărat, oare nu? Nu, nu e. E sondaj pesedist. Și dacă mâine apare sondaj PNL, nici acela nu va fi adevărat, la fel ca și sondajul USR. Nu uitați sondajele pe care le flutura leguma aia de Predoiu la alegeri, când l-a bătut Nicu Șordan de l-a ascultat cu urechea.

Și o completare, ca să înțelegeți de ce ideea că Cu sau fără votul meu, tot iese cine trebue, este profund gresita.