Copiii mei au inceput să mă preseze că isi doresc un paddle surf board, datorită și pentru că îi stimulează desele vizite la Năvodari, iar acolo fiecare năvodărean are propriul surf de ăla gonflabil, îi vezi frumos, vin cu pompița, puf puf puf, zvrrrrrr pe ape.

Problema e că nu mă pricep deloc și habar nu am la ce să mă uit. Singura chestie la care m-am lămurit este că cele care sunt de peste 3 metri sunt mai stabile decât cele de 2.7 metri. În rest, nu am nicio idee, ce materiale, la ce să fiu atent, se sparg, nu se sparg, am nevoie de kit de reparații ceva, ce branduri sunt mai bune, ce folosiți, impresii, chestii de astea. Am văzut că sunt unele la care atașezi un scaun de kayac și te duci la pescuit elegant și frumos. Evident, prețul este important, nu vreau să dau peste 200 de euro, am văzut pe amazon și la 150, cu reviewuri decente, dar aș prefera de la oameni pe care îi cunosc sau, măcar, mă cunosc.

Așă că apelez la oamenii mai smart decât subsemnatul, cu nevoia unui sfat. Prefer linkuri de amazon, că sunt un blogger sărac și îmi cumpăr în rate.

Dacă v-a plăcut ce ați citit, dacă știți că am rămas din ce în ce mai puțini oameni verticali, avem și noi nevoie de voi.

48 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Cred ca iti faci prea milte griji.
    Ia-le ce vor ei cata vreme se incadreaza in pret. Decathlon e sursa buna.
    Am unul de vreo 3 metri abuzat de multi ani de toti. Sunt al naibii de rezistente. Stancile ascutite pot fi o problema si carma care se poate rupe insa se gaseste de inlocuit.
    Ce te intereseaza e capacitatea de carat. Ca daca vrei sa p duci pe doamna la plimbare, va trebuie unul mai mare. 305x84x15 duce 130 kg. Ia asta ca reper. Duce o idee mai mult dar nu cu mult.
    Sa aiba paddle din ala de caiac. Scaunul e degeaba sau neimportant in schema mare.
    Pompa dubla sau compresor sa aiba.
    De cand l-am luat am liniste pe plaja.

    • #2

      nu prea am vazut cu compresoare, unde am vazut pompe electrice separat, costa cat caiacul cu totul

    • #3

      la aia ma gandesc si eu, dar piata e inundata de chinezisme si eu am la activ vreo 30 de colace sparte de aceiasi copii care imi cer acum paddle board… iau dreaq vreo chestie din plastic de punga de carrefour si ma spal pe cap cu el dupa aia:)))

    • #4

      La faza cu 130 kg voiai sa faci un apropou subtil ?

      Acuma, la ce vârsta au copiii in speța, dacă nu au mai avut chestii plutitoare pe apa (gen placa, nu colac aripioare sau alte prostii) , nu știu dacă un paddleboard greoi de 3 m este cea mai buna metoda de inițiere. Oricum pe unul singur slabe (sic) șanse sa încapă tot familionul. Poate ceva ca o placa de surf adaptata vârstei (pt cei mai mari). Nu trageti, In fine, fiecare își pluteste barca proprie.

    • #5

      copiii în speță au amandoi cam 1.80

    • #6

      Nu compara colacele cu sup. Materialul e gros si rezistent. Cred ca il am din 2017-2018. A fost pe mana a zeci de oameni.
      Sunt pompe cu corp dublu care sunt eficiente. Pompa simpla e buna doar ca echivaleaza cu o ora de sala la efort.
      Sunt compresoare separate, alimentate de la bricheta.
      Ambele separat de sup. 🙁 insa un compresor parca nu e atat de scump. Dupa un an de sup am luat unul cu vreo 250 lei.
      Din noi, conteaza greutatea maxim suportata. Daca o iei pe doamna la plimbare, si o vei lua, vrei unul pe la 160 kg.
      Si ca idee, il umflu la sosire in concediu si il tin pe masina agatat de bare cand nu-l folosesc.
      Mergi la Decathlon si intreaba. Sunt foarte fun de avut mai ales cand ai copii care vor sa stea de capul lor in apa.
      Daca nu, inchiriaza unde mergi unul si vezi. Nu sunt scumpe la inchiriat.

    • #7

      am compresor de masina, dar are doar mufa de aia de roti

    • #8

      “160 cu doamna” este un compliment frumos, in zi de sarbatoare…

    • #10

      m ai scos din foame, nici nu stiam ca exista:))

    • #12

      eu am pompa masinii, care e f draguta si functionala, îmi trebuie valva aia, de care nici nu stiam ca se vinde separat si mai e si ieftina

  2. #13

    Când e vorba de cerințe, mai bine întrebi copilul cate ceva despre ele, sunt sigur că s-a interesat mai mult, știe despre ce e vorba. Dar marketingul îl fa va fi păcălit și chiar crede tot ce este prin descriere sau laudele celor care îl promovează. Pe alea le găsești pe la 400 euro

    Eu am mers pe compromis, i-am explicat odraslei că cel mai probabil o luăm pentru unică folosință, pentru mers doar in concediul de anul trecut. Am căutat, am comandat, am dat vreo 700 lei. Vine cu tot tacâmul, padele, pompa, kit reparație, geanta pentru carat. As recomanda o pompa de mașină dacă exista posibilitatea de a merge cu mașina în zona plajei, pompa aia e mare dar tot îți trebuie condiție fizică de invidiat pentru că un adult sa o folosească cap-coada și în termenul pe care îl vor copiii. Adică în 2 minute! La final, după ce îl umfli la mașină, tot trebuie și pompa, are un manometru cu ATM minima ce trebuie respectată.

    In rest, da, distracție maximă chiar și pentru adulți, nu mai zic de copii. Copiii vor învăța mai repede să își țină echilibrul, adulții vor reuși în 10-15 min.

    Unele vin cu scaun sau îl poți lua separat. Sincer, nu i-am simțit lipsa și nici nu i-aș fi văzut cine știe ce utilitate. Daca stai in fund, chiar și cu scaun, este incomod. Cel mai bine stai pe ea calare, cu picioarele în apă (dar îți ia poți din viteza). Merge și lotus dar… Personal, nu mai am articulațiile de acum 20 ani. Eu am fost mai mult gondolier, așa că am stat in picioare, n-am avut probleme
    Placa are 3.3 m și bot rotunjit, nu ascuțit. A ținut fara probleme vreo 150kg (vreo 3 persoane), in majoritate timpului statnd doar 2 pers, 100kg. Miroase oribil cauciuc ăla la prima despachetare

    Per total, mișto! Culmea, a rezistat foarte bine la orice, este impecabila după folosit continuu 10-12 zile. Merge și anul asta, cel puțin

    Am luat-o de pe net, daca se dorește pot spune de unde

    • #14

      sigur, da-ne link

    • #15

      www.navomag.ro/hobby

      Văd că nu-l mai au pe cel pe care l-am luat eu anul trecut decât la resigilate (este o poza cu mai multe plăci, ce am luat eu este fix in centru)

      Este 750 o placa fara scaun, 1000 cu scaun. Le-aș da și un telefon, îmi amintesc că am avut cu cine sa vorbesc anul trecut

  3. #16

    Decathlon e cel mai simplu, sunt OK pe partea de garantie, vezi când au ceva promoții si găsești si accesoriile necesare. Majoritatea sunt din PVC multistrat, suficient de rezistente. Pe lângă lungime si lățime, importanta e si grosimea, asta ii da rigiditate.
    Pentru pescuit…am prieteni care au încercat si au revenit la barca/kayak/belly boat. Pentru o ieșire scurta pe vreme calma cu o lanseta si o gentuța (etanșa si securizata) de woblere merge, pentru mai mult nu.
    Aaa…si ai unde sa le pastrezi umflate la forma originala? Pliatul, mai ales daca se combina cu umiditate, nu face bine chestiilor gonflabile.

    • #17

      de avut am unde sa o tin, dar de carat la plaja ditamai girafa, nu prea

    • #18

      Peste iarna ma refeream, ca vara o tot utilizezi. Idealul e sa fie permanent umflate, dar cine se pune odată dezumflate când pleci de la plaja sa le mai umfle acasă sau sa se puna sa le transporte prinse in chingi pe mașina?

  4. #19

    Daca vrei sa pregatesti copiii pentru viata,si vrei sa ii faca invidiosi pe prietenii lor din Navodari….fii original si fa-le rost de o camera de roata de U650…aia e the real shit…o sa faceti panica la mare.

  5. #20

    Stiu c-ai zis barcă ieftină, dar eu iti recomand o bicicletă de 11.000 de ieuro.

  6. #21

    Mai ma uit si eu dupa ceva mai ieftin la un discount ceva, dar un buget pentru ceva mai bun ar fi spre 300 Euro. O placa mai rigida, poate o vesta mai comfortabila, o vasla mai solida nu iese in 200 de Euro.

  7. #22

    Tot ce vad e o chestie ce va fi folosita o data pe an, 2 -3 ani la rand si apoi va sta undeva si va aduna praf. 😀
    Sunt pe OLX care inchiriaza asa ceva. Dai 150-200 de lei, ti-ai facut damblaua si scapi ieftin si salvezi si spatiu.

  8. #23

    Eu am cumpărat una din Dedeman, acum este o mie de lei, barca gonflabilă de 5 persoane. Este f ok, ne- am plimbat 4 adulți și un copil fara să simtă. Am cumpărat și o pompă electrică, ceva de 100 și ceva de lei și o umflăm la priza auto.

    • #24

      Si pe urma te dau astia la stirile de la ora 5 “Parinte inconstient si-a luat familia pe o barca gonflabila si curentii i-au dus in larg 10 mile”

  9. #25

    Am vreo 20 de iesiri la activ (Scotland, Wales, Ireland, Caraibe, RO) cu SUP-urile din dotare (1x Bluefin Cruise 12″ si unul PRO cu padele din carbon). Am ales Bluefin deoarece stateam chiar langa depozitul lor din UK si le-am vazut in actiune cu mult timp inainte sa devina populare in EU. Amandoua vin cu scaune si pot fi convertite in kayak.

    Sincer ti-as recomanda sa alegi variantele care au si scaune deoarece dupa jumatate de ora de vaslit o sa te doara toate oasele si daca mai bate vantul sau sunt valuri o sa stai in genunchi. Faptul ca le poti converti inseamna ca te poti duce mult mai in larg daca nu ai inca experienta si sau nu te simti confortabil. Sunt multe cazuri in care valurile erau prea mari si am ales sa merg cu ele in conformatia de kayak.

    Decathlon are cateva modele cu scaune, ce e cel mai important:

    1. SUP-ul sa fie mai lat (confera stabilitate mai mare – in detrimentul vitezei). Perfect pt Incepatori. Recomand 12″

    2. Sa aiba toate aripile demontabile (unele vin cu ele lipite de placa si cu timpul se indoaie)

    3. Sa vina cu o pompa buna in 2 actiuni (tragi sau impingi ea pompeaza). Daca ai bani investeste intr-o pompa electrica. Atentie iti trebuie ceva sa bage 2-3 bari. Dureaza 8 minute pe ceas sa umflu kayakul cu pompa manuala. Aproape 15 sa bag aer in SUP. Mult mai mult volum si presiune mare. Cazi lat dupa 10 minute de pompat la o temperatura 35 de grade langa plaja.

    4. Cauta ceva care vine cu un rucsac decent. Te rupe la carat un rucsac de SUP, mai ales daca sunt 30+ grade si ai 100m pana la plaja. Pot fi toate aruncate intr-un troller de marime medie in caz ca te saturi de rucsac.

    5. Padele – Nu recomand padele de carbon. Am avut un set nou nout luat cu mine in Caraibe, in timp ce eram in larg a plesnit. Diferenta de greutate e minuscula.

    La kayak treaba e un pic mai simpla si as putea spune ca un echipament mai ieftin nu e neaparat mai prost. In timpul pandemiei am luat un Intex Explorer cu £70. Inca il am si cred ca am cel putin 20 de iesiri la activ cu el. Si-a scos banii. Ulterior am mai luat un kayak de la Sevylor de £400 si a trebuit sa-i schimb scaunele ca erau prea lasate. Calitate constructiei e la fel de buna la ambele.

    Ce conteaza cel mai multi sunt padelele. Las stories aici: www.instagram.com/stories/highlights/17871715165838488/

    Nu uita de veste de salvare. NEAPARAT! Am vazut mult prea multi inconstienti care ies in larg cu SUP-ul, cad si nu le au atasate de picior atat prin UK cat si in alte tari. Mai ales daca le cumperi pentru cei mici. Vestele le cumperi in functie de greutate si marime. Brandul nu prea conteaza, important e sa ai un buzunar in fata si fermoar pe mijloc.

    • #26

      multumesc ptr sfaturi, foarte utile

    • #27

      Cu placere! Spor la cumparat!

      Uite si o idee de accesorii recomandate:

      – Waterproof pouch pt telefon (vrei sa faci ceva poze sau trebuie sa iei contact cu cei de pe plaja). Unele SUP-uri le au incluse ca accesoriu

      – Funie subtire/ paracord – sa legi SUP-urile intre ele sau de acorat pe plaja (in cazul in care nu vrei sa le lasi pe nisip). Bune daca tregi langa un ponton.

      – Tricouri de apa UV (UV Rash Vest). Nu-ti recomand sa stai pe placa prea mult fara un tricou.

      – Carpa microfibra tinuta in rucsac. Daca nu lasi timp suficient placilor sa se usuce (20 de min la soare puternic) inainte de plecare va trebui sa le stergi inainte sa fie impachetate. Sfatul meu util e sa gasesti 2-3 pietre si sa le usuci suspendate ca sa nu ramana prea mult nisip.

      Apropo, baietii de la Artha Park pe Snagov sunt super ok. Am inchiriat de cateva ori de la ei kayak cand am fost in RO si ne-au si lasat sa le folosim pontonul pentru lansari (10-20RON) cand am mers pe Snagov cu echipamentul nostru. Asta asa ca idee ca am ramas socat cand m-am invartit prin Mamaia 40 de minute incercand sa gasesc un loc de unde sa ma lansez pe Suitghiol. Toti aveau gradinile si gardurile pana in lac, proprietate privata. Ceva de neconceput pentru mine obsnuit fiind cu regulile din UK unde ai acces peste tot, mai ales la lacuri care sunt toate publice.

    • #28

      Mai bine sa evitați plajele cu nisip dacă se poate , și învață-i sa verifice gura de alimentare cu aer a sup-ului sa nu rămână nisip și pietricele, de fiecare data înainte de a monta capacelul de protecție . Vesta de salvare este ca și centura de la mașina , fara discuții.
      Mai exista și nu am văzut sa fi fost menționat rucsac de apa impermeabil, ca sa pui un prosop și alte chestii pe care nu le vrei ude . Dar deja o dam in sfaturi de utilizare și este puțin pe lângă topic .

    • #29

      Subscriu cu tot ce a zis Raphael, nu are rost sa ma mai repet. Cam asta am urmarit si eu.
      La veste de salvare, am luat de pe Amazon ceva din America, veste Hyperlite care sunt pe tot felul de marimi si sunt ieftnute, nu-s nici scumpe rau si au un pret ok. Dar calitatea e wow, suntem la a doua tura de veste si mai urmeaza. Da, stiu sa inoate dar in larg cu padelul nu ma risc asa ca veste.

    • #30

      ii prinde un curent, se duce naibii tot inotul

    • #31

      pai da, din acelasi considerent si noi cu vestele. better safe than sorry si ma linisteste faptul ca nu sunt umflate sau gonflabile ci au panourile de spuma segmentate si chiar numai la suprafata raman.

  10. #32

    Mai adaug si eu papartea siguranta ceva.
    Supul a fost folosit doar in Grecia. Apa e indeajuns de sarata cat sa nu te ineci nici daca vrei. Copiii stiu sa inoate bine si au si putina anduranta.
    Regula nr 1 e sa aiba mereu supul legat de picior.
    Regula 1 prim e ca trebuie sa caste ochii in jur dupa salupe. Daca vad o salupa care vine spre ei trebuie sa se dea la o parte din timp spre mal. Nu exista hai ca m-a vazut sau alte palavre.
    Regula 2 cand se duc in explorare trebuie sa stea pana in 20m de mal.
    Regula 3 nu intra in caverne de stanca/pesteri decat daca sunt si eu acolo.
    Regula 4 sa mai dea cu subsemnatul din cand in cand. In persoana. Daca trebuie sa ridic drona sa-i caut, ma supar. Bineinteles ca imi spun pe unde vor merge in mare.
    Regula 5 nu sari in apa fara sa stii ce e sub apa. Poate sa fie o stanca si asta e buba.

    Vesta de salvare e mereu o idee buna.

  11. #36

    @Boss, paddleboards sunt nașpa rău. De banii ăia le iei la fiecare câte un kayak foldable, e ca un origami.

    E e mult mai mișto, mai stabil și cred că Deca chiar are ceva mișto. Un amic din Canada a cumpărat unul anul trecut din România și l-au adus cu el în Canada.

    • #37

      Nu stabilitatea e problema la un paddleboard mare, ci Inerția sa-i zicem așa, sau manevrabilitatea redusă. Dar dacă omul e chitit pe sup ….

    • #38

      Pe orice lac/râu am mai fost, am văzut mult mai mulți paddelboarders căzuți în apă. Posibil ca unii să o fi făcut-o de fun.
      Când zici mare, mă gândesc la valuri, poate nu din alea de făcut surfing, dar măcar de 30-40 cm. Te cam mătură de pe paddleboard…

    • #39

      nu boss, eu nu fac teribilisme cu copiii. golfulet, apa linistita majoritatea timpului.

  12. #40

    Suntem 4 (2 adulti si 2 copii) si deja avem 2 sup-uri. Unul luat din Decathlon si unul din…Lidl. Avem veste toti 4, tricouri de alea de plaja, palarii de soare, vasle duble si spor la distractie. Compresorul de la masina nu e ok sa umfli sup-ul, am luat si eu adaptor dar astea pt rotile de masina stiu sa faca presiune mare si debit mic, iar la sup iti trebe invers. Eu am ars un compresor bunicel asa.
    Ca si rezolvare am luat o pompa de 50 de lei de umflat perne, saltele sau paturi gonflabile ce merge la bricheta, aia baga debit de aer la presiune joasa, si cand nu mai poate ii dau la pompa inca 10-20 pompe si am 15 bari. Noi le umflam acasa si ne ducem 10-20 km cu ele legate pe masina, pe bare transversale. Clar se leaga de picior, clar ca stam cu vestele pe noi pe orice fel de apa, clar ca copiii (10 si 14) nu merg neinsotiti in larg. Le leg pe barele transversale cu chingi de alea ce le folosesc camionagii, dar binenteles mai mici. Pe distante scurte e ok, nu se roade sup-ul. Rucsacii lor de carat sunt utili sa tinem toate in el, nu imi doresc si nici nu am planuri sa le caram km in spate asa. A, inca ceva important. Sunt in Decathlon niste chingi cu care poti cara sup-ul ca pe o poseta, 60 de lei bucata, www.decathlon.ro/p/chinga-transport-sup-gonflabil-rigid/_/R-p-163712?mc=8754513, e mega utila la dus sup-ul de la masina la plaja si invers.

    • #41

      mulțumesc

    • #42

      Aoleu, chiar așa: cele mai importante sunt vestele! Ia-le ceva de calitate, care să nu le limiteze mișcările și care să le țină capul la suprafață.

      În unele țări ieri amendă rău dacă nu porți vesta, dar nu amenda e problema, ci faptul că “lasă, că eu știu să înot”… În Ontario anual se îneacă, mai ales teenagers, fiindcă ignoră chestiile astea și/sau fiindcă sunt accidentați de șalupiști beți.

    • #43

      da, iti dai seama, nebun să fiu să îi las fără veste. de aia și caut info, veste și legături pentru toți.

  13. #44

    Ca om care are deja un SUP pe care, insa, nu il foloseste pe cat de des si-ar dori, voi adauga si eu cateva pareri:

    1. Pentru incepatori, o placa de la Decatlon e ok – sunt mai late si mai stabile. In plus, in caz de probleme ai service sau inlocuire a placii.
    2. O alta varainta sunt placite de la Aqua Marina, foarte populare – exista site in Romania. Eu, spre ex, am un SUP Aqua Marina Fusion care e chiar foarte OK.
    3. Tot pentru cei incepatori, exista chiar si cursuri – spre ex: pe Lacul Herastrau era unii care contracost te initiau in acest sport.
    4. Daca vor dori sa le incerce si in Romania, in Bucuresti info ai aici alpab.ro/informatii-sporturi-nautice/. Alte lacuri faine : Paltinu (PH), Siriu(BZ)…mai departe Tarnita (CJ).
    5. Da, o pompa electrica e de recomandat – ia ceva sa o umlfi cu cea manuala care vine in pachet. Gasesti pe amazon.de (cele de la airbank erau printre recomandarile altora). Compresoarele de masina nu au “forta” de a duce SUPul in presiunea minima necesara.
    6. Vesta de salvare, da, as zice, e obligatorie – chiar prin lege in anumite tari.

    • #45

      multam fain. care e presiunea la care trebuie dus SUP-ul? intreb pentru ca eu am o de aia final fantasy in cap, de cand ma stiu, cand umflu un kkt de ala si explodeaza. in apararea mea, cand eram mic, am vazut explodand o anvelopa de Belaz, iar cel de langa anvelopa aruncat cativa metri prin aer.

    • #46

      Sincer nu am incercat sa il umflu de la masina pana acum (mi s-a parut mai usor sa il car pe plaja si dupa sa il umflu). Cei de mai sus au dreptate in legatura cu compresoarele la capitolul volum < presiune. Ideal ar fi sa pompezi initial cu pompa lui pana are un volum suficient de aer in el si dupa pui compresorul de masina. Poti sa folosesti si pompa de perne/saltele cum zice Radu mai sus dar te asigur ca dai mai mult de 15 pompe sa ajungi la 15PSI 🙂

      Presiunea la al meu e undeva intre 12 – 15 PSI. Dupa cateva iesiri iti dai seama cam care e presiunea perfecta. Cand e soare evident nu ai nevoie de asa de multa presiune. Cred ca e destul de improbabil sa iti explodeze ca in Final Destination, au suficient de multe intarituri si sunt testate sa reziste la 28PSI.

  14. #47

    SUp-urile au in general 15 PSI, f putin peste 1 bar ca presiune.

    • #48

      De presiunea maxima scrie pe el sau in cartea lui. Poti sa ajustezi putin in functie de sarcina (ce greutate pui pe el), in general sunt testate la mai mult. Dar daca este scufundat mai mult in apa are rezistenta mai mare la inaintare (drag), daca este foarte sus te rastorni mai usor. SI nu explodeaza ca o anvelopa de camion, in alea presiunea este mult mai mare. Mai degraba cedeaza o lipitura pe lungime si face un fass si gata raman vestele pentru flotatie.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.