Va recomand o sedinta de cardio pe zi. Prin efort fizic sunt eliberate endorfine in organism care, in cazul unei depresii sau anxietati, ajuta foarte mult. Eu acum discut despre forma incipienta a depresiei sau anxietatii. In cazul unei forme avansate este recomandat un consult de specialitate pentru a fi stabilit tipul depresiei si medicatia. Oricat de mult am vrea, cand depresia apare pe fond neuro-vegetativ doar medicatia si sedintele psihologice restabilesc echilibrul.
M-am mai contrat cu cineva pe-aici pe vremea când încă lumea nu mă știa de șugubăț. Depresia nu există pentru mine. Iar vinovat de depresie e ăla care-a inventat cuvântul depresie. Ca și cu stresul. Crezi că știe mamaie ce e ăla stres? Suferă ea de așa ceva?
In cazul asta nu ar strica o vizita la psiholog. Eu am trecut prin probleme mari si numai asta m-a ajutat sa trec peste, slabisem 10 kg intr-o luna. Nu e nicio rusine sa apelezi la psiholog daca ai probleme de natura asta mai ales in cazul tau, cand manifestarea este vizibila.
w, e ca si cum ai spune ca-ti doresti sa te imbolnavesti de lepra, doar ca sa ti se curete acneea. Unele lucruri nu trebuie sa ti le doresti niciodata, nici in gluma.
La mine se manifesta prin insomnie si e crancen. De obicei in faze mai acute caut sa „evadez” cu familia pe undeva pe la munte sa ma detasez de probleme, asta cand se poate. O alta alternativa ar fi iesitul la pescuit cu fiu-meu.
Mie mi-a dat in prima faza niste pastile care mi-au dat o somnolenta de ziceai ca sunt high. I-am zis: bai! Somnul era lucrul care mergea cel mai bine in viata mea, tocmai ala nu avea nevoie de ajutor…
Niciunul din astea trei, cel putin deocamdata. Ma luase la inceput tare, cu prozac, dar cand a vazut ca abia mai misc (oricum sunt eu molatica), le-a mai temperat. Si mi-a scos una din ele pe urma, cand i-am zis ca imi amintesc visele zilnic.
Ai mai multe sanse sa nimeresti 4 numere la 6/49 decat sa dai peste un ajutor profesional care chiar se pricepe. Pampalai care vorbesc de gandirea pozitiva sunt la tot pasul.
Trebuie sa ai inclinatie sa fii un psiholog bun, nu doar o facultate. Multe pipite fac acu psihologia si habar nu au cum sa abordeze un om. Deobicei psihologii buni sunt cei cu putere de convingere mare.
Este foarte adevarat ca exista MULTI „profesionisti” care mai mult rau fac decat bine. @antinevralgic: El se referea la faptul ca trebuie sa vrei, nu la vizualizare cu inorogi si gargara. Eu stiu ce vrea sa spuna alxzen si are dreptate.
Ce vorbesti Nelule.. In Timisoara e o psiholoaga nimfomana de mai mare dragu’, nu spui cine, persoana importanta 😀 Te trateaza aia de uiti si cum se numeste chestia aia de te simteai trist uneori 🙂
Depinde ce cauze are. Poate fi cauzata de anumite evenimente si atunci esti norocos pt ca e de depasit. Sau poate fi cauzata fiziologic si atunci e infinit mai greu.
da, ajuta ruperea rutinei … dar depresivul nu e in stare sa-si faca program, trebuie sa fie cineva langa el sa-l scoata la aer … mai sunt si unele tratamente naturiste care dau rezultate : passiflora pentru linistire, branca ursului reda pofta de viata, sunatoarea a fost desemnata cea mai buna buruiana antidepresie 🙂 , valeriana pentru insomnii .
Dar pana la urma tot un tratament medicamentos e solutia pentru adevaratele si gravele depresii . Cunosc pe cineva care a facut a doua depresie la interval de 10 ani, depresie adevarata – nu mai comunica cu nimeni – si deja dupa 3 luni de tratament este muuult mai bine, tratamentul se pare ca va dura 6 luni .
St John’s Worth este cea mai uzuala alternativa naturista la tratament medicamentos (daca nu vrei sa umbli cu 5 buruieni diferite dupa tine). Tratamentul medicamentos are rezultate foarte bune dar si un sac de probleme sau efecte secundare. Depresia majora nu se vindeca in 6 luni. Doar se amelioreaza iar tratamentul trebuie mentinut iar la un moment dat nu mai da efect si pe fondul unor evenimente nefericite cazi iara. Tocmai de aceea e nevoie de un specialist care chiar se pricepe sa jongleze cu tratamentele in asa fel incat sa nu ajungi in faza in care sa nu mai aiba efect. Doar ca sunt foarte foarte putini cei care chiar se pricep.
Si eu sunt fan sunatoare. Ce e cel mai trist e ca ti se interzice orice fel de ceai, ciocolata etc, si MAI ALES sunatoarea, odata cu orice tratament medicamentos. Cica interactioneaza. Nu sunt conspirationista, poate e adevarat, dar sunt suparata ca sunatoarea era cel mai util lucru din ultima vreme. E greu fara ea, mai ales ca ajuta si la dureri.
Am intrat in depresie dupa aproape 9 ani de stat in capitala, de unde nu credeam ca ma voi intoarce vreodata. M-am intors in provincie, m-am despartit de gagica-mea, m-am simtit extrem de izolat in provincie. A fost crunt. Cum am trecut!? nu cred ca exista o reteta, ci doar am stat si m-am tot gandit la toate cacaturile posibile si imposibile, la cat de greu e, pana mi-am dat seama brusc ca am obosit si m-am plictisit. Nu a fost usor, trecuse aproape un an, dar m-au ajutat prietenii, familia, si multa vointa sa incep sa am incredere din nou in mine. si treptat lucrurile au intrat pe un fagas normal. Am iesit mai puternic dupa perioada aia, ma simt mai bine in pielea mea si ma bucur ca acum stiu cum sa gestionez genul asta de crize.
Tu vrei sa opui depresiei trairi si stari euforice. La fel ca antecomentatorul, fara ironie: lumea poate cere tocmai solutia (cum sa se descurce / cum sa se impace cu sinele), atunci cand n-are parte de ele.
Stie Alina ce zice, by the book, sexul, sportul si soarele sunt cele mai imnportante stimulente ale endorfinelor, chestiile care le lipsesc persoanelor in depresie.
Io am zis doar ca un sentiment puternic de depreciere nu-i chiar asa usor de inlaturat. Si iarasi nu cred intr-un „leac” unic pentru femei si barbati.
Imi amintesti de „Eyes wide shot”. La capataiul sotului decedat vaduva inlacrimata cere sex unui necunoscut. Omu’ sa dea pe spate, reuseste totusi sa biguie un: „Doamna, dar nici nu ma cunoasteti !”. Daca un barbat ar solicita asa ceva in aceleasi imprejurari si-ar lua numai bate-n cap !
@DeeDee&Animaloo – Cand esti depresiv nu ai chef de nimic, nu numai de sport, sex. Nu dadeam solutii, eu doar spuneam, conform stiintei, care sunt cele mai puternice stimulente ale endorfinei.
Lipsa de somn şi stressul activităţilor de peste zi, responsabilităţile sarcinilor de serviciu, mi-au marcat şi mie side-by-side viaţa. În special în anii de dupa 2k9.
Am ales să ies mai mult în natură, să petrec mai mult timp cu copii, să fac puţin sport, fără a deveni intrinsec dependent de efortul şi de exerciţiile impuse la un „bar” de fitness, să innot atunci când am timp, şi să ma sui pe biclă şi să pedalez ori de câte ori am de mers în weekend pe undeva, bineînţeles în limita bunului „reşimţ” şi al rezistenţei fizice mai limitate, pe care recunosc spăşit, o posed.
Plus o organizarea mai atentă a activităţilor şi a sarcinilor de serviciu, pe baze mai realiste şi mai apropiate de posibilitate fizică, fără a mai întrece limitele (nopţi nedormite, teme multiple soluţionate în paralel, promisiuni ce mă obligau să sar peste orice self-preservation ca să îmi pot ţine cuvântul dat etc.).
Apoi o altă activitate care m-a ajutat mult să „ies din impas” a fost să citesc. Mult. În special în aer liber, după câte o etapă de bicilit sau când iesşeam cu copii la plimbare.
Pe mine m-au ajutat foarte mult cititul si mersul la teatru (ultimul e mai scump, deci mai rar, dar are efect!), nu degeaba are arta atat de mult succes inca din vechime. Pentru o solutie de moment, putina curatenie si/sau o baie buna imi schimba starea aproape instant. Ca si prietenii foarte buni. Asta e solutia mea preferata, mai ales ca prin ea se fac amintiri de care razi si-ti amintesti cu drag mai incolo, cladesti ceva pe termen lung etc. Uneori si gatitul a ceva ce imi place, dar e varianta care presupune cel mai mult timp si efort, asa ca se petrece destul de rar, organizez adunari cu prietenii unde facem cate o prajitura si pe urma ne bucuram de ea impreuna. Cumparatul lucrurilor sau mancarurilor are efectul cel mai mic si mai scurt. Tocmai de asta, printre cele mai sigure investitii, recomand cartile. Eu zic doar ce functioneaza la mine, sunt perfect de acord ca exista si alte solutii, care sa functioneze cel putin la fel de bine la alti oameni.
Mersi DeeDee. Cam asta voiam să spun şi eu. Nu cred că mi-a ieşit din prima. Schimbarea unor obiceiuri ar fi primul pas în a lupta cu starea de „amorţeală” şi lipsa unui orizont nou.
Bineînţeles, „demontarea stării de fapt” şi conduita de viaţă sau terapeutică, după caz, depinde şi de stadiul definit medical al „depresiei” dar şi de gradul de cronicizare al afecţiunii în sine.
Nelu de la 3, Cel ce n-a folosit niciodată „romgleza” sau măcar n-a „adaptat” vreun termen de gen, să dea cu primul cu piatra… Nimeni nu e perfect. Şi „dimineaţa era prea tânără”, când am scris….
O fo’ o „metaforizare a abstractului care s-a lovit de introversia unei meandre a neantului ca urmare a unei extorsiuni a degajamentului apelor”, omule. Nefericită sau fericită „întâmplare”, asta-i altă tărăşenie. Dar măcar am definit-o. 🙂
alxzen maestre, Dă-mi voie să cred că ştii a te juca şi cu puterile lui „10”, şi poţi scrie:
Ajutorul specializat, distragerea atentiei prin iesiri sau alte activitati, toate sunt frectii. Depresia dispare odata cu cauza care a provocat-o, in masura in care asta este posibil. Daca vrei sa ajuti pe cineva depresiv, intai la asta trebuie sa te gandesti, cum sa inlaturi motivul pentru care este asa. Daca vii cu tampenii, mai rau ii faci, asa ca, mai bine stai deoparte.
Uite asa: „Went to Mexico to buy barbiturates for a humane and peaceful death.
Decided that if I was gonna die anyway I might as well fuck a prostitute before it was all over. After that a cab driver offered to sell me cocaine. One thing lead to another, and I got a room above a whore house equipped with a heart shaped bed, a stripper pole, and a hot tub.
Spent a full week snorting coke off tits, popping pain meds, drinking tequila, eating handfuls of Viagra to fight the whiskey/coke dick, and had three FFM threesomes.
Somewhere in the midst of my coke-fueled orgy I decide life wasn’t so bad after all.”
Discutiile cu oameni, „traitul printre oameni” ma ajuta… forma mea de depresie se manifesta prin frica de a fi singur. Bine, mi-a murit tatal cand aveam 14 ani. Azi era cat de cat ok, a doua zi, cand am venit de la scoala, deja era pe masa.
Cred ca cel mai important lucru e sa poti identifica care sunt sursele depresiei tale. Nu e usor, dar nu e imposibil. Daca stii „ce ai”, poti incepe sa contracarezi cu anumite activitati. De exemplu, frica mea de a ramane singur o contracarez cu munca voluntara, mersul la biblioteci (citesc la biblioteca in loc sa citesc acasa), mersul in piata (merg de placere in piete, targuri, talciocuri), lucrul in echipa (orice fel de echipa, chiar si de facut sex, lol! 🙂 ), eventual schimbatul jobului. Eu personal am in cap, de exemplu, sa ma fac profesor. Activitatea de a vorbi si a interactiona cu oamenii imi provoaca o oarecare bucurie/fericire. Care bucurie/fericire e inamicul depresiei, nu? 🙂 So, intai IDENTIFICA ce iti aduce gandurile negre.
E foarte adevarat, dar sa fie neaparat oameni care iti incarca bateriile. Cu totii cunoastem cate un strica-chef care te judeca neintrebat si-ti face mai mult rau decat daca nu l-ai fi cunoscut.
Daca depresia apare fara un motiv anume atunci e un semnal de alarma ca ceva nu functioneaza la parametrii normali. De exemplu sistemul digestiv, ficat, balanta hormonala.
Acum serios si fara sa incepeti cu chestii tampesti va rog: prietena mea sufera de depresie ca se considera urata, grasa, ca are picioare groase, sanii mici etc. Si oricat de mult incerc sa ii explic ca ,chiar nu e, nu ajuta, ii dau exemple ,nu ajuta; am luat-o si la sala cu mine dar si acolo e stres ea considerand citez ” sunt cea mai grasa si urata si toti se uita la mine”. Si nu pot sa o las , sa ma duc la alta ca o consider lasitate . Vreau sa o ajut dar nu mai stiu cum.
Spune-i zilnic ca e frumoasa. Arata-i asta, fa-o sa se simta apreciata si iubita. Spune-i asta pana ajunge sa creada. Vorbeste cu ea si afla ce altceva o deranjeaza : poate e parul – se poate tunde sau vopsi, poate e vestimentatia – o poate schimba cu ceva mai tineresc, mai colorat, fuste in loc de pantaloni. Poate de fapt are o stima de sine foarte scazuta si da vina pe formele ei. Am trecut , oarecum, prin asa ceva. Si e greu.
Du-o la un specialist si asigur-o ca faci asta pentru ca o iubesti. In cel mai rau caz, propune-i terapie de cuplu, iar doctorul o sa se ocupe de afectiunea ei, n-o s-o lase asa.
@danna Crede-ma ca ii spun zilnic si nu exagerez , o rasfat si sunt alaturi de ea ,chiar am ajuns sa ii dau mesaj in fiecare dimineata cu scopul de a o face fericita dar de fiecare data cand mergem pe strada sau vede la tv pe cineva care crede ca arata mai bine norii se aduna prevestind furtuna si cauta pe cineva vinovat. Si iar incep sa ii explic…si iar depresie. @DeeDee. Sunt din Tulcea, acest sat cu cateva semafoare si crede-ma nu am auzit sau sa imi spuna cineva ” dute la acela ca te va ajuta” . Pur si simplu nu se gasesc in acest orasel. Si ca sa plec de exemplu la Constanta ar insemna sa renuntam la locurile noastre de munca sau sa luam concediu pe o perioada indelungata … Sunt constient ca asta ar putea ajuta, dar masa lui de timp!
„Si nu pot sa o las , sa ma duc la alta ca o consider lasitate . ” Aici voiai sa spui: „Si nu pot sa o las , sa ma duc la alta pentru ca o iubesc si nu vreau sa o pierd. „, nu? 🙂 Daca prima varianta este valabila, nu faci nimanui un bine, cum probabil ai impresia.
Doing good things for the wrong reasons, not a good idea.
Putin de acord cu animal00, bine, in termeni ceva mai roz si mai frumosi. Atata timp cat mananca cat de cat normal, nu a dezvolatat tulburari de alimentatie ( anorexie, bulimie) e foarte probabil sa se confrunte cu… Nici nu stiu cum sa o numesc pentru ca nu vreau sa sune ca si cum nu ar conta. Ce sa faci nu stiu, unica chestie care ti-o pot sugera este sa citesti un pic despre Body dysmorphic disorder si sa observi daca are tulburari alimentare pentru ca ai pus / pune accent pe partea cu grasa ( anorexie, bulimie). Daca sunt prezente pai specialist urgent, daca nu… Animal00 a cam nimerito.
swing: aranjeaza un schimb de neveste cu altii, o sa vada ca e apreciata si de alta lume => self esteem boost, dar ai grija la threesome ca s-ar putea sa se intample cum a povestit Arhi la un moment dat
„Nici nu stiu cum sa o numesc” hai ca ii zic eu: Isterie.
Depresiv „ca se considera urata, grasa, ca are picioare groase, sanii mici”:hahaha hahaaha
O cunostiinta ma suna intr-o zi. „Animale, trebuie neaparat sa vorbesc cu doamna doctor. De cand m-am despartit de prieten sunt mereu trista, simt ca vreau sa ma sinucid, etc etc etc”. Ii zic: „bine ma, vorbim maine sa vorbesc si eu cu ea” Ii zic doamnei. Ea: „eh, isterica” A doua zi, evident ca nu m-a mai contactat.
Am vazut cum arata depresia si nu e placut. Si, cel mai neplacut mi se pare, ca nu poti sa faci nimic. Tu te chinui. Ba cu sfaturi, ba cu alcool, ba cu glume. Si omu raspunde la toate coerent, dar il vezi ca de fapt e „mda”. Dupa care citesti cum li se zice la toti istericii „depresivi”
Habar nu aveti ce greu e sa stai cu o persoana depresiva.Am avut o relatie de 5 ani jumate cu fata.In ultimii 3 a avut 2 tentative de sinucidere,la ultima a fost resuscitata,era rece,nu mai misca etc….concluzia:cand ajungi intr-o stare din asta de depresie treaba e belita,nimic nu ajuta.Trebuie ca persoana depresiva sa priveasca in interior si sa gaseasca solutia,oricat o ajuti si incerci sa nu o faci sa se gandeasa la probleme la prima chichita o ia iar pe aratura.Astea cu fa miscare,iesi in oras etc sunt frectie la picor de lemn. PS:cu o singura exceptie toate fetele cu care am avut o relatie au fost depresive.Am intalnit boala asta sub diverse aspecte,de la cele mai simple pana la cele mai complicate asa cum am povestit mai sus.Cu unele am stat la primele intalniri sa fac terapie decat sa stau sa o cunosc etc…sper ca sa nu o iau si eu pe aratura in stilul asta:))))
La psihiatrie. Fara gluma. Lasa-i pe aia care zic „o sa treaca/ altii au o viata mult mai rea decat a ta/ zambeste!”, ca ei nu sunt in locul tau. Cel mai important e sa VREI TU sa iti treaca. Nu poate nimeni sa vrea in locul tau. E si cel mai greu sa vrei, sa te faci pe tine sa vrei. Tocmai de asta, apeleaza la un specialist.
Problema e ca foarte multi au retineri cand vine vorba de psihiatru. Eu am mai discutat cu cineva care tot pe seama depresiei avea senzatia ca ii tiuie urechile, (avea chiar impamantenita ideea ca are cancer) ajunsese la fel la insomnii si repercursiunile depresiei (scadere in greutate, izolare etc). A mers la psihiatru si in urma unui tratament a rezolvat in scurt timp toate problemele, pt ca toate era pe psihic
Cu greu as duce pe cineva la psihiatru in Romania. Astia nu fac diferenta intre borderline, bipolar si depresie, iar metoda lor preferata de a pune un diagnostic este trial and error cu diferite mizerii de medicamente.
Nu sunt omul care sa se opuna medicinii moderne si sa-mi las sanatatea in mana unor ceaiuri, ca asa am citit eu undeva pe net, dar cand vine vorba de psihiatrie, m-as asigura ca am acoperit toate solutiile, inlusiv toate strainurile, pana sa ma apuc de cipralex, zoloft, prozac etc.
Eu m-am dus prin para-recomandari. Stia cineva pe cineva pe cineva si ii multumesc atat de mult prietenului respectiv incat nu stiu cum sa-l mai tratez; sambata trecuta i-am facut un cremsnit Prima oara cand m-am hotarat sa fac ceva in sensul asta, i-am cerut sfatul unui domn care imi facuse evaluarea pentru medicina muncii (ma sunase ulterior sa ma intrebe daca sunt ok, etc) si mi-a dat, tot asa, o lista de preturi. M-a asigurat ca sunt bune doamnele (toata lista era doar de doamne), dar parca nu-mi vine sa dau dintr-o data chiar atatia bani pe o singura sedinta. Deci te inteleg si pe tine, Cristi, si pe toti cei care se plang de incompetenti care numai bine nu le fac pacientilor/clientilor. Partea buna e ca nu toti sunt asa, partea proasta e ca ajungi mai greu la unul bun. Ar trebui sa existe site-uri de recenzii, ceva, asa cum sunt pentru restaurante si alte locuri. Pe de alta parte, Cristi, tu cred ca ai mers direct la terapie. Eu am fost intr-o prima faza pentru consultatie (cam ca atunci cand iti face mecanicul constatare la masina) la stat, mi-a dat un diagnostic provizoriu, cateva trimiteri, sa vada daca e de la tiroida etc etc si n-am dat nimic, in afara catorva lei pe primele pastile, apoi am revenit periodic, pentru ajustarea dozajului. Nici vorba de alti bani, in rest trimiteri hahalau si ceva umblatura, nu zic nu. Urmeaza in curand sa incep si terapia (aia in care probabil o sa-si noteze cineva ceva in carnetel) cu alt doctor decat cel care imi da retete, dar cred ca si pentru aia se poate da trimitere. Nu cunosc mai departe subiectul, ar fi util daca ar interveni cineva care a trecut deja prin asta.
@DeeDee – Legea pentru decontarea serviciilor psihologice exista, insa d-abia de anul asta si nu s-au terminat inca anumite proceduri. Singurul loc din Bucuresti unde poti beneficia de terapie gratuit cu trimitere este Spitalul de Psihiatrie „Constantin Gorgos” (unde e policlinica Titan).
Dar, un amic a avut surpriza ca ar putea sa mearga si la consultatii psihi decontante. evident, nu consiliere psihologica, dar ceva sa te ajute la un moment x. si iar, nu e vorba de depresii d-astea frumoase, ci mai mult de momente nasoale
Era un vers intr-o piesa: „vorbesti de depresie ca de-un episod din Seinfeld”. Daca s-ar rezolva depresia prin iesiri la iarba verde sau alte chestioare d-astea prezentate pe aici, probabil n-ar mai fi nevoie sa fie considerata o boala si oamenii sa faca facultati si ani de pregatire ca sa o trateze. Arhi, vezi ca pici in pacatul alora care cauta tratamente pe bloguri pentru boli fizice, pentru ca depresia e o boala fizica, ce are simptome psihice!
In functie de gradul ei, se trateaza cu psihoterapie si medicamente. Netratata cum trebuie, poate duce la alte tulburari mai grave sau chiar la deces! Lasati leacurile babesti si mergeti la un medic psiholog pana nu se cronicizeaza, ca nu e de joaca. Ce naiba, traim in 2014 ca sa tratati bolile psihice ca dispozitiile temporare de moment? 🙂
cand eram mai tanar si mai neinsurat,cautam repede pe net(noi2,tags) neste femeii..de multe ori scapam de depresie in momentul in care vedeam ca sunt persoane mult mai depresive decat mine.Dupa ce m-am insurat,ma uitam la stapanul inelelor…astea erau metodele mele antidepresive.
Pana in ziua de ieri am fost depresiv grav, inclusis ganduri de sinucidere de tipul cand vad o macara imi venea sa ma urc pe ea si sa ma arunc in gol. Dar zilele trecute am cumparat o carte pe care ieri am citit-o in cateva ore(200 de pagini) si s-a produs declicul pozitiv. 30 de lei m-au vindecat de depresie. Cartea se numeste Secretul fericirii permanente de Cecile Neuville. Acum sunt fericit cu adevarat de zici ca sunt pe crack cocaine pentru ca am realizat ce imi face rau in viata mea. Incredibil cat rau iti poate face o relatie toxica cu niste prieteni care te trag in jos. O recomand tuturor s-o cumpere celor care sunt la capatul drumului. Inca m-ai am multe aspecte de inbunatatit la viata mea, dar pentru prima data in viata mea, sunt impacat cu mine insusi. Multumesc Cecile pentru ca ai salvat inca un suflet. VIATA e FRUMOASA. Namaste!
Pana nu demult pragul depresiei era undeva dupa 30 de ani. Acum a scazut la 14-16 ani. Grav. 80% din sinucideri au ca si cauza depresia. Cele mai bune solutii sunt sportul, munca fizica, socializarea. Nicidecum singuratatea.
Boala crunta, poti scapa de ea prin multa vointa; am trecut prin ea si sper sa nu ma mai apuce niciodata; intr-adevar trebuie descoperit motivul/motivele declansatoare si acolo trebuie muncit foarte mult; cauta un psiholog/psihiatru care ti se potriveste; ajuta sa faci sportul care iti place, desi cand esti depresiv nu ai chef de nimic;mie mi-a luat mult timp sa pot vorbi sincer despre mine; eu am facut o reevaluare a propriei persoane cu ajutor specializat din mai multe domenii timp de un jumatate;
Miscare sau activitati in aer liber (sport, pllimbare, pescuit), socializare reala (nu pe siteuri). De evitat alcoolul. De cele mai multe ori depresia e o stare pe care ne-o inducem si o adancim singuri prin inchidere in sine si evitarea oamenilor. Ajuta, de asemenea, sa dormim intr-o camera bine aerisita, in care se pot „arde” uleiuri de levantica sau brad, De asemenea consumul de ceai de tei si /sau lapte cald inainte de culcare. Somnul este important (in special cel intre 10 si 12, atunci se odihneste creierul).
Cuvantul depresie a ajuns sa isi piarda sensul – „Depri”, esti „supi”, „lasa ca nu e viata asa de rea”, „altii o duc mai rau”. Depresia ca diagnostic e altceva. Trebuie inteles ca depresia nu resprezinta opusul fericirii, ci opusul vitalitatii. Ca fiinta care stie cum e sa ti se para un efort prea mare sa iti pui ceva sa mananci (pentru ca trebuie sa mergi la bucatarie, sa deschizi frigiderul, paine, cutit, farfurie, mestecat), sa trebuiasca sa tragi de tine ca sa faci un dus, sa te gandesti 5 minute inainte sa bei apa de langa pat pentru ca sticla e grea si trebuie sa te si ridici…le spun celor care chiar sufera de aceasta boala sa caute ajutor mai intai in familie si prieteni, pentru ca ei sa fie sprijinul pe care se bazeaza atunci cand merg la psihiatru pentru diagnostic si tratament (psihiatru!). Degeaba iti spune cineva sa faci miscare, sa iesi, sa citesti…totul e un efort prea mare. Iar despresivul stie si cat e de penibil ca nu se poate aduna nici cat sa mearga pana la paine. Ajutati oamenii din jurul vostru si nu minimizati o boala psihica debilitanta.
Va spun eu: intri pe arhiblog si comentezi, sau doar citesti comentariile comunitatii. Functioneaza 100%.
as vrea sa te incurajez cumva dar am slabit 12 kg in fix o luna… si acum vomit dimineata (cateodata si seara)
‘omo trece noi si peste asta…
Va recomand o sedinta de cardio pe zi. Prin efort fizic sunt eliberate endorfine in organism care, in cazul unei depresii sau anxietati, ajuta foarte mult. Eu acum discut despre forma incipienta a depresiei sau anxietatii. In cazul unei forme avansate este recomandat un consult de specialitate pentru a fi stabilit tipul depresiei si medicatia. Oricat de mult am vrea, cand depresia apare pe fond neuro-vegetativ doar medicatia si sedintele psihologice restabilesc echilibrul.
Sau poti inlocui exercitiile cardio cu munca fizica. Cauta sa ai tot timpul cva de facut (nu televizor , internet , tableta/telefon , facebook etc.).
M-am mai contrat cu cineva pe-aici pe vremea când încă lumea nu mă știa de șugubăț. Depresia nu există pentru mine. Iar vinovat de depresie e ăla care-a inventat cuvântul depresie. Ca și cu stresul. Crezi că știe mamaie ce e ăla stres? Suferă ea de așa ceva?
Si eu intreb, sincer. Am slabit 7kg in 2 saptamani
gotta get me some of depression
In cazul asta nu ar strica o vizita la psiholog. Eu am trecut prin probleme mari si numai asta m-a ajutat sa trec peste, slabisem 10 kg intr-o luna. Nu e nicio rusine sa apelezi la psiholog daca ai probleme de natura asta mai ales in cazul tau, cand manifestarea este vizibila.
fara 0f*
w, e ca si cum ai spune ca-ti doresti sa te imbolnavesti de lepra, doar ca sa ti se curete acneea. Unele lucruri nu trebuie sa ti le doresti niciodata, nici in gluma.
plm se pare ca la unii functioneaza invers
La mine se manifesta prin insomnie si e crancen. De obicei in faze mai acute caut sa „evadez” cu familia pe undeva pe la munte sa ma detasez de probleme, asta cand se poate.
O alta alternativa ar fi iesitul la pescuit cu fiu-meu.
Mie mi-a dat in prima faza niste pastile care mi-au dat o somnolenta de ziceai ca sunt high.
I-am zis: bai! Somnul era lucrul care mergea cel mai bine in viata mea, tocmai ala nu avea nevoie de ajutor…
Pharmataz? Dormicum? Xanax? Cunoastem…
Niciunul din astea trei, cel putin deocamdata. Ma luase la inceput tare, cu prozac, dar cand a vazut ca abia mai misc (oricum sunt eu molatica), le-a mai temperat. Si mi-a scos una din ele pe urma, cand i-am zis ca imi amintesc visele zilnic.
Raspunsul e in articolul de mai jos cu Anllela Sagra..
Mix intre ajutor profesional, familie si singur.
Contributia principala e interna.
Cel putin asa a fost in cazul meu.
Ai mai multe sanse sa nimeresti 4 numere la 6/49 decat sa dai peste un ajutor profesional care chiar se pricepe. Pampalai care vorbesc de gandirea pozitiva sunt la tot pasul.
Trebuie sa ai inclinatie sa fii un psiholog bun, nu doar o facultate. Multe pipite fac acu psihologia si habar nu au cum sa abordeze un om. Deobicei psihologii buni sunt cei cu putere de convingere mare.
Este foarte adevarat ca exista MULTI „profesionisti” care mai mult rau fac decat bine.
@antinevralgic: El se referea la faptul ca trebuie sa vrei, nu la vizualizare cu inorogi si gargara.
Eu stiu ce vrea sa spuna alxzen si are dreptate.
Ce vorbesti Nelule.. In Timisoara e o psiholoaga nimfomana de mai mare dragu’, nu spui cine, persoana importanta 😀 Te trateaza aia de uiti si cum se numeste chestia aia de te simteai trist uneori 🙂
@ Duhul
Cred c-o stiu. Te-a legat cumva cu stetoscopu’ de pat ?
Acu spuneti dupa ce s-a mutat Arhi din TM???
Sarumana dna Ametcea…:D
Da’ de ce crezi ca s-a mutat de-acolo?
Prin amputarea unei maini.
Depinde ce cauze are. Poate fi cauzata de anumite evenimente si atunci esti norocos pt ca e de depasit. Sau poate fi cauzata fiziologic si atunci e infinit mai greu.
depresia trece cu nasturi.
da, ajuta ruperea rutinei … dar depresivul nu e in stare sa-si faca program, trebuie sa fie cineva langa el sa-l scoata la aer … mai sunt si unele tratamente naturiste care dau rezultate : passiflora pentru linistire, branca ursului reda pofta de viata, sunatoarea a fost desemnata cea mai buna buruiana antidepresie 🙂 , valeriana pentru insomnii .
Dar pana la urma tot un tratament medicamentos e solutia pentru adevaratele si gravele depresii . Cunosc pe cineva care a facut a doua depresie la interval de 10 ani, depresie adevarata – nu mai comunica cu nimeni – si deja dupa 3 luni de tratament este muuult mai bine, tratamentul se pare ca va dura 6 luni .
St John’s Worth este cea mai uzuala alternativa naturista la tratament medicamentos (daca nu vrei sa umbli cu 5 buruieni diferite dupa tine).
Tratamentul medicamentos are rezultate foarte bune dar si un sac de probleme sau efecte secundare. Depresia majora nu se vindeca in 6 luni. Doar se amelioreaza iar tratamentul trebuie mentinut iar la un moment dat nu mai da efect si pe fondul unor evenimente nefericite cazi iara. Tocmai de aceea e nevoie de un specialist care chiar se pricepe sa jongleze cu tratamentele in asa fel incat sa nu ajungi in faza in care sa nu mai aiba efect. Doar ca sunt foarte foarte putini cei care chiar se pricep.
Si eu sunt fan sunatoare. Ce e cel mai trist e ca ti se interzice orice fel de ceai, ciocolata etc, si MAI ALES sunatoarea, odata cu orice tratament medicamentos. Cica interactioneaza. Nu sunt conspirationista, poate e adevarat, dar sunt suparata ca sunatoarea era cel mai util lucru din ultima vreme. E greu fara ea, mai ales ca ajuta si la dureri.
hahaha am cautat ce inseamna St John’s Worth=sunatoare 🙂
specific pentru cei care cauta leacuri pe net, sunatoarea isi face efectul in timp, daca sunteti grav mergeti la doctor
Am intrat in depresie dupa aproape 9 ani de stat in capitala, de unde nu credeam ca ma voi intoarce vreodata. M-am intors in provincie, m-am despartit de gagica-mea, m-am simtit extrem de izolat in provincie. A fost crunt.
Cum am trecut!? nu cred ca exista o reteta, ci doar am stat si m-am tot gandit la toate cacaturile posibile si imposibile, la cat de greu e, pana mi-am dat seama brusc ca am obosit si m-am plictisit. Nu a fost usor, trecuse aproape un an, dar m-au ajutat prietenii, familia, si multa vointa sa incep sa am incredere din nou in mine. si treptat lucrurile au intrat pe un fagas normal. Am iesit mai puternic dupa perioada aia, ma simt mai bine in pielea mea si ma bucur ca acum stiu cum sa gestionez genul asta de crize.
iubire, miscare in aer liber si sex.
ironic, fiindca lipsa de iubire si/sau sex sunt printre cauzele principale ale depresiei. mai ramane miscarea in aer liber
Dar daca esti deprimat, n-ai chef de miscare de nici un fel.
@ Alina
Tu vrei sa opui depresiei trairi si stari euforice. La fel ca antecomentatorul, fara ironie: lumea poate cere tocmai solutia (cum sa se descurce / cum sa se impace cu sinele), atunci cand n-are parte de ele.
Stie Alina ce zice, by the book, sexul, sportul si soarele sunt cele mai imnportante stimulente ale endorfinelor, chestiile care le lipsesc persoanelor in depresie.
pe de alta parte, o depresie sanatoasa vine si cu o lipsa a chefului de sex. Sau cu lipsa interesului pentru sex si fututu asa, sa fie
@ Irina
Io am zis doar ca un sentiment puternic de depreciere nu-i chiar asa usor de inlaturat. Si iarasi nu cred intr-un „leac” unic pentru femei si barbati.
Imi amintesti de „Eyes wide shot”. La capataiul sotului decedat vaduva inlacrimata cere sex unui necunoscut. Omu’ sa dea pe spate, reuseste totusi sa biguie un: „Doamna, dar nici nu ma cunoasteti !”. Daca un barbat ar solicita asa ceva in aceleasi imprejurari si-ar lua numai bate-n cap !
Aspirina saracului nu le rezolve chiar pe toate …
@DeeDee&Animaloo – Cand esti depresiv nu ai chef de nimic, nu numai de sport, sex. Nu dadeam solutii, eu doar spuneam, conform stiintei, care sunt cele mai puternice stimulente ale endorfinei.
Irina: stiu. Dar din pacate, cand ai ajuns acolo, nu mai merge asa.
Get rich! Money is the answer!
Get rich or die trying! Partea cu „die” o sa ne iasa la toti la un moment dat.
E linistitor sa poti fi sigur macar de un lucru…
asa e. cine a auzit de bogatani depresati?
@animal00
Tetra pak…
@matusalem: terra park
To animal00: Tera Patrick.
To Matusalem: n-ai voie.
Lipsa de somn şi stressul activităţilor de peste zi, responsabilităţile sarcinilor de serviciu, mi-au marcat şi mie side-by-side viaţa. În special în anii de dupa 2k9.
Am ales să ies mai mult în natură, să petrec mai mult timp cu copii, să fac puţin sport, fără a deveni intrinsec dependent de efortul şi de exerciţiile impuse la un „bar” de fitness, să innot atunci când am timp, şi să ma sui pe biclă şi să pedalez ori de câte ori am de mers în weekend pe undeva, bineînţeles în limita bunului „reşimţ” şi al rezistenţei fizice mai limitate, pe care recunosc spăşit, o posed.
Plus o organizarea mai atentă a activităţilor şi a sarcinilor de serviciu, pe baze mai realiste şi mai apropiate de posibilitate fizică, fără a mai întrece limitele (nopţi nedormite, teme multiple soluţionate în paralel, promisiuni ce mă obligau să sar peste orice self-preservation ca să îmi pot ţine cuvântul dat etc.).
Apoi o altă activitate care m-a ajutat mult să „ies din impas” a fost să citesc. Mult. În special în aer liber, după câte o etapă de bicilit sau când iesşeam cu copii la plimbare.
Azi sint deprimat, e clar, dar cind scrii 2k9 in loc de 2009 nu mai conteaza ce ai de spus.
Am zis!
deci asta inseamna 2k9? Ok notat, ca ma uitam ca o capra cand mai scriau alde altii pe aici
Mă scuzaţ’ …
Era din cauza „depresiei”…
🙂
El face parte din noua natie de romenglezi.
Pe mine m-au ajutat foarte mult cititul si mersul la teatru (ultimul e mai scump, deci mai rar, dar are efect!), nu degeaba are arta atat de mult succes inca din vechime.
Pentru o solutie de moment, putina curatenie si/sau o baie buna imi schimba starea aproape instant. Ca si prietenii foarte buni. Asta e solutia mea preferata, mai ales ca prin ea se fac amintiri de care razi si-ti amintesti cu drag mai incolo, cladesti ceva pe termen lung etc.
Uneori si gatitul a ceva ce imi place, dar e varianta care presupune cel mai mult timp si efort, asa ca se petrece destul de rar, organizez adunari cu prietenii unde facem cate o prajitura si pe urma ne bucuram de ea impreuna.
Cumparatul lucrurilor sau mancarurilor are efectul cel mai mic si mai scurt. Tocmai de asta, printre cele mai sigure investitii, recomand cartile.
Eu zic doar ce functioneaza la mine, sunt perfect de acord ca exista si alte solutii, care sa functioneze cel putin la fel de bine la alti oameni.
Mersi DeeDee.
Cam asta voiam să spun şi eu. Nu cred că mi-a ieşit din prima.
Schimbarea unor obiceiuri ar fi primul pas în a lupta cu starea de „amorţeală” şi lipsa unui orizont nou.
Bineînţeles, „demontarea stării de fapt” şi conduita de viaţă sau terapeutică, după caz, depinde şi de stadiul definit medical al „depresiei” dar şi de gradul de cronicizare al afecţiunii în sine.
Nelu de la 3,
Cel ce n-a folosit niciodată „romgleza” sau măcar n-a „adaptat” vreun termen de gen, să dea cu primul cu piatra…
Nimeni nu e perfect.
Şi „dimineaţa era prea tânără”, când am scris….
Mmmh, cafeaaaa….
Hypher sunt curios ce ai facut cu timpul pe care l-ai economisit nescriind 00 si k.
gandindu-ma asa, parca si 2k e aiurea, dar 2k9 e si greu de scris si de inteles si degeaba
Tare asta cu romgleza.
Eu scriu de obicei 2 10x10x10.
Herr animaloo,
O fo’ o „metaforizare a abstractului care s-a lovit de introversia unei meandre a neantului ca urmare a unei extorsiuni a degajamentului apelor”, omule.
Nefericită sau fericită „întâmplare”, asta-i altă tărăşenie. Dar măcar am definit-o. 🙂
alxzen maestre,
Dă-mi voie să cred că ştii a te juca şi cu puterile lui „10”, şi poţi scrie:
2 10x10x10 = 2×103
sau scris şi mai altfel:
ln(e2) x 103
etc…
🙂
Hypher, dumneavoastra sunteti asa, ca un diamant care a fost slefuit brusc. unde ati fostără pana acum?:))
Vax… am scris ceva şi a ieşit cu totul altceva.
Messire Arhi, pls. şterge commentul meu de mai sus. Îl vroiam o glumă. A ieşit al’ceva…
Mersi anticipat.
Sex la gogoasa
Bine bine si daca esti in depresie din cauza ca nu te lasa sa folosesti toate gaurile??? ce faci cu gogoasa…?
Ajutorul specializat, distragerea atentiei prin iesiri sau alte activitati, toate sunt frectii. Depresia dispare odata cu cauza care a provocat-o, in masura in care asta este posibil. Daca vrei sa ajuti pe cineva depresiv, intai la asta trebuie sa te gandesti, cum sa inlaturi motivul pentru care este asa. Daca vii cu tampenii, mai rau ii faci, asa ca, mai bine stai deoparte.
Daca depresia a fost „construita” inca din copilarie, mult succes!
1. Intru si admir ce-a mai ramas din fostul comandant al armatei a 14-a
www.panoramio.com/photo_explorer#view=photo&position=806&with_photo_id=32030484&order=date_desc&user=940908
2. www.youtube.com/watch?v=hC18lbsJxLY
Daca e o depresie mai „usoara”, indraznesc sa recomand sport/miscare.
Uite asa:
„Went to Mexico to buy barbiturates for a humane and peaceful death.
Decided that if I was gonna die anyway I might as well fuck a prostitute before it was all over. After that a cab driver offered to sell me cocaine. One thing lead to another, and I got a room above a whore house equipped with a heart shaped bed, a stripper pole, and a hot tub.
Spent a full week snorting coke off tits, popping pain meds, drinking tequila, eating handfuls of Viagra to fight the whiskey/coke dick, and had three FFM threesomes.
Somewhere in the midst of my coke-fueled orgy I decide life wasn’t so bad after all.”
Dap, dupa care s-a trezit cu Hiv si a murit… good job Robocop…
Discutiile cu oameni, „traitul printre oameni” ma ajuta… forma mea de depresie se manifesta prin frica de a fi singur. Bine, mi-a murit tatal cand aveam 14 ani. Azi era cat de cat ok, a doua zi, cand am venit de la scoala, deja era pe masa.
Cred ca cel mai important lucru e sa poti identifica care sunt sursele depresiei tale. Nu e usor, dar nu e imposibil. Daca stii „ce ai”, poti incepe sa contracarezi cu anumite activitati.
De exemplu, frica mea de a ramane singur o contracarez cu munca voluntara, mersul la biblioteci (citesc la biblioteca in loc sa citesc acasa), mersul in piata (merg de placere in piete, targuri, talciocuri), lucrul in echipa (orice fel de echipa, chiar si de facut sex, lol! 🙂 ), eventual schimbatul jobului. Eu personal am in cap, de exemplu, sa ma fac profesor. Activitatea de a vorbi si a interactiona cu oamenii imi provoaca o oarecare bucurie/fericire. Care bucurie/fericire e inamicul depresiei, nu? 🙂
So, intai IDENTIFICA ce iti aduce gandurile negre.
E foarte adevarat, dar sa fie neaparat oameni care iti incarca bateriile. Cu totii cunoastem cate un strica-chef care te judeca neintrebat si-ti face mai mult rau decat daca nu l-ai fi cunoscut.
Doar Monta te scapa de depresie!
Să zică și nea Ion, că și el e om !?
Ai incercat sa bei?
Alcoolul doar acopera problemele, nu le rezolva. Multumesc zeului ateilor, daca exista ca nu am devenit alcoolic ca taica-meu vitreg.
Playactive! <3
Daca doar acopera problemele, inseamna ca nu ai baut destul.
Daca depresia apare fara un motiv anume atunci e un semnal de alarma ca ceva nu functioneaza la parametrii normali. De exemplu sistemul digestiv, ficat, balanta hormonala.
Tim Cook se fu10kur. Aia deprimare.
Acum serios si fara sa incepeti cu chestii tampesti va rog: prietena mea sufera de depresie ca se considera urata, grasa, ca are picioare groase, sanii mici etc. Si oricat de mult incerc sa ii explic ca ,chiar nu e, nu ajuta, ii dau exemple ,nu ajuta; am luat-o si la sala cu mine dar si acolo e stres ea considerand citez ” sunt cea mai grasa si urata si toti se uita la mine”.
Si nu pot sa o las , sa ma duc la alta ca o consider lasitate . Vreau sa o ajut dar nu mai stiu cum.
Spune-i zilnic ca e frumoasa. Arata-i asta, fa-o sa se simta apreciata si iubita. Spune-i asta pana ajunge sa creada. Vorbeste cu ea si afla ce altceva o deranjeaza : poate e parul – se poate tunde sau vopsi, poate e vestimentatia – o poate schimba cu ceva mai tineresc, mai colorat, fuste in loc de pantaloni. Poate de fapt are o stima de sine foarte scazuta si da vina pe formele ei.
Am trecut , oarecum, prin asa ceva. Si e greu.
Du-o la un specialist si asigur-o ca faci asta pentru ca o iubesti. In cel mai rau caz, propune-i terapie de cuplu, iar doctorul o sa se ocupe de afectiunea ei, n-o s-o lase asa.
@danna Crede-ma ca ii spun zilnic si nu exagerez , o rasfat si sunt alaturi de ea ,chiar am ajuns sa ii dau mesaj in fiecare dimineata cu scopul de a o face fericita dar de fiecare data cand mergem pe strada sau vede la tv pe cineva care crede ca arata mai bine norii se aduna prevestind furtuna si cauta pe cineva vinovat. Si iar incep sa ii explic…si iar depresie.
@DeeDee. Sunt din Tulcea, acest sat cu cateva semafoare si crede-ma nu am auzit sau sa imi spuna cineva ” dute la acela ca te va ajuta” . Pur si simplu nu se gasesc in acest orasel. Si ca sa plec de exemplu la Constanta ar insemna sa renuntam la locurile noastre de munca sau sa luam concediu pe o perioada indelungata … Sunt constient ca asta ar putea ajuta, dar masa lui de timp!
„Si nu pot sa o las , sa ma duc la alta ca o consider lasitate . ” Aici voiai sa spui: „Si nu pot sa o las , sa ma duc la alta pentru ca o iubesc si nu vreau sa o pierd. „, nu? 🙂 Daca prima varianta este valabila, nu faci nimanui un bine, cum probabil ai impresia.
Doing good things for the wrong reasons, not a good idea.
ar ajuta sa nu mai fii un pizd. aia nu e depresie aia e „vai, baga-ma in seama”
Putin de acord cu animal00, bine, in termeni ceva mai roz si mai frumosi. Atata timp cat mananca cat de cat normal, nu a dezvolatat tulburari de alimentatie ( anorexie, bulimie) e foarte probabil sa se confrunte cu… Nici nu stiu cum sa o numesc pentru ca nu vreau sa sune ca si cum nu ar conta. Ce sa faci nu stiu, unica chestie care ti-o pot sugera este sa citesti un pic despre Body dysmorphic disorder si sa observi daca are tulburari alimentare pentru ca ai pus / pune accent pe partea cu grasa ( anorexie, bulimie). Daca sunt prezente pai specialist urgent, daca nu… Animal00 a cam nimerito.
swing: aranjeaza un schimb de neveste cu altii, o sa vada ca e apreciata si de alta lume => self esteem boost, dar ai grija la threesome ca s-ar putea sa se intample cum a povestit Arhi la un moment dat
„Nici nu stiu cum sa o numesc”
hai ca ii zic eu: Isterie.
Depresiv „ca se considera urata, grasa, ca are picioare groase, sanii mici”:hahaha hahaaha
O cunostiinta ma suna intr-o zi. „Animale, trebuie neaparat sa vorbesc cu doamna doctor. De cand m-am despartit de prieten sunt mereu trista, simt ca vreau sa ma sinucid, etc etc etc”.
Ii zic: „bine ma, vorbim maine sa vorbesc si eu cu ea”
Ii zic doamnei. Ea: „eh, isterica”
A doua zi, evident ca nu m-a mai contactat.
Am vazut cum arata depresia si nu e placut. Si, cel mai neplacut mi se pare, ca nu poti sa faci nimic. Tu te chinui. Ba cu sfaturi, ba cu alcool, ba cu glume. Si omu raspunde la toate coerent, dar il vezi ca de fapt e „mda”. Dupa care citesti cum li se zice la toti istericii „depresivi”
Habar nu aveti ce greu e sa stai cu o persoana depresiva.Am avut o relatie de 5 ani jumate cu fata.In ultimii 3 a avut 2 tentative de sinucidere,la ultima a fost resuscitata,era rece,nu mai misca etc….concluzia:cand ajungi intr-o stare din asta de depresie treaba e belita,nimic nu ajuta.Trebuie ca persoana depresiva sa priveasca in interior si sa gaseasca solutia,oricat o ajuti si incerci sa nu o faci sa se gandeasa la probleme la prima chichita o ia iar pe aratura.Astea cu fa miscare,iesi in oras etc sunt frectie la picor de lemn.
PS:cu o singura exceptie toate fetele cu care am avut o relatie au fost depresive.Am intalnit boala asta sub diverse aspecte,de la cele mai simple pana la cele mai complicate asa cum am povestit mai sus.Cu unele am stat la primele intalniri sa fac terapie decat sa stau sa o cunosc etc…sper ca sa nu o iau si eu pe aratura in stilul asta:))))
poate ar trebui sa faci niste conexiuni…numazic…
oare un complex patern?
@Arhi:iti dai seama ca si eu sunt putin tra-la-la,altfel nu as fi rezonat cu ele.
La psihiatrie. Fara gluma.
Lasa-i pe aia care zic „o sa treaca/ altii au o viata mult mai rea decat a ta/ zambeste!”, ca ei nu sunt in locul tau.
Cel mai important e sa VREI TU sa iti treaca. Nu poate nimeni sa vrea in locul tau.
E si cel mai greu sa vrei, sa te faci pe tine sa vrei. Tocmai de asta, apeleaza la un specialist.
Am fost eu la „specialist”. Primul lucru pe care l-a facut a fost sa-mi spuna cat costa sedintele. MA LASI!? 🙂
Problema e ca foarte multi au retineri cand vine vorba de psihiatru. Eu am mai discutat cu cineva care tot pe seama depresiei avea senzatia ca ii tiuie urechile, (avea chiar impamantenita ideea ca are cancer) ajunsese la fel la insomnii si repercursiunile depresiei (scadere in greutate, izolare etc).
A mers la psihiatru si in urma unui tratament a rezolvat in scurt timp toate problemele, pt ca toate era pe psihic
Cu greu as duce pe cineva la psihiatru in Romania. Astia nu fac diferenta intre borderline, bipolar si depresie, iar metoda lor preferata de a pune un diagnostic este trial and error cu diferite mizerii de medicamente.
Nu sunt omul care sa se opuna medicinii moderne si sa-mi las sanatatea in mana unor ceaiuri, ca asa am citit eu undeva pe net, dar cand vine vorba de psihiatrie, m-as asigura ca am acoperit toate solutiile, inlusiv toate strainurile, pana sa ma apuc de cipralex, zoloft, prozac etc.
Eu m-am dus prin para-recomandari. Stia cineva pe cineva pe cineva si ii multumesc atat de mult prietenului respectiv incat nu stiu cum sa-l mai tratez; sambata trecuta i-am facut un cremsnit
Prima oara cand m-am hotarat sa fac ceva in sensul asta, i-am cerut sfatul unui domn care imi facuse evaluarea pentru medicina muncii (ma sunase ulterior sa ma intrebe daca sunt ok, etc) si mi-a dat, tot asa, o lista de preturi. M-a asigurat ca sunt bune doamnele (toata lista era doar de doamne), dar parca nu-mi vine sa dau dintr-o data chiar atatia bani pe o singura sedinta.
Deci te inteleg si pe tine, Cristi, si pe toti cei care se plang de incompetenti care numai bine nu le fac pacientilor/clientilor. Partea buna e ca nu toti sunt asa, partea proasta e ca ajungi mai greu la unul bun. Ar trebui sa existe site-uri de recenzii, ceva, asa cum sunt pentru restaurante si alte locuri.
Pe de alta parte, Cristi, tu cred ca ai mers direct la terapie.
Eu am fost intr-o prima faza pentru consultatie (cam ca atunci cand iti face mecanicul constatare la masina) la stat, mi-a dat un diagnostic provizoriu, cateva trimiteri, sa vada daca e de la tiroida etc etc si n-am dat nimic, in afara catorva lei pe primele pastile, apoi am revenit periodic, pentru ajustarea dozajului. Nici vorba de alti bani, in rest trimiteri hahalau si ceva umblatura, nu zic nu.
Urmeaza in curand sa incep si terapia (aia in care probabil o sa-si noteze cineva ceva in carnetel) cu alt doctor decat cel care imi da retete, dar cred ca si pentru aia se poate da trimitere. Nu cunosc mai departe subiectul, ar fi util daca ar interveni cineva care a trecut deja prin asta.
@DeeDee – Legea pentru decontarea serviciilor psihologice exista, insa d-abia de anul asta si nu s-au terminat inca anumite proceduri. Singurul loc din Bucuresti unde poti beneficia de terapie gratuit cu trimitere este Spitalul de Psihiatrie „Constantin Gorgos” (unde e policlinica Titan).
Irina: dar se poate duce la consultatii la orice cabinet psihiatric. ( stiu eu unu 😀 )
In functie de gravitate primeste ori doua pastile sa ii treaca ori recomandare pentru psiholog sau…mai mult de atat.
Multumesc, Irina:) chiar acolo am fost pana acum.
@Animaloo – Ma refeream la consiliere psihologica, nu la psihiatru.
m-am prins.
Dar, un amic a avut surpriza ca ar putea sa mearga si la consultatii psihi decontante. evident, nu consiliere psihologica, dar ceva sa te ajute la un moment x.
si iar, nu e vorba de depresii d-astea frumoase, ci mai mult de momente nasoale
Era un vers intr-o piesa: „vorbesti de depresie ca de-un episod din Seinfeld”. Daca s-ar rezolva depresia prin iesiri la iarba verde sau alte chestioare d-astea prezentate pe aici, probabil n-ar mai fi nevoie sa fie considerata o boala si oamenii sa faca facultati si ani de pregatire ca sa o trateze. Arhi, vezi ca pici in pacatul alora care cauta tratamente pe bloguri pentru boli fizice, pentru ca depresia e o boala fizica, ce are simptome psihice!
In functie de gradul ei, se trateaza cu psihoterapie si medicamente. Netratata cum trebuie, poate duce la alte tulburari mai grave sau chiar la deces! Lasati leacurile babesti si mergeti la un medic psiholog pana nu se cronicizeaza, ca nu e de joaca. Ce naiba, traim in 2014 ca sa tratati bolile psihice ca dispozitiile temporare de moment? 🙂
Nu-i mai dati sfaturi ca intreaba la misto, n-are cum sa fie deprimat cu chestiile alea carliontate in casa.
Soacra intra la „chestii carliontate”?
Oh, wait 🙁
„Cretule, ma-ta-i acasa?!”
Can’t unsee!
cand eram mai tanar si mai neinsurat,cautam repede pe net(noi2,tags) neste femeii..de multe ori scapam de depresie in momentul in care vedeam ca sunt persoane mult mai depresive decat mine.Dupa ce m-am insurat,ma uitam la stapanul inelelor…astea erau metodele mele antidepresive.
WTF, tu esti insurat?! Mereu am avut impresia ca ai vreo 14-15 ani.
….o amanta tanara ! „femeie jos textila, vreau sa ne iubim” !
Then the life got me, I got depression. Ain’t nobody got time for that!
Pana in ziua de ieri am fost depresiv grav, inclusis ganduri de sinucidere de tipul cand vad o macara imi venea sa ma urc pe ea si sa ma arunc in gol. Dar zilele trecute am cumparat o carte pe care ieri am citit-o in cateva ore(200 de pagini) si s-a produs declicul pozitiv. 30 de lei m-au vindecat de depresie. Cartea se numeste Secretul fericirii permanente de Cecile Neuville. Acum sunt fericit cu adevarat de zici ca sunt pe crack cocaine pentru ca am realizat ce imi face rau in viata mea. Incredibil cat rau iti poate face o relatie toxica cu niste prieteni care te trag in jos. O recomand tuturor s-o cumpere celor care sunt la capatul drumului. Inca m-ai am multe aspecte de inbunatatit la viata mea, dar pentru prima data in viata mea, sunt impacat cu mine insusi. Multumesc Cecile pentru ca ai salvat inca un suflet. VIATA e FRUMOASA. Namaste!
omfg!?! la ‘cu mine insusi’ mi-am revenit!
Angajeaza-te undeva, castiga un ban cinstit, fa ceva util cu viata ta… 9 ani de blogging si stat acasa, te-a golit pe interior.
i.imgur.com/t3lVeCa.jpg
Pana nu demult pragul depresiei era undeva dupa 30 de ani. Acum a scazut la 14-16 ani. Grav. 80% din sinucideri au ca si cauza depresia.
Cele mai bune solutii sunt sportul, munca fizica, socializarea. Nicidecum singuratatea.
Boala crunta, poti scapa de ea prin multa vointa; am trecut prin ea si sper sa nu ma mai apuce niciodata; intr-adevar trebuie descoperit motivul/motivele declansatoare si acolo trebuie muncit foarte mult; cauta un psiholog/psihiatru care ti se potriveste; ajuta sa faci sportul care iti place, desi cand esti depresiv nu ai chef de nimic;mie mi-a luat mult timp sa pot vorbi sincer despre mine;
eu am facut o reevaluare a propriei persoane cu ajutor specializat din mai multe domenii timp de un jumatate;
Atingi o tzatza si iti trece
Mie nu-mi plac țațele? Tu ejti profanator?
Mama lu Zavoranca atunci… are si cimitir sa stii daca nu se rezolva depresia…
simplu, te apuci de crossfit.
neparat impreuna cu primii pasi spre o viata vegan
si poate iti imprumuta playactive cartea cu secretul…
Printre pozele alea mergea si asta:
www.evz.ro/image-original-605-388/2013-03/hhh.jpg
mai antidepresiva…
Eu intru pe imgur.com si-mi trece depresia.
Miscare sau activitati in aer liber (sport, pllimbare, pescuit), socializare reala (nu pe siteuri). De evitat alcoolul. De cele mai multe ori depresia e o stare pe care ne-o inducem si o adancim singuri prin inchidere in sine si evitarea oamenilor. Ajuta, de asemenea, sa dormim intr-o camera bine aerisita, in care se pot „arde” uleiuri de levantica sau brad, De asemenea consumul de ceai de tei si /sau lapte cald inainte de culcare. Somnul este important (in special cel intre 10 si 12, atunci se odihneste creierul).
Cuvantul depresie a ajuns sa isi piarda sensul – „Depri”, esti „supi”, „lasa ca nu e viata asa de rea”, „altii o duc mai rau”. Depresia ca diagnostic e altceva. Trebuie inteles ca depresia nu resprezinta opusul fericirii, ci opusul vitalitatii.
Ca fiinta care stie cum e sa ti se para un efort prea mare sa iti pui ceva sa mananci (pentru ca trebuie sa mergi la bucatarie, sa deschizi frigiderul, paine, cutit, farfurie, mestecat), sa trebuiasca sa tragi de tine ca sa faci un dus, sa te gandesti 5 minute inainte sa bei apa de langa pat pentru ca sticla e grea si trebuie sa te si ridici…le spun celor care chiar sufera de aceasta boala sa caute ajutor mai intai in familie si prieteni, pentru ca ei sa fie sprijinul pe care se bazeaza atunci cand merg la psihiatru pentru diagnostic si tratament (psihiatru!).
Degeaba iti spune cineva sa faci miscare, sa iesi, sa citesti…totul e un efort prea mare. Iar despresivul stie si cat e de penibil ca nu se poate aduna nici cat sa mearga pana la paine.
Ajutati oamenii din jurul vostru si nu minimizati o boala psihica debilitanta.