Acum ceva timp, vorbeam cu o rudă de la ţară, despre cutremure. Vai ce nasol e, săracii ăia din ţările unde au avut loc catastrofele, oameni amărâţi etc.

Moment în care mi-a trecut prin cap să o întreb Auzi, dar voi aveţi asigurare de locuinţă? Răspunsul?
Doamne iartă-mă, dar nu avem noi bani de aşa ceva!

Normal că mi-am sărit din pepeni, oamenii fiind destul de avuţi, cu afaceri, maşini, căsoaie etc. Dar tu ştii că asigurarea e 20 de lei E pe an, nu?

Ştiu, dar banii ăia pot să îi folosesc la altceva mai bine, că e sărăcie mare.

Băi, deci mi-a pocnit o venă de nervi, când am auzit. Şi dacă vine un cutremur mare şi vă dărâmă casa, ce faceţi?

Apoi, cum o da dumnezeu…

Asta e frate, la noi. Cum o da dumnezeu. De ce dracu să îmi asigur locuinţa, pe bani, când pot să înalţ câteva rugăciuni ample, moka? Şi dealtfel, de ce m-aş chinui, când ştiu că în caz de ceva, întotdeauna va fi un an preelectoral, iar aleşii noştri îmi vor da întotdeauna ajutoare? Plus că există Becali, să construiască nişte sătuce contra voturi.

Pur şi simplu nu ai cum să reacţionezi la asemenea raţionamente. Nu ai ce să le spui, pentru că oamenii au credinţa în suflet şi lacăt la buzunar. Cunosc oameni care stau la etaje gen 9-10, în blocuri crăpate ca brânza, dar nu au asigurare de locuinţă, darămite de viaţă.

Pentru că dumnezeu e bun, e mare, e sus şi vede. Drept credincioşii nu vor păţi nimic, niciodată.

Aşa că, dacă nu vreţi să păţiţi ceva la următorul cutremur, aveţi grijă să locuiţi lângă un personaj cu multă credinţă de dumnezeu. Sigur nu veţi păţi nimic. Oaia domnului e în siguranţă.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

31 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Cred ca ai vrut sa spui 20 euroi pe an, bre… Ma rog, mare dreptate ai.

  2. tocmai din acest motiv, imi aleg cu foarte mare atentie persoanele la care domez …
    eu, mi’am asigurat si bunurile, asa num’a ca stau la parter, si am refuzat gratii la geam … am platit 3 ani, si in al 4’lea mi’a spart apartamentu’, un capsunar venit din italia/spania/anglia (l’au prins), noroc cu asigurarea … mi’am recuperat 90% din paguba!

  3. #3

    la blocurile cu risc seismic ridicat nu cred ca se fac asigurari

  4. N-are nici un sens sa incerci sa convingi oamenii trecuti de 40 de ani. Pe vremea lor Ceausescu tocmai construise niste blocuri noi, iar asigurarea nu exista.

    Nu, unii n-or sa-si schimbe niciodata mentalitatile.

    • #5

      Aia care au 40 de ani acum, aveau 18 la rascoala aia din ’89 si crede-ma ca-s foarte deschisi la minte. Problema-i cu aia de peste 60 de ani, care au cam trecut de prima tinerete cand a venit pseudodemocratia peste ei.

  5. #6

    o singura intrebare: crede cineva ca in cazul unui cutremur ca cel din ’77 vor fi despagubiti toti cei care au asigurari?

    • #7

      la asta ma gandeam si eu…la cutremur nu cred ca o sa mai gasesti nici un act, daramite chitanta de la asigurare, si ma indoiesc ca societatile de asigurari, daca nu le prezinti vreo dovada ca ai achitat, dau dovada de spirit civic…

    • #8

      Nu. Nici macar jumatate.

  6. #9

    Ii salveaza “god” de cutremur, maladii, inundatii, atacuri nucleare.. Cata naivitate.
    Ai dreptate, Arhi, ai dreptate…

  7. Cum frate, rugaciuni moka? Ca babele ale dau fara sa clipeasca 20 de lei la fiecare popa intalnit, plus ceva maruntis pe lumanari si coliva.
    Pentru a-l mitui pe doamne-doamne au bani!

    • @culaie Investitia de 20 lei la popa e foarte profitabila, pe langa cutremur mai rezolva si alte probleme: sanatate, noroc in dragoste, castig la Bingo.
      Beat this, Allianz!

  8. @Culaie, atunci vor da faliment firmele de asigurari.

  9. Scuze, @Attilla.

  10. Asigurarea respectivă nu acoperă nici jumătate din preţul unui apartament, limita despăgubirii fiind undeva pe la 20.000 de euro. Iar probabilitatea să ţi se prăbuşească casa, în eventualitatea unui cutremur, este sensibil egală cu cea de a câştiga la Loto. Aşa că toată afacerea asta cu asigurările impuse de stat are ca scop doar să transfere un purcoi de bani de la populaţia sărăcită, naivă şi fricoasă la băieţii deştepţi care au mai dat o ţeapă şi cu creditele de consum.

  11. #16

    Asigurarea asta obligatorie este doar ca sa ne ia banii fiind acoperiti doar partial in caz de cutremure sau mai stiu eu ce calamitate…pai si daca vine vreun cutremur nu cumva ne ducem dracu cu totii?Crezi ca mai dau astia banii la cineva,intra imediat in imposibilitate de plata.Ah!daca eram asigurati pentru orice:inundatii(personale sau ale vecinilor),crapaturi in fatada sau terasa blocului s.a.m.d.era foarte bine pentru ca nu e suma mare dar asa ….consider ca e o risipa de bani.

  12. Asigurarea asta este o mare japca… bit.ly/oa0Y8U
    Alta taxa pus pe capul prostului…

  13. #18

    @arhi: Daca tu ai impresia ca asigurarea aia de 20E/an da 20k euro fiecarui om din blocul cazut inseamna ca esti de pe alta planeta. Sau faci ca incompetentii de la firmele de asigurare obligatorie care iti zic: “stai linistit ca avem de unde despagubi suntem firma mare” – yeah right, d-aia ati aparut ca ciupercile dupa ploaie de cand cu legea asta. Clar au de unde plati…20euro*100apt/bloc*50ani(perioada medie optimista intre 2 cutremure mari) = 100000euro => la fiecare bloc cazut si asigurat trebuie sa existe minim 20.000*100/100.000 = 20 blocuri care sa stea in picioare si fara vreo dauna. Si asta fara a plati vreun angajat al companiei de asigurari sau a face vreun profit in 50 de ani.

  14. Greşeşti puţin. Nu e problema că Dumnezeu e bun, e mare şi ne apără de cutremure. Era un banc vechi cu Ion care se tot ruga să câştige la loto, iar Dumnezeu i-a răspuns “Ioane, eu te ajut, numai cumpără-ţi şi tu bilet”. La fel e şi cu cutremurele.

  15. Eu imi fac asigurarea aia obligatorie, dar si daca in caz de ceva nu ma despagubesc, macar ei sa aibe asigurari la geamuri 🙂 Old style : can you see me now :))

  16. stii ca e o vorba din batrani: “Dumnezeu iti da da’ nu-ti baga-n traista”. Adica daca Ăl’ de sus ti-a dat cap sa gandesti, da’ tu folosesti capu’ la a fi prost, deja e treaba ta 😀

  17. E o mica mare problema cu asigurarea locuintelor:

    0. Ar trebui sa fie optionala, si nu obligatorie. Daca il inund pe ala de sub mine, ma da in judecata si platesc de imi sar ochii. Daca am asigurare, ma da in judecata si imi plateste firma cu asigurarea – riscul asta NU e acoperit de asigurarile asa-zis “obligatorii”.

    1. Daca, in caz de cutremur, apartamentul meu se face praf, inseamna ca cel putin 20-30% din apartamentele din Romania se fac praf, caz in care companiile de asigurari vor da faliment instant sau vor gasi o scuza pentru a nu plati. Daca cumva platesc, la 20 EUR si suma asigurata de 10.000, o sa am bani de cort si petecul de teren pe care sa il pun dupa aia.

    2. Riscurile acoperite de asigurarea obligatorie sint praf in ochi – daca vreau sa acopar riscurile REALE, trebuie optionala – incendiu, efractie, catastrofa aviatica (stau linga aeroport, pe directia pe care aterizeaza avioanele).

    Nu sint scirtar, as fi intru totul de acord sa se mareasca de cel putin 10 ori impozitul pe proprietati, insa mi se pare o magarie sa imi fie virita pe git o asigurare care nu acopera nici un risc real. Am bani de asa ceva, dar prefer sa ii folosesc in alte scopuri. Daca ma ard, o sa spun “asta e, o luam de la capat, prostia mea.” Dumniedzau nu are nici o treaba in asta. Nici statul roman nu ar trebui sa aiba, atita vreme cit asigurarile astea se baga pe git fix celor ce nu vor beneficia de ele (blocurile cu bulina sau casele din zone inundabile NU se asigura… iar cladirile mai vechi asigurabile au prima mult mai mare decit cele facute dupa 1980-1985).

  18. Eu am asigurare la locuinta. tocmai pentru ca imobilul e cam vechi, are 3 etaje si e din caramida. Ba mai mult l-am asigurat la 90.000 euro prin adaugarea unei polite facultative care ma protejeaza in caz de incendiu, inundatii, cutremur, si alte cele pentru a fi sigur ca daca raman fara el in caz “armageddon” macar pot sa imi sting creditul imobiliar. Pot doar sa sper sa nu am ghinionul de a fi in casa in caz de cutremur.

    Referitor la ce s-ar intampla daca e cutremur si cum se vor plati pagubele, eu stiu ca fiecare companie de asigurare e “backed-up” / asigurata de catre alta companie si pana la urma tot va fi un gigant in stare sa plateasca pagubele. Si crede cineva ca in urmatorii 10 ani vor avea polite de asigurare mai mult de 30% din totalul cladirilor din Bucuresti ?

  19. #24

    daca DDD isi face OTV Asigurari si da asigurarea de locuinta prin SMS o sa fie toata tara asigurata. Si de viata si de moarte si de rapiri de copii pentru organe

  20. #25

    Daca vine un cutremur, ne curata pe toti, cu tot cu blocurile noastre. Gandeste-te ca majoritatea constructiilor e formata din cladiri vechi de cel putin 25 de ani. Toate cladirile, ce au “supravietuit” cutremurului din ’77, ar fi trebuit sa fie istorie acum si sa se fi construit altele in locul lor. Toate cladirile istorice ar fi trebuit sa fie restaurate si ranforsate, ca nu pot fi demolate, desi le mai demoleaza, ca nu-i trage nimeni la raspundere. In fine, daca vine un cutremur de peste 7 grade si e si de suprafata, ca am inteles ca alea-s periculoase, atunci o sa avem noroc daca scapam cu viata, apoi o sa vedem daca mai avem casa sau nu.

  21. #26

    Mr. Cabo are dreptate. Nu stiu daca re-asigurarea e obligatorie legal, dar orice firma de asigurari cat de cat respectabila isi re-asigura chiar si 90% din riscuri cu companii internationale de asigurari, asa ca riscul de a nu plati din cauza falimentului e destul de mica.

    @KodrutZ E clar ca asigurarea de 20E nu e cine stie ce. Dar nu te impiedica nimeni sa-ti faci o asigurare completa, inclusiv pentru raspundere civila, la valoarea reala. Acea asigurare obligatorie e facuta pentru tanti Aglaia de la tara cu casa de chirpici (pentru chirpici e de fapt 10 E) construita pe valea unui rau care inunda macar o data la 5 ani.

  22. #27

    Astia-s de aia: ¨ASIGURAT DE IISUS¨

  23. @Dan: pai eu ce fac, platesc asigurare ca sa isi faca aia casa pe banii mei? In alta ordine de idei, am inteles ca nu ii asigura pe aia care au case in zone inundabile.

  24. #29

    Eu sunt in stare sa pun pariu ca daca (Doamne-feri!) o sa aiba loc un cataclism, firmele de asigurari vor da faliment in bloc fiindca nu au cum sa acopere valoarea totala a pagubelor (si n-au nici interesul s-o faca, asta e clar). Asa ca las`sa le trag eu o mare muie lor (dupa cum ne trag ei noua cu asigurarile auto de fo douaj`de ani buni) si nu le dau nimic. La comportamentul lor (tipic rromanesc), le raspund si eu la fel.

    • #30

      net_surfer » orice firma de asigurare este asigurata, la randul ei, adica isi recupereaza daunele de la mamutii din occident si US. nu e chiar asa simplist calculul

  25. #31

    O porcărie tipic romanească.
    Cum sa te asiguri contra “calamitaților naturale” de inundație la bloc?
    Nici sa fie potop nu ajunge apa la etaje.
    In loc sa interzică construcțiile în zone de risc e mai comod sa dea tot poporul în fundul umanității.
    Sa aștepte

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam