Cu ocazia sărbătorilor am avut puțin timp de vorbit cu foști colegi de școală și am dezgropat niște amintiri pe care le blocasem. Mai jos aveți lucruri pe care și atunci le găseam idioate și fără rost, dar care acum îmi fac capul să bubuie, observând cât retard pur a alimentat școala românească.

Intrarea profesorilor și intrarea elevilor. Nu am
înțeles niciodată de ce nu putem să folosim uși și scări ca niște oameni normali, că doar fiecare știe unde are treabă. Eram obligați să facem turul școlii, să așteptăm să se deschidă poarta. Urlete și crize dacă încercai să intri pe calea sfântă a secretariatului și a cancelariei, lăsată acolo de către Maica Domnului (pentru profesorii care întârziau câte 25 de minute sau nu veneau deloc).

Inspecția orchestrată în amănunt. De câte ori a fost inspecție de grad, s-a făcut în cel mai artificial mod: mutat elevii din bănci, o parte trebuia să-și rescrie caietul, apoi X, Y și Z trebuiau să ridice mâna când profesorul întreba ceva. Se dădea și nota 10 celor care tăceau inteligent, ca să nu strice impresia. La sfârșit, toți eram niște copii minunați, inspectorii luau buchetul de flori, un fursec și/ sau plic.

Cerșeala cu fondul clasei. Pentru cretă sau markere (la școli de bogați), bureți și, mai ales, ocazii. Fiecare oră de dirigenție începea cu o listă cu cei care nu au adus fondul clasei, sumă stabilită la ședința cu unii părinți. Punct bonus pentru jigodiile care ridicau în picioare sau ascultau elevii care nu „s-au simțit”. Aici intră următoarea poveste.

Am avut un episod în care profesoara a ținut o prelegere despre ce flori se dau, pe sistemul „așa da/ așa nu”. Era 1 martie, sau ceva. Nu/mi imaginez ce a fost în mintea colegului de bancă, cel care a fost dat exemplu de „așa nu”. Nu există ură mai mare pentru pseudo-profesoara respectivă, pe care o interesa ce flori primește, nu câtă foame și bătaie a îndurat copilul ăla.

Escrocheria cu uniforma și pasiunea unora de a se uita la alții. Din când în când aveam de adunat bani pentru uniformă, câteva sute de lei. Uniforma veche trebuia înlocuită, din motive. Fabrica și croitorul se știau deja, important era să strângem banii. Unii profesori pierdeau ore întregi pe subiectul ăsta, mesajul fiind că e inacceptabil ca un elev să se încalțe cu jumătate din salariul de profesor. Unii știau chiar și cât costă ceasul sau telefonul elevului și țineau neaparat să spună în fața clasei cât de nedrept e să ajungi la școală cu tramvaiul și să vezi că Ionuț se dă jos din Mercedes.

Ca formator, chestiile astea mi se par absolut dezgustătoare. Nu te deranjează ce poartă elevul sau studentul, cât timp e o ținută decentă pentru mediul în care te afli. Mai mult, nu te apuci să discuți ținute decât în privat, asta doar dacă e musai, așa cum nu discuți chestii personale în fața clasei. E ok să impui ca toată lumea să vină cu cămașă și pantaloni lungi, totuși nu e ok să bagi pe gât niște costuri pe care școala nu poate să le suporte. Figurile de boarding school merg când avem o gălăgie de bani să le întreținem.

Vă rog să-mi ziceți voi dacă mai există așa ceva în 2022/23, că am ieșit de ceva timp să ud buretele.

P.S: Tot ce-mi amintesc de la orele de religie din liceu e că femeile care se machiază sunt automat curve și că plantele nu pot să crească fără duh sfânt. Asta ni s-a spus la prima oră din clasa a 9-a. Acel profesor încă predă, am verificat acum.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

97 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Nu, nu mai există. Da, femeile care se machiază sunt automat curve. Da, încă predau. 🙂

    60
    • #2

      Bineinteles ca doua intrari sunt o aberatie.
      Dar care plm e diferenta fata de multinationalele in care lucreaza multi si in care exista intrare pt angajati si intrare pt manageri ?!

      Rujul pe buze la religie, o gainarie. Eu nu am avut proferori care aveau o problema cu asa ceva. Dar aveam una care venea cu o rochie de i se vedea pi**a. Pt noi era ok, dar parca la religie nu prea mergea. Similar cu regulamentul intern (sau bunul simt) care nu iti permite sa te duci in slapi la serviciu.

      11
  2. #3

    Mulțumesc lui Dumnezeu/ Alah/ Big Bang ca am facut școala unde am făcut-o ca altfel aveam mai multe sechele decât am

    14
  3. #5

    Scoala romaneasca e un rahat puturos de mai bine de 30 de ani. Nimic nu s-a schimbat.

    34
  4. #11

    Ridicatul în picioare și salutatul în cor ca vitele. Buuunaaa ziuaaaa.
    Idem când intra vreun străin, că logic nu știai cine ii.
    La liceu știu sigur ca am avut cel puțin o profesoara care nu ne lăsa sa ne ridicăm și salutam asa.

    38
  5. #12

    Scoala 10, Bucuresti: 3 intrari, cea din fata e pentru profesori, cele din lateral pentru elevi. Am fost pus la zid cand le-am spus ca nu e legal sa adune bani pentru cadoul de Craciun al invatatoarei si al profesorilor. Nu am cedat si-l am plusat cu sesizarea politiei si inspectoratului. S-au potolit, deocamdata. Invatatoarra zici ca e din comunism venita. De Craciun sau 1 martie canta copiii cu o sila de nu se poate. Ea ne trimite filmulete sa ne arate ce elevi talentati are. Mi-e scarba.

    51
    • #13

      asta cu accesul elevilor pe intrari laturalnice, eventual pe iesirea de incendiu, reprezinta pregatirea pentru viata. la majoritatea institutiilor publice publicul este tratat precum elevii: intri pe usa slugilor si trebuie sa sari la cap.

      36
    • #14

      @Andrei: Același comportament îl au mulți dascăli dar mai trist este că mulți au uitat de doamna Dancilă.

      youtu.be/zHwf-HM–Q8

      1
  6. #15

    Am avut un jeg de invatatoare,o scursura umana.Femeia era divorțată,avea un fiu care era coleg de clasa cu noi.Si femeia asta mi-a bătut colegii 4 ani,4 ani în care nimeni nu a intervenit.Ba părinții o chemau și la grătare,mese,etc.Era o practica atunci.Bataia însemna dat cu capul de tabla si banca,palme violente peste fata,tras de par de ii ridica de la sol.Asa ceva nu mi-a mai fost dat sa vad niciodată.O uram atât de mult,noaptea visam ca o bat.Deschidea cadourile de fata cu noi,lucrurile care nu ii plăceau erau aruncate pe podea și călcate în picioare.Facea adevărate crize de nervi,se razbuna pe copiii respectivi.Eu ni am fost un copil bătut și traumatizat,ai mei m-au crescut cu blândețe.Doamna mi-a tras o singura palma,țin minte și acum.Ne punea sa spălăm parchetul din clasa cu bureții.La propriu,spălăm parchetul în genunchi,copii in clasa primara.Am vărsat din greseala găleată și pentru asta am primit o palma peste fata.A doua zi mama a venit la școală,nu exagerez,s-a înfipt direct în gatul ei și i-a spus sa nu mai îndrăznească.Nu a mai indraznit,dar m-a chinuit câteva luni.A vrut sa ma excludă din serbarea de Craciun și alte mici chestii.Pentru mine mama a devenit o eroina,faptul ca mi-a luat apărarea.Asta s-a întâmplat în perioada 1997-2000.Femeia este încă inovatoare,la o școală rău famata, presupun ca nu
    si-a uitat obiceiul.Isi bătea și copilul,cati pumni în cap primea în clasa,nu vreau sa ma gândesc ce pățea acasă.Nu a prea crescut în înălțime,a fugit la bunici la tara și nu
    s-a ales mare lucru de el.Nici diriginta nu a fost minunata,nu agresa fizic,dar făcea diferențe mari între copii,ii umilea.

    74
    • #16

      În Austria, dacă faci așa ceva ești dat afară instant, fără nicio șansă să mai ai de-a face cu copii. E comportament de dereglat care trebuie să se trateze urgent.

      24
    • #17

      @Serban,
      da, dar noi ii boicotam pe austrieci

      36
    • #18

      @Serban,asta se întâmpla la sfârșitul anilor 90.Era o normalitate,părinților li se părea ceva normal.Aceasi părinți o invitau la masa.Realizez ce norocoasa am fost sa o am pe mama,acel moment a însemnat foarte mult pentru mine,faptul ca eu pot avea încredere in ea.Au fost niște ani in care copiii nu aveau drepturi,nu aveau voce,erau nimicuri. Ca adult am rămas socata sa aflu câți copii au fost abuzati verbal,fizic,sexual.Romanii nu au fost blânzi cu micuții lor.Si lucrurile astea încă se întâmplă.Si asta este o trauma,sa oferim cadouri,șpăgi,etc.Asa am fost crescuți.

      30
    • #19

      In 1977 a venit tata in prima sau a doua zi de scoala si i-a spus invatatoarei sa nu cumva indrazneasca sa ma atinga, asta in fata clasei muta de uimire. Invatatoarea era sa faca infarct, si acum pot sa-i revad fata inrosita si muta de atata impertinenta la adresa ei si ascolii.Nu are rost sa va mai spun ca a fost eroul meu de atunci, a venit pana si sectoristul (militianul care raspundea de cartier -pentru cei mai tineri) sa il chestioneze ce e cu vizita la scoala, pe asta l-a scos elegant din casa si i-a sugerat sa vina sa-l aresteze daca are ceva cu el. Discutii pe marginea subiectului in tot cartierul… Hunedoara, tata otelar fara prea multa carte.

      51
  7. #20

    asa sa-i ajute dumnezeu cu mila!

    3
  8. #21

    Mi-ai adus aminte de idioata care mima ca ne preda matematica in generala. Predatul real se facea la meditatie, daca iti permiteai sa platesti pentru o grupa de 2-3, altfel intrai in grupele de 12-14 si primeai doar note mari si atat.

    Mama nu-si permitea sa ma trimita nici macar la gramada si ma mai ajuta ea sa pricep ce nu intelegeam de la “ore” – cat misto a putut sa faca scarba de ea pana am intrat la liceu fiindca procentele mi le-a explicat cu regula de 3 simple si nu cu formula aia pe care profa nu stia sa o predea.
    Partea hilara a fost ca la testul din ele doar eu am stiut sa fac toate exercitiile, in timp ce restul clasei de abia a reusit maxim un 5 (ca idee, din 34 de copii, 25 se duceau la meditatii).

    In fine, sa revin la ideea principala – cucoana tot timpul deschidea cadourile si arata in fata intregii clase ce a adus x si ce a adus y (asa cum se face pe la nuntile “traditionale”), iar eu am dezvoltat rapid un obicei de a pune extra scotch pe ambalajul cadoului. Era absolut hilar sa o vezi cum tragea ca idioata de ambalajul ala ~5 minute pana reusea sa il faca bucati si sa scoata cadoul.

    Daca tot ai amintit de cerseli – oare se mai practica sa “cumperi” calendarele alea tampite de la crucea rosie?
    Diriga avea obsesia sa ne forteze sa cumparam mizeriile alea in fiecare luna, in timp ce aveam colegi care luau bataie in ultimul hal acasa daca cereau bani pentru asa ceva. Am avut un coleg care a inceput sa planga cand i-a pus mizeria aia pe banca, si tot ce a putut tampita sa scoata din ea a fost “haide nene, faci asa scandal pentru 10000 lei”.
    Stiu ca poate parea o suma infima, dar aveam colegi care zilnic primeau de la femeia de serviciu laptele si cornurile ramase de la primara ca sa le duca acasa.

    Nu mai mentionez schema clasica cu banii de paznic, aia e deja eterna.

    49
  9. #22

    Io am fost acu ceva saptamani la o institutie publica si cand am dat sa urc scarile a sarit paznicu la mine : “p-acolo intra sefii, mergeti prin spate”.
    Deci….

    48
  10. #23

    Pentru cine știe școala, am terminat la Generală 8 in Oradea.. Profa de romană era porno dar pe lângă materie ani lumina. Profa de engleză – din cauza unui divorț urat a prins ura pe câte unul din clasa și o apuca strigatul , pusul de mâini la spate și trasul de perciuni.. Mama mea fiind profesoara de engleză , profa de engleză de la școala întotdeauna aștepta ca eu sa fiu peste clasa.. motiv pentru care am fost agresat verbal și fizic la greu.. la un moment dat peste ani inca aveam fantezii ca îmi bat agresorii de ii ia dracu.. Profa de mate.. treceai de 5 dacă mergeai la meditații .. Meditațiile dacă îți permiteai le făceai singur cu ea sau dacă erai mai cârpit mai făceai cu 2 – 3 la un loc.. Dacă aveai ghinion prindeai tura cu alții din ani mai mari și atunci îți spărgea timpanele dacă greseai.. Ambele profesoare de matematica au fost Mulțimea Vida la predarea materiei și profesionalism.. 2 Tâmpite de Umplutura.. Am prins inspecții, era pus sa răspundă doar cine corespundea unor anumite bizare criterii.. Am adunat bani pentru hărți – unele hârtii nu le – am văzut vreodată. S au adunat bani pentru profesori, doar anumiți PĂRINȚI știau sa facă anumite CADOURI la anumiți profesori dar aceste DARURI se făceau cu banii TUTUROR ELEVILOR. S a adunat așa fond de protocol la examenul de capacitate încât se zvonea la un moment dat Ca se dăduse cadou un CIELO, tigăi suflate cu aur și mese la restaurant..Au fost vremuri in care Hoții au prosperat pregătind generații de javre care azi ne conduc..

    47
    • #24

      Ohoo, Generala 8 represent! Comentez ultra rar (poate cinci-sase comentarii din 2008 incoace de pe mailuri diferite, deh, paranoia) dar mentiunea scolii respective a trezit niste amintiri triste pentru mine.

      Am avut “placerea” de a salaslui acolo pentru clasele I-IV in anii ’90 pentru ca era cea mai apropiata scoala de unde locuiam la momentul respectiv. Nici nu stiu de unde sa incep.

      Invatatoarea din I-III a fost in mare parte ok, avea un fix in schimb ca toata lumea trebuie sa scrie cu mana dreapta. Stangaci fiind din nastere, am avut deosebita placere sa am mana legata de scaun sa invat scrisul cu dreapta “ca asa se face”. Ca adult am citit ce repercusiuni poate avea o astfel de miscare pentru mintea unui copil si unele suruburi lipsa pe care le am acum s-ar putea trage de acolo.

      In clasa a IV-a a venit o inlocuitoare cum invatatoarea originala se imbolnavise. Cuvintele nici n-o pot descrie pe vita aia mongoloida. Ca fizic semana cu Tamara Buciuceanu la batranete pentru ca si inlocuitoarea la momentul respectiv avea 60+ ani (deci scolita in cel mai pur spirit RSR posibil). Distractia a inceput ca ne cerea in fiecare zi inainte de ore sa intonam imnul (???), batai, jigniri si in general o atmosfera extrem de apasatoare. Am povestit acasa cum nu mai vreau sa merg la scoala din cauza la vita respectiva si concluzia a fost “ia vezi-ti tu de carte si lasa nazurile”.

      Drept urmare am chiulit. Da, un putulica de 9-10 ani a decis ca mai bine boschetareste prin parcuri cateva ore decat sa mearga la scoala unde sa fie terorizat de o scursura comunistoida. Schema a mers vreo doua saptamani si ceva pana a aflat vita respectiva numarul de acasa si a sunat sa intrebe unde am disparut.

      Urmarea? O tin minte pe zile si astazi. In ziua cu telefonul – stiam ca ma asteapta o bataie sora cu moartea, m-am inchis in baie intr-o criza de plans, m-au dus ai mei cu zaharelu’ ca nu se intampla nimic, deschis usa si a venit cafteala prezisa. Dus la scoala cu forta a doua zi, vita aia m-a facut in toate felurile, au mai urmat cateva zile succesive de batai la stilul UFC, am fost ignorat si tratat ca un caine saptamani intregi acasa. Si acum tin minte cum tanjeam dupa o vorba buna sau macar sa-mi fie validata existenta in casa.

      Anii au trecut, am ajuns sa fiu vecin de cartier de vita aia de suplinitoare, i-am scuipat pe geamuri de fiecare data cand am trecut pe acolo. Imi imaginez ca a murit intre timp si inca am pornirea sa-i caut mormantul sa ma usurez pe crucea ei. E sanatos ca inca port ura aia? Nu, deloc, dar nu ma pot dezice de ea.

      Ca un mic bonus tot legat de Generala 8 – o colega de clasa in a IV-a s-a scapat pe ea (treaba mare), au curs cumva cativa picuri pe scaun si aici intra in scena femeia de servici. O carutasa cu accent de Bihor care a ridicat-o pe saraca fata in picioare in timp ce urla “MNO BINYIE-I CA TE-AI CACAT PE TINE, HA? DOAMNE BATA-TE DE CACACIOASA!”. Inca tin minte cum se vedeau in ochii fetei haul in care picase de rusine.

      tl;dr – Generala 8 a fost un goz complet.

      38
    • #25

      6 comentarii. la mai mare

    • #26

      Scoala centrala 🙂 “pretentii mari”. A trebuit totusi sa dau un google sa o gasesc.

      3
  11. #27

    La liceul economic din Arad scrie mare în fața unor scări: ACESTE SCĂRI SUNT DOAR PENTRU PROFESORI ! Duuuh.

    Iar la școlile generale se menține acel obicei. Că, trebuiesc educați de mici românii. Să știe unde le este locul în societate.

    25
  12. #28

    Este fascinant ce citesc în comentarii și vă mulțumesc tuturor care povestiți. Mie mi s-a părut odios câți oameni instabili psihic predau – compar asta cu comportamentul într-o situație dintr-un mediu de lucru normal. Ai urla la colegul tău de muncă?

    Serios, dacă ai începe să țipi și să faci scandal, ai fi dat afară instant. N-am idee de ce e normal să te descarci pe niște copii.

    29
    • #29

      Dar șefii de ce urla la subordonați? Uneori ai senzația ca agresorii din școala au sărit in mașina timpului și provoacă coșmaruri continue.. De ce colegii se sapa, se sabotează și și umilesc ceilalți apropiați de la serviciu ? Șerban , ne – am dorit capitalism dar am luat latura hidoasa din acest sistem de exploatare a omului. Cum zice o poezie a lui Grigore Alexandrescu.. Vrem dreptate doar pentru lei Și nu pentru căței

      12
  13. #30

    la tara, comuna langa Caracal, anii 96′-97 se luau copiii de generala, clasele 5-8 si ii duceau la muncile campului cu zilele .
    invatatoarea clasele 1-4 batea copiii in fata clasei cu indicatorul (partea mai groasa).il apleca peste prima banca si datea pe spinarea unui copil firav pana obosea si transpira.
    stat pe coji de nuci in coltul clasei, tras de perciuni si aplicat doua plame stil capac, castane etc.
    plocoane pt note mari si tot ce s a spus mai sus cu buna ziua, intrari separate(am intalnit peste tot asa, inclusiv la liceu anii 2000 in alt judet).
    la liceu -meditatii pt note mari sau trecere , chiar plocoane, bani pt fondul clasei/usa metalica si profesori de info incapabili sa predea.etc

    12
  14. #31

    Cand spun ca sistemul de educatie romanesc colcaie de scelerati si e un bullying cap-coada, primesc injuraturi si un strepezit “lasa ca nici in alte parti nu umbla cainii cu covrigi in coada”. Voi va cresteti copiii intr-un astfel de sistem de rahat si ulterior va mirati de consecinte.

    29
    • #32

      care e rezolvarea? inchidem tara si plecam toti?

      25
    • #33

      Iti asumi sistemul si consecintele, ridici din umeri si aia e. Sau pleci intr-o tara in care copiii sunt ceva mai respectati si educatia nu se face chiar in bataie de joc, ca nu cred ca exista alte prioritati in viata asta in afara de bunastarea si sanatatea fizica si mintala a copiilor.

      11
    • #34

      cu ce bani pleci? sau tu crezi ca te muti cu valoarea salariului?

    • Cateodata am impresia ca Deea e troll.

      21
    • #36

      Eu aș zice că rezolvarea e să ne dăm cu fundul de pământ pe internet jeluindu-ne ce mizerabil e totul și cum suportăm asta ca niște martiri, până când vom reuși să ajungem -cândva, nedeterminat- în Pământul Făgăduinței. Cu cât mai des, cu atât mai bine. Bonus pentru folosirea limbajului depreciativ. Dublu bonus când reușești să faci asta și pe subiecte fără vreo legătură directă.

      12
    • #37

      mai, Deea, tu ai idee cati bani iti trebuie sa pleci din tara? Si nu spun singur, spun asa, cu tot cu familie, eventual un copil-poate doi. Oamenii la tara (si nu numai), inca au wc in curte, unde sa plece aia? Sau aia nu merita si mai bine sa nu mearga la scoala daca tot sunt asa vai de capul lor? Unii nu au neaparat de ales si sunt nevoiti sa traiasca in acel sistem de rahat, sistemul ala fiind poate unica sansa a copiilor lor. Faptul ca traiesc in Romania neavand alta posibilitate si avand ghinionul sa se fi nascut acolo, nu inseamna ca daca isi asuma mersul la scoala acolo, automat nu mai au voie sa se planga de sistem.

      Eu inteleg ca tu poate esti cumva in clasa de mijloc sau chiar bogata fata de clasa de mijloc, tu iti permiti, dar altii nu.

      Cine poate isi duce copiii la scoli private sau scoli internationale in Ro, dar asta e problema: cine poate? cati?

      Da, ai dreptate e f de rahat scoala in Romania, dar mai de rahat ar fi sa nu existe deloc.

      31
    • #38

      Ok, Luna, de acord. Eu fac parte din clasa de mijloc, nu ma dau banii afara din casa, dar asta este principalul motiv pentru care plec. Vezi comentariul lui Paul: “Si asta este unul dintre motivele pentru care am plecat din țară în urma cu niște ani. Pentru a-mi proteja copiii de astfel de experiențe / comportamente.
      Ramanerea în țară nu garanta cu nimic posibilitatea de a influenta în vreun fel o schimbare în sistem.”
      Cu ce bani pleci? Cu ce ai. Cat sa acopere chiria pe 2-3 luni, costurile de relocare si cheltuielile adiacente, pana te stabilizezi, cat de cat. Nimeni nu contesta ca e greu, dar nu e nici dracul atat de negru. E mai bine sa ramana copilul in deriva, in sistemul asta prost, sau sa faci un efort odata pentru totdeauna? Depinde cum prioritizezi calitatea educatiei, pentru multi e ok ce le ofera Romania, pentru mine nu. Si nici tu, nici eu nu traim cu buda in fundul curtii.

      12
    • #39

      Doar ca unii nu au banii aia de chirie pe 2-3 luni… unii sunt condamnati sa ramana, altii nu au curaj poate. Ma rog, motive sunt multe, ideea e ca nu exista generalizarea solutiei: sa plece toata lumea din tara.

      24
    • #40

      iar acei unii sunt 90% din romani

    • #41

      Hai sa iti zic eu ceva legat de plecat din tara cu toata familia, lucruri facute de niste rude de ale mele, dintr-un sat din fundu botosaniului. Unde saracia iti face ochii sa lacrimeze.
      Familie rupta de datorii, indiferent de cat de mult lucrau el si ea (salarii minime, plus alte munci pe langa, etc). 3 copii la scoala, 1 la generala, 1 la gimnaziu, 1 la liceu.
      A plecat el la munca in franta acu 5 ani – pe interim, cine stie – dupa vreun an jumate si-a adus toata familia. Da, nu le-a fost usor dar sigur le-a fost mult mult mai bine ca in RO. Cat el era singur la munca acolo si-au platit aproape toate datoriile.
      Situatia actuala:
      casa cumparata pe langa nantes,
      el lucreaza in port pe salariu bun, ea lucreaza pe un salariu decent (nu stiu pe unde)
      1 masina
      copiii au invatat franceza, sunt la scoala. Cea mare a terminat o profesionala si lucreaza si ea.
      Si mai am inca 2 cazuri cu aproximativ aceleasi rezultate.
      Desigur ca am si cazuri de familii care au ramas in tara, in aceeazi zona a romaniei. Tatal mai mult beat e, maica-sa mai “lucreaza” pe la unu/altu ca sa aiba ce pune pe masa, fica-sa mare e deja cu un copil (pe la 18 ani), casnica desigur. Fiusu mai mic s-a lasat de scoala si e ceva muncitor.
      Nu stiu cum sa zic dar…cred ca plecatu din tara le-a facut mai bine. Si nu, daca esti rupt in cur cu banii, nu trebuie sa plece toti odata – o pot face pe rand.
      Depinde de fiecare.
      Eu stau ok financiar, firma care merge ok, nevasta care castiga bine. Si tot vreau sa plec cu totul din tara in 3 ani (fiu-miu termina a 12, fiica-mea termina a 8 atunci) pentru ca … nu vad niciun viitor pentru ai mei copii aici.

      Si mai am o gramada de povesti, de la prima mana, de oameni cu potential in Ro, cu joburi ok, cu firme mici dar care le permiteau sa traiasca decent si care au plecat in vest. Pentru copii dar si pentru sanatatea lor mintala.
      Si nu stiu pe cineva care sa se fi intors inapoi ca nu s-a putut adapta. Iar copiii aia, dupa o perioada acolo, m-au surprins de cat de diferiti, in bine, sunt.

      28
    • #42

      Ai dreptate. Doar ca eu nu ma refer la cei cu buda in fundul curtii, ca un alt sistem educational nu e chiar pe lista lor de prioritati. Dar pentru cei ca noi, middle-class, trecuti prin viata, care s-au lovit de multe lucruri aberante, anormale, perpetuate in viata copiilor nostri, poate fi un motiv suficient. Asa ca o bruma de bani se poate strange, nu asta e problema insurmontabila.

      6
    • #43

      Desi poate ti se pare ireal, cunosc o gramada de oameni cu venituri relativ impresionante, carora le e ok in Romania si considera ca nu merita plecarea din tara. Mai e ceva, e foarte posibil ca plecarea din tara sa le scada veniturile actuale. Sunt multe aspecte de luat in considerare.

      20
    • #44

      Nu conteaza unde au buda. Depinde de ei daca vor sa-si depaseasca conditia actuala si vor altceva pentru copiii lor. Ca daca stau doar cu domnu sa ne ajute, sa ne dea si altii e rai si oculta mondiala nu ne lasa … nicio sansa de mai bine.
      Am zis, depinde de fiecare. Si daca ai cu cine si pentru cine sa te zbati.
      Eu am terminat generala in 92. Batai desigur ca au fost ca doar nu puteai fara. Aratatorul sau linia la palma, tras de 2-3 fire din perciuni sau pur si simplu palme care iti mutau capu din loc.
      La clasa fiica-mii, desi e un colegiu national si te-ai astepta ca oamenii sa fie mai dezghetati (si profesori si parinti) inca se merge cu plocoane, cu cadouri, etc etc. Desi m-au luat la ochi ca am facut scandal si nu am vrut sa contribui la cadourile de craciun.
      @Luna – stiu si eu o gramada de astia cu bani. Fiecare decide pentru el. Eu consider ca, si cu o gramada de bani, tot in acelasi jeg te invarti.

      10
    • #45

      @Luna:
      “Care e rezolvarea?”

      noi am avut fata la o școală generală… profitând de pandemie și apoi de urmările ei profesorii veneau la 3, 4 ore din 6 sau chiar la două uneori…iar între acele ore stăteau pe telefoane.
      Au terminat cu medii foarte mari nemeritate. Ei fiind praf.

      Am luat decizia de a o muta la un colegiu deși era un pas mare pt ea, având în vedere că e un elev de 8. Aici aceeași problemă, aia de chimie ciuciu, fizică dacă avem vreme, educație pauză, și tot așa… În luna noiembrie trebuiau să aibă ore până la 15 iar ea ieșea zilnic la 13. O lună jumătate…Cine îi dă înapoi acele ore? Noi putem pleca mâine…dar nu cu ea…de ce, este altă poveste.

      Este un copil care a pierdut niște ani de școală aiurea…pe care nimeni nu-i dă înapoi…este un sistem infect dar suntem obligați să o ținem în el până la 18 ani.
      Nici o școală nu te va asculta dacă mergi să reclami iar daca o faci cine are de suferit este tot copilul. Știm cum este, am trecut deja prin etapă.

      Așa că mă repet…care este rezolvarea?

      Elevi de anii ei din Italia sau Ungaria pt că astea sunt țările unde avem posibilitatea să plecăm mâine nu au acest handicap. Acolo se lucrează cu elevul…la noi acest sistem în ultimă vreme parcă îi vrea cu tot dinadinsul proști. Eu așa am impresia.

      Nu empatizez cu tot ce spune Deea dar ajungi uneori să te gândești că se duc boi și vin vaci din școlile românești moderne iar singura rezolvare este alt sistem.

      In fine, insultele pe care și le ia aci, Deea… nu le merită.

      16
    • #46

      Arădean, imi pare rau sa aud, nu e un caz singular si inteleg perfect ce spui. Si da, ai dreptate, nu e o impresie, scoala romaneasca, cu mici exceptii, incearca tinerea copiilor la un nivel cat mai slab, drept dovada de cand am terminat eu scoala observ cum nivelul scade de la an la an la aproape toate evaluarile si examenele. Am avut “copii” la seminariile de fizica in anul 2-3 de facultate care habar nu aveau despre marimi fizice de baza si nici nu ii interesa sa schimbe ceva in sensul asta. Sa ne intelegem, eu eram la catedra.
      Deea are dreptate cu ce spune despre scoli si sistem, cu alte lucruri pe care le spune nu e lumea de acord.

      15
    • #47

      @ Luna: până în 2005 când a murit tata eram de partea celor care o critică pe Deea pt celelalte chestii. Statul român prin funcționării săi m-au radicalizat:))

      România este o țară superbă dacă: nu trebuie să conduci și dacă nu trebuie să ai de a face cu statul. Indiferent de minister dar în special cel de sănătate. Iar când vine vb de copii, parcă gândești altfel.

      Închei cu o chestie ce tocmai i-am spus-o unui prieten care are bani vezi Doamne și o duce bine in România.

      Dacă pici pe stradă tot la spitalul județean te duce ambulanța și până să ți se facă transferul la spitalul tău privat poți pleca cu aceeași nosocomiale ca un sărăntoc. Nosocomiale adunate de un sistem de doi lei din statul pe care îl lăudai când puteai sta pe picioare.

      Apoi, îmbolnăvit te gândești că ai prunci…și România deja apare în altă lumină.

      10
    • #48

      Vad ca a dispărut secțiunea de emigrare din header. Dar articolele sunt în continuare disponibile arhiblog.ro/?s=emigrare

      Iar dacă încă va bate gândul, în afara de erata la UK (unde mai nou ai nevoie de viza) în rest informațiile sunt de actualitate.

      5
    • #49

      am remediat acest neajuns

    • #50

      Bine Deea, cand pleci ca zici asta de cand ai inceput sa comentezi pe aici. Eu nu prea comentez, dar deja parca exagerezi si nu ma pot abtine. Da, ai dreptate, de asta am plecat si eu, acum 12 ani, aveam 28 de ani, o sotie extraordinara si vise. Acum la 40 suntem foarte fericiti, cetateni a tarii respective si cu un copil care merge cu placere la scoala. Deci, cand pleci? Unde? Cum? Cu ce?

      14
    • #51

      In ritmul ăsta, te prinde pensia pe aici. Pleci de vreo 5 ani, mai strangi bani vreo 5, mai comentezi vreo 5 si ajungi de te loveste “riomatismul” si descoperi ca e minunat cu bilete de pensionari la Olănești. Dacă și in dragoste ești precum la “plecare”…

      7
    • #52

      @ AndreiofB Nu o sa plece nicicodata, parerea mea. Garantat. Pun pariu cu tine ca si peste 5 ani daca e onesta si o sa mai fie pe aici prin in comentarii, tot din Romania va comenta ca Romania e o tara de cacatul si ca nu o merita, nici pe ea nici pe familia ei. E doar una din multitudinea de problem spotters, e plin de ei peste tot, si in occidentul in care il preaslaveste. Va avea o surpriza mare de tot daca totusi o sa ia decizia aia de “fuck it all” si o sa plece. daca o facea pe la 25 de ani era o urma de speranta, acuma la 40 e iluzie.
      Aradean asta in schimb pare genul care isi supraevalueaza capacitatile intelecutale ale copilului lui, e ok intr-o anumita masura, toti parintii care sunt rupti de realitate ca el o fac, toti au impresia la un moment dat ca al lor e rupt din stele si ca universul comploteaza impotrica fericirii si implintirii odraslei lor, ca nu merita situatia in care se afla in prezent, cand in realitate cum tot el descrie, e doar de nota 8 maxim, la o evaluare obiectiva. Adica de scoala profesionala nu de colegiu sau de un liceu de topl. Nu condamn, daor constat si asta ar trebui si el/ei sa faca, sa se impace cu realitatea ca nu toti oamenii sunt datori sa ajunga on top of the food chain ca sa fie fericiti.
      Spre deosebire de el, prietenul ala cu bani in caz de nasoale se poate transfera in 24 de ore din Romania in Austria la AKH in Viena, de exemplu si sa scape fara complicatii majore strict din cauza ca are bani multi facuti in Romania, bani pe care in AT nu ar fi putut sa ii faca never ever. Nu se muta defintiv acolo doar se trateaza, ca si politicienii. Pentru ca poate si isi permite. Si el nu. Numa zic.

      8
    • #53

      Anton este ca de obicei. A citit un text…a înțeles ce a vrut mintea lui de hater să înțeleagă și apoi a realizat că eu n-am bani…sau că am, sau că, oricum nu este e așa pt că…dar el știe mai bine. A dedus. EL are păreri. Mi-e milă. 🙂

      Antoane, fiecare aci, dacă citești comentariile și-a spus povestea, despre școală, despre o problemă….tu, ai scris ditamai textul la adresa altora…supradoza de prostamol o fi cauza? Dismorfofobia peniana a devenit insuportabilă?

      PS: spune drept cu mâna pe inimă dacă-ți dai like la text după ce-l scrii …fii cinstit

      5
    • #54

      Anton&co. : Ce nu intelegi matale e ca nu trebuie sa dovedesc nimic nimanui. Eu mi-am argumentat pozitia si am primit tone de hate si injuraturi, ceea ce e ok. Halul in care reactioneaza romanii la orice opinie contrara credintelor stramosesti si opiniilor cu valoare de adevar absolut (precum a ta) e omniprezent, pur si simplu, nu suportam sa fim contrazisi si sa ni se arate o alta fateta a realitatii. Tu si restul le cunoasteti pe toate, preziceti traiectorii in baza unor opinii de nestramutat si trait cu impresia ca ceilalti au datoria sa va dovedeasca contrariul.

      6
    • #55

      @Deea: cu scuzele de rigoare, dar se pare că tu nu cunoști ”fațeta” realității, deși și Luna, și ceilalți ți-au mai explicat cum stă treaba…Pentru că, dacă ai fi cunoscut-o cu adevărat, ai fi scris de departe…

      Încearcă și înțelege că una e să alegi să pleci la 25 ani, când nu ai familie, și e cu totul altceva să faci asta la 40+, când ai și 1-2 copii.

      Luna a zis de bani, și are dreptate. Tu spui că o rezervă pentru 2-3 luni e suficientă. Eu am zâmbit. O dată pentru că nu știi cuantumul acelei rezerve, dar afirmi că e suficientă, și încă o dată pentru că îmi lași impresia că pleci fără nimic planificat (gen plec și în 2-3 luni găsesc eu ceva). Să mă ierți că-ți spulber visul…

      Well, dacă ai impresia că pleci și spui că ”te sacrifici” câteva luni până găsești ceva mai bun, stând 4 persoane într-o garsonieră sau 2 camere, te înșeli, pentru că nimeni nu – ți va închiria în condițiile astea. Bașca, vei avea niște controale de la autorități să vadă condițiile în care locuiești (ex. spațiul locuibil versus nr. persoane).

      Am un prieten care se mută acum cu jobul în Central Europe și nu găsește chirie, pentru că, surpriză, nu are istoric de închiriere în țara respectivă, got it? Vorbim de white collar job (10,000+ lunar), deci nu se pune problema de solvabilitate….Dar, tu știi mai bine! Ah, și să te gândești și unde găsești și chirie pe termen scurt, că prin afară, durata medie a contractelor e de 3 ani! Succes!

      Luna și alții au menționat că suma necesară e destul de mare: minim 5000 euro chiria (2+1 luni), asigurări de sănătate 100/lunar (că nu merge cu haiducie), loc parcare 100/lunar (dacă mașina e de la euro5 în sus, altfel o poți lăsa acasă), internet de la 30 în sus lunar, aproape 2 euro benzina, 2 euro pâinea, 2.4 un bilet de transport în comun (sau 1000+ abonamentul anual. E mai ieftin, dar îi dai din prima….), costuri cu școlarizarea copiilor. Ah, să știi că vorba aia ”în afară, îți umpli coșul la market cu 50 euro”, nu mai e valabilă demult.

      Una peste alta, incluzând living costs, o familie are nevoie de minim 15 mii euro să facă acest pas. Și de un job stabil, de care ești sigur înainte să ajungi la Nădlac.

      Eu îți doresc succes în demersul tău!

      12
    • #56

      Ionut, ca sa terminam odata pentru totdeauna discutia, noi plecam cu 50k euro cash. Nu e o avere, dar nici putini nu sunt. Si nu, nu avem vreo mostenire, sunt bani munciti si stransi de noi, care ne vor asigura un trai decent pentru o perioada rezonabila. Eu n-am vrut sa aduc discutia de bani, dar here we go. Pornim cu banii astia, sotul are deja cateva oferte de job in afara si le analizeaza, astept sa decidem si aia e. Avem apartment de 3 camere in Bucuresti, am terminat creditul acum 2 ani, deci avem asset-uri pe care le putem vinde in orice moment. Si cu asta basta. Noi vom fi bine, ceea ce va urez si voua.

      5
    • #57

      iti recomand sa vinzi casa din tara, daca pleci, altfel nu vei pleca niciodata, cu adevarat

    • #58

      @Deea: Super! Aștept cu nerăbdare articolul la ”Cum să emigrezi”. Succes!

      9
    • #59

      @Deea: …subscriu la ce spune Arhi. Dacă pleci, pleacă și vinde.

      In rest succes. Nu te lua după nime’. Tu știi unde mergi, ce-ți dorești și de ce ai nevoie. Mulți nu realizează că, costurile despre care vorbesc sunt altele într-un oraș mai mic. Ceea ce-ți recomand. Ocolește metropolele.

      Îți las un link…nu e pentru milionarii de aici de pe site dar te poate ajuta cu un remote job in țara unde plecați mai ales că orice bănuț e binevenit. Au joburi disponibile în lume și în multe țări europene Pe noi ne-au ajutat foarte mult și sunt joburi diverse de la suport clienți, chat/mail suport, sau vânzări până la IT. Poți căuta în funcție de țara în locuiești sau limba pe care o vb.

      Baftă!

      www.sykes.com/romania/careers/

      3
    • #60

      @Arhi sau doar se va chinui intr-o chirie cand ar putea, cu banii de pe proprietatea din tara, sa faca de un avans mai mare pentru a cumpara ceva.
      Fiind din Moldo-Bucovina (Suceava adica) cunosc o gramada de cazuri (rude/amici) care sunt plecati. Unii si-au bagat picioarele, au vandut tot dupa cateva luni de la plecare, altii inca se chinuie afara in chirie si tin si un apartament in tara (dar nu l-ar pune la inchiriat sa mai scoata ceva bani).
      Off topic – cica conform ins populatia sucevei s-ar fi marit… dar sa imi tuf una daca cred asa ceva la ritmul in care pleaca lumea din zona.

      6
    • #61

      @ionut – amicul acela al tau care are 10k+ pe luna si nu reuseste sa inchirieze pentru ca nu are istoric ar putea sa primeasca o scrisoare de recomandare de la angajator ca o garantie. asa se practica in general.
      cit despre @Deea – din cite am inteles (asta daca nu am inteles gresit) a mai fost plecata si s-a intors in tara.

      3
    • #62

      @Deea: n-as incerca sa trec granița cu 50k cash. Decât dacă e vorba de lire turcesti. Nu de alta dar încă e în vigoare legea cu max 10k EUR sau echivalent.

      7
  15. #63

    Eram clasa a-5-a. Liceu de prestigiu din oraș de provincie. Asta înseamnă copii cu fițe, cu bani, printre care se mai ascundeau și din ăștia ca mine intrați învățând pe bune, dar cu o mică jenă de situația de acasă.
    Profesoara de română ne pune să cumpărăm o carte (de-a ei sau primea vreun comision, nu am idee acum).
    În perioada aia părinții mei nu o duceau prea bine cu banii (au avut o firmă de transport care a falimentat, încercau să își găsească de lucru, practic erau șomeri dar cu câteva economii care ne făceau să stăm cât de cât liniștiți — nu făceam foamea dar până și eu simțeam că nu ar trebui să fac nazuri).
    Eh, ca să nu le cer părințior bani, nu le-am zis de cartea aia. Eh, jigodia de profesoară a luat lista de copii care au dat bani pentru carte, a văzut că nu e numele meu acolo m-a ridicat în picioare și m-a întrebat (redau dialogul din memorie că mi-a rămas întipărită în minte până acum la 30 de ani rușinea la care am fost supus de față cu colegii mei cu care trebuia să mă împrietenesc):
    * de ce nu ai dat bani pe carte ?
    * nu consider că mă ajută
    * tăcere câteva secunde: ce lucrează părinții tăi?
    * sunt șomeri
    Atât a fost nevoie ca să mă umilească de față cu colegii mei..
    Doamna profesoară de limba română, dacă mai sunteți în viață, vă doresc o bătrânețe cât mai chinuită și cât mai lungă.

    38
  16. #64

    In 2008 am terminat liceul. In 2007 sau 2008, nu mai tin minte exact, mi-am cumparat un telefon nou Nokia N96. Tin minte cum s-a laudat colega mea de banca in timpul orei de franceza profesoarei cum telefonul meu costa mai mult decat salariul ei lunar. Costase vreo 2300 lei din cate tin minte. Mie mi-a fost rusine de rusinea colegei. Tot ma inrosisem pentru ca vedeam cum s-a schimbat fata profesoarei cand a auzit asta. Iar alt coleg din clasa, ii mai imprumutam telefonul in pauza, si mergea prin scoala sa se laude cu el, ca si cum ar fi fost telefonul lui. Acum am o vechitura de aproape 4 ani Samsung. Niciodata nu am inteles oamenii care se lauda cu ce au . Mi-am luat N96 pentru ca mi-a placut modelul si mi l-am permis.

    9
  17. #65

    Stiu ca nu rezolv nimic … dar eu mi-am pus pe bucket list ca pana mor sa bat un popa ordinar si un profesor din asta … asa … din egoism … ca sa ma simt eu mai bine

    21
    • #66

      eu as bate bine si un apevist ante-nato, poate scapam de o pensie speciala.

      10
  18. #67

    Scoala generala Nr 81, Nerva Traian, anii 96-99. Am avut o învățătoare tânără, dar a dracu. Ne ținea în picioare și cu mâinile sus, nu mai țin minte cât, dar destul cât să obosim. In una din ocazii am făcut pe mine. Bineînțeles că tot pe mine m-a certat că de ce nu am zis, că m-am făcut de râs, etc. Parcă m-a trimis acasă atunci.
    Nu mai știu sigur dacă ne și bătea, e ceva destul de vag in mintea mea, dar parcă îmi amintesc niste rigle la palmă.

    Anii 2000, o școală de țară, aveam o profesoară de matematică, era și directoare, de 1,3 metri, ce dădea rigle și palme cam la fiecare oră. Plăcerea ei era să ne tragă de perciuni până rămânea cu fire de păr in mână și apoi le sufla către noi in silă. Acum vreo 3-4 ani încă era profesoara la școala respectivă.
    Nici celelalte nu erau departe, doar că nu ne băteau. Singura care era ok și de care chiar mi-a plăcut era profesoara de geografie.

    10
  19. #68

    Experientele traite de mine in scoala, credeam ca sunt de domeniul trecutului, insa vad ca sistemul s-a perpetuat pana in ziua de astazi. Am fost scolit pana in clasa a VIII-a, in sistemul comunist, cand toata Romania era o inchisoare. In 1990 am mers la liceu, unde ghiciti ce?, era la fel, aceiasi Marie, cu alta palarie ( scoala mai mare, mai spoita, nimic mai mult ) Am facut 12 luni de armata, un calvar, (mai ales primele luni) unde am vazut oameni care si-au tras un glont in gura, pentru ca nu mai suportau batjocura.
    Imi place sa cred ca lucrurile s-au mai schimbat intre timp, iar incet- incet, dinozaurii astia vor disparea. Intr-un stat normal la cap, ar infunda puscariile, la noi….mai greu, iar pana atunci vom mai auzi intamplari de acest gen.

    15
  20. #69

    Profa de franceza de la 1-4 era nevasta de procuror si avea pretentii de cadouri. Ai mei in fiecare an ii luau cadou bibelouri cu celebrii elefanti ramasi pe stoc de pe vremea lui ceausescu. In clasa 4a nu am mai gasit elefant si i-am luat flori de plastic. Pt asta nu am luat mai mukt de 7. In liceu am fost lasat corigent ca a aflat profa ca ai mei au ferma agricola si la ea nu cotizez. S-a dus tata peste ea si i-a zis ca nu merita nici macar un cap de ata ca e si el in stare sa citeasca lectia din manual. S-a lasat cu scandal si reclamatii la inspectorat. Profa a fost mutata.

    16
  21. #70

    Am inceput scoala în timpul comunismului. Având părinți din clasa muncitoare, am fost repartizat la clasa D (categoria și alții).
    Clasele 1-4 am avut bafta unei învățătoare aflate la început de drum, extrem de dedicata procesului educational. Aproape 40 de ani mai târziu, încă păstrăm legătura.
    Clasele 5-8 am rămas la D, desi fuseseră discuții de transfer la B/C (având rezultate bune la învățătura, era un fel de promovare în ligile superioare) sau la una dintre cele doua clase cu profil sportiv (practic școala, un cel de CSS, avea clasele repartizate în copii de nomenclatura / spuma, clasa muncitoare buni, pulime și golanii de la clasele cu profil sportiv. Diferența între pulime și golani fiind ca cei de la profil sportiv nu aveau notele scazute la purtare, indiferent de ce mizerii făceau.

    Dupa ’89, a mai fost o încercare de a trece la B/C dar am preferat sa rămân la D. Fiind copii din familii cu probleme (inclusiv familii de țigani saraci), singurele solicitări erau sa venim la școală, sa luam măcar note de trecere și sa nu facem probleme. Bani de fondul clasei sau alte cele nu (prea) ni se cereau; și chiar dacă cereau, părinții nu prea aveau de unde. De meditații nici atât. În plus, diriga era ca o mama pentru noi.

    Aproximativ jumatate s-au lăsat de școală după terminarea celor 8 clase (și s-au apucat de comerț cu marfa de la Stambul, în ambele directii), iar o buna parte a celor care și-au continuat studiile au optat pentru scoli profesionale. Am fost doar 4 care am mers la licee (teoretice) “bune” și doar 2 am continuat la facultate. Si chiar dacă s-au lăsat de școală, majoritatea au avut o evoluție buna, s-au stabilit la casa lor, o buna parte sunt fără cazier și cu afaceri ok la acest moment. Si foarte important, absolut toți concentrați spre a le asigura copiilor condiții educaționale peste medie.

    Experiența de la liceul “bun” la care am intrat, a debutat prost; am făcut contestație la admitere. Si desi m-am ales cu nota mărită (fapt care nu a schimbat cu nimic procesul de admitere pentru ca oricum intram), mi-a atârnat ca o tinichea în cei patru ani, având eticheta de “scandalagiu”.
    Intrări separate (ca și la generală), comportament și atitudine execrabile din partea majorității profesorilor și a întregului personal administrativ.
    Dar am avut iar bafta cu profa & profu’ de chimie, profa de franceza, profa de fizica și mai târziu profu’ de psihologie. Toți au contribuit în mod pozitiv la formarea mea.

    O mențiune aparte pentru profu’ de chimie, care ne-a tratat ca adulți de la prima interacțiune în laboratorul de chimie. Tigare, cafea și o discuție deschisa despre ce vrem de la viață (noi juniorii echipei de olimpiada). 25+ ani mai târziu, suntem toți bine. Si ocazional ne mai vedem vara la o cafea și o tigare cu profu’.

    Amintirele nasoale s-au cam șters din memorie pentru ca am ales sa închid cu lacăt acele sertare. Experiențele respective au ajutat la fel de mult în formarea mea dar prefer sa le las închise. Din categorie fuse și se duse.

    Mai exista astfel de comportamente în sistemul educational din RO în 22/23? Da.
    Si asta este unul dintre motivele pentru care am plecat din țară în urma cu niște ani. Pentru a-mi proteja copiii de astfel de experiențe / comportamente.
    Ramanerea în țară nu garanta cu nimic posibilitatea de a influenta în vreun fel o schimbare în sistem.

    Unde suntem acum, avem:
    – fondul clasei – e un fel de contribuție voluntara, prin asociația părinților (înregistrat ca ONG) –
    – uniforma – avem, dar e recomandata, având niște repere coloristice; costurile anuale cu uniforma sunt ~ 4-5 pachete de țigări.

    De restul nu se pune problema.
    Iar copiii sunt copii, au timp de lectura, studiu, joaca.
    Uneori se plang de faptul ca școala ar fi plictisitoare (cam asta e sigura plângere legată de școală).

    20
  22. #71

    @ Kekios.. un frate de suferința regăsit in trecerea timpului.. Da, aia grasa înlocuitoarea cred ca era de romană și parca era rodul întâlnirii dintre un tractor beat și o locomotiva roșie de la Electroputere Craiova.. Am avut o diriginta , o fosila profa de muzica care înțelegea dirigenția ca pra in care noi trebuia sa copiem la perfecție partiturile desenate pe tabla.. Nu a plâns multe lume când a fost pensionata forțată de un scandal cu ratatul unui elev; scandal la câte ea reacționase aiurea. Profu de fizica era xerox stricat; nu înțelegeam nimic din ce preda. Aia bătrâna de istorie cred o putea face pe ILSA sa para sfânta. Cea de biologie care a fost și directoare era alta din corul urlatorilot fără minte .. Iar nebunul de EDUCAȚIE FIZICA NU avea de a face nimic cu educația. La tot peisajul acesta mai erau și elevi care erau căței de poala ai profesorilor. Îmi era groaza când urcam pe scările profesorilor.. nu știai cu cine te vei întâlni și cât de tare va urla.. E revoltător ca sistemul a creat traume oribile și ca fără sa vrem le v om dărui genetic copiiilor noștri . A fost un sistem perfect de creat pârghii de frângerea a spiritului uman liber și de îndobitocire a omului.. Acel loc a creat mostrii irationali, slugi perfecte intr un mecanism oricum muribund .

    13
    • #72

      @muxcs, am auzit si de faimoasa directoare din varii surse ca nu era nici ea foarte breaza.

      Nu stiu daca ai prins perioada cand Generala 8 avea doua sedii (scoala noua de pe Eroul Marius Cosma si cea de langa Sinagoga Ortodoxa, langa parcul 1 Decembrie). Ei, cladirea de langa Sinagoga Ortodoxa avea un parfum subtil de sanatoriu parasit, genul de cladire mostenita din perioada Imperiului Austro-Ungar si care n-a mai fost renovata de atunci. Vremuri de vis!

      Speranta mea pentru toti care am trecut prin situatii absurde in perioada scolarizarii e ca noi la randul nostru ne vom proteja mai bine urmasii. Si, preferabil, sa repetam cat mai putin din greselile pe care le-au facut adultii copilariei noastre.

      4
  23. #73

    Sunt cititor vechi,desi comentez foarte rar. In primul rand imi cer scuze pentru lipsa diacriticelor,scriu de pe laptopul cu tastatura germana.
    Suntem 4 frati,eu sunt cel mai mare. Cumva s-a nimerit ca eu si sora care este a treia in ordinea varstei sa avem aceeasi invatatoare si cam aceeasi profesori in scoala generala. Sora numarul doi si fratele mai mic la fel. Invatatoarea mea plus profesorii au reusit mie si surorii numarul doi sa ne insufle dragostea de carte si de carti. Prin felul in care isi faceau meseria. Si menirea 🙂 Ceilalti doi au avut “norocul” de un invatator care le canta la vioara in timpul orelor-predat chestii mai putin. Profesorii la fel,dezinteres total. In fine,ideea este urmatoarea: alegerile in viata, cultura generala, o gramada de lucruri anterioare au fost influentate de primii 8 ani de scoala. Pentru doi dintre noi un traseu pozitiv,pentru ceilalti doi nu prea. Bataile din partea profesorilor erau la ordinea zilei,nu prea aveai curaj sa le “raportezi” acasa pentru ca riscai inca o portie-pe principiul ” sigur e vina ta “, Tin minte ca jucam fotbal in curtea scolii si am dat mingea pe sala de sport.Pe principiul cine a dat-o merge dupa ea. M-a prins profesorul de gimnastica ca m-am urcat pe cladire si m-a batut cu o bucata de lemn de parchet pana am facut pe mine. Deh,metehne de antrenor de gimnastica. Am auzit ca a murit tragic,ceva boala cu niste chinuri. Fondul clasei,fondul scolii,meditatii…aceleasi mizerii si inainte de ’89 si dupa.

    11
  24. #74

    1. Mie mi-a plăcut la școală și am învățat multe lucruri folositoare. Prinos de recunoștință dascălilor.
    2. Ce bine că n-am crescut în Ardeal.

    14
    • #75

      Trebuia sa arunci chestia cu Ardealul. Altfel nu erai suficient de arogant.

      9
    • #76

      :))) Pentru tine am făcut un mic efort suplimentar, meriți.

      7
  25. #77

    Inca o data imi cer scuze ca lipsesc diacriticele.

    Un sfat pentru Deea: daca vrei sa pleci,pleaca. Nu tot flutura pe aici steagul cu plecatul si nu o mai arde aiurea prin comentarii legat de aia care raman si aia care pleaca. Sunt o gramada de lucruri pe care nu le stii ( stiti ) legat de plecat intr-o tara straina. Putem incepe cu chiria: eu platesc 1050 euro chirie lunar. Pentru 120 mp – ca sa nu stau intr-o garsoniera si pentru a avea un atelier de pictat. O fi mult,o fi putin? Am prieteni si colegi care platesc la fel pentru mai putin spatiu. Pentru chirie ai nevoie de contravaloarea a 3 luni de chirie,bani care ii platesti proprietarului. Un loc de parcare este de la 50 de euro in sus. Lunar. Vrei internet? De la 25 de euro in sus. Vrei abonament la telefon? Idem. Ai copii? Te ajuta statul cu o alocatie.Dar nu acopera masa la gradinita pe o luna. Ai nevoie de o gradinita buna? Cu recomandari,cu insistente,cu tot tacamul. Si cu mult noroc. Si mult altele. Daca vrei iti pot raspunde punctual la orice nelamurire si intrebare ai.
    Revenind la partea cu plecatul. Sigur te asteapta cei din strainatate cu paine si sare. Eu castig mai putin aici decat castigam in Romania in 2013 cand am plecat, dar in schimb ma bucur de alte avantaje: mai putin stres,mai mult timp liber.
    Oricum,fiecare situatie este diferita, fiecare isi stie prioritatile si este capabil sa isi asume niste riscuri si sa isi stabileasca niste prioritati.

    21
    • #78

      „știi (știți)” e un fel de „fă, doamnă” :))) Așa-s artiștii, bădărani sensibili

      8
    • #79

      – plus ca la scoli/gradinite de stat, mergi acolo la scoala arondata adresei din acte, sau unde ramane loc, nu alegi tu neaparat scoala cea mai buna
      – nu exista alocatie de stat oriunde

      3
    • #80

      Luna, asta se intampla peste tot. In RO e o haiducie cu viza de flotant, din disperarea parintilor de a-si da copiii la o scoala mai de doamne-ajuta (pe care o inteleg).

      2
    • #81

      Am spus-o in ideea de a avea grija unde inchiriati, pentru ca e posibil sa fiti dezamagiti de scoala, daca nu va interesati inainte.

      3
  26. #82

    Atat s-a putut, ne cerem scuze la domnii grammar-nazi. E cam ciudat sa scrii in limba ta materna de pe o tastatura si un laptop setate pe “jermana “. Dar exact asa sunt artistii. Sensibili pe partea ” zi-mi ca esti prost fara sa imi spui ca esti prost”.

    18
    • #83

      da-i bre-n plm cu nazificarea lor, scrie cum poti

    • #84

      @Gutenberg: Confunzi gramatica cu ortografia și semantica. E ca și cum ai confunda o pensulă cu o bidinea. Sau, doamne ferește, o gaură cu alta. Dacă setările alea nu au fost cumva blocate magic de un templier în timpul Sfântului Imperiu Roman, caz în care trebuie să reciți din Codex Comanicus sub clar de lună, există o soluție simplă: intri în „language preferences” și adaugi câte limbi, materne sau nu, poți duce.

      @Arhi: Da, da!

      9
    • #85

      @Maithun, in „language preferences” poti adauga cate limbi vrei, dar daca nu stii pozitia caracterelor pe tastatura, nu-ti foloseste la nimic, la fel si aroganta ta. As vrea sa te cunosc pe viu, pun pariu ca esti cel/cea care umbla mereu cu nasul pe sus, plin de sine, cum ca….” mvai ce destept/desteapta sunt eu in cap”, fi-mi-ar scarba!.

      10
  27. Am fost seralist. În clasa a X a aveam 30 și ceva de ani.
    Mă simțeam ca un urs într-un magazin apicol la ora de religie.
    Tre să recunosc faptul că profu’ (era preot) era specialist în dogfight și câteodată mi e dor de o discuție în contradictoriu cu el.

    Anyway, nu eram singurul măgar mare din clasă, aveam vreo 3 mai în vârstă ca mine.
    Sincer, seralul la vârstă de gen e o chestie foarte funny. Te poți uita carnivor la profa de mate (deci se purtau paltoanele ălea negre, lungi. Și asta venea cu mini pe sub palton, tocuri… plm, era suplinitoare, de abia ieșise din facultate), notele apar de la spiriduși, la bac se uitau la noi ca la maimuțe, gen “iote la gibonul ăla, știe să copieze! Wow, există șanse să ajungă om!”
    Bureți? Cretă? Bwahaha. Cadouri? Da, am primit note pe instalat Windows uri, făcut rețea în labul de info și instalat contorizare de netcafe pe calculatoarele de acolo. Aia a fost contribuția mea pentru școala românească.

    A fost o mămică de copil seralist care a venit cu ideea creață să luăm flori pentru nu sh ce profesoare. Mi aduc aminte de Samir, de pe undeva din fundul clasei: “auzi doamnă, noi n avem bani de țigări și ție ți trebe flori?”

    Cam asta a fost liceul la mine.

    27
    • #87

      ai fost fotbalist? ca politician nu esti.

      4
    • #88

      Io am fost folbalist.

      2
    • @daddy: nu. Am fost exmatriculat de 2 ori din cauza absențelor in clasa a X a.

      4
    • #90

      eu am fost ala de la care au copiat seralistii!
      din ”greseala” ne-au amestecat cu ei, in ordine alfabetica.

      1
  28. #91

    De fapt citez “Intrarea profesorilor și intrarea elevilor” era singurul lucru care trebuia să îl învațăm in școală, restul nu avea importanță.
    Oamenii trebuiesc “programați” precum computerele, în gimnaziu și liceu intrarea profesorilor era separată fiindcă elevii trebuiau “educați” că există două clase sociale, conducători și supușii lor, iar ei elevii erau “supusii”, în facultate însă se presupunea că ești educat ca să fi unul din conducători si din acest motiv nu mai erau intrări separate.

    4
  29. #92

    Repetati dupa mine: invatalantul de stat in romania (fara majuscula) e gratuit.
    Cat dai, atata face.

    E o mizerie, iar noi ne complacem in ea.
    Porcii care traiesc in cocina, considera ca asta e casa lor. E frumoasa si e tot ceea ce cunosc ei pe lume.

    Prefer sa dau mare parte din venitul familiei pe o scoala privata, cu programa Cambridge.
    Nu e perfect, costa mult, dar vad diferente la copiii mei vs cei de la stat, care ma bucura.

    Si nu, nu ma intereseaza deloc olimpiadele, nu am copiii geniali. Am copiii carora le place sa invete si se duc cu placere la scoala!
    Pentru mine era un chin.

    Ii incurajez sa invete si fac tot ce imi e in putinta sa ii ajut sa plece si sa isi faca o viata afara.

    Sa inceapa inimile rosii!

    16
  30. #93

    chestia cu intrarea pentru x si intrarea pentru y este valabila in mai toate institutiile statului. imi aduc aminte cand am fost la socra-miu la spital, ditamai usile ce avea spitalul ala dar toata lumea trebuia sa intre pe undeva prin spate, ca hotii. usile se deschideau doar cand venea ceva delegatie de la minister.

    cat despre scoala, imi aduc aminte cum am fost mustrat in fata clasei pentru ca nu am vrut sa cumpar calendar cu crucea rosie. pur si simplu incapatanatul din mine a refuzat sa dea aia 5 lei doar din simplul motiv ca era obligatoriu. m-a scos in fata clasei si m-a intrebat daca sunt sarac, daca n-am 5 lei. am zis ca am dar nu vreau sa dau. durerea in cur de parerea altora s-a dezvoltat destul de devreme la mine.

    alta chestie care ma enerva, profesorii care aveau catelusi cu care faceau meditatii. catelusi care oricat de imbecili erau, aveau numai 9 si 10.

    6
  31. #94

    Multe obiceiuri sunt și azi. Cum poți refuza copilul care e pasionat de materia ta și îți aduce o floare de 8 martie? Sunt niște situații care te pun în mare dificultate. Hai că dau eu din casă dacă vreți. Ați putea face și o rubrică specială, aș scrie romane.

    Comportamentul elevului versus comportamentul profesorului
    Dacă un elev este problematic (înjură excesiv, este violent) nu poate păți mare lucru. Cel mai grav lucru care i se poate întâmplă e scăderea mediei la purtare sub 6 (media anuală) pentru a rămâne repetent. Dar îți asumi că elevul respectiv timp de un an de zile îți strică toate orele și toți elevii au de suferit. ROFUIP-ul e prost realizat. Nu poți trimite elevul la consilier (de regulă, un consilier servește mai multe școli), fără acordul părintelui. Nu ai voie să dai elevul problematic afară din clasă. Chemi poliția care nu rezolvă absolut nimic: „A, iar tu, mă? Fii cuminte, da?” și pleacă.

    Dacă un profesor are un comportament inadecvat, nu prea pățește mare lucru. Cel mult o scădere din salariu sau o diminuare a calificativului. Niciun director nu-și asumă riscul (da, e un risc) de a desface un contract de muncă. Profesorul respectiv te dă în judecată, primește salariile și revine la muncă.

    Am cunoscut sute de profesori, unii foarte deștepți, unii foarte proști (și jignesc proștii), directori de toate felurile (unii foarte dedicați, alții foarte delăsători), oameni de serviciu (unii care-și făceau treaba exemplar, alții care abia dădeau cu mătura).

    Cineva a pomenit de nota 8 la școală. În ziua de azi, un copil care are nota 8 la școală e FOARTE SLAB. Notele sunt cu mult umflate din cauza faptului că părinții amenință că-și mută copiii la alte școli. Școala pierde elevi -> pierde din finanțare -> dispar clase -> dispar ore -> dispar posturi. Atât de simplu e. Cine e imbecil să-și taie craca de sub picioare?

    Sunt profesori care negociază dacă un elev trece sau nu clasa. Ăștia sunt cei mai jegoși oameni și ar trebui dați afară din sistem. Sunt profesori care trec note fictive, chiar și la alte materii.

    Ministerul să scoată prostia cu învățământul simultan că nu ai cum să ai rezultate! Într-o sală de clasă ai elevi de clasa a V-a și de a VII-a. Cum faci ora? Ce să învețe copiii ăia? E imposibil.

    Să se facă clasele de maxim 20-25 de elevi. Sunt clase cu 40 de elevi, credeți-mă. E inuman, nu ai timp efectiv să te ocupi de toți.

    Elevii care au CES să învețe în școli speciale! Excepție să facă doar cei care nu au probleme de comportament. Un elev cu CES, care are un comportament violent, îți DISTRUGE ora. Nu ai profesor de sprijin, iar părintele vine rar la oră și nu prea se ocupă de copil.

    Sunt foarte multe probleme. Părinții ar trebui să fie alături de profesori, credeți-mă, nu împotriva lor. Când protestează profesorii, ieșiți alături de ei.

    Mi-ar plăcea să dispară profesorii nesimțiți din învățământ și, de asemenea, să se ia și măsuri împotriva elevilor, părinților violenți.

    Copilul își petrece cea mai mare parte din timp acasă, nu la școală.

    Sănătate tuturor!

    19
  32. Chestia cu uniformele e nociva din alte motive. Evident ca 90% dintre scoli au profitat financiar de asta, directorii, profesorii, cine a mai putut, insa ideea este alta: de ce ne-am dori sa educam viitori muncitori in fabrica, imbracati toti IDENTIC? Cum se poate dezvolta un copil daca se imbraca doar cum i se impune? Educatia vestimentara, etalarea propriei personalitati, chestiile astea nu sunt relevante. Din pacate, nu sunt nici pt multi parinti.

    Legat de intrarea profesorilor, situatia la liceul meu si la scoala mea, dar si la multe altele, era urmatoarea: la intrarea profilor era un elev de serviciu care cerea buletinele tuturor celor care intrau. La intrarea elevilor, daca era pauza, putea intra oricine. Deci si un hot, si un violator, si un pedofil puteau intra lejer in curtea scolii. Evident, un fost elev al scolii, cineva apropiat de varsta. Insa musai pe la intrarea elevilor si musai in pauza. Nu altfel.

    4
  33. #96

    E de apreciat că, în ciuda istoriilor personale foarte diverse și colorate, aproape toți scriem corect. Asta ar trebui să ne spună ceva, nu?

    11
  34. #97

    @ Kekios.. da am prins vechea clădire .. făceam naveta între vechea clădire și noua clădire pentru unele ore.. in vechea clădire am învățat teroarea tehnologică – adică educația tehnologică – cu un nebun prea bătrân sa mai predea și prea redus ca sa înțeleagă ca arta traforajului și manipularea menghinei nu reprezintă viitorul. Alt sadic expert in implementatul aratatorului pe degetele copiiilor. Ca o nota buna ne plăcea coridorul lung pe care ne întreceam sa alergam cât mai repede. Aveau un parchet oribil de vechi și bancile acelea masive și joase cu spătarul fiind baza pentru următoarea banca… Clădirea aceea S – a retrocedat Comunității Evreiești care a amenajat o grădinița in acel abator uman.. Curtea este și parcare de mașini .. Din păcate genetic v om trimite traumele mai departe. Nu depinde de noi ce cromozomi dăruim și nu viitorului nostru..Odată ce ești distrus in copilărie îți găsești locul foarte greu in viața.. ești un mort viu pe care nimeni nu îl vrea in viața lor.. ești ca pușcăriași care ieșiți din temnița nu și gasesc locul in cotidian și sfârșesc fie prin a se întoarce in închisoare fie prin a se spânzura pentru a se elibera din închisoarea minții și a sufletului..Nu as fi un profesor bun.. Prea multe traume m ar împiedica sa ajung cât de departe îmi doresc .. Culmea ca sunt și peerfectionist.. @ Arhi.. fără lingușiri.. Mulțumesc mult ca lași spațiul de discuție liber, ne putem goli traumele fără sa fim luați peste picior. Mulțumesc și când mai lași lucrurile sa scape de sub control.. învățam valoarea autocontrolului și a respectului .. balanța de aur care ne ajuta sa păstram un echilibru relativ si sustenabil in viața zilnică

    9

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam