Zice Mihai că s-a terminat cu vacanțele ieftine, pentru că s-au ultra scumpit cazările la hoteluri, nu mai găsești nimic la prețuri decente. Și îi dau dreptate, deja, la prețuri suportabile nu găsești decât gunoaie. Am fost săptămâna trecută în Figueres, orașul natal al lui Salvador Dali, cea mai ieftină cazare găsită a fost o cameră lată cât patul si-o noptieră, atât de jegos totul încât mi-am pus perna într-un tricou, că nu puteam să pun capul pe așa ceva. Să ne înțelegem, 80 de euro, 400 de lei pe seară, nu chiar nimic.

Pe de altă parte, cea mai mișto cameră, DE DEPARTE, am avut-o la Hotel Roko, în Ljubljana, pentru 62 de euro. Businessul s-a desfășurat la telefon, că nu era momentan acolo, ownerul, din ce am înțeles. M-a rugat să îi las banii pe măsuța de sub televizor, când plec.

Anyway, revenind, motivația pentru care prețurile cazărilor sunt mari.
Sigur, putem da vina pe Covid și apetitul oamenilor pentru plimbări după ce au stat 3 ani în case. 3 sau 2? Nici nu mai știu. Putem da vina pe AirBNB și booking, pentru că au ridicat complet costurile cazării short term.

Dar, în opinia mea, costurile acestea au crescut și TREBUIE să crească din cauza turismului de hoardă, turismul de săraci. Zeci, sute de mii de oameni fără un leu în buzunare, în afară de banii de cazare și niște mâncare frugală, devastează orașele vestite pentru turism, împut Veneția, distrug Santorini, desenează kkturi pe Sagrada Familia și aruncă monede în fântâni cu pești koi.

Efectiv orașele nu își pot recupera, din impozite, cheltuielile pe care le au cu refacerea diverselor obiective distruse, cu repararea infrastructurii, cu paza și protecția (pentru că, de obicei, genul acesta de “turiști” sunt și cei care își pun alcool ieftin în cap și se iau la bătaie. Cumva, o separație trebuie făcută. Și cea mai simplă separație este cea financiară. Îți permiți sau nu. Nu îți permiți, succes să sănătate, du-te și vizitează Gura Boiței, Colibița sau alte atracții turistice de mare angajament și cu vaci.

Turismul trebuie să fie despre experiențe deosebite, savurate. Ori, acum, efectiv nu ai cum sau ce să savutezi, dacă te duci în Santorini și mergi cu valul de oameni sau îți speli curul pe plaja privată indoneziană, la un loc cu tot orașul Fălticeni, care a prins o ofertă de charter.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

69 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Am fost saptamana trecuta la disneyland pentru ca … fiica-mea (odoru lu tata, 11 ani si ceva).
    Am ramas fascinat de cati oameni erau cu copii mici in carucioare (mici, genul 1-3 ani), carati prin soare prin parcul ala, fara sa inteleaga mare lucru din el si fara sa le ramana vreo amintire. Atata incrancenare si suparare nu am vazut de mult timp, mai ales dupa amiaza, cand si copiii dar si adultii erau rupti de oboseala si de stres.
    De ce ai face asa ceva? De ce te-ai chinui pe tine si pe botul ala de copil?
    Inainte sa curga hate-ul, eu m-am dus si cu fiu-miu de 16 ani si ceva si ne-am dat pentru prima (si sunt sigur ca e si ultima data) in roller coastere.

    2
    • #2

      Cum de ce. Pentru ca “eu ii ofer copilului meu experiente inca din primele luni de viata si oricum SUNT MAMA, AM DREPTURI”.
      Ca-si chinuie copilul e un amanunt care le scapa. Au drepturi, e tot ce stiu mamikile trepanate. Si sunt multe, si peste tot.

      1
    • #3

      @Daniel și @Minerva

      Sunteți cam încordați. Copiii ăia vor fi cărați prin parcuri și dacă nu sunt în concediu. Vor fi cărați prin soare și dacă părinții au treabă undeva. Nu se topesc de la soare. Nu se dizovă în ploaie. Pot supraviețui și afara mașinii parcate fix la 5m de unde ai treabă.

      Mai sunt câteva scenarii unde cazuri de genul pot fi destul de justificate:

      1. Familia are mai mult de un copil. Se face excursie pentru cel mai mare.

      2. Unul dintre adulți vrea să meargă la Disneyland și își permite. Excursia nu e pentru copil. Pe mine nu mă coafează, dar soția s-ar duce de două ori pe an doar ea.
      Știu că e la modă curentul de a lăsa copilul acasă dacă nu e peste cine știe ce vârstă consideră diverși că trebuie luați și ei. Aici aș menționa:

      2.1. Nu ai bunici cu care să lași copilul. Chiar dacă îi poți lăsa cu prieteni de familie, eu parcă aș folosi asta pentur urgențe.

      2.2 Chiar îți place de copilul tău și vrei să te bucuri de experiența aia împreună cu el. Nu sunt mare fan celor care se laudă că le fac experiențe copiiilor când ei nici nu sunt în stare să distingă ceva. Dar nici al celor care generalizează și dau ei cu verdicte despre cum se face.

      Eu nu voi pleca în concediu fără copil. Am vreo 15-16 ani din viața lui în care îi va face plăcere să vină cu noi. După care va prefera cu prietenii. Ne-am plimbat suficient înainte să avem copil. Ne vom plimba singuri și după.

      3
    • #4

      Am facut greseala sa intreb si eu asa ceva pe un grup. Imediat a sarit o tanti ca ea a avut primele amintiri de la 1 an…

    • #5

      a avut pepla mea

    • Cum ar zice nea Manea, așa se explică suptul.

      1
    • #7

      @George.
      nu-s cum sa-ti zic…dar numai fericire si bucurie nu se citea pe chipul lor … Si nu e ca si cum nu am si eu 2 copii si nu am trecut prin diferite experiente.
      Nu le-am interzis eu sa mearga si nu le zic eu ce sa faca, cum sa faca, etc.
      Foarte bine ca isi permit, foarte bine ca fac ce vor….
      Doar mi-am exprimat o parere.
      Nu mai fi asa de incordat nici tu.

      1
    • #8

      @George, eu nu-s încordată deloc, mă amuză că pentru unii, o dată cu apariția copilului dispare orice apel la bun-simț. ”Am dreptul, doar n-o să stau numai în casă”, de parcă între ”a sta numai în casă” și ”a vizita muzee cu un copil care, inevitabil, se plictisește și începe să plângă deranjând pe fraierii care, ce să vezi, au plătit și ei bilet, dar n-au copii” nu mai există nimic.

      Adică, mă rog. Pentru voi, care vreți să aveți numai drepturi strict în numele faptului că aveți copil, n-o mai fi existând.

    • #9

      @Minerva, pare că ești totuși încordată. Vorbim de parc cu atracții pentru copii de de muzeu? Bineînțeles că sunt activități la care nu e pretabil să duci copilul.

      După care vii cu și mă jignești cumva cu manta că nu am bun simț și am pretenții de drepturi pentru că am copil.

      Eu am oferit o posibilă perspectivă a părinților fără a-ți da de înțeles că am atitudine entitled sau vreau drepturi. Sigur că vor exista părinți nesimțiții care nu își țin în frâu copiii. Am văzut și adulți “childless” care se comportau la fel de rău că niște copiii răsfățați.

      Dacă tot facem presupuneri. La cum te exprimi îmi permit să ghicesc că dacă ai peste 17ani, ești cam prostuță.

      1
    • #10

      @Daniel ideal e dacă te plimbi prin locuri cu copiii să îți setezi totuși un ritm în care nu ai de alergat.

      Eu nu sunt pro concedii pe modul turbat că te întorci mai obosit. De exemplu pentru cât de mult îmi place să conduc, nu mai am răbdarea de a face road trip-uri de mii de km. Mai bine avion aproape + rent a car.

      Cum îi ziceam și domnișoarei Minerva, doar ofeream o perspectivă de ce ar putea face alții într-un fel, nu sunt avocatul lor. Copiii sunt diferiți între ei dar ajuta și adulții să nu fie agitați. Că invariabil vor prelua mood-ul.

      1
    • #11

      @George, permite-ți ce dorești. Bineînțeles că presupunerea ta este de natură să facă pe oricine să plângă în pernă.

      Și, mergând pe exemplele tale. A lua copilul cu tine într-un concediu pentru care nu este încă pregătit (indiferent din ce punct de vedere – emoțional, al vârstei, etc) doar pentru că ”nu ai cu cine să-l lași” și tu vrei musai destinația respectivă, este lipsă de bun-simț. Atât față de copilul tău, cât și pentru niște străini – dar dacă de confortul copilului nu-ți pasă și-l iei pentru că ”nu ai cu cine să-l lași”, de străini cu atât mai puțin. Important e să mergi unde-ți dorești tu.

      Nu asta ai vrut să spui? Eh, nașpa. O fi existând o altă traducere pentru ”nu ai bunici cu care să lași copilul” și la cei 17 ani ai mei nu-mi pică fisa care-ar putea fi aia…

    • #12

      @Minerva. Nu înțeleg. Te deranjează copiii lăsați să distrugă ca niște demoni, să deranjeze, să țipe? Sau te deranjează și cei care sunt liniștiți?

      Să știi că există și copii crescuți cu bun simț (în ciuda radiografiei tale sociale plină de generalizări și frustrări). Care pot fi înțelegători și liniștiți cu condiția ca părinții lor să le asigure confortul din orice punct de vedere. Și da, se poate călători în acest fel.

      Dă-mi voie să te întreb. Ai fost în vreun concediu cu părinții vreodată? Ai fost la un restaurant cu ei? Dacă da, cum te-ai comportat?

      Te mai întreb ceva. Pe autorul acestui blog l-ai cataloga drept om fără bun simț că își permite să-și ia copii cu el în concedii? Desigur că nu, că ipocrizia e sport național.

    • #13

      @George, dar este de la sine înțeles că n-am fost nicăieri, niciodată. M-au ținut legată de o piatră din ziua în care m-am născut, de fapt și-acum mă țin, doar au lăsat lanțul mai lung ca să pot scrie comentariile astea.

      Serios, hai s-o lăsăm baltă. Dacă tu ai înțeles că am o problemă cu copiii (vezi ”…care pot fi înțelegători și liniștiți”), chiar n-are niciun rost. Multă sănătate, am încheiat acest dialog.

      PS, că abia acum am văzut întrebarea despre Arhi: dacă l-aș crede lipsit de bun-simț, nu l-aș citi de ani de zile și nu aș comenta pe blogul lui. Din tot ce scrie rezultă că este un tată responsabil, care ține cont atât de copiii lui cât și de cei din jur, și nu ia copiii cu el undeva unde aceștia încă nu sunt pregătiți să meargă, doar fiindcă nu are cu cine să-i lase.

    • #14

      @Minerva Bo hooo, gata, nu ne mai convine că logica noastră e plină de dublu standarde, gata, ne luăm jucăriile și plecăm.

      Și BTW, te legi de faptul că am zis că pot fi cupluri care nu au cu cine să lase copii. De parcă doar asta am spus. Și când spuneam asta mă refeream și la “errands” de zi cu zi.

      Dar trecem peste faptul că am spus că pot fi cupluri care iau copiii de plăcere (care era partea mai pe larg din comentariu inițial). Că le face plăcere să fie cu copiii lor, nu sunt o povară pentru ei dacă reușesc să se organizeze.

      Spor cu emanația ta de bun simț și ipocrizie. Te rogi să mai pășești pe internet. Te mai faci de râs și altă dată.

    • #15

      Completare: erau mai multe puncte. Ai sărit la insulte cred doar citind pe diagonală.
      Explic și pentru nivelul tău. Dacă ai un copil de 10 ani și unul de 1.5, ce faci? Nu te mai duci la Disneyland până nu face copiulul cel mic și el minim 9-10 ani? Cel mare sunt șanse să nu-l mai intereseze ca în pauza de sesiune să se ducă cu părinții în vacanță.

      Practic, doar pentru faptul că are un frate/soră mai mică trebuie privat de orice tip de experiență interesantă cu toată familia pentru că un/o frustrat(ă) nu crede că există părinți care se pot organiza decent fără a fi o povară/inconvenient pentru societate?

    • #16

      @George.: te-am mirosit de la inceput ca nu iti pasa tie de saracii copii tinuti in soare. Alta era problema si anume deranjul si galagia pe care o fac si te deranjeaza pe tine.

    • #17

      ca sa raaspund si eu, nu am fost niciodata cu copiii mei undeva unde nu e potrivit pentru varsta lor. daca copilul are un an si tu il duci la disneyland, de fapt te duci pe tine la disneyland, nu copilul. la fel muzee, pana nu au avut varsta de a intelege ceva.
      am mers cu copiii la restaurant, dar cred ca mi-ar fi crapat obrazul de rusine sa ii las sa faca circ pe acolo. esti la restaurant, stai jos si mananci. te plictisesti, iti cauti o ocupatie.
      pe de alta parte, nu inteleg de ce credeti voi ca celorlalti oameni ar trebui sa le pese de confortul vostru. Oamenii fac ce le este lor mai bine si mai convenabil.

    • #18

      Am dus copilul la 5 ani si jumate in Budapesta la gradina zoologica. S-a uitat la poze peste ani si se mira, ca el nu tine minte nimic de asa ceva. Incantarea a fost doar de moment. Acum nu stiu ce sa zic, bucuria lui din momentele alea nu i le-as refuza chiar daca uiti treptat..

    • #19

      daca-l duceai si tu la un luvru, la o filarmonica …

    • #20

      …sau cartierul roșu din Amsterdam.

  2. #21

    Eu plec des în vacanta în Japonia. spre zero turiștii saraki.
    Faina țară, prețuri mai mici decât la noi la mâncare.

    2
    • #22

      Faina tara pentru turisti, exceptionala de-a dreptu’, dar o tara de cacat pentru cetatenii ei si pentru gaijini, dac-o stii in profunzime.

    • Olaie, în afară de Haruki (n-o știți voi, fată fină, mi-a dat și batistă să-mi șterg pantofii), toți sunt extrem de miserupiști.

    • #24

      Haruko mai degraba, nea Ilie!

  3. #25

    Asa este, perfect de acord cu tine !!
    Toti taranoii cu mamaliga in dinti si buruieni printre degete sau trezit ca sunt turisti cand de fapt ei pot ramane linistiti in satul/oraselul lor de 3 lei unde ragaie bere ieftina si sparg seminte in timp ce asculta manele mentolate.

    1
  4. #27

    “cameră lată cât patul si-o noptieră, atât de jegos totul încât mi-am pus perna într-un tricou, că nu puteam să pun capul pe așa ceva. Să ne înțelegem, 80 de euro, 400 de lei pe seară, nu chiar nimic.”
    Lol, mi-aduce aminte de o cazare pe care am avut-o acum 2 ani la mare la noi, in Constanta. Doar ca mai rau.
    Pretul era la fel.
    Incerca sa ma convinga sa nu imi dea factura. #sprijinitihoreca
    Legat de ultima fraza….n-am zburat niciodata cu wizz. 😀

    • #28

      80 e putin si pt vremurile din deceniul trecut, eu am pus deoparte buget pt 150 pe noapte, in caz ca plec prin vreo tara din asta (Spania, Franta, Italia)

    • #29

      S, corect. Pentru 2 persoane e posibil sa mai gasesti sub o suta in afara. Daca mai ai cel putin un copil, atunci preturile urca. Anul asta oricum au sarit preturile dar sunt mai ok daca rezervi din timp.

      In plus conteaza foarte mult zona.
      De principiu, in orice capitala, oras mare, daca nu stai in centru, trebuie sa stai cat mai aproape de statia de metrou (o zice toata lumea pe net si asa si este).

  5. Din păcate, datorită faptului că soția mea are probleme de deplasare, voi fi nevoit sa rămân în țară. Voi merge (cred) tot la hotel Laguna din Mangalia (preț decent, hotel pe plajă, șezlonguri rezervate, plajă și apă curate și îngrijite, personal amabil).
    Mai greu cu deplasarea unui scaun cu rotile prin Mangalia, iar localuri unde sa găsești o mâncare decentă nu prea am găsit.
    lagunamangalia.ro/

    • Mănânci la bulgari de toți banii dacă ai mașină. Acces cu scaun cu rotile Krapets, după ce deschid ăștia plaja, fac între camping și plajă o alee din scânduri, până în zona de umbrele. Încă n au deschis o, azi se lucra.
      De mâncat, la Morski Briz.
      În 2 Mai mănânci la Polovnik, cu rezervare dimineața (Facebook sau WhatsApp).
      Eu fac sportul ăsta de ani de zile, ies cu tupeu în sfârșitul lui Mai, începutul lui Iunie. Am văzut Vama și Micul Golf, preț de câte o bere, atât.
      Prețul cazărilor nu l comentez… eu am același preț de ani de zile, pot veni cu câinii și vin la prieteni.

    • #32

      @Raide
      De cate ori ma gandesc la Krapets imi aduc aminte bancul ala cu
      “Cum faci sa dai 100 de euro pe fiecare cafea oriunde te afli?”
      Pai 15.000 euro masina de teren, 1000 cortul….:)))

      Plus ca pot sa jur ca padurea aia e vag bantuita…..

    • #33

      in Mangalia mancare buna la Puiu’s la cazemata. Dar e complicat cu scaunul din pacate.

    • #34

      @Habarnam, nu am înțeles nimic din ce ai scris.

    • Mulțumesc. Din păcate nici unul dintre noi (adulții) nu avem carnet de șofer și nici nu putem vreodată să conducem. Așteptăm sa crească Andrei, dar până atunci mai are, vara asta intră la liceu (este în clasa a VIII-a). La Mangalia mă duce cu mașina un client, care mi-a devenit prieten foarte bun în cei peste 10 ani de când lucrăm împreună.
      Înainte mă duceam în Grecia, dar acum nu prea se mai poate (și nu din cauze financiare, ci legate de sănătatea soției). Poate totuși caut ceva și în stăinătate unde să ne descurcăm cu deplasarea, dar dacă sunt trepte sau alte obstacole, am sfeclit-o. 🙂
      De Puiu’s nu știam, mă interesez, mulțumesc.

    • @Habarnam: ajung la plajă fără mașină de teren și fac asta zilnic. Plec din .ro, ajung, stau toată ziua, mă intorc. Deci nu plătesc nici un cort. Mașina consumă cu AC pornit, 4.2 la sută. Sunt foarte fericit să dau banii ăștia decât 12 lei pe o Azuga albastră pe La Stuf sau 15 lei pe un shot de cozonac, în Vamă. Îmi ia juma de ceas cu tot cu vamă, Karelia la pachet plat e 17 lei, cafeaua habar n am cât e dar mă uit azi.

    • #37

      Am mancat decent la Bistro Marinas in Mangalia, in spate la Hotel Corsa. E mancare clasica romaneasca, nimic sofisticat dar cu preturi ok. Are si mese la parter unde se poate intra cu scaun cu rotile.

    • @Habarnam: e doi leva jumate o cafea Lavazza, făcută din capsule. Dacă vrei și lapte, te servești dintr o cutie, gratis.
      Eu îmi duc Rauch de 3.3 leva la plajă, de regulă beau două.

    • #39

      @raider
      Stai ca mie mi-a dat geografia cu seen:)
      Ezerets e ala cu drumuri rupte prin padure. My bad.

  6. #40

    Cred ca ce se intampla acum e parte din ceea ce cheama “greed-flation”… pe scurt, lacomie intr-un context de inflatie, multi profita de faptul ca oamenii sunt obisnuiti cu scumpirile dupa tot ce s-a intamplat in ultimii ani, deci deh, inghit sec si platesc.

    Check this out: am stat aici in 2021 in Corfu. 70 de euro cu tariful “preferential” de tepuit statul grec… acum 900 fucking lei pe noapte in perioada de varf… asa ceva nu e normal. Poate era prea putin 70-80 de euro, fair enough, dar crestere de peste 2 ori a pretului in 2 ani!?
    www.booking.com/hotel/gr/agios-gordios-beach-resort.ro.html

  7. #41

    Motivația pentru care prețurile cazărilor sunt mari.
    Sigur, putem da vina pe Covid și apetitul oamenilor pentru plimbări după ce au stat 3 ani în case. 3 sau 2? Nici nu mai știu. Putem da vina pe AirBNB și booking, pentru că au ridicat complet costurile cazării short term.

    Greedflation.
    Everything Bubble.
    One or the other.

    Dar, în opinia mea, costurile acestea au crescut și TREBUIE să crească din cauza turismului de hoardă, turismul de săraci. Zeci, sute de mii de oameni fără un leu în buzunare, în afară de banii de cazare și niște mâncare frugală, devastează orașele vestite pentru turism, împut Veneția, distrug Santorini, desenează kkturi pe Sagrada Familia și aruncă monede în fântâni cu pești koi.

    Mai răi sunt cei cu copii. Îi înțeleg că nu au cu cine să-i lase, bă da’ parcă poți să vizitezi locul și când se mai coace bondocul, să poată să stea singur acasă sau să aibă deja discernământ să vadă, să nu zbiere, să stea locului cuminte, civilizat.
    Nu știu, o fi și frica lipsei de oportunități (ex. „Peste x ani, o să se scumpească mai rău decât e acum” sau „Putem acum, că peste x ani nu vom mai putea”).

    Dragi români, înțeleg că urâți circumstanțele cu statul acasă, dar, motivul pentru care sunteți săraci, este că va e frică să îi intimidați pe cei care vă intimidează cu portofelul pe față.

    Efectiv orașele nu își pot recupera, din impozite, cheltuielile pe care le au cu refacerea diverselor obiective distruse, cu repararea infrastructurii, cu paza și protecția (pentru că, de obicei, genul acesta de „turiști” sunt și cei care își pun alcool ieftin în cap și se iau la bătaie).

    Cumva, o separație trebuie făcută. Și cea mai simplă separație este cea financiară. Îți permiți sau nu.

    Bogații fulltime se pot duce oricând din an, în special în perioadele când nu e vacanță. Acolo nu e problemă, dar, nici îndeajuns nu e pentru orașe.

    Orașele nu știu cum să facă acel compromis cu cei care au bani, sunt bogați, dar, spre deosebire de prima categorie, sunt co-dependenți de același program strict de care sunt legați restul de sclavi.
    Compromisul ăsta nu ai cum să-l negociezi dacă mediul de muncă sau corporatist nu lasă asemenea compromisuri cu industria turismului.

    O altă problemă pe care o au cu ăștia e percepția calității raportat cu banii ceruți. Adică, spre deosebire de bogații fulltime, bogații vor comenta asupra prețurilor și ei (că de-aia nu sunt fulltime). Așa că, lăsând deoparte cartelizarea, se încearcă cât mai mult posibil înăsprirea costurilor/prețurilor să-i demoralizeze pe săraci și suficient de rezonabili cât să fie mulțumiți ambele categorii de bogați și să le fure banii liniștiți.

    De bogații fulltime care comentează prețurile, ăia deja nu mai se duc în vacanțe, efectiv s-au săturat de vacanțe. Ăia chiar merită să moară, pentru beneficiul tuturor.

    Nu îți permiți, succes să sănătate, du-te și vizitează Gura Boiței, Colibița sau alte atracții turistice de mare angajament și cu vaci.

    Sau acasă. Stai acasă sau stai acasă cu copiii, dar stai locului fără să sângerezi bani aiurea, și fără team-building cu cei de la serviciul public/secret.

    Turismul trebuie să fie despre experiențe deosebite, savurate. Ori, acum, efectiv nu ai cum sau ce să savutezi, dacă te duci în Santorini și mergi cu valul de oameni sau îți speli curul pe plaja privată indoneziană, la un loc cu tot orașul Fălticeni, care a prins o ofertă de charter.

    Păcat că s-au inventat armele nucleare, războaiele convenționale mai triau din săraci.

    • #42

      Eu sunt si săracă si am si 2 copii mici, foarte mici adica. Dar si eu si sotul simtim ca am vrea sa plecam undeva departe conform cântecului. Imi dau seama ca nu putem, ca n avem dreptul, ca poate doar Laura Cosoi sau Adela Popescu se pot duce cu toti plozii in Bali si multe altele, pt ca na….copiii bogatilor nu plâng. In alta ordine de idei, ne ar plăcea sa mergem in concediu la Falticeni sau in orice sat din Ro, unde sa nu dau 900 lei pe noapte si condițiile sa fie totuși decente. Daca aveti idei astept cu interes, ca noi nu am prea găsit.

      1
    • #43

      Din păcate se pare că tu, săracă fiind, nu ai dreptul sa mergi în vacanță. Asta pentru ca s-ar putea sa ii deranjezi pe ceilalți săraci, dar care au puțin mai mulți bani decât tine.

    • #44

      ce-am scris eu si ce-ati inteles voi, ‘catiash gura ta, doamne fgm abramburica ca ai distrus generatii de oameni

    • #45

      Eu am glumit Arhi, vreau sa cred ca am înțeles ce ai scris. Eu am doi copii mici si evident si daca as avea banii nu m as duce pana la Roma, doar ca sa ii pazesc la somnul de pranz sau sa ii sterg la fund la coada la înghețată. Nici eu nu suport gălăgia si aglomerația. Cel mult as avea nevoie de un concediu unde sa nu fim nevoiți sa gatim tot noi si unde sa ne putem relaxa cat de cat, in timp ce copiii se dau intr un tobogan sau se joaca intr o piscina. Pt asta astept inca recomandari, va rog frumos.

    • #46

      observ ca nici potentialii comentatori nu suporta galagia si aglomeratia.

  8. #47

    Scumpirea preturilor la cazare / transport nu cred ca are nici o legatura cu saracii. Pur si simplu este vorba de cerere si oferta. Aucm sunt foarte multi cei care pleaca in vacante, asa ca hotelierii profica si cer preturi din ce in ce mai mari.

    Unii o sa reziste si o sa prospere cu preturile astea, iar altii vor da faliment sau vor ajunge sa se planga pe la TV ca au disparut turistii (vezi statiunea Mamaia).

    Sunt ferm convins ca nu il intereseaza pe Vasiliki ca sunt turisti care distrug Santorini si decide el sa puna preturi mari la cazare ca sa evite acest fenomen. Adica el pune preturi mari, dar doar atata vreme cat exista si cerere. In momentul in care i se goleste hotelul, revine la tarife mai mici si i se falfaie de cheltuielile autoritatilor din Santorini.

  9. #48

    offtopic: daca poate cineva sa ma ajute cu o informatie va rog
    e o problema daca mananci cirese direct din pom pana simti ca plesnesti?

  10. #55

    Nu tot aici am citit cum mergeai în Grecia cu apă îmbuteliată adusa din România și conserve cu pateu de porc pentru mâncare? Nu judec, dar na, credeam că blogul are un singur autor nu e proiect colaborativ

    1
    • #56

      vezi tu, problema pe care nu o intelegi e ca eu am facut atunci un articol demonstrativ, pentru cei ce vor sa mearga la mare, pe sarakie, intr-un loc decent, nu sa vada sagrada familia cu pateul dupa ei.

  11. #57

    Mă uit după o cazare la Roma si se vede ca toți hotelierii vor să-și recupereze pierderile din Covid. Prețul camerelor la genul de hotel in care locuiesc cu plăcere este cel puțin dublu.
    Nu face nimic, din toamnă am sa vizitez Asia, America de Sud, Africa. Cândva își vor reveni si prețurile din Europa.

    • #58

      probabil dupa marele razboi

    • #59

      Daca n-au bagat la cap pāțania venetienilor cu “nu mai vrem turisti”…

  12. #60

    1. “cea mai ieftină cazare găsită…. 400 de lei pe seară, nu chiar nimic. ”
    2.” Ori, acum, efectiv nu ai cum sau ce să savutezi, dacă te duci în Santorini și mergi cu valul de oameni ”
    Ummmm…sa zic eu?

    30 e noul 20….80 tot noul 20 e. Valul e acelasi.

    In plus nu stiu cum e la Navadari, dar legatura intre “valuarea” pecuniara individului si valoarea ca turist prin societatea de azi e….firava rau.

    • #61

      Iar ca sa adaug la prostia de mai sus ca sa-mi fac fani:
      Se poate si fara “Val”. Tur privat la muzeu after hours de la 300 de euro in sus, cazare in buricul targului si ai terasa privata si orasul gol dupa ce pleaca gloata de la 4-500 pe noapte.

      Asta cu “sa se scumpeasca cat nu-si mai permita ailalti” e ca doritul sa creasca taxa auto sa fie orasul liber….ceva cu vrabia si cu “l’enfer c’est le autres”

    • #62

      Frățiwear, jur că nu am băut nimic, dar am citit 3 comentarii de la tine și nu înțeleg nici mort ce scrii.

    • #63

      Gata, am recitit, am înțeles cât de cât 🙂 Probabil era de la oboseală.

  13. #64

    Exact asa este. Toată lumea consideră că săraci sunt ăia care au mai puțini bani decât ei.
    Problema este că o mare parte din aceștia nu prea își dau seama că și ei sunt foarte săraci în ochii altora cu mai mulți bani.

  14. #65

    cat ghinion pe tine…nici bogat nu te poti bucura de vacanta.

  15. #66

    Hehe, imi aduc aminte de o iesire in Sicilia (Catania mai exact) prin 2018. M-a costat cred ca 400 de euro totul, 2 persoane. Da 500 de euro bilete de avion, cazare la un B&B in centru langa gara, 4 zile. Si ne-am plimbat si prin Taormina si Siracuza, mancam si la restaurant. Adica nici nu ne-am lafait, dar nici nu am murit de foame. Ce-i drept, mancam micul dejun la cazare, puneam in ghiozdan sandwich, snickers apa si plecam la plimbare. Seara ieseam si mancam

  16. #67

    Ce pozitionare elitista, ca hoardele de turisti fara prea multi bani “devastează orașele vestite pentru turism”. Sa ne scuzi pe cei care indraznesc sa faca o iesire, dar nu avem bani sa mancam in oras. Iar daca nu cumpar street food, asta nu inseamna ca arunc gunoaiele pe jos, ma bag in fata la rand sau invadez spatiul personal al altor turisti.
    Da, chiar daca nu iti vine sa crezi, si oamenilor cu venituri moderate le place sa calatoreasca, chiar daca ii deranjeaza cu prezenta lor pe cei cu mai multi bani.
    M-ai dezamagit cu articolul, chiar speram sa fie ironic, cu un “twist” la final.

    1
  17. #68

    Urăsc din suflet oameni care merg in vacanțe cu boracii, ar trebui sa fie interdicție pe liniile aeriene pt așa ceva

    Stați dracu acasă sau lăsați plodul cu bunicii sau bona. Eu vreau să mă simt bine nu sa aud orăcăituri și scâncete și urlete

    O sa scriu la IATA și alte autorități să interzică copiii de sub 7 ani in avion, sau macar sa ii bage la cala

    2
    • #69

      subscriu!
      acum 20 de ani, cand inca nu erau in voga la rumani calatoriile cu avionul, un cunoscut mergea cu boracul la mare si pe plaja il lega de picior cu o sfoara prinsa la tarus.