Zilele trecute, forțat de o pană, am oprit la Baicului, la un service, Cafy Jr. Arată frumos, foarte profi, fix ca chestiile pe care le vezi în emisiunile cu mașini de pe discovery. Dar nu asta m-a frapat.

Exceptând câteva excepții care, probabil, sunt șefi, absolut toți ceilalți angajați, spălătorie sau mecanică, sunt ceva indonezieni, cred, după vorbă, statură și culoare. Serios, eu am crezut, fără a ofensa pe cineva, că sunt toți țigani, la început, dar mi se păruse aberant, că nu aveai de unde să aduni atâția țigani cu aceeași culoare și toți la maxim 1.60. Care să și muncească.

Iată, se pare că patronii de companii găsesc soluții la mofturile asistaților sociali din românia. Mâine poimâine se strâng ai noștri și hăituiesc asiatici pe străzi, cum fac englezii cu românii, gen Go back to pakistan!!, cu varianta adaptată Marș la mă-ta acasă, bă țigane!!

În altă ordine de idei, caut un Mercedes clasa A, de preferat peste 140, neapărat automat, după 2008. Dacă știți, aveți, putem discuta.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

63 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    La noi in Arad am observat ca e un val intreg de muncitori din Sri Lanka. De la soferi de taxi, muncitori in fabrici si chiar pe la spalatorie. Din ce a auzit un coleg, muncitorii din fabrica castiga undeva pe la 2000 lei net si au cazare direct acolo la fabrica.

  2. Cel putin unii dintre ei sunt tibetani.Mi-am spalat masina acolo o perioada

  3. Sunt nepalezi.
    Am vorbit cu sefii si cu cel care-mi spala masina, sunt de cel putin 1 an acolo si fac treaba mult mai buna decat ai nostrii. Si sunt si mai ieftini, ca da statul nus’ce ajutoare.
    Au coduri pentru splat masina, isi indeplinesc sarcina si NU asteapta spaga – daca vrei sa le dai, iti zambesc si-ti multumesc, o pun la comun intr-un borcan si cred ca o impart la sfarsitul programului.
    Rup umpic engleza si romana, dar greu, insa garantat fac o treaba mai buna decat romanasii nostrii, colorati sau nu.

    • #5

      Fix același lucru spun si vesticii despre români. Conditiile si salariile mai bune îi motivează la fel ca si pe nepalezii de aici, dar asta nu e o soluție pe termen lung si nici măcar mediu.

  4. #6

    Foarte bine! pakistanezii si restul iti muncesc de 2x mai bine decat un roman, pe salariu mai mic. Romanul sa stea acasa pe ajutoare.
    Oricum, importul de forta de munca e singura optiune pentru Romania caci aia 5 milioane de plecati nu se mai intorc.

    Dar ce e mai interesant e ca salariile din corporatii acum au devenit atractive pentru spanioli, portughezi si italieni asa ca vad destui dintr-astia care lucreaza ca angajati (nu expati) in corporatii si oamenii si-au facut un rost in Romania, tare, nu? si multi chiar apreciaza si iubesc Romania si Bucurestiul, probabil vad ce localnicii nu mai vad: distractie ieftina, fete frumoase, viata mai putin inregimentata decat in Vest.

    Trei, valul de evrei care acapareaza economia romaneasca. N-a mai observat nimeni cati evrei s-au mutat in ultimii 2 ani in Romania? cu business, cu munca. Ma uitam in Otopeni cate curse spre Tel Aviv sunt si cat de pline sunt, de la pustani la oameni de afaceri la sionisti perciunati.

    Nu e inca vizibil dar Romania a devenit si devine un nou el dorado unde ai o gramada de oportunitati de afaceri si investitii.

    • problema e ca asta creste living expenses pentru amaratii de noi

    • #8

      in prima faza, da.

      In a doua faza influxul de forta de munca ieftina pe de-o parte si cel de business-uri noi pe de alta ar trebui sa ducala o revitalizare masiva a economiei care teoretic ar trebui sa se traduca in cresterea puterii de cumparare.

      Cred ca depinde si cum exploatezi tendintele astea, ca peste tot vor exista perdanti care dupa aia isi vor pune vestele galbene si vor protesta in strada si castigatori care vor mai pune de-o vila in noul cartier rezidential din platoul Bucegiului (ca tot vorbeam de legislatie laxa….)

    • influxul de forta de munca ieftina nu duce la revitalizarea economiei romanesti, duce la maximizarea profitului pe termen scurt.

    • #10

      @rv, spune asta nemtilor, francezilor si englezilor. Atat timp cat contractul e semnat in tara respectiva, e ok.
      Nu vorbim aici de muncitori detasati. Chiar ma intreb cand vor aparea firmele care sa aduca muncitori detasati din Nepal platiti la nivelul salariilor din Nepal nu din Ro.

      S-ar infige imediat Mega Image sa aiba oameni la depozit platiti cu 1000 lei pe luna.

    • #11

      @Costica: cum adica viata mai putin inregimentata ca in vest? La ce te gandesti cand zici asta?

    • #12

      nu ia amenda cand mananca seminte la scara

    • #13

      @Sharlatan, ma refer la faptul ca mie unul mi se pare ca in unele privinte, din dorinta de a civiliza si a mentine civilizatia s-au ingradit unele libertati in timp ce in alte privinte unde ar fi trebuie sa existe mai multa rigiditate legile sau aplicarea lor este foarte permisiva (de dragul multiculturalismului).

      De exemplu, in Franta nu ai voie sa campezi sauvage nicaieri. Ai paduri imense in Nord si masive montane dar n-ai voie sa campezi decat in campinguri organizate care in unele locuri lipsesc cu desavarsire. Vorbeam cu niste francezi care si-au luat amenda cand s-au dus sa campeze “ilegal” intr-o padure de langa Paris. In Romania poti campa si in varf de munte. Stiu ca e cumva inspre binele naturii dar mi se pare stupid sa iei dreptul tuturor doar pentru ca niste idioti arunca hartii sau dau foc padurii. E ca si cum s-ar interzice cu totul accesul in Bucegi pentru ca sunt mizerii la Piatra Arsa.

      Mai am exemple dar topicul e altul.

      Imi amintesc prin 2010 venise Placebo la Arenele Romane, si-a aprins solistul o tigara pe scena si zicea: fuck, it feels good to sing in a country that doesn’t crush your small moments of freedom.

      Atunci nu intelegeam si chiar dezaprobam dar categoric mi se pare ca in tot haosul ala din Romania, ai mai multe libertate individuala decat in Vest.

      Nu ca m-as plange, in fond e un nimic dar asta am realizat dupa niste ani pe aici.

    • @costica mecanicu crezi ca la wolfsburg e forta de munca ieftina ? ai cumpara un mercedes asamblat de nepalezi calificati la locul de munca ? parca era vorba de revitalizarea economiei, nu de muncitori la depozitul mega image pentru 1000 lei/luna. nu sunt adeptul salariului minim dar exemplul tau e un bun argument pentru el.

    • #15

      Ai o problemă cu evreii, Costică?

    • #16

      >>in prima faza, da
      Si in a doua faza, tot da. Nu poti avea si tara bogata cu economie sanatoasa, si ieftina.

    • #17

      @Qaeso, serios?? acum vrei sa ma acuzi de anti semitism sau ce? daca erau germani sau musulmani ziceam acelasi lucru, ce? e interzis sa zici ca evreii investesc, cumpara si tranzactioneaza tot mai mult in Romania? doar ei au declarat acum cativa ani ca “daca vor, cumpara Romania cu totul”.

    • #18

      Ooooo, dar lasa-ma cu paki cei muncitopri si muslimi in general. Le ia 30 de minute numai sa curete filetul unui surub M8. Sa vezi cind pun curul in sus de 5 ori pe zi la rugaciune, poa’ sa ia foc baraca si nu pun mina pe nimic. Iar la sfirsit de program chiar daca mai ramine o singura piulita de strins, arunca sculele si pleaca. Le arunca efectiv, nici macar nu se apleaca sa le puna usor jos.

    • evreii aia ce-i vezi sint veniti 60-70 % pentru casino&distractie. este foarte ieftin pentru ei si in plus sintem totusi o tara unde se simt in siguranta.

    • #20

      @Costica: poate din cauza ca era proprietatea cuiva? Ma indoiesc ca in Franta exista paduri care sunt ale nimanui sau ale tuturor.
      Din experienta mea proprie, pakistanezi nu sunt recunoscuti pt harnicie si nici pt igiena si nici cum isi intretin proprietatile, nici macar ca ar fi foarte buni profesionisti in domeniul lor. 🙁

    • #21

      Habar nu ai ce nație sunt pakistanezii daca ii consideri muncitori. Fix gandirea asta i-a determinat pe români sa plece la munca in strainatate “na va convine, da-va-n plm”. De ce sa muncesti aici pe mai putin si in conditii mai proaste cand poti sa nu?
      Spre surprinderea ta, destui dintre asistați sunt dispuși la muncă CORECT plătită. 12 ore pe 1500 de lei si fara mers la baie chiar nu mai reprezinta o optiune pentru angajatul roman.

  5. Inainte sa iei A-Class, intreaba la un service cat este manopera pentru schimbarea unei curele de accesorii (transmisie). Din cate stiu, la A-Class si B-Class e cam pain in the ass operatiunea asta si e destul de costisitoare, ca manopera (~600-700 lei).

  6. #28

    Plin te vietnamezi la santierul naval din Tulcea
    E mai amuzant cand ii vezi pe strada in grupuri, toti 1,60 , bruneti si slabi

  7. numarul real al “asistatilor social” este mult mai mic decat cifrele vehiculate prin presa, la fel si sumele cheltuite de la bugetul de stat. daca nu ma insel, procentual (raportat la PIB) stam mai prost ca alte tari.
    presa vehiculeaza o cifra de 6-7 milioane, in realitate sunt aproximativ 225.000 care beneficiaza de VMG = venit minim garantat (undeva la 142 lei/persoana/luna, 5 persoane 527 etc). beneficiaza de asistenta sociali si copii (alocatia), persoanele cu handicap, parintii care stau in concediu maternal etc. asta e genul de propaganda care prinde foarte usor la public.
    pe langa lipsa de personal calificat, angajatorul a facut un calcul economic si iesit mai avantajos.

    • #30

      + Ajutoarele de incalzire. Ai sa fii surprins

    • asistati social in multinationale :))) subventia care ne place e buna. intra in categoria asistenta sociala ?

  8. Fac recrutare din 2014, cam 2 runde pe an. Recrutez exclusiv debutanți fiindcă prefer să-i pregătesc eu pe stilul nostru de lucru. Suntem poate singura firmă din domeniu care angajează fără experiență. Am avut oameni de la concurență la interviu și am văzut cum este. Știm că oferim condiții mai bune.
    Din 2014, pretențiile s-au dublat. Asta nu ar fi neapărat o problemă, cam așa au evoluat salariile în general, deci este normal să crească și pretențiile debutanților. Ceea ce s-a schimbat este atitudinea. Activitatea noastră este una tehnică. Dacă în 2014, aveam cam 80% CV-uri relevante (oameni cu o facultate în domeniu), acum proporția este în jur de 30%. Oameni cu ASE aplică pentru job de inginer.
    „Păi nu mă-nvățați dumneavoastră?” mi-a zis o bancheriță distrusă de naveta zilnică în Pipera, disperată să scape de „închisoare” (și de navetă).
    Anul acesta, pentru prima oară era să iau bătaie de la niște candidate, nu am mai întâlnit până acum asemenea reactivitate și agresivitate.
    Tot anul acesta, pentru prima dată am avut oameni care s-au rătăcit prin fabrică (avem sediul în Electromagnetica). În condițiile în care este portar la intrare care le dă un pliant cu o hartă pe care face semn cu markerul unde suntem noi. Degeaba, nu e Waze.
    Tot anul acesta avem oameni care au un șoc când realizează că, de fapt, trebuie să și muncească pentru banii pe care îi cer. Vin cu impresia că a avea un job înseamnă să stai undeva la un birou să „lucrezi pe calculator” și când realizează că „lucratul la calculator” nu e stat pe FB și făcut referate o iau la fugă. Am avut și anunț pus pe site-ul unei facultăți și au venit 7 proaspăt absolvenți de acolo. Toți 7 au luat-o la fugă.
    Pentru firme nu e neapărat complicat. Se mai automatizează procese, se mai dezvoltă angajații existenți, se „importă” muncitori. Salariile au crescut, deja 2500-3000 este salariu entry level. Deja atractiv pentru asiatici, că sunt 600-800 de dolari.
    Vine și recesiunea, o să fie un duș rece pentru mulți.

    • #33

      doamne-ajuta

    • #34

      Poti detalia partea cu recesiunea? O sa scada pretentiile? Raman doar cei mai buni? E mai bine sa iti permiti sa platesti pretentii mari si sa fi nevoit sa faci multa triere pentru ca merge bine afacerea, sau sa mearga afacerea mai prost ca toata economia si astfel sa faci mai putina triere si salariile sa fie mai putin umflate artificial de pretentii?

    • adu-ti aminte de 2008-2010.

    • Recesiunea este o formă de auto-reglare a „piețelor” cum le place economiștilor de dreapta să spună. În momentul de față, piața muncii este puternic distorsionată în favoarea angajaților. Nu discutăm neapărat de cifre, că sunt subiective, cât de atitudine. Ok, ceri, dar ce oferi la schimb? „Păi tu trebuie să mă înveți!”
      Și aici nu este vorba de „să moară capra vecinului”, ci pur și simplu de trezire la realitate.

    • #37

      Da, e buna si recesiunea. Pina in 2008 cu greu gaseam de munca, umblam cu “saru-mina”pe la agentiile de crewing, toti voiau ingineri tineri, pe salarii mici, ca-i formeaza ei. Dupa aceea ma sunau ei, s-au trezit ca vor oameni cu experienta, nu mai conta cit de “inalte” erau scolile absolvite, ca intrau cam repede pe pierderi (contrastalii) daca aveau defectiuni greu de rezolvat, contracte cu clauze “strinse”…

    • #38

      imi amintesc prin 2007-2008 veneau absolventi de facultate la interviu si cereau 1500 de euro salariu (salariu mediu in firma in care lucram era pe la 2000 lei). Treceam peste salariul astronomic cerut si ii intrebam ce experienta au si ce stiu sa fac. Raspunsul era: stiu sa utilizez calculatorul, restul invat la voi.

      Am ajuns in acelasi punct 10 ani mai tarziu.

    • #39

      @Cristian

      “În momentul de față, piața muncii este puternic distorsionată în favoarea angajaților.”

      Este distorsionata din cauza imbatranirii populatiei. Nu cred ca o sa se regeleze la criza asta. Uita-te pe rapoartele natalitatii si moratlitatii din ultimii 20 ani. In ultimii cativa ani e si mai rau. In 20 ani o sa vedem o diminuare a populatiei pe glob desi toti se tem de suprapopulatie. Daca nu crestem autonomia in robotica vom avea mari probleme. Si ma refer la roboti generalisti minim 127 DoF per brat.

  9. #40

    Macar sa-ti faci o idee despre preturi, am vandut A150 al sotiei in primavara, automat, 2009, 90.000 km, 5000e.

  10. Fă și tu un review la A Klasse dacă l iei, mă interesează și pe mine una.

  11. #42

    In Constanta acuma gunoierii sunt vietnamezi (sau Asia de SE ceva, nu imi dau seama)

  12. Cunosc business-ul lui Cafy Jr, e o poveste lunga aici insa intr-adevar oamenii sunt din Nepal si acopera cam toate joburile din business de la spalator pana la mecanic, tinichigiu etc… Am facut recrutare de straini asiatici din 2014, e un business care efectiv explodeaza odata cu noile reglementari pe piata muncii. Pana la inceputul acestui an conditiile de angajare erau cu salariu mediu pe economie ceea ce insemna 4162 lei salariu minim pentru orice angajat non european. DIn martie s-a schimbat la 2080 lei adica fix salariul minim pe economie iar cei din constructii de exemplu au si subventie de pana la 80% din taxe pentru oamenii angajati. Imaginati-va ca pana in 2030 cam 25% din Bucuresti va ajunge sa fie pondere asiatica…

    • #44

      E deja plin de asiatici d-aia naturalizati dar cu radacini in India de nord 🙂 Mai multi muncitori nepalezi va fi o chestie pozitiva.

    • 80% subventie ? asta e o stire nebagata in seama.

    • #46

      RV, Daca tu crezi ca e Ok pt tine sa-ti iei informațiile economice din comentarii nu inseamna ca nu exista. OUG 114 a adus pt constructii multe facilitati. Cele mai importante sunt: 1. Salariu minim 500 Euro net. Tradus la momentul adoptării 4.7 lei x500 rezultă 2350 lei. 2 Taxe cumulate angajat angajator 27% vs 75% cat sunt taxele pentru majoritatea angajaților. În paralel s-a mărit parca de vreo 20 de ori contingentul de expati noi. Adică in 2017 era parca 2700 de permise noi de munca, in 2018 era 4800 si acum e vreo 40000. Astea sunt permise noi. Cei care sunt deja in Ro se numără diferit.

    • @septimiu din comentariu am inteles ca subventia se aplica doar la muncitorii straini, greseala mea. daca se aplica si la romani nu inseamna ca e mai breaza.

  13. #48

    chestia asta e noutate in Ro, pentru ca Ro a avut intai granitele inchise si cand le-a deschis le-au inchis altii pentru noi.
    s-a plecat si inainte, dar mai greu, insa de cand am avut libera circulatie si s-a plecat masiv si sunt altii care vin la noi, fenomen cu care tarile celelalte sunt obisnuite demult.
    traficul fortei de munca si emigrarea in general din diverse motive s-a intamplat si se intampla peste tot, nici diaspora franceza nu e mica spre exemplu. e bine pentru economie sa ai emigratie, ca emigrantii nu numai produc dar mai si consuma. e suficient sa comparam o tara cu emigratie cu una fara (sau foarte mica) ca sa vedem care e mai puternica economic.
    vestele galbene sunt un cocktail anarhist intre extrema dreapta si extrema stanga si daca ne luam dupa ei ar fi bine pentru natie si patrie sa aducem un regim totalitarist, nu merci. in UK brexiterii si extrema dreapta (tot un drac) au iesit la bataie cu politia imbracati in veste galbene. mare grija cu revolutionari din astia populisti.

  14. Cam cum trebuie sa fie viata la ei in tara daca e un upgrade sa spele masini in Baicului..

    • #50

      Acu’ vreo 5 ani o familie de 4 persoane traia bine mersi cu 100 dolari/luna, mincare, intretinere, imbracaminte (nah, pantalon, tricou si eventual 1 pereche papuci pe an de persoana), benzina pentru motoreta, in Balikpapan.

    • #51

      La 45 kg uzi, nu-i nevoie de gipan… postimg.cc/3yZVGsxR

    • #52

      Ăștia sunt amărâții care de Crăciun viseaza la o pizza de $15, sau la McMeal. In Filipine, Indonezia, Thailanda încă se moare de tetanos și turbare.

      Poate nu în orașe, dar la țară, în țările astea încă nu au atins nivelul din Jud Vaslui.

  15. #53

    Primul lucru care trebuia sa te frapeze grav era ca nu aveau cum sa lucreze niste tigani… Restul cu inaltimea si culoarea – erau pe planul 2 🙂

    In alta ordine de idei – am clienti deja care au vietnamezi in fabrica. Le asigura inclusiv conditii de cazare ( containerizat – dar civilizat). Foarte multumiti sunt si unii si altii…

    • #54

      Prin portul CT s-au taiat cu sabiile. Unul a fost repatriat in pardesiu de rasinoase, ca tek nu avem…

  16. #55

    Eu zic sa luam muncitori din Ciad si sa ii lasam sa arboreze si steagul national sa se simta ca acasa.

  17. #56

    Never again la Cafy Jr. Am fost să schimb un droser la insignia(se da bara jos pentru asta). S-a apucat mecanicul ăla, a demontat, a montat..nu se aprindea becu’, s-a apucat să măsoare pe acolo sa ii de-a de cap și a apărut patronu’ (un cocalar cu căscuță in ureche) l-a întrebat ce face, de când lucrează și i-a zis să pună bara la loc și să se apuce de altceva…”daca nu merge, nu merge, ce să ii facem”. Apoi a cerut manoperă 1h pentru prestație de 30min și nerezolvat… Deși sunt langa mine și pot împinge mașina până la ei in caz de probleme, nu mai calc pe acolo.

    Problema a fost rezolvată simplu de un tip de pe olx (fără fițe, fara boss, fara vrajeala)

  18. #57

    Si eu sunt interesat de o achiziție de A140, automat. Fiti liberi sa veniti cu recomandări:)

  19. #58

    Dupa ce importam destui din astia care se stiu numai cu scuterul si bicicleta care o sa se impuie pana devin majoritari, o sa avem campanii cu “soferii exista in trafic” si articole ironice cu soferi pe bloguri. Si o sa le numaram greselile in trafic si o sa facem clipuri cu soferi care incalca regulile de circulatie. La urma urmei, karma din Asia vine.

  20. #59

    Inca nu a oferit nimeni alta masina? Gen.. nu am clasa A, dar uite ce am.. e buna si ieftina. Sau i-ai cenzurat? 😀

    • #60

      chiar nu, am ramas uimit

    • Vând Cessna 172. Nu bate, nu troncăne. I-a făcut revizia un băiat de-al meu.

      Ți-l dau eftin, că-mi ești preten.

    • am eu niste papuci de drumetie, originali, cutie si tot ce trebuie, garantati pentru min 500 mile

    • #63

      Sa nu’ti iei Cessna, e naspa, e avion d’ala de saraci, daca poti sa’ti imaginezi e facut din carton d’ala presat, ca la Trabant. Consuma si mult, ca e facut de americani si astia stii ca pun motoare mari ca la ei e benzina ieftineanu. Aaa si service’ul la reprezentanta e naspa, e scump ca naiba si lucreaza numa’ pakistanezi, zic de la ala de la Baicului, ca eu acolo am fost, cand am avut o problema, a trebuit sa dea jos toata masca si elicea si o aripa ca sa schimbe un bec la semnalizare, pe partea pilotului! Mai bine iti iei un Dornier, e nemtesc, marfa buna, chiar daca e mai vechi si are kilometraj mare, ai grija sa nu’ti iei teapa, ca mai umbla baietii la ele si dau kilometraju inapoi… si nici Dassault sa nu iti iei, ca e frantuzesc chiar daca e mai ieftin si are full option si piele, sunt proaste, se stie ca francejii nu se pricep la avioane. Sau mai bine iti iei ceva din Anglia, au motoare Rolls Royce, merg bine si au si consum bun, poti sa ii pui si GPL, da stiu ca are mansa pe dreapta da se rezolva cu o oglinda suplimentara, gasesti pe olx!
      Hai sa ai bafta si dupa cel cumperi poate faci un review ca si pe mine ma intereseaza! 🙂

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.