Legat de postările cu plecatul prin alte țări, din experiență proprie pot să spun că nu realizezi cât de mult îți lipsesc anumite lucruri pe care le consideri normale decât atunci când nu mai ai acces la ele. De fapt, la fel ca la oameni, nu știi cât de important a fost pentru tine decât atunci când nu mai e în viața ta.

Așa eu, ajuns în Liverpool, obișnuit ca, dimineața, să fac un mic dejun tip platouaș, cu sălămior, mezelic, măslinuțe, cașcaval, poate ceva roșii cherry, mă trezesc în prima dimineață și hai la supermarketul din sat, să luăm cele ce trebuie. Da sunt bărbatul care se trezește dimineața și își răsfață soția cu mic dejun și chifle calde, așa sunt eu, ce pot să fac.

Aici a fost primul șoc cultural. Pentru că englezii nu au mezeluri. Au șuncă. Ham. Ham în toate combinațiile. Ham fiert, afumat, uscat, ham cu denumire generică de orașe diverse, ham, ham ham. Și cârnați englezești, cu diverse combinații, de la ghimbir la ceapă prăjită, care nu au niciun fel de gust, măcar apropiat, de cârnați. Dacă ai noroc, găsești niște chorizo spaniol, fabricat la Woolton, care are un gust de pingea și cam aia e.

Nu vă spun cu ce satisfacție vin în țară și îmi cumpăr mezeluri. De la Meda, desigur. Prima oară când am venit în țară, după vreo lună de secetă, am mâncat un weekend întreg doar mezeluri, și eu, și nevastă-mea, atât de poftă ni se făcuse, încât minunata mea soacră voia să își dea demisia din post, ea, care gătise pentru noi câte-n lună și stele, iar noi serveam sandvișuri cu salam și cașcaval.

Așa că nu mi-e deloc greu să vă prezint campania Salamierii, de la Meda, pentru gama de salamuri crud-uscate.
Meda are, ca de obicei, o abordare inedită a campaniilor sale, așa cum, de fapt, au în general cei de la Meda. Un site foarte mișto făcut, www.salamieri.ro, cu poveste video a salamierilor și a salamurilor crud uscate, despre modul de preparare și de gustare.

Am aflat și eu că un asemenea salam, de exemplu, stă la maturare minim 21 de zile în camerele speciale de Fermentare – Afumare și Maturare – Uscare, în condiții de temperatură și ventilare perfect controlate, fără a fi preparate termic. Puteți să urmăriți, chiar e interesant, iar tipul care îl joacă pe salamierul șef este un simpatic.

Așa că, dacă vreți o alegere rafinata pentru orice connoisseur intr-ale gustului, puteți alege, fără grijă, Salamul Banatean, Salamul Sinaia, Salamul Crud Uscat, Salamul Vienez, toate de la Meda.
Pentru că gust, de aia.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

25 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Salam uscat??? Bleah!!! Eu nici dusmanilor n-as da sa manance asa ceva.

    • #2

      Pere Neige, lasand glumele bune la o parte, e vorba de salamuri crud uscate, gen Sibiu, nene, nu de salamurile de vara de pe vremea lui Nea Nicu pe care le dadeau ai nostri cu faina si le lasau la uscat.

    • #3

      @Gengis: crede-ma pe cuvant, la baza a fost o gluma buna, chit ca trasa nitel de par la partea cu “uscatu'””

  2. Inseamna ca in suedia am noroc. Au ăștia toate salamurile uscate

    • #5

      Ofcors. Daca preferi mizeriile romanesti cu MGS le gasesti si p-alea la magazine romanesti sau poloneze, daca nu, gasesti germane frantuzesti si italiene si spaniole la supermarket, inclusiv Lidl/Aldi.

  3. #6

    Dintre marcile comerciale, Meda e de departe cea mai buna companie de pe piata. I-am incercat din greseala dar au fost castigatori!! Nu-mi scrieti de ingrediente ca nu ma intereseaza. Vorbesc strict de gust!! In rest mai erau acum cativa ani niste producatori din Maramures dar am sters toate mailurile si nu mai stiu firma. Si ei faceau curcubeu pe cerul gurii!!

    • #7

      Au unele produse bunicele, dar ati vazut ce dimensiuni au “polonezii” lor? Sunt de grosimea unui salam de vara, fara exagerare!

      Salamuri crud uscate prefer sa iau (ca si salamul de Siubiu) de la firma Agricola. Astia au cel mai bun salam de Siubiu (care mai aduce cat de cat cu ce ar trebui sa fie) si au si salam uscat foarte bun.

  4. #8

    Mezelurile ie moartea mea. Iubesc salamul crud uscat (don’t insert glume sexuale stupide, ca are barbati-miu grija, tot timpul, sa imi spuna gluma cu “salamu’ de Sibiu cu capu’ viu”, cand ii zic ca as manca niste salam). Nu suport parizerul, salamul normal (pute, nene!), crenvurstii de porc, crenvurstii polonezi
    .
    Meda si Cris Tim sunt preferatele mele.
    De la Cris Tim, imi place salam banatean, sinaia sau pontic. O sa incerc si de la Meda, sa vad cum e.
    De la Meda imi plac crenvurstii de pui si carnatii semi-afumati. Bine, nu se compara cu carnatii afumati pe care ii facem noi acasa, dar cand ramanem fara aia, merg si astia.

    Cu toate astea, incerc sa nu consum mezeluri prea des pentru ca astea nu merg fara o paine calda, cu telemea si ceapa. Si eu nu pot sa mananc o feliuta de paine. Daca ma porcesc, pai porceala sa fie!

    Si imi mai place si pateul de ficat. De porc. Antefrig, Tulip sau Ardealul. La fel, nu pot sa mananc doar o felie de paine cu pateu. Cand imi fac pofta, la 100 de ani, daca nu dau gata o cutie, nu ma simt bine.

    Legat de sandvisurile cu sunca si cascaval, m-ai facut sa imi aduc aminte ca, acu’ ceva timp cumparaseram un sandwich maker din ala, cica sa manacam dimineata, in weekend. Pe dracu, sunt atat de bune sandvisurile “la maker” (pentru cunoscatori), ca numai asta am bagat timp de cateva zile la rand, dimineata pranz si seara. Cu ceai.
    A trebuit sa scap de el si sa il duc la tara, ca deja deveniseram ca dependentii de droguri, intram in sevraj daca nu faceam un sandvis din ala :)). Chestia e ca se face mic si plat si nah… nu prea te saturi cu un singur sandvis. Ce credeti ca mananc cand ajung la tara? Merge makerul ala la foc automat, nici nu mai aprindem aragazul.

  5. #9

    Eu când vin în țară bag la greu merdenele, pateuri cu brânză, covrigi cu semințe, etc. Cârnați, salamuri, pastrame de la magazinele poloneze, ca sunt mai bune decât ce găsesc în magazinul romanesc sau se găsesc mezeluri poloneze în asda și tesco, dar într-o varietate mai mică.

  6. #10

    Poti sa te duci cu mare fericire la magazinele cu marfuri din Polonia. Cauta pe google polish food market sau polish market. Amin
    In Liverpool,zic

    • #11

      Nope. Nu au nici o legătură mezelurile poloneze cu alea românești. Doar te amăgești un pic, poate în timp te obișnuiești cu polonezele și uiți de alea ale noastre.

    • #12

      Dacă sunt patroni polonezi poate găsești ceva bun, dar dacă sunt turci, asiatici sau alții dai banii degeaba.

    • #13

      Da’ voi de unde stiti? Hehe

  7. #14

    Si crenvurstii de la Meda sunt foarte buni.Am incercat si alti producatori dar pana la urma i-am declarat castigatori pe cei de la Meda.

  8. #15

    Cat de prost sa fii sa bagi banii intr-o campanie de genul acest si sa n-ai redirect intre salamierii.ro/ si www.salamierii.ro/.

    Uneori il inteleg pe vali cand ii face idioti categoria grea, pe astia care fac manele de genul.

    • #16

      Atât cât să nu observi că de fapt site-ul este salamieri.ro 😉

    • #17

      :))))))))) #amras cu voce tare

  9. #18

    Lasă salamul, voi ați văzut cum e ceafa presată?

  10. #19

    Tocmai am fost in tara. M-am intors cu mezeluri la greu. Am adus asa:
    Cascaval afumat
    Salamuri uscate
    Salam sasesc
    Icre
    Muschi tiganesc
    Bacon
    Branza telemea
    Pufuleti
    Eugenii

    Dar mi-am luat teapa cu niste salam gen stick, o mizerie, never ever

  11. #20

    Daca vreti ceva gen salata de vinete recomand baba ganoush

    • #21

      N-are nicio treabă cu salata de vinete – are usturoi și lămâie, bleah.

  12. #22

    eu vreau sa spun ca al treilea tip (din dreapta) are o mana in buzunar… si aici sunt 2 cazuri
    1. pune grasime pe sacou… aka se f@te sacoul
    2. scamele din buzunar vor ajunge pe salam… si asta dauneaza grav gustului

  13. #23

    Ar trebui sa vina o firma cu un produs numit “Kit de supravietuire a taranului roman peste hotare”. Sa fie acolo salam, slana, zacusca si alte asemenea merinde.

  14. #24

    Salamuri si alte mezeluri gasesti pe la magazinele de polonezi,daca intradevar ai pofta de ce spui tu la micu dejun,atunci cand esti in uk…uite adresa unui magazin de genul in liverpool: L11 1AJ.

  15. #25

    Am vazut o reclama fixa acum cateva sapta-luna.
    La Salam de Sibiu exact. Mi-am intoars capul, pentru ca ceva dadea cu virgula. Am scanat si-a dat din nou cu error. M-am intors cu tot corpul si am stat. Error.
    Culoare de salam normal in membrana ne-comestibila.
    Deci se vinde Salam de Sibiu. Clar.