Steve_Jobs_and_Bill_Gates_522695099

Ultima oară mi-am instalat un linux acum câțiva ani. Nu mai știu câți, dar era o Fedora, pe 3 CDuri. Funcționarea lui a fost cam ca descrierea genială a lui Mihai Garibaldi:

Ce mă distrează când aud de tot soiul de probleme de-astea cu Windowsul =)) Nu am mai avut Windows pe PC de vreo 15 ani, folosesc ăla de zici tu că nu e sistem de operare și-s foarte mulțumit. Dar foarte mulțumit.

Să-ți dau un exemplu. Chiar azi noapte am avut nevoie urgentă să scanez ceva. Am luat scannerul din raft, l-am înhipt în USB, am pornit gimp, create -> from scanner -> obtain preview -> crash. Zic mă, fmm, când ai nevoie de el nu merge. Pornesc xsane separat, acquire preview, crash. Încerc și cu xscanimage, și cu scanimage, că așa e pe Linux, ai mai multe opțiuni. Crapă toate.

Asta e, zic, nu stau acum să debughez problema. Îi dau să recompileze driverele, tot ce ține de sane, și bag scannerul în laptop, care are Mint, instalez sane, pornesc gimp, create -> device dialog -> acquire preview -> crash. Ochii cât cepele. Ce mm are ăsta, e altă distribuție, scannerul a mers, am mai scanat cu el, fmm, nu mai am timp, scot telefonul, fac o poză la pagină și o trimit așa. Mă duc la culcare.

Firește, nu pot să dorm. Cum să dormi când nu îți merge scannerul? (Pe care a trebuit să-l șterg de praf, stătea nemișcat de câteva luni.)

Mă ridic, bag gdb, văd unde crapă, caut funcția aia pe google, poate a mai dat cineva de bugul ăsta. Găsesc că funcția de calibrare întoarce 0 și apoi împarte la el. Asta se întâmplă dacă nu merg ledurile alea. De ce nu merg ledurile? Păi când dă să pornească motorașul rămâne fără curent. Se auzea un cârc! înainte să crape. Și mi-am amintit că cablul ăla bun e în mașină, încercam cu un cablu jalnic și subțire (acum îmi explic de ce brusc nu mi-a mai mers un anume hard extern, bine că nu l-am aruncat). Fuga în mașină, venit cu cablul ăla bun, problem solved. Firește, deja nu-mi mai trebuia, trimisesem poza, acum scannerul strânge iar praf într-un raft. Dar merge.

Cum ziceam, așa mă amuz când vă văd cum vă chinuiți cu WIndowsul ăla =)) Treceți frate la ceva serios :))

Deci…s-a mai schimbat ceva? Tot RTFM pe toate forumurile și aroganți care te trimit să citești documentație dacă vrei să vezi un film?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

121 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Asa este ca plangi dupa mac?

  2. Esti si tu lenes, acuma mori daca aplici cateva tutoriale ca sa mearga treaba ca unsa, ori aproape…
    Oricum, ubuntu zilelor noastre e ca o racheta Tomahawk ceva gen fire and forget… numai ca oh whait, ubuntu chiar e un linux cu fatza umana… :))

    • #5

      du-te ba cu ubuntul tau:)

    • Stiu, ma simt ca un traficant de droguri ce incearca sa gaseasca adepti, pe zi ce trece … hm trec in tabara corecta tot mai multi.
      Ehe, asta e ! Oricum cu ubuntu m-am obisnuit , nu are cerinte prea mari de hardware, pentru nevoile mele e taman bun…

    • #7

      Daca folosesti ubuntu cu siguranta mergi la proctolog de placere.

    • #8

      nici corpul tau nu are cerinte prea mari de la procesor.

    • Utilizatorii precum Tim fac comunitatea de cacat, utilizatorii ce si-au instalat Linux ca-i “cool”, sunt curios cati eroi apareau in discutia asta daca nu exista gnome/kde, Tim mai trebuie sa-mi spuna ca e sysadmin si mi-a facut ziua, de obicei cei ce instaleaza *nix cauta o alternativa si flexibilitate, ia spune mestere Tim, ungur emokid ce-si varsta sentimentele pe blog, spune-mi te rog la ce folosesti acel Ubuntu si spune-mi ultimele 15 comenzi pe care le-ai scris in consola, asa, ca sa ne demonstrezi ce adept al Ubuntului esti.

      plt@lacurte ~> uname -a
      Linux lacurte.go.ro 3.19.0-41-generic #46-Ubuntu SMP Fri Dec 4 18:18:11 UTC 2015 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux

      Intelegi maestre faptul ca folosesc Ubuntu si nu l-am recomandat? Folosesc ubuntu de la versiunea 7.0 si nu mi-am permit sa-l recomand dar o face Tim.

      Ce probleme ai avut Cetin? Problemele cu placa video/audio cred ca are orice linux proaspat instalat, aroganta vine deoarece nu expui toata problema, uite il luam exemplu pe Tim: e al dracu de solid al sau argument cu Ubuntu, nu? Daca oferi toate informatiile comunitatea te ajuta, daca oferi informatii partiale comunitatea te fute in gura din simplu fapt ca s-au saturat sa repete aceeasi placa.

    • @ Alin, sa fie in bafta prietenas, in fine fanul meu… a inceput sa muste. Eu tot cam asa folosesc ubuntu de mult tot cam de pe varianta 7. Eu cam de pe la 1 an aveam blog online aveam milioane de accesari lache… totul online. Don’t fucking ask why, pentru ca inca esti prea limitat pentru a intelege, si da sunt nascut in 1982 sau aproximativ…

    • #11

      Milioane, milioane… de halate.

    • @ Sabotor, d’asta ma si feresc sa zic neste lucruri aici si in spatiul virtual pentru ca cineva care nu ma cunoaste 100% ar putea spune lesne ca nu mai sunt cel putin sanatos la cap ori halate, halate dar treaba e ca si mie imi e frica de ceia ce sunt si ce mi s-a intamplat. Stiu ca nu suna logic ca in 1983 sa exista internet sau ca eu sa fi detinut blog pe vremea aia, totusi sper ca aveti imaginatie si ca puteti sa o accesati, imaginati-va ca a fost posibil, departe mult prea departe de lumea asta humanoida… pamanteana… Atat mai pot spune, restul nu ca e tacere, e certitudine…

    • #13

      Tatăl nostru Care ești în ceruri,
      sfințească-se numele Tău,
      vie împărăția Ta,
      fie voia Ta, precum în cer așa și pe Pământ.
      Pâinea noastră cea de toate zilele,
      dă-ne-o nouă astăzi
      și ne iartă nouă greșalele noastre
      precum și noi iertăm greșiților noștri
      și nu ne duce pe noi în ispită
      ci ne izbăvește de cel rău.
      Şi dacă mă binecuvântezi cu un copil,
      Doamne dă să nu fie ca Tim.
      Că a Ta este împărăția și puterea și mărirea,
      acum și pururea și în vecii vecilor.
      Amin.

    • omfg =)) What is this 😀 :)) …

    • tim, cred ca vorbesc in numele tau cand iti spun ca vrem sa stim povestea ta.fara nici un fel de misto, eu chiar cred ca un articol dedicat ar prezenta interes printre cititorii de aici.
      arhi, bless your soul, permite-i un guestpost

    • in numele tuturor*.m-am fastacit de entuziasm

    • @ W , imi pare rau…
      Nu pot spune e secret de stat si nu am voie, poate daca esti din structuri, ai ornis si alte aprobari iti voi spune.
      Soryy, nu e gluma vb f serios…

    • tim, macar asa evaziv, fara sa dai detalii.faci parte din vreo organzatie de oameni supra dotati?
      ai alte origini decat pamantesti?
      cum ai ajuns sa iti aflii iq-ul incomparabil?
      cu ce te ocupi?

    • @ W
      Pai in urma unor teste, nu stiu ce sa zic, am dat neste teste atat fizice si un fel de iq test militar, am intrat intr-un program militar specific unei varste fragede…
      Mai departe ce pot sa zic, hm…
      Crezi ca omenirea, masa asta humanoizi ce e pe terra a evoluat pe planeta asta?
      W, nu crezi ca pamantenii sunt ramasite ale unei civilizatii mondiale din universul asta atat de infinit? Si da am vazut lucururi incredibile, sunt si unii care pot certifica ce zic eu, dar atat se poate spune restul e mai greu de digerat… si d’asta ma feresc sa afirm ceva ce nu poate fi dovedit asa in scris ori se poate ajunge prin logica la raspuns.
      Era bine daca puteam divulga tot ce stiu eu, asa ca nu mai zic nimic. Ma poate costa atat libertatea ori mai grav…

    • ai certitiduinea ca suntem ramasite ale unei civizilizatii extraterestre?spune cate ceva despre ea

    • @W , am si dovezi fizice si palapabile dar… in fine asta e alta poveste 😀 …
      Pai sunt humanoizi aproape identic cu cei de pe pamant… au colonizat o gramada de planete atat favorabile natural vietii cat si putin favorabile… vietii…
      Sa iti dau un exemplu de ramura humanoida, cat de cat aproape de Terra… intr-o alta galaxie mult mai vasta ca si Calea Lactee… sa fie cam 20 planete locuibile… restul sunt folosite pentru materii prime… si are mai multe stele… nu doar un soare… Sunt in contacte insa cu o civilizatie si mai avansata decat va fi in stare sa fie toti hominzi din univers… dar asta e altceva.
      Stiu ca suna fantasmagoric, dar si in sistemul nostru solar Marte candva a fost colonie ca si Pamantul… nu stiu insa de ce a fost abandonat.
      In fine in univers sunt mai multe tipuri de humanoizi, grupati insa in Imperii… cu mici variatiuni in adn- ul si la fel de diversificati din punct de vedre tehnologic…
      Apoi sunt si alti colonizatori de planete sau nu, nehominizi… civilizatii pe care nici macar imaginatia nu le poate concepe…
      Stiu ca suna ceva gen StarTrek, am vazut filmul, nu stiu de unde s-au inspirat cei care au creat aceste filme… in fine…
      E mai greu, stiu ca si acum sunt colonizatori din astia pe Pamant ca doar e cartografiat, problema e ca nu inteleg de ce inca suntem ignorati… paote nu mai reprezinta interes… De ce zic asta… hm e o alta poveste.

    • #22

      ba tu ai vazut noul Star Wars inainte de lansare !!!!!! Ungurii se trag direct din extraterestrii….asta rezolva multe dileme

    • #23

      Bai, am ras eu de Tim si l-am luat la misto in trecut, da’ stiti care-i chestia? El chiar are dreptate. Exista extraterestrii si sunt printre noi. Guvernele stiu de existenta lor, si guvernele sunt cele care ascund existenta extraterestrilor pe pamant, din cauza ca vor sa evite panicare populatiei. Insa, incet-incet ne pregatesc pentru Marea Dezvaluire. Pai, ganditi-va, in ultimul timp au explodat numarul de filme cu extraterestii, super eroi (ei sunt doar niste extraterestii cu diverse puteri), ma rog, ceea ce e numit generic SF. Asta se intampla pentru ca guvernele controleaza Hollywood si-i pun sa faca filme cu extraterestii ca sa ne obisnuim cu ideea si sa nu ne panicam. Tot de la Hollywood mai aflam ceva – urmeaza ceva cataclism in viitorul apropiat multe filme “SF” lansate in ultimul timp sunt despre un cataclism. Nu trebuie sa ne ingrijoram prea tare insa, rasa umana va supravietui pentru ca suntem ajutati de extraterestrii care sunt deja aici – asta fiind o alta misiune de-a lor, sa ne ajute in caz de cataclism. Vor exista pierderi, dar rasa umana va trece cu bine peste cataclism. Cealalta misiune a lor e sa ne ajute sa ne dezvoltam tehnologic, ca sa ajungem cat mai aproape de nivelul lor tehnologic. E oarecum cum e cu UE si Romania, aia ne dau bani sa ne dezvoltam ca sa ajungem la nivelul lor – UE care e tot un proiect d-al extraterestrilor, al 2-lea dupa SUA; SUA a fost ca un test, au vazut ca merge, asa ca au continuat. Dar divaghez. Faptul ca suntem ajutati de extraterestrii e vizibil in salturile tehnologice facute. Salturile astea se intampla cu o frecventa bine definita – odata la 1000 de ani. In anul 2000 IEN s-a “descoperit” focul si prelucrarea bronzului, in 1000 IEN filozofia, matematica si alte stiinte (Aristotel, Platon, etc) in anul 0 a fost o salt mai mult sociologic – a aparut crestinismul si am fost invatati sa pretuim aproapele, in anul 1000 am iesit din evul mediu, iar in jurul anilor 2000 nu mai e nevoie sa spun cat de mult s-au dezvoltat computerele si procesoarele; s-a construit LHC (cu tehnologie extraterestra, evident); se construieste primul reactor de fuziune nucleara. Pentru frecventa de 1000 de ani intre salturi exista o explicatie simpla: centrul stiintific al extraterestrilor e in Alnilam – o stea care face parte din constelatia Orion – e steaua din mijlocul centurii lui Orion. Aceasta se afla la 1300 de ani lumina de sistemul solar, iar navele extratereste de transport, cu care aduc extraterestii si tehnologie pe pamant se pot deplasa cu warp 1.3 (da, termenul “warp” din Star Trek e de origine extraterestra, similar cu mach pentru viteza sunetului), ceea ce inseamna ca au nevoie de 1000 de ani sa calatoreasca de la Alnilam pana la sistemul nostru solar. Dovezi ca extraterestii vin de acolo vedem si la Hollywood – in Man in Black sunt multiple referinte la Orion; toata intriga filmului se invarte in jurul centurii lui Orion. Mai sunt si alte dovezi, chiar la noi in tara – in timpul solstitiului de vara, la ora 6 dimineata fix, “Omul” de pe varful Omu priveste fix spre Orion – sunt mai multe implicatii aici, cum ar fi faptul ca noi, rasa umana trebuie sa privim spre extraterestii si sa avem incredere in ei. Evident, nu sunt multe mentiuni asupra acestui fapt, din cauza ca guvernele inca cred de cuvinta ca nu am evoluat social destul de mult incat sa acceptam faptul ca exista extraterestrii.
      Alte dovezi sunt si pe partea spirituala – semnul crucii e de fapt o trimitere la constelatia Crux, unde e centrul spiritual al extraterestrilor. Toate invatamintele lor, cum ca trebuie sa fim buni si sa ne ajutam semenii, vin de acolo. Dar unele chestii noi nu le-am inteles – referintele la decapitatul infidelilor nu se refera la omoratul oamenilor care inteleg religia intr-un alt fel, se refera la faptul ca extraterestii humanoizi care ne ajuta pe noi au fost la un moment dat intr-un conflict deschis cu extraterestii nonhumanoizi din galaxia Andromeda (referinte la acest conflict se gasesc – iarasi – in filmele produse de hollywood, cum ar fi “Virusul Andromeda”). Scopul decapitarii extraterestrilor non-umani era ca acestia sa nu poata transmite semenilor lor faptul ca pe o noua planeta (pamantul) se dezvolta o noua societate humanoida. Intre timp conflictul s-a stins, da’ noi am pastrat obiceiul asta barbar si ce-i mai rau, il aplicam intre noi. Iar asta i-a nelinistit intotdeauna pe extraterestrii, nu de putine ori s-au intrebat daca meritam sa fim ajutati de ei, ca parem cam barbari, un fel de varu’ Costica de la Vaslui care da cu toporu’n cap.
      Ar mai fi multe de zis (apropo, Pavel Corut ala de care rade toata lumea, e un extraterestru, dar este discreditat de extraterestrii si de guverne deopotriva pentru ca a inceput sa spuna prea multe, prea devreme) da’ mi se cam termina ciupercile care, apropo, vin de pe leaganul civilizatiei extraterestre – Gallifrei – si care, daca le consumi, iti deschid mintea sa poti sa vezi realitatea si sa poti comunica cu extraterestrii, la un nivel destul de mic, ce-i drept, pentru ca inca nu suntem pregatiti pentru asta.
      Asa ca Tim, imi cer scuze ca am ras pana acum de tine, si te asigur ca a fost doar din cauza ca eu credeam ca nu esti unul dintre cei initiati. Pace, frate galactic. MTGCGYIYQ (pentru voi, plavanii, asta e un cod secret ce-ti da vieti infinite in GTA V – joc proiectat si creat pe Alnilam, inainte de a se incepe colonizarea Pamantului; ei l-au folosit pentru a simula viitoarea civilizatie de pe pamant – si inseamna “May The Great Cthulhu Guide You In Your Quest”; e, evident, o formula de imbarbatare pentru curajosii ce au lasat in urma Alnilam si au venit pe pamant pentru a ne ajuta).

      PS. si inca ceva, mancare pentru ganduri: Star Wars nu e SF, ci istorie. MTFBWY.

    • #24

      @sabotor: Troll level 99+

    • Draga ungur emokid educat pe Discovery, iti dau dreptate cand spui ca nu suntem singurele fiinte din galaxie (stupid e cel ce zice asta) dar te atac cand spui ca aveai milioane de vizualizari, Conchita de Covasna tu esti? Tu nu cred ca stii ce inseamna milioane de utilizatori, tehnic vorbind, practic vorbind zi-mi te rog cum se numeste rasa ce o fumezi, nu mi-am mai luat filme d’astea de la Black Widow din Amsterdam.

      In acel program militar in care ai intrat pe baza calitatilor tale sportive si intelectuale exista un Dristor? Nu de alta dar ti-ai cam pierdut din calitatile tale sportive, ba chiar plange camasa ca-i cu cateva numere mai mica, bucati neantrenate din Tim incearca sa evadeze dar ti-ai tras o cusatura ungureasca dubla si n-au cum sa zboare nasturii.

      Stii, daca cei ce fac parte din programe militare diminutiveaza cuvintele inseamna ca s-a dus tara pe pula, daca ai trecut de 18 ani si esti barbat n-ai cum sa o arzi cu diminutive, daca esti si soldat si scrii “buna dimi” atunci eu ma intorc la flotari in speranta ca o sa ma pot apara singur.

      Tim m-am convins ca esti bolnav, stii cum? “Simaptic, 30 de ani si openminded and fun … ymess”

      Continuu? Cand o sa ai un IQ cel putin egal cu varsta atunci o sa-ti fiu fan si nu, nu te-am muscat, daca vroiam sa te musc publicam informatiile despre mirificul Tim, eusicumine, nu-i asa, Daniel, vrei sa te musc?

    • Chrome www.facebook.com/ciocalteanu timdetim09@yahoo.com qwaszxqwaszx10 DRYLIYL-PC 86.120.18.41 2013-01-13 17:57:52

      zi-mi te rog frumus cum folosesti tu Linux tinand cont ca doar windowsurile dau acel nume pentru pc ?:)

    • Pff , e bine…
      Sunt la adapost, vad ca nu, inca nu mai ma surprind oamenii, ce ciudat e sa vezi cum altii dau cu piciorul adevarului… hm.

    • Nu toti oamenii au taria sa infrunte adevarul..
      Nu o lua personal, tim

    • #29

      zi-mi te rog frumus cum folosesti tu Linux tinand cont ca doar windowsurile dau acel nume pentru pc ?:)

      Pai e ninja, bre. Scrie chiar pe pagina lui. Nu te mai lua de fratele Tim ca ne suparam. Si nu vrei sa ne suparam. Pentru ca Tim e special. El e antrenat de comandourile extratereste humanoide sa ne protejeze (inclusiv pe tine) de extraterestrii nehumanoizi. Ar trebui sa-i arati putin respect ca el e ultima reduta dintre Daleksi si noi.

      Frate galactic Tim, poti acum sa te concentrezi absolut pe lupta ta cu extraterestrii nehumanoizi. Poti sa lasi internetul in pace, iti tin eu spatele pe internet. Tu concentreaza-te pe misiunea ta Sfanta, primita de la Sfantul Capitan. FYI ABS ESP.

  3. hai mă cetin, zi-ne cum ai tu ubuntu pe compul pe care il folosești zi de zi 🙂

  4. #33

    angajeaza o secretara care sa-ti scrie (macar 2 “cuvinte”/sec) si unu care sa mature.
    paianjenii.

  5. Mda, Linuxul este un fel de fata mare. Mai ceva ca atunci când fac sex doua persoane virgine!

  6. #35

    Fata de acum 15 ani distributiile linux sunt navete spatiale. Ca de altfel orice soft, ca si windows-ul 2000/milenium si chiar xp-ul acum 15 ani mergea o ora, 3 statea in bsod.

    Asta cu hackereala ca sa faci un scan este rautate pura. Dar, desi e mult mai uzabil si mai “prietenos” fata de cum era pe timpuri, soft-urile nefiind intretinute de o armata de programatori platiti sa faca asta sunt mult in urma. De la playere video la gimp, totul pe linux e mai slab. Motiv pt care e recomandat pt bunicute care au nevoie doar de navigare web, bagat muzica si filme.

    Da, maica-mea a “dibuit” in 15 minute cum sa se descurce complet cu linux mint sa vada poze cu nepotii pe facebook, sa isi asculte muzica religioasa si etc.. nu are nevoie ever sa intre pe undeva sa bage in command prompt “sudo apt-get” sau mai stiu eu.. are o janghina de dual-core cu 2 gb ram si windows-ul e cam exclus, d-aia i-am pus linux. Daca a putut bunicuta de maica-mea care bate spre 60 de ani si e destul de atehnica, inseamna ca cine nu poate are foooarte mari carente.

    • “sudo-apt get” este pentru oamenii care chiar vor sa vada un terminal in fata, sa se simta hackeri. Pentru oamenii de rand exista Software Manager.

    • #37

      @jollyca: sunt foarte multe app-uri mai speciale sau mai specifice pe care NU le poti lua din software manager, ci doar din surse “neoficiale” dupa ce ai adaugat manual repository-ul respectiv. Gen vrei tu sa iti fortezi ubunt-ul sa aiba comportament a la windows cu minimize/maximize la click pe iconita programului. Vorbim ca sa ne aflam in treaba?

      Repet, o bunicuta nu are nevoie de asa ceva si nu trebuie sa ajunga in acel terminal, ever. E suficient de avansat linux-ul incat sa nu mai fie nevoie de asta. Acum 15 ani doar din terminal puteai face chestii.

    • #38

      Tibi, dacă ești d-ala care are nevoie de aplicații de pe canale neoficiale cu siguranță nu ești “om de rând “.
      Pentru nevoile uzuale exista aplicații în cataloagele oficiale.

    • #39

      Ba, ce-i drept n-am mai folosit Ubuntu de multi ani, da’ daca-i adaugi un repo “neoficial”, ala e accesibil si din aplicatia aia grafica cu care iti instalezi pachete, ce mama ma-sii?

      Daca nu, Ubuntu e mai de cocos decat credeam si ar trebui sa se uite un pic la Yast, sa vada cum se face o treaba calumea.

    • Atat timp cat faci in consola ceea ce face Software Managerul atunci poti sa te lasi, dar daca stii sa-ti compilezi pachetul folosind argumente ce nu-s in managerul de pachete atunci felicitari.

  7. #41

    Eu nu m-am prins, dacă problema era un cablu, ce treabă are sistemul de operare?

    • #42

      Cablu subtire USB care nu furniza curent suficient pt scanner fara sursa de alimentare suplimentara(gen Canon Lide xxx)…

    • #43

      Da, fix un Canon Lide era.

    • #44

      Carevasazica, problema e ca omul a putut sa depaneze beleaua, nu ca s-a intamplat beleaua.
      Cum ar fi fost pe Windows, BSOD si gata? Sau “this program has performed an illegal operation and will be shut down”? Si dupa aia dadeai cristosi si dumnezei si te rugai sa apara un update, aparea update-ul si tot asa facea, deci te duceai sa cumperi alt scanner?

      In caz ca urla vreunul ca sunt maniac cu ecrane negre – am 3x Windows 10 in casa, un Raspberry Pi cu Raspbian si un receiver de satelit cu Enigma2 (tot Linux, carevasazica), plus vreo cinci dispozitive diverse cu Android.

  8. Lol, ai mai inceput un articol cu “acum cativa ani, Fedora pe 3 CD-uri” si si-atunci ti-am zis: Fedora pe CD nu mai e de vreo 10 ani. Ubuntu se instaleaza de pe USB de circa 7 ani (cel putin atunci l-am instalat eu prima oara).

    Bun, continuand: Ubuntu pe LiveUsb a mers intotdeauna la mine. L-am instalat pe desktop si pe vreo trei laptopturi, fara probleme. L-am folosit pentru munca mea de programator vre-un an de zile fara nicio problema majora (alea minore erau cauzate de faptul ca sunt programator de Java); m-am jucat Skyrim si X-Com pe el jumatate de an. Sunt un lenes notoriu si mi-e pur si simplu scarba sa repar sistem de operare, dar tot mi se pare ca Ubuntu e mai hassle-free decat Windows.
    Acum doua zile am inchis PC-ul si s-a inchis linistit. Azi dimineata – “BOOTMGR is missing”. FMM de mizerie! Acum ma chinui sa fac un USB bootabil de Windows. Din Mac.

    • #46

      Vezi BootRepair, repara ce ai descris tu cu siguranta! Functioneaza de pe live, scapi de usb, etc

    • #47

      mai schimba fra’ hdd-ul care il ai de vreo 8 ani…

    • #48

      “PE care il ai”, acuzativu’ taricenilor ma-sii.

  9. Am folosit ultima oara Linux in 2014. Aveam un Fedora instalat de 2 ani ce caruia i-am facut upgrade de la 18 la 19 apoi la 20 si intr-un final la 21. Deci upgrade, nu reinstalare.
    Fedora ala ma scotea din minti. Era ceva de genul: “Nu am suport pentru fisierul asta si nu il pot deschide, dar ca sa il deschid am nevoie sa instalez pachetul X. Imi dai voie? Dadeam ok, instala pchetul apoi deschidea fisierul. Asa si pentru vizionat filme si ascultat muzica. La fel mi-a facut si cu imprimanta. Cu un driver generic ce l-a gasit el, i-am dat ok, a mers imprimanta.

    De ce spun ca m-a scos din minti? Pentru ca era prea fucking helpful. Ca nerd de moda veche satisfactia e sa lucrez cu linia de comanda si sa rezolv eu chestii, nu sa le rezolve el pentru mine.

    S-a mai schimabt Linuxul, e mult mai user friendly. Dar depinde ce nevoi ai.
    Eu am un MAC acum. Ca performanta rupe stilul. De asemenea sste “the best of both worlds”, user si nerd friendly. Are OS versiune 10.10.5. Iar eu tocmai ce mi-am luat un Apple Magic Mouse 2 si nu e suportat decat de OS de la versiunea 10.11 in sus. Asa ca mi s-a facut lehamite si de produse Apple. Cum pana mea sa nu iti mearga un mouse decat un singur tip de calculator si pe anumite versiuni ale unui sistem de operare?

    Nu exista sistem de operare perfect… toate au hibele lor. Trebuie doar sa ai curaj sa incerci cateva si sa il alegi pe cel al carui defecte le poti suporta.

    • #50

      gay… k nerd de moda veche, ce plm e asta? exista nerd de moda noua? cum arata? ca rusii aia in trening ? dak erai nerd ‘de moda veche’ foloseai BSD sau Solaris

    • #51

      Dacă era nerd de modă veche folosea Unix

    • o tipa zice “nerd e mode veche”

    • *cacat am apasat pe apasa inainte sa termin

      deci o tipa zice ca e nerd. Verdel se ia de “de moda veche”.
      ne bucuram pentru verdel ca lumea accepta

    • Nerzii de moda “noua”, dau trei clickuri si rezolva problema. Nerzii de moda veche ca mine, sapa prin toate logurile systemului precum tipul din articolul citit de Arhi cate trei zile ca sa caute solutia problemei.

    • *citat. 😀

    • #56

      @iulia te inteleg. Masochismul e boala grea

    • #57

      Scz, iuliana. Tl dr

    • #58

      am uitat sa zic; Sarbatori fericite, la multi ani, an nou fericit! ne mai citim la anu

  10. #59

    Ahaha, am ajuns articol :))

    Dacă e s-o zic pe-aia bună, problema fiind de la cablu nu ar fi mers nici în Windows. Probabil singura diferență ar fi fost că un driver care nu-și urăște utilizatorii ar fi scris pe undeva un mesaj gen “Hardware error – please check cable” în loc să crape și să ceară detectiv. Dar da, asta era ideea 🙂

    • #60

      Nu au acoperit cazul ala de eroare. Daca ai fi semnalat problema, urmatorul care o patea la fel ca tine ar fi primit si mesajul ala de eroare.

  11. windows 10 bate la cur cam tot ce exista. inclusiv pe Cetin…

  12. #66

    Să nu uităm esențialul… screenshot.net/242rhl2
    Linux Mint e, probabil, cea mai bună și ușor de folosit distribuție pentru home use, cu condiția să ai cablul ăla bun la îndemână.

  13. #68

    Bos, daca plangi dupa Mec, de ce nu iti faci un Hackintosh?

    • #69

      Omul iti zice ca nu se baga nici la ubuntu si tu il teimiti la hackintosh. Nu e pentru el. El are nevoie de un mac mini da nu stie inca. O sanse dea pe brazda.

  14. #70

    Pentru incepatori probabil ca Linux Mint (Cinnamon) e cel mai apropiat de Windows ca interfata si feeling.

    Pentru cineva care foloseste computerul pentru treburi mai serioase decat ca suport pentru browser, OpenSuse Leap e un OS minunat care se impune print stabilitate si interfata unitara (ambele versiuni: KDE si Gnome).

    Din momentul cand a aparut in Steam CS pentru Linux am uitat de Windows. Ma saturasem de virusi, antivirusi, gauri de securitate, worms, si toate rahaturile care duc la reinstalarea periodica a unui Windows.

    Cetin, daca Mac is your thing, sunt distributii care merg bine si arata mai mult sau mai putin ca un OSX. Elementary si PearOS imi vin in minte acum ca fiind stabile. Din nefericire PearOS a fost cumparat cu chiloti cu tot “de o firma cunoscuta” si nu a mai progresat.

  15. Pentru incepatori probabil ca Linux Mint (Cinnamon) e cel mai apropiat de Windows ca interfata si feeling.

    Pentru cineva care foloseste computerul pentru treburi mai serioase decat ca suport pentru browser, OpenSuse Leap e un OS minunat care se impune print stabilitate si interfata unitara (ambele versiuni: KDE si Gnome).

    Din momentul cand a aparut in Steam CS pentru Linux am uitat de Windows. Ma saturasem de virusi, antivirusi, gauri de securitate, worms, si toate rahaturile care duc la reinstalarea periodica a unui Windows.

    Cetin, daca Mac is your thing, sunt distributii care merg bine si arata mai mult sau mai putin ca un OSX. Elementary si PearOS imi vin in minte acum ca fiind stabile. Din nefericire PearOS a fost cumparat cu chiloti cu tot “de o firma cunoscuta” si nu a mai progresat.

    Am mai pus comentariul asta cand nu eram logat si probabil a intrat in moderare. Daca nu-i mare deranj, sa-l stergi te rog.

    • #72

      Atata doar ca KDE din Leap nu-i chiar gata, inca mai sunt bucati din KDE4 in el. In rest, da, de acord cu tine, Leap e chestie serioasa.

    • #73

      Atat doar ca KDE e un gunoi, in rest sunteti toti niste seriosi

    • #74

      Gunoi, gunoi, da’ tot e mult peste Gnome 3 sau Metro.

      In rest, vezi ca e unu Krish Prabhu ce are nevoie de consiliere in materie de IOPS la procesor.

  16. #75

    cica ce-i mai mica si mai mica decat putza de furnica? putza de linuxist

    nu mai stiu de la cine am auzit asta.

    • #76

      youtu.be/IVquJh3DXUA?t=429 how do I know I’m in downloads folder?
      you type in: ‘cd downloads two dots..’
      linux – as easy as sitting down with hemorrhoids

    • #77

      linux – as easy as sitting down with hemorrhoids if you’re retarded

      Btw, nu te mai uita pe youtube la tutoriale facute de indieni. Aia care le fac sunt cam retardati si oricum, arata doar niste banalitati.

  17. #78

    E sâmbătă, megeți la un film, trăiți, futeți-va.

  18. #82

    Hi,

    Eu pe unul din laptopuri folosesc Kubuntu 15 (www.kubuntu.org/news/kubuntu-15-04/) de vreo 2 luni. Nu am avut nici o problema cu nici un driver, ii capabil sa recunosca out of the box inclusiv driverele de la N-Vidia. Eu zic ca merita sa-i dai o sansa.

    • #83

      Vezi ca driverul ala nvidia out of teh box e nouveau – un fel de driver generic, n-ai maximul de performanta cu el. Solutia corecta e driverul de la NVIDIA de pe pagina.

    • #84

      Nu e driver-ul generic, se poate instala si ala generic, dar la install te intreaba daca vrei sa instalezi driver-ul proprietar (ne open-source) de la n-vidia.

    • #85

      dar la install te intreaba daca vrei sa instalezi driver-ul proprietar (ne open-source) de la n-vidia

      Hah, s-a smecherit canonical 🙂

  19. Arhi, esti pe drumul cel bun!

    E o idee excelenta sa-ti pui ubuntu. E modern si imbunatatit, si merge bine.

    Noi cititorii tai fideli asteptam cu mare nerabdare articolele despre cum merge, cu un bol mare de popcorn in fata.

  20. Un Linux poate să fie unealta perfectă pentru ce ai de făcut. Depinde foarte mult de ce anume ai de făcut.

    Eu unul sunt nemulțumit la Linucși de atitudinea retrogradă pe care o are comunitatea față de schimbare. Pe de altă parte, tot ce trebuie să faci zilele astea e să dai drumul la un browser, restul se rezolvă din browser, și Linux e suficient pentru asta.

    Recomandarea mea e să încerci vreo două zile Ubuntu. Dacă merge, e ok, dacă nu merge, asta e, nu pierzi nimic.

  21. #88

    Am folosit Ubuntu, mai am Ubuntu pe un laptop (il foloseste cel mic). Eu scriu acum de pe un Linux Mint. Mie (personal) imi place mai mult decat Ubuntu.
    Nu sunt un linuxist, folosesc Windows cu placere, il folosesc din 1900 toamna, de pe la inceputuri.
    De fapt, am inceput cu DOS. 🙂

  22. #89

    Pentru filme nu mai ai batai de cap. De fapt, daca nu folosesti soft care exista numai pe windows (photoshop, mare parte din jocuri) si n-ai cine stie ce componente exotice, nu mai ai bataie de cap in linux.

    Iar pentru filme recomand Kodi (ma rog, asta face mai multe, e un media center), eventual cu Pulsar sau macar cu XBMCTorrent. Sau SmPlayer – asta e doar un player.

    • #90

      PS: uitasem recomandarea – incearca un openSuse, macar liveCD/USB. Avantajul cel mare fata de alte distributii sta intr-un tool, un fel de Control Panel – YAST. Daca vrei sa setezi ceva, orice, faci de acolo, nu terminal, nu chestii complicate. Iar environmentul grafic sa fie Cinnamon, Mate sau Kde (in ordinea asta) daca esti adeptul interfetelor grafice clasice, sau Gnome 3 daca iti plac mizeriile astea noi fara taskbar ci cu un panel in gelul aluia din OSX.

    • #91

      A, si inca o chestie – daca cumva iti pui un linux sa vezi cum e si ai nevoie de sfaturi, informatii, ajutor, ocoleste forumurile/comunitatile de romani. Romanii sunt mult prea importanti si mult prea plini de ei (imediat dupa ce au instalat pentru prima data un linux in viata lor) ca sa te ajute, ei sunt h4x0ri acum din moment ce au bootat de 3 minute in linux, asa ca n-au timp de problemele tale.

      Viziteaza forumurile/comunitatile internationale ale distributiei pe care o folosesti (daca o sa vrei sa-i dai o sansa).

    • #92

      +1 la chestia cu forumurile, în general.

      Am ars-o pe forumul de Ubuntu cam din 2007 până s-a generalizat treaba cu Unity. În afară de certurile ocazionale, și în afară de retarzii de serviciu, oamenii erau destul de ok, ajutau când era cazul, nu mi s-a părut forumul tipic de Linux. Pe cealaltă parte, cred că nu era săptămână să nu întrebe cineva ce antivirus să-și pună sau cum să defragmenteze hardul.

      Nu, ce te omoară în Linux e că fiecare progrămel vine cu idiosincraziile lui, în funcție de distribuția ăluia care l-a scris. Ceva, undeva, nu merge. Așa începe totul. Și sapi și descoperi că nu găsește libusb, și dai strace și vezi că vrea libusb.so, dar la tine se numește libusb-0.1.so.4. Îi faci un link, e mulțumit, viața merge înainte, într-o bună zi crapă iar – la update cineva a încercat să-l fixeze, acum caută libusb-0.1.so (la tine se numește în continuare .so.4). Și tot așa. Nu se termină niciodată.

      Nu scriu asta ca să mă plâng, e ok. E parte din ce face Linuxul Linux. Linuxul are și avantaje. Dar când cineva zice treci pe Linux, e ușor, a crescut mult, e user-friendly, trebuie să te aștepți și la genul ăsta de surprize.

    • #93

      Se vede lipsa unui… “lider”, a unuia care sa controleze mai strict ce si cum. In linux fiecare face ce vrea, ca deh, n-ar mai fi “liber” daca nu s-ar putea asta. Treaba asta n-o vezi in Windows; iar din punctul asta de vedere, Windowsul iese in avantaj. In schimb, windows incepe sa piarda pe alte parti – alaltaieri m-a pus dracu sa-i fac update, ca ma tot freca la melodie ca are update de facut. A stat 30 de minute sa “checking for updates” – pai cum ma? nu tu te plangeai ca ai update de facut? – apoi aproape o ora sa instaleze cele 49 de pachete (300 si un pic de mega in total), apoi vo’ 2 ore m-a tot f*tut cu applying updates->canot apply; reverting update->reboot->applying updates. Intr-un final a pornit, da’ deja ma plictisise mizeria. Si, na, o mie de programe de instalat cand iti reinstalezi windowsul, antivirus, system cleaner, etc. Si, sa nu uitam, spatiul consumat. Un win 7 pe 64 biti imi lua 60G doar directorul Windows, ca deh, ii trebuie.

      Pentru mine toate chestiile astea atarna mai greu in balanta decat dezavantajele linuxului, asa ca am trecut pe linux.

  23. #94

    Linux e super user-friendly in ziua de azi, which is nice. Eu rulez Centos 7 pe laptopul personal. Imi place ca e “light”, fara toate acele “”eye-candy” pe care nu le suport , inclusiv pe Windows.

    • sa mori tu, CentOS 7 ? Asa mult iti place systemd ? 🙂

    • #96

      pana mea, incet-incet trebuie sa te obisnuiesti si cu systemd. toti trec la el. Are si o parte buna. Mie personal mi se par mai ok scripturile de start/stop din systemd decat alea din init. Insa in rest e o tampenie cap coada (sau nu-i vad eu avantajele). Inca plang dupa chkconfig si lista aia frumoasa cu ce porneste si in ce runlevel.

  24. Linux ăsta nu-i pentru hackeri şi de-alea?

    • #98

      E doar pentru h4x0ri.

      Da’ e ok ca suntem romani, pana la urma, iar la romani hacker e chiar si puletele ce a bootat de 3 minute in linux. Asa ca e ok, merge.

    • De ce să folosesc eu un sistem de operare pentru hackeri? Ce? Windows nu-i bun?

    • #100

      Unui “hacker” roman (ma rog, 99% din aia de se considera hackeri) ii scade coolnessu’ daca foloseste Windows. Trebuie musai sa foloseasca linux, chit ca nu stie ce sa faca cu el. Ei si tocilarii virgini, ca na, fara o femeie in viata lor au timp sa repare la linux (dupa ce-l pun in cap de idioti ce sunt). Si ma enerveaza la culme idiotii astia, ii intrebam tot timpul de ce le place linux si de ce considera ca-i mai misto decat windows. Raspunsul era invariabil “e free”. Si – vezi dom’le – nu se refereau la costuri, ci la “filozofia” FOSS. Si apoi isi dadeau cu tesla-n coaie sustinand ca daca au linux nu mai trebuie sa plateasca pentru jocuri. Pentru ca ei chiar aveau impresia ca pot juca in legalitate unreal tournament 2004 pe linux, fara sa-l cumpere. Astia-s 95% din utilizatorii de linux din Romania.

      Dar divaghez. De ce sa folosesti _tu_ Linux? 🙂 Pai poate ca te-ai saturat de Haiku.

    • Nu mai poate omul trolla liniştit că i se dau răspunsuri lungi.

  25. Mda, inca un post care m-a convins ca exista Mac si restul lumii. 🙂

    • Ce comentariu tampit.

    • #104

      I-ai usor, nu-i mai trola asa agresiv ca fac astia atac de cord.

    • #105

      Când unii dintre noi rulau linux redhat (din lipsă de alternative) tu nici n-aveai prima menstruație. Dar știi tu că mac și restul lumii. Am și eu o maximă: tu și tehnologia, bunică-mea și antimateria.

  26. Vorba lui mikutzu: OS-ul cel mai bun este cel pe care esti cel mai productiv.

    Am avut job in care a trebuit sa folosesc ubuntu 8 ore pe zi si nu m-am plans.

    Am job unde am primit Macbook Pro ultimult racnet… dupa doua luni am cerut PC pentru ca nu m-am putut intelege nicicum cu oSX-ul.

    Disputa Windows / Mac / Linux nu se va termina niciodata, la fel ca si disputa intre Rockeri / Depeshari si Punk-ishti.

    So, sit back, relax and enjoy your porn.

    • #107

      Exact la fel am patit si eu la lucru. Din nefericire, astia la care prestez nu au PC. Asa ca ma simt implinit cand trebuie sa folosesc task switcherul proiectat de un retardat pentru retardati sau, daca cumva vreau un task switcher normal, e doar 20 de dolari in app store.

      Si ma, tu-ti dai seama ca oamenii lauda OSX-ul?

    • #108

      Mai exista dispute intre rockeri, depeshari si punkisti?

  27. Sa vezi cand muncesti 8 ore pe un mac si te intorci acasa pe un Windows: CMD, Start, comand+v fuck this shit

    • Exact aceeasi problema o am si eu. Si dupa aia, cand ajungi iar la serviciu te intrebi de ce nu merge CTRL+V. Imi vine sa le arunc pe amandoua pe geam si sa m-apuc de crosetat.

  28. #111

    Eu folosesc si win si elementary os freya si cand valve o scos si dota2 pe linux o ard mai mult pe linux!Mi-a placut mult susse,arch,majaro si urasc ubuntu cu unity!Ambele sisteme imi plac!

    • #112

      Am văzut și eu screenshoturile de pe /. Arată frumos frumos, se vede că a stat cineva și l-a bibilit, îmi place. În rest nu știu ce face și cum se mișcă, ce folosește, ce repo de aplicații are, și fiind abia la versiunea 0.3, mă aștept să dispară într-un an, doi, când se topește entuziasmul. Vedem.

      Pentru cine e curios – www.linuxscreenshots.org/?release=elementary%20OS%200.3.2

    • #113

      Mihai este ubuntu based,îmi place elementary Freya ca și la precedentul lună ca nu vine cu multe pre- instalări !In rest găsești aceleași chestii în centre ca și în ubuntu sau mint!Io care mă dau cu tractoare și combine ,adica-s din ală agricultor și stupar,noile distro îmi par facile!Vrei terminal bagi sudo sau pac man fără număr!Da Io mă gândesc ca în primul oraș al Moldovei,Brasovul o ia dracu razna kernelu’ de la cotă aia !

  29. #114

    Dacă titlul era cu semnul întrebării, ți-aș fi răspuns eu: uite, acum până și Tim poate să-l folosească!

  30. #119

    In concluzie, termina cu prostiile si ia-ti iar mac. Viata e prea scurta ca sa ti-o consumi cu ubuntu et co.

  31. Ce s-a schimbat la Linux? Totul! 🙂 Nu mai e ce-a fost acum 15 ani… E prea mult de zis într-un simplu comentariu.
    Sunt unul dintre cei care lucrează cu Windows-ul doar la serviciu, chiar dacă acasă am dual-boot pe desktop şi laptop (Win 10 din programul insider pe care intru să-i fac actualizări o dată pe lună).

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.