festivalul bujorului

Acum câteva săptămâni fusese o știre la tv despre nuștiuce festival al bujorilor, din nuștiuce localitate. Adică oamenii aceia au undeva o poiană plină de bujori și fac acolo o reuniune anuală, unde fac clasicul grătar și clasica îmbătare, probabil urmate de clasica bătaie de seară, plus violul unui membru de familie. Bine, nu mai țin minte dacă era în vaslui, dar fiind români…

AAAAAnyway, toată lumea de la știri și internetul erau foarte ultragiate pentru că, țineți-vă bine, la festivalul bujorilor, oamenii rupeau bujori și îi luau acasă.

Ori eu asta nu prea înțeleg. Care e chestia atât de rea pe care o fac oamenii ăia? Faptul că rup o floare și o iau acasă, să le înfrumusețeze cottage-ul?

Ok, înțeleg că nu e ok să rupi panseluțele puse de Negoiță prin sectorul 3, având în vedere că prețul lor pe gram depășește prețul aurului. Dar de ce nu ai rupe o floare, de pe un câmp? Nu e ca și cum ar fi flori Highlander, nemuritoare. Florile respective ORICUM se usucă în câteva zile de la inflorescența maximă. Și nimeni nu le smulge cu tot cu bulb, că nu ești dus cu pluta să îți iei pământ acasă.

Hipsterul român preferă ca floarea să se usuce pe locul ei? Așa e tradiția la noi, nu călcați pe iarbă și nu rupeți florile? Serios, educația aia comunistă cu Nu călcați pe iarbă, noi fiind singura țară din europa unde era interzis să calci pe iarbă în parcuri, și-a pus amprenta maxim peste oameni. Una din distracțiile mele este să o iau pe Casteluna de mână și să o duc prin parc sau pe iarba lui negoiță de pe liniile de tramvai. Deși știe că s-a scos interdicția aceea dementă, se încrâncenează pielea pe ea când trebuie să calce pe iarbă.

Sau pe bujori.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

68 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Cel mai grav este ca bunicii actualilor juniori le amintesc mereu sa nu calce pe iarba si ei raman cu ideea asta in cap de mici.

    • #2

      sunt destui bunici care le amintesc juniorilor sa nu calce iarba dintr-un motiv intemeiat: au sanse mari sa calce intr-un kkt de caine sau alte mizerii lasate de imbecili: sticle (sparte uneori), tampoane, servetele cu kkt, cutii de bere, oase si alte resturi de mancare
      mai gasesti si gropi fara capace
      cine are copii si ii plimba prin parc ar trebui sa stie asta destul de bine
      eu unul am vazut copii cu kkt in mana, pe pantofi, pe haine, chiar si pe fata, cazuti in groapa de canal sau cu piciorul infipt in fiarele care ieseau dintr-o temelie sparta si acoperita cu iarba … 🙁

  2. #3

    Well… dacă e vorba de sărbătoarea de la Plenița, din Dolj, și dacă ai fi fost curios să vezi de ce se revoltă lumea, ai fi aflat că pădurea/poiana respectivă e rezervație naturală. Așa, pe logica ta, merg la munte și-mi iau și eu un buchet de floare de colț pentru cottage-ul meu că, vorba aia, ce mare scofală?

    • #4

      floarea de colt e floare protejata pentru ca sunt putine si cresc in zone inaccesibile. in schimb, bujorii cresc ca macii. nu vad legatura. poiana o fi rezervatie, dar bujorii sunt rezervati?

    • #5

      Aloo, Domnu’! Nu rupeti bujorul acela! Nu vedeti dom’le ca sa scrie rezervat pe el! Ce dracu nici sa citim nu mai stim!

    • yep! si bujorul e specie protejata vezi Smardarul (Rhododendron kotschyi)

    • #7

      Bujorul romanesc (Paeonia Peregrina var. Romanica)
      Bujorul romanesc este o varietate endemica (traieste aproape exclusiv numai in Dobrogea, altundeva in lume nefiind semnalat) a speciei Paeonia peregrina (bujor de padure).

      Smardarul creste spontan in tufe pitice in zona alpina.

      alti bujori, nu cei din gorj

    • #8

      Daca zona e rezervatie naturala / arie protejata, nu, legal nu ai voie sa ii rupi. Aria e protejata cu totul, de la veverite pana la Scorburus Anualus Mitocanus Lupus sau ce naiba mai e pe acolo, inclusiv plante, gaze, fluturi, viermi etc. E vorba de habitat si arie. Constati ca daca rupi bujorul se distruge habitatul si moare melcul pentru care s-a protejat.
      Asa ca da, in Delta, teoretic nu ai voie sa rupi nici macar o frunza. De aceea, aceste arii protejate sunt de 3 tipuri: cu acces general (turistic) si automat iti asumi ca apar si “entuziasti” ai naturii care trebuie sa ia un colt acasa, copii etc, cu acces restrictionat pentru specialisti (indivizi camuflati care numara cine stie ce buruiana si viezure) si cu acces interzis (vezi Insula Popina de la noi spre exemplu).

      Faptul ca organizatorii puteau pune la dispozie un bujor pentru vizitatori (adus din Olanda 🙂 ) ar fi fost poate mai intelept sa nu arate campul de bujori dupa ca dupa defrisare.

    • #9

      Eh, atunci se pune o alta intrebare: de ce faci sezatoarea, hora, masa si violul intr-o rezervatie naturala? Stii cum sunt romanii, stii ca lasa murdarie in urma lor, realizezi ca nu poti juca o hora (asa se zice?) fara sa calci iarba si bujori etc.

  3. #10

    De fapt,participantii la chermeza rup bujorii din obrajiorii celorlalti,cand macheala e completa!

    p.s. cottage=coteţ ?

  4. Vezi că ăia de rupeau florile iereau olteni muicăă…

  5. #12

    Articolul asta cred ca e troling d-ala de senior, dar n-are nimic, sa-mi expun si eu parerea. Nu e bine sa rupem bujorii pentru ca a doua zi mai vin si altii care ar vrea sa vada si ei bujori. Daca-i luam acasa din prima zi, urmatorii care vor veni vor vedea o poiana cu iarba, sau poate vor unii sa ia si iarba acasa si gasim o poiana cu pamant gol.

    • #13

      Si eu sper ca glumeste. Chiar cred ca glumeste.

    • #14

      Ete ai dreacu romani harnici care defriseaza ei un camp de bujori.

  6. #15

    Comparatie…daca las gonadele la locul lor dar rup ciucurashul te mai inmultesti ca Avram si Rahela?…
    Tot asa e si cu floarea rupta , polenizare si ciclul natural de perpetuare…aceeasi poveste si in Poienile cu narcise de la Vad, tot sarbatoare tot culegere tot rezervatie.
    Romanul e tembel si vrea si el pt acasa

    • Daca Avram ramane fara ciucuras, Rahela se inmulteste cu alt ciucuras.

    • #17

      Rahela cauta ciucurash dar ciucurash nu e ca in desert e multa uscaciune

    • #18

      La poiana narciselor de la vad am fost de mai multe ori (sint nascut aproximativ in zona) si paznicii de acolo nu aveau nici o problema daca plecai cu un buchet de narcise. Nu stiu bujorul, dar narcisa se inmulteste prin divizarea bulbului, deci atata timp cat nu scoti bulbul din pamant, nu e bai.

  7. #19

    Nu calcati pe “iarba”

  8. #20

    Obișnuiesc să mai ies pe deal, la enduro, în weekenduri. Așa am ajus să știu un loc, i se mai zice și Poiana narciselor / cu narcise din județul Alba. Evident, cresc narcise pe acolo. Multe. În cantități. Se pare că e una din puținele zone unde se mai găsesc.
    E o poiană (n-ai fi zis) destul de sus, înconjurată de pădure de brazi vechi. La 10 min de coama dealului.
    Prin mid-mai, așa, se umple de țărănete.
    Se pune scenă, se organizează contest de band-uri locale de folclor (poiana aia e cumva la intersecția mai multor comune de vază din Alba în materie de barosăneală folcloristă). Tarabe, mici etc.
    Spectatorii foarte diverși, se găsește țărănetele pustnic care stă la un km și care a venit la mall în tradiționalii șlapi și tricou cu Ronaldo, eventual cu trăsura. Dacă nu, a făcut auto-stopul și a nimerit în vreun jipan străin sau al vreunui țărănete care a perfecționat un sistem semi-legal de furt de lemne și e barosan. Străinii-s sufletul locului, mai entuziasmați decât ăia de pe scenă.
    Există o comunitate locală de motoriști și ateviști care se adună acolo. În materie de scule, arată exact ca brigada care a participat la campionate prin ’80.
    Camparea se face în corturi din crengi de brad și folie de plastic. Patru focuri în zece metri pătrați, gunoaie etc Arată ca după bombardament la final.
    Asta ca să vă introduc în atmosferă. 🙂
    Aproape fiecare om pleacă de acolo cu măcar un braț serios de narcise. Am văziut și cu sacii și cu rucsacii. Câte cottage-uri pot împodobi, în plm? Au florărie toți? Au rețea de distribuție în tot satul sau comuna?
    Cât de multe cresc, tot nu mi se pare ok să iei, așa, câte un sac de fiecare, să fie, nu se știe niciodată când îți trebe.

    • #21

      dude, eu vorbesc de oamenii normali, care iau si ei un buchet de flori pentru femeia lor, nu de vite…

    • #22

      Sefu, aia nu erau oameni normali. In reportaj tot vite erau. Sau, ca sa fiu draguta, majoritar vite.

    • #23

      Sa culegi un buchet pentru femeia ta ar fi OK. Dar aia isi atarnau bujorii pe parbizele masinilor parcate in poiana langa gratare. Oricum o iei, nu cred ca putea ceva infrumuseta un asemenea peisaj.

    • #24

      Hai sa facem un calcul: 1 buchet = 3 bujori (ca nu dai 2 flori ca la morti)… continuam: 3 bujori x 1000 (cel putin) de oameni normali = 3000 de bujori rupti… continuam: 3000 bujori x 2 zile de festival (minim) = 6000 de bujori culesi de cei normali… continuam: 6000 + y (numar nedefinit) de anormali rezulta o poiana defrisata.
      In concluzie, din pacate, nu stim avea grija de ce avem.

    • #25

      @ Cetin: oamenii normali nu incalca legea, oamenii normali cumpara flori de la florarie/tiganii florari.
      Articolul asta e doar trolling.

    • #26

      @cristi – oamenii normali nu incalca legea, oamenii normali cumpara flori de la florarie/tiganii florari, care incalca ei legea cand le fura / culeg / mai degraba fura.

      there, fixed 🙂

  9. #27

    In plus fata de ce zic Ion Iliescu, Cristi si Tetelu mai sus, ar fi absolut minunat daca romanul ar rupe o (una bucata) floare, fara s-o smulga din radacina, fara sa distruga. Am vazut si eu reportajul, in urma babuinilor alora ramasese jaf, flori rupte si aruncate, flori distruse, tot dichisul.
    Daca tu esti normal la cap si ai lua o floare, fara s-o smulgi din radacina, nu presupune automat ca toti ceilalti se poarta la fel.

  10. #28

    Boss ,cred ca o sa va faca Negoiță statuie
    Din cauza Voastră ,ca stricați flora urbana,e nevoit sa mai facă o licitație de 30 de milioane dă euroi

  11. Femeile ar trebui sa taca la subiectul asta. Daca nu existau femeile, barbatii nici n-ar fi remarcat ca exista flori pe planeta asta.

    • #30

      Esti sigur ca aia au luat florile pt femeile lor. Imi si inchipui “iubiiiii, aduna-mi si mie bujori”. Cred ca ” aduna-ti singura” era cel mai safe si inofensiv raspuns”.

    • Daca le luau de vanzare tot la o iubiii ajungeau. N-ai cum sa castigi jocul asta 😉

    • #32

      Ba da. Erau in Oltenia. Femeia e cam pe acelasi loc ca importanta cu javra din cusca. 🙂 sau, hai, vaca din grajd. 🙂

    • #33

      Unde mai exact?
      Să știu unde să-mi fac flotantu

  12. #34

    Cam ciudat să vezi bărbaţi frământându-se pentru flori, uite-l-ai şi pe Ady-p ăsta, cică numai una să rupă. Bă băiatule ce treabă avem noi bărbaţii cu florile? da’ ce mă ele îs ciunge sau nu pot să se aplece să-şi culeagă.
    În altă dezordine de idei când văd scris bujori mă gândesc la buci, nimic greşit aici. Ar trebui şi noi să le cerem muierilor să ne aducă buca aia, ţâţa aia, pe care ni se opreşte privirea, cu toată “planta”, logic! să fim ecologişti până la capăt.

  13. Ce-ar fi dacă și la Amsterdam, cînd e festivalul lalelelor, toate milioanele de turiști ar rupe în primele zile cîte un buchețel pentru iubi? Că dacă nici Olanda n-are lalele căcălău, atunci cine?
    Dar nu-i așa că dacă ai ajunge cu doamna în a doua săptămînă acolo și ai vedea doar un festival al bulbilor de dedesubt, ai înjura toți mitocanii de dinainte?

    • #40

      lalelele nu cresc singure de nebune pe camp. e doar una din micile diferente. si inflorescenta unei plante nu dureaza 2 saptamani.

    • Sunt lalele pestrite prin zona care cresc de nebune prin padure.

    • Bag de seamă că mizezi pe cunoștințe aprofundate de horticultură din partea fiecărui participant la festival, care știe exact perioade de inflorescență, detalii de înmulțire, specii protejate etc.
      Dar apropo de acestea, din cîte știu, nu toate florile de cîmp se înmulțesc prin bulbii rămași în pămînt. Multe au nevoie de semințe, polenizare etc. Și dacă lumea smulge, pentru o plăcere egoistă de o zi două (că după aia se uită cu scîrbă la boschetul puturos din vază), exact viitorul acelei plante, ce va mai ieși la anul?
      De-aia zic, că dacă vrea domnița Ralu să-i miroasă gura flori, du-te la țigănci și ia-i un buchet din alea crescute special în sere, pentru consum. Ți le pun și frumos în ceolofan…

    • #43

      da, mizez, presupun ca atunci cand te duci la festivalul numit al bujorilor, iubesti florile, stii ceva despre ele, nu te duci acolo doar sa mananci mici

    • Hahaha! Funny guy! Right here!

    • #45

      Ce combinator esti senioare’ :)) Stii sa-ti vinzi marfa stricata numa sa nu ramai cu ea pe taraba. No stres, platesc baietii cu cardul de sanatate.

  14. #46

    Daca nu facem musai o poza si nu luam o floare acasa e ca si cum nu am fost acolo. Numa hipsterii se duc in locuri frumoase doar pentru a trai clipa admirand.

    • #47

      Ai uitat grătarul ,manelele si gunoiul de rigoare

    • #48

      @George – pana acum 10 ani peste 95% din cei care carau aparate foto peste tot erau hipsteri. Acum e aproape la fel, in sensul ca 95% din aia care nu au aparate foto sunt hipsteri. Asa sunt ei, contra ca sa fie contra.

  15. #49

    Da chestia cu Nu Fumati Iarba!, e tot comunista?

    • #50

      Omul rupe iarba, iarba rupe omul!

    • #51

      Tutunul e tot o iarba,si comunistii nu ma deranjau la prepuț cand fumam, cum fac astia de-acum cu idioata aia de lege!

    • #52

      @tetelu- Omul rupe iarba,iar ierbii i se cam rupe că omul o rupe.

  16. #53

    Lorzilor, @krantz le zice pe felioasă. Așa o dați cu bulbii ăia… Să se facă festivalul bulbilor atunci :)))
    Senior, încearcă un exercițiu de imaginație. Festival din ăsta, lume, tarabe. Câți crezi că sunt oameni normali, nu vite? 5 – 10%?
    Ce vreau să spun e că degeaba te hipsterești cu un buchețel drăguțel pentru pisi, vei fi aproape singurul care face asta.
    Să îi mănânce rușinea de oameni care ne strică hipstereala !!! Da, măi, păi ce fain ar fi fără ei. N-ar mai fi adunări de astea.

  17. #54

    Bine ma, Cetin, tu te plimbi pe unde se caca si pisa toti cainii? o.O

  18. #55

    din cate imi aduc aminte, acolo cresc bujori de stepa, o specie rara si care, in ciuda numeroaselor incercari, nu a putut fi plantata in alte locuri, pur si simplu nu creste decat in zona aia. iar zona respectiva e declarata arie protejata prin lege. acum imagineaza-ti cateva sute de melteni zilnic, plus printesele din dotare, care in fum de gratare si sunet dulce de manele, smulg fiecare cate 1-5 flori , cam cum crezi ca arata zona aia dupa cateva zile ? exact la fel ca si cacatii aia pansati care au organizat concurs de enduro intr-o rezervatie naturala din Apuseni. din punctul meu de vedere ar fi trebuit batuti cu lantul si unii si altii

  19. #56

    Am fost in Spania si acolo era interzis calcatul pe iarba.In Aranjuez mai exact.

  20. #57

    eu am ramas socat vazut un om care in mod normal l-as fi considerat un bizon nesimtit (trening, manele, suv, numar de bucuresti) rastindu-se la unii care vroiau sa rupa narcise.

    domn arhi in caz ca nu trolezi, stim ca narcisele ies din bulbi, bujorii din rizomi samd. dar bulbii aia ca si rizomii au nevoie de un anumit ciclu. daca le smulgi floarea/tulpina in fiecare an la inceputul ciclului se duc pe pweula.

  21. #58

    Cred ca de fapt mesteru vrea sa isi găsească un nou hobi,gradinaritu si nu stie cu bulbi/rizomi,drenarea solului,de unelte nu îmi fac griji care pile la bricoleri ardeleni.De fapt stramosii cetinieni când veneau ei in hoarde organizate sa facă turism,aveau un respect deosebit pentru natura,nu violau/casapeau nimic in zone protejate.Le comunica hanu’ ba baieti sa nu va puna dracu sa calcati narcisele sau sa sariti gardu omului si sa furati o zarzara ceva.In rest puteti sa dati foc la case.

    • #59

      si sa le aratati romancelor ce inseamna sexul cu adevarat

  22. #60

    eram in retezat la cabana Gentiana si a aparut un grup de tineri si intre ei o gagica cu un buchet de flori. Domnul de la cabana iese calm, se uita la ea si ii zice: Ce flori frumoase ! tipa ii zice: multumesc, le-am cules acum, sunt foarte frumoase ! cabanierul spune delicat: da ! sunt ! pentru fiecare floare rupta din rezervatie platesti amenda cateva sute de lei ! aia a intepenit.
    pentru ca mai sunt si altii care vor sa vada flori dupa ce trece turma de vizitatori. plus ca e o lege. la care nu merge cu putin/un pic si alte kkturi din astea.

  23. #62

    Da cabanieru e organ?
    Sai vroia ceva prospătură?

    • #63

      cabanieru doar facuse o observatie. amenda o dau jandarmii. gen dosar penal daca faci focul ca un zeu in mijlocul naturii

    • #64

      Păi ce bă? Suntem in Gambia?
      Cum sa fiu la munte fara ceafă la grătar ? Sălbaticilor

  24. #65

    Pai si la festivalul oilor ny fuckem si noi una? Ca doara e festival

    • #66

      Indicat ar fi mai multe, nu toţi pe una. Oaia muşcă, e riscant s-o faci joagăr.
      Zoofilia este legală în România, apropo. Nici măcar nu trebuie să fie oaia ta. LEGALĂ!

    • #67

      Incepe să se lămurească poza aia cu oaia…

  25. #68

    Pentru ca “a la longue”, omul nu ia doar floare ci si radacina. In perioada narciselor a mai aparut discutia asta. Ai nostri le smulg cu nerusinare, imaginandu-si ce frumos cresc acasa. Atunci de la an la an ramanem cu tot mai putine flori, iar mai nou campiile de narcise aratau cam ca o pajiste numa buna de adus vaci pe ea.
    Iar cu iarba… Da e o placere sa co calci, dar atunci cand faci carare pe ea, e o poveste a lipsei de civilizatie.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.