grasi indieni

Nevastă-mea este foarte bună în fotoșop, am putea spune că este o mică artistă a mausului și a tabletei grafice (așa aflați și ce s-a întâmplat cu tableta mea grafică). Prin urmare, mai face din când în când chestii freelance pe Upwork. Nu sunt foarte bine plătite, dar mai crește portofoliul, la nivelul ei de experiență acolo, e un lucru bun.

Problema e cu indienii și asiaticii, cei pentru care 1 dolar reprezintă salariul familiei lor de indieni pe o săptămână. Ca să înțelegeți, apare un job gen De editat 100 de poze, am buget 100 de dolari. Până să te gândești tu cât să îi ceri tipului, bazat pe portofoliu și experiență, apar 20 de indieni și 15 chinezi care licitează 3 dolari. Având în vedere că ai nevoie de 2 puncte upwork ca să licitezi, iar punctul costă 1 dolar, rezultă că ăia cer practic 1 dolar, pe care îl vor recupera la sfântu așteaptă.

Well, ce poți să faci ca să scapi de asemenea specimene? Există vreo strategie? Sau pur și simplu aia e, mergi înainte și îți vezi de viață?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

72 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Indienii sunt aproape 1,3 miliarde . Ce mai este de zis !?

    • #2

      Si chinezii 1 miliard….

    • #3

      1.6, mai exact

    • #4

      De la maritul Google citire :
      Populatie China: 1,357 miliarde
      Populatie India: 1,252 miliarde

    • #5

      in 2013, sefu

    • #6

      Poate o mai fi scazut intre timp (Da Doamne!) 🙂

    • #7

      plus/minus 300 de milioane, ca pana-i nuara pe toti se mai schimba situatia

  2. #8

    ce bine suna melodia cand esti pe buda

  3. #10

    Hitler a avut aceasi dilema cu evrei.

    Now look how that idea went…

    • #11

      deci ne sfatuiesti sa folosim..ahem, ciclonul?;)))

  4. #12

    E mai veche dar merge:
    www.youtube.com/watch?v=Qg7PXPU-m0o

  5. #13

    incercat upwork, renuntat, vorba ta, nu castigi joburi…

  6. #14

    Am ras cu lacrimi la traducerea melodiei :))))))))))))))

  7. #15

    Incearca FIverr e un marketplace mai diferit. Un avantaj ar fi sa ofere si un serviciul putin diferit fata de restul.

    De exemplu nu doar photo editing dar si costum Avatars creating, Snapchat filters etc.

  8. #16

    daca a fotosopat prima poza de a iesi a doua atunci “foarte buna” e putin spus 😀

    Nu scapi de ei. Ce poti sa faci e sa te uiti si la istoricul clientului, sunt destui care si-au luat muile de rigoare cu indieni si pakistanezi, macar poti sa iti faci o idee daca merita sa dai alea 2 puncte.

  9. Aceasi poveste si cu proiectele pe development. Citesti proiectul, iti estimezi cate ore ai avea nevoie, pregatesti un scor pentru client si cand sa bid-ui, hop, plin de indieni, pakistanezi si chinezi cu sume fabuloase de o shaorma cu de toate per proiect. Sa nu mai zic ca de obicei astia fac o treaba atat de buna incat te gandesti daca nu mai bine ai cumpara o tona de banane si ai pune o echipa de cimpanzei sa-ti faca treaba.

    • #18

      Evident, că probabil faci WordPress și cam ăla e nivelul… :))

    • Mai nou WordPress e scris in Java? Parca era PHP ultima daca cand am verificat. Si da, sunt de acord ca atunci cand e vorba de WordPress acolo e nivelul :)).

  10. #20

    aproape off topic, de 6 luni locuiesc cu o indianca in apartament. Am ajuns la stadiul sa ma gandesc daca sa ii fac vant pe scari si sa fac sa para un accident. Credeam ca nu exista natie mai rea decat tiganii dar stii vb aia, scapi de dracu si dai de tac su

    • #21

      Pai ghici de unde vin țiganii…

    • #22

      Ar merge de-un articol zic, cu situatii explicate detaliat
      *grabs popcorn*

    • #23

      de acord

    • #24

      cum de-ai ajuns pedepsita?

    • #25

      fa-i vant! pe scari e cam naspa. gaseste alt(a) si sanatate la rude.eu am stat cu o quebecoasa si un arab. amandoi de treaba. am plecat. fara coloci e cel mai sanatos. cheers!

    • #26

      Probabil pe vreun vas de croaziera, si eu am “locuit” intr-o cabina de 2 metri patrati cu indieni, filipinezi, si alte natii, indienii sunt rai din cauza competitiei de acolo, nu apuci 18 ani ani daca esti bun si dragalas, si e super cand toti sefii tai sunt indieni si incearca sa te faca ca la ei acasa

    • #27

      Etihad airways, abu dhabi. Poate intr o zi o sa scriu mai multe impresii despre rasa asta infecta, ca si pasagerii de pe zboruri sunt majoritatea indieni, parca tocmai aterizati in civilizatie.

    • #28

      Nu e nevoie de articol, explicatia e scurta:

      The Romani (also spelled Romany), or Roma, are a traditionally nomadic ethnic group, living mostly in Europe and the Americas and originating from the northern regions of the Indian subcontinent, presumably from where the states Rajasthan, Haryana, and Punjab exist today.

  11. #29

    Am avut nenorocul sa prind inceputul migratiei indiene pe elance.com.
    Daca situatia este similara, la acel moment nu am avut alta varianta decat sa ne imbogatim portofoliul de prezentare marjand pe diferenta de calitate a serviciilor (inclusiv post-vanzare) si feedback.
    Clientii aflati in cautare de chilipiruri, sunt pierduti din start. Te poti axa pe nisa celor care cauta calitate (bine, genul de calitate pe care tu o oferi).
    Just my 2 cents

  12. #30

    E offtopic, dar singurul domeniu pe care nu îl pot lua asiaticii e producția muzicală. Pentru ei muzica “westerner” sună atât de clinic și armonios (cultura asiatică are foarte multă disonanță în muzică) încât n-o pot compune. O ascultă cu plăcere dar cam atât. Marea majoritate a muzicienilor asiatici cu succes in EU/US au crescut aici.

    • Cauta “Ravi Shankar Beatles” pe goagal si mai vorbim…

    • #32

      @Mircea: Vorbim, cum să nu, dar mai întâi permite-mi să lol. Indientii sunt (probabil) 1 miliard și tu vii cu un band? Eu știu artiști indieni de muzică electronică mult mai mulți, inclusiv un indian care e părintele stilului “acid” – dar toți aștia sunt excepții mari și late.

    • Pai macar teoria numerelor ar trebui sa te contrazica. Intr-un miliard e imposibil sa nu fie macar unul ca Beethoven, 2-3 ca Michael Jackson si 1-2 milioane de Salam si copilu’ minune….

    • #34

      Sigur există, dar în cultura (muzica) lor. Nici B nici MJ nici S nu au activat/activează înafara culturii în care s-au născut.

  13. #35

    Pentru batch-uri de imagini, spune-i doamnei sa ceara o mostra, o prelucreaza si o trimite inapoi. Cei care vor calitate vor aprecia si vor plati mai mult. Conteaza mult si istoricul clientului care e vizibil pe site.

  14. #36

    www.rich20something.com/hacking-elance-the-step-by-step-breakdown-to-making-23700-in-4-weeks/

    Incercat si eu cum zice baiatu’, pe o alta nisa, si merge blana cu upwork si video proposals.

  15. #37

    Daca lucreaza in photoshop sa incerce pe site-urile astea unde indienii / pakistanezii si alte maimute nu prea au acces si nu sunt site-uri cu licitatii si bullshit-uri.

    creativemarket.com
    graphicriver.net
    shopvida.com/pages/design
    thehungryjpeg.com
    www.youworkforthem.com
    www.market-me.fr

  16. #38

    Pe vremuri scoteam de o fasole pe defunctul oDesk care acum a fuzionat cu Elance si astfel a aparut upwork si automat nr de indieni a crescut. Nu stiu cum este situatia acum insa pot sa-ti spun cum abordam povestea pana prin 2012. De asemenea am si incercat sa angajez indieni si mi-am dat palme.

    Nu m-am bagat pe joburi simple si de volum deoarece acolo sunt cei mai multi indieni. M-am axat pe video editing, pe proiecte business related si care necesitau putere de calcul (de exemplu exportam un job complex in FinalCut si intre timp faceam unul mai simplu in iMovie) si nu “editeaza-mi 1.000 de poze cu familia mea la mare” ce puteau fi facute si pe mobil. Daca stiam sa fac muzica sau aveam o voce misto, m-as fi bagat si acolo ca nu sunt multi pe zona asta.

    Pentru un angajator, lucrul cu indienii are si cateva dezavantaje:

    – imaginatia si creativitatea tinde spre 0
    – pro-activitate below 0
    – specificatiile trebuie sa fie ffff clare si simple
    – limba engleza praf
    – conexiune net slabe (un agajator m-a intrebat daca-l taxez si pt uploadul fisierului si pt cateva minute am fost in kernel panic dar apoi mi-am amintit ca locuiesc in tara cu wc in fundul curtii si gigabit la poarta)
    – chiar daca hourly rate era mic, livrau greu deoarece luau mai multe proiecte

    La partea cu hourly rate, trebuie sa intelegi si mindsetul unui angajator. In US cel putin, oamenii sunt platiti la ora. In conditiile in care daca ar lucra in afara upwork, ar fi nevoit sa plateasca $6/h unui angajat, ce crezi ca o sa angajeze:

    pe unul cu hourly rate de $2/h si livreza in 10h
    sau pe unul cu hourly rate $4/h si livreza in 5h?

    Probabilitatea sa-l aleaga pe cel cu $4 e mai mare deoarece nu se raporteaza la suma totala/finala, aia o are clar stabilita de la inceput. El urmareste sa obtina quality, rapid si la un pret mai mic sau egal cu bugetul lui.

    Daca scrisoarea de intentie nu e o mizerie standard, e scrisa intr-o engleza US buna si ai un portofoliu consistent, ai mai multe sanse sa fii luat in detrimentul unui indian cu hourly rate mai mic.

    In functie de proiect, poti atasa un demo in mesajul de aplicare. Avand luxul de a nu trai exclusiv din asta, poti sa fii foarte selectiv si sa alegi joburi misto pe care sa le faci cu drag si automat ies lucruri bune.

  17. #39

    Da’ nevastă-ta e bună numa’ în photoshop? Câte filtre îi pui în realitate, cum faci?

  18. #40

    Din propria mea experienta, oti spun ca nu prea ai ce face decat sa o iei asa cum e. Clienti care cauta calitate si nu se zgarcesc sunt destui. Nișele sunt cernute in general si strainezii de cam feresc de indienii 10 la 1 dolar pt ca de cele mai multe ori engleza lor lasa grav de dorit si nici nu is prea seriosi. Ru cel putin am lasat situatia asa cum e si in timp aun venit si clientii si portofoliul s-a ingrosat. Tine de alegerea fiecaruia, respectiv a lor ca angajatori, indiferent de platforma de care vorbim.

  19. am auzit si varianta in care biduiesti ca sa iei proiectul, dupa care ii arati portofoliul si ii zici “si acum hai sa discutam un pret realist pentru calitatea asta”.

  20. Io inteleg de aici ca daca ar pica netul in Romania ar cam fi foame mare in segmentuil de virsta 20-40 ani…

  21. #43

    Cu tot respectul pentru munca nevestii din photoshop, dar daca indienii cu un dolar reprezinta concurenta pentru ea, atunci nu e atat de buna in photoshop pe cat crede.
    Tarifele unui retoucher bun si cunoscut, pe fotografie, incep de la 50 USD/poza.

    • #44

      tu nu stii cum functioneaza upwork, nu?

    • #45

      Pe upwork pretul nu e dictat de cerere si oferta?

    • #46

      normal ca nu, doar imi spuneam parerea despre tarife pe editare foto. nu inseamna si ca am dreptate 🙂

    • #47

      E un sistem gen executantul liciteaza cel mai mic pret. nu ai cum sa ceri 50 de euro pe o poza, cat timp tu nu ai un portofoliu de lucrari acolo, completat cu reviewuri de la oameni, cu care sa poti demonstra ca faci treaba ok. e un cerc din care iesi greu, avand in vedere cele de mai sus.

  22. www.agerpres.ro/externe/2016/07/26/hollande-atacatorii-de-la-biserica-adepti-ai-organizatiei-jihadiste-statul-islamic-14-58-13

    ,,Preotul asasinat în timpul slujbei se numea Jacques Hamel și avea 84 de ani. El era preot în această parohie de 20 de ani și asigura permanența în luna iulie.”

    Ia uite, fratilor. bagami-as pula sa-mi bag. Gata, nu se mai poate cu barbarii ăștia. Bagamias pula-n rasa lor de căprari. Incredibil. Dacă nici acu nu se răscoală francezii și iau măsuri dure contra cestei ciume numite islam, va fi din ince in ce mai rău.

    Ce izolate, ce incidente, nu vedeți că e din ce mai rău. Ai dracu barbari, urangutani nenorociți. Ce să civilizezi urangatunani, mă. Gaz.
    Ce rău reprezenta pt ei, in mintea lor bolnavă de animale, acest bătraăn de 84 de ani.

    Gata, nu se mai poate, îmi iau trancan și îî aștept să acționeze aici in România, apoi le-arăt eu lor. Fir-ar mama lor a dracu de arabi imputiti.

    • #49

      Uata, is that you, my friend? pare-mi-se dupa limbaj, nume si link ca tu esti. Nu mi-a zis niciodata ca il citesti pe Arhi 🙂

  23. Îmi iau trancan frate. Cine să mă apere? statu? CAre stat? sStau jidovesc? Iohanes care doarme toată ziua? Nu frate, va trebui să ne apărăm singuri, fiecare pe cont propriu. Dau de permis de armă, imi pun sârmă ghimpată la gardu curții,capcane.
    Cu animalele astea tre să lupti cu aceleasi mijloace ca ei. Ripostă viguroasă in forță

  24. #53

    Mi-e dor de Claudia Catarig.

  25. Am citit titlul, am sperat că ai găsit soluția și dorești să ne spui și nouă secretul. Aceeași poveste este și cu indienii de pe 99designs. De foarte multe ori s-a întâmplat să fiu pe punctul de a câștiga un concurs dar în ultimul moment să apară un AnanyaR sau un Harikiran și să îmi ia premiul pentru că se oferea să facă în aceeași bani și site și programare și cărți de vizită și să șeteargă pe jos.

  26. #55

    eh, ce a ajuns si photoshopu’ asta, toata lumea se pricepe, pana si indianul.N-ai csf, plina lumea de dj-i si designeri.

  27. #56

    iti faci blog si dupa vreo jde ani poate o sa ai vreo solutie. ceva zile in urma scriai despre interviuri la misto.

  28. #57

    Eu lucrez pe upwork de vreo 7-8 ani, aprox. Copywriting. Recomand sotiei tale sa aplice doar pentru joburile unde angajatorii solicita persoane cu experienta. Joburile pe upwork sunt clasificate in trei categorii: $, $$ si $$$, respectiv pt incepatori, aia care accepta si un dolar pe ora, pt intermediari si pt avansati. Nu are rost sa aplici la oameni care zic de la bun inceput ca tot ce-i intereseaza e pretul cel mai ieftin. E bine sa aplici la oameni care au macar 1-2 ani vechime pe upwork (aia deja s-au prins ca munca la 1$ pe ora are fix calitatea aia) si care au cheltuit macar cateva mii bune de-a lungul timpului angajand oameni pe upwork, pt ca ei deja pricep cum merge treaba si e mult mai usor sa comunici eficient. Cu punctele, eu primesc 60 pe luna, ce depaseste 60 trebuie platit, nu a fost cazul la mine niciodata. Cel mai eficient devine dupa ce ai norocul sa dai peste 2-3 oameni seriosi care-ti dau constant de lucru. Eu in ultimii 3 ani am lucrat 90% din timp pt aceleasi 2 persoane.

  29. #59

    Nu-i frumos să iei pâinea de la gura celor mai săraci.

    • #60

      ba da, pentru ca asa mor mai repede de foame si se curata pamantul.

    • #61

      S-o putea deschide vreo filiala Upwork si pe la Rosiori si Alexandria, in cazul asta?

  30. #62

    Uff….. Am citit prima data titlul de la articolul cu mi-am luat pistol si acum pe cel de la cum scapi de indieni si am crezut ca ai pus cap la cap, 1+1, si ai gasit metoda…

  31. #63

    Lucrez de vreo 5 ani pe odesk si mai nou upwork. Nu sunt sunt 5 ani full-time dar am acumulat suficienta experienta si proiecte finalizate.

    Treaba cu asiaticii e simpla. Ii ignori. Licitezi pretul pe care-l consideri multumitor pentru tine si aia e. Personal, aplic destul de rar ca mi-am format deja clientela. Chiar si asa, statistic vorbind, in ultimul an am prins cam 1 din 4 proiecte la care am licitat. Niciun client nu mi-a spus sau “sugerat” vreodata sa lucrez la tarife comparabile cu cele din Asia.

  32. #64

    Perseverenta. Multi s-au saturat de indieni. Am lucrat la cateva proiecte dupa indieni, si m-am crucit de ce am vazut pe acolo. Cumparatorii au inceput sa realizeze ca nu numai pretul e important. Ma rog.. nu toti.

    Pe vremea cand traiam din freelancing (nu pe upwork, ci pe rentacoder.com, care nu mai exista astazi, dar dupa parerea mea e cel mai bun site de freelancing care a existat vreodata) o zi sau doua pe saptamana nu faceam decat sa licitez la proiecte.

    Daca ai cateva rating-uri si putina rabdare, se poate… ce e cel mai greu e sa iei primul proiect… dar din cate vad s-a depasit faza asta.

    Mai incearca si alte site-uri de freelance… freelancer.com, elance.com etc…

    • #65

      Mie mi-a povestit un tip cu care lucrez frecvent pe upwork ca a angajat la un moment dat un indian pt ceva programare. Proiectul, estima el, ar fi trebuit sa ia asa, maxim 10 ore. Dupa o saptamana, vede ca indianul muncise 30 de ore si facuse fix un rahat. Pt cei care nu stiu, pe upwork poti fi platit si la ora, dar trebuie sa folosesti o aplicatie care iti inregistreaza timpul si face screenshots la intervale aleatorii de timp. Asa ca s-a dus sa se uite ce naiba facuse indianul in alea 30 de ore. Ei bine, omu’ lucrase vreo 5 si restul se uitase la porn. Si spera sa fie platit pt uitatul la porn. Ce-o fi fost in capul lui, nu stiu, fie n-a inteles ca angajatorul poate verifica ce face el in orele alea, fie a mizat ca nu verifica nimeni….

    • #66

      newsflash: toti ne uitam la porn in timpul lucrului, altfel am lua-o razna

    • #67

      Cum, Doamne apara si pazeste, cum te poate gini sef’tu ca o arzi pe pornache in loc sa muncesti?
      Ce nume are dracia aia de soft? Intreb si eu pentru un prieten.

    • #68

      E softul de la upwork pe care e musai sa-l folosesti daca esti platit pe ora, si nu pe proiect.

  33. #69

    Dacă există oameni care muncesc benevol pe 1 dolar jobul, ei trebuie exploatați până la epuizare, nu scăpat de ei.
    Gen, angajează 20-30 de d-ăstia care-ți fac concurență și îți faci echipă de salahori pe upwork.

  34. #70

    Eu sunt pe upwork dar pe partea cealalta, am cheltuit peste 10k pana acum. Am muscat-o cu indieni pe vremea cand era elance, ieftin dar si calitate de kkt si timp pierdut. Apoi era diferenta de fus orar, noapte imi trimiteau intrebari raspundeam dimineata la mine , ei plecau acasa , asa ca prefer sa platesc mai mult dar sa fie mai aproape pe fusul orar. Am gasit cativa romanii cu care mai colaborez, dar multi erau cei mai scumpi si cu aere de vedete, intrebai ceva si iti raspundeau dupa o saptamana ca le-a crapat calculatorul, ca …..
    Philipinezii sunt mai scumpi decat indienii dar se simte si la calitate.
    Daca se pricepe la photoshop ii poate invata si pe altii pe udemy sau cu un funnel si fb ads sa il vanda direct cursul.

    • #71

      asta cu aerele de vedeta la romani este clasica. “sunt atat de bun incat ma doare-n pla de tine, gasesc oricum alti clienti, nu iti convine ca sunt un porc, aia e, la revedere”. muie cu kkt

    • #72

      Cred ca mai am printscreen-urile cand spuneam ce am nevoie si m-a taiat ca oricum ea are o gramada de lucru.
      Poate incerca pe fiverr, am gasit cativa romani buni, cred ca erau studenti, dar se pot face banii cu chestiile extra. De la retusari de poze, twitter, facebook graphics, apoi poate incerca pe craigslist- e gratuit sa publici ce oferi, apoi poate merge dupa unii care au flyers care arata jalnic si sa le spuna ca le face sa arate mai bine.
      Are nevoie de un hook, ceva pe bani putini gen 0-10$ pana castiga increderea si apoi vin si banii mai decenti de la aceiasi clienti.
      O poate ajuta un video si cand trimite oferta sa trimita si video-ul cu un script general : Hi John, eu sunt …. si ma intereseaza sa muncim impreuna la projectul tau si sunt condifenta ca pot sa ma incadrez in timp si buget…….. trebuie spuse lucruri generale dar care sa para ca e vorba de acel proiect.
      Vorbitorii de engleza am vazut ca fac asta destul de des. Apoi daca e un job mai mare poate face unul personalizat pentru acel job.
      Dezavantajul la upwrok e ca trebuie sa muncesti din greu sa iti faci portofoliul dar cand ajungi intre primii pe domeniul tau 80% din joburi merg acolo. 20% din freelanceri iau 80% din joburi, 80% din freelanceri iau restul de 20%.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam