Am văzut zilele trecute isteria cu procurorii, care umblau din ușă-n-casă și prin biserici, să ia declarații cu mâna pe biblie. Nu despre asta vreau să vorbesc, am decis să elimin orice înseamnă politică de aici. Ci despre un sfat, pe care l-am mai dat pe blog, dar care merită reiterat, pentru că nu ai de unde să știi ce ți se poate întâmpla în viață.

Tu, ca cetățean cu drepturi depline al republicii rromânia, ai dreptul LEGAL de a nu da nici o declarație în fața organelor de anchetă. Poate veni și mama oricărui procuror, tu ai dreptul de a nu declara nimic. Și nimeni, dar absolut nimeni nu te poate obliga să o faci.

În cazul în care nu ai înțeles de ce, legea în rromânia protejează infractorii și îi favorizează pe anchetatori. Tu, dacă declari că afară era zi și se dovedește că era noapte, se numește mărturie mincinoasă și e caz penal. Dacă nu declari nimic și îți rezervi dreptul de a face declarații în eventualitatea unui proces, nu se numește în nici un fel, iar la proces se ocupă avocatul tău de restul.

Nu vă lăsați intimidați, nici de paragrafe urlate în față, nici de urlete simple sau amenințări. Sunt doar simple intimidări, care în general merg la oamenii simpli.
Țineți-vă tari, vedeți-vă de treabă și atâta tot.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

53 comentarii Adaugă comentariu

  1. man, ca sa nu mai spunem, ca nu aveau nicio citatie, mandat, chestii-trestii-scocoteli . din pacate, lumea la sate e atat de credula si le-au fluturat o Biblie ca sa ii innebuneasca.
    nu inteleg, cum si-au permis o asemenea metoda in urma careia, Patriarhul Daniel trebuia sa ia atitudine indata sa condamne folosirea unei carti sfinte in mod abuziv !
    in rest, “sa traiti bine” .. ‘ti-ar ai dreaqu de nemernici !

    • #3

      Citește codul de procedură penală înainte să-ți dai cu părerea despre fluturatul Bibliei.

    • #4

      Si, zi asa, ce mai spune pastorul Gadea?

    • #5

      Art. 85 Codul de procedura penala:
      1) Inainte de a fi audiat, martorul depune urmatorul juramant: “Jur ca voi spune adevarul si ca nu voi ascunde nimic din ceea ce stiu. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!”.
      (2) In timpul depunerii juramantului, martorul tine mana pe cruce sau pe biblie.
      (3) Referirea la divinitate din formula juramantului se schimba potrivit credintei religioase a martorului.
      (4) Martorului de alta religie decat cea crestina nu ii sunt aplicabile prevederile alin. 2. Martorul fara confesiune va depune urmatorul juramant: “Jur pe onoare si constiinta ca voi spune adevarul si ca nu voi ascunde nimic din ceea ce stiu”.
      (5) Martorii care din motive de constiinta sau confesiune nu depun juramantul vor rosti in fata instantei urmatoarea formula: “Ma oblig ca voi spune adevarul si ca nu voi ascunde nimic din ceea ce stiu”.

    • #6

      razboiul bibliilor

  2. pai asta-i si motivul pentru care procurorii vietii ii ancheteaza pe aia de la tara. la mine de exemplu de ce nu vine ? c-am votat in vama veche desi am buletin de bucuresti. e putin mai greu sa-i sperii p-astia din mediul urban. dar cum in romania peste 50% din populatie are w.c.-ul in fundul curtii…

    • #8

      Pentru ca nu iti apare CNP-ul de 2 sau mai multe ori pe liste?

    • #9

      Pai daca iti apare CNP-ul de 2 sau mai multe ori pe liste te ridicau de mult, cu politia, nu te cercetau procurorii. Astia sunt trimisi la intimidare.

    • #10

      Cum adica sunt trimisi la intimidare? Sa intimideze pe cine? Sa ce?

    • #11

      Bai, creiere netede, daca iti apare CNP-ul de 2 sau mai multe ori inseamna ca ai votat de mai multe ori SAU ca cineva te-a bifat pe la spate. Deci nu te ridica politia, ci se face o ancheta (Surpriza! Socant! Naucitor! Fenomenal! ASTA se face acum de catre procurori) si se stabileste daca e cazul sa fii trimis in instanta sau nu.

      Daca venea politia direct si te ridica, atunci tipai ca din gura de sarpe ca nu exista prezumtia de nevinovatie.

      Vedea-v-as cu bani pe ochi! Nu ma deranjeaza boii astia care sunt la putere acum, cat ma deranjeaza creierele netezite de Voiculescu si satra.

    • #12

      @Alex

      Alo, patinoar de neuroni, hai sa gandim un pic.

      Se presupune ca cetateanul sau altcineva in locul lui a votat de 2 sau mai multe ori. Avand in vedere ca pentru a vota undeva ai neovie de CI si semnatura e greu ca cineva sa voteze in locul tau. Sa nu mai zic de prezenta membrilor de comisie, a politiei, a diversilor observatori daca au fost etc. Greu, dar nu imposibil. Astfel daca cineva a votat in locul tau, a trebuit sa semneze in dreptul numelui tau. Procurorii pot confrunta astfel semnaturile de pe listele de votare. Daca semnatura e identica, procurorii au motive suficiente sa te “ridice pe sus” si sa te ancheteze. Sa caute alte probe intre timp si astfel sa construiasca un caz solid. Daca semnatura e diferita, atunci e evident ca nu votantul trebuie luat la intrebari.

      Procurorii nu au dovezi clare si incearca sa-si construiasca cazul pe baza unor marturii obtinute sub presiune. Nici interceptarile nu au mai dat roade aici. Inca un lucru sa fie clar: putini procurori si politisti din Romania doresc sa prinda faptasul, ei doresc sa prinda pe cineva, oricine.
      Stiu din experienta proprie.

  3. Ha! Nu stiam!
    Bine… nici n-am avut prea multe tangente cu sistemul.

  4. #14

    Cine e cinstit nu are de ce se speria. Cu restul la ocna!

    • #15

      +1

    • #16

      +1

    • #17

      Probabil asta zic și procurorii ăia, nu? La căcat cu prezumția de bla bla

    • #18

      Aici nu e vorba de cinste sau necinste. E vorba despre cat de puternic este individul presat de procurori. Daca rezista torturii psihice scapa, ca e vinovat sau ca nu. Un om slab de inger cedeaza si accepta tot ce-i pun in gura procurorii, ca e vinovat sau nu. Shaitan inseamna Satana, dar inseamna si procuror.

      “I, the judge, must find some one guilty. Thou, who art a strong fellow, hast been able to resist the force of torment; therefore I acquit thee. Thou, being weaker, hast yielded to it; I therefore condemn thee. I am sensible, that the confession which was extorted from thee, has no weight; but if thou dost not confirm by oath what thou hast already confessed, I will have thee tormented again.” – Cesare Beccaria.

    • #19

      Rares, esti dobitoc. Pe bune. Ideea e ca sunt reguli si in ceea ce priveste anchetarea alora cinstiti, si daca cineva ti-ar fute viata pisandu-se pe drepturile tale nu cred ca ti-ar conveni – ma rog, nu stiu, unii sunt natural catchers, poate ti-ar place. Dobitoc sinistru.

  5. Ii intereseaza mai mult ceea ce scoti pe gura. Poate mai cade vreun fraier si ala scuipa tot. Sau ii de acord sa raspunda la intrebari de genul “asa-i ca …”

  6. #21

    AndreiArde, te-ai interesat să vezi ce localități sunt luate în vizor de procurori? Ia zi-mi câte din cele de mai jos sunt importante centre turistice românești, ca să înțelegem și noi procentele alea de prezență la vot. Poate s-au schimbat acum obiceiurile și se umplu satele în weekend de rude venite de la oraș—între 100 și 1000 de persoane—să vadă dacă au mai crescut roșiile și ardeii în grădină.

    www.gandul.info/news/referendum-2012-ce-minuni-au-facut-primarii-din-cele-50-de-localitati-care-au-raportat-prezenta-de-peste-100-a-venit-mireasa-cu-toata-nunta-la-sectia-de-votare-am-si-poze-exclusiv-9917305

  7. #23

    Sigur ca ai dreptul sa nu spui nimic asa cum si ei cred ca au dreptul sa te acuze de obstructionearea justitiei sau sa te ia cu duba la sediu (departe de satul de bastina), sa te ancheteze peste noapte si dimineata sa iti dea drumul linistit la doar cativa zeci de km de casa. Perfect legal si moral, merita efortul si disconfortul asta ca sa acoperi ceva? Daca nu ai nimic de acoperit nu prea vad de ce nu ai spune ce stii si in cateva zeci de minute ti-ai vedea de viata.

    1
  8. #24

    Serios, textul ăsta chiar e pe bune?! Dom’ primar, eu zic că ai postat din greșeală pe blog indicațiile pentru sătenii adunați în curtea bisericii, cu deștu’n nas și mâna-n pantaloni: da’ banii când ni-i dați?

  9. Surpriza mare pentru toata lumea a venit din faptul ca au fost anchetate fraudele electorale. Ma socheaza ca majoritatea politicienilor USL nici nu se sinchisesc sa nege existenta fraudelor, ci acuza faptul ca de data asta sunt anchetate serios.

  10. Pe o nota relatata…why you should never agree to be interviewed by the police*.

    *http://www.youtube.com/watch?v=i8z7NC5sgik

    • #34

      @ema: iti fac cadou “apropo”. Foloseste-l cu incredere, ori de cate ori simti nevoia sa vomezi “relatata”.

    • Misto filmuletul. Si educativ. 🙂

    • @Alex,

      Merci pentru cadou si fi pregatit sa mai vomez in directia ta.

  11. #37

    Man, am si eu o intrebare. De ce nu mai ai tema pt mobile?

  12. Apropo de procurori. Dupa un an de zile am primit acasa ceea ce a hotarat o procuroare. E de bine. Acum sa zic ceva si la subiect. Daca veneau la mine ii trimiteam la origini.

  13. #39

    Daca ai C.I. expirata nu mai ai nici un drept.

  14. #40

    Marturia mincinoasa se ia in considerare doar in fata judecatorului . Pana atunci ai voie sa iti schimbi declaratia .
    In rest, stim toti cum isi fac datoria organele de ancheta …

  15. Daca ai votat O SINGURA DATA ti se cam falfaie de toti procurorii … inclusiv de primsinistrul procuror plagiator Victor Copy-Paste Ponta.

  16. #42

    Si mai e o treaba: un unchi decedat in 2005 a votat si la locale/parlamentare in 2008, la toate referendumurile si la presidentiale in 2009. Matusa-mea a depus plangere, ca e semnat in dreptul lui pentru vot, si nici pana azi nu s-a sinchisit nimeni sa-i dea un raspuns. Culmea e ca si stie cine semneaza si voteaza in locul decedatilor, dar nu vrea nimeni sa ia masuri. Singura masura, dupa alegerile din 2009 a fost sa-l scoata de pe listele electorale.

    • #43

      tristan » cum, nu au navalit procurorii, sa imparta dreptatea? ciudat, aproape nu imi vine sa te cred

  17. Cateva lamuriri sunt necesare. Dreptul de a nu face nicio declaratie in cursul urmaririi penale il are invinuitul/inculpatul, nu martorul.
    Art. 83 din Codul de procedura penala: ” Persoana chemata ca martor este obligata sa se infatiseze la locul, ziua si ora aratate in citatie si are datoria sa declare tot ce stie cu privire la faptele cauzei”.
    Art. 85: -rezumat- Martorul depune juramantul cu mana pe Biblie sau pe cruce (alineatele urmatoare prevad anumite exceptii).
    Art. 74: -rezumat- Martorul poate fi ascultat acolo unde se afla, daca se gaseste in imposibilitatea de a se deplasa.
    Art. 175: -rezumat- Citarea se poate face in scris sau prin nota telefonica.

    • #45

      Ce scrie acolo se face într-un proces. Oamenii ăia nu au fost citați în niciun proces.

  18. arhi, dar cand se plimbau masinile prin sat sa ia lumea la vot, era ok, nu?

    auzi ai dreaq procurorii astia, sa investigheze ei ceva antipicsipoc

    • #47

      era la fel de ok ca si atunci cand primarele a adunat bolentinele de la toti din sat vineri seara si le-a dat inapoi luni, sa se asigure ca nimeni nu merge la referendum…

  19. Permite-mi sa cred ca ma pricep putin mai mult decat tine. Articolul 78 spune ca ”Persoana care are cunostinta despre vreo fapta sau despre vreo imprejurare de natura sa serveasca la aflarea adevarului in procesul penal poate fi ascultata in calitate de martor”. Procesul penal include si faya de urmarire penala. Nu se refera strict la sedinta de judecata.

    • #49

      tudor.c » permite-mi sa cred ca nu. pentru ca te referi la martori. procurorii, cand se duc cu biblia in mana si ii cer sa jure ca nu a votat de 2 ori, il prezuma invinuit. de unde rezulta

      dreptul de a nu face nici o declaraţie în cursul cercetării judecătoreşti constituie, potrivit jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului, una dintre garanţiile dreptului la un proces echitabil prevăzut în art. 6 paragraf 1 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.

      De asemenea nici o persoană nu poate fi obligată de a depune declaraţii contrar intereselor sale sau ale rudelor apropiate. Organul de urmărire penală, procurorul sau instanţa de judecată sunt obligate să aducă aceste drepturi la cunoştinţa persoanelor respective sub semnătură (art.90 CPP). Aceste persoane, în caz de refuz de a face declaraţii, nu pot fi subiecţi ai infracţiunii prevăzute de art.313 CP

      subiect inchis, multumesc.

  20. faza de urmarire penala*

  21. +1000 pentru sfaturi !

  22. @Arhi, ultimul meu raspuns ii era adresat lui @Mihai. Si-apoi m-am referit la chestiuni strict de natura procedurala. Altfel nu-mi permit sa-mi dau cu parerea in legatura cu ceea ce i-au intrebat procurorii.

    P.S. Eu n-am vazut decat citatii in care oamenii erau chemati in calitate de martori.

    • #53

      tudor.c » pune si tu reply la cel caruia te adresezi, ca eu zilele astea sunt mai artagos…