cunoscatori romani

Nevastă-mea a făcut liceul militar, academia tehnică militară, master în cadrul academiei și a predat timp de un an tot acolo. Nu o laud, doar stabilesc niște circumstanțe.

Prin prisma asta, a început să scrie o serie de articole despre viața din armată, cu bune și rele, mai puține bune, pentru că nu prea sunt. Despre masa proastă a elevilor, despre oamenii de rahat care împânzesc sistemul, chestii de astea.

Care sunt comentariile?
Nu e adevărat, știu eu pe cineva de acolo, se mănâncă bine. Sau și mai bine, eu lucrez cu ei, oamenii sunt de treabă, nu e așa cum zici. Alt comentariu, mai voios, zice că dacă termini academia militară, cerul este limita.

Toți oamenii aceștia nu au treabă cu armata sau sistemul respectiv decât din ce au văzut la televizor sau pe youtube. Nu au idee despre sistem, nu știu nimic pe tema asta. Dar pot da lecții oricând vor ei unui ofițer din armata română, pentru că ei ȘTIU.

O populație de oameni atotcunoscători. De aia o ducem atât de bine. Că avem păreri bine formulate, despre orice, inclusiv în domenii în care unii oameni studiază și muncesc o viață.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

61 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    E cam truism ce spui tu aici :))

  2. prin 2007 cand lucram in achizitii faceam si recrutare forta de munca pentru constructii…stiti voi, cautam sub-sub-subantreprenori pentru diverse lucrari in santierele la care le contractam, anyway..
    Cand aveam intalnirile cu diversi factori de decizie de prin firmele pe care le selectam auzeam aceeasi placa: ” suntem firma de instalatii sanitare dar punem si faianta, legam si fierul, turnam betoane, tragem fire electrice, montam usi etc”.
    Well, dupa asa un discurs nu mai era nevoie de niciun argument……era sters de le lista direct!

    • #3

      ce mare lucru sa faci o instalatie electrica…

    • vorba aia, un liceu profil electric si sa fi trecut pe la ore cat de cat….
      ..daca ai mai lucrat si prin vecini ai deja master.

    • Vorba aia: orice prost stie sa faca un circuit cap scara…

    • #6

      @mircea orice prost a înțeles ce e ăla circuit cap scară

  3. #7

    Sa vezi cum e cand esti jurist si stai de vorba cu diversi “nu e ca tine, stiu eu de la vecina lu’ cumnata, care a facut si a dres”, poti sa sustii tu pana-n panzele albe ca potrivit art. X din legea y e intr-un fel, ca n-ai dreptate.
    Din fericire pt nervii mei parintii mei ma cred pe mine, dar am colege ale caror parinti o cred pe vecina lu’ cumnata care-i asistent medical sau orice altceva.

    • #8

      WELL, parintii mei niciodata nu ma cred pe mine. indiferent de subiect, e adevarat ce zice vecinul sau antena 3.

    • Asta cu parintii e adevarata, televizorul spune adevarul iar internetul minte, nu reusesc sa-i conving 🙁

    • #10

      Cetin, de ce faci diferenta intre parintii tai si restul? Nici noi nu te credem…. *

  4. #11

    Eu nu am pretentia ca-s atotcunoscator, de aia pun o intrebare: femeile in armata au in dotarea standard AZP-uri? E o intrebare care ma chinuie de cand am aflat ca fac si femeile armata.

  5. #17

    1. Cu tot respectul, dar nevasta ta e ultima fraiera ca n-a facut si un master la Academia de Aparare Al. I. Cuza si un doctorat cu Oprea indrumator
    2. Prin 2000 am avut nu stiu ce judeteana la fizica la liceul militar din Campulung, am stat peste noapte la ei si mancarea a fost naspa

    • #18

      Curios, prin 97-98 am fost cazati acolo (excursie cu liceul) si am baut ca porcii niste zmei. L-am imbatat pana si pe administratorul caminului, care venise sa ne ameninte ca ne ia dracu. Eh, vodca si Tanita au avut efect calmant… Mancarea de a doua zi ok. Nu ca ar fi contat prea mult aspectul asta, noi eram cam suparati ca n-aveau muraturi la micul dejun. Sau macar o moare de varza…

    • #19

      …Mda, s-ar parea ca vodca si Tanita au avut efect “calmant” si asupra mea. Noaptea cu pricina am petrecut-o in internatul Liceului Silvic, nu Militar, din Campulung.

  6. #20

    Mai știm pe unul care se pricepe la de toate: internet, bricolaj, auto, politică internă și internațională, camping, femei, copii mici și câte nici cu mintea nu poți cuprinde

    • #21

      astia care au bloage au voie sa se priceapa la orice. se stie ca daca ai blog devii detinatorul adevarului absolut.

    • oameni invidioși pe talentele mele polivalente

    • Sa nu uitam ca pus bazele forumismului, warezului si a hackingului, de asemenea e programator si sysadmin, nu ma prind daca a fost inventat sau venit din cer.

  7. #24

    pe mine altceva mă distrează, mâncatul bine. Şi dacă s-ar mânca bine, deci aia e necesitatea maximă a ta ca om la locul de muncă? dar nu spun chestia asta doar referitor la articolul de mai sus, ci că aud argumentul mâncatului bine repetat ca un ecou.

    • #25

      probabil ca daca ar fi un loc de munca de genul 9-18…n-ar conta. ce naiba, IT facem toti, o cafea acceptabila, un pachet de tigari pe zi si pauze cand vrei…sunt ok

      da’ ma gandesc ca daca faci o chestie care din principiu nu prea-ti da voie sa faci ce si cand ti se scoala (ca d’aia-i armata…era ceva cu ordine si nu sedinte de prezentare) si mai e si in regim de internat/cazarma…probabil ca incepe sa conteze destul de mult aceasta inutila si vulgara indeletnicire

    • #26

      Vorbim de copii in crestere 14/15-18/19 ani care locuiesc la camin 7/7, toata perioada in care se tin cursuri (cam 8 luni , 8 luni si ceva pe an). Nu se intorc seara acasa, nu vin de acasa dimineata. Si fac eforturi fizice si intelectuale deosebite.
      Ma indoiesc ca prin “mancat bine” la caminul liceului/facultatii intelege cineva mancare de restaurant de 5*, ci doar o mancare cat de cat bine gatita, suficienta cantitativ pt necesitatile grupei de varsta (in conditiile eforurilor depuse) a destinatarilor si care sa asigure toate grupele de nutrienti.
      In caz ca n-ai aflat inca, daca mananci putin si prost (fie privind nutrientii, fie privind modul in care este gatita mancarea/gustul) ti se cam fute sanatatea si nu mai ai energie sa faci tot ce ai de facut.
      Oricat am fi noi fe fiinte superioare, oricat de intelectuali/snobi/rafinati/hipsteri/etc ne-am da mancarea este o nevoie de baza.
      Mananca tu un castron de laturi pe zi si lasa-i pe altii sa considera ca mancarea proasta e o problema.

    • #27

      e bine daca te gadila pe tine chestia asta, da contextu’? sau nu intelegi de ce pentru cineva dintr-o structura militara e important si acest aspect.

    • #28

      Ady-p mănânci 2 mese acasă, una la muncă. Pui pachet de acasă dacă nu îţi place, dacă are autoservire mai alegi. Eu ziceam ca loc de muncă, dacă prioritatea ta e mâncatul când alegi un loc de muncă ce să mai zic ? nu sunt superior, sunt adaptabil, pentru mine mâncatul bine la lucru ar fi pe locul 4,5,6.
      alxzen tocmai, că nu oameni care lucrează acolo spun chestia asta, ci observatorii de afară, laudă sistemul că e sigur, că se mănâncă bine, criterii superficiale, doamne iartă-mă dar se mânca bine şi la cantina liceului industrial unde am terminat, era ieftin de tot şi oricine îşi permitea să mănânce acolo, dar asta nu îl face un liceu de top şi nu a fost niciodată.

    • eu atât o să spun, înţelege fiecare ce vrea sau poate: BALASTRU.

    • #30

      @Andrei, nu ziceam de mine sau de oricine care ajunge dupa munca/scoala acasa in fiecare afurisita de zi sau macar la doua zile (in anumite profesii/meserii).
      In ecuatie erau elevii liceului militar care stateau la camin de la 15 septembrie pana la vacanta de craciun, din 5/6 ianuarie pana la aia de primavara si tot asa, cu eventuale permisii care insemnau probabil un week-end pe luna.
      Nu vorbim de noi astia care mancam cel putin o masa pe zi acasa/la crasma/unde are muschiul nostru chef si in rest ne putem aduce de acasa/comanda de unde vrem, ci de oameni care din cauza muncii/scolii mananca obligatoriu in alta parte, fara posibilitatea de a alege sau aduce/primi de acasa/de unde vor, zilnic, pentru perioade lungi de timp.

  8. #31

    Frete-miu făcea foamea la liceul militar. S-a băgat la nişte cursuri de arte marţiale ca să-i dea ăia supliment alimentar un sandvici. Mai primea mâncare de acasă, pe tren. Se plimbau șnițelele cu trenul de la Vâlcea la Alba Iulia.
    La academie a fost mai bine, nu zic. A făcut Aviaţia la Braşov. Nu prea a zburat, dar măcar i-au dat mâncare.

    • #32

      totusi i-au dat mancare gratis, cel mult mai suplimenta cu snitelul plimbat cu trenul
      la facultatile “civile” primesti :-, in conditiile in care tot mama si tatal studentului sponsorizeaza ambele licee/facultati/academii prin taxele platite
      sa nu mai vorbim de cazare (gratis)…
      stiu copii buni dar saraci, nu aveau nici bani de mancare si au urmat liceu si academie militara strict din acest motiv

    • #33

      @Add, nu stiu daca stii, dar in cazul scolilor militare ai obligatia de a lucra o perioada in sistem. Daca nu o faci ai obligatia de a plati totce a cheltuit statul cu tine (cazare, mancare, uniforma, scolarizare, etc). Si daca directorul a facutun spert si in acte figureaza ca ti-a dat mancare de crasma de 5* si tie ti-a dat laturi, de platit o sa platesti (fie cu bani daca renunti, fie cu munca ta ulterioara) mancarea de 5*.

  9. #34

    Din păcate acest argument, “Eu știu” este imbatabil in orice conversație civilizata.
    Si mai rău e când vine precedat de imbatabilul “tu sa nu-mi spui mie”, rezultând astfel incontestabilul “tu sa nu-mi spui mie, ca eu știu”. Poți sa fii si level 45 paladin, ca nu ai ce-i face. El știe

    • #35

      Si daca mai intervine variabila diferenta de varsta….

    • De pe vremea lui Ceausescu, s-au obisnuit ca partidul sa aiba mereu dreptate, si ei sa aplaude.

      Acum, daca unul are alta parere decat Antena 3, numai ii vezi ca se sufoca de furie ca nu respecti linia partidului. Dar nu stiu sa vina cu argumente, ca nu au fost invatati.

  10. #39

    acum inteleg de ce sunt standardele, pe acest blog, asa de ridicate pentru femei!

  11. #40

    Mda. Tocmai ce reusisem sa scot maneaua aia de pe ‘repeat’. Mersi.

  12. #42

    pe jumatate trollez, dar soldatii si aia din armata nu ar trebui tinuti in conditii mizere si cu mancare cat de cat putina ca la razboi nu-s cazati la Hilton si nu primesc mancare din restaurante cu stele Michelin si trebuie antrenati de mici sa se obisnuiasca cu inghesuiala, spatiile mici, lipsa de resurse/mancare/apa calda, plus efortul fizic?

    • #43

      @Perkele:

      În sfârșit a apărut un om cu creier. Bravo.

      Armata trebuie să călească, să te supună la privațiuni și tot felul de sarcini dure. Să te pregătească de război, de lucruri grele și dure. Nu să stai ca la hotel și să mănânci ca porcul.

      De asta handicapații fizic și psihic (și aici includ și femeile) nu au ce căuta în armată.

    • #44

      Freige, ce plm ai facut mah? Ti-ai schimbat adresa de mail? Ca eu caut ca disperatul comentariile tale prin posturi si scroolez dupa icoanita rosie, acu e cacanie.

    • #45

      Cristi:

      Da mă :)))

      Deci de-acum toți fanii mei, să știți sunt CĂCĂNIU. Atenție CĂCĂNIU, nu CĂCĂNAR.

    • #46

      @Perkele:

      Asta e din categoria “Jur cu mana pe buric/Sa cresc mare si voinic/Pe-ntuneric si pe frig/Fara sa mananc nimic”. In general armatele cauta sa ofere mancare cat mai buna si consistenta militarilor pentru ca altfel capacitatea de a lupta (si de a face orice de fapt) scade drastic. Si cu echipamentul la fel.

  13. #47

    Bah ce nevasta frumoasa si tanara ai, nu m-as fi asteptat. Serios.

  14. #49

    Astia care zic ca e bine si frumos, sigur n-au stat niciodata pe 35 de grade, in soare, la instructie pentru jumramant, sau la -15 la 6 dimineata, sa faca o mizerie de inviorare, in care aia mai vechi ca tine isi bateau joc asa, la modul cel mai “regulamentar”. Astia sunt oamenii care-i cred pe aia din birouri cand le zic ca e frumos.
    PLM, aveam zile cand la masa de pranz aveam fasole batuta cu ceva sos si o bucata care parea a carne, cat timp ne tinea ala la raportul subunitatii, aia statea in farfurie, iar cand ajungeai sa o mananci, puteai sa intorci farfuria cu fundul in sus, ca nici macar zeama aia nu mai pica.
    Sistemul militar la p*lii.
    Intr-adevar, erau si parti de care-mi aduc aminte cu placere, dar is prea putine ca sa conteze.

    • #50

      Nu aveam mai mult de 10 ani când ne-au chemat pe toți din școală la 6 dimineața, iarna, în uniformă (fetele în fustă, noi măcar aveam pantaloni) și ne-au înșirat pe marginea unei străzi, fiecare cu o floare în mână, să tremurăm de frig că urma să treacă Ceaușescu. A trecut câteva ore mai târziu, într-o mașină din coloană, făcea cu mâna, mârlanul.

      Nu a fost nimic frumos atunci.

    • #51

      Sincer, acum regret ca nu am facut armata. Macar as fi avut habar cum se trage cu AK-47, AG-7. Bine, noi cetatenii cinstiti nu avem voie la arme, asa ca nu stiu la ce mi-ar fi folosit. Insa la cum evolueaza situatia, acum mi-ar fi placut sa stiu. Macar atat.

      Mai ales ca, probabil pentru a le face in ciuda celor care le iau apararea islamistilor la ABSOLUT orice comentariu contra, s-ar parea ca tocmai ne-a trecut un glont pe langa ureche…

      www.gandul.info/stiri/romania-vizata-de-isis-militant-jihadist-depistat-de-serviciile-secrete-intr-un-avion-cu-un-bilet-doar-dus-catre-bucuresti-15544653

    • Nu am facut armata, dar cunosc foarte multe persoane ce au facut armata si, de asemenea, persoane de nu au facut armata: facand o comparatie intre cele 2 grupuri.

      Cei ce au facut armata au mai multa ambitie, au cuvant, pentru ei nu exista “prea devreme” sau “prea tarziu” si nu se plang de boala sau vreme.

      N-am facut armata dar am facut un liceu asemenator cu armata, la 6 trezirea, la 7 rugaciunea, apoi mancam urmand ca la 08:00 sa faca rugaciunea in turca, pe la 12 ne serveau pranzul apoi seara o alta masa, asta daca ramaneam sa “ne facem temele”. 3 rugaciuni pe zi, mancare de cantina si maxim 7 ore dormite, restul de ore fiind special pentru a noastra formare: psihica, sentimentala, fizica, etc. Da, vorbim de un liceu din Romania, nu de “Academia Hotilor”.

      Primeam aproximativ 50 de euro pe luna, cadou, de la liceu – de ce sa nu fie teoria conspiratiei si pe arhiblog.ro? Daca liceu la care am invatat forma viitori mentalitati extremiste? Caci vorba aia, liceu e printre cele nu stiu cate licee ce au legatura cu Turcia caci sunt sponsorizate de nu stiu ce entitate.

      Am stat in internat, campus, pedagog, vremuri frumoase si urate:)

    • #53

      Alin… ai fi fiind vreun sleeping cell ceva?

      Ai invatat la un liceu Lumina, al miscarii Hizmet, initiata de dusmanul nr. 1 al lui Erdogan.

    • #54

      Alin, fara nici o intentie ascunsa, promit. Poti te rog sa-mi spui daca esti musulman, tu sau poate mama/tatal? De ce ai facut liceul la “privat”, si mai ales de ce la Lumina?

    • Nu am nici un musulman in familie, nici prin alianta, am fost la Kemal Ataturk:)

    • #56

      Multumesc.

      Habar n-aveam ca exista si Kemal Ataturk. Colegiul National Kemal Ataturk chiar…

      Bun, m-am mai linistit. Credeam ca sunt singurul care a pus calitatea procesului de invatare mai presus de numele si mai ales de profilul religios al scolii. Copilul va merge din toamna la scoala, noi suntem crestini ortodocsi, iar scoala particulara unde va incepe scoala este cu profil religios, penticostal mai exact. Nu vreti sa stiti ce priviri atrag cand raspund la intrebarea “si? la ce scoala merge?”…

    • #57

      Specificul scolii nu conteaza daca e de o calitate buna. Sunt ateu. Copilul merge la un liceu crestin. E ok.

    • #58

      Si din punctul nostru de vedere e ok. Ne-a interesat sa fie o scoala cu invatatori si profesori buni, o scoala dotata corespunzator si, destul de important, o scoala in care copiii sa nu fie intrebati din primele zile ce fac mama si tata, unde lucreaza etc.

    • #59

      @Eugen: cum să nu ai habar că a existat Kemal Ataturk? A fost fondatorul Turciei moderne, cea pe care urmează să o desființeze Erdogan la mai puțin de 100 de ani de la înființare.

    • #60

      *Colegiul* Ataturk 🙂 in Romania.

    • #61

      Din cate mai stiu eu, la -10 grade se sistau activitatile externe, inclusiv inviorarea. La faza cu mancarea iti dau dreptate. Doar ca fasolea era singurul aliment care nu se fura la greu si mai era si oarecum satios. Eu asteptam fasolea.