în ultimele săptămâni, cam de când droggy ăla a ucis niște oameni la 2 Mai, se dezbat fierbinte două subiecte. Primul este cel al drogurilor, care au devenit inamicul public numărul 1, se pare că distrugerea cea mai mare vine de la iarbă, nu de la Gorghiu și Ciolacu. Și, ce este și mai funny, BRUSC poliția română are capturi record de droguri, din senin. Cu siguranță nu ca să își acopere incompetența, faptul că l-au oprit pe ucigaș și i-au dat drumul, pentru că un șef de poliție murdar a primit un telefon de unde trebuie. Lucrurile astea dispar rapid, nu mai au nicio valoare, atunci când poliția are CAPTURI RECORD de droguri.
A doua chestie este că, brusc, dintr-un neant al seninătății, a început să se dezbată despre cum statul ar trebui să termine cu tranzacțiile cash, pentru că cashul e rău, trebuie ca totul să se desfășoare la vedere, prin bănci, cine nu vrea să facă la vedere are ceva de ascuns, de ce ai ceva de ascuns, tovarășe?
Să vă spun o mică poveste.
Era 1991, spre toamnă. Deja aburii revoluției începuseră să se cam disipeze și începuseră să apară aerele foamei, lucrurile mergeau bine pentru partidul comunist, reușise să supraviețuiască și să conducă, în continuare, românia, prin intermediul FSN, compus din foștii membri PCR.
Și cum stătea el Stolojan, premierul de atunci al româniei, viitorul Dragă Stolo, bolnav brusc de cancere groaznice, ulterior miraculos însănătoșit, s-a gândit brusc: Băi, dar dacă aș naționaliza eu valuta din conturile românilor, oare cum ar fi? Și atunci, alături de vechiul său prieten. Mugur Isărescu, au făcut o șmenărie, peste noapte. Toate depozitele în valută din conturile românilor au fost convertite în lei, la un curs preferențial, decis de domnul Stolojan, curs care era cam cu un pic mai puțin de jumătate decât cursul real al dolarului.
Știți ce s-a întâmplat, de a doua zi? A început inflația draconică, 300% peste noapte, Argentina era un mic copil. A fost acel moment când s-a dat startul spre transformarea leului în milioane. Efectiv, în câteva zile, banii oamenilor nu mai aveau nici măcar valoarea hârtiei igienice cu care îți ștergeai resturile de aer de la fund. Atunci s-a dat startul spre sărăcirea accelerată a milioane de români, sărăcire care a dus la abandon școlar, lipsă de educație și acum votanți USL și Klaus Johannis. Sau Ciolacu.
Știți de ce v-am povestit asta? Ca să înțelegeți că, indiferent de ce aveți voi în scăfârlii, cât timp vom trăi noi, cei care am supt-o cu două mâini de la FNS atunci, NICIODATĂ nu vom abandona ideea de a avea bani cash, fără a depinde de stat. Cu orice preț. Pentru că, spre deosebire de voi, woke shits, noi am trăit vremurile alea și știm cu adevărat cum este, nu povești romanțate despre Toți aveam de muncă, era bine, mamă, ne descurcam, mai furai de la intreprindere, mai dădeai o șpăguță, toți trăiam, nu ca acum. Și știm că statul nu va ezita să ți-o tragă din toate direcțiile, atunci când va avea puterea totală în mâini.
NOU
Lasa asta, fara cash mai traim, nu vezi ca se inchide filelist.Cetatenii cinstiti ai acestei tari de unde vor mai lua pack-uri cu domnisoare care fac onlyfans?Imi vine sa strig in gura mare mwuie PSD, dar avand in vedere ca il avem pe Ventor care face apologia terorismului pe blog am sa strig ura Ventor.
NOU
Si oricand poate fi o dictatura, fara cash cum scapi din tara?
NOU
Asta cu cashul e din același repertoriu cu Pilonul Privat.
Niște chestii sa puna mana pe bani privați
NOU
Stai ca vin acum baietii cu arhiobositul (no pun intended ) argument ” dar in Suedia si Olanda cash-ul aproape a disparut WOW ce avansati sunt ei si ce Neanderthali suntem noi ” de parca in tarile astea ar trai ubermenschii supremi de pe fata pamantului, si tot ce fac ei este lege de urmat pentru restul planetei. Desigur, uita sa dea exemplu si tari precum Germania sau Austria, care sunt la acelasi nivel economic si social, si unde cash is king in continuare, ori alte tari extrem de dezvoltate economic, restul dintre cele mai bogate 15-20 de tari din lumea asta, unde merg in continuare in paralel fara nicio problema, si cash-ul, si cardurile, si platile electronice si tot ce mai vrei .
Intotdeauna tre’ sa apara radicalii : Nu-mi place mie sa platesc cash, asa ca hai sa dispara DE TOT. Sau prostia aia ca ” e mult mai usor sa platesti cu cardul sau telefonul decat sa te amesteci in hartii ” . Da, in teorie, parca asa ar fi, mai ales cand ai de numarat sume mari .
Insa in toata viata mea, in Romania asta cel putin, la orice coada m-am asezat si am vazut oameni care platesc cu cardul sau cu telefonul, indiferent ca erau mai tineri ori mai batrani, mai bine sau mai prost imbracati etc. nu mi s-a parut sub nicio forma ca se descurca sa plateasca mai repede cu alte metode decat cash. Ba nu mai au bani pe card, ba si-au uitat pin-ul, ba nu le merge aplicatia de banking, ba e coada mare in spate si se emotioneaza si nu nimeresc aplicatia, ba da vreo eroare cititorul de la casa de marcat si tre’ sa validezi plata de vreo 3 ori.
Cel putin unde e de platit mizilicuri, la supermarketuri, hipermarketuri, chiar si daca cumperi pentru vreo chermeza, sau ai vreun butic, sau vreo locatie Horeca, si treci peste noul plafon ala de 2.000, ar trebui sa fie permis in continuare cash-ul. Mai bine puneau limita la ce anume sa nu mai cumperi doar cash, masini noi, apartamente la cheie, spatii comerciale, alte nebunii, as fi inteles, dar 2.000 limita orice ar fi, e de domeniul ridicolului.
NOU
Dar mașini second ce are? Dacă vreau să iau de la un Geani un S doar puțin sudat din altele două e ok să merg cu papornițele de euroni, dar la reprezentanță tragem linia?
NOU
Doar ca esti prost informat. Isarescu a zis acum o saptamana ca fix Suedia a zis “mai moale cu scosul cash-ului”.
NOU
Septimiu,nu e prost informat. Pana sa iasa manole fix exemplul suedia era impins in fata dar pt un motiv sau altu a iesit tatucu si ne a lamurit. Vezi tu si chestiile astea sunt fluide…
NOU
Stati linistiti la locurili voastre, fara cash nu exista criminalitate si fara criminalitate o categorie periculoasa de oameni nu are ce manca si nimeni nu vrea oamenii aia sa fie nemancati si periculosi si cu copii flamanzi acasa.
Iar in caz de dictatura sau apocalipsa nucleara banii de hartie si banii digitali de pe card cam tot atat vor valora.
NOU
Pai și dacă se devalorizează peste noapte, nu e tot aia? Partea buna e că tot cash-ul îl poți utiliza ca hârtie igienică…
NOU
bai, voi va ganditi inainte de a vorbi? e vorba de pastrat cash in lei? tocmai am scris despre ce au facut cu VALUTA. sau poate nu stiti ce e aia valuta…da, scz, nu m am gandit. dolari, adică
NOU
Tocmai am citit o poveste adevărată despre cum statul a făcut ca banii cash ai oameilor să valoreze fix cât ăia digitali. Adică fix cât vrea statul.
Pentru că banii sunt o convenție, nu sunt o valoare în sine, cum e aurul sau prunele de țuică. Și atunci, dacă ai cash sau în bancă, banii tăi vor valora atât cât vrea statul. Deci, nu te pui la nici un adăpost umflând salteaua cu hârtii.
NOU
Depinde, hai sa facem un exercitiu de imaginatie. Vine razboiul peste noi. Eu am 3000 de euro cash, tu ai totul pe card. Vrem amandoi sa fugim din tara pt ca nu vrem sa fim carne de tun. Eu cu 3000 de euro am sanse sa ajung in Germania sau in tara X. Tu cu leii/euro pe card s-ar putea sa nu treci nici vama pt ca statul iti poate bloca conturile si nu mai poti scoate nimic. Dolarii si marcile din 90 ne-au ferit pe multi de japca securisto-comunista din anii 90 cand ei devalizau si furau pe capete, inchideau fabrici pe banda rulanta si un salariu nu ajungea nici de mancare. O gramada s-au prapadit ca nu si-au permis doctori, mancare de cacat, au inghetat de frig pe la sate ca nu aveau lemne si a fost jale.
NOU
Sau alt scernariu. Eu am in banca 10000 de coco. Tu ai la saltea 10000 de coco. Mie statul imi ia aia 10000 de coco, si imi da in marinimia lui nemasurata la curs oficial 200000 de marafeti. Tie nu-ti ia nimic, ca-i ai la saltea. Peste noapte, cursul coco sare de la 20 marafeti un coco, la sa zicem 40 marafeti un coco (desi atunci saltul a fost mult mai mare). Cati coco mai am eu in banca si cati coco ai tu? Daca deprecierea marafetuui continua (asa cum s-a intamplat), cine iese mai in castig?
NOU
da, pentru ca eu pun la saltea lei. yep
NOU
sau alt scenariu: vei fi deposedat de banii cash de persoane specializate.
NOU
Cand a fost statul marinimos ? Pensia a fost calculata mereu la limita subzistentei, la CEC ai primit sub inflatia reala in general.
NOU
@dufu
creca ai vrut sa scrii altceva.
daca se intampla ce ai scris tu, tu obtii 200000 marafeti iar alalalt are inca la saltea 10000 coco.
daca cursul sare de la 20 la 40 marafeti/coco cum zici, atunci tu ramai tot cu cei 200000 marafeti care valoreaza de data asta doar 5000 coco iar ala are la saltea tot 10000 coco, deci avantaj el. Pe care, daca alege sa-i schimbe, valoreaza 400000 marafeti, adica dublu cat ai obtinut tu.
Altfel, prefer plac platile electronice, nu-mi place sa am grija cashului chiar daca am trecut prin nationalizarea valutei atunci cu vreo 7000 usd.
Situatii ca aceea sunt slabe sanse sa se repete aidoma.
Singura protectie, cat de cat, este sa tii banii investiti si/sau sa ii cheltui cat mai repede 🙂 …viata e scurta, inflatia nu are rabdare, etc.
NOU
Daca va mai aduceti vag aminte de en.wikipedia.org/wiki/Canada_convoy_protest . Pe scurt nu au mai dat voie tiristilor din SUA sa treaca in Canada si invers daca nu erau vaccinati. De aici a iesit o demonstratie care avea si note sociale ca viata de tirist e dura si traiesc la marginea saraciei. In fine, nu mai conteaza motivele. Cum s-a incheiat este important si din ce am inteles nucleul dur al protestului era format din 400 sau 600 de camionagii.Simplu si eficient. I-au amenintat cu retragerea licentei si blocarea conturilor. Ce faci daca ti se blocheaza conturile ? Tu esti la demontratie pt drepturile tale sa zicem. Poate ai dreptate sau nu dar dreptatea este relativa. Dreptul tau la demonstrat ar trebui sa fie intangibil. Un politist iti identifica muia din multime, un securist iti blocheaza conturile si nevasta-ta se trezeste la lidl ca nu mai poate cumpara nici hartie igienica. Ce vei face ? Vei merge singur frumos la politie sau te vei urca in duba, te vei ruga de politisti sa-ti deblocheze conturile. Iti vei lua amenda si vei spune si multumesc la sfarsit ca si aia cu firmele cu conturile blocate de ANAF.
NOU
Nu au fost amenenintati, ci chiar le-au blocat conturile lor și celor care au donat.
NOU
De acord cu Arhi. Chiar dacă contul bancar și cardurile reprezintă progresul, nu mă simt ok dacă nu am și ceva cash.
Ceea ce s-a întâmplat în 1991 sunt slabe șanse să se întâmple iar, acum sunt mai rafinați băieții.
Pe de altă parte românul e inventiv, că ne silește statul csf, am încredere că se va găsi o cale.
Cardurile au și inconveniente. Deseori sunt erori ale cititoarelor de card, nu le poți folosi peste tot, dacă ai uitat să îți actualizezi datele te trezești cu cardul blocat etc.
Cine vrea să își pună economiile la adăpost, nu pentru caz de apocalipsă, poate încerca cu aur sau pietre prețioase dacă nu are încredere în hârtii.
NOU
”Știți ce s-a întâmplat, de a doua zi? A început inflația draconică, 300% peste noapte, Argentina era un mic copil. A fost acel moment când s-a dat startul spre transformarea leului în milioane. Efectiv, în câteva zile, banii oamenilor nu mai aveau nici măcar valoarea hârtiei igienice cu care îți ștergeai resturile de aer de la fund. Atunci s-a dat startul spre sărăcirea accelerată a milioane de români, …”
interpretezi gresit situatia si relatia cauza-efect. acea masura abuziva a fost luata pentru ca romania sa nu intre in incapacitate de plata, situatie in care se ajungea la ”milioane” in iarna aceea, nu in cativa ani. regimul iliescu, pentru a-si asigura ”avem nevoie de liniste in tara”, tocase tot, rezervele bnr, fondurile de pensii de stat si cooperatiste, capitalurile intreprinderilor de stat. bineinteles, a facut asta impreuna cu ”oamenii de bine”, de la portar pana la rechinii mari, care au furat de s-au spetit, in timp ce emanau ”nu ne vindem tara”.
dar, da, nu as risca sa ma prinda 2025 cu toate acumularile tinute in conturi bancare din romania sau la saltea, in lei. propozitia anterioara schiteaza si ce solutii vad eu, metoda cu aur si pietre pretioase nu mi se pare fezabila, cel putin nu pentru mine.
NOU
Aveam 3 ani in 91 asa ca nu mai tin minte chestii (nu sunt ca aia care isi aduc aminte ce-au facut la 11 luni :)), dar nelaumirea mea este de unde si cata valuta aveau oamenii atunci? Adica abia iesiti din comunism, duminica orbului alea alea, saracie.
NOU
toate firmele care aduceau valuta in tara si au pierdut banii. si avea si populatia
NOU
Pai intr-un an si ceva poti schimba destui lei in valuta.
NOU
opinez si eu despre putin despre evaziune, din experimentat si vazut, nu din auzit. Am inteles ca evaziunea in Romania e la 15% din PIB. ok, posibil. Insa un lucru stiu cert, multi, poate marea majoritate face evaziune de nevoie, doar sa ramana in piata, sa ramana catdecat competitiv. in fiecare oras din romania, in orice domeniu de bussines, de la o covrigarie, restaurant, firma de constructii exista lacheti unde tac-su sau ma-sa sunt ori la itm ori pe la finante, samd, intelegeti ideea. Chestie e ca aia nu sicaneaza concurenta pt ca ar face niste valuri, dar inchid ochii la cacaturile protejatului. care scoate acelasi produs sau serviciu pe piata decat mine la un pret mult mai mic, eu care sunt corect cu fiscal. adica din 20 de oameni in firma lui, ala are angajati 14 cu forme legale si cu salariul minim, ceea ce nu are cum. automat, metrul cub de beton turnat e cu 20% mai mic decat al meu, care merg cu profit aproape 0. Si betonul se toarna intr-un singur fel, nu are cum sa o faca mai bine sau eficient decat mine. asta daca e ma-sa la itm. daca e la finante, ala baga tot felul de cheltuieli la limita legii ca sa-si optimizele costurile si cheltuielile cu tva-ul. eu daca fac acelasi lucru, la primul constrol mi le da jos, ca asa spune legea. Deja eu oricat de bun as fi pe domeniul meu, oricat de spirt, nu am cum sa fiu competitiv cu astia. Asadar trebuie sa evazionez si eu sa pot doar supravietui in piata asta plina de proptele politice din orice domeniu.
Si ca nespecialist in finantele mari, citeam undeva, cred ca tot pe aici, ca din fiecare covrig cumparat 80% din bani se intorc tot la stat. Ma intreb din aia 15% cat ar reprezenta evaziunea, cati pula mea intra inapoi in economia reala? Adica eu zic ca aproape toti, care tot sunt impozitati cu acei 80% pentru ca nu toti care fac evaziune pleaca in Maldive sau isi iau Dodge-uri cu banii evazionati. Deci eu zic ca asta cu evaziunea este o tema falsa. Banii oricum se intorc la stat, nu toti dar suficient incat sa nu se simta diferenta.
un expemplu scurt. Luna trecuta am produs 1000 de euro din evaziune. Cu care platesc gradinita privata a celor 2 copii. facturati cu tva. din restul banilor gradinita cumpara mancarea de la catering, incalzirea, motorina, cheltuieli de functionare. si aia facturati la randul lor cu tva, de catre furnizorii lor. cu ceilalalti bani, isi platesc salariile educatorilor, bucataresei, etc. profitul care ramane este impozitat si ala. deci banii mei aia 1000 evazionati tot la stat ajung. gresesc?
NOU
Pfff, ce ar merge un topic separat pentru asta. Cu riscul de a fi poftit afara, te inteleg, sunt in aceeasi situtatie. Plus ca atunci cand citesc declaratii de avere random, inca nu am intalnit niciuna in care sotul angajat la stat sa nu aiba sotia tot la stat. Pur si simplu simt o durere fizica la orice leu dat statului, pentru ca stiu unde ajunge. Si nu, nu am Dodge, nu am fost in Maldive.
NOU
Exista unul, desi zice Satoshi Nakamoto, care va mai da o varianta, chiar mai multe variante moderne descentralizate unde statul nu are acces nici sa stea in coada (a incercat deja si a vazut ca nu are cum opri treaba asta daca nu opreste si internetul cu totul). Aici vreau sa aud pareri.
NOU
da da, fix despre crypto cacat era aceasta discutie.
NOU
Ma întreb cam cât de posibil ar fi sa facă manarii similare cu active gen actiuni la brokeri cu prezenta în România?
Concret, eu în genere iau etf-uri, la broker unde dețin eu instrumentele (adică nu mizerii gen etoro), care sunt sansele ca statul sa se poată atinge de alea?
Nu de alta, dar sa știu dacă are rost sa ma mut la interactive brokers.
Și sa îmi lichidez tot ce am în ro, cash sau orice altceva.
NOU
nu pot previziona mecanismul, dar orice firma care functioneaza in romania trebuie sa se spuna legislatiei romanesti. si daca maine guvernul da o OUG in care zice ca toate activele romanilor de la ele se transforma in active la ALRO Slatina…well…trebuie sa comply
NOU
De ce la Alro Slatina?? De ce nu la OMV? Sau la Oltchim?? Sau luat bani si date certificate de tezaur care nu valoreaza peste 5 ani nici cerneala si hartia folosita??:)
PS va mai aduceti aminte cand statul cipriot a pus gheara pe depozitele de la banci, ca sa nu intre in incapacitate de plata?? A fost scandal, alea, alea. Si? Tot au facut-o. Stat captalist , UE, etc nu la rasarit spre Barbaria, cum eram noi in 92….
PPS sunt din Slatina…ar merge o teava cu niste bani de la restul poporului spre Alro, care era cat p-aci sa de faliment de cel putin 3 ori din 2008 incoace…dar asta e o alta discutie
NOU
oamenii uita usor. uita-te in comentarii si vezi alea cu E putin probabil sa se mai intample. ahamz. fix
NOU
Cum fac eu să mă pun la adăpost de tot ce poate merge rău? Păreri despre ce ar trebui să pun în practică pentru a preveni un blocaj financiar?
Pentru context, m-am dezobișnuit complet de a utiliza cash, am în casă echivalentul a aproximativ 5000 lei, in RON, EUR si GBP deoarece călătoresc și se întâmplă să plec cu cash – în caz că – și mă întorc cu el acasă, că nu a fost nevoie. Plata cu telefonul o folosesc de ani de zile, am și uitat PIN-urile celor aproximativ 10 carduri la care am acces.
Economiile le țin în 3 zone bancare / financiare diferite – România, Marea Britanie și Revolut (Rusia?Lituania? – stiu, nu sunt protejat suficient)
Așadar, eu ce mă fac dacă ceva se devalorizează sau blochează brusc?