Câți dintre voi au sunat vreodată la 112 ca să ceară ajutor sau să raporteze un eveniment?
Eu personal am sunat ca să anunț un incendiu la o mașină. Am stat 12 minute la telefon, am spus de vreo 3 ori toate datele personale, locul de unde sun, de ce sunt, ce culoare am la chiloți etc. Am stat și am privit, fizic, cu telefonul la ureche, cum arde mașina și se face scrum fără ca eu să fi terminat apelul la urgență.

Am un amic care a sunat la 112 pentru că se băteau unii în parc. Era în zonă, a încercat să îi despartă, nu a mers, a sunat la 112, că pur și simplu distrugeau chestii în jur, în timp ce copiii fugeau și plângeau. A venit poliția locală, nu a mai găsit pe nimeni acolo, în afară de el. A luat amendă pentru că i-a deranjat. Cu martori, oameni care spuneau că erau ăia acolo și se băteau. I-a durut fix în cur, i-au înmânat amenda și au plecat.

Nu, nu e bine și nu e normal să fie așa. Nu e normal ca oamenilor să le fie scârbă să sune la 112, pentru că știu că nimeni nu îi bagă în seamă și că au și șansa de a fi luați la perpules de niște capete de cretă.

Iar asta trebuie să înceapă de la proceduri. Sunt ferm convins că vacile precum Agentul șef Principal Florescu Vasilica Viorel nu fac asta de capul lor, ci pentru că au niște proceduri comuniste, care vor să limiteze cât mai mult orice cheltuială inutilă a statului, până la modul la care te-ar lăsa să mori ucis, la telefon, doar ca Agentul șef Principal Florescu Vasilica Viorel să nu se deranjeze, că doar benzina costă.

Nu, nu știu ce fel de proceduri ar trebui introduse, pentru că nu e treaba sau specializarea mea. Dar oamenii nu trebuie să mai moară, mașinile nu trebuie să ardă sau martorii nevinovați să fie amendați pentru că cei de la 112 suferă de indolență crasă.

Iar primul pas, înainte de proceduri, trebuie să fie interzicerea vânzării de cartele telefonice fără buletin. Simplu. De pe ele se sună pentru apelurile tâmpite la 112. Ai sunat de 2-3-5 ori, ia tu 20 000 de lei amendă și, dacă nu plătești în 30 de zile, mergi puțin la pârnaie și execută zilele de amendă. Sunt convins că apelurile respective se vor închide rapid.

Și pentru cei cu libertatea și statul care face și drege, în nicio țară din UE nu cumperi cartele telefonice la liber. MErgeți și spuneți-le despre libertate și căcaturi părinților copiilor uciși. Da, vrei să ai libertatea de a face mizerii, fă-le, dar și asumă-ți-le. Dacă nu ești în stare să suporți pușcăria, nu fă infracțiunea, simplu.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

91 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    la 112 poti suna si fara cartela in telefon… nu vad eu cum rezolva problema cartela.

    • #2

      nu poți, e doar un mit

    • #3

      Încearcă! Merge și fără cartelă

    • #4

      nu mai vorbi prostii

    • #5

      Tehnic se poate suna fara cartela. Practic, in Romania ( si alta jumatate de EU) apelurile sunt restrictiuonate deci nu poti.
      Adica ai sans sa mori cu zile intr-un accident auto cautand SIM-ul prin praf pentru ca se stie intr-un accident auto telefonul se desface in fix 4 bucati: capac, baterie, sim si partea cu butoane.

      Pesronal sunt pentru a putea suna de pe telefon fara cartela si pentru a putea cumpara cartela fara buletin.

      Abuzul pentru sunat aiurea la 112 trebuie pedepsit si in practica toate apelurile aiurea ale pot conduce la pesoana responsabila de apel (si la locul de unde a fost intiat apelul)

      Companiile de telefonie pot (sunt obligate) sa inregistreze IMEI pentru fiecare apel telefonic. Daca pentru ultimele 100 de apeluri telefonul a fost asociat cu un anumit numar e evident ca scoatelrea cartelei (ca sa suni la 112 aiurea), nu mai ascunde nici o identitate.

    • #6

      comentariul era adresat lui @tudor, dar vad ca tudor a plecat ….

    • #7

      Acum vreo in fata la Biblioteca Națională era un bețiv care se arunca in mijlocul intersecției, la propriu, în ideea de a-l lovi mașina. La un moment dat se întinsese pe jos și puțin a fost să nu-l calce o mașină. Operatoarea de la 112 m-a întrebat dacă sigur vreau sa cheme ambulanta. Privind ulterior retrospectiv nu înțeleg de ce era nevoie de ambulanță, primul lucru de făcut ar fi fost să cheme un echipaj să-l oprească pe ăla sa se mai arunce în intersecție.

    • #8

      Merge 100%. Se jucau copiii cu un telefon vechi (din ala cu butoane) si la un momenta dat imi zic ca a vorbit cu o tanti. Ups, nu m-am gandit, am scos bateria si le-am lasat sa se joace cu el asa

    • #9

      suta la suta merge, a?
      ce va mai place sa mancati cacat fara sa aveti macar minima curiozitate de a verifica, hai, nu la STS, cum am facut eu acum 5 ani, cand am scris prima oara de asta, dar sa scoateti mizeria aia de cartela din telefon, oprit wifi si incercat de sunat. dar nu, e mai simplu sa mananci kkt, sigursigur merge

    • #10

      De fapt chiar in US poti cumpara cartela fara id…att iti da la pachet cu telefon cu tot si minute, am luat de cateva ori.

    • #11

      @Allex: si plata a fost acceptata doar cu cardul…

    • #12

      @broodwar7: doamna nu era de la 112, era de la SIE. Cu SIE poti vorbi fara cartela si chiar fara baterie.

    • #13

      Arhi, am povestit ce am patit eu, de aia garantez cu toate procentele, pentru ca am patit.
      Si da, telefonul era fara cartela, WIFI nu se pune problema ca nu era smartphone. Dar, nu era in Romania, e in Austria, poate asta e diferenta.

    • #14

      mircea ..chiar cu cash de un dolar.
      iti fac un video in sapt urmatoare ?

    • #15

      ai si tu agentii tai rusi pe blog Arhi, o dau astia la intors dupa cum bate vantul… prima data ca merge, dupa ca merge in Austria… un ban pe ip nu le dai totusi? prea multa dezinformare strica

  2. #16

    pieton accidentat pe trecere in fata mea. a venit cu capul de bordura..am apelat 112 si n a raspuns nimeni. ( observ o tipa mai in fata mea care deja discuta cu cei de la dispecer. M-au sunat ei inapoi dupa fix 11 minute :-j

  3. #17

    Identificarea apelantului e una, localizarea e alta. Degeaba mor eu la Sibiu, dacă ei mă caută acasă în suburbiile Bucureștiului.

    • #18

      cred că Cetin se referă și la trierea idioților care sună la 112 de sanki.
      ori aici, ori la Vali a fost acum ceva vreme un articol despre faptul că un procent absolut enorm din apelurile la 112 erau false (dintr-o perioadă de timp determinată). un procent absolut imens din timpul ălora care răspund la 112 era futut de falsuri. și de aici discuții privind identificarea până la culoarea de la chiloți, să știe ăia că ești real și că, dacă insisti cu apelul e posibil ca problema ta să fie reală (probabil).

    • #19

      Asa iti trebuie daca stai in suburbiile Bucurestiului. Mai ai si pretentii…

  4. #20

    Confirm treaba cu “culoarea chilotilor” :)) radem, glumim dar cam iti vine sa plangi de nervi cand ai nevoie de ei (ca doar d-aia suni la numarul de urgenta) si ei de intreaba de seria de buletin.
    Pe scurt:
    Acum vreo 10-12 ani sun la Militie pentru ca ii vad pe unii cum faceau “inspectia tehnica” la masinile din parcare de unde stateam. Dupa vreo 10 minute de stat la telefon si de draci la maximum am hotarat sa dau un mesaj pe reteaua “de cartier” unde in 5 minute cine era treaz la ora aia matinala a coboarat cu ce a gasit la indemana gata pentru rascoala din fata blocului.
    Nu zic ca atunci cand am iesit din bloc, baietii erau calare pe biata mea Dacie (gang bang)… dar, nu am reusit sa ii prindem.
    In fine, dupa ce am hotarat sa urcam toti in case (dupa ce am fumat juma de pachet de tigari) apare si Militia care aveai impresia ca le era frica sa coboare sa vorbeasca cu noi. Dupa ce le-am explicat ca noi am sunat la 112, parca le revenise sufletul si primul lucru care ne intreaba – “Baieti aveti un buletin?”
    I-am ignorat si ne-am vazut de drum 🙂

  5. #23

    “Iar primul pas, înainte de proceduri, trebuie să fie interzicerea vânzării de cartele telefonice fără buletin. Simplu.”

    Și uite așa se îngrădesc drepturile. Rusia e vizavi. Yango, Revolut, astea. Poate… tu 🙂

    “Those who would give up essential Liberty, to purchase a little temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.”

    Dezamăgit tare, să știi. Nu mă așteptam la așa ceva de la tine. Dar… na, agenda dictează.

    • #24

      agenda dictează. mke. explica-mi de ce e dreptul tau de a accesa anonim o retea de telefonie privata.

    • #25

      Well, pare bine ce zici. Nu am răspuns la asta 🙂
      Da, pe undeva ai dreptate 🙂

    • #26

      de aia imi placi mie de atatia ani, desi te ia gura pe dinainte de multe ori. nu ai nicio jenă să accepți când greșești sau nu ai neapărat dreptate. atipic pentru romani:)

    • #27

      nea Cetin, da’ atunci sa bagam chestia cu buletinul peste tot, adica cine iti da tie dreptul sa cumperi un topor fara buletin? sau niste saci de plastic? eee? e un serviciu care se poate achizitiona si in sistemul prepay, mare scofala….

    • #28

      Asta cu anonimatul e foarte importanta pentru jurnalisti adevarati, care vor sa scoata adevarul. Intr-un stat controlat politic complet si in care nu exista dreptul la anonimitate, nu va ma exista nimeni care sa raporteze abuzurile. Nu e important ca sunt eu anonim, e important sa existe cativa care se opun sistemului cu puterea anonimitatii in spate, fara frica de a fi identificati urgent de autoritati.

    • #29

      BogDan, eu unul i-as fi spus: “pai d-asta am murit noi la revolutie, ca sa nu avem dreptul de a accesa anonim o retea de telefonie privata?!??”.

    • #30

      sunt destul de convins c-am mai raspuns (#comment-1701959 )si nu cred ca am atins o coarda sensibila doar ca am o alta opinie:
      “de ce e dreptul tau de a accesa anonim o retea de telefonie privata.”?
      ARTICOLUL 28
      Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri poştale, al convorbirilor telefonice şi al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil.
      Eu zic ca e un raspunde desutl de rezonabil…Cartela mea noname e … no-name cat timp vreau eu sa fie asa. Asta vine cu niste limitari de genul nu pot recupera creditul cand o pierd ca nu o pot asocia cu numele meu.

    • #31

      sigur. si acum poti trimite anonim scrisoare cu posta romana. ia incearca sa trimiti cu fancurier o scrisoare anonimă. accesul tau la o retea privata de comunicatii nu intra indrepturile tale fundamentale si nu are nicio legatura cu secretul corespondentei, cat timp discutiile tale telefonice sunt secrete. legea la care faci referire se refera la continutul scrisorilor, poate ai uitat ca adresa se pune MARE pe plicuri. alte întrebări?
      ps: la urmatorul “am atins o coarda sensibila” o sa atingi corzi in alte locuri.

    • #32

      Adresa de pe plic e aia a destinatarului. Completarea expeditorului este optionala. Nici o cutie postala nu mi-a cerut pana acum buletinul.
      Deocamdata Posta Romana e singurul furnizor de “serviciu postal universal” care asigura colectarea si sortarea. Fancourierul asiura doar transportul si livrarea. E neprofitabil pentru ei sa puna cutii postale. Cand or sa faca asta or sa accepte si scrisori cu expeditor necunoscut.

      Legarea cartelei de un buletin nu ajuta la prinderea infractorilor/ teroristilor: Toate burnerele or sa fie cumparate de un homless cu buletinul furat. Ajuta doar mafiotii care o sa te santajeze cu legea de partea lor: Ei au dreptul sa stie “lucruri” despre tine.
      In practica o gramanda de lume vulnerabila n-o sa mai aiba telefon (personal) pentru ca buletinul lor are datorii, nu au din diverse pricini buletin sau doamne fereste dosar cu sina.

      Cand sun la 112 ma identific: “Am gasit un telefon: habar n-am al cui este si ce cartela are dar asta e CNP-ul meu. Acum sa va zic urgenta:”

      Pe de alta parte se prea poarte ca am inteles eu gresit: E evident ca o retea privata (de comunicatii) se supune regulilor casei. Imi convine – bine, nu – viata merge mai departe.
      Sunt constient ca lumea nu e fix cum vreau eu insa pot sa sper ca noile legi o sa-mi largeasca libertatile, sau macar n-o sa mi le restranga. Chiar si acele libertati pe care poate n-o sa le folosesc niciodata.

  6. #33

    Nenea asta e oare agentul șăf nr.1 Florescu Vasilica Viorel? www.facebook.com/viorel.florescu.50
    Dacă răspunsul este afirmativ, cred după o simpla accesare a profilului insului, așteptările tind spre 0 cu privire la un IQ pozitiv 🙁

  7. #35

    Acest zeu al poporului, Arafat, cand isi da demisia?

  8. #37

    Cu schimbarea procedurilor sunt de acord. E musai. Dar cu cartelele anonime ce-ai? Statul român este corupt și incompetent și deja știe prea multe despre noi, noroc că este incompetent. Nu este nevoie să știe și mai multe, dimpotrivă. Un pas normal ar fi scoaterea adresei din buletin, de exemplu. Reducerea birocrației, nu sporirea ei. Nu mai avem nevoie de încă un loc unde să ducem buletinul, eventual și o copie după el, să rămână la dosar.

    Gândește-te că dacă rezolvă problema cu localizarea precisă a apelurilor la 112 nu mai au nevoie să știe cine sună, o să știe exact unde este glumețul și o să-l înhațe. În felul ăsta motivezi un pic poliția să se miște mai repede, să prindă glumețul la locul faptei. Cu soluția ta o să scrie amenzi pe care le trimit prin poștă, în timp ce le crește burta.

    Trebuie să ne dezbărăm de mentalitatea asta în care se pun în sarcina cetățeanului toate nevoile statului.

    • #38

      Ti-a explicat Cetin mai sus, tu folosesti o retea de telefonie privata. Nu e scris in constitutie ca romanul sa aibe dreptul sa cumpere cartele prepay fara buletin. Si daca il localizezi precis ce? Ala suna si ramane in pozitia aia pana vine politia? Nu se poate deplasa?

    • #39

      Nu e un argument. Văd că nu scrii pe Internet cu numele tău real. Cum ai tu dreptul de acces anonim într-o rețea privată? Nu scrie așa ceva în Constituție. E o pantă foarte periculoasă. Riscăm să ajungem ca în China, să intri pe net doar cu numele real și national id.

    • #40

      da, hazliu… cine sustine cartele cu buletinul? unul care se semneaza aici “EU” muhahha

    • #41

      Pai eu folosesc un abonament la net. Si am si telefonul pe abonament. Daca statul chiar vrea sa afle ce faci si unde esti, o sa afle. Daca nu, asta e. Cumpararea cartelelor cu buletinul ar rezolva infractiunile mici, gainariile, cum e sunatul la 112 cand te plictisesti, sunatul cu metoda accidentul, sunat/trimis mesaje de amenintare, care s-ar rezolva fara investirea unui efort prea mare din partea autoritatilor. Efort pe care il pot directiona pe cazurile serioase. Daca maine Orange si Vodafone, vin si spun ca nu vor mai vine cartele fara buletin, ce faci?

    • #42

      e o gluma sa zici ca daca se vinde sim-ul prepay cu buletinul se rezolva ceva. in realitate doar le va da sansa unora sa faca bani din asta, se vor vinde pe olx la liber si uite asa se va ajunge ca oficial pe un buletin sa fie cumparate 1000 de sim-uri…. exact ca ala din galati care a luat in spatiu 1000 de moldoveni ca se la faca buletin de romania sa calatoreasca si ei prin UE fara restrictii…

    • #43

      Vorbesc cu pereții. Să ducem toți buletinul peste tot, ca să facă statul un efort cât mai mic. I-ai auzit cumva că vor să ne ia si impozite cât mai mici, dacă tot le facem viața mai ușoară? Că eu nu. Dacă statul chiar vrea să afle cine și ce, poate să o facă și fără să ducem toți buletinul peste tot. Dar e greu și le e lene, e mai ușor să mai arunce o hârtie în cârca cetățeanului.

      Ăia cu metoda accidentul sună de multe ori din pușcărie, unde oricum nu e legal să ai telefon, ce crezi că ar rezolva buletinul unui nea Mitică de la birtul din colț în cazul ăla?

    • #44

      @Mihai: observ ca esti foarte inversunat la faza cu sim-urile vandute cu buletinul. Eu am o alte idee: o lege prin care autoritatile (cu ajutorul operatorilor de telefonie) sa blocheze telefoanele (dupa IMEI si alte chestii) atunci cand a fost furat sau de pe acel terminal s-a sunat aiurea la 112 (de mai multe ori) sau telefonul a fost folosit la diverse infractiuni (metoda accidentul). Daca vrei sa deblochezi telefonul mergi la politie, lamuresti situatia (platesti amenda) si se deblocheaza telefonul.

    • #45

      Nu-s înverșunat neapărat de situația cu SIM-urile. Am abonament nominal și la telefonie și la net, nu aș fi direct afectat de treaba asta, n-am de ce să fiu înversunat. Mă enervează însă cedarea treptată a libertăților pentru diferite pretexte și faptul că statul mă tratează de la început ca pe un infractor. Haaa, vrei să cumperi un SIM fără abonament, sigur e ceva putred aici, te-am prins, te pregătești să comiți o faptă. Ia dă tu buletinul. Care e diferența între mentalitatea asta și a ălora care-și bat femeia preventiv, știe ea ce a făcut?

      Exemplul tău cu blocarea telefonului după IMEI este foarte bun. Arată că se poate face ceva destul de simplu fără să restrângi niște libertăți existente doar pentru că poți.

    • #46

      @Mihai Garibaldi, mi se pare fascinanta motivatia ta. Care ar fi problema sa stie vinovatul si sa nu mai petreaca timp cautandu-l? Sa stie cine suna la 112 sa faca glume? Sa stie ca un numar e folosit de un individ reclamat ca se ocupa de inselatorii? Sa stie ca fata aia amarata suna de pe numele lui Gheorghe Dinca si sa mearga la el acasa direct?
      In calitate de persoana care nu face mizerii de genul nu te afecteaza deloc, daca iti pierzi cartela anunti la operator, o anuleaza si gata, nu se shimba nimic. E aceeasi situatie cu un card bancar. Ai cont la o banca, card, numele pe card, faci operatiuni cu cardul si banca stie instant contul, numele persoanei care detine contul.

    • #47

      @roxana sa se afle cine suna in gluma la 112 nu e un motiv valid pentru a cere buletinul la vanzarea cartelelor. Sunt anual 15 milioane de apeluri false la 112, conform datelor lor. Ma indoiesc ca se vand anual 15 milioane de cartele pentru asta, cei care fac glumele isi folosesc propria cartela, nu o arunca dupa ce au facut gluma, asa ca se poate afla cine a fost in functie de istoricul apelurilor, daca se vrea asta. Vezi de unde a sunat, vezi cu cine a vorbit, afli cine e.

    • #48

      Roxana, nu trebuie să-ți fie frică de poliție dacă ești nevinovat. Știi cine zicea asta?

      Revenind, chiar și în domeniul bancar există în unele țări (nu știu dacă și în România) carduri anonime preplătite de valoare foarte mică (cred că sub 150€ e limita), cât să nu poată fi folosite pentru spălarea de bani. Există cazuri justificate. Uite un exemplu: cineva vrea să comande un dildo fără să afle statul, operatorul de Internet și banca lui că e gay. Cu un SIM și un card de debit preplătit poate să facă asta, și mi se pare ok să aibă dreptul să facă asta în cel mai anonim mod.

    • #49

      Mihai, de ce?
      its okay to be gay

    • #50

      Misule, ce faci daca operatorii de telefonie vor cere buletinul cand cumperi SIM-uri? E reteaua lor, pot face ce doresc. Nu iti convine, nu folosesti serviciul.

    • #51

      Mișule, ai auzit de GDPR? Dacă toți operatorii de covrigărie s-ar vorbi între ei să-ți ceară buletinul ca să cumperi covrigi? E covrigăria lor, fac ce vor. Nu-ți convine, nu mai cumperi covrigi. Îți urez să-ți dai datele personale oricui ți le cere, doar nu ai ceva de ascuns.

  9. #52

    Principalul motiv pentru care cei de la 112 par blazati sunt apelurile astea false care le mananca mult timp. Aici intervine flerul lor de a-si da seama care-s adevarate si care-s false. Avand in vedere plecarile masive din politie e posibil ca lipsa de experienta sau abilitatile de comunicare sa isi spuna cuvantul pentru cei care acum sunt acolo. Oricum aroganta cu care te trateaza un poliist cand ai nevoie de el vine din trecutul militiei si din exemplele politicienilor de azi, s-au distantat de oameni. Cati dintre noi am mai vazut patrule pedestre prin orase si sate? Nu, ei fac munca de politie din masini si…au pretentia sa fie informati de viata reala din presa.

    • #53

      Este că lucrezi la privat și habar nu ai despre ce vorbești? Procedurile comuniste sunt problema și faptul că ăștia chiar nu au chef de muncă cu ele și chiar nici separat. E o cultură întreagă de rahat aici.

  10. #54

    Am sunat o singura dată dar eram în Austria lângă Fischahmend pe autostrada și fusesem implicați într-un accident cu 5 mașini.

    In vreo 10 15 minute erau 2 echipaje de politie și o ambulanta acolo și au mai venit. Nu mi-au cerut decât numele

    • #55

      Pai Austria nu e Romania. Nu se joaca (aproape) nimeni cu politia la modul cum isi bag joc in Romania. Am vazut roman recalcitrant in cehia , oprit pentru viteza. In 5 min au mai venit doua masini de politie si o duba. Amenda de peste 1000E si ridicata masina.
      La romania iti permiti pentru ca majoritatea (nu toti) sunt pusi doar pe spagi.

  11. #56

    Am sunat de două ori la 112 pentru că nu aveam smartphone să caut repede numărul de la secția poliției locale. Mi-au făcut rapid legătura probabil cu Poliția județeană care nu a putut transfera apelul dar mi-a dat numerele de telefon de la secții. Am sunat apoi direct şi cumva am rezolvat: o dată pularăii care făceau scandal s-au cărat când au văzut că nu fac mişto. Altă dată chiar a venit echipajul şi a rezolvat problema.

    Totul foarte rapid, dar na, nu au fost chestii de viață şi de moarte. Depinde peste ce fel de oameni dai, nu-s toți tâmpiți.

  12. #57

    Cartelele sunt ieftine si pot fi inlocuite usor. Nu ar fi mai bine ca celui care suna de x ori abuziv la 112 sa i se blocheze accesul la retelele mobile dupa imei ? Ca un telefon sigur e mai scump ca o cartela, si l-ar durea sa nu il mai poata folosi in nici o retea nationala

  13. #58

    De doua ori am sunat la 112, o data in Austria si o data in Timisoara. In Austria, in apropiere de Graz, am avut o criza de tahicardie si, dupa 30 de minute in care am crezut ca-mi sare inima din piept, am sunat la 112 si am spus simptomele, ca am pulsul asa de mare incat nu pot sa-l mai numar, eu estimam pe la 300 bpm. Le-am explicat cat de bine am putut unde se afla pensiunea de unde sun si raspunsul lor a fost “Stay where you are, we are coming!”. Au ajuns in vreo 5 minute dupa apel, maxim. Si in Timisoara a venit ambulanta, dar cred ca am stat de doua ori mai mult in telefon si m-au intrebat de istoricul medical, daca sunt sigur ca e o problema si toata comunicarea asta nu mi-a dat in nici un moment impresia de siguranta. Pana si plimbarea cu ambulanta a fost extrem de diferita, cu cei din Austria efectiv radeam si faceam glume pana am ajuns la spital, iar cei din Romania pareau cumva ca ma judeca pentru ca-s bolnav, probabil m-am drogat, am facut eu ceva…

  14. #59

    Am sunat o data, anul trecut. Unei colege de lucru i se facuse rau, plangea si tremura de cateva minute bune, asa ca am sunat la 112. Am dat numele meu, adresa, numele persoanei, descriere clara a simptomelor, dupa care doamna ma intreaba cati ani are colega. Habar n-aveam cati ani are, estimez 28, colega aude si zice tare 31. Moment in care porneste o discutie de 1-2 minute in care doamna URLA la mine sa ma hotarasc cati ani are colega si eu tot ziceam ca are 31, ca nu-i asa importanta o diferenta de 3 ani si sa trimita pe cineva sau sa imi zica ce sa ii fac.
    Restul operatiunii a fost foarte ok, ambulanta a ajuns repede(5 min?), i-au facut pe loc ceva perfuzie, au calmat-o, dar momentul cu varsta m-a enervat din cale afara nu cred ca e genul de informatie pentru care pierzi 1-2 minute in cadrul unui apel 112 si cu care risti sa agiti inutil oamenii care deja sunt intr-o pozitie stresanta.

    • #60

      De aia eu cand ma simt rau nu vorbesc neintrebat.

  15. #61

    Dacă ni s-ar implanta cip-uri cu număr de identificare (CNP?) și geolocalizare, s-ar reduce crimele aproape la zero, iar cazurile de dispariție… ar dispărea.

    • #62

      Nu e bine stai pe net cât timp ai tras pe nas. Gândește. Nu e greu.

  16. #63

    e o prostie asta cu “sa cumperi cartela prepay cu buletinul” din mai multe motive :
    1. in italia, oficial se cumpara cartela doar cu ID, eu am cumparat de 2 ori din locuri diferite in ani diferiti fara niciun act si daca e cineva curios ii explic si cum.
    2. cumperi cartela de la chioscuri de ziare, de la benzinarie, etc. are doamna de la chiosc sau de la benzinarie voie sa mi ceara buletinul ? sa mi noteze datele ? am siguranta ca pt 10 lei in plus nu mai vinde o cartela pe datele aluia care a cumparat acum o ora ??
    3. olx,lajumate,publi24,etc. doar cautati “cartela sim” si e plin de anunturi. credeti ca nu se vor mai vinde si dupa ce se vand oficial doar cu buletinul ?? cu siguranta da, putin mai scump….

  17. #64

    Nu e chiar peste tot sa iei cartela sim cu nr doar cu buletin…am luat eu din Londra de la tutungerie fara nici un act sau adresa …asta era acum 4 ani, nu stiu in 2019 daca mai e asa.

  18. #65

    Alte țări din UE unde poți cumpăra cartele prepaid fără buletin: Croația, Cehia, Danemarca, Estonia, Letonia, Lituania, Irlanda, Finlanda, Suedia, Portugalia, Slovenia, și altele, iar din lume Canada, UK, SUA.

    Sursa www.gsma.com/mobilefordevelopment/wp-content/uploads/2019/02/ProofofIdentity2019_WebSpreads.pdf

    • #66

      Fals, in Canada si in State NU poti cumpara nici un SIM (prepay sau nu) fara ID. Nu te obosi sa raspunzi…

  19. #67

    Propun ca fiecare apel la 112 sa fie insotit si de o cerere depusa personal de apalant la ghisee ce vor fi amenajate in mod expres in sediile primariilor de sector. Neaparat in dosar cu sina. Neaparat.

  20. #68

    ” Am stat și am privit, fizic, cu telefonul la ureche, cum arde mașina “- felicitari, esti bun de politist – n-ai ridicat un deget, n-ai luat o apa plata sau un stingator sa incerci sa stingi.asteapta sa faca altii.2.cartela doar cu buletinule o prostie – cu ce ajuta in cazul asta? la sri-sa ne asculte si mai simplu decat acum? big brother – 1984 – din prostie in prostie pana ne cedam orice drept. nu e procedura gresita aici – e incompetenta, prostie si lene sau complicitate criminala -inca banuiesc trafic de persoane in lipsa cadaverlor

    • #69

      esti bou, prietene. eu sunt fost pompier si am vazut cum explodeaza o masina care arde.

    • ahahahahahaha. Plm, la asta nu ma asteptam. “de ce nu ai stins tu masina”. Cu sticla de apa plata.

      Datenplm. De 2l boss? Sau merge si cu aia de jumate?

    • #71

      sau macar saa fi pisat pe ea. idioti care au vazut incendii la tv

    • #72

      Bai, habar nu aveti. Nu serios, apa plata???? Apa minerala, bossilor!!! Din aia cu bule adica. O agiti si faci o gaura in dop ca la spritz. Si stropesti de la distanta, in siguranta.

    • Corect. Cand e corect e corect. Pe langa ca are apa are si bule de CO2 care sting focu.
      Vezi ba arhi?

      *da cum plm s-a gasit toma la tine sa te certe versus un incendiu nu stiu. E cel putin amuzant

    • #74

      asa e soarta:)))

  21. #75

    Nu doresc sa fou perceput ca oferind un argument anti, sunt convins ca serviciul 112 este crancen.

    Am avut o singura experienta cu serviciul de urgente. Am sunat pt un om in varsta fara adapost, ud si lovit. Apelul a durat un pic peste un minut (am descris situatia omului, am dat datele mele de identificare si locatia).

    A venit un smurd in aproximativ 5-10 minute, si l-au luat pe om.

    In alte doua ocazii (Nalbant, Tulcea in 2010 si Brasov in 2014) am fost implicat in accidente nasoale de masina ca pasager. Salvarea, chemata de altii a ajuns inainte sa apus sa ma dezmeticesc si sa incerc sa ies singur din masina (pana in 10 minute, cred). La Brasov, soferul a ajuns in stare foarte grava la spital.

    In Bucuresti, in 2006, dupa ce am intrerupt o tentativa de viol pe bulevardul Dacia, a ajuns un echipaj de politie in cateva minute, si l-au retinut și pe atacator in baza descrierii pe care le-am dat-o. Putin mai târziu, a ajuns si o salvare.

    E mare pacat ca nu ne putem baza pe acest serviciu. In toate caxurile in care am avut nevoie de urgente, situatiile in care ma aflam erau grave sau f grave.

  22. #76

    Acum cateva luni veneam de la Lujerului spre Crangasi si la intersectia de la podul Ciurel am observat ceva dubios. Semaforul pentru mine era rosu, iar cei care veneau de pe cheul Dambovitei stateau la semafor fara sa inainteze. Ajung primul la semafor, opresc si la cateva secunde se face verde, noroc ca nu am plecat in tromba pentru ca si cei de pe cheu au primit si ei verde. Toata lumea claxona, era haos. Am pus mana pe telefon si am sunat la 112, explic urgenta si mi se face transfer la politia capitalei. Imi rapsunde un nene, ii explic si lui problema si imi spun ca se stie stiuatia, multumim, la revedere!
    Ma simteam ca in filmele cu prosti, eu in rolul principal. Ma gandeam ca poate nu am explicat suficient de bine, ca poate nu imi activasem vocea panicarda. Durere in pula maxima. Era echipaj de politie care “fluidiza” traficul la interesectia din Crangasi de dinainte de piata.

  23. #77

    Trebuie schimbate intr-un fel foarte simplu: eliberarea de obsesia nationala cu a da 15 milioane de detalii la orice cacat. Ocupa-te de urgenta, si vezi apoi daca e cazul sa mai culegi date.

    Anu’ trecut am sunat la 112 in Belgia, pentru un motiv stupid, dar inevitabil: in timpul mutarii robinetcare alimenta masina de spalat cu apa s-a hotarat ca NU, apa curgea cu presiune foarte mare de vreo 15 minute, si niciunul din cei 4-5 barbati vanjosi care erau acolo nu au reusit nimic, nu mai faceam fata cu galeti si carpe, ameninta sa distruga nu doar parchetul antic din apartament, dar sa se si infiltreze prin pereti. Asa ca am sunat, si 5 minute mai tarziu o masina de pompieri a venit, ne-au ajutat sa oprim apa in toata cladirea, au facut trei glumite despre concursuri de tricouri ude, au salutat si au plecat in treaba lor.

    Ne-am simtit prost ca am sunat la 112 pentru un motiv atat de banal, dar asta inseamna sa stii ca traiesti intr-o tara unde nevoile populatiei sunt acoperite.

    • #78

      Ai dreptate la prima fraza, voiam doar sa remarc ca exista si belgieni normali, carora le plac femeile.

  24. #79

    Langa Plaza Romania este o cladire abandonata, cred ca a fost o fabrica ceva la un moment dat in trecut. Anul trecut mergeam spre Plaza cand am vazut mai multi pusti care se plimbau pe acolo si dadeau cu picioare in cladire. Nu mi s-a parut ceva atat de flagrant, asa ca am mers mai departe. La iesirea din Plaza, dupa 30 minute, aceeasi pusti spargeau geamuri si unul avea un topor mare in mana, probabil gasit in acea cladire.

    Am cautat rapid pe telefon numarul pentru Politia Sector 6, gandindu-ma ca asa vor interveni mai repede. Mi-a raspuns o doamna si dupa clasicul nume, prenume, toate datele mele, ma intreaba care e urgenta. Ii zic ca sunt niste pusti care de vreo 30 minute se afla pe langa acea cladire (i-am dat locatia exacta etc) si acum ii vad cu un topor si cum sparg geamurile. Stii care a fost prima reactie a doamnei? Sa tipe la mine ca de ce ii sun dupa 30 minute, ca de ce am intarziat atat. Ii explic calm ca acum 30 minute nu faceau nimic care sa justifice sunatul la politie, dupa care eu nu i-am mai vazut ca am fost in Plaza, iar cand am iesit i-am gasit cu topor si geamuri sparte.

    Mi-a zis sa stau acolo si sa-i urmaresc ca va ajunge imediat un echipaj. Atentie, am sunat la Politia Sector 6, ma asteptam sa ajunga in 1-2 minute, sigur trebuie sa fie un echipaj prin zona. Am stat ca idiotul 25 de minute pe acolo, la o distanta cat sa nu ma vada respectivii pusti, Politia nimic. Dupa 25 minute am plecat si abia cand eram la distanta am auzit un special care ajungea acolo. 25 minute!

    Pustii plecasera intre timp, nu cred ca au prins pe nimeni, i-am si zis prietenei ca ma astept sa ma caute sa-mi dea amenda ca i-am deranjat. Din fericire nu a fost cazul, dar am ramas cumplit dezamagit. Tipi la mine ca te-am deranjat si apoi ma pui sa astept ca idiotul 30 minute cand tu ar trebui sa ajungi in maxim 5 minute de vreme ce te-am sunat local.

    Si apoi se mira de ce are lumea sila pe ei.

  25. #80

    Plm, si-a dat demisia ministrul de interne… Decat sa se lege la cap… Mare om, mare caracter…

    • #81

      Deci au plecat toti responsabilii, pe linie ierarhica, in afara de Dancila?

    • #82

      Cam da.

    • #83

      Asta dupa ce si-a facut harakiri angajandu-si iubita/amanta under 25 sef de cabinet.

    • #84

      @Skyler: in cazul de fata respectivul individ era in functie de 6 zile. Deci cu greu ar fi putut cineva sa-i puna in carca cele intamplate. Sincer, consider ca ar fi putut, date fiind acuzatiile de incompetenta in domeniu, mi-ar fi placut sa cred ca tipul ar fi incercat sa faca ceva, sa caute sa rezolve ceva, sa arate “vedeti ba boilor, spuneati ca eu sunt prost, dar uite, am incercat si reusit sa fac ceva!”. Adica na, sa sciteze macar ceva.
      In loc de asta, (vazand probabil si dezastrul lasat de madama Dan la MI), s-a hotarat sa confirme ca e incompetent, si a zis “nu-i de mine, va pupa tata!”. Asta cu onoare, responsabilitate… Sau, poate a zis ca “bai, decat sa fac mai mult rau decat bine, mai bine ma retrag”. Dar ma indoiesc. Nu sunt sobolanii PSDisti in stare de asemenea rationamente.

    • #85

      Eu, de fapt, speram sa continue sirul demisiilor si un nivel sau doua mai sus, daca tot au inceput.

    • #86

      Ah…

  26. #87

    inteleg ca foarte multi oameni au de fapt o problema cu faptul ca atunci cand anunta autoritatile de ceva trebuie sa dea cu subsemnatul. e nasol sa iti asumi chestii pe persoana fizica fata de situatia cand esti intr-un dulce anonimat fara responsabilitati. un fe de “sa se faca ceva”, “cineva sa rezolve”. dar vreti o societate moderna, ca in vest, cu oameni responsabili, competenti. :)))))))))

  27. #88

    Am avut două experiențe cu 112, de tipul și albă și neagră. Prima a fost când am văzut pe A2, după ce am trecut de Fundulea spre București, o mașina pe sensul meu rasturnată, cu roțile în sus, în șanț. După ce îmi cere 1000 de date personale, îmi spune că știu de caz de o jumatate de ora, că nu-s singurul care am sesizat.
    A doua a fost când pe la miezul nopții am văzut pe cineva care a traversat prin curtea mea ducându-se spre spatele casei, iar tipa de la 112, când am vrut să-i dau adresa m-a întrerupt „sunteți la nr. cutare de pe strada cutare?”. Sunam de pe mobil. A venit un echipaj cam in 15 minute. Au văzut urmele, dar pe respectivul nu, sărise la alt vecin (au continuat acolo cercetările).

  28. #89

    Dupa eveniment am stat asa si m-am gandit retroactiv…am patit si eu cateva prin liceu, si-a luat si prietenul bataie in parc langa mine, etc. Nici macar pentru o secunda nu am avut pe lista de contacte 112. Absolut de fiecare data am sunat din prima la ai mei, ai lui, prieteni, s.a.m.d. Stiam ca s-a intamplat ceva problematic si trebuie sa rezolv rapid, deci clar nu sun la 112. Nu mi-am dat seama cat de viscerala era reactia asta pana cand nu mi-am pus problema la rece in ultimele zile.

  29. #90

    Gianina Munteanu
    15 ore ·
    Poveste cu 112

    “Vă dau numărul meu de telefon, poate aveți nevoie”, i-am spus bătrânului. Și peste câteva luni a sunat. Timp în care îl vedeam săptămânal. Nu și-a sunat copilul să îi spună că moare. Doar îl dăduse afară din casă. M-a sunat pe mine.
    Nu știa unde zace. Mi-a zis Bârnova, casă mare în construcție. Nu știa cum îl cheamă pe proprietar.

    Am sunat la 112. Ce sictir mi-am luat! Redau câteva replici care m-au paralizat:
    – De ce ați sunat la noi?
    – Unde dracu să sun, un om moare.
    – Cine sunteți și ce legătură aveți cu omul ăsta?
    Îi explic de trei ori și pare să nu înțeleagă. De fapt, refuza să se implice.
    – Vă dau numărul bătrânului. Localizați-l.
    – Nu putem. Aria e foarte mare.
    Îi spun operatorului că un om moare și că m-a sunat și că trebuie să găsească o soluție să trimită SMURDUL în Bârnova. Mi-a spus că nu poate face asta. M-a predat Poliției Iași. O iau de la capăt. Întrebări și mai cretine. Aceeași atitudine: “cine dracu ești, cucoană și ce vrei de la noi, ne dai bătăi de cap”.
    – Un om moare, îl vom avea pe conștiință, îi zic polițistului.
    Insensibil e puțin spus. O mare durere în…

    Dar are o revelație. Nu ține de Municipiu. Îmi spune că mă va suna cineva de la Bârnova. Aștept, dar sun iar la domnul Sergiu. Îmi răspunde greu. Am crezut că a murit. Nu puteam plânge. Aveam 18 ani de presă. I-aș fi strâns de gât și pe operator și pe polițist.
    Și atunci a sunat polițistul din Bârnova. Era în mașină, gonea. Întrebări scurte, concrete, planuri. Omul a dat câteva telefoane înainte să mă sune, a aflat câteva posibile locații. M-a rugat să sun la moș și să îi cer să strige, să facă gălăgie.

    Știți cum l-a găsit? Moșul auzea sau nu auzea sirenele. Închideam cu el și sunam polițistul de la Bârnova. Când a auzit sirenele tare de tot am început să plâng la telefon. “Au ajuns, domnule Sergiu, au ajuns. De acum veți ajunge la spital”.

    Polițistul a ezitat să intre în curte. Am urlat cât am putut. A chemat martori și i-a pus să sară gardul. Abia apoi a sunat la SMURD.

  30. #91

    aveti idee cati metri va avea coada prostiei umane, compusa din persoane care asteapta sa fie luate in seama pt diverse inovatii aduse unor servicii de interes public?

    si in ce pi*** trebuie data flegma ca sa fie luata in seama? apropo, daca vine o femeie, ce va fi pusa sa faca ca sa fie luata in seama?