Aseară am aflat că la o instituție de învățământ brăileană, ceva gen Moisil parcă, promovabilitatea la testele alea de dinainte de bac a fost rotundă. Adică fix zero.
Înțeleg că e cool să dăm vina pe copii. Da, a venit funeru și a demonstrat că suntem un popor de idioți. Copiii nu au în gând decât sex, mașini, vuittoane și alte mizerii. Sincer să fiu, nu mai sunt de acord cu asta. În timp mi s-a cristalizat o altă opinie, dar nu despre asta e vorba.
Eu sunt totalmente amuzat când văd că, la asemenea rezultate, toată lumea blamează elevii și prostia lor și nimeni, dar absolut nimeni nu spune nimic despre profesori. Sau despre incompetența lor, mai bine zis. Este imposibil să ai o școală întreagă de idioți. Statistic, nu se poate. Doar dacă pur și simplu acolo e o școală ajutătoare și toți cei dinăuntru au sindromul Down. Și nici atunci.
Asta înseamnă doar că așa zișii profesori de acolo sunt niște nulități. Non valori acreditate. Și nu doar de acolo. Peste tot în țară, acolo unde promovabilitatea a fost la maxim 50%. Acea promovabilitate este rezultanta lipsei de interes profesoral, lipsa de capacitate didactică, lipsă de umanitate.
Din nefericire, nimeni nu este tras la răspundere. Nici un inspectorat nu spune Ați avut promovabilitate 30% la bac? Hai să vă dăm niște teste, întâi. După care hai să ne uităm ce note aveau elevii respectivi la materiile de bac. Aveau peste 5? Interesant. Ia intrați dumneavoastră în șomaj, domnule așa-zis profesor.
Desigur, cui îi pasă. Ce interes ar putea avea un inspectorat școlar să facă așa ceva?
Lasă, bine că a devenit din nou ministru vaca aia imbecilă de Abramburica.
E bine, din realizări spre tot mai mari realizări.
GARANTAT VANGHELIE!
NOU
promovabilitatea 0 era la evaluarea nationala, fosta capacitate, fosta treapta I de se da in clasa 8a
NOU
da,da educatia si temele se fac acasa…de preferabil 20-30 de exercitii la matematica pe zi pentru ca, nu-i asa, copilul tre’ sa lucreze, futu-i mama ei de programa scolara. Am ajuns un popor de idioti din cauza acestei tampenii numite programa la care vad ca nu se incumeta nimeni sa umble putin, avem cei mai destepti copii din univers care atunci cand ajung la o facultate in strainatate nu sunt capabili sa compuna un eseu
ps: bag p**a in androneasca, imi doresc sa moara, poate asa scap dracu’ de ea!
NOU
Şi părinţii sînt de vină, pentru că au proasta impresia că educaţia se face în şcoală. Educaţia trebuie făcută acasă, la şcoală mergi ca să înveţi. Un părinte căruia îi pasă de copilul lui are grijă ca acesta să înveţe.
NOU
corect!!!copiilor din ziua de azi le lipseste educatia facuta in familie si supravegherea familiala!Probabil ca unii parinti nici nu au ce educatie sa le dea copiilor lor!
NOU
aveti dreptate amandoi !
NOU
Duminica, 20 % promovabilitate :)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NOU
E nevoie si de instalatori si de sudori,acuma nu stiu de ce profesorilor le este frica sa lase repetenti,asta e tin minte in liceu si chiar in generala aveam colegi care trebuiau pur si simplu sa ramana repetenti.dar profesorii se incapatanau si ai treceau .
ne trebuie mai multi repetenti drept exemplu
NOU
daca nu ai bacul sau macar capacitatea sigur nu poti deveni instalator sau mai ales sudor!!!
NOU
Dacă ai impresia că instalaţiile sunt pentru orice idiot, te înşeli. Sau la ce instalaţii te referi? Pentru pomul de crăciun? Cred că te-ai referit la oameni buni de desfundat veceurile. De ăia ducem lipsă (vezi Otopeni).
NOU
Problema sta la elevi. Nu le mai pasa, nu e cool sa inveti. Am stat de vorba cu fosti profesori de-ai mei, profesori foarte buni. Eram curios ce se intampla la liceul ala. Si mi-au zis ca nu prea mai au cu cine…
NOU
cl » nu cred.
NOU
o știi pe aia cu teoria geamului spart … aia aplicata de Rudolph Giuliani când a devenit primar ?
NOU
Păi şi atunci de ce ajung copiii ăia să dea bacul??? Vă spun eu de ce: prea mulţi repetenţi duce la pierderea locurilor de muncă în şcoala respectivă. Şi atunci profesorii se complac să nu mai predea deloc, nu-şi mai dau interesul, că n-au cu/pentru cine, iar elevilor le convine de minune situaţia. Acum extindeţi situaţia la majoritatea liceelor/şcolilor mediocre din ţară. Viitorul sună bine, nu?
Dar lasă, că ridică dna Cati promovabilitatea cât ai zice peşte!
NOU
Fiecare dintre noi a avut profesori mai buni, sau mai prosti, colegi mai implicati, sau mai delasatori. Insa acei profesori “buni” despre care vorbesti tu, stimuleaza elevii si in zilele noastre.
Problema este in primul rand la parinti, la educatia venita din partea lor, dar si in randul profesorilor frustrati. Se plang de conditii, se plang de salarii, dar tin cu dintii de posturi. Nu lasa locul altora.
Mentalitatea e simpla: “De ce sa imi bat capu` pt 6-8 milioane?”, sau “De ce sa-i pun note proaste si sa-mi seara directoru` in cap, sau sa vina tasu` cel tuciuriu ca l-am lasat corigent?”
@cl, nu stiu cati ani ai, dar si nici pe vremea mea nu era cul sa inveti. era cul sa mergi sa stai pe mIRC, sa pierzi vremea pe la fotbal, sa bei, sa fumezi, etc. Mereu au fost elevi de aceeasi natura, insa parintii veneau la scoala, ii verificau, ii pedepseau cand greseau, se implicau mai mult.
NOU
Intr-adevar e si vina profesorilor. I-au scapat din mana. E adevarat, nu ii mai verifica nici parintii. Dar mie imi zicea bunica-mea: inveti pentru tine, nu pentru mine. Nu venea la sedinte, nu imi cerea carnetul de note.
@Filip: 26 de ani. Si eu chiuleam de multe ori de la engleza(regret putin acum, dar profa era dusa) pentru fotbal sau pentru un starcraft in retea. Dadeam si eu dume la profesori, dar cand proful de mate sau fizica preda, eram ochi si urechi. Puneam intrebari unde nu imi era clar… De-aia zic ca nu le pasa.
P.S.: Am auzit si eu povestile cu directoarea care venea la profesor si ii zicea sa ii puna 3 de 10 la baiatu’ nu stiu cui, ca altfel ramane fara post.
NOU
Am 33 de ani, am învăţat la un liceu foarte serios (am înţeles că e al cincilea pe ţară la momentul ăsta) şi am avut profesori severi, corecţi şi cu altă metodă de predare, nu toceam, plecam cu lecţia învăţată din clasă şi citeam mult. Deşi la vremea aceea ne simţeam neîndreptăţiţi că se închideau porţile liceului şi nu puteam chiuli, acum îmi dau seama că, de fapt, ne-a prins bine “puşcăria aia”. Până la urmă disciplina ne-a prins bine, TOŢI colegii mei au servicii bune sau afaceri de succes.
NOU
Statul nu vrea sa verifice cadrele didactice, pentru ca la ce salarii de rahat sunt, ar ramane si fara profesorii pe care ii are acum. De asta nu exista nici un fel de standard de eficienta pentru scoli si pentru profesori. Pe de alta parte, mare parte din elevi sunt convinsi ca ei se duc la scoala doar ca sa le dea de lucru profesorilor. In plus, parintii habar nu au sau nu vor sa se ocupe si ei de educatia copilului. Multi parinti sunt ei insisi needucati, si atunci nu se agita prea mult nici cu educatia copilului. Nu e doar vina elevilor sau a profesorilor, ci a noastra, a tuturor.
NOU
ceea ce spui in parte a comentariului tau e o mare prostie si reprezinta o mentalitate de sef neocomunist de dupa revolutie ‘daca ei nu ne platesc sau ne platesc putin noi de ce sa muncim????’ Pai tocmai din acest motiv ar trebui sa se munceasca mai mult deoarece numai prin rezultate iti poti creste venitul!!Solutia este un sistem de bonusare (daca nu exista deja ) bazat pe performanta ,verificata realist! Noua in tara noastra ne lipseste un sistem de control/verificari obiectiv al tuturor lucrurilor care se intampla in tara ,de la scoli la vami,piete ,politie ..etc.Altfel nu e nici o solutie de imbunatatire oricate guverne s-ar schimba!!
NOU
@chris69. sistemul de bonusare ar fi super …. dar nu in rromanica din pacate. ar fi inca o vaca de muls pentru aia smecheri. ce trec acum toti analfabetii clasa dar sa vezi cum vor trece cu nota 10.
nu e normal sa ai asemenea procent de promovabilitatea, nu e normal pentru ca elevii aia nu ar fi trebuit sa ajunga acolo. stiu copii de clasa a IV a care nu stiu inca sa citeasca cursiv (de scris nici nu mai vorbesc). cand am facut scoala primul repetent l-am avut in clasa a III a.
NOU
Problema e ca il dai afara si nu prea ai pe cine pune in loc, sau ala de-l pui in loc e la fel, sau cu gandu-n alte parti. La ora daca nu esti concentrat nu mai inteleg copiii nimic… Ma uitam la Tamara Pitei (tipa aia nebuna de a fost si la romanii au talent), cum o fi fiind ea la ore?
NOU
Cum sa fie, retardata. Pai uita-te la fisu’, e model baiatul, doua facultati de laba terminate, actualmente somer ca nu gaseste loc de munca in Bucuresti.
NOU
Da, si profesorii arunca pisica pe sistem, pe salarii, pe conditii. E un cerc vicios tot ceea ce se intampla si nu mai are rost sa cautam vinovati inauntru. Este al nu stiu catelea an in care dovezile sunt clare. Invatamantul merge din rau in mai rau sau in penibil. Am zis mereu ca apogeul a fost atins. Se pare ca nu.
SI campionul prostiei pe rang ministerial il detine detasat Pop, exinterimarul. Vanghelie ii dadea clasa.
Ma uitam ieri la un reportaj facut printre absolventii de a 12-a care sustineau BAC-ul. La intrebarea “a fost greu?” sti ce raspundeau? “a fost, nu ne-am asteptat sa ne pice Eminescu”….
NOU
baxter » mi se pare normal…
NOU
Păi pentru ei Eminescu o fi vreun nobody, o raritate… Şi-or fi dat seama că e poet??? Mamă… şi când mă gândesc cât am învăţat eu pentru bac…
NOU
Nu ne aşteptam la Eminescu tocmai pentru că este uşor şi poţi concepe un eseu de 3 pagini fără probleme. Foarte mulţi dintre noi(cel puţin în oraşul în care locuiesc) ne aşteptam la Arghezi, Bacovia sau Blaga.
Părerea mea despre subiecte este că au fost relativ uşoare şi orice elev care a mers la şcoală tot anul poate lua undeva între 6 şi 7 lejer.
NOU
@Alex, pana la urma nu conteaza prea tare autorul, dar sa pici BAC-ul la limba romana denota o “usoara” stare de retardism. Asta ma surprinde pe mine cel mai mult.
Erau elevi care spuneau ca au fost numai cu 9 si 10 in liceu si au picat la romana (chiar cu 2)
Am peste 12 ani de cand am dat BAC-ul si de atunci nu prea am avut de aface cu matematica. Dar de curiozitate am incercat sa rezolv “tragedia” de subiecte de anul trecut de la mate. Luam 5-ul fara probleme.
NOU
@cleios Cam cat ?
NOU
:))). Cand o spui asa, e foarte amuzant, dar adevarul e ca niciun elev nu vrea poezie la un examen. Si cand am dat capacitatea (pe vremea aia) si cand am dat bacul, toti profesorii ne spuneau sa invatam proza si dramaturgie, ca sigur nu o sa pice poezie. 2007 a fost primul an de bacalaureat cand a picat poezie, si nu orice fel de poezie, ci curentul traditionalist. Norocul de altunci al multora a fost culegerea de variante rezolvate. Am o prietena, profesoara de romana, care a corectat lucrari copiate identic din culegeri, cu niste mici imbunatatiri, de genul despartitului in silabe pe principiul ‘crez-and” sau “fi-nd” :D.
NOU
Daca stai sa te gandesti nu e chiar asa, multi dintre copii fac meditatii si nu neaparat cu aceiasi profesori de la clasa. Copilul din ziua de azi nu invata. Deloc. Niciodata. Nu cunosc notiunea de “a citi” o carte, lectia orice. Poate doar reviste de monden.Si etichete cu preturi la mall. Bineinteles ca exista si exceptii, dar putine. Parintele e depasit de situatie. Cheltuie bani pe meditatii, isi duce copilul la scoala si observa cand i se intoarce odrasla acasa ca e mai prost decat inainte. Nu mai exista cultul scolii – mergem acolo, invatam, citim si pe urma ne distram cand ajungem acasa. Acum e ceva de genul mergem la scoala sa vedem ce si-a mai luat Maricica de la 7C. Sunt distrasi de tot felul de informatii din afara si tuturor le este imposibil sa ii aduca pe drumul cel bun. Pustanii de a 8-a erau in mall in weekend. Cu pantaloni pana la cur si tatele pe afara. Mirific!
NOU
Daca tu ai fi profesor iar dupa 4 ani de facultate si inca 3 ani de master esti platit cu 800 lei pe luna, suma care nu ti-ar acoperi nici chiria, cat de mult te-ai dedica sa educi niste cretini care nu isi dau deloc interesul pentru carte? Intreb si eu 🙂
NOU
Alina » daca as avea 3 ani de master si as fi profesor, inseamna ca as face-o din pasiune, si atunci m-as dedica. varianta cealalta ar fi ca sunt un loser care nu poate sa faca altceva in viata si m-am refugiat in invatamant, ca e caldut si bine. cu 3 ani de master NIMENI nu il tine acolo, daca un ii convine salariul, sa se duca in alta parte sau SA ISI FACA TREABA PENTRU CARE E PLATIT.
NOU
Eu cred ca meciul e egal – profesorii sa isi faca treaba si elevii sa invete. Dupa cum ai scris articolul, cu accent grav pe profesori elevii sunt niste mimoze delicate ce isi doresc din tot sufletul sa invete insa nu au de la cine. La 5 ani dupa ce terminasem liceul m-am intalnit cu dirigentele meu si l-am intrebat cum ii merge, cum sunt noii copii. Raspunsul lui a fost “voi erati puturosi insa puteati invata cand era cazul, astia nu sunt in stare”. Omul iesea la pensie in acel an si asta fuse cu niste ani buni in urma.
De curiozitate, ce profesor isi permitea sa ii spuna lui Andrei Nastase in facultate ca nu e stralucit?
NOU
Nu merge cu “sa isi faca treaba sau sa plece” pt ca unii sunt profesori de filosofie, literatura, istorie, biologie…unde sa plece?!…casier la Carrefour? Ideea e ca nu poti sa bagi carteas in cap cu forta unor timpiti. Pe vremea lui Ceausescu exista luatul de perciuni, batutul la palma cu rigla de lemn, ridicatul de gusa, o palma peste ceafa, dat cu capul de tabla(cazuri grave). Acum daca faci asa ceva te paste puscaria. Atunci venea parintele la scoala si spunea profesoarei “Bateti-l doamna ca nu mai stiu ce sa-i fac”, acum vine si spune” Daca dai in el iti iau mortii in puma ca nu l-ai facut tu sa il bati”. Liceele ca cel din braila sunt de obicei liceele industriale sau agricole und eintra din prima terminatii.
NOU
yasser » e treaba lor unde sa plece, nu treaba mea. toata lumea e ancorata in idiotenia asta cu astia de azi sunt mult mai tampiti decat noi. nimic mai neadevarat. sunt exact aceeasi copii, difera lipsa interesului din partea profesorilor. de ce ma intereseaza pe mine c anu are unde sa plece un profesor de filozofie prost? ce vina au copiii mei ca ala e o varza dpdv pedagogic?
NOU
@arhi: si profesorii nu sunt in mare masura aceeasi ? nu cred ca s-au schimbat asa multi in ultimii ani de cand sunt “probleme” cu invatamantul…daca nu stai dupa copil sa il bati la cap, sa il duci la meditatii, nu face nimic..il doare undeva de scoala…cand erai tu la scoala vedeai faze cum sunt agresati si batjocoriti profesorii?
NOU
in UK se cauta profesori cam la fel cum se cauta doctori si asistente!…deci solutii exista ..dar trebuie sa fii pregatit sa faci concesii si sacrificii!
NOU
Androneasca asta nu se da batuta frate a cata oara devine ministru al educatiei?
NOU
Eh, stai să vezi comentariile de pe facebook legate de subiectul III de la Bac: sistem de căcat, profesori de căcat, țară de căcat. Totuși, n-am văzut pe nimeni să zică: bă, sunt prost/ proastă. Am preferat să sug pula/ sparg bani la lăutari în loc să învăț. Nu va fi un 45% promovabilitate ca anul trecut, ce-i drept. Dar nici nu va depăși cifra de 55%.
NOU
Inchidem institutia de invatamant, trimitem oamenii la fortele de munca, mergem mai departe.
NOU
„Nu uita că țara te vrea prost” nu este doar titlul unei melodii ci titlul unei realități. Uită-te acum Cetine câtai biții curg pe net, câtă cerneală curge în ziare despre plagiate din toate părțile și nimic nu se întâmplă. Pentru simplul motiv că omului simplu, prost, i se rupe de plagiate. I se rupe de orice înseamnă cultură, știință etc. El nu vrea să gândească, vrea ca cineva să gândească pentru el. Lui să i se dea. Și dacă i se dă votează. Cetin, acest popor a fost atât de idiot încât și-a votat primari aflați în pârnaie.
Politicienilor le este frică de oameni inteligenți. Pentru că oamenii inteligenți judecă și condamnă. Și dacă sunt mulți formează o masă extrem de periculoasă. Pe când dacă formezi generații de cretini, așa cum a făcut-o școala sub oblăduirea ultimilor miniștrii ai educației, aceștia vor vota cu cine este cool și le dă băutură și distracție. Cum crezi că au fost votați EBA sau Mazăre de către oameni tineri? Crezi că cei care i-au votat au luat Bac-ul pe bune?
Țara te vrea prost ca să votezi cum trebuie la alegeri.
NOU
Tudor Galos » in magurele la mine, primarul a fost votat din parnaie. opinia generala e ca sa ii dea drumul, maica, ca e baiat de-al nostru. nu vrei sa stii cum era cu spaga la primarie pentru constructii si alte mizerii.
NOU
@Arhi
Sa nu uitam de cruci…cruci peste tot in Magurica:)
NOU
like!
NOU
Vina trebuie asumata in proportii egale,50-50. Elevii sunt marea majoritate cretinuti lasati de capul lor de parinti,nu au nici un fel de valori insuflate de catre parinti,singurele lor valori sunt preluate din cancan tv si libertatea si in invatamant acuma esueaza cei care nu s-au adaptat in alte domenii. La drept vorbind,cine crezi ca o sa vina sa infrunte 5-6 serii de cate 30 de impertinenti pe zi pentru un salar de 10 milioane,vreun profesionist impecabil cu un comportament ireprosabil sau un nea fost inginer la combinatul care s-a desfiintat si care a devenit profesor de tehnologie? asta a fost doar un exemplu,astfel de surogate de profesori gasesti la orice materie.Ca si profesor stii ca intri pe un salar de pana in 10 mil,trebuie sa stai cativa ani pana iti dai definitivatul,ceea ce inseamna multa pregatire,pe urma inca vreo cativa ani pana iti dai si gradele,iar mult de invatat,examene,inspectii,etc.cand tragi linie si aduni,iti cam ies multi ani de tras pentru un salar de nimic. Stiu ca a fost o utopie cresterea cu 50%,dar cam asta ar trebui facut pentru a face din sistemul de invatamant un domeniu atractiv.pana atunci vom avea in continuare profesori blazati si fara chef care in nici un caz nu pot mai mult. Si daca o sa se intample acest ilucru,cresterea calitativa va avea loc in ani de zile nicidecum imediat. Cresterea veniturilor corelata cu o aplicare riguroasa a standardelor de performanta ar trebui sa curete sistemul de nulitati.Esti profesor titular de matematica la liceul x? Ok,hai sa vedem ce rezultate au avut elevii tai in ultimii ani. Promovabilitate jalnica? PA! Anul urmator scoatem postul la concurs o sa vina altul si dupa 2 ani il puricam si pe el.Performanta trebuie platita,lipsa ei trebuie sanctionata.
NOU
sorry pt greseli,scrisul cu laptopul in brate nu e cea mai buna abilitate a mea
NOU
@Arhi: ti-am zis ca interimatul lu’ bou’ ala era doar pentru a tine locul cald Abramburicai?
NOU
Profesorii au ca singura vina faptul ca nu ii lasa reptenti inainte sa ajunga la Bacalaureat. Fac chestia asta din doua motive
1. Nu sunt lasati de conducerea scolii care primeste bani pt diverse lucrari sau proiecte in functie de numarul de vite furajate
2. Interesul propriu de moment….cu putini elevi ramasi se restrang clasele si catedrele urmand ca profesorii in plus sa fie dati afara
Partea proasta pe care nu o inteleg romanii in general si deci nici profesorii este ca fieare fapta isi are reperscursiunile sale. Ii lasi pe dobitoci sa termine liceul si le sufli la bac?!…te vei intalni cu ei in economie…vei da peste un functionar cretin, peste un avocat cretin, poeste un doctor cretin, peste un mester sau un chelner cretin. perpetuarea cretinismului in invatamantul superior e binestiuta pt ca si aici exista locuril ecu taxa de la facultatile de stat si interesul pt multi prosti care sa plateasca e mare si aici.
NOU
Sau peste un profesor cretin…
NOU
Sa va zic o faza de ieri. Una care a facut pregatire pana Sambata la romana a zis ca rolul cratimei de la “s-o” e de a desparti cuvantul in silabe. Acum stau si ma intreb, ce a invatat-o aia la pregatire
NOU
gaby » trololol
NOU
@gaby, si care era rolul cratimei in acea structura? :>
NOU
Să despartă două cuvinte.
NOU
@ratza Marcheaza elidarea vocalei “ă”! Asta e si raspunsul din BAREM.
NOU
Am uitat. Din 2000 pînă acum a trecut ceva timp. În orice caz, chiar dacă nu mai ştiu care-i e rolul, mă gîndesc că e mai bine să ştiu s-o aplic.
NOU
plm…toata lumea da vina pe copii….pe profesori…nimeni nu zice ca materia e prost structurata…inutila…multa….
d’aia devin din ce in ce mai convins ca fii-miu n-o sa pupe scoala…
NOU
Materia mai poate fi structurata si de cadrul didactic.Dar trebuie sa isi dea interesul.Daca ai de-a face cu un robotel care doarme cu programa sub cap ca adolf cu mein kampf e cam gata.
NOU
joint, materia poate fi structurata…dar nu redusa…ori principala problema e cantitatea
NOU
Sa zicem c-o fi prost stucturata, dar multa? Pai generatiile alea scolite inainte de ’90 si cativa ani dupa aveau si mai multa materie, si mai multe teme, si mai multa rigoare. Tin minte ca ma uitam pe cartea de mate a fratelui mai mare (el facuse liceul prin ’96), exercitiile din manualul lor de clasa erau exercitiile care se dadeau la olimpiada pe vremea mea (dupa vreo 7 ani).
Problema cu invatamanatul nostru e ca nu s-a mai facut o reforma sanatoasa de mult, nu exista o continuitate prin minister,, fiecare nou-venit aduce cu el alte idei, mai mult sau mai putin stupide, sistemul a fost setat pe modul ‘fabrica de diplome si bani’, profesorii sunt din ce in ce mai slab pregatiti si prost platiti, elevii n-au modele de urmat, nu li se starneste interesul pentru carte, n-au parte de o educatie sanatoasa nici in afara scolii.
Si cam asta e, vina e comuna, de la politicieni, la profesori, la parinti, la elevi la societatea noastra bolnava. Vina principala purtand-o politicienii, de acolo porneste hora.
NOU
Adrian, frate-tu avea 1 ora de desene in we cand era mic. frate-tu avea 2 ore de televizor cand era mic…ca atatea erau (ma refer la primara) si e normal ca de plictiseala citea…si daca te inveti asa continui si in era internetului.
si inca un lucru robabil frate-tu se uita la profesor ca la zeitati…ca asa fusese invatat de acasa si ca nu gasea nimic cu care sa contrazica “atoate stiutorul”
acume altceva…e normal ca scoala sa devina mai interactiva ca nu mai sunt copiii de ieri.
si da, e multa materie; de cate ori pe zi face cineva analiza unei fraze? cate ecuatii de gradul 2 rezolva pe zi un om obisnuit? cate ecuatii REDOX ? polimeri?
PS. probabil ca sunt un pic mai mare decat frate-tu daca a facut liceul in 96 sau de-o seama cu el
PS2. prima oara in generatia mea cand am observat impotenta unui profesor a fost la geografie economica…cand preda aia lectia despre Cehoslovacia parca…si tocmai ce fusese la TV ca aia erau rasi de pe fata pamantului si raspunul profei a fost ” Asa e in manual”
NOU
Sistemul de invatamant nu s-a adaptat la zilele noastre. Degeaba sunt profesori buni, care au metodologia si manualele de acu 10-20 de ani. Trebuie schimbat tot, axat pe chestii practice care plac si atrag. Lipseste acea animatie din timpul orelor iar profesorii buni sau batrani nu au energie sa faca ceva.
NOU
Plm… pontache are voie la butonu de copy-paste? eu de ce nu?
tot dati vina pe mine ca-s batut in cap… sa va spun io cum sta treaba…
VOI sunteti curvele… NOI astia mici care nu suntem in stare sa invatam nu suntem decat o copie de-a voastra… intelesu-m-ati? unde-s micii si berica ca acum ma duc la urna…
Ok, lasand gluma mai incolo (sau incol-o dak va place), io zic ca tot noi astia mari suntem jagardelele si nu pacalicii… ce dreq vreti sa invete maimutzoii de la noi? asta le dam asta primesc.
NOU
Basescule, esti happy nau?
NOU
În primul rând elevii și parinții sunt de vina. Iar încep cu clasicul “pe vremea mea” da’ n-am ce face. Pe vremea mea parinții se interesau de ce face odrasla în școala. Cum sunt profesorii, discutau la ședințe cu parinții, etc…
Daca parinții își vad progenitura analfabeta pot face scandal în școala, pot schimba școala, sunt comitete de parinți care pot lua atitudine. Numai sa vrea. Elevii la fel, zic merci c-au reușit iar sa fenteze profesorii și își vad de-ale lor.
Nu blamez deloc profesorii. Nu generalizat. Sunt mulți dascali buni la fel cum sunt și mulți proști. Dar pentru supraviețuirea celor proști în sistemul de învațamânt tot parinții sunt de vina. Iar de cele mai multe ori cei buni devin blazați când realizeaza ca deși ei încearca sa-și învețe elevii câte ceva se lovesc de ignoranța acestora și nu au de multe ori nici sprijinul parinților.
Ia sa-i fi sunat pe-ai mei un profesor sa le spuna ca n-am facut teme sau cine știe ce altceva pe la școala. Pai o cam bagam pe mâneca urgent.
Și peste toate astea sunt și salariile alea de mizerie. Și n-o lua cu “munca din pasiune”. Pasiunea îți cam trece când vezi ca nu prea ai ce sa pui pe masa, când n-ai avut concediu de câțiva ani buni și când umbli cu haine cumparate de la SH sau primite la mâna a doua de pe la rude și prieteni. Vorbim totuși de oameni care modeleaza generațiile viitoare. Responsabilitatea lor este imensa.
Dar la fel cum zicea și Tudor mai sus, țara te vrea prost. Doar au nevoie și partidele politice de gaști de postaci care sa nu fie în stare sa gândeasca prea mult.
NOU
Meekuu » auzi, stii ceva, dute-n…alea. ca si tu esti profesor. si citeam acum cativa ani cum te chinuiai pentru nushtiuce laborator, si cum te dadeai cu capul de pereti sa faci rost de detoate. cati sintre colegii tai fac asta? e vorba de vointa, de placerea de a face ceea ce iti place, ca banuiesc ca nu iei salariu mai mare daca faci lucruri in plus pentru studenti
NOU
@meeku: pe vremea mea plm….invatam la lumanare si citeam ca n-aveam altceva ce face….asta nu inseamna nici ca-mi doresc asta pentru fii-miu si nici ca mai poti continua cu acelasi sistem de invatamant….
este in totalitate vina dascalilor…ca nu fac nimic sa “infrumuseteze” scoala……. in principiu acel dascal ar trebui sa fie primul care sa traga un semnal de alarma catre minister…pana mea…cred ca si profesorii au acces la internet si pot cauta si ei cum se invata prin Polonia sau prin tarile nordice…
NOU
Sunt trainer, nu profesor. E o mica diferenta. Sa zicem ca eu daca-aș ține câte ore țin ei pe saptamana ți-aș cumpara blogul în câteva luni.
NOU
” in magurele la mine, primarul a fost votat din parnaie. opinia generala e ca sa ii dea drumul, maica, ca e baiat de-al nostru. ” Da…si al nostru “a avut ghinion saracu'”
Am scris atunci despre asta atunci…innacceptabil.blogspot.ro/2012/06/suntem-niste-puscariasi.html
In caz ca te intereseaza…
Legat de articol…am facut liceul in Magurele,l-am terminat in 2011…not bad at all.Daca ai urechi s-asculti,are cine sa-ti predea.I guess I was lucky.
NOU
ina » lol, deci si la voi?
NOU
La noi mai mult ca-n alta parte .
NOU
S-o luam altfel. Eu am o fabrica de masini si fac jumatate de masini proaste. Apoi lumea dupa ce le cumpara incepe sa se planga, iar eu le zic ca-s prosti si ca nu stiu ei sa conduca. Cealalta jumatate de ce nu se plange?
Sunt si elevii de vina, dar ei sunt ultimii pe lista asta. Inaintea lor sunt parintii, profesorii, aia care stabilesc materia. Cand te duci sa te faci doctor, avocat, inginer sau pilot de formula 1 nu te intreaba nimeni caracterizarea lui Ion si nici viziunea despre lume a lui Eminescu. Dar la bac aparent asta e tot ce conteaza. Nu conteaza ce stii sa faci, ci doar ce ineptii esti in stare sa tii minte.
Sa incerce cineva ca la subiectul doi sa scrie ca nu e de acord cu afirmatia aia, sa vedem daca mai trece bacul.
Nu era mai bine cand luau toti bacul? Elevii erau multumiti, parintii erau multumiti, profesorii la fel, aia de la minister aveau rezultate si facultatile erau pline.
NOU
“Cand te duci sa te faci doctor, avocat, inginer sau pilot de formula 1 nu te intreaba nimeni caracterizarea lui Ion si nici viziunea despre lume a lui Eminescu.”
Da vere, da asta inseamna ca esti in stare sa gandesti si sa scoti ineptiile alea, ca esti capabil de sinteza si de alcatuit un text care are si oarece logica. Si daca nu esti in stare, atunci nu ai ce cauta nici la medicina, nici la drept si nici la poli.
Nu e chestia cu ce ai tocit. Bine, e posibil sa le fi tocit si sa le scrii asa tocite. Dar asta nu te duce la un nivel mai mare decat ala care copiaza sau care nu a invatat nimic. Esti doar un suport de memorie. Si tot imbecil cu diploma iesi din facultate.
NOU
este printre putinele articole cu care sunt 200 % deacord !!!
NOU
Vina e impartita. Elevii sunt de vina ca nu invata, profesorii sunt de vina ca nu-si dau interesul pentru niste copii care nu vor sa invete, parintii sunt de vina pentru ca nu-si educa odraslele. Daca-i intrebi pe elevii din ziua de azi ce vor sa se faca, ei spun ca vor sa se faca smecher, camatar, afacerist etc si nimeni nu mai vrea ca sa si munceasca. Pai cum sa te faci tu afacerist sau nu stiu ce, cand tu nu stii nici sa-ti scrii corect numele? Toti viseaza sa ajunga fotbalisti, cantareti sau actori, fara a avea vreun talent.
NOU
pentru ca scoala nu este atractiva in nici un fel…fa scoala “cool” si toti vor vrea sa invete
NOU
” toata lumea e ancorata in idiotenia asta cu astia de azi sunt mult mai tampiti decat noi. nimic mai neadevarat. sunt exact aceeasi copii, difera lipsa interesului din partea profesorilor ”
O singura mica completare am.
Copii , cand se nasc sunt identici biologic cu cei ce s-au nascut pe vremea ” generatiilor de aur ” pe care le invoca toata lumea folosind formula magica ” pe vremea mea se facea carte” .
Singura diferenta o fac morunii care pun mana pe ei dupa , si nu ii educa.
Degeaba fac scoala daca nu inteleg ca invatatul si munca cinstita sunt valori pe care trebuie sa le respecte .
@arhi , ce crezi ca se va intampla cand generatiile de dupa 89 , cea din 90 sa zicem ( ca sunt si eu cu ei ) o sa inceapa sa faca pui. Cum crezi ca ii vor creste? cand ei in marea lor majoritate sunt o masa amorfa de idioti.
Am terminat unul dintre cele mai bune licee din tara , am avut 90% cadre didactice bune , care si-au dat interesul si au vrut sa ne invete.
Media de intrare in clasa mea a fost 9.70 si ceva , ultima medie.
In conditiile astea , idiotii TOT nu vroiau sa invete. Pentru ca nu au fost invatati de acasa ca trebuie , pentru ca nu au inteles ca e un lucru relevant in viata. Intrega societate romaneasca promoveaza tot felul de aberatii , iar indivizii tineri in formare devin debusolati.
Nu , la mine in liceu nu a fost problema de profesori ( poate doar in unele cazuri izolate ) ci de elevi , care efectiv NU vroiau sa invete. Ar fi facut ORICE altceva , si tratau totul de parca erau adusi cu forta.
In conditiile astea , imaginati-va ce e in liceele in care si profesorii sunt dobitoci.
NOU
Care profesori? Care inspectori? de genul asta:
www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Liviu_Pop-legislatie__cu_dedicatie_pentru_o_beizadea_0_728927283.html
NOU
Asadar acea canepa indiana (desi inutila) este plantata in curtea unei case in constructie din Magurele, cu termopane noi si poza intr-un articol mai vechi de-al tau…
NOU
annete » e plin magurele de ce zici tu…
NOU
Nu va mai agitati!
Iata ca a revenit Abramburica la treaba: “Ar fi bine să putem renunţa la camere. Mie, dacă mi s-ar pune în spate o cameră când am examen cu studenţii, nu m-aş simţi bine”
NOU
O i-au studentii la pula ca nu-i lasa sa copieze! 🙂
NOU
Pe vremea mea…
Acum sincer, nici nu mai știi pe cine să dai vina. Pe profesori, că nu-și fac treaba. Pe materie, că e învechită. Pe sistem, că promovează tâmpenia în masă. Pe părinți, că nu se mai ocupă de progenituri. Pe elevi, că li se. Dacă stau să mă gândesc, toți au o vină oarecum egală, inclusiv noi, că mai permitem să se continue în acest mod.
Numai o restructurare completă a sistemului de învățământ ar mai putea salva ceva, și nici măcar nu ar trebui inventat ceva nou, când există atâtea modele mult mai bune ca ale noastre. Trebuie doar să ne uităm pe la alții și să copiem (am auzit că politicienii ar fi buni la așa ceva ;)). Dar dacă nici așa nu se poate…
NOU
Vina e impartita:
1. Elevul – odata ajuns la o anumita varsta se presupune ca stii ce vrei de la viata. La 14 ani de pilda mi se pare normal sa te gandesti pe unde vei merge si ce trebuie sa studiezi. Chiar daca nu ai destule ore de materie sau profesori decenti, este imposibil in SECOLUL ASTA sa nu studiezi. Nu ai nevoie de dadaca sa inveti, ai nevoie de materiale (si astea se gasesc, sunt biblioteci, librarii si, contrar credintei generale, netul nu e doar pentru p0rn) si de VOINTA. Inteleg ca tragi de un copil de primara/gimnaziu sa invete, ca inca nu a bagat la cap ca trebuie, de prin liceu ma astept ca tanarul viitor adult sa aiba ceva mai multa materie intre urechi. Toti am avut si profesori ‘tampiti’ si asta nu inseamna ca nu ne-am luat examenele cu note mari (ca nu se putea problema sa nu promovezi).
2. Parintii – nu pot sa cred ca tu, ca parinte, ai o mare durere in dos, incat sa nu stii ce poate pielea copilului tau. De asta se pot face testari neoficiale is poti sa-l duci pe beizadea la un meditator, chiar si 2-3 ore doar, cat sa-l descoasa si sa vada daca-i de mapa sau de sapa. Faptul ca-i pui in buzunar bani si iphone-ul cel nou nu te face parinte, esti eventual sponsor.
3. Sistemul – cu profesori, inspectori, toata gasca. Oameni platiti prost, oameni care au uitat ca sunt acolo sa formeze noii oameni, oameni corupti si cativa amarati care mai incearca sa faca totusi ceva.
Discutia in sine mi se pare insa neproductiva si adevarul este ca, daca stam sa aratam cu degetul, nu ne facem copiii mai destepti. Dar este probabil obiceiul nostru traditional sa ne dam loviti in aripa, ca nu se face si nu se drege.
Nu am inca vreun copil, dar ca viitor parinte nu cred ca m-ar interesa atat de mult ce-mi ofera Statul, cat m-ar interesa ce pot face EU pentru a ma asigura ca am un copil competent din p.d.v. scolar. As sta pe capul lui cu temele, as incerca sa-l responsabilizez, as face pe dracu in 24 doar sa stiu ca are o sansa.
In tot sistemul asta cretin (nu spune nimeni ca-i ideal) exista elevi care fac performanta. Exista absolventi de institutii de invatamant, exista bacalaureati cu note impecabile. Deci se poate. Dar ei si familiile lor au incetat sa mai astepte minuni de la un Stat care este clar ca are lacune cam in toate domeniile si au facut tot posibilul sa scoata ce se poate din sistem, sa munceasca si sa-si faca ei propriul destin.
Pana se pune la punct ‘sistemul’, ceea ce probabil nu se va intampla prea repede, este de datoria noastra ca parinti (sau viitori parinti) sa le dam o educatie decenta, sa avem grija sa primeasca din scoala ce se poate, sa-i invatam ca studiul este important si sa-i invatam .. sa invete, punandu-le la dispozitie tot ce consideram necesar. In aceste conditii, oricat de tampit este sistemul, copiii nostri macar ies asa cum trebuie.
NOU
Au si profesorii partea lor de vina. Dar sa nu aud pe careva zicand : ” Am picat bacul din cauza profesorilor” Nu! Asa ceva este total exclus! Bacul, sau capacitatea se pica doar daca pe tine, elev, te doare fix in (_|_) Nu trebuie sa ai sindromul Down. Este suficient sa nu iti pese de educatia ta. Si sunt multe scoli/licee in tara unde anturajul, dictat de majoritate, “ii strica” pe cei inzestrati intelectual. Intr-un final, se contopesc toti intr-un mare morman de rahat si se integreaza perfect in mediul in care traiesc : un rahat la fel de mare. Daca un elev isi doreste sa promoveze bacul, sau capacitatea, nu are nevoie de profesor. Pentru a lua 7-8, este suficient sa citesti singur acasa. Este un examen cu dificultate medie, chiar foarte scazuta pentru a iti asigura macar o nota de trecere. Nu ai nevoie de profesori pentru a trece bacul. Ai nevoie de 2-3 carti si de un mediu nu atat de nociv incat sa te distruga incepand cu clasele primare.
NOU
nu stiu daca s-a mai spus (sunt prea multe comentarii si recunosc ca nu le-am citit pe toate) dar bugetul unei scoli se stabileste in functie de numarul de elevi – per capita. la noi la liceu (un amarat de grup scolar) un elev lasat repetent prefera sa se transfere la un alt liceu, la seral, unde stie ca va fi trecut fara sa dea pe la ore macar. la fel se intampla si cu exmatricularile – nu prea ne mai permitem luxul de a exmatricula. deci elevii pot face cam ce vor ei, pot sa nici nu vina la scoala sau sa vina doar ca sa fumeze ostentativ sub geamul cancelariei pentru ca stie ca el va trece clasa.
singurul lucru pe care il putem face fara sa ne sara directiunea si colegii in cap este sa-i lasam repetenti in anii terminali. dar este nedrept fata de elev asa ca cei mai multi ii trecem chiar si-atunci.
nu vreau sa scuz profesorii, spun doar ca, in momentul in care elevul stie ca nu poate fi lasat repetent, nu invata decat din proprie initiativa sau sub indrumarea parintilor, noi profesorii nu prea avem ce sa facem.
ar mai exista varianta in care noi, profesori dedicati, sa ne facem orele atat de interesante in cat elevii invata de placere. dar pentru asta trebuie bani, instruirea permanenta a profesorilor (mai toate cursurile pentru profesori costa – 3 milioane cursul – 10 milioane un salariu mediu in invatamant – nu ne permitem prea multi) si dedicatie.
NOU
E un subiect foarte greu de abordat, profesor fiind sunt total de acord cu ceea ce zici tu. Nu se poate sa ai promovabilitate zero la un examen intr-o scoala intreaga. Problema e alta insa, eu am predat in 3 ani in 5 scoli, matematica, ce
NOU
Cine sa raspunda pentru niste copii care au avut in 8 ani de zile 5 invatatoare, 4 profesori de matematica si 3 de romana… Dupa parerea ta cine e de vina pentru ca ei nu trec un examen?
NOU
arhi, cu ce nu sunt eu de acord este aruncatul mortaciunii dintr-o curte intr-alta. acu 5 ani erau ministrii de vina, acu 1 an elevii, anu` asta profesorii, la anu` parintii, peste 2 ministrii, peste 3 ani mortii masii. De ce nu recunoastem ca societatea noastra este pur si simplu putreda?
App, ai zis la un coment mai sus ca sa isi gaseasca de lucru, ca nu e treaba ta. Sincer acu`, tu chiar crezi ca tanti profa de logica, chimie sau sport la 58 de ani isi mai gaseste ceva de lucru? Nici femeie de servici, sa fim seriosi.
Doi la mana, nu ai dreptate. Este treaba ta. Si a mea. Ca de aia ne pârțâim pe aci in loc sa mergem unde vedem cu ochii. Cand o sa ne belim oaresce prin alte zari atunci intr-adevar ne putem da cu parerea si sa zicem ca nu e treaba noastra ce se intampla in romania. Atat timp cat traim aici este interesul nostru sa mearga lucrurile bine. Dar daca si noi il luam pe “crapa tara, nu ma priveste, nu e treaba mea” in brate, ce sanse crezi ca avem?
Cu asemenea atitudine ne putem lua de mana cu aia care stateau la crasma mai an si dadeau indicatii jandarmilor si voluntarilor cum sa le salveze casa de inundatii.Adica, ma intelegi, eu stau la et. 4, la mine nu vine inundatia.
NOU
sunt din Braila(dupa cum vezi si ip-ul) si pot sa-ti spun mai bine cum e treaba. in moisil elevii sunt profesori iar profesorii sclavi. toate ciorile din oras sunt in moisil fiind cea mai distrusa scoala iar cei care nu sunt ciori, nu-i vezi in scoala din cauza lor ca absenteaza fiind batuti, furati etc. la o cautare pe google ai gasi ceva articole despre politie vs incidente in acel catun numit unitate de invatamant. iarna in acest liceu(si edmond nicolau) populat de boraturi se fura gecile la profesori din cancelarie si cu toate astea, de unde ai vrea acel 1% de promovabilitate? stiu la ce te referi in leg. cu profesorii dar nu e cel mai bun caz de dat exemplu
NOU
Da, de acord ca e imposibil ca scoli intregi sa fie umplute de retarzi, pur si simplu improbabil dpdv statistic. pe langa educatie proasta acasa, e claaar ca profii sunt din aia de nici nu isi trec examenele de titularizare, sau le-au trecut acum 25 de ani si intre timp s-au senilizat/au devenit alcoolici. eu am avut noroc sa fiu intr-un liceu cu profi buni, si mi-am luat bacul cu brio in generatia de exceptie 2011, la fel si 99% din liceu. dar aveam la unele materii, ca limbile straine, profi suplinitori, angajati pe cate un an, fix aia de isi pica examenele, pe care ii corectam in mod regulat. clasa, nu doar eu. aia ar trebui sa fie carne de tun pentru spalat toalete, nu doar elevii incapabili.
NOU
se pare ca lumea s-a abatut putin de la subiect. ideea e in felul urmator: GARANTAT VANGHELIE.
=)))))))