Scris de Joyanna

Spuneam in episodul trecut ca unele inventii au fost facute pur si simplu din greseala, cautind altceva (iar aici vorbim de serendipity — wikipedia va asteapta), altele de gura casca ce erau cei implicati….
Vorbeam de Nobel, da? Toti stiti ca a facut un purcoi de bani cu dinamita, de a ajuns sa instituie un premiu care inca se da la mai bine de 100 de ani de la moartea lui, dar cum? Ca era un inginer chimic mai degraba banal…. Nitroglicerina, bat-o vina!

O descoperise un italian, dar era instabila ca exploziv, sarea in aer din te miri ce. Nobel a incercat sa gaseasca o solutie care sa o faca mai usor de manevrat. N-a fost simplu,tot experimentind , intr-o explozie accidentala i-a murit un frate cu alti citiva colaboratori. Insa nu s-a lasat descurajat si a continuat experimentele. De la primarie i-au spus sa se duca sa se joace inafara orasului.

Intr-o zi o cutie cu nitroglicerina a cazut in laborator . Nu stim daca Nobel a avut timp sa isi vada viata trecind inaintea ochilor, cind si-a dat seama ca nu explodase, ca de obicei. A descoperit ca nitroglicerina absorbise diatomita ( un fel de argila) si devenise stabila. Ce bucurie pe capul lui! A inregistrat imediat brevetul, a deschis citeva fabrici — era produsul secolului, avea mare cautare intr-o epoca de plina dezvoltare ( industria miniera, cea a transporturilor care construia noi strazi si tunele, industria imobiliara — toti aveau nevoie de dinamita… mai ales in campaniile militare ) cica la moartea lui avea vreo de 90 de fabrici imprastiate prin lume.

Aflindu-se in una din aceste fabrici a observat ca muncitorii care manipulau nitroglicerina aveau miinile si gitul rosii — asa a descoperit ca nitroglicerina absorbita de piele avea o actiune vasodilatatoare. Intr-o forma stabilizata, putea fi folosita impotriva anginei pectorale (da, durerea aia care anunta un infarct)….

Intr-o zi moare un alt frate, Ludwig iar un ziarist (fomist de senzational, am spune) confunda numele si scrie titlul articolului funebru “Alfred Nobel, vinzatorul de moarte, a decedat! Cel care s-a imbogatit peste masura tranformind razboaiele in maceluri singeroase…” Nobel a fost socat de tonul de condamnare, de felul in care era descris, astfel incit s-a hotarit sa schimbe nitel viziunea pe care ar fi lasat-o in urma sa. Filantropia era o cale buna asa ca a decis ca fondurile lasate sa fie investite si din profit sa fie instituite premii anuale pentru cei care ar fi facut descoperiri stiintifice importante pentru umanitate in fizica, chimie si medicina. Premiile pentru literatura si pace au fost inovative (in spatele ultimului fiind de fapt o poveste de dragoste neimplinta – Nobel se indragostite de o activista impotriva razboaielor).

Ati retinut ideea, da? Omul a perfectionat inventia altcuiva ( ca sa spunem adevarul pina la capat, nici chimicul italian nu a ramas chiar de caruta, Nobel i-a recunoscut contributia si i-a dat o pensioara)

Descoperirea secolului nostru, insa, a fost o anumita pastila albastra. Cercetatorii de la Pfizer cautau un medicament vasodilatator tot impotriva anginei pectorale si faceau experimente . In cele pe animale functionase bine, fara efecte colaterale, astfel incit s-a trecut la teste pe oameni. Din pacate nu prea dadea rezultate. In schimb multi pacienti au inceput sa prezinte citeva “inconveniente”. O asistenta medicala a observat ca in timpul vizitei multi “testeri ” se prezentau cu fata in jos si a spus asta sefului de la departamentul de cercetare, explicindu-i ca probabil se rusinau pentru erectiile neasteptate… Pasamite, vasele de singe dilatate nu erau cele ale inimii.. Medicamentul functiona, dar nu unde se asteptau studiosii…
Cu efectele colaterale nu stii la ce sa te astepti niciodata: un medicament pentru tratarea presiunii intraoculare s-a dovedit ca face sa creasca genele, iar un altul pentru prostata a indeplint un alt vis: cresterea parului…
Cind zici “unde dai si unde crapa” — in cazurile astea ” unde creste”…

Astea sint cazuri de serendipity. Cazuri de greseli cu urmari fericite din cauza de gura-casca o sa vedem (poate) intr-un episod viitor

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

29 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    de fapt sildeanfil-ul functioneaza si se administreaza si in ziua de azi pentru multe lucruri.
    De la Hipertensiune pulomara la edemul de altitudine. plus ca se pare ca mai are si alte indicatii… pare-se care sunt in cercetare.

    ideea e ca erectia e un efect secundar care nu fusese asteptat asta desi funcitioneaza si pentru ce fusese initial facut.

    si sunt destule medicamente care se folosesc si azi offlabel: Propranolol(antihipertensiv) pentru imbunatatirea rezultatelor examenelor, zoloft(antidepresiv) pentru combaterea ejacularii premature la fel ca tramadolul(calmant opioid) .

    a se observa ca majoritatea medicamentelor la care se descopera si alte beneficii sunt din zona psihiatrica si cardiovasculara. de ce? ca aici se baga cei mai multi bani in cercetare si sunt cele mai multe studii…

    sunt destul de convins ca o multime de medicamente au tot felul de efecte bune sau rele dar nu sunt descoperite ca nu baga nimeni bani.

    • Alt exemplu: metforminul (TN Siofor in Romania), un medicament pentru normalizarea insulinei, se folosește cu succes in tratarea infertitilitatii determinata de sindromul ovarului polichistic.

  2. #3

    Până nu uit, că am de tradus ceva cu tartrat de rivastigmină: „inginer chimic”?!? „chimicul italian”?!?
    Maithun, chimic de renume mondial

    • #4

      Chimicul Ali.

    • #5

      u beat me to it

    • #6

      oh, un insetat de aprofundare!!
      Ma asteptam sa primesc mai multe cereri de elucidare a povestii de dragoste neimplinite!
      Cine a fost misterioasa doamna care i-a dat cu flit unui barbat asa destept si bogat? Care a ratat ocazia de a sporovai cu prietenele la o cafea “Oh, stiti, Alfie a spus ca vrea sa inventeze o substanta cu o putere de distrugere asa de teribila, incit razboaiele sa devina imposibile pentru totdeauna!”
      Oups! Poate n-a fost cea mai fericita exprimare….

    • #7

      @Joyanna: “oh, un insetat de aprofundare!!” . Dom’le, ce inseamna intuitia feminina… L-a ghicit pe Maithun din prima…

    • Oh, stiti, Alfie a spus ca vrea sa inventeze o substanta cu o putere de distrugere asa de teribila, incit razboaiele sa devina imposibile pentru totdeauna!

      Intr-un fel a avut dreptate doar ca nu cu dinamita. Cu nuclearele e valabila, dupa WW2 nu au mai fost razboaie intre marile puteri. Fara frica de nucleare nu cred ca ar fi rezistat America si Rusia sa-si trimita cateva bombardele conventionale peste gard.

  3. “Omul a perfectionat inventia altcuiva”

    Absolut toate inventiile sunt bazate pe munca anterioară depusă de alte persoane. E și firesc sa fie așa… altfel nu ar exista progres.

  4. #10

    Care-i faza cu moderarea comentariilor? Credeam că intră automat, mă rog, cu excepția clăcilor supravegheate de doamna Cenzurăreasă.

  5. #12

    “…un altul pentru prostata a indeplint un alt vis: cresterea parului…”
    Mdeci ne trebuie adresa unde trebuie sa ne adresam noi, cei carora speranta inca ne mai da fiori – chair si la varsta aia de criza :mrgreen:

  6. #13

    Un mic detaliu de corectat, diatomita/pamantul de diatomee, fiind un material poros, absoarbe nitroglicerina, nu invers. Si chimicul italian = chimistul italian sau chiar inginerul chimist, se pare ca avea ceva studii superioare In rest, felicitari ! La mai multe articole de genul !

    • #14

      Mea culpa!
      Adevarat ca sint cam atehnica, ma fascineaza mai mult povestea in sine decit detaliile (de asta nici nu am insistat pe nume, ca oricum se uita imediat, cine e interesat stie unde sa caute) .
      Iar uneori comit greseli de tastatura, sa zicem ca nu doar din cauza ochelarilor.
      Multumesc pentru atentionare. Si cer deja clementa in previziunea unor greseli viitoare…

    • Și asta, stimați spectatori, e o conversație civilizată!

      @Joyanna Cine era doamna?

  7. #16

    n-a perfectionat inventia nimanui. ca nitroglicerina a ramas exact la fel.

  8. Multumim, mai vrem 😀

  9. #19

    Obetrol și mai tîrziu Adderall au fost folosite inițial ca medicamente împotriva obezității. Guess what, Obetrol este un mix de amfetamina și metamfetanină, iar Adderall-ul conține patru săruri de amfetamină. Acum Adderall-ul este folosit ca medicament în terapia AD(H)D-ului, dar și abuzat de un procent mare de americani în sens recreațional.

    • #20

      aderall, zici…

    • Cică ar fi și afrodisiac

    • #22

      Nu găsești Adderall în Europa, dar e bun și metilfenidatul :))))))

    • #23

      asa, asa, spune, spune tot:)

    • Ritalin adică?
      „More serious side effects may include [….] prolonged erections“

    • #25

      tell me moar!!:)))

    • #26

      Ritalin sau Concerta, da. Bune de tras pe nas.

    • #27

      Adderal este prescris pentru narcolepsie, iar studenții din State îl folosesc des în sesiune (împreuna cu Modafinil), pentru a procesa mai bine informația și a sta mai mult timp concentrați. Problema e că dă dependență, iar efectul scade in timp.

      Modafinil e mult mai ok, tot neurotropic și prescris in narcolepsie. Doar ca nu da dependentă; via majoritatea studiilor din ncbi.
      Cel mai ușor sa îl aducă cineva din UK, sau state. Btw, se găsește și in România. Evită producătorii chinezi..

  10. #28

    din câte știam și penicilina au descoperit-o cam din greșeală/întâmplare.
    relativ recent m-am lovit (în calitate de însoțitor/aparținător) de Avastin, care, aparent, a fost inventat pt ceva probleme ale rinichilor (nu mai știu ce), dar este folosit și pt probleme oculare- niște polipi/excrescențe, care apar (probabil din cauza vârstei, dar nu e sigur, o grămadă de oameni n-au astfel de probleme) pe retină (cred). ni s-a spus că dacă nu sunt tratate, astfel încât să nu mai crească și înmulțească și să scadă se poate ajunge inclusiv la dezlipire de retină.
    în consecință maică-mea a făcut niște injecții în ochi cu chestia aia pt rinichi. e foarte bine, tomografia ulterioară a arătat că chestiile alea scăzut/dispărut, vederea i s-a îmbunătățit.

    de la clinică ne-au zis că tratamentul ăsta nu se face la stat, ci doar la ei și în puține alte clinici private, dar maică-mea era destul de speriată și panicată ca să verificăm dacă e adevărat și să mai stăm să facem investigații pt o altă clinică/medic și să amânăm problema.

    • #29

      Yep…avastinul este bun si pt alte probleme oculare numai ca trebuie sa dai peste un doctor bun care stie in ce cazuri se pot face injectiile