Observ cu nemărginită mirare că oamenii încă au impresia că banii câştigaţi din blog sunt bani negri, iar bloggerii sunt toţi nişte fraudulenţi fiscali neguroşi, care vâră în buzunar bani nemeritaţi, bani ce ar fi trebuit să însănătoşească bătrâni cu pensii mai mici cu 25%.

Eu unul chiar sunt foarte curios, cum sună în capul unora o relaţie contractuală dintre mine şi McCann, de exemplu? Adică pun eu bannerul şi articolul, se face tam tam, reclamă tralala, iar peste o lună mă duc la sediul lor, iar Ella de la McCann o să mă ducă într-un colţ şi o să îmi bage în buzunar pe şestache 2000 de euro, să nu vadă nimeni?

Sau cei ce s-au înscris la campania KFC, cum se aşteaptă să fie plătiţi? O să se ducă la KFC-ul din Romană şi acolo, ascunşi la baia băieţilor, o să vină cineva mânjit de ulei de friteuză, să le bage banii în buzunar?

Sau, vorbind de o societate comercială mai mică, deşi pe blogurile reprezentate de Standout, nu vând decât agenţii. Nu vi se pare puţin tâmpit să credeţi că o societate comercială, cât ar fi de mică, va prefera ca, în loc să îşi deducă legal această cheltuială cu publicitatea şi să îşi scadă şi impozitul, să se ducă la bancă, să scoată bani pe care va plăti ulterior impozit plus impozit pe dividende şi să mi-i dea mie, cu scopul de a mă scăpa de plata impozitului?

Sau poate nu ştiaţi că există o lege care reglementează contractele de prestări servicii, drepturi de autor şi toate celelalte tipuri de contracte.
Iar prin lege, în respectivul contract se specifică faptul că toate impozitele SE REŢIN LA SURSĂ. Adică firma îmi va plăti acei bani după oprirea tuturor impozitelor. Asta e legea, aşa a fost întotdeauna. Aţi reţinut? BANII SE REŢIN LA SURSĂ. Iar asta se aplică doar când eşti plătit prin contract de prestări servicii, pentru că dacă ai firmă, deja implică fisc, relaţii directe cu statul şi altele.

Şi acum, vă rog frumos să îmi împărtăţiţi cam cum credeţi voi că se câştigă bani negri pe bloguri.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

47 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Google Ads? I don’t know!

  2. Nu stiu zau daca Google Ads intra la socoteala ca fiind “bani negri”, ci “bani din afara tarii”, pentru care, ultima data cand am verificat, statul nu are dreptul sa-i impoziteze

  3. PlayActive – si Google plateste niste impozite pentru banii aia. Asa cum a spus Arhi. Impozitele in astel de colaborari se opresc la sursa. Orice campanie facuta pe baza de contract, intre bloggeri si companii, se impoziteaza. Bloggerul primeste banii dupa ce se opresc impozitele pe respectivele sume.

    Sau cum mi s-a mai intamplat si mie…firmele platesc 10% si eu 6% prin declaratia de venit anuala.

  4. Pixuri de la conferinte vandute pe okazii. 🙂

    • #8

      +1. am cistigat 23.657 euro din vindut pixuri. Sa cheme cineva fiscul =))

  5. În Bacău, bloggerii care nu mor de foame sunt terfeliți în ziare și la posturile tv locale. Sunt numiți „bloggeri plătiți”. Și, pentru că eu, de exemplu, sunt considerat foarte bine plătit, am și un proces cu Sechelariu, care-mi cere daune de 3 miliarde.

    Așa că nu știu cum suntem plătiți, la negru, pe drepturi de autor sau cu factură, dar e limpede că părem exagerat și nemeritat de bine plătiți, pentru niște vorbe aruncate pe internet.

  6. Eu nu castig nimic ca sunt la inceput.. iar la google adsense poti sa alegi a plati impozitul (prin declaratia anuala) sau nu.

  7. #11

    @arhi:din cate vad nu ai google ads s-au nu vad eu bine?!

  8. Io cre’ca egzista fro’ doo explicatzii:
    a) Mogulu’ rau iti da bani negri sa-l injuri pe Base, finca daca-i pe chitanta, nu te mai crede nima’.
    b) mogulu’ bun iti da tot bani negri, proveniti din spaga de la vama, tot ca sa-l injuri pe Base, dar in asa fel incit lumea sa sara sa-i iei apararea. Si tot fara chitanta… ca atunci iar: nu te crede nimeni…

  9. *”sa-i ia”, nu “sa-i iei”…

  10. Din ce văd, comentariul la care faci referire spune nu că nu există contracte, ci că nu se declară toate sumele. Nu că ar fi vorba de tine, dar sunt sigur că aşa este. Nu am dovezi, nu acuz pe nimeni, sunt doar sigur, aşa-mi spune mie sufletul, că nici clienţii, nici blogării, nu declară totul la stat. Doar n-or fi ambele părţi atât de proaste încât să fie impozitate pe tot, iar metode de a evita Fiscul eu cred că se găsesc 🙂

    • #15

      @BogDan: gandirea ta economica are de suferit. clientul, daca nu declara ca mi-a dat acei bani, E IMPOZITAT pentru ei. daca ii declara, ei intra in balanta venituri-cheltuieli, scazandu-se din impozit. daca nu ii declara, rubrica venit net creste, deci pe final plateste mai mult. iar eu nu am ce sa declar, impozitul meu se retine la sursa. feelingul tau iti joaca feste

    • Bre, tot ce este posibil. Cât despre gândirea economică şi firme…mai ştim şi noi câte ceva. Dar repet, e posibil să mă înşel, aşa că na, să fie cu scuze maxime din partea mea dacă nu am dreptate 🙂

    • #17

      @BogDan: iti dai seama ca nu am cum sa bag mana in foc pentru nimeni si nimic. dar eu nu am vazut/auzit/facut, desi mie personal mi-ar place sa iau 400 de euro pe un banner si sa nu dau la stat 100 si

  11. Vai, lasa ca stim noi … pe tine te platesc aia de la kfc in natura. Nu serios, daca esti platit cu galetuse dalea de mancare, nu se spune ca esti platit in natura, asta in cazul in care te-ar plati asa ? :))

  12. #19

    Ia sa faci bine sa postezi pe blog toate contractele, facturile, extrase de cont etc, etc, altfel nu credem o iota 🙂

  13. Nici nu stiu de ce te stresezi cu mintile odihnite …

    Sunt inca foarte multi care nici macar NU CRED ca poti castiga bani online sau na cu pcu de acasa …. NU CRED orice le-ai spune sunt oameni care se gandesc la viitoru meu si ce o sa fac eu ca nu am JOB STABIL …

    Asta e rromania si nu are rost sa iti bati capu cu prostimea …

  14. te cam inseli… prestezi servicii, platesti impozit. trebuie sa-ti faci un pfa, intreaba un contabil si o sa-ti spuna la fel.

    by the way : dividenDe

  15. #23

    domnu arhi, eu as face asa:
    1 eu am blog de succes;
    2. cercetarile de piata profi arata ca articolele mele influenteaza opiniile publicului despre niste produse sau servicii, adica nu sunt citit doar pentru bancuri si poante;
    3. vine o firma la mine, ca vrea reclama;
    – sunt doua variante: A. reclama cu banner, care e privita ca orice reclama – adica serveste exclusiv interesul celui care vinde produsul si vrea sa ma abureasca pe mine, cumparatorul, cu orice pret si oricat de prost e articolul; B. un articol laudativ fara vreun marcaj “atentie, publicitate!”, scris de mine, bloggerul de succes; articol gen “mi s-a stricat bateria la masina si am schimbat 3 baterii in doua luni , pana mi-am luat bateria Suliver, care merge superb; toti mecanicii m-au felicitat, bateria Suliver ma fereste de o gramada de proleme” ; varianta este mai eficienta, pentru ca pare un testimonial intre prieteni, la o bere, unde se presupune ca nu ii aburesti pe aia sa cumpere Sulivere si ca nu ai un interes personal, care poate intra in conflict cu interesul lor;
    4. vanzatorul de baterii imi plateste mie la negru 1500 de euro, sau cat o fi, adica ceva mai putin decat tariful la vedere; pierde el niste anuti la impozitare, dar beneficiaza de un intrument de reclama mult mai eficient – cred eu – decat un banner.
    5. am grija sa nu fac de-astea cu produse de tot cacatul, ca sa nu imi mananc singur credibilitatea.

    asta e varianta necizelata, dar pare fezabila?

  16. Eu am o întrebare: pe prestări servicii se reţine TOT impozitul la sursă sau doar 10%? Şi întreb foarte serios.

  17. #28

    @ arhi: pai, ca sa nu mai plateasca nimic la stat din banii aia.
    adica raman eu, bloggerul, cu 1.500 de euro, iar statul ia fix ce-mi da si el mie asa, in general.

    dom’le, blog imi mai trebuie.:)
    (de fapt, eu sunt foarte fricos la chestii contabile, dar ma aleg cu linistea. si cu praful de pe toba, ma rog, dar prefer linistea.)

    • #29

      @geany: daca el ia din banca bani, in nume propriu si ma plateste la negru, la final el plateste impozit pe banii aia. daca mi-i da legal, el isi deduce banii la impozitul pe venit iar impozitul il platesc eu, adica imi retine din banii mei.

  18. Voi cerceta în detaliu. Ah, şi să nu uiţi să ne spui ce alegi: pfa sau micro.

  19. #31

    ok, asta am inteles.
    vanzatorul de baterii ar fi dezavantajat la contabilitate, la bani.
    ok.

    insa eu cred ca ar putea sa isi scoata parleala asta beneficiind de o reclama foarte eficienta, care sa ii aduca mai multi musterii decat banner-ul clasic, cu factura si avantajele respective (deducere, impozit).

    iar banii aia, 1500 de euro, nu-s chiar asa o suma exorbitanta, ca sa zici ca nu-i are decat in banca si ca trebuie justificata suma aia cumva, ca un fel de inventar de bunuri etc. – aici nu ma pricep, dar nu cred ca gresesc foarte tare.
    in plus, nimeni nu poate dovedi ca articolul meu, scris ponderat si fara exagerari, este, de fapt, o reclama, iar plata la negru este si ea aproape imposibil de dovedit (daca nu sunt pe fir organe competente).

    sau nu pricep eu ceva..?

    • #32

      @geany: pai da, nu inteleg care e faza cu platitul la negru pentru un articol favorabil. daca mi-i da pe contract, nu mai poate fi favorabil?:))))

  20. #33

    aa, ok, inteleg.
    aaa, pai, sa zicem ca la negru e mai ieftin.
    fata de 2 mii, tariful obisnuit, mergem pe 1500.
    sau pe o suma care sa justifice lipsa facturii si sa fie multumita toata lumea.
    eu stiu pe cineva cu srl in romania care a auzit intrebarea asta: “si la cat ne intelegem, sefu, fara factura?”.
    mai ales la prestari servicii, unde nu ai materii prime de justificat.

    adica nu-mi inchipui ca exista un domeniu de activitate lucrativa in romania unde nu pot fi concepute astfel de situatii.

    • #34

      @geany: spusa asa, pare fezabila. bine de retinut :)))))))) doar ca aia care fac asa au un profit banesc din asta, le iese ceva ulterior, palpabil. ori in advertising…

  21. Întrebare: firmele care aleg să-şi plătească angajaţii cu minimum pe economie pe CM şi restul în plic, cum fac? Na, că eu mă gândesc, în prostia mea, că nu se duc la bancă să retragă bani ca să plătească 🙂 Ceea ce vreau să spun este că metode de a eluda statul sunt.

    • #36

      @BogDan: pai sunt, dar acolo fac asta pentru ca altfel ar trebui sa plateasca statului 85% din valoarea salariului…

  22. #37

    Hai Arhi, haide.Las-o ca makane. Banii sunt deja negri de la sursa. Cauta pe Goagal sa vezi cum se fac banii la Catalyst acolo si de unde vin ei micutii. Pe urma uita-te sa vezi cum sunteti toti astia din “gasca” voastra de la douaj’ plini de aceleasi bannere de la aceleasi multinationale unde aceiasi baieti si fete vesele de la marketing impart banii firmei pe rpintzipul bine -estabilit: “doi la primarie, unu’ la prefectura SAMD”…

    • #38

      @Vasilika: ai dovezi, sau e asa, ca stii tu? si dealtfel, de ce ma intereseaza pe mine asta, atata timp cat eu imi platesc impozitele? tu cand te duci sa iti iei paine de la magazinul din colt, platind cinstit ce cumperi, il intrebi pe ala de la magazin daca a luat marfa cu factura sau la negru?

    • Vasilika, treaba asta o poţi doar bănui. Însă nu afirma direct. Eu măcar am avut decenţa să spun că “în sufletul meu” cred anumite lucruri, fără să am probe sau să acuz. Tu, dacă le ai (că din postarea ta se înţelege că eşti specialist pe zona asta), de ce nu le scoţi, să vedem cum stau lucrurile?
      Oricum, de un lucru te pot asigura: la alb sau la negru, toată lumea va fi acoperită 🙂

    • #40

      “Nu stiu! Nu stiu d-astea!” Intrebati-o pe madam Alexandra Gatej (JA, Goagal). Ea stie mai bine cum facea doua mie una tie, una lu’ Arhi si Zoso. De-aia a si dat-o afara se pare…Bine, nu din cauza la aia 1000 de euro dati lui Arhi sa-si ia Cico. E vorba de toate fazele adunate…Cert e ca voi astia “bloggerii romani” de fapt o frecati pe poola ca nu sunteti formatori de opinie si nimic ci doar niste fripturisti care ajutati niste piaristi de pe la multinationale sa devalizeze bugetele de marketing pe acolo in timp ce voi va bucurati la o punga de oase garf…Dar ma rog, nu poti sa te caci in placerea omului 🙂

  23. `cutia neagra` a companiei?

  24. Of! Deci arhi isi plateste taxele si impozitele. Astia care gindesc ca de fapt el nu face asta sint mai degraba cretini. E vorba de un minim bun simt economic. Vrei sa ai asigurare de sanatate, o pensie minima de la stat, mai pui o pensie privata si altele. Nevasta-mea platea asigurarile si cind era in somaj.
    SI daca e vorba de multinationale, e cam greu sa faca plati la negru. Si asta din cauza birocratiei de acolo. Trebuie aprobari, justificari etc. Si daca cineva se risca, ar trebui sa o faca pentru o suma mare. Pentru maruntis ( 500-1000-2000 euro ) nu-si risca nimeni fundul. Decit daca e prea prost. .

    ps: @ arhi: vezi ca numele comentatorului e lipit de numele lunii 🙂 arata ciudat. Baga si tu un spatiu acolo. ( FF )

  25. #45

    Eu cand m-am dus sa platesc scoala de soferi mi-a trecut 350 ron pe factura in loc de 700 ca sa plateasca patronul impozit mai putin la stat. Deci escroci exista peste tot!

  26. compania trebuie să reţină şi să vireze la stat 10% din această sumă (reprezentând impozit pe venit, restul de 6% fiind plătit de persoana care încasează banii, la regularizarea de la sfârşitul anului fiscal) plus 11% (10,5% CAS şi 0,5% şomaj). Deci compania trebuie să reţină şi să vireze la stat 21% din suma datorată distribuitorului.

    [pentru detalii căutaţi art. III din OUG 58/2010, modificat prin OUG 82/2010]

    am scris aici:

    www.concediaza-ti-seful.ro/2011/01/mlm-urile-si-angajarile/#