Legat de postul cu văcuţa Abramburica, uite ce comentariu am primit:
alina a scris pe 25 Mai 2009 e
scoala e o mare varza.petrec 34 de ora pe saptamana acolo si alte cateva cu teme si invatat acasa dar nu simt ca ma aleg cu ceva din asta.daca nu as fi curioasa de felu’ meu probabil ca as fi si eu convinsa ca e totu’ bine si frumos pentru ca nu trebuie sa imi bat capu’ dar mor de ciuda ca nu am cu cine vorbi despre o carte,un film,o trupa care sa nu fie mega-comerciala sau sa cante manele.
clasa mea se presupune a fi una de elita dar au venit atatia cu medii umflate in scoala generala…unii nu stiu bine sa citeasca si au avut medii de admitere peste 9.40.au luat 10 la istorie si nu stiu anii de domnie ai lui stefan cel mare.
urasc scoala pentru ca in mediul ala nu vad nici un rost in evolua,nimeni nu intelege cand spun ca ma simt inculta pentru ca nivelul cunostintelor mele il depaseste mult pe al lor si li se pare ca ar trebui sa imi ajunga.am o colega care vrea sa dea la actorie si nu a vazut macar o piesa de teatru cap-coada,de citit…nici vorba.o sa ajunga si ea ca alea de pe acasatv si-o sa se creada mare talent demn de oscar.
so…toti cei care isi bat joc de noi si de viitorul nostru sunt niste mari naivi,pentru ca viitorul lor sta in mainile noastre si peste ani vor aduna fix ce-au semanat.
Poate nu e totul pierdut. Poate încă sunt copii care realizează că aceia ce sunt puşi să îi înveţe carte sunt doar nişte idioţi pierduţi într-o ţară pierdută.
NOU
bine ca scap de liceu.
NOU
las ca ajungi la facultate, sa dai acolo de valori
NOU
Si uita asa o sa faca ca mine si ca altii si o sa plece din tara si nu pentru bani ci pentru un sistem mai bun care te apreciaza si sustine in tot ceea ce faci. Sisteme care te ajuta sa ajungi unde iti propui, care I iti apreciaza valoarea. Si dupa ce ajungi in acel sistem o sa vina nu stiu ce televiziune sa filmeze cat de bun esti tu si ce faci si cum… ca mai apoi diversi “oameni” sa te cheme inapoi in tara ca vezi doamne fie painea cat de rea tot mai buna-i in tara ta…Bull shit! Scuzati-mi franceza! Mi-e sila. Cat pentru tine domnisoara am un singur sfat: PLEACA DIN TARA AIA!
URA!
NOU
thailanda is tha way
NOU
Hmmm, uite o persoana care isi da tot interesul pentru a evolua. Rara avis. 🙂
PS: Cat despre vacuta de Abramburica, te instiintez Arhi, ca tocmai ai jignit de moarte bietele animale care ne furnizeaza lapte ai alte produse. 😛
NOU
O singura rugaminte: cand ajungi in Thailanda, publica pe blog o poza din aia cu un peisaj meserias si cu mesajul “Aici sunt eu, dar pe moment sunt plecat dupa bere”, ca sa stim ca esti bine. 🙂
NOU
V-aţi întrebat vreodată de ce scade calitatea învăţământului? Aveţi parţial un răspuns în acţiunile ministresei Abramburica.
Da ARHI, să ştii că sunt mulţi copii buni, dar care sunt debusolaţi, la fel ca şi profesorii lor, de desele schimbări de programe şcolare. În afară de asta, nu sunt învăţaţi să gândească ci doar să repete papagaliceşte ce li se dictează.
NOU
bai arhi ce sadic esti… auzi aunji la facultate =))
NOU
“ajungi” scuzeee
NOU
Si cand am terminat eu..acum cativa ani era aceiasi problema,si din cate am observat in loc sa se imbunatateasca ceva e din ce in ce mai nasoala treaba cu educatia.
NOU
Din păcate ca ea sunt puţini. Delăsarea este imnul naţional al României. oricum, genul ăsta de articole mă face să mă simt bătrân, dintr-o altă lume parcă. Noi joia aveam, negreşit, lucrări la mate. Vinerea la română. marţea la engleză, etc. Nu prea era zi fără lucrare. Ne-am chinuit în liceu, medii nu prea ,mari, etc. Dar ne-a prin s bine. Acum văd că nu mai e aşa. şi nu înţeleg unde este reforma. Că noi aveam şi câte 37 de ore pe săptămână, câteodată de la ora 7 dimineaţa. Şi n-am murit.
Eduicaţia garantată de Vanghelie este ceva prea abstract pentru mine şi este dincolo de puterea mea de înţelegere. Cred că trebuia să dau mai des pe la şcoală (am avut vreo 30 de absenţe nemotivate în cei 4 ani de liceu.)
NOU
educatie de kkt…viitor de kkt>-)
NOU
s-au prins multi ca ce se face pe la scoala e asa o caterinca, da’ poate cineva sa schimbe ceva ? nu prea :/
NOU
@Robintel
Educaţia garantată de Vanghelie ne arată încotro ne îndreptăm! Vanghlizare, Becalizare, Guţizare şi în final, dacă ne ajută Doamne-Doamne, lichidare …. măcar să nu mai suferim.
NOU
educatia garantata de vanghelie se afla in almanahe
NOU
Partea si mai proasta este ca nu exista oameni care sa-i consilieze pe cei ca Alina…
Admiterea la facultate se face pe baza de examen de cunostinte (sau dosar) si atat. Nu se face o evaluare totala a viitorului student, nu exista un specialist care sa-i spuna “dupa analiza comportamentala pe care ti-am facut-o si a dosarului tau, eu consider ca ai fi potrivit/a pentru urmatoarele domenii”
Impartirea standard intre “real” si “uman” si materiile standard ale acestor profiluri nu fac decat sa ingradeasca dorinta de perfectionare a elevului. El stie ca e obligat sa invete la fizica si la chimie capitolele x, y si z, la fel ca toti colegii lui. Nu ia nimeni in seama faptul ca el poate si-ar dori sa aprofundeze chimia si sa invete si capitolele t,u si v, dar ca la fizica nu-l intereseaza decat capitolul y. Iar la sfarsitul clasei a 12-ea, va fi debusolat, nestiind incotro s-o apuce, nestiind ce ii place sa faca, nestiind ce stie sa faca sau ce ar putea face cu succes. Si asa, elevul inteligent, va da la o facultate oarecare, trezindu-se 3-4 ani mai tarziu ca nu a facut o alegere buna.
Cu alte cuvinte, nu ne multumim cu indobitocirea din timpul scolii. Facem tot posibilul sa-i mentinem la fel de indobitociti si dupa
NOU
s-a gandit cineva pentru o clipa ca poate asta se si doreste? vorba sarmalei: nu uita ca tara te vrea prost !
NOU
sfat de la om batran pentru fata care a postat comentariul acela: pune mana si invata, ia-ti o diploma si pleaca pe alte meleaguri. Romania nu merita sa iti ratezi viata si cariera aici.
NOU
Trist. La naiba, chiar este trist.
Sfatul meu pentru ea este acelaşi cu al lui zoonapolitikon: pleacă, du-te unde te vor primi, fă ceva din viaţa ta.
Mă retrag. Uneori am senzaţia că ar trebui să o fac de tot.
NOU
eu stiu ca ar trebui sa o fac:))
NOU
Ce tot îndemnaţi copii să plece? Să rămâneţi voi să furaţi becurile?
:))
NOU
nu trebuie sa ne indemne nimeni sa plecam pentru ca asta vrem cam toti.lol…in tara asta trebuie sa platesti si pentru titlul de miss boboc,ce sa mai spun de lucrurile cu adevarat importante?
NOU
Fatuca asta a pierdut esentialul. Nu ce stii, nu cat stii ci cum iti valorifici ceea ce stii conteaza in viata! Dar ea e in liceu inca si are scuza, insa vad oameni care ar fi trebuit sa se destepte pana acuma! E ca in timpul ninsorilor care ne iau prin surprindere! Noi romanii incepem sa ne plangem. Ne mai chemam 3 prieteni, facem poze, blogam, barfim, plangem, cautam vinovati. Nu o sa vezi in veci la noi spirit civic! Politicienii trebuie sa aiba grija de tara. Noi? Doar chiriasi!
Scoala incearca sa fie un sistem universal! Geniile nu se formeaza in scoala ci in particular! Ca sistemul da gres e adevarat! Dar da gres si in tarile mult mai dezvoltate. Va fi o institutie de elita doar cand la scoala vor studia doar aia cu aptitudini reale, pana atunci e un sistem din care sa POATA face parte oricine! Vrei ceva de elita? Mergi la Harvard! Nu ai bani de Harvard? Exista burse de merit!
Trist e ca suntem o natie de plangaciosi. O natie americanizata fortat dar cu aceeasi gandire comunista ca si predecesorii nostri! Ne pierdem in detalii incercand sa nu parem superficiali. Ignoranta si superficialitatea americanilor + mocangismul statului protector a lu’ tatuca Stalin! Singurul nostru sfat e sa plece toti pe alte meleaguri! Suntem prea slabi sa putem da niste sfaturi cu adevarat valoroase!
Devenim neintelesi inca de la varste fragede si asa ramanem. Spalam la cur batrani senili si wc-uri prin alte tari, dar in Romania nu am muta un pai! Ca vrem sa fim manageri si .ro e tara de cacat. Si mai scapam o injuratura la adresa sistemului si a tarii! Ca e cool. Asta arata ca nu esti manelist. Ignoranta reprezinta punctul nostru de vedere!
NOU
apropo de “las ca ajungi la facultate”……nimic mai adevarat si mai trist.doamneeeee,ani din viata mea pierduti aiurea intr-un sistem putred,frustrari ajunse la nivel de ura pentru tara in care traiesc……sa ti se spuna de oameni mari si buni ca ai potential,sa dovedesti asta si sa fi somer la 23 de ani!asta va asteapta dragii mei liceeni.singura voastra sansa sunt bursele afara.inscrieti-va,trageti tare si plecati cat mai repede din rahatu asta
NOU
O mica completare la simpatica fata. Politicienii nu vor aduna mai tarziu si nu ceea ce semana acum. Ei aduna ACUM din buzunarele noastre, pentru ca mai tarziu, cand ei ies din ring, sa aiba de toate. Efectul bumerang n-o sa-i atinga. Prosti vom fi si tot pe noi o sa ne doara. Pe ei nici in cur.
NOU
@hippie – Să ridici un pai de aici pentru ca lumea să-ţi dea peste mână sau să te taxeze că o faci, nu? Ah, mor după românismul ăsta de staţie de autobuz…
NOU
da, imi plac la extrem astia care iti spun FA CEVA. ce sa fac, cuaie? sa ii bat pe profesorii care iau spaga si iti rad in nas daca protestezi? sa o astept pe androneasca si sa ii dau in cap? ce? mi se face sila cand vad profeti de astia de coltul strazii
NOU
q.e.d.
Esentialul nu era ce am spus eu sau cine sunt eu…
NOU
mi-am amintit un banc:vin oamenii sa il ia pe bula la scoala,sa inceapa si el clasa intai,sa intre in rand cu lumea.bula,disperat se zbate chinuie,tipand:va rog sa nu imi faceti asta!12 ani?pentru ce?
sunt si eu constinta ca inteligenta nu sta doar in ceea ce stiu,de asta ma si consider proasta,pentru ca nu am un potential extraordinar.
@henrich,lasa-ma sa sper ca o sa vina o mana de fier din randul generatiei mele care sa le arate prin ce am trecut!
@hippie,daca nu ma insel,surorile polgar au devenit mari sahiste si au demonstrat ca femeile se pot masura cu barbatii deoarece tatal lor a luat decizia sa nu le trimita la scoala si le-a educat pe masura ce invata si el.stiu ca nu scoala ma va face geniu,nici nu am potential sa devin unul,dar ar fi grozav sa am cu cine vorbi si despre altceva decat despre vreme.de asemenea ar fi grozav daca ai mei colegi m-ar crede cand le zic ca twilight nu e o capodopera si ca sunt carti si filme mult mai bune pe lume.ar fi minunat daca m-ar crede ca nu iti explodeaza capul daca citesti o carte de 300+ pagini.
asta e marea tragedie.cineva mediocru,cum sunt eu,poate trece usor drept o persoana extrem de inteligenta aici,deoarece multi dintre cei care ar putea sa ma faca praf si pulbere au ales sau au fost fortati sa se plafoneze.
cat despre spirit civic…am spus ca as vrea sa plec dar daca as fi sigura ca am sanse sa schimb ceva in bine aici,as ramane…dar daca nu poti ajuta cu nimic un muribund,mai bine il lasi in pace.
NOU
cristi nu te bucura ca scapi de liceu, e probabil cea mai frumoasa perioada a tineretii, o sa iti dai seama dupa ce pleci din liceu ca tie dor 🙂
NOU
@blog.ro: si facultatea e mistio…exceptand cele 2 saptamani de sesiune…in care dormi cateva ore pentru ca tre’ sa inveti….in rest e petrecere.
Cred ca marea noastra greseala…sau mai bine spus a invatamantului este ca nu pune deloc accentul pe practica. Ajungi la facultate si te intrebi: dar eu ce stiu sa fac? Termini o facultate in care ai invatat o groaza de lucruri pe care dupa sesiune le-ai si uitat.
Eu am prins prima tura cu alegerea liceului pe pc. Nimeni nu ne-a explicat cum sta treaba. Am trecut si noi din ce am inteles din explicatiile”dirigintei” mele de pe atunci.
La bac se copie in cel mai nesimtit mod- veneau supraveghetorii cu subiectele rezolvate si le dictau celor care dadusera “plicul”. In Galati se intra la facultate cu dosar. Adicatelea orice prost intra si face o facultate- intr-o perioada vroiau sa bage si la medicina admitere pe baza de dosar- LA MEDICINA!!!!
La mine la facultate se face practica numai in anul 2-doar 2 saptamani. La seminarii unii profi ne scot ochii ca nu stim sa ne purtam si sa vorbim unui public larg. Cum puii mei sa nu ai emotii cand tu niciodata nu ai facut asta? In anul 3 ni se cer proiecte de 3 ori mai ample decat licenta, examenele sunt programate dupa regula: inimini maini mou.
Nu cred ca invatamantul romanesc o sa se “repare” sau mai bine zis o sa fie “reparat” prea curand…si cei care sufera cei mai mult sunt cei care acum sunt in scoala primara.
NOU
ciresica, unde e pozaaaaa???????????????????????????? :?? :?? :?? :?? :?? :?? :?? :??
NOU
Pai nu m-am mai vazut cu Ovidiu…ca pe el il pun fotograful sef. Maine ma duc la el…deeeci probabil ca maine o sa si faca poza 😀
NOU
@ciresica,ai toata dreptatea!directoarea unei scoli din belgia,scoala care corespundea unui sam autohton,ne-a aratat cum la ei se punea accentu’ pe practica.300 de elevi avea scoala aceea dar dotarile era mult peste ce visam noi deoarece din atelierele de coafura si de tamplarie au facut afaceri care aduc fonduri scolii.elevii fac practica pe viitorii clienti si multi prefera sa isi faca faca freza sau mobila la scoala,unde e mai ieftin.la noi in schimb…programarea se invata pe calculatoare de max 128 mb ram de dureaza juma de ora pana ruleaza un program de nivel mediu,alea de 500 sunt pastrate pentru predat word si excel,cei de la tehnica au 2 saptamani de practica pe an iar teoria curge garla si ministeru’ se lauda cu cei cativa copii care prin munca multa,munca in care statul nu i-a sprijint deloc,aduc aminte lumii ca undeva pe harta exista romania.
NOU
Romania ,tara intelectualilor !!! 🙂 Orice cretin poate face o fackulate in Ro sau doo…..dupa preferinte si posibilitati….financiare .Eventual si un master ca e cool si da bine la “sivi ”
In curand chiar si femeile de servici vor fi licentiate acolo :)) iar pt un post de secretara va trebui sa ai cel putin un doctorat :))
PS: stiu ca nu-i de ras.
NOU
dotarile erau..imi cer scuze daca am mai gresit pe undeva,scriu mult si nu am rabdare sa recitesc
NOU
Invatamantul romanesc nu se va redresa curand. Invatatorii pun accentul pe ce face copilul cu mama si cu tata seara acasa. Noua ne-a spus invatatoarea ca daca copil vrea invata daca nu, ea nu are ce sa-i faca sa-l tina atent la ore. :-< Asa va mai fi multa vreme de acum incolo, insa macar pentru copiii foarte buni, cei cu talente evidente, ar trebui facut ceva special. Mie mi-e groaza ca se apropie incet incet si fetele mele de tezele unice, bac sau ce-o mai fi pe vremea lor, ca in 5 ani se poate schimba totul de inca doua, trei ori.
NOU
“speranta moare ultima / pacat, ar trebui sa moara prima”
alina e o exceptie intr-o tara de cacat. si pe langa ea pot sa mai existe 10, 100, 1000, tot degeaba, inca nu ar reusi sa formeze o masa critica. si chiar daca ar reusi, pentru mine unul e deja prea tarziu.
bre, stiu ca n-o sa va vina sa credeti, da’ stiati ca sunt rromani care se plang de invatamantul canadian si il regreta pe cel rromanesc ? acu e imposibil ca asta canadian (replace with any other civilised country) sa fie perfect, da’ sa ajungi sa-l regreti pe cel rromanesc …
NOU
@alina din pacate asa e. Efectele scolii romanesti le simti cand iesi din ea si iti dai seama ca ceea ce ai nevoie ca sa performezi intr-o activitate oarecare la birou/pe teren/la munca trebuie sa o deprinzi aproape de la zero, pentru ca tot ce s-a facut in trecut e fie depreciat moral, fie total inutil.
Scoala viitorului, cel putin din perspectiva mea, arata axata mai mult pe inteligenta emotionala si pe invatare experientiala in echipe, pe termen lung, incurajand o competitivitate colectiva si constructiva, nu una individualista si distructiva.
Vreau traineri in loc de profesori, vreau sa vad creativitate in loc de rutina.
Doar asa vom putea sa ne ridicam nivelul.
😉
NOU
” Nu am lasat niciodata scoala sa imi afecteze educatia “. Autor: Mark Twain
NOU
@ consternated: de acord 100%
NOU
Avem nevoie de un dictator. Gen Hitler. Desi a fost macabru, a stiut prea bine ce face. Nu ii caut o scuza, dar cine vrea sa stie, poate afla din alte locuri ca evreii erau mai rau ca tiganii din ziua de azi. Nu trebuie sa credeti tot ceea ce va serveste scoala. Asta a fost off-topic.
Cat despre sistemul de invatamant, sunt acolo si vad ce se intampla. Mai am 2 ani e liceu. Ma bucur ca termin si ma rog sa supravietuiesc. Cred ca sunt in aceeasi situatie ca si Alina. M-am saturat sa mi se predea aceeasi materie din clasa a7-a pana probabil in ultimul an de liceu. Ni se predau aceleasi cacaturi, dar spuse cu alte cuvinte “mai complicate”. Vreau. Cred ca stiu ce vreau. Dar nu ma ajuta nimeni sa ajung unde vreau. Ba chiar mai mult, ma incurca, imi stau in cale.
Apropo. Sunt la profil de mate-info. Nu am prea mult alternative mai departe. La ora de desen invat istoria pantofului si a palariei. Daca vreau sa dau la arhitectura nu pot. pentru ca nu stiu cu ce se mananca desenul tehnic. Si cum spuneam, nu am prea multe alternative mai departe. Mi le imputineaza si ei.
NOU
Nu stiu daca te-ai uitat azi la televizor, dar era o stire cu un copil de 5 ani care stia alfabetu. Bineinteles, toti ” cultii” au sarit repede cu gura sa zica ca ar trebui selectati acesti copii , ca sunt dotati ca plm. So what? Si io la 7 ani numaram pana la 100 lejer, si cu bere la bord. Totusi, nu am fost catalogat drept geniu si nici eu nu ma consideram. Ce-i drept, toate geniile mai intai au facut bilute din muci si dupaia au ajuns bashtani. Nu e timpu pierdut, mai am o sansa.
NOU
@OayE,eu ma simt ca in idiocracy.Majoritatea sunt cu intelectu’ la pamant si cand apare unu’ mai rasarit ii dau eticheta de geniu.citeam si io la 6 ani,stiam sa scriu cu litere de tipar,stiam tabala inmultirii cu 2 si sa fac adunari cu numere mai mari de 10,unde nu ma puteam folosi de degetele.ma punea educatoarea sa citesc povesti copiilor…so what?nu e asa greu sa inveti sa citesti si sa scrii si sunt destui care invata devreme cu un pic de interes din partea parintilor.genial mi s-a parut un pusti de 8 ani care canta la pian lejer piese care incurcau marii maestri,i-am uitat numele din pacate dar am sa il aflu.si mai era un tip care a invatat islandeza,una din cele mai grele limbi,intr-o saptamana.now that is genius!but then again,presupun ca atentia data copiilor cu potential nu strica,dar copilul ala e folosit doar intr-o vasta strategie de marketing si nu stiu daca o sa se aleaga cu ceva de pe urma asta.
NOU
p-astia ii omoara notele acuma. aia de 30+ sigur isi amintesc cu mandrie ca-n liceu, daca aveau sange-n lanterna, se contraziceau cu o proasta de profa pana le punea aia un 3 ca nu mai avea argumente. si nu era nicio problema. acuma, conteaza media. media pe care ti-o fac niste note pe care tot profa aia proasta de mai demult ti le da, numai ca intre timp s-a si sclerozat.
mai demult era prost ca se punea baza pe memorie. da’ se mai gasea cate cineva sa aprecieze si inteligenta. acum pe ce se pune baza?
NOU
@cristean,sunt profi’ care pun note pe cat de sexi esti,altii pe cat tocesti,altii chiar incearca sa te invete ceva si pun note pe ce stii iar altii le scot din burta.
NOU
@alina : Mai sunt si cei care iau note mari pentru ca se mediteaza cu profa ! Astia m-au enervat dintotdeauna.
NOU
Mi-am mai amintit ceva din copilarie care m-a marcat. Imi placea la nebunie sa ma joc cu cuvintele , dar pentru ca scriam urat tata de fiecare data cand venea langa mine imi rupea foile si ma punea sa scriu din nou, nu conta ca am stat toata ziua la birou si m-am chinui pentru compunerea aia….si io ca prostu nu ma invatam, in loc sa fac ciorna si dupaia sa scriu frumos…io scriam direct pe caiet :)))
NOU
@alina: in 19 ani de scoala apuci sa cunosti toate natiile de profesori. evident ca exista si din aia si din ailalti. dar profesorii sunt, vorba lui arhi, rromani. de-aia ideea cu separatul evaluatului de predat nu mi se pare asa proasta.
NOU
Grozav. E foarte usor sa te plangi de liceu. Pe de o parte te plangi ca sunt prea multe materii, dar pe cealalta faci un protest impotriva scoaterii lor. Ha haa…tipic romanesc(si culmea, eu sunt chiar patriotista) sa nu iti convina sa fie nici alba nici neagra.
Cea mai pertinenta problema pe care stiu ca am ridicat-o il liceu(au trecut doar doi ani de cand l-am terminat) a fost faptul ca nu am avut numai profesori straluciti. E normal sa nu fie toti asa, avand in vedere ce salariu au, si ce draci trebuie sa educe.
Nu inteleg de ce nu suntem in stare sa povestim de cei cativa profesori care chiar ne-au impresionat, care chiar ne-au facut sa ne placa materia pe care o predau. Sunt sigura ca fiecare cel putin o poveste din asta in cap.
Cum sa nu iti foloseasca scoala(liceul in cazul discutiei noastre)?:)) Iti foloseste daca inveti . Eu spre exemplu sunt la facultate la comunicare si relatii publice. Cred ca au fost peste 100 de ocazii cand mi s-a reprosat ca nu am invatat filosofie in liceu(culmea, mi s-a predat, insa eu traiam cu siguranta ca nu o voi mai folosi vreodata si ca e plictisitoare). Ce a fost mai tare a fost atunci cand a inceput cursul de marketing si eu nici macar nu stiam ce-i aia macroeconomia(ca in liceu mergeam la bodega de pe colt la ora de economie cu Morticia). Scoala e buna, daca elevii sunt buni. Si ce daca termini liceul….mai ai o viata in care o sa ai nevoie sa stii ce ai invatat in aia 4 ani.
NOU
@Rere
Asa-i ca dupa ce termini liceul esti doar un parazit? Inveti ceva practic din liceu? Ce poti sa faci dupa ce termini liceul, in afara de a merge la facultate si a sta pe spatele parintilor (sa nu-mi spuneti ca un student poate trai dintr-o bursa)? Te angajezi la un magazin alimentar sau intr-o spalatorie auto?
Tot sistemul e imputit. Nu sunt de vina profesorii sau banii. Este de vina programa. Pretinzi de la un elev de clasa a XII-a sa rezolve niste exercitii la care si un profesor cu 20 de ani de experienta sta si se uita ca prostul. Pretinzi unui elev sa citeasca niste carti din care nu invata nimic bun. Pot sa iau ca si exemplu Baltagul (invatat in clasa a VIII-a) si Morometii (clasa a XII-a). Nu vad rostul atator lucruri in programa. E urat ca elevii inca mai merg dupa spusele parintilor. Meditatii cat cuprinde, lucruri inutile si uite asa e un cerc vicios. Ministerul cere niste rahaturi care sunt prea complexe ca sa fie predate la clasa, elevii merg la meditatii, profesorii castiga si sunt obligati, intr-un fel, sa dea note mai mari elevilor, ca doar ei platesc si asa mai departe.
Sistemul de invatamant e de vina, nu profesorii.
Degeaba apar toti “patriotii” sa spuna ca e vina elevilor. Daca as fi urmat liceul fara sa invat si altceva pe langa, de capul meu, as fi iesit un parazit cu o diploma de bacalaureat si cu “un mare bagaj de cunostinte generale”.
NOU
Eu aş merge chiar mai departe decât Dan şi aş spune ca în locul nenorociţilor ăia de Preda şi Sadoveanu să se introducă lecturi din Mihaela Rădulescu şi Irinel Columbeanu. Iar în clasa a XII-a, clar, să nu mai existe materie atât de grea la matematică, din contră, să se revină la tabla înmulţirii şi la scădere. Vor avea nevoie de ele, cu siguranţă, când se vor angaja la shawormerie…
Mă duc să mă culc. Am aruncat în sertar, ruşinat, o carte.
Mâine mă apuc de aia de telefoane, am auzit că este o capodoperă cu nenumărate personaje.
NOU
Arhi, eu zic ca nivelu` de prostie acelasi dintotdeauna, prostii sunt la fel de multi ca atunci cand eram noi in scoala, diferenta e ca acum proastia lor e mult mai accesibila si in plus, prostia lor e promovata, chestie logica, tinand cont de faptu` ca-s majoritari, chestie valabila peste tot si chestia asta e valabila peste tot, nu doar la noi, la noi e doar haotica treaba, prea haotica, si cateodata ai impresia ca aia care se chinuie sa stie ceva sunt impiedicati sa “creasca”, dar nu prea e asa, uita-te la Alina…
NOU
@Demaio
Pune un copil de a 8-a sa aleaga unde sa mearga mai departe. De aici incepe totul. Aleg parintii sa mearga in locul x, pentru ca “acolo e clasa buna”. Crezi ca stie un elev pe clasa a 8-a ce-l asteapta pe a 12-a, daca merge in locul y?
In gimnaziu eram prezent la olimpiadele de informatica, pentru ca mi se parea interesant. Am ales, din nefericire, sa merg mai departe la liceu intr-o clasa de informatica.
Intre timp mi s-a scarbit de profesori si de lucrurile pe care (nu) le invatam la scoala. M-am indreptat (in timpul liber) spre alte domenii, dar din nefericire n-am mai putut sa recuperez materiile la alte profile asa ca tot la informatica am ramas. Dac-as putea da timpul inapoi, as alege cu totul alt profil.
Si nu sunt singurul care trece prin asta. Am colegi care merg la farmacie, peisagistica, medicina, filologie… Ce naiba cauta la matematica-informatica?
Invata un copil de clasa a 8-a cum sta treaba cu datul in cap cu un baltag in semn de razbunare. Invata un adolescent de clasa a 12-a ca femeia e sub nivelul barbatului, invata-l limbajul ala taranesc, fa-l sa mearga acasa si sa zica “mama, de acum inainte pot sa vorbesc cu “pizda”, pentru ca asa scrie intr-o carte de Marin Preda”, invata-l ca importanti sunt banii. Sunt atatea opere care ar merita sa intre in programa, care ar merita studiate, dar a ramas aceasi programa de pe vremea strabunilor.
E atat de greu sa inlocuiasca niste carti imorale, din punctul meu de vedere? De ce nu introduc Povestea Pulii de Ion Creanga? E prea vulgara?
NOU
Cred ca au dreptate cei care ziceau ca lipseste cu desavarsire spiritul practic din invatamant…dovada vie sunt chiar eu….am luat 10 la bacalaureat la chimie si nici acum nu stiu ce culoare aveau substantele alea:))
NOU
Alina,
Pot sa spun ca imi regasesc colegii si scoala in descrierea facuta de tine. E groaznic de greu sa nu ai cu cine vorbi. Sa ai colegi care se chinuie de un an sa citeasca o carte normala, de aproximativ 300 pag. (nu intru in detalii) dar acei colegi stiu manualul pe derost si tzanc! 10! Da si eu am invatat metoda manualul pe derost fiindca si eu mi-as dori note mari. Daca ati sti cu totii cat de mult te indobitoceste sistemul…ce frustrata ajung acasa stiind ca numai o carte buna ma mai poate face sa gandesc, sa ma simt si eu libera si nu o veriga a unei masinarii care se vrea educatoare de minti sclipitoare (my ass).
Pe la olimpiade (alea nationale) am intalnit totusi adolescenti de varsta mea care nu se dau batuti. Nu cred ca suntem atat de putini precum se crede (mai bine 10 din 1000 decat 1 din 1000) dar avem nevoie si de ajutor, de oameni care sa CREADA in noi si care sa ne sprijine in ceea ce vrem sa facem. Asta e important acum, cel putin pentru mine. In rest, profesori varza, care ne dezorienteaza mai mult si parinti care sunt convinsi ca sabloanele stabilite de altii sunt calea cea buna pentru odraslele lor.
Ce sa zic, in general nu trebuie sa ne gandim la asta ca la o apocalipsa fiindca vine si trece si dezvoltarea individuala tine de fiecare din noi.
NOU
@Dan: hotărăște-te! Cine e de vină: părinții sau sistemul? Ce are de-a face sistemul cu faptul că părinții tăi te-au forțat să mergi la un liceu care nu-ți mai place? Și apropo de faptul că înveți o groază de lucruri “inutile”, le înveți tocmai pentru a putea da mai încolo la “farmacie, peisagistica, medicina, filologie” sau unde mai vrea mușchiul tău.
De aspectul practic al liceului nici nu știu ce ar fi de zis. Dacă vă place așa de mult asta, de ce n-ați da fraților la o școală profesională ca să ieșiți după aia cu o meserie? Mai practic de atât nu cred că se poate.
NOU
@Cristian
Cel putin, in cazul meu, eu am ales unde sa merg mai departe. Nu mi-au stat parintii sa-mi sufle in ceafa.
Vina incepe de la parinti si trece la sistem. In locul tezelor unice sau nationale (nu mai stiu cum le zice, ca le-au schimbat de o gramada de ori), ar trebui sa introduca niste teste de aptitudini, definitorii.
In loc sa scoatem specialisti, scoatem multilaterali dezvoltati. Stiu fiecare cate ceva din fiecare domeniu, dar de fapt nu stiu nimic. La fel, la chimie cred ca de vreo 4 ori, in 4 ani. In rest, table intregi de formule si de ecuatii. Cu asta te pregatesti sa mergi mai departe la facultate? Sa fim seriosi. Daca as lua colegii care au 10 la fizica si i-as pune sa schimbe un bec sau sa lege un bec, s-ar uita ca prostii. Asta e vina sistemului. Teorie cat cuprinde si practica nimic. Cand aminteam de lucruri inutile, la asta ma refeream.
NOU
Mi-a scapat o propozitie:
In 4 ani de fizica am facut 2 ore de practica in laborator si vreo 2 in AEL. La fel, la chimie…
NOU
Legat de sistem,treaba sta si intr-o anumita plafonare.
Eu mi-am schimbat liceul in clasa a 10-a.In sem1 eram la liceul x,in sem2 la liceul y.Si in x,si in y,elevii sunt resemnati,pe sistemul:lasa ma ca merge asa.Mai o meditatie,mai o copiuta,un pic de barbologie,invatat in pauza si hai ca iese de-un 7.
Sa fim seriosi,din 15-18 materii cate avem,majoritatea sunt inutile la profilul respectiv.Mate-info:Logica,Desen,Muzica,Istorie,Romana?Daca se da BAC la 5 materii,de ce ai de 3 ori mai multe?Sa nu mai zic ca berbecu’ care a bagat romana in bac la mate-info e extrem de idiot.Dupa clasa a 8-a stiu sa scriu,kthxbaiplox.Citesc eu ce vreau,nu mizeriile lu’ Sadoveanu,Petrescu sau Caragiale.
Unii la mate-info vor sa faca o Electronica,o Automatica,o Cibernetica.Da’ medicina,marketing sau relatii publice,astia n-ar trebui sa fie la un liceu’ sanitar/economic sau la profil uman?Sa faca practica cu bisturie,sa faca afise publicitare,sa vorbeasca cu oameni din industrie.
Just my 0.2$.
NOU
Deci asta a fost cea mai tare faza: “Sa nu mai zic ca berbecu’ care a bagat romana in bac la mate-info e extrem de idiot”
Sa speram ca doamna Ambramburica nu citeste blogul lui Arhi… ca dupa aia ne trezim ca se scoate proba de romana de la bac.
Gizas!!!:((
NOU
@ Nu_Va_Apropiati: te contrazic la faza cu romana. Ti se pare normal sa inveti deloc romana? Okey! Stiu! Nu este corect. Cei cu 4 ore de romana au aceeasi materie la bac ca si cei care au 7 ore de romana pe saptamana. Dar totusi! Este limba romana. Mi-a placut romana in liceu si nu invatam ca sa trec [uneori :))] ci pur si simplu pentru ca ma atragea modul in care profa preda si organiza orele.
Eu nu sunt de acord cu religia. Mi se pare o aberatie…sa va zic si una buna? In liceu aveam o profa la religie care a fost la un punct de a lasa toata clasa pentru toamna pentru ca am refuzat sa dam o lucrare la religie. Am dat foile goale- nu chiar goale: erau trecute: data,numele, clasa, test si cerintele :))
Daca ii spuneam ca sunt de alta religie trebuia sa aduc o scutire de la biserica la care ma duc : WTF?!
O prietena de-a mea a avut in anul 2 de facultate o materie numita: Religiile lumii. C’mon people!!! Si e la stiinte politice….
Un alt prieten de-al meu a terminat automatica. In anul 1 de facultate a facut filosofie….:|
Concluzia? La noi ca la nimeni :))
NOU
ciresica, nu-ti da cu parerea despre lucruri pe care nu le cunosti
www.bcit.ca/study/credentials/bachelors/liberalstudies.shtml
NOU
mah poate ca si la ei sunt idioti ca la noi…dar acum sa fim seriosi…nu cred ca exista cineva care sa ne intreaca la asta
NOU
@Nu_Va_Apropiati: dacă ai da bacul la 15-18 materii ți-ar conveni mai mult? :-))
@ciresica cu numele de MaMeMiMoMu: ce mai îmi plac mie guvizii ăștia care se grăbesc să afirme că suntem unici și că nu mai e nimeni ca noi. Peste tot în lume se fac și câteva materii umaniste, chiar dacă ești la o facultate tehnică. Iar cel mai adesea materiile alea sunt la alegere. Dacă-ți place filozofia, faci filozofie; dacă-ți place istoria religiilor faci asta șamd.
@Dan: am mai zis-o și mă repet: dacă vrei să înveți să schimbi un bec fă o școală profesională. Fizica modernă nu mai are de mult de-a face cu schimbatul becurilor.
Nu înțeleg de ce tot pomenești de testele alea de aptitudini când ești la liceul la care ți-ai dorit să fii.
@Vanda: ție ți-ar plăcea să dai (să fi dat) bacul la mate? Când or să facă și cei de la uman atâta mate cât fac cei de la real, atunci o să spun că lucrurile sunt echitabile, dar până atunci…
NOU
ciresica, una din calitatile oamenilor de calitate (sic !) e ca stiu sa recunoasca cand gresesc. i hope you got my message. so stfu
NOU
@ Cristian : si imi spui tu ca pe lumea asta exista informaticieni carora sa le placa filosofia?! Ma leshi!!!!
@ Canadianu: da…poate am gresit, dar asta nu inseamna ca imi retrag parerea cu privire la sistemul de tot cacatul de la noi…
NOU
@ciresica
sistemul de tot cacatul de la voi n-are nici o legatura cu studierea disciplinelor umaniste de catre ingineri, si invers. din fericire inca nu trebuie sa fim toti roboti
NOU
@ Canadianu: adica ti se pare okey sa studiezi filosofia la mecanica?:|
NOU
@ciresica cu numele de MaMeMiMoMu: eu de bunăvoie și nesilit de nimeni am ales să studiez istoria filozofiei în anul I de facultate. Iar vreo 3 colege și-au ales istoria religiilor parcă. Să-ți mai zic și despre ce facultate e vorba? 🙂
NOU
sigur e vorba de o facultate care nu are nici in clin nici in maneca cu filosofia…dar tot mi se pare absurd sa se amestece in halul asta materiile. pai ori merg pe parte umana, ori pe parte reala…se bat cap in cap…sincer…
NOU
ciresica, nu se bat cap in cap. trebuie sa devii un om complet, care are idee despre notiuni de baza din lucrurile importante. nu poti sa te califici insurubator de becuri, iar daca vrei sa desurubezi un bec sa apelezi la colegul de facultate specializarea desurubator
NOU
@ciresica
parerea mea nu prea conteaza, pen’ca imi cunosc limitele ‘telectuale si consider ca sunt altii mult mai indreptatiti sa-si dea cu parerea. iar daca conducerea BCIT a ajuns la concluzia ca inginerii care termina la ei trebuie sa studieze si Philosophy of Science: Understanding Scientific Reasoning, eu am incredere in ei ca asa e bine
NOU
Arhi…adica imi spui ca daca eu nu ma pricep la fizica, niciodata nu mi-a placut,nici nu m-am chinuit sa o inteleg ,iar de facultate nici nu vine vorba sunt un om incomplet?
Consider ca urmezi o facultate ca sa iti “modelezi” o anumita parte a ta, nu ca sa invat 1000 de materii din domenii total diferite- asta o faceam la liceu.
NOU
@ canadianu: bine mai …fie cum spui tu…
NOU
@Cristian
Ai scris bine, mi-am dorit.