Se pare că, în sfârșit, ceva ce ne doream de când a venit revoluția asta democratică, se va îndeplini.
Ponta a zis că de luni intră în vigoare prevederea că TVA-ul se încasează la plata facturii. Pentru cei ce nu înțeleg, dacă de exemplu emiteai o factură de 100 000 euro, cu tva 24%, din momentul emiterii facturii tu deja erai bun de plată tva 24 000 euro, pe care trebuia să îi plătești până la sfârșitul lunii. Asta deși tu de fapt încasai banii pe factură probabil peste 90 de zile, și asta în cazuri frumoase. Știu firme care în 2009-2010 se apucaseră să emită termene de plată de 6 luni. Pentru că puteau. Vă dați seama cât de falimentar era pentru o firmă să fie corectă.
Parcă încep și eu să iau în serios înființarea unui SRL. Din nou.
Deși săptămâna trecută am auzit de un prieten care își va da firma de gard, pentru că s-au gândit vajnicii controlori de la finanțe șă treacă pe la el. Și are de ales între a falimenta fizic, plătind amenzile idioților, sau să falimenteze scriptic și să se spele pe cap finanțele cu firma în stare de faliment.
În fine. E un început.
NOU
Aleluia, in sfarsit o masura cu cap. O prietena de la banca imi povestea ca sint sute de firme cu conturile poprite de ANAF din cauza asta.
NOU
Si tu Arhi crezi tot ce spune? Proiectul de lege este in discutie/lucru de ani de zile. Chiar daca s-ar adopta legea n-ar putea intra in vigoare asa repede. Nu exista softuri pt asa ceva, nici la finante nici la firme. In plus modificarea ar trebui sa se faca la inceputul unui an fiscal.
Pe net n-am gasit decat mentionarea asta: m.avocatnet.ro/mobile/m%7Carticol?a=29646
Scuze ca linkul e asa dar sunt pe mobil…
NOU
DA, asta chiar este o decizie foarte buna pentru mediul de afaceri.
Marea problema era cand tu nu mai incasai factura deloc (am vazut o groaza de tepe cand lucram in distributie fmcg). Plateai din buzunarul tau, desi nu incasia nimic
NOU
tva e una dintre putinele taxe pe care o firma (relativ) corecta nu le poate eluda. in principiu se poate amana un pic plata, dar nu cu mult. asta face ca in incasarile bugetului tva-ul sa fie o componenta majora. in cazul pe care il prezinti exista si varianta in care nu mai incasezi niciodata factura! deci bugetul ar fi “lovit” cu 24% din tzepele incasate de firme, si nu sunt bani putini. in plus plata tva la incasare ar decala destul de mult incasarile statului ceea ce pe praful asta ar fi o problema majora.
deci chiar daca este o masura de mare bun simt economic (sau tocmai de aceea) ma tem ca nu se va intampla prea curand in romania. este doar inca un caz in care cineva vorbeste fara niciun fel de suport.
NOU
@Ionut Popescu: si daca se pastreaza sistemul actual, si foarte multe firme dau faliment sau nu platesc TVA-ul pentru ca nu au de unde, bugetul de stat nu pierde mai mult? Daca se inchid firmele, rezulta somaj, rezulta si alte contributii pierdute pentru buget, plus cheltuieli mai mari (somaj, asistenta medicala gratuita, etc.). Banii trebuie sa se miste ca sa produca profit, si ei se misca prin firme. Daca blochezi firmele (incasezi TVA-ul inainte ca firmele sa-si primeasca banii pentru care platesc acel TVA), ai mai mult de pierdut, ca stat.
NOU
Complet de acord cu tine, considerand sistemul fiscal actual si importanta TVA plata la incasare nu se va implementa prea curand.
Eu o vad ca parte din vechea tehnica de mutare a atentiei de la vechile subiecte (plagiat, incalcarea constitutiei) la unele noi.
NOU
Da, asta suna bine. Asa ceva asteptăm de la guvernul Ponta, nu aberatiile de pana acum.
NOU
daca emiteai o factura de 100000 euro erai bun de plata 19354.84 euro.
NOU
Cred ca a omis sa spuna ca emitea o factura de 100.000 euro fata TVA
NOU
Valoarea serviciilor = 100k EUR. TVA = 24%. Bun de plată: 19.354,84 EUR. Seems mathematically legit!
NOU
Mai baieti, cand negociezi un contract te intereseaza cu ce ramai tu. TVA-ul aferent acelei facturi nu este al tau, atata timp cat il vinzi (emiti factura). Cand am zis ca emiti o factura cu o valoare de 100k fara TVA, inseamna ca valoarea facturii este 124k cu TVA (dupa cum stiti pe factura apare pretul atat cu TVA cat si fara TVA).
NOU
io cred ca bate campii
aplicarea va inebunii toti contabilii si va duce la scaderi masive ale incasarilor catre buget.
Incepe sa spuna ce vrea poporul sa auda.fara nici un fundament.
NOU
100 000 era valoarea fara tva
NOU
daca se aplica treba asta ma duc sa votez la referendum…si o sa-i iert pe jumatate pentru ca au pus-o pe Androneasca la educatie (dar numai pe jumatate). Sant fara cuvinte…
NOU
Mike, las-o pe Androneasca la educatie, tu mai uita-te putin prin carti, indiferent cine e ministru ca nu prea le ai cu gramatica.
NOU
ce vrei draga, pe vremea mea…ehei, dac-ai sti tu…
NOU
e campanie electorala bre, Arhi!
stai tranchilizat!
NOU
nu cred ca se va intampla prea curand. Ar fi o chestie de mega bun simt, dar avand in vedere corzile in care e statul rroman acuma, sa bagi decizia asta oricat de bine venita ar fi pentru mediul de afaceri, cred ca se va lasa cu probleme majore.
Asta e o chestiune cu bataie lunga, plus ca ar trebui luate multe altele pentru stimularea muncii, infiintarea de firme, angajari de personal, scutiri de taxe pe profit reinvestit, etc… ca sa vedem in cativa ani o revigorare, nu …maine. Pana maine se alege praful ca nu are cine sa sustina status asistential (pensionari, asistati, copii, handicapati, revolutionari si lista poate continua.)
Poate daca s-ar fura mai putin si am pune oasul la treaba, am face si noi autostrazi cu 7 mil/km ca bulgari, am aduce investitori in tara, am consolida invatamantul/sanatatea…. oh wait astea sunt masuri de dreaptea….
NOU
Asta ar trebui sa se intample si cu impozitul pe profit. Am platit la impozite pe facturi neplatite de m-am plictisit. Ca asa se platesc facturile la noi, dupa 1 an.
De aia mi-am facut PFA, sa o mai lungesc, sa aiba timp un an oamenii sa plateasca facturile.
NOU
Citind articolul, am fost sigur ca voi gasi printre comentarii un bou ca “nutecred”.
@nutecred: Boule!
NOU
nu stiu cum naiba se face ca, scriind comentariul, eram sigur ca o sa se gaseasca unul marius care o sa ma faca bou.
NOU
nutecred » hahahahahahahagahahahahahahahahahaa
NOU
@cata: tu vorbesti cu vocea ratiunii. eu personal nu te pot contrazice. problema este ca legislatia romaneasca (sau fiscul din romania) incep exact acolo unde ratiunea a obosit de mult…
ca sa fie mai clar: m-as bucura nespus sa se intample asa. eu lucrez intr-un domeniu unde termenii contractuali de plata sunt in medie la 200 de zile. platile reale au un termen mediu de aproape 270 de zile si un mare numar de clienti intarzie inca si mai mult. plata tva la facturare face ravagii cu cash-flowul firmei.
doar o informatie suplimentara: masura va trebui aprobata formal de fmi inainte de a putea fi aplicata.
NOU
ionut, despre ce domeniu este vorba? numai in business-ul cu statul am auzit de asemenea termene de plata.
in rest, clientii in romania platesc de-obicei inainte de a primii serviciul sau produsul…:-)
NOU
@hary
cred ca e farma.
clientii persoane fizice platesc la incasare. banii multi circula cu termene de plata halucinante.
NOU
Nu mai visati, n-o sa se intampe nici Luni, nici mai tarziu.
NOU
e praf in ochi. si nu schimba prea multe. nici pentru mediul economic, nici pentru bugetul statului.
inainte daca emitea-i o factura pe care nu reuseai sa o incasezi, trebuia doar sa aduci dovada ca ai somat de cateva ori si ca nu s-a intimplat nimic, si nu ti se calcula TVA de plata pentru suma neincasata.
daca stiai sa documentezi tzapa, nu faceai gaura in lichiditati.
avand in vedere ca in mediul de afaceri din Romania nu se face nimic fara o garantie a platii, nu vad unde este avantajul pentru intreprinzatorul autohton.
masura asta este doar pentru a impresiona electoratul, ca se face ceva pozitiv pentru mediul economic roman.
deci, praf in ochi.
NOU
+1, hary
NOU
Nu-i adevarat, TVA-ul il platesti acum oricate somatii ai face. Poti sa-i dai in judecata, sa le faci ce vrei tu, de plata TVA-ului nu scapi. Scapi (il deduci practic, ca de platit l-ai platit de mult) de TVA abia dupa ce firma respectiva e radiata ca urmare a falimentului, cu conditia ca tu sa fi fost parte in procedura de faliment. Care procedura, apropos, dureaza mult si nu poti sa o demarezi tu daca nu ai o creanta mai mare de 45.000 lei. De multe ori se intampla ca procedura sa nu poata fi deschisa de nimeni chiar daca teparii au dat sute de tepe.
Plata la incasare este, cred, cea mai buna masura de la cota unica incoace.
NOU
hary, nu e vorba atat de facturi neplatite cat de facturi intarziate, si acolo nu prea ai ce sa faci. Fiscul nu sta sa vada ce si cum pentru fiecare caz in parte: vede doar TVA neplatit si pune poprire pe conturi, si in momentul ala te-a blocat. Cat despre garantii de plata, cred ca vorbesti de lucuri sfinte. Daca le-as cere clientilor mei garantii de plata, as iesi de pe piata in 2 timpi si 3 miscari.
NOU
Hary, inteleg ca pentru tine obtinerea de lichiditati nu presupune costuri? Da, inainte plateai TVA-ul imediat ce emiteai factura, si daca factura era platita in 6 luni tu practic creditai statul cu valoarea TVA-ului in cele 6 luni, scutindu-l de cheltuielile necesare obtinerii de lichiditati – timp in care, evident, tu suportai cheltuieli legate de obtinerea de lichiditati.
Mai mult, inteleg ca tu nu ai costuri cu personal etc, si nici costuri re ‘documentarea tepei’, toate astea sunt complet gratis.
Cat despre facturile neplatite cu TVA neincasat ever, hai sa nu intram in discutii, era extrem de greu sa recuperezi ceva. Cu alte cuvinte, esti complet pe langa.
NOU
Jordan » da-i peste nas, al naibii neofit!!
NOU
@arhi – ok, ok, poate am exagerat putin, si sunt convins ca a trecut macar prin unele dintre problemele ridicate de mine, dar pare a avea o abordare de genul ‘daca o face usl-ul nu poate fi atat de utila’, ceea ce e enervant.
Majoritatea companiilor gen service providers pe care le stiu eu au probleme cu cashflow-ul din cauza platii TVA-ului la emiterea facturii. Si da, in industria farmaceutica, unde termenul de plata e de 200-300-350 zile (in practica, nu in teorie), chestia asta te poate afecta serios.
NOU
arr, jordan, cata, da aveti dreptate, recunosc….
plata tva-ului la emiterea facturii poate afecta cashflowul, intr-adevar.
de aceea in Romania facturile se platesc la maxim 5 zile sau si mai uzual la livrarea serviciului sau produsului. ok, nu este o situatie fireasca si normala sa platesti tva pe ceva ce inca nu ai incasat, insa in opinea mea sint solutii, iar un business solid si functional nu intra in dificultati de supravietuire din aceasta cauza.
ce am vrut sa subliniez este ca aceasta facilitate care poate ca intra in vigoare, poate nu, este de fapt o intoarcere la normalitate, si nu o masura de stimulare a economiei cum ne este vaduta de USL.
usl ne da o pseudofaciliate si ne ia bani mai multi pe CAS.
wunderbar. intelegeti acuma de ce zic ca e praf in ochi?
sint curios daca voi primii vreo replica ca sint basist…:-)
arhi, cum adica neofit…? 🙂
NOU
hary » radeam de jordan:)
NOU
arhi, baza cu jordan am inteles, eu nu am inteles ce inseamna teofit..:-)
asta este, recunosc ca nu as lua bacul la romana….
NOU
hary » dexonline.ro/definitie/neofit
NOU
@Hary, arhi: inteleg de ce ati rade de mine, sunt un biet avocat care din chestiile astea imi castig existenta, nu e ca si cum le-as cunoaste, sau nu la nivelul la care le cunoaste un patron adevarat :).
Cazurile in care produsele / serviciile sunt achitate in 5 zile sunt, in marea lor majoritate, cazurile in care clientii sunt mici – persoane fizice, PFA-uri, firme cu pana la 3 angajati etc, valoarea facturilor fiind relativ redusa. In schimb clientii mari – corporatii multinationale, lanturi de supermarketuri etc etc etc platesc factura doar dupa ce e aprobata intern, chestie care, in functie de valoarea facturii, dureaza pana la 30-60-90 de zile. Merita mentionat ca, in general, clientii astia sunt si cei care au de plata facturi mari. A se vedea si Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare unde, pentru a rezolva problema asta, e prevazut expres ca toate produsele alimentare livrate vor fi achitate in termen de 30 de zile… evident, asta nu a rezolvat problemele in piata, lanturile gen Metro etc platind facturile tot in 3-4 luni.
NOU
Jordan » mane, era o gluma, nu radeam a ai fi tembel, da-o-n ma-sa
NOU
Jordan, cum ai dedus tu ca as fi ras de tine? chiar ti-am dat mai sus dreptate intr-o anumita privinta.
iar despre subiect, cred ca am zis destul amandoi, lucrurile sint deja clare.
cel putin pentru mine.
NOU
Momente fericite pentru firmele de distributie si depozitele en-gross 🙂
NOU
La rrrtv aseara, intrebat fiind despre proiectele usl daca pica base.
Cu ce plm incalzeste asta pe alegatorul de rand?!
Si nici macar nu stia sigur daca o sa fie implementata masura. Inca se studiaza…
Sa-i futingura pe toti, sau cum s-o scrie…
NOU
Nu ştiu nu mă pricep la tva, la facturi, chitanţe d-astea, dar şpaga e sfântă tată. Să dai şi să iei şpagă. Şpagă tot o să se dea şi0-o să se ia, cu tot cu legile lor. Io când merg cu taxiul zic dacă vrea să-mi dea bon, chitanţă, zic: dă-te mă în pula mea, lasă aşa, n-am nevoie, ia aici la şpagă. Cât face cursa? 15 lei? Ia o hârtie de 50 lei şi zi bogdaproste.
Mă duc în restaurant, mănânc, vine nota 100 lei, las 50 lei la şpagă. Vine 300 lei- las 200 lei la şpagă.O singură dată am lăsat 1 leu la spagă , că mi-a adus ciorba rece cu întârziere. 2 monede de 50 bani. Mă ţine ăla minte toată viaţa :))
Parchezi maşina, pac laşi la băieţi 20-30 lei la şpagă. Laşi şi 50, 100 dacă te ţine.
NOU
se baga tva la inchisoare ? foarte bine i-au facut domnilor ! si-a batut joc de noi atata timp , nenorocitu’ dreacu
NOU
După cât laşi la şpagă se vede ce şmecher eşti. şi CUM laşi spaga contează. Că dacă o dai aşa timid… eşti varză. Mă duc m-aşez pe o terasă, strig chelner. Vine, nici n-apucă să ciripească şi zic scurt- un fresh de portocale. Si doua coca cole la jumate la pachet. Coca colele le pui intr-o punga,da? Ai grijă.Pac. Nici nu m-am uitat cat costa. Mi-aduce, zic merci. Dau freshu pe gât. Bag mâna-n buzunaru drept de la pantaloni, scot teşcălău şi încep să răsfoiesc- una, două, trei, patru, cinci, şase … Mă uit aşa la chipu lu Caragiale de pe bacnota de 100 lei… Bă şi trag una din teşcălau cu Caragiale. Bă şi-o pun sub pahar. Mă ridic dau să plec, trec pe lângă uşa restaurantului, dau să ies, fluier scurt ca pitpalacu, şi îi fac semn din deget- ,,du-te mă că am lăsat acolo”. Aşa se lasă la şpagă.
NOU
1. Conform declaraţiei lui Ponta se plăteşte TVA-ul la încasarea şi nu la emiterea facturii doar dacă încasezi banii în cont şi nu cash. În realitate nu ai de unde şti pentru sume sub 5000 lei cum va plăti clientul decât dacă îi impui să plătească prin bancă. Cum îl obligi asta?
2. În cazul în care s-a plătit TVA la emiterea facturii şi clientul a dat faliment, cum mai recuperezi TVA-ul?
NOU
Mda.
Sa vezi distractie cand platesti/ti se platesc partial facturile… Muhahaha
NOU
@Ionut,
Si daca ai o factura de 10.000 lei, si clientul iti achita 5000 lei prin banca si 5000 lei numerar (dupa 2 luni, cam asa) cam cand sa platesc TVA-ul? De fapt, intrebarea asta tb sa i-o adresez lui ponta…
Chestia asta implica atat de multe situatii…
NOU
@anv: corect la ambele tale observaţii
NOU
corect un rahat, observatii de kkt facute de habarnisti. incasarea facturii si implicit a tva se dovedeste in contabilitate fie prin extras de cont fie prin chitanta, atasate facturii. cind arata extrasul ca ai luat banii – platesti tva; cind arata chitanta – platesti tva. cit de greu e sa iti dai seama de chestia asta? bai donald trumpilor, doctori in capitalism, alte situatii “imposibile” mai gasiti? in toata lumea civilizata taxele se platesc la incasare, numai noi, inteligentii, gasim probleme la treaba asta.
NOU
Amice, eşti idiot? Dacă se aplica măsura pentru ambele tipuri de plăţi (numerar şi tranzacţie bancară) era foarte ok. Dar când tu mai mult îi ameţeşti pe oameni sub pretextul combaterii evaziunii (deşi se ştie că Statul Român în general şi ANAF-ul în special sunt cei mai mari evazionişti) seamănă a lege pentru prieteni.
NOU
ba circotasii pulii, sunteti idioti? asta e cea mai buna masura fiscala probabil din ultimii 10 ani si voi va intreceti in imbecilisme ca nu e buna ca se intimpla aia si ailalta? cit de prost sa fii ma, cit de prost…
NOU
Tu ai avut vreo firmă în viaţa ta, ai plătit vreun impozit ca noi, sau doar te caci pe tine?
NOU
nuuuu, tu esti singurul din lume care plateste impozite si are firma.
NOU
Se pare ca voi uitati ca in orice tranzactie sunt doua parti. Cititi articolul pana la capat: plata TVA la incasarea facturii si deducerea TVA la momentul platii.
Voi doar va ganditi la termenele de plata de 200 zile ale clientilor vostri. La fel se gandesc si ei, ei isi puteau deduce TVA. Acum nu-si mai pot deduce.
Mare branza, intotdeauna in tranzactie cineva scapa de plata si cineva se incarca cu o plata. Acum doar va fi partea cealalta, atata tot.
Si influenta asupra bugetului e ZERO. Pentru ca intotdeauna sunt doua parti in tranzactie.
Masura asta e data pentru firmele de partid, mai nepriceputilor. Aia care lucreaza cu statul. Acolo e cheia, pentru ca statul plateste tarziu si statul nu e platitor de TVA. Acolo se simte. Adica e data ca sa convinga firmele “alorlalti” sa ii sprijine si sa cotizeze.
NOU
si daca cel mai mult vor beneficia cei care lucreaza cu statul (tocmai pentru ca statul este cel mai mare datornic din romania) inseamna ca nu e buna?
NOU
Inseamna ca este o masura electorala. Nu ca i-ar pasa cuiva de mediul privat. Praf in ochi.
NOU
nicuP, bravo ai explicato mult mai bine decat am putut eu.
coerent, logic si corect. inca odata felicitari. beau o bere pentru asta.
NOU
masura electorala? in democratie? nuuu, niciodata,
indiferent de electorale, este o masura foarte buna care poate rezolva macar in parte blocajul financiar existent pe piata tocmai din caua tva.
NOU
keep trolling
NOU
Nu-i vorba de niciun blocaj. Pana acum, plateau cei care facturau. Acum, cei care factureaza vor plati doar daca incaseaza, iar diferenta va fi platita de cei ce au primit factura si nu au achitat-o. Aceeasi suma ajunge la stat, aceeasi suma pleaca din mediul privat. Efectul global e nul, atat pentru stat, cat si pentru mediul economic, cu exceptia mediului economic conectat la robinetul statului.
NOU
si mediul economic care lucreaza cu statul nu trebuie sa existe?
NOU
Absolut, nu. Pentru ce pula calului trebuie unii de la stat sa rasneasca bani? Daca am nevoie de ceva, cumpar EU, nu am nevoie sa cumpere ei de zece ori mai scump si sa-mi dea si mie a zecea parte, cica “gratis”.
NOU
deci statului sa-i fie interzis orice fel de achizitie? tu realizezi ce spui? a, sau probabil realitatea te-a ocolit pina acum?
NOU
Nu prea cred. În orice caz nu va fi chiar așa de simplu. În primul rând că legislația legată de TVA trebuie să fie conform Directivei CE 112/2006. Orice abatere, limitare sau modificare a termenelor de exigibilitate ori introducerea unor măsuri de simplificare, se face după obținerea unei derogări. Mai mult, pentru prevenirea unor fraude, mai mult c sigur se vor introduce anumite condiționări: limitarea dreptului de deducere a beneficiarului până la plata facturii, plata prin virament nu în numerar, plata în termenul scadent înscris în facturi exigibilitatea putând apărea la scadență, etc.
Din experiență spun: nu e chiar de simplu și în niciun caz nu e așa cum se prezintă de către guvernanți indiferent de culoarea lor politică.
Și dau un exemplu recent: guvernul instalat în mai, a declarat că nu modifică impozitele, cota de impunere. E adevărat, dar a introdus limitarea costurilor cu mașinile (nu doar cu autoturismele) în anumite condiții. Asta duce la creșterea bazei de impunere. Așa că deși am cotă neschimbată o aplic la o bază de calcul mult mai mare. Deci, declarația “Nu am mărit cota de impunere, e 16% în continuare pentru că dorim stabilitate” e corectă raportată la nivelul cotei, dar incorectă în esență pentru că aplicând cota la o bază de calcul mai mare, practic am crescut impozitele. La fel se discută despre contribuția la asigurări sociale de sănătate în ultimele zile deși MF se opune prevederilor din proiectul inițiat de MS.
NOU
Cetin, daca absenta tva-ului la incasare e singurul lucru care te oprea sa-ti faci un srl, go for it!
Eu m-am invatat minte. Atatea impozite, atata spaga, atatea hartii, atata cautat si-n c… ca in tara asta nu stiu daca mai exista pe undeva prin lumea civilizata. Nu as mai incepe srl-uri aici nici batut. Mi-e mult mai bine asa, online-ul si e-walleturile sa traiasca 😀
NOU
TeVeAul… se lasă scurt, fluierând ca pitpalacu’!
(A. Freigedank™©†)
NOU
cum spunea si PCH, cea mai tare masura posibila din ultimii 20 ani. se va simti pentru firmele serioase care sunt cu platile catre stat la zi, cu toti furnizorii la zi, etc si care simt profitul in buzunar abia peste minim 60 zile de la vanzare.
la 40.000 lei fara tva pe luna sunt deja 9.600 lei din care cel putin jumate il recuperezi la 60 zile fiindca toti s-au invatat sa plateasca cand zboara porcul, iar ca sa le impui clientilor anumite instrumente de plata sau altfel de garantii atat timp cat nu vinzi un produs care detine monopolul sau ai destule vanzari cat sa te doara in cot de client daca nu-ti accepta conditiile, inseamna sa iesi din piata in 2 timpi si 3 miscari.
sper sa fie pus in practica acest proiect si la cat mai putini tepari!
NOU
Tovarasi, va repet, efectul global e nul. Ce facturi nu incasezi, nu mai platesti TVA. Ce facturi nu platesti, nu mai deduci TVA. Tot aia e. Poate tu facturezi mai mult decat platesti, dar partenerul tau e in situatia inversa.
Va lasati pacaliti de o tactica electorala ieftina. Daca tot veni vorba, impozit pe venituri/profit de ce ramane sa se plateasca la emiterea facturii? Nu e tot aia?
NOU
@NicuP
Zici tu bine ce zici.
Ma gandeam intr-o situatie practica:
Eu am facturi catre clienti de 1000 ron neplatite (pt care nu platesc tva), si am facturi de la furnizori de 1000 ron neplatite (pt care nu pot deduce tva).
Mi se rupe.
Daca sunt magazin ce vinde la clientul final, (sa zicem ca pe bon), incasez TVA de la client, si aman furnizorii cat pot (situatie clasica rumaneasca), eu fiindca am incasat, trebuie sa platesc TVA-ul. Mi-e tot una.
Diferenta enorma este ca statul nu incaseaza TVA-ul DUBLU de fapt. Statul va pierde timp (cum spunea cineva mai sus).
Pentru ca acum:
Depozitul factureaza la magazin sa zicem 1000 ron, depozitul plateste tva-ul(240 ron la stat). Magazinul vinde la clientul final trebuie si el sa plateasca TVA-ul statul mai ia 240 RON (facem abstractie de adaos, costuri etc).
Statul si-a luat banii de 2 ori de fapt, pentru ca pana cand magazinul nu plateste depozitul, depozitul nu-si poate deduce TVA-ul, deci timp de 30 zile, 1,2,3 luni, cat o fi, statul se foloseste de banii tuturor.
De fapt daca stau si ma gandesc ce prosti suntem, daca toti ne-am plati facturile la timp, ar scadea dramatic incasarile la buget :)) (think about it).
NOU
Se baga o puma mare. Sunteti chiar tampiti daca credeti toate prostiile astea. Urmatorul va fi PPDD cu 20.000 de euro de caciula.
NOU
Sa va zic un scenariu, ca sa pricepeti de ce va furati caciula singuri cu maxim de abilitate.
Sa zicem ca emiti o factura de valoare mare. Nu o incasezi imediat, deci nu platesti TVA. Partenerul tau, in schimb, plateste ce nu si-a dedus aferent facturii tale.
Dupa 3 luni, iti primesti banii. Tu platesti abia atunci TVA. Dar partenerul tau a platit deja acest TVA la stat, pentru ca nu si l-a dedus!!!
Ramane ca el sa si-l deduca abia acum si sa si-l compenseze cu viitoare incasari ale sale. Dar daca nu are prea curand astfel de incasari, ci numai cate ceva cu taraita? Iata cum statul a incasat de doua ori.
Fraierilor! Credeati ca e pentru voi!
NOU
nicuP, in general se presupune ca o firma sanatoasa, are sume mai mari de incasat decat de plata. in asta consta generarea de profit.
argumentul perfect esta ca efectul pentru statul roman este nul.
am avut o problema sa inteleg de ce au luat o asemenea masura.
pana cand ai venit tu cu explicatia.
facilitatea este exclusiv pentru clientela politica. adica pentru cei care finanteaza USLul in campania electorala.
toti care fac business cu statul (adica firmele care castiga licitatiile) au problema ca trebuie sa plateasca tva-ul in avans, pentru ca statul este prost platnic.
acum s-a rezolvat…:-)
NOU
NicuP » coane, ma scuzi, dar esti in alta liga:) poate daca ai face un articol explicativ, sa publicam?
NOU
Nicu, faptul ca partenerul (debitorul) plateste/deduce la un anumit moment sau la altul depinde EXCLUSIV de o actiune de-a sa. Si anume cand se hotaraste sa faca plata. Faptul ca va fi obligat in felul asta sa urgenteze efectuarea platilor este si asta un lucru bun. Acum, cel care emite facturi nu poate actiona in niciun fel pentru a evita sa plateasca TVA-ul aiurea, poate doar astepta o actiune a celuilalt. Dpmdv, e o diferenta mare de tot. In plus, cand iei o teapa (la un anumit tip de activitati e imposibil sa nu ti se intample) macar nu mai platesti si TVA-ul.
Hary, afirmatia ca doar cei care fac afaceri cu statul au de castigat din modificarea asta e profund gresita. Toti cei performanti (care au mai mult de incasat, cum bine ai zis) din B2B au de castigat. Nu e vorba de supravietuire, e forba de confort si un pic peste. Cei din B2C, nu au nimic de castigat, dar nici de pierdut.
NOU
arr, poate nu am fost foarte explicit, afirmatia mea “facilitatea este exclusiv pentru clientela politica” nu inseamna ca eu nu profit deloc de ea, am recunoscut asta mai sus, in primul meu raspuns.
am vrut sa zic ca aceasta facilitate este data exclusiv la cererea si interventia clientelei politice, care finanteaza campaniile electorale ale celor dragi lor (USL).
faptul ca si pentru mediul de afaceri este ok, se numeste colateral win, un win cu care USL incearca sa castige puncte electorale din mediul de afaceri.
pentru mine acest lucru inseamna praf in ochi.
sau tu crezi ca la baza acestor masuri a stat intr-adevar dorinta de a sprijini mediul de afaceri din Romania?
asta in contextul in care USL ne pregateste:
– eliminarea cotei unice de impozitare, introducerea impozitului progresiv, in functie de venit = zero investitii noi straine in romania = retragerea investitilor straine curente = favorizarea economiei subterane autohtone = bani mai putini la buget
– ridicarea impozitelor gen CAS, somaj pentru angajatori = favorizarea muncii la negru = bani mai putini la buget
sa nu mai vorbesc ca deja ratingul pentru Romania prin scandalul acesta cu statul de drept s-a dus pe p..la si ca si acest lucru va insemna creditari mai scumpe pe pietele financiare, bani mai putini de la UE, investitii straine mai putine.
cu toate acestea, sint de parere ca Basescu trebuie dat jos la referendum, ca sa incheiem un capitol.
iar la alegerile din toamna ar trebui dat jos Ponta si USLul.
si pus in loc partidul nou al lui MRU.
mi l-as dori pe MRU premier, chiar daca mi-a tras-o cu abuzul lui de la inceputul anului cand mi-a furat bani din cont pentru o greseala a fiscului.
MRU este singurul care poate recastiga in opinea mea increderea populatiei si cea a CE…
NOU
hary » ti-ai recuperat banii?
NOU
masura nu are cumsa fie aplicata, logic, decit si cu deducerea tot la plata. nu ai cum sa-ti deduci tva decit daca il si platesti real, nu doar fictiv prin acceptarea unei facturi.
NOU
@Arhi, sunt argumente pro si contra. In principiu, teoretic, e o masura buna, intareste disciplina financiara intre partenerii de afaceri si scade probabilitatea tzepelor.
Eu doar ma tem ca noi suntem romani si mai degraba isi vor face efectul cele cateva neajunsuri hade pe care le-am aratat. Probabil mai sunt si altele, nu am analizat mai profund de atat; practic am analizat numai cazul meu particular si am gasit acele neajunsuri pe care le-am scris. Daca vrei, pune-le intr-un articol asa cum sunt, e suficient de non-tehnic explicat.
NOU
NicuP » neah, trebuie ceva cursiv si coerent, cu exemple and shits
NOU
Regretfully, I don’t think I’m the guy for the job.
(P.S.: S-ar supara astia pe care-i taxez cu suta pe ora daca dau din casa pe gratis).
NOU
arhi, nu, nu i-am recuperat inca.
ne judecam pe fond, probabil inca vreo 2-3 ani, pana cand RON-ul nu mai valoreaza nimic (daca USL ramane la putere)…:-)
NOU
sint metode si metode. fiecare rezolva in felul lui si asa cum stie mai bine sa o faca…
NOU
Asta cu TVA-ul la incasarea facturii e in programul PP-DD
Partidul ala pe care il huleste toata lumea si ii da flegme
De cand s-a infiintat PP-DD astia din partid zic ca ei vor TVA la INCASARE
Dar toata lume il scuipa
Acuma ca vine Mickey Mouse si zice acelasi lucru E BINE mama ce idee buna
Pentru cei care mai au spirit civicc in maudva oaselor dati un search pe google “Masuri ppdd” si o sa vedeti acolo niste idei foarte bune
Asta inainte sa ARUNCATI cu pietre
Ca sa vezi cum e romanu
–Cu drag, Felicia
NOU
Acum sa nu ne trezim cu pantalonii in vine…
Ideea cu TVA la plata facturii se vehiculeaza de vreo 10 ani. Nu a descoperit PP-OTV apa calda, stai linistit(a).
Daca tot m-ai provocat, eu chiar m-am documentat despre masurile “foarte bune” propuse de PP-DDD si acestea se pot rezuma cam asa:
“Promitem bani moca la fraieri, pomana electorala, nu spunem de unde-i luam. Spunem doar ceva cum ca o sa confiscam de la bogati si dam la saraci. Nu suflam un cuvant despre faptul ca ar fi cazul ca putorile sa puna osul la munca.”
NOU
Cred ca nici lunea dupa Apocalipsa nu se va aplica pocnitoarea asta.
NOU
In Franta, la cumpãrarea de bunuri materiale se plãteste la emiterea facturii, dar pentru servicii gen orange, samd se plãteste la încasare