Nu vă duceți copilul răcit la grădiniță. În curând începe sezonul rece. Nu știm exact când, că acum trebuia să ningă și de fapt sunt 30 de grade afară. Dar, dacă vine sezonul rece și copilul se îmbolnăvește, nu îl du la grădi. Nu e sfârșitul lumii dacă lipsește o săptămână, suntem toți aproape siguri că în ciuda faptului că tu îl crezi așa, nu e un mic Tesla sau Einstein și nu va pierde nimic dacă nu stă în cap câteva zile.

În schimb, ceilalți copii vor suferi, se vor îmbolnăvi și ei și, ce e mai grav, nu toți au același grad de imunitate, nu toți reacționează la fel la boală, la durere, la medicamente.

Desigur, vorbesc în van, dar aș fi fericit dacă măcar o gospodină de asta rromâncă, plină de idei de la mă-sa, cum că copiii trebuie să ia cât mai multe boli, ca să se imunizeze, și-ar schimba puțin optica.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

62 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Ce nu te omoara te face mai puternic.

  2. Nici angajatii raciti n-ar trebui sa se mai duca la munca. Ii afecteaza si pe ceilalti. Am vazut birouri intregi “decimate” din cauza unui/unei ametit/e care a vrut sa braveze.

    • exista si sefi prosti care considera ca un angajat racit e un angajat care si-a dorit asta si pentru acest lucru trebuie pedepsit prin a nu-i accepta 2 – 3 zile libere…

    • #4

      si daca esti singur pe un post si nu are cine sa te acopere pe perioada absentei? lasi munca sa se adune sau pui pe cineva fara pregatire sa iti faca treaba si apoi sa repari dupa el doua luni? sunt patit

  3. #5

    Majoritatea se bazeaza pe ce ai zis tu,un alt exemplu fiind:
    ,,Eu stau toata ziua prin gradina si daca ma inteapa tantarii o sa imi dezvolt imunitatea” ( a zis o persoana cunoscuta de mine ) care are semne pe viata acum..
    Eu nici nu l-as trimite la o gradinita,mai ales daca este in romania,cine stie cum sunt tratati acolo,ceva care poate sa-i marcheze pe viata..

    • #6

      virtualghost » imunitatea la ce, i se intareste pielea or what?

    • Tu ai fost la gradinita si ai ramas marcat pe viata? Ai fost molestat? Antisocialule!

  4. #8

    “N-am cu cine sa il las acasa” (in cazul in care munceste)
    “Vreau si eu cateva ore pt mine” (in cazul in care e casnic.casnica

    Astea-s primele 2 scuze care-mi vin in minte. Cand s-au f*u*t*u*t sigur nu s-au gandit la aspecte de genul asta.

  5. Da, dar cu cine sa-l lasi acasa? Iti iei tu liber 1 saptamana?

    • #12

      zimbrul » si atunci solutia care e, da-i in pula mea pe toti, ca eu de aia dau bani, nu?

    • #13

      Bravo Arhi, +10 pt raspuns si pt articol. Cu situatia asta ma confrunt si eu incepand de anul asta. (grupa mica).

    • Exista ceva lege pentru situatiile astea. Cred ca angajatorul trebuie sa-i dea un soi de concediu medical daca ai copilul bolnav. Nu stiu detalii, dar sigur se gasesc.

  6. Bai nene si in UK nu-ti iei liber o spatamana daca ala micu’ isi trage nasu sa fim seriosi. E o comunitate, in comunitate se transmit si boli, nu?

  7. #16

    Vorbeam cu un avocat şi om de afaceri, genul de individ care are într-o secundă mai multă energie decât am eu în toată viaţa. Că el la 20 de ani a fost cu pneumonie şi 40 de grade la serviciu, iar cei care stau acasă sunt nişte plângăcioşi care nu vor reuşi în viaţă. Nu vreau să ştiu cum şi-a crescut copilul.

    • #17

      Ma mir ca n-o murit; stiam ca la 42 de grade dai coltu’

    • Cand ai un copil ti se schimba perspectivele. In unele cazuri radical. Poate asa a fost si el… sa speram! 🙂

  8. @ Rabbit: probail la fel adica un luptator (cu virusii)

  9. #20

    Nu zic ca n-ai dreptate, dar ma gandesc – fara sa pretind ca inteleg – pe ce logica functioneaza gradinitele in Germania. Vreau sa spun ca sunt primiti si copii bolnavi de gripa – se pune doar un anunt la intrare care mentioneaza chestia asta, dar in niciun caz nu-i trimite cineva acasa.

    Si stii care-i culmea? Am o amica educatoare care mi-a zis: niciun prichindel nu se molipseste. 2-3 stranute, le curge nasul, au febra, restul n-au nimic si nici ulterior nu se imbolnavesc.

    Nu pricep fenomenul. Imunitate mai puternica? 😕

    • #21

      in Germania nu se panicheaza nimeni daca plodul aduce de la gradi nu stiu ce boala… numai in RO parintzii se isterizeaza cand copilul lor sanatos, vine acasa bolnav. si numai la noi incep invinuirile…. cine e vinovat? ahh parintii aia necivilizati care isi duc copilul bolnav la gradi…

      din pacate nu ai cum sa stii daca copilul tau este sau nu contagios daca ii curge mucii sau stranuta. daca are viroza, copilul este deja contagios inainte de a izbucni raceala. asa este si cu cele mai multe boli de copil, ele sint contagioase deja inainte ca parintii sa-si dea seama.
      si in cazul acesta e absolut nejustificat sa tii copilul in casa, ca sa nu dea si la altii. intr-o comunitate este imposibil sa-ti protejezi plodul de boli…
      sfatul meu este: relax.
      PS: mentionez ca am doi copii mici, unul mai bolnavicios si unul mai imun…
      ala mai imun e mai mare deja si a trecut prin mai multe, ala mai mic acum recupereaza….

  10. #22

    Cu titlu de gluma, George Carlin avea vreo 5 minute amuzante pe tema asta 🙂
    Serios vorbind, in UK / Germania / whatever, cand un copil contacteaza una din bolile copilariei – varicela, oreion etc – e dus la gradinita tocmai pentru ca ceilalti copii sa se imbolnaveasca si ei. Bolile copilariei sunt simplu de dus cand esti copil, dar problematice cand esti adult.

    Evident, asta nu se aplica in cazul racelii sau gripei.

    • #23

      nu stiu cum este in uk, dar ce-ai scris despre germania este o tampenie. in germania sunt oli contagioase pe care graditinta trebuie sa le anunte la “gesundheitsamt” (oficiul de sanatate?)… si daca se imbolnavesc prea multi copi de aceeasi boala periculoasa (varsat de vant, pojar, etc.) tac pac trebuie sa inchida gradinita pentru o perioada de timp (destul de scurta)..

  11. #24

    Treaba asta e la fel ca argumentul cu fumatul pasiv pentru fumatori 🙂

    Pentru aia care spuneau ca “tre’ sa ma duc la servici”, oricare parinte beneficiaza de concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav (pana la 7 ani sau pana la 18 ani daca e handicapat).

  12. #25

    Raceala NU se transmite mai departe. Doar gripa. De recunoscut e foarte simplu, la gripa faci febra, la raceala nu. Asa ca daca-i dau un pic mucii in gura, nu e cazul sa dai toate planurile peste cap, daca nu are si febra.

    • #26

      Raceala este un simptom, gripa este o boala.

      Raceala poate fi provocata de un virus (cum ar fi cel gripal) sau de o bacterie (cum ar fi streptococul). Amandoua provoaca febra, insa in cazul infectiilor virale aceasta e mai puternica. Daca ai impresia ca bacteriile nu sunt contagioase, incearca sa mirosi un plic cu anthrax.

  13. cred ca si daca ar fi lege,tot l-ar duce ca asa suntem noi,ce treaba am eu ca si copilul tau se imbolnaveste?
    doar la chinezi vezi pe strada care e gripat sau racit,poarta masca sa nu imprastie si la altii.Chestie de educatie pana la urma.

  14. dacă a luat-o din altă parte, da. dacă e luat-o de la grădiniţă, şansele să o fi luat-o şi alţii e 90%.

  15. #29

    Hmmm, eu sunt parerea ca la noi e deja o isterie sa nu intre copii in contact cu nimic si sa fie cat mai sterile lucrurile in jurul lor. Am vazut mamici in parc umbalnd disperate dupa copil si cum atingea ceva cum repede il stergeau cu servetele umede. 😐
    Ok, e foarte ok sa se tina copilu’ acasa daca e bolnav, in special daca are bunici si pot sa il supravegheze cat esti la munca. Sa il duci la gradi sau scoala bolnav doar pt. ca nu ai cu cine sa il lasi este o imbecilitate.

  16. E bine sa faca boli copilul cand este mic, pentru ca isi dezvolta anticorpi. Multe boli sunt floare la ureche pentru un copil dar pentru adulti pot duce la cazuri grave.
    Cand este racit sunt total de acord cu tine. Sa tina copilul acasa.

  17. Din cauza unei mămici care refuză să-și ia liber pentru a-și îngriji copilul, sunt nevoiți alți 15, părinți adevărați, să-și ia liber. Trebuie să începem să ne mai gândim și la binele altora, nu doar la al nostru.
    Fetița mea încă nu merge la grădi. Când e bolnavă o mai scot din casă, dar îi previn pe ceilalți părinți sau copii că e bolnavă. Din cauza unor părinți iresponsabili am luat și noi o grămadă de viroze nasoale. Parca-ar fi rușine să spui că ți-e copilul bolnav, ca altul să știe să se ferească.

  18. #32

    Orice ai face copilul tot va raci…si trebuie… din cate stiu e o chestie explicata de minti mai luminate, anticorpii cam in acest fel se formeaza.

    • #33

      Osciompekus » serios? si ai crescut aproximativ cati copii, de ai parerea asta atat de bine formata?

    • #34

      Osciompekus are dreptate. Am 2 baieti, 8 si 6 ani. in primii ani de gradi..dezastru..pe masura ce au crescut, nu se mai prindea de ei orice kkt de raceala..

    • Exista tratamente homeopatice:
      – am 2 nepoti care si-au intarit imunitatea in felul asta si n-au mai racit la gradi/scoala.
      – in copilarie nevasta-mea s-a vindecat de ceva grav (imi scapa) prin homeopatie.
      Sigur, mai trebuie sa gasesti si un doctor homeopat bun.

  19. #36

    de ce au fost create gradinitele in mod normal? pentru a avea un loc unde sa-ti lasi copilul cand ai treaba aka work. dupa aceea s-a ajuns la concluzia ca ar fi frumos sa-i educam, sa-i invatam cantecele, poezii, etc. pot pune pariu ca cei care militeaza aici pentru tinutul copilului acasa sunt cei care fie au un program flexibil/care le permite basically sa stea o saptamana acasa, fie sunt casnici.

    • #37

      ana » nu si atunci cand copilul tau e pericol de imbolnavire. pentru ca ai sanse ca eu sa iti sparg moaka de gospodina pentru ca imi imbolnavesti copilul

    • #38

      Da’ de ce scrii tu in romgleza ? Argumentatia este mai powerful ? 🙂

    • #39

      +1 ana. Nu poti lipsi de la servici de fiecare data cand ala mic ia o raceala. Mai mult, s-a inventat vaccinul contra gripei, se face anual – daca esti atat de stresat, fa-i vaccinul copilului si gata, ai scapat de stres.

  20. #40

    atunci daca tu nu esti de acord cu masele, nu-ti mai duce copilul la gradinita. adica nu e sida, pentru Dumnezeu! nu militez pentru aducerea copilului cobza la gradinita, dar nici nu sunt de acord cu totalitarismul enuntat de tine. nu-ti place, schimba locul, that simple! vrei altceva, cauta altceva, even simpler! esti cam inversunat, mai arhi!

    • #41

      ana » nu, tu schimbi locul, nu eu. tu, o minoritate, consideri ca e normal sa imbolnavesti 30 de copii, ca nu ai unde sa iti lasi copilul.

    • #42

      nu zic ca e normal, dar uita-te-n jurul tau si zi-mi de cate ori ti-ai luat-o pe cocoasa pentru ca tu ai facut ceea ce trebuia? ideea ta, in principiu, mi se pare, asa cum ai scris si in titlu, una de bun-simt, doar ca practica ne omoara. copilul meu e cel care de obicei ia raceala de la ceilalti, dar nu pot sa mi-l tin intr-un glob de sticla si nici nu vreau pentru ca atunci as crea un adult fragil (si nu ma refer strict la imunitate). toate cele bune, arhi

  21. #43

    @arhi – ce pana mea trebuie sa fac ca sa pot da “reply” la un raspuns? log in? daca da, de unde? 😀

    • #44

      Osciompekus » ai o sagetica in dreapta sus

    • @ Arhi . Nu e intotdeauna sagetica aia, am avut si eu problema asta. Nu stiu dupa ce criteriu “este” si “nu este”.

    • #46

      dupa 3 replyuri dispare. parca

    • asa, ceva de genul… si nu poti da raspuns la un raspuns. Ceea ce e de inteles intr-un fel dpdv al aspectului si urmaririi dialogului.

    • #48

      madpinguin » ar iesi un carnat ininteligibil

    • #49

      @arhi – nu neaparat, vezi la piticigratis, functioneaza relativ ok.

  22. #50

    welcome to my life de 3 ani incoace, aici (CH) pe linga ca sint militanti cu intarirea imunitatii mai exista si o categorie de mizerabili care gasesc ca orice vaccin este un pericol, asa incit te poti trezi la cresa/gradinita cu *orice* boala contagioasa de pe planeta (nu, boala in sine nu e un pericol, ca te intareste, vaccinul e problema!!). Ca sintem si globalizati rau, de…

    intre timp deja nu ma mai sperii de un pic de fornaiala si tuse, cind insa aud cite o bronsita cu ecou in toata cresa, combinata cu o mutritza intepenita intre cruste verzi, imi vine rau.

    • Nu orice vaccin e un pericol, dar asta nu inseamna ca toate sunt bune. Imi place sa cred ca te poti documenta suficient incat sa nu cazi in nici o extrema.
      Si daca ai incredere totala in stiinta coroborata cu societatea de consum si manipulare… atunci succes! I rest my case! Fiecare decide cat il duce capu!

      In aceeasi ordine de idei, nu ti se pare putin ciudat, sa interzici tratamentele naturiste? si asta tot pentru ca farmacistii stiu cel mai bine, nu?
      Suntem exact ca-n Evul Mediu, cand producatorii de lumanari au facut loby si s-a pus taxa pe dimensiunea ferestrelor, ca oamenii sa aiba ferestre mai mici, cu lumina naturala mai putina ca sa cumpere mai multe lumanari.
      Hai sa ne scoatem putin capul din fund, si sa gandim pentru noi, ce zici? (ma includ si eu aici, de ce nu). Pentru ca nimeni nu va gandi in locul si-n interesul tau.

  23. #52

    Virosa respiratorie e una, raceala alta…..intre timp devenim din ce in ce mai obsedati cu trebuirile astea!

    Daca exista parenti care isi duc copii la gradi cu febra, dureri si alte chestii….nu sunt zdraveni la cap

    Pentru niste muci si o tuse nu vad de ce ne batem capu’

  24. #53

    Pai daca te imbolnavesti de anumite boli care se manifesta usor cand esti mic te imunizezi impotriva bolii si nu o mai faci cand esti adult. Daca nu ai boala cand esti mic faci forma mai grava cand esti adult. Parca asta era explicatia.

  25. #54

    am un prieten ai carui parinti au mers tot pe ideea asta “trebuie sa fii prost sa crezi ca bolile usoare imunizeaza copilul” iar acum omul raceste cum scade temperatura sub 30 de grade, daca stranuta unul pe celalalt trotuar face pneumonie si asa mai departe. nu duce la nimic bun disperarea asta, distruge copilul.

  26. #55

    Arhi, fii serios, parintii nu-si duc copiii la gradinita ca sa invete ceva, ci ca sa aiba un loc unde sa-i duca atunci cand ei sunt la munca. Daca respectivul copil are gripa, pojar sau altceva, atunci parintele care nu-si tine copilul in casa, la caldura, e un cretin incurabil.

  27. #56

    Colega mea de banca a venit anul trecut la scoala cu febra 39…toti profii o alungau, eu ma resemnasem deja, dar ea a rezistat prosteste 6 ore…
    Peste fix o saptamana eu si inca 3 colegi care stateau pe langa banca ei ne-am pomenit cu cea mai dracoasa viroza ever…
    Desigur, maicamea nu m-a crezut ca-s bolnav si m-a trimis la scoala, unde am stat 10 minute si am plecat:))

    • Din cate stiu eu incubatia dureaza intre 24-48 ore. Probabil ai luat din alta parte.

  28. E destul de nasol cand ti se imbolnaveste copilu, dar c’mon, nu poti feri piticul de toate bolile. Daca nu o ia de la gradi, o ia de la joaca sau de la voi, parintii.
    Am tras-o si eu cu fiica-mea pana acum si am indopat-o an de an cu oscilococcinum, propolis cu vitamina C si echinaceea, miere de albine cu catina, bronhovaxon, etc. Plus antibiotice prescrise de medicul de familie ca la avicola…
    Pana am gasit un pediatru bun, care mi-a explicat ca de cele mai multe ori, asa zisele raceli sunt viroze, care se pot lua oricand copilul iese din casa. Iar virozele nu se trateaza cu antibiotice, asa ca indopam copiii ca dobitocii. Mi-a garantat ca dupa 7 ani scapam de chinuri, fiindca imunitatea copiilor devine stabila, dar nu l-am crezut.
    Fiica-mea mai are 3 luni pana sa faca 7 ani si vad ca nu mai are nici o problema, chiar daca iese mai subtire imbracata pe afara, umbla fara sosete, desculta pe gresie, etc.
    Poate ar trebui sa aveti putintica rabdare…
    Si cititi cartea aia a doctorului Spock, ajuta mult! 😉

  29. Sunt ultima persoana din tara care considera termenul de ” gradi ” de cacat ?

    • #60

      Stefan J. » NU. mai sunt si alea timisorenesti, despre care am eu lapsus acum 🙂

  30. Arhi, un copil este contagios (virus) cu aprox 3 zile inainte de primele semne (febra, tuse, muci). Asadar, chiar daca nu il duci la gradi, virusul a fost raspandit cu mult inainte de primele semne.

    Problema pe care trebuie sa o inteleaga parintii, este ca, de obicei, un copil care se imbolnaveste, face acest lucru datorita unui sistem imun mai slab in momentul in care a intrat in contact cu cel contagios.
    Asadar, pe langa izolarea copiilor contagiosi, si ceilalti parinti trebuie sa inteleaga ca imunizarea propriului copil este foarte importanta. Noi, pe langa curele de imunizare de toamna si primavara, cum observam o anumita apatie sau stare alta decat cea obisnuita, intrerupem gradinita pentru 1 zi sau 2 chiar daca nu are muci sau alte semne evidente.
    In felul asta, avem cam 1 an de la ultima raceala cu febra (are 4 ani) si nu putem sa spunem ca lipsim prea mult de la gradi (maxim 4-5 zile pe luna). In schimb, colegii lui de grupa cad ca mustele cand incepe o epidemie in oras.