Am văzut, demult, un film despre o turmă de oi care s-a revoltat împotriva stăpânului lor, care voia să le vândă și să le ia din locurile unde se născuseră și păscuseră, așa că, atunci când au ajuns în oraș, nu au vrut să intre în ocolul din piață unde trebuiau vândute și au fugit pe intrarea următoare, care era un abator.

Stau și mă întreb, după 30 de ani de la intrarea internetului în mainstream, oare când ne vom obișnui să plătim pentru serviciile pe care le folosim și aplicațiile de care avem nevoie. Adică ok, trecem peste youtube, dar eu văd oameni și femei în toată firea, 30+, care întreabă pe net despre soluții gratuite tip Canva și cum să împartă un cont de ChatGPT între mai mulți, ceea ce mi se pare penibil. Dacă pot accepta la 20+ starea de frondă și sărăcia, nu o mai pot accepta la 30-40. Dacă ai 40, ai nevoie de un serviciu Midjourney, care costă 10 dolari, dar ai vrea să îl împarți cu mai mulți, ca să ieși mai ieftin, cu siguranță ești în jobul nepotrivit și ai o casă la Cora care te așteaptă cu brațele deschise, să te dezvolți.

Revenind la youtube, am tot citit zilele astea opinii despre faptul că nu mai acceptă adblockere. Cel mai important este că vai, nu e conținutul youtube acolo, nu au niciun drept. Fix ca și cum te-ai duce la Ermitaj sau Luvru și ai începe să faci scandal că ai dreptul de a intra gratis în interior, pentru că Luvru nu a pictat nimic. Rizibil și ilar.

Și asta venind de la oameni care, efectiv, asta fac toată ziua. Sunt o grămadă de oameni care nu trăiesc în afara ecosistemului youtube. Eu le spun analfabeți, dar nu sunt neapărat eu linia de sosire la caracterizări de genul. Oameni care își încep ziua cu niște calistenice de pe youtube, bagă un podcast la micul dejun, se hăhăie cu clipuri funny la metrou și caută soluții la problemele lor în tutoriale făcute de indieni. Efectiv toată viața lor se învârte, întreaga zi, în jurul lui youtube.

Dar refuză să îl plătească, pentru că nu e drept să plătească, pentru că era free. Refuză și să urmărească reclame, pentru că e bătaie de joc și sunt prea multe reclame. Singura soluție pentru ei este să fie gratis, pentru că…nu știu exact, probabil pentru că e dreptul lor să fie gratis, altfel se duc în altă parte.

Primeam, mai demult, comentarii de astea de la cocalari imbecili, când puneam câte o reclamă, că de ce pun reclame, că ei intră aici ca să citească fără să fie deranjați, e treaba mea cum mă descurc cu banii, nu am bani, să mă duc la muncă, altul ca mine se găsește repede. Bănuiesc că asta este și logica din spatele revoltei actuale. Singura problemă e că altul ca youtube nu mai găsiți, pentru că v-a plăcut să îl folosiți, să vă îndesați în el toate filmulețele, toate nevoile, toate amintirile.

Am family membership luată acum mulți ani. Înțeleg că acum ar fi mai scumpă. Aș plăti și de 3 ori mai mult. Sigur, eu nu o folosesc, dar toți copiii mei o folosesc, fiecare cu contul său și opțiunile sale. Și petrec ore întregi prin prostiile alea care, lor, le sunt utile.

E important că vreți, tot timpul, ca ce e pe internet să fie gratis. Simultan, ați vrea să fie și de calitate, și neintruziv, și poate să vă facă și un oral.
Mno, e puțin probabil. Până nu înțelegeți că, dacă nu plătiți pentru un serviciu, sunteți doar oi, sclavii de serviciu, zic să behăiți în continuare.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

28 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Foarte bine că nu mai funcționează chestiile free. Am și eu family membership, l-am împărțit și cu ai mei că mă dispera să aud reclamele când puneau muzică când mergeam acasă. Și acum, stăm toți frumos, fără reclame, fiindcă plătesc să fie așa.
    Mai am cunoștințe care nu vor să plătească să le dispară reclamele și stau și se plâng. Când le-am sugerat abonament, ah, nu, cum să dau atâția bani pe lună. Păi plătești pentru confortul tău. Dar pe țigări se duc fără probleme.

    19
  2. Ai uitat de cei care o ard artistic ca ei si-au facut pe VPN abonament youtube premium de Pakistan/India sau pe undeva prin America de Sud si au platit pe un an intreg 75 lei. Sigur, nu si-au facut vreun vpn pe bani ci ceva dubiosenie free.

    10
  3. #3

    adica trebuie sa platesc rovinieta, asigurare, revizii si itp ca sa ma dau cu tdi-ul?

    21
  4. Asa sunt aia care se plang de preturi la bilete la meciuri de fotbal , dar nu vor nici ca statul sa ajute cu bani fotbalul. Si eventual bombanesc si pe patroni ca nu baga mai multi bani sau ca vand jucatori

    4
    • #5

      Sportul profesionist ar trebui sa nu fie sponsorizat de stat. Analfabetii cu salarii uriase dar care ne rîd în nas sa traiasca cu banii proveniti din bilete (indiferent de preț), reclame, obiecte promotionale, drepturi sportive. Nu din mila publica. Statul sa se ocupe doar de sportul de masa pentru elevi.
      Cine vrea sa faca afaceri in sport sa faca pe banii lui (ca Hagi), nu pe banii mei. Furaciuni, meciuri trucate… In felul asta federatiile se curata si de mizerii ca Mitica, Burleanu, etc
      Am fost o singura data la un meci pe stadion si îmi este de ajuns (in ’84). Cind e fotbal la tv schimb canalul, e atit de simplu…

      8
    • #6

      #amin

  5. #7

    copiilor mai bine le-ai da carti sa citeasca, sau caramizi, sa-si dezvolte creativitatea

    10
  6. #10

    :))))))
    ce misto vine articolul asta pe stirea cu filelist care se inchide. radeam aseara cand citeam “stirea”. ce drama a produs probabil pentru consumatorul profesionist. ideea asta nesanatoasa sa platesti pentru dreptul de a consuma ce au produs altii. cutremurator!

    8
    • #11

      Netflix a fost mana cereasca pe vremea cand eram rupt in cur si nu aveam bani sa merg nici la cinema. Sau sa cumpar CD-uri cu muzica, 12 piese portia. Sau in facultate cand ni ce cerea autocad iar noi evident nu aveam mii de euro sa dam pe licenta, iar cea de tip student nu era disponibila in Romania.
      Dar unii din noi uita cum era in tinerete si judeca cu o usurinta sinistra din turnul lor de fildes.

      P.S. Nu mai are rost sa mentionez ca pe netflix gaseai chestii pe care nici un serviciu de streaming nu ti-l ofera.

      14
    • #12

      >> cea de tip student nu era disponibila in Romania

      Hai sa fim corecti, nu era disponibila pentru ca nu ar fi cumparat-o nimeni.

      6
    • #13

      @radu – nu se cumpara, e gratis daca dovedesti ca esti student. Iar unii dintre noi cumpara licente cand e cazul. Cumpar acum la 45+ licente de win11 – revandute, pentru acasa, cu 100 euro pentru firma proprie, cumpar abonament de office pentru mine si pentru sotie, folosindu-le exclusiv personal nu comercial, platesc youtube premium si netflix si ce dracu mai imi vine in minte – disney, prime, showtime etc. Si pe asta a mizat MSF acum 20 de ani cand te lasau sa-ti instalezi licente piratate si iti dadeau actualizarile de securitate.

      2
    • #14

      “Cumpar acum la 45+ licente de win11 ” sa-tz traiasca faraoanca:))

  7. #15

    HapReVancedciu!!!
    Da știu, sunt un gherțoi care nu vrea să plătească premium…

    16
  8. Eu cred ca oi sunt cei care accepta sa plateasca pentru serviciile astea, in conditiile in care DEJA PLATESC ABONAMENT LA INTERNET. Cu ce drept isi permit ei sa ne restrictioneze dreptul de a consuma continut, implementand o dubla taxare? Ca sa nu mai zic ca e vorba de corporatii care fac miliarde de dolari profit si au tupeul sa jupoaie oamenii saraci.

    26
    • #17

      Sper ca trolezi. Daca nu faceau profit corporatiile lacome acum nu aveai google sau netflix. Nici macar yahoo mess.

      Platesti accesul nu continutul.

      2
    • LOL, cum adica platesti accesul?! Google si Netflix sunt site-uri pe internet, nu magazine de unde cumperi filme pe cd-uri sa zici ca platesc chirie..Gandeste inainte sa spui.

      3
    • #19

      @W ai vorbit cu cu RDS si ei iau banii de la tine si ii duc la Google. Fibra aia din casa banuiesc ca e gratis, ce dracu, cateva grame de plastic cat sa coste.

      4
  9. #20

    O vorbă înțeleaptă din bătrâni spune să nu intri niciodată în escorte fără prezervativ și pe internet fără adblocker.

    15
  10. #21

    Eu platesc hbo, netflix, disney si prime. Plus cablu tv, toate canalele imaginate.
    Incerc sa imi platesc datoriile acumulate de prin anii 2000 cu dc++, kazaa, odc, torente.. Ma rog, nu e chiar asa dar mi se pare fair sa le platesc si sa privesc filme acolo in rarele ocazii cand imi vine de vazut ceva. Ma duc si la cinema.

    2
    • #22

      exact asa. Doar ca unii dintre romani traiesc inca in ’90: tot pe furaciune, tot cu buda in fundul curtii (mental)

      2
  11. #23

    Plus ca se inchide si FileList. Acum vor trebui sa plateasca si pentru filme… hehe…

    3
  12. #24

    Sunt unii care nu înțeleg că nimic nu este gratis forever. Jmecherii ăia mari lansează chestii gratis și când consideră ei că au destule oi prinse în stâna lor, încep să le mulgă.

    6
  13. #25

    A devenit cool sa ne laudam ca platim subscriptions… pacat de filelist dar sunt si altele.. In rest, daca o sa fie cazul o sa imi fac sub la youtube, youtube zimbabwe, sunt preturi bune pe Africa… Si in general hai sa o lasam mai lejer cu subscriptions la servicii, eg. la SaaS-uri comisionul de afiliere e de la 30-40% pe luna, ne meritam soarta.

    7
  14. #26

    Eu am abonament premium la youtube pt ca ma enervau reclamele la tv.
    As plati si pentru ceva gen netflix daca as putea sa vad oricând orice film doresc, nu doar ce vor ei sau pe ce perioada vor.

    3
  15. #27

    Vin si eu la spargul targului sa-mi spun opinia (din nou, iertaciune ca n-am citit ce s-a zis mai inainte).

    Am constatat de foarte mult timp ca nu se poate naviga pe Internetzi fara un adblock (si eu mai recomand si Ghostery, anti-tracker cookies etc.). Mi-a parut bine cand am aflat / am realizat ca se ocupa si cu blocarea reclamelor pe YT.

    Evident, nu sunt dintre cei care sa reclame (ca tot vorbim de reclame) dreptul de-a fi gratuit, pentru ca stiu ce inseamna infrastructura din spate. Doar ca dintr-un motiv obiectiv mai nou trebuie s-ascult un super canal de muzica clasica (Halidon Music) (l-am luat de la inceput, ca acum 10 ani postau diverse genuri de muzica) asa ca-mi iau reclame. Ce am observat?

    Pentru ca e vorba de muzica clasica, daca e pian, apare un gigel care-mi zice ca ma invata el pian intr-o ora / zi. Ala m-a enervat atat de tare ca i-am si scris (culmea era c-avea o eroare la functia de contact) ca daca vreodata oi avea pian, sigur sigur nu vin la el sa ma invete (si din ce-am gasit despre el pe reddit, e un mare scam). Si-ajung la restul reclamelor: majoritatea sunt SCAM, ca pe FB: adica una care cica ma vindeca cu vocea, alta care cu un salariu minim in franta are nu stiu cate apartamente si ma invata si pe mine cum sa am, altu care-mi spune ca pot avea nu stiu cate procente dobanda din actiuni etc. etc. etc. Adica ok, Google erai don’t do evil / don’t be evil, dar come on. Ah si in rest sunt reclame loco (franceze) care nu ma intereseaza (la magazine la care nu ma duc, ca n-am in zona, si la diverse chestii). Cea mai tare / absurda chestie mi s-a parut insa urmatoarea: printre uploadurile Halidon Music, cateva sunt muzica pentru copii (cantece de leagan clasice etc, deci intra YT Kids). Ei bine chiar si alea le intrerup cu reclame la carduri si calatorii. Si ma intrebam: bebelusii pot avea card si pot calatori singuri?

    Lasand gluma la o parte, cand vreau neaparat sa ascult / vad ceva, platesc (am un abonament pe o platforma in Romania, si ma uit la maximum 2 emisiuni si-un pic pe zi), acuma YT asta mi se pare scump abonamentul lor, mama a intrat deja in roll-out feature-ului care blocheaza vizionarea cu AdBlocker, cand va ajunge si la mine, poate ca voi downloada canalul in intregime (am platit o licenta pentru 4K Downloader). Singura “problema” e ca trebuie sa ai spatiu.

    Altfel, va doresc tutuor auditie si vizionare cat mai placute!

    2