Scris de Valentin Andrei

Astăzi am recitit câteva fragmente din istoria noastră, din 1918, până în 1989. Ce a urmat după, știu prea bine.
Monarhie Constituțională – 20 de ani
Dictatură Regală – 2 ani
Dictatură Militară, incuzând și vreo 5 luni de Stat Național Legionar – 7 ani
Dictatură Comunistă – 42 de ani
Liberté, égalité, fesene, pesede, pedele, penele, șamede – 30 de ani

Sunt atât de multe de condamnat în acești 100 de ani, de la decizii politice, intenționat luate împotriva propriului popor, la torturi și crime odioase. E o vorbă celebră, aceea că nu armele ucid, ci oamenii, așadar, gândiți-vă bine, dacă în școală v-ați chinuit colegii mai slabi, dacă în armată v-ați umilit camarazii cei noi iar dacă la birou n-ați prea avut integritatea la voi, acestea fiind doar câteva exemple, atunci credeți că ați fi fost altfel dacă ați fi fost Dumnezei, dacă în acele vremuri ați fi avut în mâini puterea absolută asupra acestei țări?

Chiar dacă avem origini dacice, fiind aici de mii de ani, în forma în care suntem acum, noi suntem totuși o țară crudă. Cu vreo 300 de ani înainte de Ștefan cel Mare, Oxfordul scotea absolvenți de universitate. Tocmai de aceea, eu am speranța că România va avea un viitor măreț prin lucrurile pe care le vor realiza copiii și nepoții noștri, dar asta doar dacă noi, părinții lor, le vom transmite doar lucruri de valoare. Bineînțeles, “shcoala vietzi” le-o putem preda, dar să ne asigurăm că înlocuim pentru totdeauna fraza, “nu este frumos să faci așa ceva, că te vede lumea” cu, “nu este bine să procedezi așa pentru că [explicație]”. Ați putea spune că ați mai auzit asta cu “copiii noștri vor face” și de la părinți, dar amintiți-vă numai ce ați învățat noi la istorie în școală. Dacă aș fi știut atunci de Batman și de Spiderman, pariez că aș fi considerat că Ceaușescu era șeful lor suprem.

Hai că o să fie bine 😉
Dacă datele sunt greșite, vă rog să le corectați.
Dacă vreți mai multe detalii, la sfârșitul textului există și câteva link-uri.

2 decembrie 1917 – se proclamă Republica Democratică Moldovenească, membră a Republicii Federative Ruse

18 februarie 1918 – după semnarea păcii de la Brest-Litovsk, Ucraina ridică pretenții asupra Bucovinei
martie 1918 – prin Pacea de la București, România, înfrântă de armatele austro-germane și bulgare, a fost silită să cedeze Austro-Ungariei o fâșie de teritoriu de-a lungul Carpaților, Bulgariei, Dobrogea la sud de linia Rasova-Agigea, și Puterilor Centrale restul Dobrogei până la brațul Sfântu Gheorghe; a redobândit aceaste teritorii după Unirea din 1918 prin Tratatele de pace de la Saint-Germain, de la Trianon și de la Neuilly

15 noiembrie 1918 – se convoacă Congresul General al Bucovinei, care a votat în unanimitate, cu sprijinul locuitorilor germani și polonezi, unirea cu România

5 noiembrie 1918 – prin manifestul „Către popoarele lumii”, se face cunoscută dorința națiunii române din Transilvania de a se uni cu Vechiul Regat

7 noiembrie 1918 – se publică textul convocării, Marea Adunarea Națională a Românilor întrunindu-se la 18 noiembrie 1918 la Alba Iulia

1 decembrie 1918 – Marea Adunarea Națională a Românilor a proclamat în unanimitate unirea cu România

15 octombrie 1922 – are loc la Alba-Iulia încoronarea regelui Ferdinand și a reginei Maria ca suverani ai României Mari

1925 – Criza dinastică provocată de prințul Carol, moștenitorul tronului, care, trimis în 1925 să reprezinte familia regală română la funeraliile Reginei Alexandra a Marii Britanii, nu s-a mai întors în țară, întâlnindu-se cu iubita sa, Elena Lupescu. La 12 decembrie, printr-o scrisoare, renunță la drepturile sale la tron, în favoarea fiului său Mihai

4 ianuarie 1926 – Parlamentul îl proclamă moștenitor pe prințul Mihai

20 iulie 1927 – Mihai I este proclamat rege, domnind sub o regență formată din Principele Nicolae, Patriarhul Miron Cristea și primul președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție, Gheorghe Buzdugan. Neînțelegerile dintre cei trei subminează monarhia constituțională, încurajând agitațiile care susțineau revenirea lui Carol II la tron, ca „salvator” al țării.

8 iunie 1930 – Carol al II-lea este proclamat rege

10 februarie 1938 – pentru a preveni formarea unui guvern ce avea să includă miniștrii din Garda de Fier, și în directă opoziție cu sprijinul lui Adolf Hitler pentru Garda de Fier, regele Carol al-II-lea a dizolvat guvernul și a instituit o dictatură regală. Instituind starea de asediu și cenzura, el numește un guvern consultativ, în frunte cu Patriarhul Miron Cristea, având în componența sa pe generalul Ion Antonescu, ministru al apărării. Carol al-II-lea publică noua Constituție, care asigura baza juridică a regimului autoritar.

decembrie 1938 – Carol al II-lea el creează „Straja Țării”, după modelul tineretului hitlerist. Pentru a-și consolida puterea, el desemnează Consiliul de Coroană ca organ permanent și dizolvă partidele politice. Pentru a înlocui partidele politice, în decembrie 1938 se constituie Frontul Renașterii Naționale, primul organism politic de masă din istoria României. Apreciindu-l pe conducătorul Italiei fasciste, Benito Mussolini, Carol al II-lea creează breslele de lucrători, în scopul organizării corporatiste a statului român. De asemenea, el creează ținuturile, conduse de rezidenți regali, pentru a avea un control mai puternic asupra administrației locale.

26-28 iunie 1940 – prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, România este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și Basarabia, Uniunii Sovietice: ; Ungariei, Transilvania de Nord, iar Bulgariei, Dobrogea de Sud (la sud de linia Ostrov-Vama Veche). România a redobândit Transilvania de Nord prin Tratatul de la Paris din 1947. La sfârşitul lui iunie 1940, Armata Română a acceptat decizia regelui Carol al II-lea de a se retrage din Basarabia fără luptă. O rezistenţă limitată pe Nistru, pentru respectarea celor patru zile de evacuare, ar fi salvat de la execuţie şi deportări mii de oameni. În timpul retragerii haotice din Basarabia, de-a lungul Prutului s-au ciocnit două mase uriaşe de oameni înspăimântaţi: zecii de mii de basarabeni fugeau din calea bolşevicilor, iar alte zeci de mii – ruşi, ucrainieni, evrei – se întorceau acasă sau fugeau din calea naziştilor. Pe calea ferată li s-a dat prioritate refugiaţilor din Basarabia.

6 septembrie 1940 – în contextul situației politice internaționale grave din Europa ulterioare datei de 1 septembrie 1939 și mai ales a pierderilor teritoriale din vara anului 1940, Carol al II-lea este silit să abdice iar Mihai I este instaurat ca rege. Regele Mihai a depus la 6 septembrie 1940 un jurământ de credință cu următorul cuprins: „Jur credință Națiunii Române. Jur să păzesc cu sfințenie legile Statului. Jur să păzesc și să apăr ființa Statului și integritatea teritoriului României. Așa să-Mi ajute Dumnezeu.” în fața generalului Antonescu (Șeful Statului Român și președintele Consiliului de Miniștri), a patriarhului Nicodim Munteanu și a lui Dimitrie G. Lupu (numit anterior, în aceeași zi, prim-președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție și care depusese anterior un jurământ de credință către Șeful Statului Român). Ulterior, în aceeași zi, Mihai a fost încoronat cu Coroana de Oțel și uns rege de patriarhul României, Nicodim Munteanu, în Catedrala Patriarhală din București. Legal, însă, Mihai nu putea exercita prea multă autoritate, în afara prerogativelor de a fi comandantul suprem al armatei și de a desemna un prim-ministru cu puteri depline, numit „Conducător”. Decretul regal nr. 3067 din 6 septembrie 1940 prin care Antonescu căpăta puteri depline „pentru conducerea Statului Român” (care a preluat în mare parte prevederile unui decret similar semnat în 5 septembrie 1940 de regele Carol al II-lea). În septembrie 1940, Romania a fost declarată stat naţional legionar.

octombrie 1940 – Regatul României își schimbă alianțele odată cu sosirea la putere a lui Ion Antonescu și se aliază cu Puterile Axei (Germania Nazistă, Italia Fascistă și Japonia imperialistă)
iunie 1941 – România intră în război de partea Puterilor Axei, în scopul de a recupera măcar teritoriile răpite de URSS: Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herței.

23 august 1944 – după trei ani și două luni de campanii militare împotriva URSS, care duc armata română până în stepa din nordul Caucazului și înapoi, regele Mihai își dă acordul pentru înlăturarea prin forță a mareșalului Antonescu dacă acesta va refuza semnarea armistițiului cu Națiunile Unite. În urma refuzului net al lui Ion Antonescu, regele Mihai l-a destituit și l-a arestat, iar România a trecut de partea Aliaților. Participarea României la cel de-al doilea război mondial s-a caracterizat așadar prin două campanii: cea din est, pentru eliberarea Basarabiei și Bucovinei, pierdută, și cea din vest, pentru eliberarea Transilvaniei, câștigată. La încheierea războiului, pe planul diplomatic doar participarea de partea Axei a fost luată în cont, și România a semnat Tratatul de pace de la Paris (1946) ca stat dușman învins. Pierderile Regatului României s-au cifrat la aproximativ 300.000 în luptele cu URSS și 169.822 în luptele cu Germania nazistă.

9 octombrie 1944 – premierul britanic Winston Churchill îl întâlnea pe liderul sovietic Iosif Stalin la Kremlin. Este ziua în care soarta României este pecetluită fără voia și fără știrea ei. Churchill îi propune lui Stalin să ia România, Bulgaria și jumătate din Ungaria și Iugoslavia, în schimbul Greciei. Stalin este de acord. Pentru România este începutul sfârșitului monahiei și al democrației.

31 august 1944 – Armata Roșie intră în București

octombrie 1944 – România era deja ocupată de Armata Roșie.

6 martie 1945 – la București se instala primul guvern comunist, condus de Petru Groza.

august 1945 – Regele îi cere demisia premierului Petru Groza, dar acesta refuză. În semn de protest, Mihai I declanșează greva regală: refuză să mai semneze orice act al Guvernului sau să mai primească în audiență miniștri. Populația și partidele istorice își manifestă simpatia față de tânărul monarh și organizează un mare miting de susținere în noiembrie 1945, dar acesta este înăbușit.

ianuarie 1946 – Regele încetează greva regală și este de acord cu organizarea de alegeri parlamentare în același an.

17 noiembrie 1946 – campania electorală este marcată de violențe, la fel și ziua votului. Comuniștii folosesc toate mijloacele de furt, violență și lipsă de scrupule, dar tot nu reușesc să obțină majoritatea. Așa că se folosesc de metoda stalinistă: nu contează cine votează, ci contează cine numără voturile. Și inversează rezultatele alegerilor. Partidul Țărănist și cel Liberal sunt scoase în afara legii în 1947, iar liderii lor sunt arestați. Regele Mihai pleacă în Anglia la nunta principesei Elisabeta. Comuniștii sperau să nu se mai întoarcă și chiar monarhul ia în calcul posibilitatea de a rămâne în exil.

21 decembrie 1947 – spre surpriza comuniștilor, Regele se întoarce în România în ziua de 21 decembrie 1947 și va sărbători Crăciunul la Sinaia.

29 decembrie 1947 – prim-ministrul Petru Groza îl cheamă urgent la București sub pretextul de a discuta o problema familială. Întâlnirea este fixată pentru a doua zi, la ora 10:30, la Palatul Elisabeta. Discuția de la Palatul Elisabeta s-a purtat în patru: de-o parte, regele și regina-mamă, iar de cealaltă, Petru Groza cu Gheorghiu-Dej. „Eu sunt în favoarea divorțului”, i-a spus prim-ministrul regelui scoțând din buzunar actul de abdicare. Luat prin surprindere, Mihai a cerut 24 de ore timp de gândire. A primit însă doar zece minute. Monarhul trăiește cele mai grele clipe din viața sa. Telefoanele erau tăiate, garda regală arestată, palatul înconjurat de trupe comuniste. Văzând că stă pe gânduri, Groza îi arată regelui pistolul și îl amenință că, dacă nu semnează, va fi o baie de sânge. În jurul orei 13:00, regele semnează actul de abdicare. La plecare, Petru Groza i-a atras atenția reginei Elena ca nu cumva ea sau Regele să ia legătura cu cineva din afara Palatului Elisabeta: „Nici cu americani, nici cu români” a sunat avertismentul. Familia regală se afla de fapt în arest la domiciliu. Au fost conduși apoi la Peleș unde au început să își facă bagajele, sub strictă supraveghere. Au luat numai haine și obiecte de strictă folosință personală.

30 decembrie 1947 – are loc abolirea monarhiei iar parlamentul proclamă Republica Populară Română
3 ianuarie 1948 – trecând pe un culoar format de ofițeri întorși cu spatele, regele Mihai urca în tren pe peronul gării regale din Sinaia cu destinația Elveția. „Când ne-am urcat în tren, asta era ultima imagine care mi s-a întipărit în minte: unul dintre ofițeri, nu mai țin minte ce grad avea, a întors puțin capul către mine. Am văzut că îi curgeau lacrimile pe față. S-a închis ușa, obloanele vagonului au fost coborâte”, povestea Regele.

21-23 februarie 1948 – are loc fuziunea între PSDR și PCR, luând astfel naștere Partidul Muncitoresc Român.

13 aprilie 1948 – este promulgată Constituția R.P.R.

11 iunie 1948 – este adoptată „Legea nr. 119 pentru naționalizarea întreprinderilor industriale, bancare, de asigurări, miniere și de transporturi”. 8894 de întreprinderi sunt trecute în proprietatea Statului.

1 decembrie 1948 – este desființată Biserica Greco-Catolică Unită cu Roma

1948 – printr-un protocol bilateral româno-sovietic, Republica Populară Romînă este silită să-i cedeze Uniunii Sovietice, deși cele două state erau aliate și comuniste, insulele Coasta-Dracului (Tătaru-mic), Dalerul mare, Dalerul Mic, Maican, Limba și Șerpilor, primele patru situate pe Brațul Chilia, a cincea la ieșirea acestuia în mare, iar a șasea în larg; aceste pierderi au fost oficializate prin Tratatul româno-ucrainean de la Constanța semnat la data de 2 iunie 1997

23 ianuarie 1949 – se înființează Direcția Generală a Miliției

7 februarie 1949 – este adoptat Decretul nr. 163/1949 privind înființarea Trupelor de Securitate

2 martie 1949 – este adoptat Decretul 84/1949, prin care toate proprietățile de peste 50 ha urmau a fi confiscate

3-5 martie 1949 – are loc Plenara CC al PCR în urma căreia se declanșează procesul de colectivizare a agriculturii

19-21 martie 1949 – se constituie Uniunea Tineretului Muncitoresc (UTM)

6 decembrie 1949 – în penitenciarul Pitești începe procesul de „reeducare” prin tortură

14 ianuarie 1950 – prin Decretul Prezidiului MAN nr. 6/1950 sunt înființate unitățile (ulterior colonii) de muncă „pentru reeducarea elementelor dușmănoase Republicii Populare Române”.

18 iunie 1950 – are loc deportarea în Bărăgan a populației din 203 localități de pe raza județelor Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți

14 decemrbie 1956 – România devine țară membră a Organizației Națiunilor Unite ONU

4 noiembrie 1957 – are loc accidentul aviatic de pe aeroportul Vnukovo, în urma căruia Grigore Preoteasa, fost ministru de externe, își pierde viața. În avion se mai aflau Chivu Stoica şi Nicolae Ceauşescu, care au scăpat nevătămați

10 aprilie 1958 – se înfiinţează Consiliul Naţional al Femeilor, după desfiinţarea UFDR

28 octombrie 1959 – intră în vigoare Decretul 410/1959, privind situaţia mănăstirilor din ţară. Acesta a dus la închiderea unor mănăstiri şi alungarea a mai mult de jumătate dintre călugări

20-25 iunie 1960 – se desfăşoară Congresul al III-lea al PMR, care a consacrat controlul total al lui Gheorghiu Dej asupra partidului

23-25 aprilie 1962 – la Plenara CC al PMR se anunţă încheierea procesului de colectivizare a agriculturii. Două zile mai târziu, la 27 aprilie, Gheorghiu-Dej anunţă în plenul MAN colectivizarea a 96% din suprafaţa arabilă a ţării.

19 martie 1965 – Gheorghe Gheorghiu-Dej, preşedinte al Consiliului de stat şi prim secretar al PMR, se stinge din viaţă

9 decembrie 1967 – Marea Adunare Naţională alege în locul lui Chivu Stoica, în funcţia de preşedinte al Consiliului de Stat, pe Nicolae Ceauşescu. Se formează un nou guvern condus de Ion Gheorghe Maurer

19 februarie 1970 – se constituie a Academia de Ştiinţe Sociale şi Politice a R.S.R.

15 iulie 1970 – se constituie Comisia centrală pentru sistematizarea localităţilor rurale şi urbane

9 decembrie 1972 – România aderă la Fondul Monetar Internaţional şi Banca Internaţională de Reconstrucţie şi Dezvoltare

1 august 1975 – România semnează, alături de alte 34 de state, Actul final al Conferinţei de la Helsinki, ce pune accent pe respectarea drepturilor omului.

7 iunie 1979 – Elena Ceauşescu este numită preşedinte al Consiliului Naţional pentru Ştiinţă şi Tehnologie.

25 iulie 1979 – Este adoptat Decretul nr. 277/1979 privind unele măsuri pentru raţionalizarea consumului de carburanţi şi gospodărirea economicoasă a parcului de autovehicule.

28 martie 1980 – Nicolae Ceauşescu este ales pentru a treia oară în funcţia de Preşedinte al RSR

28 martie 1983 – este adoptat Decretul nr.98/1983 privind regimul aparatelor de multiplicat, materialelor necesare reproducerii scrierilor şi al maşinilor de scris, conform căruia „persoanele care, datorita antecedentelor penale sau comportării lor, prezintă pericol pentru ordinea publica ori securitatea statului nu pot fi autorizate sa deţină maşini de scris”.

14 decembrie 1989 – are loc o adunare în Piaţa Unirii din Iaşi, reprimară de Securitate.

15 decembrie 1989 – la Timişoara izbucnesc primele manifestaţii anti-regim. Protestele iau amploare şi, în termen de câteva zile, îmbracă forma unei revolte de masă. Forţele de ordine intervin brutal, deschizând focul asupra demonstranţilor.

22 decembrie 1989 – Ceauşescu părăseşte sediul CC al PCR cu elicopterul. Se creează un vid de putere, pe fondul căruia au loc acţiuni violente necontrolate.

Scurt istoric al regimului comunist


www.digi24.ro/…/30-decembrie-1947-proclamarea-repub…
ro.wikipedia.org/…/Cronologia_monarhiei_%C3%AEn_Rom…
ro.wikipedia.org/…/Pierderi_teritoriale_ale_Rom%C3%…
ro.wikipedia.org/wiki/Regatul_Rom%C3%A2niei
www.digi24.ro/…/dezastrul-romaniei-mari-pierderile-…

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

56 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Prefer istoria citita de profa’ Madamme.

    • #2

      Aici suntem de acord. Macar autorii textului citit de Maddame incercau sa spuna ceva.

  2. #3

    15 Noiembrie 1987 revolta muncitorilor de la Brasov

  3. #4

    Am incercat sa citesc postul asta. L-am deschis dar mi-a aparut pe ecran: “out of memory”…wtf?

  4. #6

    tot ce vedeti odios in Romania sunt metastazele cancerului comunist!

    • #7

      te înșeli, indiferent de regim sau doctrina corupția ucide … pleacă de la subiectul asta și vezi unde ajungi

    • #8

      argumente maestre? ca asa de dragul de a manca cacat cu replici bucurestenesti, doar ca sa facem pe interesantii, am mai auzit

  5. #9

    E cu greseli de tipar.

  6. #10

    Titlu tare, articol slab care nu-l sustine.

    Autorule, a insaila fapte istorice de necontestat (?) sub un titlu forte nu se constituie in argument. Fa o demostratie, fa o poveste, leaga doua vorbe si mai vedem.

    In rest, sunt de acord cu prima parte a titlului, nu sunt de acord cu a doua.

  7. #12

    Ai omis Decretul 770/1966.

    • #13

      Si Hotărârea nr. 147/1952 cu privire la efectuarea reformei bănești. Jaf cu J mare. Nimic despre campania din Ungaria, nimic despre criza din ’29, inflatia si foametea din ’46, nimic despre asasinatele politice din anii ’30, nimic despre deportarea tiganilor, despre evolutia artelor, batalii cistigate, batalii pierdute. Plm, istoria cu bune si rele.
      Lasam la o parte ca daca te iei dupa articol ai putea deduce ori ca inca traim intr-un stat national legionar, ori ca el a luat sfirsit la 30 decembrie ’47. Alo domnu’, daca ai scris acolo ca in septembrie ’40 s-a proclamat statul national legionar, ar fi bine si sa amintesti daca si cind a luat sfirsit. Apoi, de ce e important, sa zicem, accidentul de la Vnukovo, ce a schimbat el in istoria socialismului mai mult decit ranga luata in cap de Foris sau impuscarea lui Patrascanu?

    • #14

      @mircea: atat Foris cat si Patrascanu erau deja istorie in momentul in care au fost asasinati. Da, Preoteasa ar fi avut potential…

    • #15

      Nu contest ca daca prostul purta centura de siguranta (a fost singurul mort in afara echipajului) poate ca Dej il desemna succesor. Insa nici Dej nu ajungea Secretar General daca nu ar fi fost inlaturat Foris… Evenimente de importanta egala, lasind la o parte ca e si crima comparativ cu un accident.

    • #16

      Foris nu cred ca avea nici o sansa. Nu-l doreau nici “internii”, adica Dej, nici “internationalistii”, adica toa’sa Ana.
      in plus, in ambele cazuri asasinatele s-au produs cu incuviintarea tatucului. Daca tatucul ar fi spus “niet”, nu s-ar fi intamplat nimic.

  8. #17

    Scuze de off topic..măștile din link-ul tău sunt acum 128 de lei.

  9. #18

    Dupa caderea ceausismului, de treizeci de ani incoace, existenta ne este calcata in picioare in stil leninsto-stalinisto-maoist! Suntem indemnati sa aruncam la gunoi tot ce inseamna trecut, tot ce ne defineste ca popor spiritual, istoric si cultural!
    Romania nu este o tara condamnata si de condamnat mai mult decat altele! Fiecare neam are pacatele lui. Fiecare tara a avut de parcurs etape mai mult sau mai putin glorioase in istoria ei!
    Romania nu este o insula si de multe ori s-a aflat intr-un context istoric ce a obligat la compromisuri si uneori la fapte reprobabile. Acesta ne este trecutul si trebuie sa ni-l asumam! Si sa-l reparam!
    Dar se pare ca noi, azi, suntem incapabili de asta! Suntem o generatie ce nu-si intelege istoria dar o condamna, suntem o generatie ce nu scrie istorie, adica scrie dar e o istorie a ratacirii, a urii si a dezbinarii. Suntem o generatie ce nu stie sa construiasca, doar sa distruga o mostenire sfanta. Cand o sa ne varsam sangele pentru credinta, pentru neam si glie asa cum au facut stramosii nostri, poate atunci o sa avem dreptul sa judecam, abia atunci dar nici atunci pentru ca atunci o sa detinem intelegerea corecta a lucrurilor!

    • #19

      Suntem persecutati in stil leninisto-stalinisto-maoist? Practic, te-ai pisat pe milioane de oameni ucisi de astia trei. Uneori imi doresc ca voi, astia care folositi cuvinte din integrame la misto, sa fiti intr-adevar persecutati in stil leninisto-stalinisto-maoist. Asa putin, de gust, poate capatati o farama de respect pentru oamenii cu adevarat persecutati de regimurile respective.

    • #20

      like

    • #21

      @Stefan Sau nu intelegi ce am scris sau denaturezi intentionat intelesul spuselor mele! Poate tu nu ai habar de paralele istorice, poate tu nu ai habar de “Revolutia culturala” a lui mao si de alte asemenea ticalosii dar
      retine ca detest tot ce inseamna comunism si ca nutresc cel mai profund respect pentru victimele acestui regim criminal si ca nu mi-as ierta niciodata vreun derapaj la adresa lor!

    • #22

      Asa este, n-am habar de nimic. Ajuta-ma sa inteleg cum suntem calcati in picioare in stil leninisto-stalinisto-maoist.

    • #23

      @Stefan
      Am vrut sa spun ca comunismul nu a disparut la noi decat la modul declarativ ,ca se manifesta in continuare asa cum a facut-o mereu, adica in stil leninisto-stalinisto-maoist.
      Una dintre cele mai puternice arme ale acestui “stil” fiind desfiintarea identitatii spirituale si istorice a indivudului. Vad asta peste tot la noi! Daca nu-i asa, inseamana ca “simt enorm si vad monstruos”!

    • #24

      Incearca o excursie prin Venezuela, Cuba sau, dupa ce se mai linistesc apele, prin Coreea de Nord. Si apoi ne spui si continuarea ideii, Daria…

    • #25

      Marinel

      Continuarea si finalul ideii e in ultima replica data lui Stefan.
      Pe urma, crede-ma ca nu am nevoie de voiaje in tara tatucului kim pingpong ca sa fac comparatii sau mai stiu eu ce! Si nici maturatul gunoiului sub pres nu ma incanta! Ca asta faci tu cand ma trimiti spre comunismul cubanez si coreean.
      Am experienta tarii in care m-am nascut si experienta tarii in care traiesc, ultima fiind considerata ca fiind ultramegademocrata, cu drepturi pentru cetatenii ei pana la cer, cu standard de viata tot pana la cer! In vremuri de corona insa, este un dezastru, un macel. Autoritatile la cel mai inalt nivel au atitudini de comunisti criminali! Mi-e sila de tot ce inseamna ideologie si sistem politic, vreau sa dispara mizeria asta, vreau sa nu ne mai fie hotarat destinul de niste dobitoci ce mint si fura si ucid din cruzime si incompetenta…

    • #26

      if cosmin

      Multumesc mult, o sa citesc si o sa revin cu ce cred..

  10. #27

    Foarte partinitoarea fata de Casa Regala aceasta insiruire de evenimente.

  11. #28

    De ce? Articolul incepe cu proclamarea unei republici sovietice, omite impuscarea lui Ceausescu, nu zice nimic rau de Securitate, de Sovromuri, de colectivizare. Anunta ca Romania a intrat in ONU, ca drepturile omului la Helsinki, ca femeile au organizatie, ca au scos popii si i-au trimis la lopata, Altora le-ar parea mai partinitor fata de anii’50-90.

    • #29

      @mircea Daca se poate si ai chef de explicat, te-as ruga sa-mi spui daca maresalul Antonescu a fost erou sau ticalos si de ce!

    • #30

      Istoria e plina de indivizi care au fost si eroi si ticalosi. Ceausescu in 68 vs ‘89, Stalin in ‘45 vs’53, Hitler in ‘38 vs ‘45. Despre ce vrei sa vorbim? Despre faptul ca a fost un om care isi respecta cuvintul, ca a fost antisemit, ca a fost militar bun dar politician Prost, ca a fost afemeiat ? A fost ultimul mare om de stat roman dar daca as fi fost in locul lui Mihai il arestam si eu in august 44.

    • #31

      @Mircea
      As fi vrut traseul lui istoric, pe scurt! As vrea sa-mi formez o opinie proprie, totusi, chiar daca te-am intrebat ce crezi despre el!

    • #33

      @Maddame
      Sa stii Maddame ca mie imi place de tine de-aia nu zic nimic acum cand esti.. hmmm, ironica!
      Esti prea desteapta ca sa nu te admir! Si prea simpatica! Ma gandesc ca esti si frumusica foc! Mereu am admirat si recunoscut calitatile reale ale oamenilor, bunatatea si generozitatea genuina, inteligenta vie, frumusetea exterioara combinata cu interioara..

    • #35

      Maddame imi cer scuze ca am crezut ca esti ironica! Cred ca am avut atentia impartita in mai multe directii.. si te-am inteles gresit! Multumesc pentru sursa!
      P. S. Sa stii ca chiar imi place de tine! Esti sclipitoare!

  12. #36

    Legat de Antonescu și Ceaușescu nu ar fi primii nici ultimii conducători romani asasinați… E sport național… și nu numai la noi. Cum se zice, riscul meseriei.

    www.historia.ro/sectiune/general/articol/voievozi-romani-care-au-sfarsit-asasinati-sau-executati

    • Nu se cunoaste cand si in ce imprejurari a murit Vlad Tepes. Unii zic ca in 1477. Nu e o certitudine ca l-au asasinat boierii. E doar o ipoteza.

    • #38

      @ifcosmin

      Multumesc Cosmin. Apreciez mult ajutorul tau si o sa citesc…

  13. #39

    Ok, io nu ma infierbant chiar asa ca Daria, dar are dreptate pe ici pe colo. De ex ca santem post-comunisti, mai exact fanariot-postcomunisti.
    1. Comunismul n-a disparut, doar a evoluat. Vad asta de fiecare data cand vin acasa in concediu. Contopism/aparat de stat mare si greoi, marlanie, oameni obtuzi, “jmekerie”, fundamentalism ortodox, cu coada pe sus dar nivelul de trai vai de capul lui, lene+bagare de pla. Toate astea-s consecintele comunismului.
    2. Si, colac peste pupaza, comunismul a venit dupa ce epoca fanariota se terminase. Pt ca nici aia n-a fost benefica deloc. Pesches, ghisaft, cafeluta, taiatul de frunza la caini, “am valoare/n-am ce ma face/fetele ma place” – toate astea de la “spiritul” fanariot vin.
    Probabil singura trasatura neaos-romaneasca (dinainte de fanarioti si comunisti) e ca santem tradatori/curve. Sa ne amintim de toate tradarile din istoria noastra, cum a cazut Sarmizegetusa, cum si-au luat-o atatia domnitori care vroiau sa faca ceva (mai) ca lumea. Sau cum se voteaza/ras-voteaza si azi cu javre si ne tradam unii pe altii.

    • #40

      DanC

      Generalizezi Dan! Eu nu ma recunosc nici in fanariotism, nici in balcanism, nici in manelism pentru ca toate astea sunt influente nu caracteristici si ca orice influente, ele prind mai mult la unii decat la altii! :))))

    • @DanC

      Si, colac peste pupaza, comunismul a venit dupa ce epoca fanariota se terminase. Pt ca nici aia n-a fost benefica deloc.

      Stii macar ce a presupus fanariotismul? Cand a inceput si cand s-a terminat perioada fanariota in spatiul romanesc? Cum poti sa faci asemenea afirmatii?

      PS: nu exista domnitori (la plural) in spatiul romanesc. Este unul singur, atat.

    • #43

      @Maddame: Cum cine? Domnul nostru, Iisus Hristos! 🙂

    • @Maddame – Alexandru Ioan Cuza

      Stefan cel Mare, Mihai Viteazul si toti ceilalti sunt domni (inclusiv Carol I pana in 1878).

    • Danke! Credeam că e doar semantică. Care este diferența de atribuții?

    • #46

      @Maddame – doar semantica, in rest atributiile erau cam aceleasi. Doar ca Alex Cuza si Carol au domnit constitutional (Statutul dezvoltator al Conventiei de la Paris si Constitutia din 1866).

    • @Madamme

      Titlul de domn vine de la “dominus”, care inseamna stapanitor. (functie administrativa)

      Cel de voievod coincide, in cele mai multe cazuri, cu conducatorul armatei. (functie militara)

      Domnii in actele lor se intitulau ceva de genul “Io, Mircea voievod, singurul stapanitor a toata Ungrovlahia …” etc.. Particula “Io” vine de la Ioannes si inseamna “cel ales de Dumnezeu”, “trimisul lui Dumnezeu” (depinde de interpretari).

      Domnitorul e “aproape” echivalentul unui sef de stat.

      Diferenta intre domnitor si domn il reprezinta separatia puterilor in stat. Domnul avea drept de viata si de moarte asupra supusilor sai, in timp ce domnitorul nu avea.

      Lucrurile sunt mai complicate.

      Ti-am mai atras atentia in articolul anterior. Nu mai folositi expresii precum “Marea Unire”, “Mica Unire” fiindca e gresit. Unirea din 1859 e MULT mai importanta decat unirea din 1918. Daca nu avea loc unirea din 1859, in 1918 am fi avut o Transilvanie independenta, o Basarabie independenta si o Bucovina anexata la ucraineni.

      Aproape intotdeauna, in istorie, cel mai important eveniment il constituie obtinerea independentei, fie pe cale diplomatica, fie pe cale militara.

    • #48

      @Cosmin – si domnitorul (mai tarziu regele sau presedintele) are oarecum dreptul de viata si moarte asupra supusilor (mai tarziu cetatenilor), deoarcece doar seful statului avea dreptul de gratiere in cazul pedepsei cu moartea.

      Incepand de la fanarioti, domnii nu prea si-au exercitat dreptul medieval de viata si moarte asupra supusilor. Cu mici exceptii, ce-i drept. 🙂

    • #49

      @ifcosmin: Vorbim aici asa, de pandemie sa ne aflam in treaba/sa ne varsam ofurile. Pt ca daca vroiam sa ma contrazic in termeni exacti, comentam la site-ul Academiei Romane sau pe Contributors. No, thx! 🙂

    • @von Stierlitz

      Una este sa poti gratia si alta este sa omori o persoana (si personal), sa o judeci (fiindca era judecatorul suprem), sa numesti mitropolit pe cine vrei tu … In timpul lui Stefan cel Mare nu exista separatia puterilor in stat, in vreme ce la Cuza intalnim. O mica observatie: Cuza a domnit constitutional pana in 1864, dupa a domnit autoritar.

      @DanC – apreciez.

    • #51

      Prin anii ’80 cind am intrebat si eu care e diferenta dintre domn si domnitor, proful de istorie a zis asa “domnul e un duce, domnitorul e un principe”. Radu Negru a fost duce, Cuza principe. Al Principatelor Unite, asa cum se vede si pe cea mai mare raritate numismatica romaneasca: clasate.cimec.ro/detaliu.asp?tit=5-sutimi&k=DEA12D8A0EDF4E4EA41943DF4391725E
      Si ca Radu Negru a fost duce, se pare ca profu’ stia el ce stia: books.google.com/books?id=Fjfi0g8zFIIC&pg=PA21&lpg=PA21&dq=domnulu+romaniloru&source=bl&ots=VbqKXsNXM-&sig=ACfU3U2ikRj8ZmB8qrWAyWU9zS5mlakl1g&hl=en&sa=X&ved=2ahUKEwjezIDF3unoAhVtmHIEHbGuA4MQ6AEwAnoECAoQNw#v=onepage&q=domnulu%20romaniloru&f=false

  14. #53

    O remarca in legatura cu tratatul ribentropp’molotov.In intelegere,nu figura ocuparea Bucovinei de catre rusi, ci doar a Basarabiei.Rusii profitori, daca tot au luat Basarabia ce plm hai sa luam si Bucovina(azi in Ucraina) ca e alaturi.Hrusciov,ucrainean era in zona decizionala a lui Stalin .In fata lui Hitler care a protestat ca “una am semnat alta ati luat”, rusii au invocat despagubiri la pierderile suferite in primul razboi mondial, blabla, adica asa au vrut muschii lor.Hitler se revolta pentru Bucovina pentru ca avea etnici germani acolo.Cand Molotov a fost la Berlin pentru ultima oara,in noiembrie 40, Hitler i-a atras iar atentia ca pactul Ribentropp-Molotov dadea liber la invadat doar pentru Basarabia,nu si Bucovina. Molotov a replicat ca Bucovina nu merita sa strice relatiile lor …am luat-o si gata sa trecem mai departe,si cum rusii cate ocupasera Letonia,Lituania,Estonia, voiau si Finlanda iar Germanii nu erau de acord,cum nici pentruvtarile baltice nu au fost asa ca s-au axat pe ce inca puteau sa nu lase rusilor. In 41 Hitler care a crezut ca face o afacere cu rusii,care s-a dovedit a fi teapa, si-a zis “scheiße” si i-a atacat.

  15. #54

    Deloc offtopic, aș mai adăuga pe lista de eveniente de mai sus “Răscoala” de la Tatar Bunar din 15-18 septembrie 1924. Cititi despre ea si o să va ajute să vedeti într-o cu totul si cu totul alta lumină evenimentele din ultimii ani din jurul nostru si de aici din România.

  16. #55

    Citit si sursa lui Madamme si Cosmin. Mai trebuie aprofundat, desigur!
    Concluzia mea: Antonescu e probabil una dintre cele mai complexe personalitati istorice ale noastre daca nu cumva cea mai complexa! Un tip cu sange-n instalatie fara doar si poate!
    Erou pentru ca a fost intregitor de tara si anticomunist si niciodata tradator de patrie si neam! A sarit dintr-o barca intr-alta fara probleme in sensul ca a incheiat aliante cu dracu’ ca sa treaca puntea!
    Ticalos pentru ca in drumul lui spre victorie a sacrificat prea multe vieti si resurse ce nu i-au apartinut! Criminal pentru ca a permis holocaustul romanesc!
    Unii prefera sa-l vada doar erou, altii doar ticalos si criminal. Depinde de ce sentimente ii anima si de care parte a baricadelor se afla. In contextul asta, a fost un om al timpurilor lui, deosebit de tulburi, deosebit de sangeroase!

  17. #56

    .. si multumesc autorului Valentin pentru un rezumat extraordinar al evenimentelor! Ca sa prezinti asa succint e de lucru! Sper ca revii si cu alte perioade istorice!

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.