Mă gândeam, în sinele meu, că Marea Britanie nu e în Șengăn, nu vrea să fie și cu siguranță au o mareață și englezească durere în cur legată de subiect. Și să vezi, cetățenii britanici nu au nici o problemă în a-și arăta buletinele la intrarea în alte țări.

Doar la noi este o mare tragedie și o mare durere faptul că, dragă doamne, nu suntem primiți în acest spațiu exclusivist. Cel puțin băsescu atinge limita ilarului, declarând că ori scoatem corupția din administrație, ori ne merităm soarta. Corupția din administrația păstorită de el, în ultimii 8 ani, cu un premier marionetă.

În fine, nu sunt de acord nici cu modul în care abordează Pontifex problema. Spunea cineva zilele trecute, când vom vedea nemți cerșind pe străzile bucureștiului, atunci să ne zborșim la Germania. Până atunci, ciocul mic și joc de glezne.

Dar, în același timp, eu nu vreau în Șengăn. Dimpotrivă, aș vrea să se introducă metode de legitimare mai complexe. Sunt sătul de aroganțe UE. După ce am fost transformați în piață de desfacere pentru toate ciurucurile produse de mizerii UE-iste, după ce am fost obligați să distrugem practic orice sămânță neaoșă în agricultură, pentru că trebuia să vindem morcovi și castraveți drepți, dupa mintea plată a unui funcționar de acolo, după ce agricultura și zootehnia ne-au fost falimentate, pentru că lanțurile de hypermarketuri își aduc din țările de origine produsele, iar produsele noastre sunt aruncate la gunoi, după toate acestea acum ni se spune că am fost primiți prea devreme în UE.

Șengăn, ce ar fi să ne pupi acolo unde soarele UE nu ajunge?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

103 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Din ce spui tu, e cam asa: ei sa vina cand vor la noi, noi sa mergem la ei tot cand vor ei.

    Pe de alta parte, e asa: v-am demonstrat ca furam, ca cersim, ca inselam, ca putem corupe, ca primim bani fara sa lucram, ca refuzam ordinea, ca nu ne supunem. De ce nu ne lasati in Schengen?

    • #2

      nu, spun invers. sa fie verificata toata lumea la sange. si noi, si ei. nu inteleg de unde ai inteles tu ce ai zis

    • #3

      Nu “tu ai spus”. La cum ai pus problema, asta se intelege. Ei sunt intrati in Ro, noi nu suntem iesiti.

    • #4

      da, sa iasa din ro

    • e, la sange…asta s-a facut pana in ’89. move on. ajunge cum e acum, nu trebuie mai rau. si cei din uk n-au buletine, ca-s paranoici ca americanii si li se pare o incalcare a drepturilor sa fii obligat la asa ceva. doar pasaport.

  2. #6

    spune asta firmelor de transport, turistilor etc!
    Pe insularii britanici ii doare in pix ca nu sunt in schenghen pentru ca economia lor duduie si fara el. noua ne-ar aduce in aport pentru ca chiar si 1 litru de motorina consumat in plus la vama arde buzunarele investitorilor

    • #7

      Cu exceptia firmelor de transport, cu ce incurca atat de tare pe turisti (aia putini care aleg Romania)???

    • duduie un drac

  3. #9

    Devenim mai patrioti ca Stefan Cel Mare… doar in anumite cazuri.

  4. #10

    Dragutzilor…

    Mareas Britanie este în Șengăn. Macar un sărci pe wikipedia, ce draku?!

  5. #13

    Sunt multe tari din Europa care nu sunt in Schengen si o duc excelent. Problema nu este ca trebuie sa arati buletinul ca cetatenii britanici. Englezii sunt niste turisti pe care ii doare-n duda de Schengen.

    In schimb, o tara ca Romania din care 30-40% din populatia ACTIVA munceste in strainatate ar trebui s-o doara de Schengen.

    E ca si cum as spune eu ca n-ar trebui sa investim in centre de dializa pentru ca sunt multi care n-au probleme cu rinichii. Treaba e ca sunt altii care au nevoie de dializa cum au romanii de Schengen.

    • #14

      Și dacă 30-40% deja muncesc acolo, cu ce te mai ajută Schengen ?

    • #15

      pai ca sa se faca 50-60% 🙂 cum la ce ajuta…

    • #16

      pai da. una-i schengen, alta-i dreptul la munca.

  6. #17

    Pentru tine si englezi nu o conta, pentru ca nu ai nevoie sa-ti gasesti un loc de munca necalificat in alta tara. Pentru multi alti romani e speranta lor de mai bine. Eu consider ca nu meritam sa intram in schengen si fac foarte bine ca blocheaza, chiar ma bucur, insa e arogant sa o arunci pe aia cu: “nu au o problema in a arata pasaportul” din respect pentru cei ce-si doresc acest lucru. Daca ai ceva de spus, spune-o cu argumente mature, gen, ramaneti ba si va construiti singuri tara, stiu eu ceva subiectiv acolo, dar sa o arunci cu aratatul pasaportului, practic ii iei la misto pe aia care isi doresc.

    • #18

      da, stiu, schengen nu e despre asta… bla bla. Ba are mare legatura.

    • #19

      schengen nu e despre munca libera. si acum ai dreptul de a merge sa faci asta.

    • #20

      Nu si pentru cei necalificati, pentru ca nu pot fi angajati legal. Daca te duci ca inginer, specialist pe ceva da, ai sanse mari ca cei de la oficiu muncii sa-ti elibereze drept de munca, nu si pentru cei necalificati. Corect, nu e despre aia, e despre protejarea granitelor UE, insa este in stransa legatura cu obtinerea dreptului de munca. De fapt problema lor cea mai mare nu e ca prin romania si bulgaria ar putea intra ilegal, din cauza coruptiei, alte popoare, insusi romanii si bulgarii reprezinta un real pericol pentru piata lor de munca necalificata. Odata cu schengen sunt obligati sa dea drumul romanilor sa lucreze legal pe piata muncii necalificate. Asta nu ar fi rau, le-ar mai scoate din cap aerele de mari muncitori ale vesticilor, problema mea personala ar fi ca asta ar genera revolte serioase impotriva romanilor si bulgarilor, mult mai mari decat ce se simte acum. Oricum, infractionalitatea a fost exporatata demult, odata cu intrarea in mue.

      Asa ca hai sa nu o simplificam la nivelul, nu-mi mai trebuie buletin, ca nimanui nu-i pasa de asa ceva.

    • #21

      Gresit. Limitarea accesului la piata muncii nu are nici o legatura cu Schengen. Statele membre au dreptul sa limiteze dreptul romanilor la munca pana in 2014 ( 7 ani de la aderare ). Schengen inseamna eliminarea granitei dintre state, adica sa poti trece intre ele cum ai trece intre 2 judete ale Romaniei. In tarile civilizare exista cafenele care se intind peste granita, noi insa suntem prea destepti si ne trebuie control vamal la produsele ce le exportam si un mod de a potoli hoardele de turisti care ne asalteaza tara.

      Cum zice proverbul, prostul nu e prost destul pana nu e si fudul.

    • #22

      @Tomato Mai usor cu atributele si pianul pe scari. Schengen e motivul perfect pentru a contramanda accesul pe piata muncii. Mai vorbim in 2014. Schengen nu e despre circulatul fara buletin, e despre starea natiunii si castigul increderii. Si daca mue a folosit romania doar ca piata de desfacere e exclusiv vina politicienilor. Geopolitica se manifesta ca relatia de grup dintre indivizi: aia mai prosti si mai saraci joaca dupa cum canta ala mai destepti si mai bogati. Nu vrei sa te inhaitezi cu altii pentru ca stii ca vei fi prostul grupului, nu te-nhaita, stai izolat daca te crezi mai puternic asa.

    • #23

      @George
      Uite ca eu lucrez intr-o tara membra Schengen, fara sa am nevoie de permis de munca sau mai stiu eu ce. Schengen n-are absolut nimic cu dreptul de munca sau de sedere, se refera strict la vami, vize si granite:

      “The Schengen Area is a group of 26 European countries which have abolished passport and immigration controls at their common borders. It functions as a single country for international travel purposes, with a common visa policy. The Area is named after the town of Schengen in Luxembourg where the Schengen Agreement, which led to the Area’s creation, was signed. Joining Schengen entails eliminating internal border controls with the other Schengen members, while simultaneously strengthening external border controls with non-Schengen states.”

      Da’ na, bine ca esti tu destept si te iei in gura cu altii.

      Sa-mi bag picioarele, ma crucesc cati romani vor in schengen, se oftica ca nu suntem primiti sau mai stiu eu ce cand ei de fapt habar n-au ce inseamna schengen.

    • #24

      @Sabotor

      Sa stii ca nu-s eu vinovat pentru faptul ca tu citesti pe diagonala. E o diferenta intre a-ti aproba o institutie dreptul de munca si a-l avea bydefault, iar acum institutiile tarilor nu ti-l aproba pentru munca necalificata sau daca ti-l aproba esti pur si simplu norocos.

      Intelege si tu odata ca nu te poti duce in germania sa te angajezi necalificat, pentru ca cei de la agentia fortei de munca nu-ti vor da drept de munca, chiar daca angajatorul tau are buna vointa sa te angajeze, il forteaza pe angajator sa angajeze un localnic. E asa greu sa pricepi ?

      Tu lucrezi cu siguranta ceva calificat pe un salariu pe care ei il considera ok. Ei aduna doar specilisti din alte tari, nu oamenilor necalificati, necalificati au si ei destui.

    • #25

      deci toti aia un milion de cetateni romani care LOCUIESC in italia sunt specialisti, calificati etc.

    • #26

      desi na, stiu io o specialista ospatar. care s-a dus acolo la plezneala si s-a angajat tot specialista ospatar, ca-n romania. probabil asta si era calificarea…

  7. #27

    Nici eu nu mă omor după trompeta asta cu schengen . Dimpotrivă , mă enervează cumplit cum suntem trataţi la nivel european . Din păcate noi nu colaborăm cu acest spaţiu sub nici o formă . Nici măcar dpdv poliţienesc . Vă aduc în atenţie situaţia maşinilor furate din schengen şi care , în mod paradoxal , in România pot fi înmatriculate pentru banalul motiv că nu avem acces la baza de date cu furturile . Ar mai fi de spus câte ceva despre taxele vamale …. dar susţin că trebuie abordată o atitudine mai bărbătească , demnă , nu de slugoi ..!

  8. #28

    N-are nici o legatura faptul ca suntem piata de desfacere, ca ei s-au impus economic, cu respectarea unor reguli. Noi am investit in respectarea regulilor schengen, si acuma spun ca tot nu e bine si asta nu e ok. Mizele ar fi:
    1. securizarea granitelor impotriva camioanelor cu mizerii venite din Ukraina si fosta URSS, care o data ce trec in Ro. au cale libera pana la Berlin/Paris/Madrid.
    2. Portul Constanta si transportul marfurilor din Asia, care marfuri s-ar opri la noi, nu la Rotterdam sau alte porturi nordice.

  9. #29

    Fun fact, controalele “moderne” si frontierele pe sistem feudalist, acum intri pe domeniul meu serbule, sunt o ramasita a primului razbel mondial. Inainte mergeai pe unde iti zvacnea muschiul fara nici o problema.

    Doar mie mi se zbarleste parul pe omoplati cand ma gandesc cat de mult seamana birocratia actuala cu legarea de mosie?

    • #30

      Btw sa inteleg ca esti fan Blaga? ^^

    • #31

      asta asa-i. pai, de exemplu, stiu din dostoievski cum calatoreau rusii din rusia pana hat in spania fara nici o problema, in afara de financiara. zici ce petersburgu era in schengen, apai noi.

  10. #32

    Eu ma rog sa reintroduca vizele.
    De fiecare data cand calatoresc in orice tara din europa si cu orice companie, ma intreb cum de nu intorc aia 1/2 din avion inapoi in tara.
    Pe bune acum…nu ma deranjeaza sa ma duc o data la 10 ani sa stau 1-2 ore la coada la ambasada pt viza si sa stiu ca dupa ce m-am suit in avion nu mai ascult manele sau aud lumea cum aplauda la aterizare.

    • #33

      Unde ai auzit tu manele in avion? si unde ai vazut tu sa se aplaude la aterizare? Sa vorbesti la modul general este usor. Vorbeste punctual din experienta ta.

    • #34

      ai stat vreodata la coada 1-2 ore sa-ti iei viza?

    • #35

      toti romanii aplauda la aterizare :))

    • #36

      @bogdan: nu te obliga nimeni sa mergi cu low-costul, e alegerea ta si numai a ta…

    • #37

      @mihai-vorbesc de manelele ascultate in casti de pasageri. Calatoresc de 5-6 ori pe luna cu avionul, si aud aplauze la cel putin 2 aterizari

      @ramona- prin 2002 am stat pt viza de franta, apoi in 2004 am stat 2 ore la consulat la spania pt viza. In 2006 am stat 2 ore la ambasada la sua si anul trecut am mai stat 2 ore la sua pt viza celui mic. Tu, ai stat vreodata la coada pt viza?

    • #38

      @deplictis – companiile din skyteam sunt low cost?

    • #39

      @bogdan: prin 2002 si 2004 nu prea cred ca mai stateai la coada pentru viza in Franta sau Spania… Poate doar pentru Anglia…

    • #40

      @dufu- ai dreptate 92 si 94 – Doamne ce am imbatranit :((((((

    • #41

      plm….si bunica-miu statea la coada pentru niste gheare de pui…da parca nu mi-as dori sa se intoarca vremurile alea doar pentru aia 3 cu cefe late, lanturi de aur si “BMW 320D negru”
      maneaua asta este…..un fel de hip-hop pe care-l intelege toata lumea ?! 😉

    • #42

      Esti mare si tare atita timp cit tu ai viza in pasaport si restul sint refuzati. Ce se intimpla daca si tu esti refuzat? Tot asa de vesel vei fi? Ma indoiesc.

    • #43

      @mihai007 – daca sunt refuzat, asta e…ma supun… E pierderea lor nu a mea.

    • #44

      @Bogdan: amin. Ce frumoasa ar fi Europa cu vreun milion si ceva de asistati expediati unde le e locul… Adica la ei in tara, nu va ganditi la prostii.

    • #45

      daca tu esti snob, nu inseamna ca restul tre sa stam la coada din cauza asta.

  11. #46

    Ia uitati ce se-ntampla in Schengen!
    youtu.be/nA3LtXnNIto

  12. #47

    pe mine ma deranjeaza ca nu suntem. nu din punctul meu de vedere ca si turist (intotdeauna circul cu buletin si pasaport la mine).

    ma deranjeaza pentru lipsa transportul marfurilor, si banii care ar intra in tara. totusi as conditiona intrarea si de existenta autostrazilor de tranzit. de la un capat la cealalt al tarii. nu au infrastructura, pa.

    cat despre locurile de munca, parca din 2014 se ridica toate restrictiile ? facand irelevant sengan-ul din perspectiva asta.

  13. #48

    O data la 10 ani…altii merg saptamanal sau de cateva ori pe luna in afara. Ei ce sa faca…sa stea la cozi la ambasade?

    • #49

      @valentin- iei viza o data si apoi 10 ani intri in tara lor fara sa te doara capul. Ca la america

  14. #50

    Vad ca si tu si Sebastian aveti aceeasi parere.
    Cum i-am scris si lui, Schengen nu inseamna doar ca stai mai putin la granita. Nici ca o sa fim invadati de alte noi produse din europa (clar mult mai proaste decat toate chinezariile de pe toate gardurile,nu?)
    Mai inseamna Constanta = port ieftin de intrare in Schengen, bani pt. investitii si inca vreo cateva (am scris pe la mine pe blog mai multe)
    Si, mai ales pentru ca la noi in tara se fura ca in codru, orice avantaj e bine-venit, oricat de mic ar fi el.

  15. #51

    singura chestie mirlaneasca este ca am facut contract cu ei care pe scurt spune – dai un meleard de ioiro la firma noastra (ete EADS) si esti cu noi. Noi am platit dar acum contractul a cazut ca purtam ciorapii verzi.nu-i clauaza in contract, dar nu ne place culoarea asa ca mai asteptati
    ceva explictii mai pe intelesul tuturor le-am gasit aici:
    trenduri.blogspot.ro/2013/03/schengen.html

    • #52

      Stai ca nu pricep, vin aia rai de la EADS si isi iau jucariile inapoi si raman bunii romani si f’tuti, si cu banii luati? Ca din ce zisesi matale, cam asta se intelege.

  16. #53

    1. Diferența ar fi dacă ai fi turc și treci prin România n-ai mai avea control la intrarea in Ungaria, ai avea doar la bulgari. Asta una. 2. Noi am cheltuit cam 1 miliard de euro, dat la EADS, să ne facem sistemele compatibile, mai bune, etc. Și regula era, terminați sistemele, intrați in Schengen. Dar acum, s-a schimbat, nu intram pentru că nu avem șapcă. Pe regula asta, Franța, cu 3 prim-miniștri condamnați (cu suspendare), și 2 președinți cu dosare penale, ar trebui dată afară. Germania paccă l-a condamnat pe Kohl, Schroeder s-a angajat la Gazprom, și nu-i frumos să te cerți cu cine îți vinde gazul mai ieftin decât fraierilor, drept urmare are corupție la vârf, afară din Schengen.
    3. Pe piața muncii, nu se schimbă nimic cu Schengen. E doar o dudă pentru idioții care îi votează pe ăia din UK, Germania. Trebuie să fie și cineva de vină că merge treaba prost, și românii și bulgarii sunt perfecți de vinovați. Evrei nu prea mai sunt, și oricum nu e la modă să dai vina pe evrei oficial.

    • #54

      Diferenta e ca in Franta si in Germania, odata prinsi, ii dau jos, ii judeca si ii condamna, Romania ii prinde, incepe sa-i judece si apoi ii pune ministri. Ah, si sa nu uitam, plagiatorii nu au ce cauta in guvernele tarilor civilizate.

  17. #55

    Schengen inseamna circulatia libera a marfurilor. Schengen inseamna dezvoltarea porturilor, mai ales a Constantei, si fluidizarea traficului pe Dunare. Schengen inseamna dezvoltare economica. Then again, cum esti supporter al USL, e normal sa le tii partea. Intamplator, EU a cheltuit de 6 ori mai mult pe securizarea granitelor Romaniei decay a cheltuit Romania(470 milioane de euro vs 80).

  18. #56

    Nu e vorba daca vrem sau nu sa intram in Schengen. Tarile nou intrate in UE sunt obligate sa intre in Schengen.

  19. #57

    Un art interesant este si pe editia online de la capital. Cica, nemtii considera ca de fapt noi suntem deja in schengen

  20. #58

    ai zis foarte bine ca suntem piata de desfacere, aderarea noastra la UE tocmai de aceea a fost acceptata de celelalte tari.Pai ori suntem cetateni UE cu drepturi depline ori atunci mai bine nu intram in UE si gata.
    Dupa mine UE a distrus si ce mai mergea la noi in tara.
    Am vazut la metro oferta la cartofi 1.71 lei/kg din Germania si Polonia si cartofii din romania erau la 2.1 lei/kg .
    Plus ca FMI face ce nu ar trebui sa faca sa impuna privatizari , mariri de preturi etc. o banca nu are DREPTUL sa faca asa ceva .
    O zi buna !

    • #59

      Ce bine era inainte, nu-i asa? Nu puteai sa calatoresti afara, nu puteai sa compari pretul la cartofi/carne/oua/lapte/…, in general nu preai puteai/aveai multe, dar in rest era bine!

    • #60

      Si tie ti se pare normal sa-ti impună preturi dar nu și macar un venit minim?
      De 100 de ori ar fi fost mai bine sa fi pus vize si sa nu se amestece impunând preturi, preturile noastre erau raportate la veniturile noastre ceea ce era ok ca raport, venit(putere de cumpărare)-preț piață, acum sunt raportate la preturile dictate de UE unde numai ok nu e, noi neavând nici pe departe același venit sau putere de cumpărare ca ei, din start ne-am dus pe ..k p Asta a si fost interesul sa nu putem concura cu preturile noastre care la vremea respectiva erau mici, ii bateam la popou, mai bate-i acum

    • #61

      Cati ani ai, zambetule, mai multi de 15?
      Ai idee ce inseamna inflatie de 2-300% pe an? S-a intamplat in Romania, in ’92-’93. Fara UE.
      Mai mergi si mai fa niste ani de scoala. Dupa aia o sa intelegi de ce nu se poate “impune” un venit minim. Pentru informarea matale, asa ceva nu exista in SUA, nici in Germania. Venitul minim este cea mai mica suma pe care cineva este dispus sa o plateasca pentru cel mai simplu job posibil, iar asta depinde de legea cererii si a ofertei. Se face in clasa a 11-a, la Economie.
      Cat despre divatz, inamicul acuzativului, nimic de zis. Copile, o banca iti impune ce conditii vrea ea. Daca nu iti convin, esti liber sa cauti in alta parte, nu te forteaza nimeni sa iei credit de acolo.

      Una peste alta, de-astia ca voi se teme EU.

    • #62

      Zambaretul se apropie de 50, nu s-a nascut ieri sa nu stie cum s-au impus preturile sau cum au preluate multe industrii doar in scop de a se distruge, doar pentru a distruge concurenta, vagi rămășite ale acelor industrii lucrând acum pe sistem lohn, sau pe la cine au ajuns resursele noastre strategice, de energie pe care polonezii de exemplu nu le-au privatizat oricât li s-a cerut.

      Noi trebuia sa ne dezvoltam raportat la venitul nostru, atat avem, cu atat ne ducem inainte, da? cu preturile noastre INTERNE, parca de aia ii si spune piata libera, se păstra raportul dintre venitul intern si piata noastra interna, nu vine maria sa ue si spune ia treceti voi si aliniati obligatoriu preturile voastre cu preturile ue (care erau mici, dar ok in raport cu veniturile noastre).
      Venitul nostru nu era nici pe departe la nivelul celui din UE pentru a se justifica o impunere de aliniere de preturi. Daca stii vreun alt motiv in afara de a intra ei pe piata cu preturi de dumping, ascult, la ei e relativ ieftin sa scoată un produs in condițiile in care au venitul respectiv, nu si la noi, unde prodctia a intrat in moarte cronica, noi avand alt venit, si fiind obligati sa ne raportam la preturile impuse, nu era nici pe departe cazul sa ceara o aliniere a preturilor noastre cu cele UE, dar asta a fost, si este interesul, africaland scrie pe noi

    • #63

      Asta e și motivul pentru care multi vor sa plece. Nu ca nu le place aici, cica nu-ti place, dute, pai exact de aia se și pleacă, cu sprijinul UE sistemul e creat aici pe interese, pe model sluga fara carcoteli și piață de desfacere fără concurenta

    • #64

      Adi…exista salar mimin in tarile de care ai vorbit. Ca habar nu ai tu e alta treaba.

  21. #65

    Ca veni vorba, oare de ce Romania nu poate avea lanturi de supermarketuri, ne-or opri altii? In aceeasi ordine de idei (economia), atata timp cat autostrada se opreste la intrarea in ro si autostrazile romanesti sunt intr-o eterna faza de proiect, cum mama dracului sa avem economie? Dar turism? Cum ajunge un turist strain de la aeroportul Otopeni pe partia de la Poiana Brasov? Sau Maramuses, sau la mama dracului? Na..
    + mentalitatea “lasa-l ma sa fure de la stat, e rau cand fura de la oameni!” ca statul e un dusman abstract in mintea romanului de rand care nu intelege ca un leu mai putin platit de un jmeker e in detrimentul oamenilor cinstiti, ca bugetul de stat e important, ca tarile la care ne uitam cu balele curgand functioneaza pe principiul asta si nu altul.
    Dar saracii de noi.. nu ne lasa altii sa avem economie, suntem vesnic boicotati. Noi si grecii.
    Cand vorbim de turism vorbim de femeile frumoase.. adica turism sexual. Ca altceva nu se intelege. De cacat, lasa sa plece englezii in Mediterana, Caraibe, chiar si Bulgaria, unde nu-s chemati doar barbatii, unde e “family friendly” cum zic ei si apreciaza asta, iar la noi sa vina dracu cu asa promovare sordida, libidinoasa.
    Si apoi sa ne plangem si sa dam vina pe ue pt toate astea + 1000 alte motive.

  22. #67

    @bugsy nu e vorba ce bine era inainte. Ideea e ca suntem folositi doar pentru a ne vinde toate mizeriile si a face bani dupa urma noastra si cand e vorba de drepturi , mai faceti aia , stai ca nu e bine mai faceti si aia si tot asa.
    Tu te referi doar la plimbari care poate sunt 1-2 pe an si atat nu te gandesti la alte probleme de cand suntem in UE .

    • #68

      Poti da trei exemple de mizerii “made in EU” pe care ti le vand europenii?
      Concret, tie ca individ, ca si cetatean roman si implicit european ce drepturi ti-au fost incalcate de Bruxelles?
      Multumesc!

    • #69

      1 tona de legume din Olanda ….cred ca sunt mai mult de 3 mizerii acolo

    • #70

      @Attila: si firma care le-a importat era din Congo, da?

  23. #71

    1. Cand Europa civilizata si-a deschis portile Romaniei a fost invadata in primul rand de elemente de joasa speta, in al doilea rand de forta de munca necalificata si in foarte ultimul rand de elemente care sa le ridice nivelul. Astea sunt fapte.

    Oare ce ar zice romanul asta care sare in sus ca e nedreptatit ca nu poate face ce vrea el in statele tinta daca Romania ar semna un acord cu Congo si-ar veni niste bau-bai din aia de acolo sa fure/cerseasca/ munceasca pe salariu de nimic luand astfel slujbele romanilor. Mama ce ar fi.

    Poporul roman in marea lui majoritate nu aduce nimic bun pe unde merge si dureaza unu doua decenii pana reuseste sa intre in mentalitatea de acolo, daca s-a dus cu munca, daca s-a dus cu furatul e si mai clar.

    Cand ne-au primit in UE eu am spus un sigur lucru, perfect ia sa se descurce ei cu baietii veseli de la noi, aia pe care ne cearta ca nu-i integram. Ani mai tarziu in Italia s-a propus linsaj in masa, Franta le da bani sa vina inapoi si asa mai departe.

    O sa sariti toti ca aia e minoritate si nu e relevanta pentru tara asta. Pe dracu nu e relevanta, cand tie ca oras turistic iti creste cersitul si furatul cu suta la suta in 2 luni din cauza cetatenilor cu buletin de Romania, cam la ce te gandesti?

    2. Faptul ca ni s-au distrus si punctele tari, din care se putea face o economie excelenta, chiar de export nu este vina UE. E normal ca niste functionari si economisti de acolo sa incerce sa scoata dintr-o tara subdezvoltata produs ieftin si mult. Problema e cand la negocieri de implementare a proiectelor, ai nostri drepti ca brazii au dat cu sarutmana, domnilor, acceptand toate mizeriile pentru a-si umple buzunarele cu bani europeni.

    Romania putea fi locul de unde toata Europa sa ia produse naturale, lapte, carne, legume, daca aceeasi bani europeni se duceau spre niste proiecte ce nu ar fi presupus optimizarea pentru volum ci optimizarea circuitului si a modului de a distribuit produsele taranului autentic.

    3. Pozitia asta de ia mai da-va-n plm de europeni e un patriotism stupid, dar trebuie sa recunosc ca ma caracterizeaza si pe mine. Insa eu sunt constient ca fara europenii astia cu guvernarile pe care le-am avut pana acum eram deja in colaps, asa mai rezistam. Cand o sa vina o guvernare normala atunci, PE AICI NU SE TRECE :))

    4. daca tot veni vorba de englezi, dupa ce in perioada mea de trai pe vatrai acolo m-am chinuit sa pictez romanul in cel mai destept, creativ, artistic, curat popor posibil, vine si singurul articol din Times/prima pagina dedicat noua:

    Tanara omorita prin exorcism…

    Ziar care mi se pune in fata cu sprancele ridicate…

    • #72

      Ei, las, hai sa nu ne mai agitam, ne meritam soarta, suntem criminali si hoti, de ce sa ne ascundem dupa deget ?

    • #73

      @vladpopa: +1!
      Ar trebui sa ne ingrijoreze motivele pentru care nu suntem primiti in spatiul Schengen (coruptia peste limita, distrugerea democratiei, mentalitatea romanilor. Si ce e si mai rau: din cauza acestor romani, sufar si eu, si familia mea, persoanele care ma intereseaza cel mai mult, de fapt. E normal?)

    • #74

      bineinteles ca s-a gasit unu sa se revolte, adica cum suntem cremenali? citeste de trei ori si poate daca faci un efort masiv ai sa intelegi ca nu am zis ca suntem infractori toti, ci doar ca primul val a fost format din plecati la dat cu jula si la munca de jos, ambele categorii neaducand nimic bun tarii unde am poposit;

      In momentul in care tu ai o imegine de lacusta, cam cate usi ti se vor deschide. Despre asta era vorba.

      Cat despre hai sa ne ingrijoram din cauza motivelor pentru care nu suntem primiti… asta e naivitate. Trebuie sa intelegem ca UE este o uniune economica, in care aia vechi investesc in cateva tarisoare noi pentru un PROFIT, direct prin contributii la bugetul UE sau indirect prin piata de desfacere, productie si asa mai departe.

      Pe UE o doar fix in pix de cum o duc romanii si cat de corupta e politica si justitia. O doar ca nu producem si nici nu cumparam destul. Daca economia ar dudui si am inghiti produse UE peste produse UE, i-ar durea in fund de coruptie si alte alea. Pentru ca asta nu se intampla, UE tot da directive, chestii normale cum ar fi furati ba, da nu tot, mai lasati si cat sa mearga treaba inainte…

      Eu sunt negru uitandu-ma cum merge statu asta, adica legile si aplicarea lor, ca asta conteaza, asta inseamna stat de drept. Nici nu stii unde stam mai prost la cat de tampe sunt legile sau la cat de prost se aplica… dar asta nu are nici o legatura cu UE ci doar cu ai nostri.

  24. #75

    Ca vanzari sunt o gramada de produse facute pentru fraieri ca noi (Romania, Bulgaria ) la preturi poate mai mari ca in Germania dar de o calitate inferioara.
    M-am facut inteles gresit se pare . Nu sunt impotriva UE . Tara noastra nu a fost pregatita pentru intrarea in UE si totusi s-a facut aderarea fiind totusi o piata de desfacere buna pentru cei din comunitate.
    Uite iti dau cateva exemple de ce nu e bine in UE si greselile noastre ca tara UE.

    1. Studentii care termina facultati la stat (bugetati pe banii nostrii) pleaca in alte state si nu se uita inapoi le e bine si gata . Nu zic sa nu plece dar o lege care sa zica “Faci la buget facultate de stat atunci 10 ani stai si practici , daca pleci mai repede platesti contravaloarea studiilor.”
    2. Plecarile gen Erasmus ale studentilor se practica in felul urmator :
    *strainii care vin , primesc cele mai bune camine, profesorii se poarte exemplar ii trec la examene usor etc. PREDARE IN LIMBA ENGLEZA.
    *romanii in alte tari – cele mai proaste camere (am un prieten care a stat intr-o magazie amenajata pentru ca nu mai aveau camere, treaba s-a intamplat in Germania ) , profesori exigenti , integrare foarte grea, predarea se face in limba tarii respective

    3. Desfa un laptop produs pentru germania si un laptop produs pentru Romania si o sa vezi diferente.

    Noi nu suntem pregatiti ca nu avem autostrazi , avem taxe mari , coruptie la vama chiar daca suntem printre primii la capturi de droguri.

    E bine in UE dar nu asa cum suntem acum , cu schengen si cu reguli bine impuse de statul roman.
    In ultimii ani romanii doar consuma si nu se produce nimic, banii se duc in alte tari in loc sa ramana la noi !

    • #76

      Mars ma cu saracii tineri plecati cu erasmus tinuti pe saltele de paie.

      Internetul, cel mai propice mediu pentru vorbit din anecdote.

    • #77

      elena ciric a avut bursa erasmus si a spus ca a fost cea mai fericita perioada din viata ei de student

    • #78

      ” Tara noastra nu a fost pregatita pentru intrarea in UE” – singura afirmatie de-a ta cu care sunt de acord.
      in rest….
      – “si totusi s-a facut aderarea fiind totusi o piata de desfacere buna pentru cei din comunitate”: nu cred ca mesajul de la Bruxelles a fost ” Romania, hai bre la noi in UE”, ci mai degraba “hai frate sa ne bagam si noi in UE, poate iese ceva” – asta de la Bucuresti;
      – studentii romani care pleaca sa munceasac in UE – ce treaba are asta cu Uniunea?
      – “profesori exigenti , integrare foarte grea, predarea se face in limba tarii respective” – asta nu pot sa comentez pentru ca nu imi dau seama daca ai zis la mishto sau a fost pe bune;
      – la laptop – cred ca si la cel din germania si la cel din romania scrie “made in china”, inca o data – ce treaba are asta cu UE?

      dar tot nu mi-ai raspuns la intrebare: ce mizerii “made in EU” iti baga pe gat imputitii aia de vesteuropeni?

    • #79

      @alexzen: Asa-i ca n-ai prea iesit din casa ? Pai in Brasov am cunoscut studenti straini prin Erasmus cazati pe Muresenilor, “in mijlocul stanii”, ca nu se cuvenea ca vedetele sa stea la camin. In loc de 250 de lei se platea 250 de euro doar chiria. DA, cazare de la facultate, nu de capul lor. Bineinteles predare in limba engleza. Ia du-te prin Erasmus in Franta sau Germania si ridica-te cu pretentii de cursuri predate in limba engleza, ca te scuipa aia.

      Am un prieten lucreaza la o firma germana foarte smechera, undeva langa Brasov. Inginerii germani ce stau in Romania sunt cazati intr-unul din top 10 hoteluri de lux in Brasov, cu mese si toate alea. Nu ma refer aici la top management, ma refer la ingineri cu aceasi functie si atributii cu prietenul asta al meu.
      Cand s-a dus el in Germania i-au bagat cate 4 insi in camera. Cum dracu ma sa te tina jumatate de an 4 insi in camera, tu inginer diplomat de varsta +25 ? Pai ne batem joc ?

      Si faze dinalea de cacat … eu nu vorbesc limba engleza tu esti obligat sa inveti germana, mi-am luat Grand Cherokee de 5000 benzina ca am auzit ca la voi nu sunt drumuri … iti vine sa le dai pumni in cap.

    • #80

      Apoi eu nu stiu straini care se imbulzesc sa ajunga la studii in romania dar stiu destui romanii care ar face orice sa plece la studii in afara tarii. Asa ca romanii fac totul pentru straini sa se simta bine cit studiaza in romania. E simplu.

    • #81

      Florin stiu oameni care faceau doctorat in Germania si teza au prezentat-o in engleza. Stiu germani veniti in canada la studii care vorbesc engleza perfect ( cu accent de terminator).

  25. #82

    @alin – chiar asa suntem toti hoti si criminali ?

    • #83

      Da ce, tu esti bun, cuminte, fara rautate in suflet, altruist, cinstit ?!

  26. #84

    @arhi – unde a fost plecata domnisoara(doamna) elena ?

  27. #85

    @alxzen nu ma cobor la nivelul tau ca o sa ma bati cu experienta care o ai .

    • #86

      Dude traiesti doar din anecdote, motto-uri si dume?

      Am fost in liceu prin commenius, in facultate prin Erasmus, as fi mers in vacante cu Leonardo daca nu as fi lucrat in tara in vancante.

      Majoritatea colegilor au mers prin Erasmus un semestru pe undeva.

      Am “lucrat” (facut practica) la departamentul care se ocupa cu Erasmus (burse comunitare), si burse in State. Astfel am avut contact cu mai mult de o persoana plecata prin Erasmus.

      Toate experiente pozitive.

      Dar intr-adevar pe internet “am eu un prieten care…”, “stiu pe cineva care…”, “am auzit ca…” primeaza.

    • #87

      Adevarat, doar ca e experienta PE CARE o are.
      ‘tu-i acuzativu’ ma-sii de scoala.

  28. #88

    @arhi – am vazut acum ca a fost plecata in portugalia(pe blog) eu vorbeam de 2 prieteni buni plecati in germania.
    Unuia dintre ei chiar i s-a amenajat o magazie (debara) din “lipsa de locuri”
    Al doilea vorbeste germana de mic a facut absolut tot in limba germana.Cand ne-am cunoscut visul lui era sa plece in germania sa ramana acolo una alta. A plecat cu erasmus si cand a zis la un moment dat ca e din romania a ramas sa isi fac proiectele de unul singur (chiar daca trebuia sa fie proiect de grup ) nimeni nu il baga in seama si dastea urate. A venit dupa un an si a zis ca nu ii mai trebuie germania si nici macar in vacanta nu mai merge acolo.

  29. #89

    Intrarea Romaniei in spatiul Schengen ar reprezenta cea mai mare prostie pentru Europa.Va dati seama ca toate ciorile,toti hotii s-ar plimba ca-n codru.Noi nu eram pregatiti nici pentru a intra in UE,dar banditii de la guvernare impreuna cu vulturii europeni,la betie,si-au dat seama ca tara noastra este un ciolan care trebuie sfartecat pana la os.Si nu va mai faceti voi probleme,putem sa intram si-n spatiul intergalactic,atata timp cat vom fi condusi de niste nenorociti,nivelul de trai din Romania nu va cunoaste schimbari majore.Daca o sa intram in spatiul Schengen,vor circula marfurile prin tara noastra,portul Constanta va fi foarte solicitat,e posibil sa depasim economia Germaniei in cativa ani.Haideti sa fim seriosi:))

    • #90

      Sa speram ca vom crapa toti, facem umbra Europei degeaba

  30. #91

    Nu sunt chiar de acord cu ideea ca altii ne-au falimentat in mod intentionat. Cel putin in agricultura am o imagine oarecum clara. Cand vorbesti de lapte exista o cota de lapte, o cantitate maxima de lapte pe care ai voie sa o predai fara sa fii penalizat. La intrarea in UE Nastase a acceptat o cota f mica pentru Romania fara sa negocieze, desi ar fi putut obtine mai mult.
    Unde se impiedica un taran? Banca nu il ia in serios si nu ii da credite, nu exista un fond special de garantare pentru micul agricultor sau oamenii nu stiu de el, cand merge sa accese fonduri sapard au nevoie de zeci de hartii si musai sa lucreze cu un consultant care ia intre 10 si 30% din acele fonduri. Reuseste amaratul sa cultive o chestie, o produce si ajunge cu ea in piata – surpriza, nu exista locuri de inchiriat in piata in schimb e plin de tigani care ii cumpara marfa la pretul impus de ei, mult sub cel de revanzare. Asta cei mici, cei mari de genul Nicolae, Prumboiu sau Culita Tarata lucreaza linistiti si cresc in fiecare an, dovada ca pentru cine are relatiile potrivite agricultura e un domeniu profitabil.
    Nu am inteles niciodata de ce privatizarea in Romania inseamna distrugere, sa ne uitam la Dacia si la Sidex, ori chiar Petrom, companii privatizate si care o duc foarte bine in timp ce altele au fost inchise si vandute la fier vechi.
    As spune ca UE nu face eforturi sa ne distruga ci doar ne lasa in pace si noi avem grija sa ne distrugem pas cu pas.

  31. #92

    pararea mea e ca nu e chiar cum zic ei. nu ne lasa deocamdata si probabil nu ne vor lasa prea curand din cauza la greci, da din cauza lor. pentru ca acolo vin tot felul de imigranti cu barca din toata lumea asta. dar cum nu exista granita terestra cu restul spatiului schengen pe astia din UE i-au durut in pix la momentul respectiv si pentru ca i-a durut in pix suntem acum noi prinsi la mijloc.

    daca ne baga in schengen pe noi trebuie sa-i bage si pe bulgari si invers, asta ar insemna un culoar liber din grecia pana in franta , germania, etc.

    e mai usor sa ne spuna noua ca suntem niste prosti decat sa-i dea afara pe greci sau sa-i puna sa investeasca in protecta granitelor

  32. #93

    e foarte ciudat sa mergi intr-o tara straina, sa-ti deschizi un business si sa angajezi cetatenii ei si sa le dai ordine. ciudat, dar al dracului de placut 😀

  33. #95

    Pentru tristii care pling dupa schengen.
    Avantajul mare era doar la firme. Atit. La restul era vax caca.
    Cita vreme granitele tarii sint pazite de oameni corupti/coruptibili, poate sa fie mama conditiilor tehnice indeplinite.
    Intreb doar atit. Ce s-a mai intimplat cu vamesii aia multi prinsi cu flagrante si cu dosare grele de spaga?

  34. #96

    Aici nu e vorba de buletin, ci de niste scutiri de taxe la granita cu Schengen.

  35. #98

    Bai, o data am si eu de munca pana peste cap si atunci se gaseste musiu Arhi sa scrie de-astea interesante…
    Coane, una la mana, englezii e saraci si n-are buletine. Eventual pasapoarte, daca preferi.
    A doua, Schengenu’ e fix pix pentru micul cetatean. Ca tre’ sa arate pasaportul/cartea de identitate o data sau nu, tot aia cam e. Beleaua majora e pentru transportatori, care stau cu zilele in vami. Zile care costa bani. Multi bani.
    A treia, Schengenu’ e o chestie foarte importanta la nivel de stat. Acceptarea in zona Schengen este un semn de incredere, ceea ce Romania nu are – si nici nu merita – in momentul de fata.
    A patra, Schengenu’ n-are nimic de-a face cu dreptul la munca.

    • #99

      Nici nu vom merita niciodata, ca suntem hoti si criminali. Si niste masochisti care nu inteleg ca pana nu scapam de “conducatori”, tot fix pix!

  36. #100

    Right. Calculatorul Felix, de exemplu, in loc de PC/Mac. Tableta… err, Allview sau cum ii zicea? Mancare de la Alimentara. Haine de la Braiconf. Incaltaminte Guban. Autoturisme Dacia. Da, hai sa fim “nationalisti”.

  37. #101

    fratilor singura solutie e pentru tarisoara asta este sa-si asculte imnul national. Noi afara sintem vazuti ca produsul politicienilor comportamentul tziganilor si vesnica furaciune romaneasca. Tendinta era cu ani in urma sa dam vina pe politicieni. Dupa ce sau schimbat citeva regimuri politice si tot nu sa schimbat nimik pe cine pusca masii sa mai dam vina? Dap….desteapta-te romine dar las’ ca merge manele si prostia pe strada cit incape…si nici macar nu ne straduim sa ne schimbam…….cite unu pe rind poate reusim pina la 20000000….mi se pare ca vb la pereti ata ete….bft…..

    • #102

      Ba oameni buni, voi sunteti nebuni ? Ce dracu, nu pricepeti ca oamenii normali sunt minoritari in tara asta ?? Majoritari sunt cocalarii, hotii, criminalii, si asa mai departe… Renuntati la ideea ca ne vom schimba in bine !!! Am impresia ca nici nu aveti idee ca e doar inceputul dezastrului!!

  38. #103

    pina nu se ridica de jos oamenii buni prea multi hoti si mafioti vor domni peste capete aplecate de prosti si de adormiti. E unul bolnav in stadiul terminal sa.si puna o boamba la burta si sa faca curatenie la marile adunari de facut bilute? Prea extremista solutia? Ginditi-va voi la o solutie mai buna ……ha!

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam