Una din marile probleme ale știrilor și subiectelor din ziua de azi este fake news. Sub umbrela așa zisului jurnalism, cea care permite orice, pentru că e libertate de opinie, poți minți, poți inventa, poți inventa inclusiv teroriști și vânzători de arme în românia, ca porcul ăla din UK și să nu pățești nimic, pentru că ești ziarist, nu?

Din păcate, ștafeta este preluată de subiectele știrilor, așa cum am văzut și, indiferent de știre, acum avem un strigăt de Petrică și Lupu, ESTE FAKE NEWS!! deși știrile sunt reale, doar că nu le convin. Complet lipsit de ajutor pentru oamenii care ar vrea să înțeleagă ceva.

Așa că am adunat niște idei despre cum să depistezi fake news. Ce trebuie să te întrebi când vezi o știre care ți se pare senzațională?

Cine face respectiva afirmație? Dacă e vorba de un site din lista asta, treceti mai departe. Nu știu dacă lista se mai actualizează acolo, așa că le las și aici.
fluierul.ro
vremuritulburi.com
nedreptate.net
expunere.com
descrieri.ro
cunoastelumea.ro
activenews.ro
aflasitu.ro
infoAlert.ro
cyd.ro
efemeride.ro
nationalisti.ro
nasul.ro
nuv.ro
social-media-romania.eu
searchnewsglobal.wordpress.com
lovendal.ro
ziaristionline.ro
yno.ro
caplimpede.ro
secretele.com
napocanews.ro
stirinefiltrate.ro
dzr.org.ro
stiri-extreme.ro
ro.blastingnews.com
onlinereport.ro
obiectiv.info
dailynewsro.com
soim.ro
gandeste.org
recentnews.ro
eufrosin.wordpress.com
criterii.ro
reporteronline.net
lupuldacicblogg.wordpress.com
incorect.org
stireazilei.com
flux24.ro
deretinut.net
ziaruldegarda.ro
presalibera.net
teinformam.ro
perfectmedia.tv
stiriblana.pw
impactpress.ro
us24.ro
sokant.ro
comunitatea.stampenet.com
stirea.ru
oliviasteer.ro
comisarul.ro
luju.ro
exclusivenews.ro
infopuls.ro
invectiva.ro
explozivnews24.ro
alternativenews.ro
exclusiv24.ro
rol.ro
grupul.ro
stiripesurse.ro
romaniatv.net
antena3.ro
curentul.info
justitiarul.ro
stiri.rol.ro
dcnews.ro
rdo.ro
bzi.ro

O altă întrebare ar fi Ce motiv are difuzorul să dea respectiva știre? Care este backgroundul ei? Care este cel al publisherului? Dacă găsiți legături între ele, mergeți mai departe, e fake news.

Ca idee, orice știre importantă este și trebuie să fie verificabilă. Dacă o vedeți dată cu Surse din cutare loc ne spun, stați calmi. Știrile pe surse nu sunt știri. O știre neverificabilă nu e știre. Iar servitele securistice tip Tolontan nu sunt știri.

Iar când verificați știrile după mai multe surse, aveți grijă să nu fie așa numită labă în cerc, cea care se foloseșe la prostit anti vaxeri. Situri care se citează reciproc sau prin terțe părți, care rostogolesc aceeași minciună, dar cu linkuri, ca să pară important.

Și ce e mai important, gândiți cu capul propriu. Chiar dacă ce citiți sună fix pe ce credeți voi, gândiți înainte, nu vă lăsați prostiți. Dacă e prea bun ca să fie adevărat, este, cu siguranță, o minciună.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

52 comentarii Adaugă comentariu

  1. Sau dacă ai mai citit despre asta in cărțile lui Pavel Coruț(octogonul, om-mani-pade-hum, steaua cu 10 colțuri).

  2. #2

    Ooo, nici pe sfert nu cunosteam. Nu credeam ca sint atitia nebuni in slujba prostiei. youtu.be/dmi-FvTlfvk?t=3110

  3. #3

    Cel mai nasol este insa fake news oficial:
    Statul roman condus de PSD zice ca au crescut chestii si au scazut chestii, cum ar fi somajul sau nivelul de trai.
    Nu, n-a scazut somajul. A scazut numarul celor din registrele ANOFM.
    Si a scazut si numarul salariatilor.
    Iar nivelul de trai … well … consumam mai putina apa rece.asta inseamna ca ne spalam mai putin, ca centralele de apartament fac apa calda cu apa rece.
    S

    • Ministerul Belsugului (Ministry of Plenty)

    • statul roman condus de oricine foloseste acelasi algoritm cand raporteaza numarul somerilor.

    • ‘consumam mai putina apa rece…’
      pai si nu e bine ? inseamna ca transpiram mai putin pentru ca muncim mai putin pentru ca ne permitem mai multe :))

    • #7

      Algoritmul nu e prost. E convenabil pentru ei.
      Anul trecut am gasit ca din 3000 de uat-uri, somajul a scazuse in 1800, stagnase in 300 si crescuse in restul. Per total, da, dadea pe minus.
      Erau comune in care somajul era pe minus cu 500 de suflete. WTF?!

    • n-as fi asa de convins, cand creste numarul nu mai este convenabil, poate e o chestie de statistica sau de simplificare.
      te poti uita pe evolutia numarului de salariati, 4.44 mil in 2012 – 5.57 in 2019. astia de la psd trebuie sa angajeze alt pr.

    • #9

      @ rv
      la casa nationala de pensii au numarul de asigurati. cred ca ala e indicatorul corect pentru fenomen: mai 2019 ( ultima luna cu date in sistem ) = 6.118.836
      Mai 2016 = 6.000.161
      Cresterea este insignifianta pentru cit se lauda ei.
      In cazul Galatiului, de exemplu, de la 10.161 angajatori cu 125.535 angajati in 2016 am ajuns in 2019 la 10.182 cu 121.784 angajati acum.
      Diferenta 2019 vs 2016, luna mai la luna mai:
      In 21 de judete numarul angajatilor creste cu +157.571 ( In Bucuresti cu +47.327, Timis + 19.795 ) dar in 21 de judete scade cu -38.896 ( cea mai mare scadere in Hunedoara -8.000 )
      In medie e bine dar ne frigem la o mina si ne degera un picior.

    • nu stiu care e cifra corecta, vad te pricepi mult mai bine ca mine. psd e la putere din 2012.

  4. I-am instalat pe nv la un vecin o extensie de asta în chrome ca numai tâmpenii citea si ma obosea de acum cu tâmpeniile lui, u mai știam cum sa-l evit.
    De când când cu chenarul rosu si avertismentul liniște si pace, nu mai ciripea nimic probabil nu mai știa ce sa creadă 😀

  5. „așa numită labă în cerc, cea care se foloseșe la prostit… care se citează reciproc sau prin terțe părți, care rostogolesc aceeași minciună…” sper că nu faci referire la pasajele și citatele din Biblie, dar mai ales Noul Testament.

  6. #13

    De cativa ani sunt in alerta din cauza alunitelor, care au inceput la un moment dat s-o ia razna. Pieptul meu e peticit din loc in loc ca un animal de plus vechi, la care nu vrei sa renunti si-l mai tot cosi pe colo-colo 😀 Imi vine sa plang dupa ce am luat lista aia de site-uri la rand si am ajuns pe oliviasteer.ro, care invita oamenii sa nu mai foloseasca produsele de protectie solara, ca de la ele se face cancer. Si nu plang din cauza ei, ci pentru oamenii aia din comentarii..

    • #14

      Fa-ti o harta la un specialist si urmareste-le evolutia. Eu mi-am mai scos din cele care ma deranjau, fara probleme.

      Bai si hackerii astia etici pierd vremea de pomana. In loc sa faca un bine omenirii si sa puna niste floricele pe site-urile de mai sus, ei cauta bug-uri prin Android si iOS.

    • #15

      @varucu i’m on it, am colectie de CD-uri deja 😀

  7. care e motivul pentru care a fost creat siteul ? cine e in spatele siteului ? care este backroundul lor ?
    de ce antivirusul il blocheaza ? de ce nu am auzit de aceste siteuri ?

    subiectul este foarte greu, nu cred ca o lista rezolva problema sau limiteaza expunerea la fake news. o solutie mai sigura ar fi limitarea consumului de stiri.

  8. Oliviasteer.ro un site de fake news? Aceste vorbe ne doare! Adică mămăliga vârtoasă nu vindecă definitiv cancerul?!

  9. #18

    @dny … nu e bine
    Ca ma uit la televizor si vad ca reclamele la chestii impotriva paduchilor sunt aproape la fel de multe ca reclamele la alifie pentru ciuperca piciorului …

  10. #19

    Lista aia e foarte incompleta fara rtv, digi24 si inca vreo 10 site-uri pe putin dar singura cale de a afla cat de cat adevarul in unele cazuri e sa te uiti la extreme. A3 si realitatea de exemplu. Stirea reală e undeva la mijloc.

  11. #20

    as baga si inliniedreapta.ro la lista de fake news, au inceput sa bage boost pe facebook la tampeniile lor de baietei de dreapta, mai nou ii copiaza pe americani la negarea incalzirii globale (desi au dat-o cotita si nu direct), plus papaneamtu explica la toti ce misto e in Romania si ca toti ar trebui sa se intoarca aici

    • #21

      ‘incalzirea globala’ este un fenomen mai degraba religios daca se poate nega. Din punct de vedere stiintific ceva este demonstrat sau nu. Ceea ce s-a demonstrat este ca pe o suprafata limitata a globului, in ultima suta de ani, au existat modificari in sensul cresterii temperaturii aerului/apei (dar existand si minime locale). Dar de asemenea este demonstrat ca in ultimele mii de ani au existat perioade cu mini-ere glaciare responsabile de foamete la nivel global.
      Adeptii fenomenului ‘global warming’ au schimbat chiar apelativul pe ‘climate change’ de cativa ani. Ca parca nu stim ca vremea e schimbatoare.

  12. #22

    Mah, eu unul daca vad un post sponsorizat pe facebook deja incep sa imi pun intrebari. Nu inseamna neaparat sposnorizat = fake news dar din ce am vazut in ultima vreme la majoritatea cam asa e.

    • #23

      eu sponsorizez posturi in mod curent. nu pun fake news

    • ia intreba tu pe adminul de la fluierul.ro daca articolul asta e fake news sau nu ?

    • #25

      N-oi pune tu fake news, dar crede-ma ca la mine in feed 90% din post-urile sponsorizate sunt tot felul de site-uri dubioase (de genul celor din lista).

    • #26

      Si cand zic 90% ma refer la cele legate de politica, le-am exclus pe alea cu blog-uri de travel, lifestyle sau carciumi/restaurante. 🙂

  13. Daca e cnn/timesnewroman/nytimes/washingtonpost/msnbc, + stirea e anti-trump, e probabil fake news.

    Daca e Fox News + stirea e pro-trump, e probabil fake news.

    Daca e antena 3/realitatea + stirea e anti-DNA sau pro PSD, e probabil fake news.

    Daca e guvernul Romaniei + stirea e pro-guvern, la fel, in proportie de 90% sunt sanse sa fie fake news.

    Sincer, nu vad motive pentru care merita urmarite stirile. Cel putin in ultima vreme toti mint in propriul interes. Ori asta, ori in ultima vreme m-am desteptat eu.

    Ca divertisment nu merg, ca mai mult te streseaza.

    Iar stirile importante, cum ar fi ca Iranul duce vreo 5 razboaie mascate in toata peninsula arabica in incercarea de a controla tot OM, oricum nu sunt acoperite.

    • de unde iti iei info despre razboaiele mascate ale Iranului ?

    • Hai bre, nea Grigore, nu-l crezi matale pe Bret Stephens? :))))))

    • @rv

      good question.

      nu mai stiu unde am vazut prima data chestia, a fost demult. Intre timp la dosar s-au acumulat o tona de fapte care verifica ipoteza. Toate semi-ignorate de mass-media, ca ei aveau altceva de demonstrat.

      Dar justifica asta uitatul la stiri? Nu prea. O sa afle si masele ce face Iranul peste vreun an, doi 🙂

    • eu nu sunt asa de sigur, imi aduc aminte de Irak si armele chimice.

    • #32

      Da, propaganda shiitofobă (hă hă) împotriva Iranului mă exasperează și pe mine.

      youtu.be/-05qe1MF5Pg

    • well, daca vrei sa verifici toate informatiile is semi-publice. Media a publicat toate stirile pe pagina a treia, dar nu a facut legatura intre ele.

      e usor sa afli nici de ce s-a format Statul Islamic dupa retragerea lui Obama, ca sunitii din Irak s-au plans destul de ce le faceau ceilalti de la guvernare.

      Dealtfel genial domnu’ Obama, cand a decis ca minoritatea oprimata siita trebuie lasata la conducere. Vedeti voi, nu era deloc evident sustinerea carui stat vecin (Iran) o va cauta noua conducere. Important era ca oprimatii sunt asa, un fel de sfinti martiri si deci se vor comporta bine fata de fostii opresori.

      poti afla si de ce armata irakiana foarte bine inarmata (siiti) a fugit ca din pusca din nu mai stiu ce oras (sunit) fara sa traga un glont cand a venit ISIS (alti suniti), desi mass-media a zis ca ar fi inexplicabil 🙂 🙂 🙂

      e destul de usor sa gasesti pe youtube cum lupta iranieni impreuna impotriva ISIS, ca si-au facut propaganda de razboi din participarea la razboiul din Siria.

      mai is o tona de ele. Under-reported and overlooked is cuvintele cheie. Dar e pierdere de timp.

    • #34

      Maithun,

      Propaganda targeteaza regimului nu cetatenii. Cetatenii sunt victime colaterale dar ar fi foarte gresit sa inchizi ochii la abuzurile unui regim represiv. Campaniile de ura culturala sunt finantate cu bani din industria petroliera si armament de o gramada de grupari.

      Da numai un ochi pe contul de twitter a lui Colin Andersen: twitter.com/cda sa vezi cate rahaturi face regimul din Iran impotriva cetatenilor. Omul face research de foarte mult timp pe situatia de acolo.

    • Pana la razboi e cale lunga. Vezi ca e si un tip Snowden care vb chestii nasoale.

      Esti sigur ca propaganda nu targeteaza cetatenii ?

  14. #36

    frumos cred ca ar fi, ca aceste site-uri sa intre sub o extensie de chrome pe care o downloadezi legal de pe chrome store iar cand intri pe aceste site-uri sa iti apara mare undeva ca acest site se afla intr-o lista!

  15. #42

    principalele site-uri de fake-news:
    stirileprotv.ro (- in special promterista esca : recursul compensatoriu nu elibereaza oameni din inchisoare, ci un judecator; modificarile la legile justitiei – care nu au fost facute etc)
    www.realitatea.net
    www.gandul.info

    www.digi24.ro
    restul e cancan

  16. nu ma prind eu sau e pe bune ?

  17. #44

    Lipsesc din lista impact.ro și descopera.ro – nu tot ce postează este fake, dar fix alea care mint în draci ajung virale și-mi înțeapă ochii prin social media.

  18. Dar de cerin.ro zice cineva ceva? Ca mereu mai impedic de el când degetul meu greșit apasă r in loc de t

  19. #46

    @MacGregor: de unde ai scos-o taică pe aia cu șiiții minoritari în Iraq? O scoateti la înaintare – marota asta, ca și multe altele, pentru a mai da o copită în politicile “leftiștilor” sau cum le spuneți voi? Abordarea asta în cheie ideologică e rudă de sânge cu pusul botului la toate tămpeniile….

    • ai dreptate la faza asta, imi cer scuze. M-am lasat purtat de val.

      Dar imi mentin partea cu razboaiele prin proxy purtate de Iran impotriva Arabiei Saudite si a sunitilor in general in tot OM.

  20. #48

    La lista aia poti sa adaugi si CNN,NY Times,Guardian,Deutsche Welle,BBC,France24,Washington Post,LA Times,France Press,Russia Today,China Broadcast Channel,El Pais,Der Spiegel,Le Figaro,USA Today,Bloomberg Channel….e o lista interminabila-pentru toti astia,jurnalismul nu inseamna relatarea stirilor,ci interpretarea stirilor in nume personal sau editorial….daca li se da peste bot,argumentat,toti latra acelasi rahat -“n-am fost bine intelesi” sau “ s-a strecurat o mica inadvertenta,ne cerem scuze,autorul articolului(emisiunii) a fost mustrat (dar nu dat afara)”…..

  21. #49

    In urma cu 100-200 de ani unii credeau povesti si ‘demonstratii’ cu perpetuum mobile. Acelasi tip de oameni vor crede fake news. Nimic nou sub soare. NU exista sa-i ‘vindeci’ pe toti de asta (se cheama credulitate, nu neaparat insotita de lipsa de inteligenta).

  22. #50

    daca n-ati vazut documentarul “the family” pe netflix il recomand, intr-un episod e vorba despre coalitia si referendumul de anul trecut. nu ca nu s-ar fi stiut de unde vin ideile, lobbyul si banutii, dar merita vazuta toata ingrengatura.

    • #51

      Manipularea referendumului a venit din partea opusa, adica cei care au zis ca e referendumul lui Dragnea au facut manipularea. “Bani” au venit de la culte in special biserica ortodoxa si biserica catolica. In rest referendumul a fost generat de gruparile nationaliste care au strans si semnaturile. Fake Newsul a fost tocmai povestea cu PSD-ul care vrea sa fure voturi din urna referendumului si sa le transfere la “Dragnea” (cat de idiot poate un om sa fie sa creada asa ceva ?)

      Sa nu uitam ca referendumul fusese demara cu 3 ani in urma ….

  23. #52

    ziardecluj nu se pune?