Pentru cei ce nu știu, prin 2018, cred, am locuit o perioadă în Germania, în Bavaria, mai exact, lângă Munchen, în orășelul Waldkraiburg. Frumos, alea, peisaj de vis, oameni de treabă etc, dar nu despre asta vreau să vorbesc.
Ci despre ce nebunie colectivă este în Germania legată de reciclare și deșeuri. Câteodată am impresia că nazismul german s-a refugiat în impunerea reciclării cu orice preț. De exemplu:
În Bavaria, gunoiul se ridică în anumite zile și doar pe categorii. Gunoiul menajer într-o zi, sticla în alta, plasticul în alta. Nu ai scos tomberonul cu gunoi la poartă, ghinion, până săptămâna viitoare nu ți-l ridică nimeni și nici nu ai unde să îl arunci, trebuie să te duci la groapa de gunoi și să vezi dacă ai cum, dacă te primește, dacă e program.
Plasticul nu îl arunci așa cum vrea mușchiul tău. Există niște săculeți galbeni, de vreo 30L, cred, care se împart de la municipalitate. Nu ai de unde să îi cumperi din altă parte, ai 30 de saci, te descurci, e treaba ta. Nu poți arunca chestii de plastic dacă nu sunt în sacul galben, special pentru plastic. Eram într-o noapte, cu nevastă-mea, afară și aveam ca ocupație să tăiem ambalajul de la salteaua nou cumpărată, ca să intre tot în sacul de plastic, altfel nu ne lua nimeni gunoiul.
Tot ce înseamnă sticle este marcat cu o ștampiluță numită Pfand. Valoarea diferă, funcție de dimensiunea sticlei, cred, și este 8, 25 sau 50 de cenți sticla, funcție de sticlă, alea refolosibile sunt 50 de cenți, restul în jos. Pe ele iei bonuri valorice pentru cumpărături în magazinul care are sistemul. Sticlele nu se turtesc, ca să le poată citi automatul de reciclare care îți dă banii. Reciclarea este, efectiv, religioasă, nu există nicăieri sticle aruncate, nebun să fii să arunci o sticlă de cola care costă 90 de cenți, din care pfundul este 25. Sau una de bere care e 1 euro, cu pfund 50 de cenți.
Populația trăiește pentru delațiune. Eram în parcare la Kaufland și am vrut să arunc un borcan de sticlă, de la castraveți murați, în coșul de gunoi de la intrare. A fost cât pe ce să iau bătaie de la toată lumea din jur, efectiv unul se aruncase să îmi prindă mâna, să nu arunc borcanul. Pentru că sticlele se aruncă doar la stația de colectare, care sunt vreo 3 în orășel și nu arunci așa, ca la fraieri. borcanele la borcane, sticlele la sticle, deșeurile la deșeuri. Dar nu uita că sticla verde se aruncă la sticlă verde, sticla maro la sticlă maro și dacă te prinde cineva că arunci aiurea, foarte greu, oricum, pentru că cineva supraveghează întotdeauna ce faci, ai belit-o masiv, ai șanse de o amendă care costă cât ajutorul de stat pentru un imigrant arab care nu face nimic toată ziua. Am aruncat, într-o zi, niște chestii de prin frigider, în tomberonul de resturi menajere, iar vecina de casă mi-a căutat în tomberon, a scos resturile și le-a pus pe capac și a lăsat un bilețel pentru gunoieri, să nu ridice, pentru că nu e sortat corespunzător. ceea ce s-a și întâmplat.
Am pus si traducerea
Oricum, cum vă spuneam, oameni minunați, peisaje beton, am scris despre ele ca să vă explic de ce gunoiul ăsta nereciclat de la ministerul mediului minte ca ultimul porc. Citind cele de mai sus, imaginați-vă cum funcționează sistemul ăsta în românia, care și cine va recicla cum și la ce nivel. Vom fi pe același palier cu germania la reciclare atunci când germania nu va mai exista ca stat sau ceva. Până atunci, sunt doar niște minciuni nesimțite.
NOU
Populația trăiește pentru delațiune, se pare ca cele mai jegoase obiceiuri din comunism si nazism s-au mutat in democrație. Superb. Aia cu vecina care ți-a cautat in gunoi si a lasat si bilet sa nu ti-l ridice e de un jegos morbid. Putea sa iti spuna, domnule vezi ca ai pus gunoiul gresit si nu e ok ca risti amenda. Nu tati, un pic lipsea sa intre peste tine in casa si sa te arate cu degetul ca scena aia cu shame, shame din GoT. Atata risipa de energie ca sa ce? Se pare ca primii roboti oameni se vor naste in Germania. Ceva incredibil.
NOU
deci poate nu ai imaginea completa. era un tomberon de 125litri. puse la fundul tomberonului, cum le-am aruncat. a scormonit in gunoi si le-a scos.
NOU
Te și spionează nebunii, babile vizoriste din Romania sunt mici copii ☹️
NOU
Eu colectez selectiv de câțiva ani. Fiind o zgârcită incurabilă, îmi calculez timpul petrecut sortând în ore de muncă neplătite. Mă gândesc de fiecare dată cât efort, cât timp în care aș putea sta degeaba pe o canapea am pierdut. Practic au mutat cheltuiala de la firme la oamenii de rând. Pierzi câteva ore sortând gunoiul ăla neplătită, normal că începi să-ți torni vecinii că nu sortează. Singurul motiv pentru care nu-mi torn vecinii e că sunt prea leneșă să mă intereseze viața lor, nu din moralitate. Și pentru că militez pentru luptat cu dușmanul ăla mare, în loc să ne certăm între noi ca proștii.
www.euronews.com/green/2023/01/13/davos-1-in-10-travelled-by-private-jet-to-meeting-designed-to-tackle-climate-change
NOU
O discutie de genul asta era pe un forum de romani de prin vest, si un roman se plangea ca un vecin l-a contactat inainte sa sune la politie (ca parca pe un spatiu rezervat pentru pompieri/salvare). Sa vezi ce suparare pe el ca e urmarit, ca vecinii il ameninta (?). Incearca sa ii explici ca vecinii incercau sa il ajute..
Intelesul romanilor si nemtilor e diferit. Pentru un neamt e nepoliticos sa iti explice ca ai gresit. E treaba politiei/amenzii. Asta nu inseamna ca nu e prieten cu tine, dimpotriva, te considera suficient de “la fel cu el” incat sa nu iti tina prelegeri.
Am patit in Germania cu parcatul in dreptul unui hidrant, un trecator in loc sa imi zica ceva a facut o poza si a incarcat-o in aplicatia locala. Eram langa masina, am inteles mesajul, fara suparare am mutat masina 2 m mai incolo.
In alta tara, containerul de deseuri era “in curte”, fix langa un gard de 30 cm inaltime, fara usa. Doar pentru ca batea vantul si sa il sprijin de gard. Gunoierii nu au luat gunoiul pentru ca nu intra pe proprietate, doar daca e in exteriorul spatiului ingradit ca spatiu privat, indiferent daca e sau nu ingradit. Punga de gunoi alba nu a fost ridicata pentru ca nu era punga standard de gunoi (tot alba).
Din cate stiu legat de deseuri si reciclare, problema vecinilor e ca se modifica tariful daca situatia se repeta. Si o data modificat dureaza o vreme pana se modifica la loc. Si se modifica pentru toata asociatia/strada. E un tarif pentru gunoi sortat si altul pentru gunoi nesortat. In alte tari (Olanda, experimental) se plateste pe kilogram de deseu, primesti un card pe care il scanezi cand arunci gunoiul si containerul cantareste ce ai aruncat. Dar e gratuit daca il sortezi, mai ales sticle, hartie trag greu la cantar. Legat de sticla – au destinatii diferite sticla colorata/incolora. Nu se recicleaza similar.
Primaria trimite anual o scrisoare cu toate regulile, postere sa le pui in casa/pe casa scarii.
Ramane ca obiceiurile sunt diferite, anumite reguli au sens doar in context. Si contextul a produs tari cu bogatie diferita.
NOU
banuiesc, din revolta mai multora de aici, ca se intelege ca eu nu as fi fost de acord cu chestiile alea. recitesc si, in afara de jegoasa aia care mi a cautat, ilegal, in tomberonul MEU, proprietatea MEA, CASA MEA, nu vad nicaieri sa fi menționat asta. Subiectul era ca ministrul mediului din romania a afirmat ca prindem germania din urma la reciclare, iar eu am povestit cum e acolo si cum e aici. După care va suparati cand va pomeneste lumea de analfabetism funcțional. si nu, nu ma refer la tine ca ai fi analfabet functional, era doar o exemplificare.
NOU
@Arhi, da man, sunt de acord, aia e praf in ochi, la ce disciplină zeloasă de reciclare are Germania, e clar ca aia mint de îngheață apele. Nu am avut nimic de disputat vis-a-vis de situația asta pt. ca ai dreptate. Pe mine ma șochează faptul despre care am postat.
Nu am nimic cu faptul ca sunt disciplinați si respectă regulile, dar ma întreb, daca tu ai fi dat-o in judecată, ai fi câștigat? Nu stiu cum sunt legile in Germania, de-aia intreb.
NOU
nu am idee, nu m-am interesat:) probabil e moarta demult, avea vreo 80 de ani
NOU
Chestiile astea cu ecologia e cea mai mare prosteala inventata de curentul wokist nici nu ma mir ca a prins cel mai mult la nemti un popor “special” care l-a votat de vreo 3x pe hitler. Cei mai mari apostoli ai ecologiei sunt nenea di caprio care predica reducerea poluarii intre zborurile si calatoriile cu avioane respectiv iahturi private sau pubera thunberg care s-a lasat de scoala ca sa ne invete cum e cu ecologia.
NOU
Imi aduce aminte de o clienta stupida care ma certa la Kaufland ca de ce nu duc cosul gol frumos la rastel. “Nu am iesit cu el din parcare nu am semnat contract ca-l iau si duc de la punct fix, get a life.”
NOU
da da, grija asta nebuna de altii
NOU
deci…ecologia e rea si “de ce pula mea sa duc carucioru la locu lor”. Ca nu esti un taran prost, d-aia sa il duci
NOU
cred ca de fapt discutia e de ce o fute grija pe aia ce face el, amandoi majori si vaccinati.
NOU
da. conceptul de “societate” ne lipseste. Dupa care ne miram ca de ce in Romania nu e bine si la ei e bine.
de fapt romanul vreau sa fie bogat ca germanu si sa traiasca in jegu lui din Romania. “ce imi zici tu mie ce sa fac bah”
chiar nu cred ca e o lauda sa fii taran prost si sa te miri ca cineva iti atrage atentia ca esti taran prost. Chit ca adult si vaccinat, dar tot taran prost. Aparent si mandru
NOU
am inteles. si totusi vorbim de carutul din parcarea unei societati private, care are angajati oameni sa le stranga si care poate sa le faca pe bani, ca sa il duci la loc. si care nu are nicaieri vreun afis tip Caruturile se iau doar cu conditia sa le duceti de unde le ati luat.
NOU
da. Tocmai lipsa afisului face treaba asta “voluntara”. Si, poti sa ai optiunea sa fii un taran prost, vezi george, sau sa nu.
exista doua tipuri de tarani. ca si io is roman, si uneori is taran lenes. Taranu lenes nu duce carucioru la loc, ca il doare mana, dar il pune mai acana, sa nu deranjeze. Eventual, speri si ca vine un alt lenes si il ia pe ala, direct.
Dupa care vin taranii prosti care il lasa unde au terminat. Ca atare, cand vii sa parchezi, te lovesti de existenta carucioarelor peste tot
D-aia in unele tari ai nevoie de o moneda fututa, sa folosesti carucioru. Ca “nu exista un afis” facea ca fiecare taran prost sa isi lase carucioru pe unde se nimerea.
Chiar e incredibil. “un om mi-a zis sa respect o regula de bun simt. Cum isi permite, el nu stie ca is dac verde”
NOU
voluntar inseamna ca o fac daca vreau. nu vreau. the end.
NOU
dap. si regulile de bun simt se cheama de bun simt ca se asteapta lumea sa le faci voluntar. Daca nu le faci voluntar ti se impun. Mostly financiar.
Ca atare. aia de iti atrag atentia nu o fac ca nu au ce face in timpu lor liber. Ci pentru ca daca tu continui sa nu faci chestiile alea o sa ii afectezi, la un moment, si pe ei.
Chiar nu vad nici un fel de lauda in “eu ma pish pe reguli”. Ai plecat din Romania tocmai pentru ca romania e tara unde regulile is “voluntare”, inclusiv alea de “nu fura”
NOU
Dar, concluzia articolului este corecta. Romania nu o sa ajunga la nivel de reciclare nici macar un sat din Germania. Pentru ca romanii din romania or sa arunce sticla la plastic numa ca sa arate ca is daci verzi si ca nu vine statu sa le zica lor ce si cum
nu d-aia am murit noi la revolutie sa nu putem arunca un borcan pe campuri.
NOU
@animalu, rostul fantei aleia unde se introduce o moneda de 50 de pfeningi, techini, leva este de a forma unei oi un reflex contitionat. Duci cosul undeva primesti o recompensa care este de fapt platita tot de tine. De ce te fute grija de relatia mea cu un privat?
NOU
“este de a forma unei oi un reflex contitionat”
da bah. Sa duci cosul de unde l-ai luat te face o oaie. tu esti dac in pula mea, dac verde si mandru.
De ce imi pasa mie de relatia ta cu privatu? Pai sa vedem
– am nevoie de cos, ca d-aia ma duc la cumparaturi, sa cumpar. Si tre sa gasesc prin parcare cosurile lasate de dacii verzi
– daca ma duc la cumparaturi cu masina, culmea, am nevoie de loc de parcare. Dar, locurile de parcare sunt pline de cosurile lasate de dacii verzi
– ca sa rezolve asta, supermarketu o sa angajeze un gigel. Care culmea: costa bani. Bani pe care o sa ii vad in costul produselor. Pentru ca dacii verzi nu au ideea de “daca am luat un lucru dintr-un loc ar fi frumos sa il duc in acelasi loc”
– sau, ca sa nu angajeze un om, ca nu is ONG, or sa puna fanta pentru moneda. Ca poate dacu verde o sa isi stranga banu ala sau daca nu vine oricum un gigel care face treaba asta. Doar ca vezi tu…acum io, care nu is dac verde, tre sa ma car dupa mine cu un cacat de moneda
Efectiv mi-ai confirmat. Esti un taran prost, dar care nu e oaie. Doamne fereste sa respectam niste reguli
NOU
Animaloo e doar un alt robotel dresat de corporatii sa le produca cu voiosie si elan muncitoresc si mai mult profit, in curand supermaketurile il vor pune sa le descarce gratis marfa din camioane lucru pe care-l va executa cu mult entuziasm.
NOU
Bai animaloo tu intelegi ce e ala un reflex conditionat? Magazinul se bazeaza pe faptul ca tu vei duce cosul ca sa recuperezi moneda bagata de tine. Eu nu duc cosul la rastel ci il las in parcare langa gard sau stalp nu il lasa in mijloc sa te impiedici de el desi nici asta nu e interzis. Daca mogulul Schwarz ar vrea altfel ar face altfel, ar inchiria cosul cu 1000 de euro, ti l-ar lega de gat, ti-ar tatua temporar sau permanent pe ceafa numarul cosului etc. Si eu as putea sa spun despre tine ca esti dobitoc. Dar nu o spun.
NOU
George, bănuiesc că atunci când te caci la Mall, benzinarie sau într-un restaurant, nu ștergi, nu tragi apa, că doar nu ești oaie să ai astfel de reflexe.
NOU
Absolut tot ce ai descris pana la poza cu doamna ta se aplica la mine in Zimandu Nou, jud Arad. Atat doar ca daca vrei mai multi saci se pot cumpara de la operatorul Retim. Asa ca cel putin partea aia e asa si la noi. Cu mentiunea ca gunoiul menajer se ia 1 data pe sapt, iar reciclabilele martea – 1 sapt pet, 1 sapt carton. Sticlele se colecteaza 1 data pe luna langa primarie iar tot ce e compost e in spatele curtii cu recipient primit acum 3 ani. Un coleg si-a luat deja amenda de la operator ca n-a sortat corect gunoiul…
NOU
Retim e de toată jena. Poți arunca liniștit ce vrei unde vrei nici dracu nu ți le controlează. Au într-adevăr pe cineva care merge prin sate să supravegheze câteodată sortarea și probabil a fost rândul Zimandului nou când ai văzut tu dar în general li se rupe și pt niște bani iau tot indiferent de ce conține tomberonul.
Cât despre saci am primit niște mizerii foarte subțiri așa că îi cumpăr din Dedeman. Mai citește încă o dată ce a scris Arhi apoi vezi că Zimandu nou n-are nicio legătură cu reciclarea din Germania. jud Arad nici atât.
NOU
@Aradean – citeste din nou ce am scris, ca pana la poza la fel e si la noi. Vrei sa spui ca in germania nu se accepta mita? Am ras…
NOU
@Arthur: omule bun câți dintre locuitorii din Zimandu nou spală conservele, plasticul înainte să-l pună în sac? Ce dumnezo vorbim despre bălării? Pe lângă asta Județul Arad are localități unde nu se ridică gunoiul. Mulți îi dau foc ca în secolul IX. Sunt sate, comune unde multe gospodării nu au contract cu ei. Din ce am văzut la România te iubesc mai sunt multe județe în țară în aceeași situație. Nu ridic în slăvi Germania…dar noi și reciclarea nu facem casă bună.
Câte despre mita de la ei…nu cunosc, n-am acces ca mulți români la “anaful” lor dar e destul să mergi prin satele lor. Prin orășele lor…toți au balastrul la poartă ca la noi. Toți parchează in drum. Majoritatea construiesc după cum îi taie capul, își fac fose doar săpând o groapă în pământ cu beton pe margine, fiecare neamț taie copacii când i se scoală si de unde vrea etc…
Putem sa ne comparăm cu ungurii, cu bulgarii dar până la nemți mai avem vreun secol dacă stau ăia pe loc.
NOU
Scara aia! cum era scara aia? ceva de genul vreau si eu achizitionez.
in rest total de acord cu tot ce ai scris – in plus as adauga ca marea problema (la noi cel putin)sunt ambalejele mici de tot felul – caserole, paharute, folii de plastic mai subtiri sau mai groase in care avem ambalate feliute de cascaval, muschiulet, branzica s.a.m.d., pufuleti, biscuiti, saratele … care le vedem duse de vant pe toate coclaurile.
NOU
Pe mine intreaba lumea de ce locuiesc(cand nu lucrez in alta parte) in Romania si nu in Germania unde locuieste mama, cetatean grrman, mai exact Bavaria.
Pai fix deaia ca oameni mai batuti in cap nu cred ca exista in Europa.
Daca te toarna vecinul la politie pentru cine stie ce ai facut nici nu ai voie sa te superi… vine a doua zi cand iesi din arest si te intreaba ce face familia cum esti si cand mai faceti un gratar pentru ca este absolut normal sa ai un vecin asa misto.
NOU
Mai rău, te ia și poliția la bătaie aiurea când vii și tu relaxat din România și o calci un pic, că nu știi cine te caută…
NOU
Preamarita disciplina a nemtilor se explica (si) prin rigiditatea gandirii. Respecta draconic regulile (si) pentru ca nu-i duce mintea sa le adapteze situatiei. Sa te puna dracu’ sa ceri un scaun in plus la masa intr-un restaurant cu personal german. Mai degraba stai pe rand cate unul afara. Nemtii stiu ca masa este de maximum 6 si gata, s-a terminat orice discutie. Chit ca nu sta nimeni la alte mese, restaurantul este aproape gol, n-ai voie 7 la masa de 6, ca nu suntem salbatici. De-asta zic, ei se conformeaza atator reguli (si) pentru ca nu-i duce mintea sa le incalce; sunt ca ursii aia dresati sa mearga cu monociclul pe sarma. Impresionat, nu? La prima vedere zici “bai, ce urs destept!”
Intre timp, si-au redeschis centralele termice pe carbune. Dar doamne fereste sa ajunga ciobul maro in muntele de cioburi albe.
NOU
Zi le ca esti musulman si e in cultura ta sa iti bagi plua in ele deseuri menajere.
Ps. Ms fiindca ne ai ilustrat grafic, nu stiam ca esti into cosplay :))
NOU
Pai se stie ca centralele pe cărbuni polueaza mai putin decât atomocentralele.
NOU
Politica energetică a fost una din abordările lor imbecile ( alături de primirea la gramadă a refugiaților și ignorarea Bundeswehr-ului ). Gaz ieftin din Rusia venea, ecologismul spunea că centralele nucleare sunt rele, în Europa era pace și bine… Acum s-au mai trezit la realitate, pe ici, pe colo.
NOU
Steffi Lemke (ministra mediului din Germania) lua lecții de supt penisu’-n clasa a 8a la ora de fizică, în loc să fie atentă la tablă.
Asta-i mai proastă decât chiloții pe care-i poartă. O fi mătușa Gretei.
NOU
Am trăit coșmarul ăsta chiar aici, pe coclaurii mioritici, vreme de vreo doi ani, după ultimele alegeri locale, în localitatea în care m-a pus Red Guy să mă mut. Junele vice, nu spun de la care partid, că se supără cam trei sferturi dintre comentatorii de pe-aici, venise cu damblaua asta. Luni se ridicau deșeurile vegetale și cele de sticlă. Vegetalele musai trebuiau puse în niște saci inscripționați, care se puteau cumpăra doar de la primărie și care se sfâșiau de la orice crenguță sau pietricică. Sticlele, borcanele etc., pe categorii și culori. Marți, deșeurile reciclabile și miercuri, cele menajere. Practic, jumate de săptămână trebuia să ți-o dedici gunoiului. Mai mult, apăruseră și controlorii, voluntari de la nu știu ce o.n.g., care scotoceau prin gunoaie, să vadă dacă nu cumva ai săvârșit crima de a pune vreo bucățică de carton la menajere sau vreo coajă de ou la reciclabile. Dacă descopereau astfel de atrocități, îți lăsau gunoiul la poartă. Și într-o zi, mă trezesc sunat de Robespierre-ul gunoaielor. Eram la mama naibii, cu treburi. Am crezut ca ai mei, în nemernicia lor, nu pliaseră vreun pet, Doamne-ferește! Mă pregăteam să-mi tund părul de pe ceafă și să-mi tai gulerul de la cămașă. Când colo, începe să-mi spună ceva despre nu știu ce tichete sociale, o masă caldă pe zi, o ospătărie … . Cer lămuriri și omul îmi explică: se dăduseră nu știu ce tichete sociale, cu care beneficiarii își puteau lua o masă caldă pe zi, iar ‘mnealui, binevoitor, recomanda zelos și călduros o anumită ospătărie! Îi spun că trebuie să fie o confuzie, că n-am cazuri sociale pe-acasă, dar nu mă pot abține să nu-l întreb de când e treaba viceprimarului să facă reclamă la ospătării?! Ei, de-acolo i s-a tras … . Era ospătăria logodnicei dumnealui. Cum ar fi zis Nea Mărin: intransigența ca intransigența, dar logodnica, știi …, logodnica … . A ieșit scandal și partidul i-a cerut sa demisioneze, având o penală în funcția de logodnică. Sau o logodnică penală. Sau ceva de genul ăsta.
NOU
Și a demisionat?
Zi și tu localitatea, să știm despre ce / cine vorbim.
NOU
Cum adică să nu tai ambalajele? Păi cine ți le ia altfel? Adică ți le ia, dar trebuie să le conduci tu și funcție de locație poate te și taxează!
Am cuțit special pentru cartoane!
NOU
Imi aduc aminte cand eram copil ieseam cu gasca prin cartier sau pe la stadion sa cautam si daca gaseam sa strangem sticle si borcane ca sa mergem la centrele alea sa luam bani pe ele sa ne luam dulciuri sau mingi… fun days.
NOU
Și în Oradea se colectează la fel. Mai puțin cu flacoanele pe culori. Destul de greu.
NOU
Imi aduc aminte cand eram copil ieseam cu gasca prin cartier sau pe la stadion sa cautam si daca gaseam sa strangem sticle si borcane ca sa mergem la centrele alea sa luam bani pe ele sa ne luam dulciuri sau mingi… fun days.
NOU
Cand o sa reciclam noi ca in Germania, nemtii o sa aiba plastic si sticle comestibile cu omega 6, o sa manance ambalajul si o sa rada de fraierii de romani.
NOU
Tot nu inteleg cum ajuns in parcare cu un borcan gol de castraveti, i-ai mancat in masina?
NOU
Friptura merge bine cu castraveți murați. Nu ești tu când ți-e foame. Dacă eram om rău calculam câta friptură merge cu un borcan, dar a dat zăpada, mai lăsăm și pe alții.
NOU
Io nu am dat nimic, crede-ma, ca doar nu sunt filantropia personificata.
NOU
Câte eufemisme pentru un amărât de hecăr din virgația carpatică.
NOU
Toata lumea rade de nemti ca sunt asa si pe dincolo. In schimb la ei nu gasesti rauri pline de pet uri si gunoaie, nu gasesti maldare de gunoaie prin paduri iar nemtii nu ard cauciucuri la marginea Bucurestiului de e totul negru. Civilizatia nu se face cu vorba buna. Se face cu legi care se aplica si amenzi mari.
NOU
PE doamna o vad cu Drindl , dar la matale unde sunt pantalonii pe piele care lasa pulpitele goale si gleznutele cu ciorapi pana la genunchi ?
NOU
doamne fereste de lederhosen
NOU
Gleznuțe cu ciorapi până la genunchi… Bag sama că tu vrei ceva de genul ăsta.
fashionhistory.fitnyc.edu/wp-content/uploads/2017/11/Louis-XIV-King-of-France-by-Hyacinthe-Rigaud-1080×1444.jpg
Ai grijă ce-ți dorești, că peruca deja a apărut.
NOU
le roi est mort = sa moara regele si 2 dujmani
NOU
@baba cetin experiența mea în Germania acum 10 ani s a rezumat la lăsat de înțeles de către nemți că vor șpagă că să îmi dea loc de muncă și se bazau pe (sperau ei) disperarea mea, am fost în Wuppertal în NRW și în Munchen, puteam să arunc gunoiul cum și când vroiam la coșul de gunoi nesortat sau coșurile pe tipuri din bucătărie și apoi să îl duc când se umplea la locul de aruncat gunoiul, care avea 2 părți: o parte de gunoi nesortat și una pe tipuri de gunoi, de obicei toată lumea ducea gunoiul la partea generală, la cea de a doua parte era cu cheie și nu ducea mai nimeni, mie nemții cu care am avut de a face mi s au părut în 2013 niște escroci și țepari, puturoși și nespălați, au o vrăjeală în ei de zici că nu i adevărat, bineînțeles că te ispitesc cu femeile lor, de la copile de liceu la bătrâne, la cele tinere pe bani, la babe pe gratis, nu mi s au părut că seamănă cu naziștii cum credeam eu, tot sistemul din Germania este o vrăjeală, bazat pe atragerea de imigranți muncitori și cu bani, care să fie exploatați și păcăliți să își cheltuie banii la nemți, scuze dacă m am lungit sau am comentat diferit de ideea din articol
NOU
Ce interesant, pentru mine regulile clare si stricte inseamna libertate ca stiu in ce spatiu sa ma misc, nu trebuie sa ghicesc ganduri, nu trebuie sa stiu legi pe de rost. Vad ca pentru altii inseamna opresiune, mai ales pentru cei obisnuiti si cu “las-o tati ca merge si asa, o luam oleaca la pila si uite ca intra” 🙂
Mie chiar imi place sa interactionez cu romanii din germania. Majoritatea se plang ca nu le da medicul de familie antibiotice la liber, ca au luat amenda ca au intrat cu rabla pe diesel in mijlocul orasului, sunt amatori de mici smenuri semi-legale pe banii statului, ce mai, e mica romanie. Decat sa stai sa te plangi ca nu primesti antibiotice si ca trebuie sa sortezi gunoiul chiar mi se pare un gest de curaj sa recunosti ca nu te integrezi si sa o tai “acasa”, ca doar o viata avem cu totii si trebuie sa fie una fericita – chiar daca fericirea asta inseamna sa te scalzi in cocina….
NOU
Gabriela, inteleg perfect. Dar faptul ca te ai obisnuit sclava si iti place sa te misti intr un tarc nu te face superioara, asa cum încerci sa lasi sa se înțeleagă, vai, romanii aia, sa o taie acasa. Ce faci tu face si o vaca. No offence intended, e cea mai apropiata imagine ce imi vine in minte cand iti citesc mandria de a te misca in coordonatele alea
NOU
Să se interzică toate !
NOU
Poate peisaje urbane sau rurale, ca Germania e o pusta. Cand mergi pe autostrada mai vezi cate un sat sau prin centrele vechi ai arhitectura imperiala. Ca in rest, bauhausul e arhitectura invntata in Germania, si e aia din care s-a inspirat comunismul.
NOU
e posibil sa confunzi cu alta tara:))
NOU
Nu are peisaje in sensul ca geografic nu e spectaculoasa, asa ca vecinii ei. Poate In sud, in Bavaria pe langa granita, ca in rest e doar campie, padure si dealuri.
Majoritatea urbelor sunt cu arhitectura Bauhaus/moderna. Da nici la capitolul asta ei nu stau spectaculos, ii depaseste Turcia la turnuri din sticla. E drept, sunt bine inginerite si curate, da mie mi-a lasant impresia ca e plicticoasa.
Da poate avem idei diferite, eu sunt obijnuit cu muntii si probabil daca ai locuit in zone urbana, delusoarele alea ti se par pitoresti.
NOU
Are peisaje dar nu le vezi de pe autostrada.
NOU
Locuiesc langa Bucuresti, avem colectare selectiva de cativa ani deja. Te obisnuiesti in timp cu regulile ba chiar ti se pare pe dos cand vezi ca in alta parte nu sunt si se arunca claie peste gramada.
La inceput se colectau reciclabile/ biodegradabile/ restul. Au facut oamenii scandal ca e prea scump, am ramas doar cu reciclabile si “restul”. Din cand in cand mai sunt scandaluri cu REBU si primaria, legate de pret sau calitatea serviciilor.
Nu e un sistem perfect, oamenii (localnicii) inca ard gunoaie sau cauta dube sa arunce molozul pe camp. Dar per ansamblu nu e rau si nici ingrozitor de complicat.
NOU
Eu am tranzitat mai demult Germania si mai aveam 3 km pana la iesire din tara, masina si rezidenta in Italia si ma opreste politia. Ma intrea de obiecte periculoase si interzise, aveam un spray cu piper, produs in germania cu eticheta in germana. Sprayul avea eticheta cu scris mic pe spate, greu citibil ca era cam sters.
Nebunul o inceput sa descifreze tot ce scrie pe eticheta, sa vada daca e de oameni sau de animale, ca daca e nu stiu de care imi trebuie acte si daca nu am imi da amenda. Ej nebun la cap, nici nu locuiam la el in tara si mai aveam 5 minute pana la iesire. I-am zis ca nici nu am cum sa am acte ca nu locuiesc. Imi zice rece ca astea sunt legile pentru Germania, esti in Germania si nu ai ce face.
Noroc ca era de animale nu de oameni. Apoi ma intreaba de ce am nevoie, i-am explicat ca am aparatura scumpa in masina iar in caz de ceva il folosesc… ooo si incepe sa imi explice, ca nu am voie sa il folosesc pe oameni, doar pe caini, ca altfel amenda nush de care :))).
Apoi imi atrage atentia sa vada daca am inteles, a trebuit sa-i explic ca sigur nu il voi folosi pe oameni, da ii zic ca oricum ies din tara, de ce imi explica… si incepe iar ca asa sunt legile in germania si iar a trebuit sa-i spun ca sigur nu o sa il folosesc pe oameni. ej nebun, eu ieseam din tara da tot ma informa de legi Germaniei :)))) Aia sunt la limita patologiei
NOU
Te-a vazut ardelean si d-aia ti-a explicat mai pe-ndelete.
NOU
Așa a pățit și Raed Arafat, a fost să se pișe și-a uitat fermoaru’ deschis, poliția l-a văzut și cică să-l folosiți pe oameni, nu pe animale, el insista că nu e taliban, polițainen că așa sunt legile în germania, noroc că era doar la 5km de graniță, l-au trimis în franța.
NOU
In Germania inchiriezi apartamentul fara mobila, nu? Logic ca ti-ai cumparat… dar cand ai plecat, ce ai facut cu ea ? Doar o curiozitate… interesant sa povestesti si celelalte aspecte ale locuitului in Germania…
NOU
nu stiu la apartamente, eu am avut casa. am vandut-o, uneori la jumatate de pret, alteori mai putin. de exemplu, canapeaua din poza a costat vreo 900 de euro, am dat-o cu 500. piata second e foarte dezvoltata in zona
NOU
În Germania iei străzile la pas și îți procuri mobila de pe drum. Nemții scot în fata porții lucrurile de care nu au nevoie. Am un prieten care a lucrat câțiva ani acolo și acum, din când în când se duce cu dubita și se întoarce cu mobila, electronice, haine și câte si mai câte, toate puțin folosite- am văzut o bicicleta statica nou-nouță și nici acum nu pot înțelege ce o fi fost în capul ăluia de o aruncat-o. În ultimul lui anunț scria ca are de vânzare bucătărie Miele, despre care am înțeles mai tarziu ca ar fi un Mercedes al bucătăriilor.
E foarte ușor sa îți mobilezi apartamentul acolo.
NOU
Un aspect important este unde se face selectarea materialelor reciclabile. In multe tari selectarea se pune in carca cetateanului, de ajungi ca in Italia sa ai cate 6-7 pungi sau cosulete prin casa, ca fie treaba buna. La polul opus, sunt tari precum Franta sau UK, unde exista gunoi menajer si gunoi reciclabil, unde intra orice, iar de sortarea lui se ocupa firma de reciclare. Probabil ca tehnologia sau procesele sunt un pic mai scumpe pentru consiliile locale dar pe de alta parte sunt sanse mult mai mari sa il convingi pe Dorel sa recicleze (neselectiv).
NOU
am locuit in Liverpool. 2 tomberoane, gunoi si plastic. the end, nimic special, nimeni nebun.
NOU
Sper sa nu mai vedem pe cursul apelor, lacuri si plin paduri plin de peturi infecte.
NOU
Asta s-ar fi întâmplat dacă dădeau ceva pentru orice tip de pet, în orice stare. Cum ar fi fost normal dacă doreau să facă o treabă ca la carte. Poate, cu dubii semnificative, nu vor mai fi atât de multe peturi noi. Cele vechi rămân. Cele noi aruncate în stare necorespunzătoare, rămân. Ideea e bună, implementarea mediocră.
NOU
youtu.be/20M1pFOvG7I
NOU
Cetinas, ai dreptate, sunt nazi, sunt obtuzi, sunt delatori, dar sunt si motorul si mecanicul europei. aia e asa e firea lor colectiva, cum la noi este descurcareala, gasirea unui drum mai simplu/scurt, sta in natura noastra. pe o insula cu naufragiati neamtul e mecanicul de serviciu, iar romanul este cel ce trebuie sa creasca natalitatea pe insula.
revenind la gunoaie:
tot plasticul ala pe care il strang se transforma…. in diverse, de ex in materiale pt mobilier stradal. stiu asta pt ca jumatatea mea mai buna de asta se ocupa, face banci, pergole si foisoare de gradina din plastic recilat de nazi. fabricile care tranforma plasticul in materiale refolosibile sunt subventionate de statul lor, pt ca e scumpa extrudarea.
rezulta un material dur, greu(de ucis), care nu trb vopsit, dat cu lac, nu arde si nu putrezeste 40 de ani, la noi primariile fug de asa ceva, cum adica 10 mandate nu mai cumpar nimic??? la ei e bataie pe material, faci un gard si-l lasi la nepoti.
NOU
Adică populația contribuie la corupția locală, că de unde altundeva să cumperi (wink wink) mobilă publică.
NOU
Corect.
Suntem departe de ei, dar la mine-n sat până acum ceva ani nu aveam firma de salubritate. Acum oamenii chiar isi pun săptămânal plasticul in sacul galben
Camioneta de reciclabil vine cu câteva ore mai târziu decat mașina de gunoi. Este greu sa ii ajungem si asta pentru că noi si acum 100 de ani eram cu 100 de ani in urma.
Dar, facem pași…
NOU
Nu e lege să-i copiem.
Germanii cu patologia nazistă subzistată în democrație, românii cu patologia germanofiliei comunistoide subzistată în democrație originală.
NOU
Aici nici măcar nu exista saci galbeni (în Saxonia erau). Te duci frumos la centrul de reciclare unde sunt n categorii: sticle de plastic, pahare de plastic, plastic tare, folii, aluminiu, metal, sticla în 3 culori, lemn (nu de mobila), stiropor, carton, hârtie, electronice etc.
Cunosc destui care nu reciclează, mai fac și eu câte o nelegiuire din când în când, dar de cautat în gunoi și chestii din astea nu mi s a întâmplat.
NOU
Mai nou se recicleaza si uleiul de gatit ars. Primesti gratis un recipient special de plastic, verde, pe care, cand e plin, il bagi in automatul special, care iti da in loc unul gol. Uleiul reciclat se foloseste drept combustibil pentru masinile institutiilor, in special de politie, ca alea consuma mult, prind primari fugiti. Sacii galbeni sunt nelimitati la numar, in unele zone. Poti da la reciclat, gratis, in limite omenesti, mobila, saltele, etc. Iar magazinele ce vand ulei de motor sunt obligate sa iti ia inapoi uleiul uzat.
NOU
bah nush. daca as plati lunar bani ca vecinu face ceva prost, as deveni super nazist. “da ma da-te-n pula mea, fi delasator da nu pe banii mei”.
Pe suedia insa e ceva mai linistit cu chestiile astea. Sunt si aici imparteli, cand ai chestii mai mari le duci la centru de reciclare, cum e si civilizat, dar nu avem aberatii cu pungi galbene si limitate.
*bine, nu stiu exact cum e la vila, unde am stat pana acum am avut numa gunoi la comun
NOU
stai, ce bani sa platesti?
NOU
daca “nu ati strans gunoiu bine” implica costuri marite pe strada mea.
Dar da. Am impresia ca nemtii si austriecii chiar exagereaza pe zona asta. Plm bah, exista roboti care fac reciclarea oricum. Ideal e sa fie cat de cat facuta treaba, de la inceput.
NOU
fii ba serios cu costuri marite pe strada mea. trebuie sa raspund fiecarui comentator cand baga aberatii?
NOU
am zis “daca”. “daca ar costa mai mult”
ca oricum, despre nemti si austrieci nu am pareri bune, oricum. Adica sunt misto la unele chestii, dar sunt niste jeguri obosite la altele.
uite, la mine in sat sefa de la asociatie, baba evident, voia sa ne bagam cate o saptamana sa avem grija de sortare. I s-a cam raspuns cu “coaie, ce?”. Da, cand ma duc la gunoi daca vand o hartie la plastic injur si o mut, ca nu ma doare mana, dar ar fi tare sa termin munca sa ma duc sa verific gunoiu
NOU
Si totuși e fără niciun scop.
NOU
Apropo de dusul carucioarelor inapoi la loc:
Este de bun-simt sa o faci. Nu te obliga nimeni. Numai bunul-simt, pe care il ai sau nu. Cum ti s-a spus de mic: pune la loc cu ce ai umblat.
Nu te obliga nimeni sa duci inapoi la gondola caserola de pui pe care n-o mai vrei si sa n-o lasi printre chiloti la supermarket. Dar esti un marlan coclit daca o faci.
Nu te sanctioneaza nimeni daca te inghesui sa urci in autobuz inainte sa coboare oamenii. O sa-ti zic discret, printre dinti, dupa ce a plecat busul, ca esti un marlan coclit.
Etc, etc