Citeam ieri, dar nu mai țin minte exact unde, despre cum înfierau unii pe animalele care poluează atmosfera folosind centrale termice de apartament, când există atât de minunata termoficare de oraș, la care nu trebuie decât să te legi ca să beneficiezi de ea.
Trecând peste absurdul afirmației cu termoficarea și despre cu de abia aștept eu să dea drumul la căldură în casa MEA în funcție de cum vrea cel mai sărac pensionar din bloc, am o singură chestie de remarcat.
Am locuit, în viață, în 4 țări diferite. Italia, Suedia, UK și Germania. Locuit, nu mers în concediu 2 zile. Nicăieri, NICĂIERI nu am întâlnit acest minunat concept de încălzire centralizată de undeva. Peste tot, în ABSOLUT toate locuințele în care am stat, exista centrală termică proprie.
Și serios, nu m-am interesat, dar sunt aproape sigur că nu există CET Sud Londra.
Mi-am adus aminte de asta gândindu-mă cum se trezește simțul datoriei în fiecare rupt în cur român și nevoia de a salva planeta, evident, prin alții.
NOU
Mnah, nu stiu, dar mie CET-urile astea mi se par ineficiente cu un randament scazut. E adevarat ce centralele de apartament polueaza in oras, iar CET-urile langa… dar nu cred ca e mare diferenta, mai ales daca bate vantul dinspre CET-uri spre orase. Apoi, mai sunt pierderile din retea la CET-uri si multe alte probleme….
NOU
Teoretic, cu cât o centrală deservește mai multe apartamente, cu atât ar trebui să fie mai eficientă. Într-adevăr, există pierderi termice pe rețea și puncte de reîncălzire a apei, în sistemul CET-urilor. Centrala proprie de apartament ar trebui înlocuită cu cel mai bun compromis în ea și CET: centrala termică ce deservește un bloc.
De ce clădirile mari de birouri, hotelurile, mall-urile nu își pun centrală în fiecare cameră? Pentru că e mai eficient să ai una care să deservească toată clădirea.
Ideea CET-urilor nu a fost chiar rea, problema e corupția, căpușele care doar sug de la firmele alea și nu investesc în modernizarea și eficientizarea rețelei.
NOU
Exact la asta mă gîndeam și eu, la randamentul total: energie consumată vs utilă. La centrala de apartament ai pierderi mult mai mici, în special datorită faptului că pierderile în conducte încălzesc tot locuința proprie.
NOU
Care pe langa orase? CET Grozavesti e in buricul targului iar CET Vitan e fix langa o zona de blocuri si case, fiind blocuri la mai putin de un km distanta.
NOU
@claudiupb – Asta pentru ca tu te uiti acum si zici ca CET Vitan e langa blocuri si case…. casele si blocurile alea au fost contruite langa CET nu invers. Asa si aeroportul Baneasa a fost contruit langa vile 🙂
NOU
Si schimba cu asta faptul ca acele CET-uri nu sunt la margine de oras? Si CET Grozavesti cand s-a construit era la margine. Orasul s-a dezvoltat, doar nu ne asteptam sa ramana la fel 50 de ani?
NOU
Boss, CET Grozăvești e fix în inima Bucureștiului. Când pornește, doamna Carmen nu mai întinde rufele pe sârmă că lasă o pulbere cenușie, am auzit-o eu:
– Klaus, tu chiloții ăștia i-ai purtat în america sau iar e pornit CET-ul?
NOU
CET-urile sunt de departe cea mai ineficienta metoda. Nu trebe sa fii inginer ca sa-ti dai seama ca pur si simplu nu stii cat sa PRODUCI intr-un CET. Adica pentru cate apartamente? Cati sunt plecati de acasa, cati nu vor consuma, cati vor consuma mai mult decat media, etc. De departe cea mai EFICIENTA metoda este centrala de apartament! Pentru ca stii tot timpul cat VREI sa consumi, stii cand sa o opresti, cand sa o pornesti.
Metoda cladirilor care au centrala proprie este o solutie de mijloc, dar este o metoda oarecum mai eficienta pentru ca este calculata la fel raportat strict la consum. Daca nu se consuma, centrala se opreste ca nu are rost sa mearga in gol, etc.
NOU
De fapt, ar cam trebui să fii inginer pentru a înțelege de ce încălzirea centralizată e mai eficientă. Lecturați următoarele două articole pentru a avea o idee mai clară:
www.theguardian.com/big-energy-debate/2014/aug/20/denmark-district-heating-uk-energy-security
www.euroheat.org/wp-content/uploads/2018/05/03052018-The-competitiveness-of-district-heating-compared-to-individual-heatingv2.pdf
NOU
O sa simta idiotii astia pe pielea lor cum e cu incalzirea de la CET-uri.
Iarna trecuta a fost primul sezon cand nu a mai fost subventionata gigacaloria de catre primaria Buzau. Rezultatul: facturi de 1000 de lei pe luna (apartament cu 2 camere, batrani) si coada la montat centrale.
Imagineaza-ti ca o sa se intample acelasi lucru si in Bucuresti.
NOU
Lasa ca merita buzoienii. D-aia am emigrat eu din Buzau.
NOU
@Cetin CET-urile astea sunt o idee buna (cogenerarea..ish) pus prost in practica (cincinalul in patru ani) si administrata de stat (risipa de resurse).
NOU
*pusĂ
NOU
CET-urile astea cu ce se alimentează? Nu știu sigur, dar am senzația că nu funcționează exclusiv pe gaz. Dacă mai punem la socoteală și rețeaua de distribuție, nu doar că sunt mai poluante, dar sunt și mai ineficiente decât o centrala de apartament.
Poate că de aia costul cu căldura centralizată e mai mare decât cel cu centrala de apartament, închizând și subvenția
NOU
Pacura, carbune (nu sunt sigur), deobicei cu chestii care ard. Deobicei CET-urile mai produc si energie electrica pe langa caldura. 😀
NOU
Unele CET-uri mergeau cu pacura. Si cred ca erau si pe carbuni. Nu cred ca folosea vreuna gaz.
Costurile sunt mari pe motiv de pierderi si scheme de personal incarcate.
NOU
Scopul CET-urilor este producerea de energie electrica. Nu discut acum de poluare, ca nu toate pot fi ori sint alimentate pe gaz. Aburul in sine este un produs rezidual care trebuie racit si apa reintrodusa in circuit. Dar parte din acesta este livrat Radet-ului (ce tine de primarii) care-l baga in schimbatoarele de caldura, livrind populatiei apa calda menajera (ACM) si agent termic iarna. Ei, aici e buba: ca sa faca economie de curent astia nu pornesc pompele de recirculare pe ACM si ca sa faci o baie dai jos cam juma de metru cub de apa rece pe care o platesti de calda, mai ales daca esti cap de coloana. Adaugam si salariile babane ale directorilor, nevestelor, amantelor care mai taie cite o frunza pe acolo, pierderile din retele si ia ghici la ce pret ajunge. Desi, teoretic, cu cit o instalatie e mai mare aceasta are randament mai bun, in cazul de fata din cauza pierderilor si a adaosurilor de tot felul, ioc. Asa ca o centrala de apartament este mult peste cazanele CET (probabil dublu), pe linga avantajul ca faci duș cind vrei si la ce temperatura vrei, caldura iarna la fel si facturile muuuult sub jumatate chiar si fata de pretul subventionat, nu mai umbli cu butelia in spinare cind ti-e lumea mai draga.
NOU
Costul e mai mare fiindca sunt pierderi pe retea de caldura si apa. Tevile sunt vechi, prost izolate si sparte. Mai e si problema cu cei care nu platesc, fie suporta ceilalti din retea fie suporta statul, adica toata lumea. Cu o legislatie mai buna pentru recuperarea datoriilor si cu niste investitii majore in infrastructura cet-urile ar fi foarte bune dar astea sunt vise.
NOU
Subventia. Folosita corect e cea mai buna metoda de a falimenta ceva.
NOU
n-ai intalnit, asta nu inseamna ca nu exista, si inca e destul de raspandit, cel putin in Germania, ca sa vorbesc de ceea ce stiu.
NOU
De CET Sud Londra sigur nu am auzit sau întîlnit, în schimb acum vreo 15 ani am locuit într-un bloc în Copenhaga care avea centrală proprie la subsol.
NOU
Ma tot inteb. Oare nu este mai rentabil/legal/corect sa montezi o centrala de bloc/scara si sa te folosesti de tevile si caloriferele deja existente?
NOU
Este mai rentabil dar explica pensionarilor ca tre sa investeasca niste bani in asta, mentenanta etc.
NOU
Bă, terminați cu pensionarii, că eu sunt cu dosarul în mână…
NOU
Nea Ilie, daca nu are sina dosarul nu se pune.
NOU
Intrebare scurta si concreta: pentru o centrala de bloc, cu 50 de apartamente, de unde stii cat de mult agent termic si apa calda sa produci intr-o zi oarecare? Fara a arde gazul de pomana, atat la propriu cat si la figurat? Din acest punct de vedere centrala de apartament este cel mai eficient mijloc de a produce confort la pret minim!
NOU
Ideea in sine nu e rea – si pe termen lung poate fi mult mai fezabila ( avand in vedere ca energia este pe trend ascendent de pret care va continua ani buni de acum incolo).
Insa nu la modul in care se intelege astazi termoficarea centralizata.
Din pacate nu cred ca se poate reabilita sistemul mostenit – ar trebui construit unul de zero care sa nu aiba pierderi ( si cand spun pierderi nu ma refer la tevi sparte cum e astazi ci la tevi cu garantie de min 100 de ani izolate f bine). Se poate de asemeni face in asa fel incat fiecare plateste cat consuma si sa nu depinda de vecini etc.
Nu e imposibil – insa noi nu avem dupa 30 de ani o retea minima de autostrazi care , cel putin teoretic, s-ar construi mai usor decat schimbarea unui sistem de termoficare…
NOU
Munchen, in vizita la un amic care sta acolo de vreo 6-7 ani. Centrala era pe bloc, sau la mai multe blocuri cu ceva repartitoare pe fiecare calorifer. Diferenta e ca voiai in iulie sa bagi caldura puteai da drumu linistit.
NOU
Întreb și eu: în București mai este permis (nu zic de perioada când se dă căldură, ci vara, de exemplu) să te debranșezi de la încălzirea centrală și să-ți montezi centrală de apartament?
NOU
Iti raspund eu. Am vorbit cu administratorul si presedintele ca ma debransez si ca o sa raportez consum 0 la citirea repartitoarelor.
Apoi m-am debransat si am pus centrala (aveam deja teava pe scara). Montarea centralei si a separatiei la gaze nu depinde de debransarea de la sistemul centralizat in nici un fel.
RADET poate sa ma pupe undeva.
NOU
Da. E greu, dar se face. Tocmai am finalizat in proportie de 99% treaba. Am inceput in iulie cu actele, dosar si alte manele, iar maine vine radetu sa constate propriu zis debransarea. Costuri ~2000 lei pt ca am angajat pe cineva sa se ocupe de tot. Doar dosarul costa vreo 1500, asta fiind costul minim pe care il vei plati.
NOU
@Paul – in conditiile in care amenda maxima pentru debransare e 1000 de lei, 500 in 48 de ore… Asta daca ajung sa te amendeze.
Daca se impute treaba sau ceva, ma duc la RADET si depun declaratie ca m-am debransat unilateral si gata.
NOU
@Zarax
Da, platesti amenda dar te pun sa refaci instalatia cum a fost (adica rebransare). Sau stai si cu centrala si platesti si incalzirea centralizata. Ori daca e cu repartitoare, stivuiesti intr-o magazie caloriferele cu repartitoarele oprite pe ele si platesti conform citirii si “pa si pusi’.. Au pus multe piedici pentru debransare dar nu este imposibil.
NOU
@Paul, poti sa ma pui in legatura cu cel de la RADET care vine sa-ti constate debransarea? M-am debransat si eu, dar am nevoie de un proces verbal. Nu stiu cum sa iau legatura cu cineva de la ei sa constate asta si la mine. Multumesc. Poate ne ajuta Cetin cu emailul. Multumesc.
NOU
Nu te pot forta sa faci nimic in casa ta. Nu am gasit nimci in lege legat de asta. Doar prin ordin judecatoresc poate?
Si nici sa platesti un serviciu de care nu beneficiezi.
Si ca tot veni vorba. Amenda este pentru actul debransarii. Nu cred ca te pot amenda de 2 ori pentru aceiasi fapta.
Sunt dispus sa ma judec cu ei daca se ajunge la asa ceva, si nu, nu vreau sa joc dupa cum imi dicteaza RADET-ul, pe banii mei, cu frig in casa sau fara apa calda cel putin o zi doua pe saptamana (afisele cu intreruperea serviciilor de termoficare sunt o prezenta obisnuita la intrarea in bloc). Sa nu mai spun de consumat apa calda doar pentru a incalzi coloana pana la etajul 9 sa fac un dus).
NOU
Câți bucureșteni, atâtea păreri…
Pe scurt (că tot sunt cu șantier în casă pentru centrală). RADET NU te lasă să te debranșezi fără să mai existe un apartament debranșat legal PE scară (explic mai jos ce înseamnă “debranșat legal”). Și nu te mai lasă dacă ești în zonele alea date (sunt listele pe undeva pe net) în care este oprită debranșarea. Piedicile astea nu sunt puse unilateral de radet ci sunt votate în consiliul general al primăriei. Cu alte cuvinte nu prea ai pârghii legale, pui mâna și data viitoare îți miști curul la vot dacă nu mai vrei idioți în consiliu.
No bun, hai să vedem ce înseamnă “debranșat legal”. Procedura de debranșare este la ora actuală următoarea:
1. tras țeavă de gaze separată pentru apartamentul tău. De la țeavă principala a distrigaz a scării mai poate pleca un singur alt traseu pe scară. Dacă e deja tras de un vecin(sau ulterior mai mulți) , trebuie NEAPĂRAT să obții acordul lor (tuturor celor branșați) să te “înțepi” la țeava respectiva. Dacă vecinul e de onoare îți va cere o despăgubire pentru traseul comun pe care îl veți folosi amândoi (el a plătit traseul integral când și-a făcut lucrarea). Dacă e muist îți poate cere și toți banii sau o sumă arbitrară (pe avocatnet există întrebări privind speța asta, teoretic nu poate cere mai mult decât l-a costat pe el dar nici nu e obligat să îți dea acordul). Repet, dacă vecinul/vecinii deja racordați la traseul ăla secundar nu își dau acordul, ai cam belit-o, nu poate exista un alt traseu. Deh, frumusețile traiului la bloc.
Bun, asta e un soi de side-quest obligatoriu dar poate fi făcut în paralel cu cel principal, de debranșare de la radet. La RADET sunt așa (dacă îndeplinești condițiile alea legate de zona din care te poți debranșa și mai ai alte apartamente debranșate pe scară) :
1. Depunerea la sediul de pe Cavafii Vechi a unei intenții de debranșare. Primești răspuns teoretic pe mail în vreo 2 săptămâni. Zic teoretic pentru că la mine au greșit adresa de mail (mi-au zis “rafu” în loc de “radu”). E bine să mai suni din când în când să întrebi.
2. După ce primești răspuns, trebuie făcut un proiect de debranșare prin care calculează impactul asupra rețelei radet și alte mumbo-jumbo. Aici este indicat să plătești pe cineva să îl facă (pentru că ăia mai au și cunoștințe prin radet și chiar se duc să îl depună pentru tine și scapi de multe bătăi de cap). La proiect ai nevoie obligatoriu de un acord de la distrigaz că îți tragi țeavă de la ei și mai ai nevoie de aprobările vecinilor de sus/jos stânga/dreapta, adică cei cu pereți comuni cu tine. Aprobări pe care trebuie să le obții pe un formular al radet de culoare roșie, în care scrie mare că tu ca viitor potențial debranșat vei distruge planeta, vei pune în pericol de explozie blocul și alte nenorociri (cu linkuri de la știrileprotv). Plus un acord final de la asociația de locatari.
Proiectul trebuie depus neapărat până pe 31 august. Dacă trece și se aproba vei primi de la ei un aviz de debranșare cu care te duci la un obscur radet de sector unde îți emit o factură pe care te duci s-o plătești după la Cavafii Vechi, te întorci cu ea la radetul de sector, ei trimit gigei să constate că tu ai caloriferele debranșate și dopuri puse, țevile de apă caldă astupate și tot. Cu procesul ăla verbal de la gigei te întorci la final iar la radetul de sector și de abia atunci ești considerat debranșat și ești scos de la plată de pe bloc.
Ei, asta e debranșarea legală. Dacă sări pași de aici, nu te va putea scoate nimeni de la plata căldurii (la apă caldă poți lejer să dai consum 0, dar la căldură pixu). Evident că îți poți pune centrala în paralel dar vei plăti căldură și la bloc fără vreo cale legala de a putea contesta.
NOU
Care mai este situatia cu legislatia privind debransarea ? Parca ultima data RADET nu te lasa sa te debransezi ca cica strici armonia termica in zona, un cacat de genul asta..
Si-au dat seama jegosii ca lumea incepe sa isi permita sa monteze centrala de apartament , aparusera si firme care iti faceau treaba contra cost iar tu trebuia sa obtii aprobarile de la asociatia de proprietari.
Va rog un update de la cineva care cunoaste situatia !
O alta varianta ar fi centrala de bloc, dar aici ai nevoie de oameni ca lumea in bloc , nu de pensionari care asteapta sa moara si sa se distreze la Ghencea civil sau militar..
NOU
Citeste raspunsul meu pentru Fărcaş Gelu Dănuţ, mai sus.
NOU
Cind (numai) o parte dintre proprietari se debranseaza, trebuie schimbat gigacalorimetrul ca acesta sa se “potriveasca” in gama de energie masurata. Pentru asta trebuie adus un specialist (de obicei inginer de proiectare instalatii incalzire) ca sa verifice toate caloriferele (suprafata radianta, termen tehnic) inclusiv subsol si sa faca rertizarea pe fiecare apartament (plata cota parte din reteaua comuna).
Mai nou se cere si autorizatie de constructie pentru tevile de pe comun si interior (taxe la primarie, deh) altfel te ard cei de la “locala” care nici nu stiu sa citeasca.
Chestia cu centrala de scara/bloc e mult mai misto si mai rentabil dar te lovesti de aceeasi problema: pensionarii cu venituri scazute sau rau platnicii.
Stiu ca au mai bagat ei pe undeva termenul de ” zona unitara” referitor la reteaua de incalzire centralizata, ca sa puna piedici, dar eu deja sint debransat si nu mi-am mai batut capul.
NOU
Tocmai trec prin proces-ul desprinderii de RADET.
Se porneste cu avizul Distrigaz (necesar si la gaze si la RADET). Se face online.
Se strang semnaturi de la vecinii directi (pentru RADET), de la investitorii initiali (pentru gaze), de la asociatie (amandoua). Pune bete orice vecin (pe mine m-a plimbat unu’ ca vrea proiect etc).
Pentru RADET, se lucreaza cu o firma care poate da’ shpaga, dar garanteaza rezultatul: avizul de debransare. Cu ala mergi sa platesti taxa de debransare, vine un mester sa constate, PV, plimbari, se inchide circuitul birocratic.
Singura smecherie e sa nu fie bloc “virgin” (fara debransari), iar de la anul mai vine si legea aia cu domeniile de incalzire unitara. Altfel, RADET e in insolventa, n-a reparat nimeni nimic, la iarna o sa fie iar in regim de avarie sau mai rau.
Pentru gaze, se lucreaza cu ce firma vrei, atat pentru coloana, cat si pentru interior. Dar. Legea asociatiilor (196/2018) cere ca 2/3 din proprietari sa fie de acord cu coloana de gaze (daca vrei sa nu treci prin adunarea generala). Ia si gaseste-i, daca iti pune un alt vecin bete in roate. Eu am primit suficiente bete.
Apoi, contor, lucrari interioare (mai bine te muti 3 saptamani, ca-i praf), punere in functiune centrala, alte plimbari, reparatii dupa mesteri (eventual zugravit)
La 4 camere inca n-am tras linie… dar 3000 de euro s-au dus deja… o sa fie 4000.
Mno, am vrut initial centrala de bloc. Tehnic se putea, dar vecinii traiesc in alt film. Si nici firmele nu vor sa lucreze cu asociatii. Asa ca am facut tot ce fac si ceilalti: salvare individuala sau in grup restrans.
Stiu ca e mai rentabil centralizat, dar daca sistemul e proiectat bine si intretinut. Nu e cazul la noi. Politicienii nu vor face nimic
NOU
Trebuia sa stai un picut si in Austria. Astia au “CET” :))
NOU
Sunt unele case in Londra care sunt inca incalzite cu lemne. Nu multe, dar sunt. In sud.
NOU
in Finlanda e centralizata sau, in cel mai rau caz, centrala pe bloc, dar (1) ei nu au retea de gaz metan, asa ca individual poti sa iti pui doar pe curent si (2) la blocuri e mult mai organizata si restrictiva treaba, in sensul in care asociatia de proprietari poate sa hotarasca si sa te dea afara din bloc (adica sa te constranga sa vinzi) daca esti vecin naspa sau nu platesti facturi
NOU
Asta nu e rau, sa il poti scoate din bloc pe ala petrecaretul sau care face galagie mereu, si cand ii zici sa se calmeze iti zice ca in casa lui face ce vrea.
La fel cu restantele, cine nu a avut in bloc unul care n-a platit ani intregi nimic la intretinere si erai mereu amenintat ca ti se taie apa/caldura ca nu se poate taia individual, nu stie ce inseamna un vecin restant din greu la asociatie.
NOU
Well:
– o centrala de cartier ar putea fi mai eficienta la producerea energiei termice , si sursa conbustibilului folosit ar putea fi mai variata (biogaz, ardere deseuri , caldura reziduala de la datacenter-uri)
– transportul gazului pana la centrala de apartament/cladire nu implica pierderi deloc, in timp ce transportul energiei termice implica pierderi tot timpul.
Toata problema se reduce la costuri si disponibilitatea combustibilului. Pe unde imi duc eu traiul o parte din oras va folosi caldura de la un datacenter, foloseste caldura de la o berarie si centrale de cladire. Ce e important de remarcat e ca nu ecologia a determinat folosirea sistemelor enumerate mai inainte, ci considerentele economice.
NOU
Daca va arat ce centrala are blocul unde fac io bani… Si da, la New York exista incalzire centrala. Zgirie norii nu au centrale de apartament. Diferenta e ca aici aburul e agentul termic, nu apa calda.
NOU
mircea, la ce distanta minima de centrala termica se poate pozitiona aragazul ?
NOU
Parca 70 cm, dar am vazut si la 40, dupa vechile normative
NOU
Zero cm, dacă te încălzești cu aragazul.
NOU
@mircea, aia a fost idea lu’ Birdsill Holly care a luat “resturile” de la uzina electrictrica a lu’ Edison si a inceput sa dea abur la tot cartieru’ 🙂 A da, acelasi abur e folosit si vara pentru a genera aer conditionat – pune in miscare compresoarele, nu e bagat direct in conductele de aer, ma.
NOU
Din discutii avute cu instalatori, cel mai economic din punct de vedere a exploatarii sunt centralele pe scara sau bloc, combinate cu repartitoare pentru fiecare apartament.
Randamentul este mult mai ridicat fata de centralele individuale. Si se elimina poluarea locala la fiecare fereastra.
Din pacate greu sa gasesti scari de bloc in care locatarii sa se inteleaga unii cu altii.
NOU
Centralele de bolc sunt destul de raspandite de asemenea.
NOU
Confirm in Cehia, sunt (si) centrale de cartier dar diferenta e ca totusi livreaza ce promit. Am stat mai mult de 5 ani in astfel de apartamente, si mai tot timpul tineam caloriferele pe jumatate inchise (de , blocuri izolate corect, renovate dupa un plan, nu cum a vrut fiecare). Nu cred ca a existat o zi in 12 ani sa fie probleme cu caldura sau apa calda.
NOU
– si in Romania exista blocuri cu centrale de bloc, la parter, coloane pe orizontala, prin pardoseala, totul contorizat individual -mai rentabile decat centralele de apartament, mai putina poluare intrata pe geam.
– de la aderarea la UE CET-urile merg numai pe gaz, dar fac mai putin curent, deci randament scazut
– mai nou, politia locala da amenzi pentru tevile de gaz individuale puse la apartamentele de bloc, indiferent daca ai sau nu centrala. asa, preventiv
NOU
Reteaua de gaze nu este dimensionata sa suporte centrale de apartament sau chiar de bloc generalizat in Bucuresti si chiar in tara. Vom vedea in cativa ani cum suporta reteaua consumul care tot creste. Pe langa asta pretul la gaze va creste de la an la an si posibil sa nu mai fie rentabil. Nu mai zic de poluarea care ar rezulta din asta fix in oras.
In schimb un CET renovat si fara pierderi, poate folosi orice combustibil, genereaza curent electric/apa calda/abur si polueaza la marginea orasului.
NOU
radet pierde 2000 de tone de apa pe ora. ce intelegi prin cet renovat? sa ii dea un glet? de ce aa sta la radet, sa dechid caldura cand vor ei, nu cand vreau eu, pe banii mei? de ce as sta sa consuma 1 tona de apa ca sa ajunga apa calda la mine, tot pe banii mei?
NOU
Blocurile comuniste pot fi izolate termic si apoi echipate cu centrale de bloc/scara care sa fie folosite mai ales noaptea cand locatarii nu folosesc gazele la aragaz. Deci, folosita cu cap, reteaua de gaze nu cred ca va fi supraincarcata. In niciun caz nu trebuie mers pe ideea cu centrale de apartament, prea mult deranj cu montarea de tevi, gauri in pereti (si asa suntem deficitari la capitolul pereti ramasi in picioare) si apoi mai exista si riscul de explozie. Prefer o singura centrala la subsol/parter bine monitorizata si intretinuta de cineva autorizat, decat 50 de centrale pe tot blocul la indemana unor batrani sau persoane cu probleme psihice.
NOU
@Danyzus
La faza cu explozia ai intrat cu oistea in gard. Este obligatorie montarea de senzori (inclusiv retrofit pentru instalatiile vechi) care inchid gazul de pe scara la cel mai mic “miros” chiar si cind fierbi tuica). Pe cind la butelie sint incendii strasnice, multi au furtunurile vechi, crapate, regulatoarele intepenite ori menmrana sparta si scapa gaze si se aprind, iar butelia e singura care face explozie cind se incinge.
NOU
Pierderi 2000 tone/ora? Pierderi apa doua mii de metri cubi pe ora???
Pai familia mea consuma pe luna 20-25mc. Pe luna nu pe ora.
2000 mc/ora rezulta circa 1440000 mc/pe luna. Un milion patru sute patruzeci de mii !!!!!!!
In concluzie, consumul a circa 70 – 75 de mii de familii lunar este plimbat de radet si aruncat in pamant.
Minim consumul a 15% din populatia capitalei este pierdut pe traseu.
Si voi doriti eficienta la CETuri?
NOU
Sa vezi cum e in mijlocul iernii daca ramai fara gaze sau nu e suficienta presiune sa mearga centrala, lucru care eu cred ca se va intampla in maxim 5 ani. Nu permanent, dar vor fi cateva sughituri iarna. Hai sa vedem ce se intampla cu tranzitul prin Ucraina din Rusia ca s-ar putea sa se intample mai devreme.
RADET poate fi eficientizat, schimbate/izolate tevi/etc. Nu se va face asta pana nu vom ajunge cu cutitul la os.
Eu va zic sincer ca am backup casa la tara cu soba. Sunt probleme in Bucuresti, am plecat spre tara.
NOU
Cand fierbi tuica senzourul de gaze e ok. Mai sensibil e la Băsescu.
NOU
@marinel: nu prea am inteles exact ce vrei sa zici dar banuiesc ca vrei sa sugerezi ca o centrala nu poate exploda daca ai si un senzor de gaz care actioneaza o electrovalva ce inchide gazul automat. Senzorul sau electrovalva se pot defecta, cu cat sunt mai multe intr-un bloc cu atat creste riscul ca cel putin unul din ele sa cedeze. Totusi, prefer o singura centrala intr-un bloc pentru a reduce riscul de explozie. Ca fapt divers, ai mei si-au instalat o centrala de apartament in Galati. O garnitura, ceva, la camera de ardere a centralei nu era montata corect (era mai mare decat ce trebuia sa fie acolo). Centrala se manifesta destul de zgomotos pana la un moment dat cand a inceput sa faca si flame vizibile la pornirea brusca. Senzorul de gaze “dormea” linistit la 1 metru deasupra. Ce zici, daca nu observam problema la timp mai existau ai mei acum?
NOU
Am intrebat la sursa, te contrazic. Capacitate de distributie gaze exista, problema e ca nu poti instala repede centrale pe gaz in sute de mii de locuinte, in caz ca sistemul de incalzire central intra in colaps.
NOU
Am inghetat 9 ani in Bucuresti in apartamente fara centrala. (In Regie era cald).
Vorba lui Arhi, se dadea drumul la caldura cand vroia ultimul pensionar. Si plateam caldura inexistenta. Degeaba repartitoarele alea indicau pe minus, caloriferele imi furau caldura din casa, plateam pierderi. Unde se pierdea caldura aia? Nu stiu. Din 12 elementi, nu am avut niciodata mai mult de 6 incalziti (incalziti, nu fierbinti). Aerisit, schimbat calorifere, facut sfestanie, acatiste, sacrificiu pentru zeii termodinamicii si a mecanici fluidelor. Degeaba. SI PLATEAM!
Aveam un vecin care, si nu eram paranoia ca am inceput sa notez, facea dus doar dupa ce ma auzea pe mine ca terminam dusul. Pentru ca trebuia sa las apa sa curga cam juma de ora pana aveam curajul sa intru in cada. Si nu ma deranja sa platesc doar ca inghetam in casa.
Mutat la apartament cu centrala. 25 de grade in casa? Nici o problema. SA STAU IN CHILOTI TOATA IARNA SI SA FAC BULGARI PE GEAM! Si per total platesc si mai putin.
Mie imi place natura, cica ar fi utila cumva. Nu arunc hartii pe jos, incerc sa reciclez, condc un diesel de 2.0 si nu calc iarba. Chiar o sustin pe Greta. As plati taxe mai mari cu toate cele 3 maini ca sa reducem poluarea. Dar sa imi ceri sa inghet in casa mea ca sa nu poluez orasul fara sa imi oferi o alternativa viabila, i am sorry, NO. Stiu, sunt snob, pot sa ma mut in desert, unde e cald. Dar e greu sa faci naveta.
CET-urile romanesti nu vor fi niciodata o solutie viabila.
NOU
*mecanicii
BRING BACK THE EDIT BUTTON!
NOU
Susțin cererea cu “edit button”
Am doar un singur deșt care știe carte și celelalte nu-l pot corecta. Și după ce dau enter e cam tâîrziu…
NOU
“Impreuna am invins. Este o noapte frumoasa pentru democratie, o victorie muncita si va multumesc celor care mi-ati acordat increderea, celor care si-au pus increderea in mine, colegilor de partid, staff-ului si in primul rand lui Crin Antonescu si prietenilor liberali. Este victoria lui Crin, in aceeasi masura este victoria mea”
“Încă o dată, vă citesc ce-i pînă aicea. Fraţilor, poporul a învins! Armata română a trecut de partea noastră. Apelăm la toţi cetăţenii patriei noastre, de orice naţionalitate, iubitori ai acestui pămînt, ofiţeri, soldaţi ai ministerului de interne… Apelăm la toţi cetăţenii patriei. Alăturaţi-vă eroicului… Eroicul popor român. Peste 10 minute vom da un apel către populaţie. Vă rog să vă păstraţi calmul. Sînt momente în care Dumnezeu şi-a întors faţa către români. Să ne uităm către Dumezeu cîteva minute înainte de a vă vorbi. Înainte de asta apelăm la toate forţele, ale armatei noastre. Armata în Bucureşti e cu noi! Dictatorul a fugit! Apelăm, facem un apel către ministerul forţelor de interne să depună armele, să intre în cazarme. Poporul e cu noi! Peste 5 minute vom face un apel către toată suflarea română. Către eroicul popor român. Victorios. Am învins! Am învins!”
BUTONUL DE EDIT A REVENIT. Anafabeti din toate coluturile, preaslaviti!
NOU
Nu stiu in ce Germanie ai locuit tu, dat exact acolo NU am vazut niciodata centrale de apartament. Marea majoritate a locuintelor au centrale de bloc sau sunt racordate la un sistem sau altul de “cartier”.
NOU
Eu doar am adus vorba intr-o sedinta de centrala pentru tot blocul si mi s-a sarit instant in cap.
NOU
Si Suedia la fel.
In 2015, about 60% of Sweden’s houses (private and commercial) were heated by district heating, according to the Swedish association of district heating.
NOU
Pentru cei care au comentat/ vor comenta vis-a-vis de eficienţa unui CET: cănd/ dacă aveţi drum prin Drumul Taberei, luaţi-o uşurel pe Bd. Timişoara pană daţi de CET Vest (imposibil de ratat, sunt niste turnuri maaaari). De acolo pleacă ţevile principale care alimentează oraşul. Vă uitaţi cu atenţie şi după aceea scrieţi aici după câţi metri de la CET încep să lipsească porţiuni din izolaţia de pe ţevi şi, estimativ, cam cât ar însuma aceste secţiuni neizolate. După aia putem vorbi de “eficienţă”.
*am zis de CET Vest deoarece am lucrat in zona cativa ani – ma indoiesc insa sincer ca la SUD, EST sau care or mai fi, situatia este mai buna…
NOU
Deschide Google > Scrie “CET Vest bucuresti” > Da click pe harta > Uita-te la prima poza > PROFIT!
NOU
ubere, centralele din cladirile mari sunt fezabile atata timp cat ele au un singur proprietar care decide administrarea lor.
la blocurile de apartamente proprietate individuala si chiar la anl-uri solutia cu centrale de bloc nu a mers, pentru ca, oricat de micro ar fi sistemul centralizat, el va functiona sub influenta financiara a celor mai cacanari calici din bloc.
NOU
Se poate rezolva cu regulament gen. “Se da drumul la caldura cand afara temperatura este sub 12 grade sau cat se decide”. Si se poate seta o temperatura si o regula de bun simt, nu cum e acum. Si fara sa aiba Costel de la 3 drept de veto, ca lui ii e bine si asa.
NOU
Pff … bai, nu e chiar asa. Revin.
NOU
In momentul in care primaria capitalei nu va mai subventiona pretul gigacaloriei si intretinerea lunara iarna se va ridica la peste 1000 de lei de apartament, atunci sa vedeti cozi la debransare si centrale!!!
Sistemul centralizat de incalzire a intrat in faliment si s-a desfintat de ani de zile in multe orase din tara unde primariile nu au avut bani de subventii.
NOU
Io-s de-acord cu mai tot ce spui aici, dar dacă nici în Suedia n-o fi încălzire centralizată, nu știu pe unde-o mai fi…
(Sigur, tu ai zis că unde-ai locuit tu nu era, dar ce te faci că unde-am locuit eu era peste tot.)
[În altă ordine de idei, mă bucur (și-ți mulțumesc) că s-a întors editarea, că unii dintre noi fac purcei cu cerneala și-abia după ce dau teza la tovarășa se prind.]
NOU
Sunt in proces de cumparare a unui apartament in Brasov care nu are centrala, asadar este conectat la reteaua centralizata. Banuiesc ca nu mai as mai avea timp sa ma debransez pana sa dea drumul la incalzire, nu? Any suggestions? 🙂
NOU
e un proces care dureaza
NOU
Ba da, ai timp. Am facut asta fix, dar fix, acum zece ani. E posibil ca blocul sa fie deja debransat iar apartamentul sa nu aiba centrala, caz in care e mai simplu. been there, done that.
NOU
Viena are sistem centralizat de termoficare, si cred ca orasul este pe locul 1 in lume la calitatea vietii. Alternativa la centrala de apartament e cea de bloc.
NOU
Normal. Se numeste Fernwärme Wien. Si e foarte eficient.
NOU
Nu vreau sa fiu gica contra, dar in Amsterdam am văzut incalzire centralizata.
NOU
La Râmnicu Vâlcea avem atâta competență în domeniul termoficării încât CET e în insolvență. O fabrică de sodă deținută de o companie poloneză tocmai s-a închis pentru că li s-a cerut să plătească aburul la preț mai mare decât în Polonia sau Germania. 600 de sodiști își caută de lucru. Urmează niște mii de mineri de la carierele care aprovizionau CET-ul cu cărbune și Soda cu calcar.
Partea mai frumoasă e că CET-ul are propriile sale cariere de cărbune care să-l alimenteze. Din lipsă de investiții și competență principala carieră nu mai funcționează de câteva luni, de când s-a prăbușit un utilaj în puț și nu mai poate fi scos.
Și CET Govora produce doar abur și apă caldă, nu și curent.
NOU
Exista in foarte multe tari din Europa de Vest. Se numeste, in engleza, district heating.
District heating plants can provide higher efficiencies and better pollution control than localized boilers. According to some research, district heating with combined heat and power (CHPDH) is the cheapest method of cutting carbon emissions, and has one of the lowest carbon footprints of all fossil generation plants.
NOU
Pe cât de multe întrebări despre termoficare, pe atât de puține răspunsuri
1. Centrala termică de apartament poluează dacă și numai dacă funcționează și doar atunci când funcționează. Adica atunci când arde gaze. Când nu arde gaze, nu funcționează.
În anul 2000, consumul de gaze naturale uz casnic, în România, era de 3.742.058.000 metri cubi. Între timp, în patrie s-au montat poate peste 1 milion de centrale termice de apartament iar în anul 2017 ( n-au dat încă datele pe 2018 ) consumul a fost de 3.156.056.000 metri cubi.
Ups! A scăzut cu -586.002.000 metri cubi. Asta înseamnă -15,65%.
Dar centrala nu merge doar cu gaze. Ca să facă apă calda, are nevoie și de apă. Pe care o ia din rețeaua de apă potabilă, la fel ca boilerul – și avem poate tot un milion de boilere montate îm ultimii 20 de ani.
Ghiciți ce: și consumul casnic de apă potabilă scade, chiar mult mai dramatic decât cel de gaze: de la 1.105.789.000 metri cubi în anul 2000 la 561.847.000 metri cubi în anul 2017.
Uau 2 = a scăzut cu 543.942.000 metri cubi = – 49,19%
Mai pe românește: în medie, accentuez, în medie, românul își montează centrala termică ( sau boiler ) dar stă în frig și nu se spală.
Ca să nu vă mai mirați de reclamele la alifie pentru ciuperca piciorului sau, mai nou, la alea cu maclavaiț pentru păduchi.
Problema este că înafara celor care nu se spală, celălalt mare motiv pentru scăderile astea este faptul că foarte mulți nu se mai spală în România și foarte mulți nu se mai spală la oraș.
Înafară de migrația externă avem și migrație internă. Și nu vorbesc de migrația internă urban – urban: tinerii pleacă din țara ( aiurea, au început să plece și batranii: 12.000 de persoane de peste 65 de ani în trei ani ) iar vârstnicii pleacă la țară, fie de tot fie doar pe vară. Cam 0,8 milioane din reședințele de județ către rural în 20 de ani.
Aici sunt consecințe grele dar nu intrăm acum în ele. Ce ne interesează este că migrația lasă apartamente goale iar îmbătrânirea lasă robinetul închis. Din familii cu 4 persoane, doi adulți și doi copii, doi copii au plecat la casa lor, unul a plecat din țară, moșul a murit și-a rămas doar baba care stă cel puțin vara la țara la o soră = vara nu se mai consumă câtă apă caldă se consuma pe vremuri și iarna nu se mai deschid câte calorifere se deschideau pe vremuri. O babă în trei camere încalzește, de regulă, cel mult una.
Scăderea consumului înseamnă scăderea numărului de consumatori. Iar dacă fabricile de apă potabilă sau fabricile de gaze naturale sau fabricile de căldură și apă caldă vând mai puțini metri cubi înseamnă că încasează mai puțin.
Dar, hei, sistemele de producție și distribuție sunt dimensionate pentru un consum mult mai mare. Ce facem? Păi, scumpim. Iar scumpirea duce la scăderea consumului șamd. Fail country.
2. CET-urile produc energie electrică și energie termică. Cogenerare. Este ceea ce UE va face: nu vând numai apă caldă și nu vând numai curent. Dacă tot ard gaze, să am două produse. ( + abur + apă dedurizată )
Prieteni, o țară serioasă își permite să rămână fără apă caldă de la CET, că poate să încălzească apa și altfel dar nu își permite să rămână fără curent. Pentru că dacă ai energie, ai și apă caldă.
Și aici merg scenariile: îți îngheață sau seacă barajele. Mumu energie hidro. Îți îngheață Dunărea sau îți scade Dunărea. Mumu energie nucleară. Și poate nici vântul nu bate așa, vreo trei săptămâni de ger la -18.
România trebuie să aibă CET-uri.
Până și Norvegia, care are energie hidro de-și toarnă în cap are lângă Oslo un CET micuț, cu două grupuri energetice de rezervă. Nu le-au folosit niciodată DAR …
Suntem adulți, nu mai explic ce înseamnă black out din cauza lipsei de resursă energetică.
Așa are și România: de exemplu, CET Galați, care a fost construit ca rezervă a rezervei. Galațiul avea misiunea să asigure consumul electric al rețelei naționale ( ca să plimbi curentul prin țară ai nevoie ca transformatoarele alea să fie alimentate separat. De la Galați venea o parte importantă din consumul ăsta ). Practic, dacă mie îmi merge barajul Vidraru, de exemplu, pentru ca energia electrică de la Vidraru să ajungă la București, trebuie să funcționeze o altă centrală, la București sau la Galați, whatever.
Așa că dacă țara nu mai are curent poți să ai mama centralei de apartament pe gaze naturale, cu randamentul până la cer: nu merg pompele rețelei de gaze, nu merg pompele rețelei de apă sau nu ai curent în casă și, horror: nu poți să faci duș.
3. Pierderile pe rețeaua de căldură și apă caldă: nu sunt doar pierderi. Este și MULT furt. CET București nu pierde prin conducte 2.000 de tone de apă pe ora ci nu facturează 2.000 de tone de apă pe oră ( plus căldura din alea 2000 de tone ) . Atenție la detaliu, că se ascunde o herghelie de draci.
La fel este și la apa potabilă: regia de apă pompeaza 10 mc dar facturează numai 5. Fetili din presă și băjeții din politica: hei, pierderi 5 mc. Nu e așa. Deloc. Diferența nu se scurge toată în pământ. Se și fură.
4. Facturi umflate: sunt două tipuri umflături pe factură. Una poate veni de la furnizor, care umflă cu acte factura către asociația de proprietari de regulă, pentru că scumpește. Dar umflătura pe care o vede locatarul este, cel mai adesea, de la asociația de proprietari.
Care asociatie de proprietari este condusa de niște unii lăsați acolo de primărie ca să producă bani și infleunță pentru partid. Uitați-vă în secțiile de votare, să vedeți cine numără voturileȘ în multe locuri veți găsi și un președinte sau administrator de asociație.
De ce umflă factura fabricantul de căldură? Pentru că a) i se scumpesc și lui chestii ( curent, apă brută, salarii, etc ), pentru că b) vinde din ce în ce mai puțin și pentru că c) uneori ( nu e regulă dar se întâmplă ) pentru că facturează la paușal și nu știe câți s-au debranșat fară acte. De ce facturează la paușal? Simplu: pentru că dispar contorii. Nu intru în amănunte.
De ce umflă asociația factura? Pentru bani și pentru influență electorală. Știu cazuri în care asociația primea factura de 10 lei dar administratorul factura mai departe 15. Câte zece ani, în continuu. Sau, umflă cu 10 lei factura de la apartamentul 17 din care 2 îi bea, 2 îi dă șpagă la primărie și pe restul îi scade din factura de la apartamentul 27, unde stă cineva care sigur votează cu PSD-ul.
5. CET-urile funcționează de regulă pe carbune și pe gaze naturale. Galațiul, de exemplu, funcționează pe gaze naturale dar poate funcționa și pe păcură, dacă e vreo problema cu gazul. S-a întâmplat acum trei ierni, când a înghețat Dunărea și nu prea mai era apă în baraje. Și nici nu bătea vântul. Și nici presiunea de pe țeava de gaze nu se simțea prea bine … au ars păcură din rezerva de stat cu marfarele până a trecut valul de frig. După care au oprit, grupul energetic 2 a intrat în conservare unde stă și astăzi.
Sistemele centralizate de încălzire nu mai pot să funcționeze așa cum funcționează acum. Dar singura chestie care permite închiderea lor este depopularea.
7. Ține rețeaua de gaze un eventual val de debranșări? Ține, cu condiția să bagi bani. Mulți bani. Dar banii nu îi bagă primăria ci distribuitorul de gaze. Dacă bagă bani, trebuie să și scoată. Dar consumul scade. Și-atunci vin scumpiri. Care iarăși țin consumul jos. Poate mă repet: fail country
8. Debranșările: ceea ce nu înțeleg nici cei de la termo, nici asociațiile, nici administrația și nici politicul este că oamenii nu fug de sistemul centralizat de încălzire. Oamenii fug unii de ceilalți. De sistemul centralizat de plată, în primul rând. De un sistem în care ești lăsat la mâna administratorului de asociație chitit să facă lovele. Am nenumărate exemple de ciordeală din asociații.
Cel mai nasol lucru la debranșări și la montarea de centrale de apartament este că se lasă la latitudinea locatarului nu cât să consume ci dacă să se încălzească să nu. În toată Federația Rusă nu există-n blocuri centrale de apartament iar caloriferele nu se închid. Nu au repartitoare. Nu au robineți. Bolșevicii, care au inventat sistemul centralizat la nivel de oraș și în cogenerare, au mers pe următorul raționament: membrul de partid este suficient de tâmpit încât să închidă căldura. Căldura nu se închide. Și beat dacă ești să nu stai în frig.
În general, în aproape toate orasele serioase, cartierele muncitorești aveau și au și acum echipă de remont. Întreprinderea de gospodărire locală avea pentru fiecare cvartal un electrician, un instalator, etc. O echipă. Ăia veneau să controleze instalațiile și caloriferele odată pe săptămână, pe timp de iarnă și odată pe lună, pe timp de vară. Bine, și să vadă ce mai e prin casă ca să raporteze. Dar țineau instalațiile în funcționare.
Repet: cogenerare. Energie electrică. Aici e cheia. Avem resursă și back up la back up pentru orice situație, bine, închidem termoficarea, nu, ne chinuim așa.
Și ne chinuim pentru că la guvernare vor rămâne tot ăștia, care au tot interesul să nu își bage nimeni nasul în asociațiile de proprietari și să nu scumpească căldura și să subvenționeze în continuare cu bani căcălau … iar România îmbătrânește și se mută afară, la țară sau în pământ și rămân case goale. Iar într-o casă goală nu e consum. De nimic.
NOU
Doar asa de a mai adanci discutia…
Solutia (functioneaza probabil doar pentru casa…): sursa proprie de apa, sursa proprie de curent electric. Gaz mai greu ca nu suntem pe langa Bagdad iar Transilvania e departe. Dar centrala cu combustibil solid?
Termoficarea centralizata are randamentul mai mare decat cea distribuita. Cu conditia sa mai si repari reteaua si sa nu furi prea mult 🙂
NOU
@ Mihai:
“Bolșevicii, care au inventat sistemul centralizat la nivel de oraș și în cogenerare, au mers pe următorul raționament: membrul de partid este suficient de tâmpit încât să închidă căldura. Căldura nu se închide. Și beat dacă ești să nu stai în frig.
În general, în aproape toate orasele serioase, cartierele muncitorești aveau și au și acum echipă de remont. Întreprinderea de gospodărire locală avea pentru fiecare cvartal un electrician, un instalator, etc. O echipă. Ăia veneau să controleze instalațiile și caloriferele odată pe săptămână, pe timp de iarnă și odată pe lună, pe timp de vară. Bine, și să vadă ce mai e prin casă ca să raporteze. Dar țineau instalațiile în funcționare.”
Sa nu ignoram totusi faptul ca e natia care a dat omenirii solutia tehnologica pentru plasarea omului pe orbita… si multe altele. Nu ajungeau la performantele respective daca erau tampiti.
Si observatia asta e valabila si pentru competitorii lor de peste ocean.
NOU
Daca o cladire locuita nu este incalzita in totalitate si uniform, se distruge!
NOU
si castelele 😛 ? care e secretul la castele si palate ??
NOU
Castelele si palatele nu sunt facute din caramida, ci din piatra. Vaporii de apa trec prin zidurile de caramida si daca dau de-o alta incapere neincalzita si neaerisita, condenseaza pe perete si macina tencuiala, apoi faramiteaza caramida.
NOU
In Germania sunt niste CET-uri de sta matza`n coada
NOU
Am locuit pana acum in Franta, Belgia, Olanda, Suedia, Polonia. Nu am vazut cet-uri si subventii. Incalzirea era ori de la centrala blocului ori de apartament, fie electrica fie pe gaze. Cand vori disparea acele cet-uri si acele subventii vom putea spune ca am avansat intr-o oarecare masura ca tara!