Așa cum spunea Sun-Tzu, dacă stai suficient de mult timp pe malul unui râu, vei vedea cadavrul dușmanului tău plutind la vale. Acum, sincer să fiu, mulți ani mi-a scăpat înțelesul adânc al acestei zicătri populare chinezești, Sun-Tzu fiind undeva pe același palier cu Coelho în registrul meu de lecturi.

Dar acum am înțeles.
Celor de la Apple li s-a fâlfâit de Cydia, Saurik și restul găștii. Așezați comod pe un purcoi de bani mult mai mare decât PIB-ul româniei, au așteptat, pur și simplu, până băieții s-au plictisit, și-au găsit joburi, poate chiar și o depozitară reală a rezultantei lichide a fantasmelor lor onirice și au închis șandramaua.

Și cam aia a fost cu jailbreak.
Recunosc, când îmi făceam și eu jb, o făceam pentru că puteam să îmi așez thumburile pe ecran unde voiam eu și cam atât, în rest, toate appurile din repozitorul acela îmi erau indiferente și se adresau unei alte categorii de utilizatori.

Pe de o parte, îmi pare rău. Pe de alta, lipsa unui sistem de spargere a limitărilor unui device duce, în timp, la apariția altui tip de aparat. Și eu aștept, cu interes, momentul în care cineva va face un telefon care, din start, să nu mă spioneze ca să facă bani de pe urma mea, să blocheze, by default, orice tentativă de publicitate sau de preluare a datelor personale din telefon. Cred că există o piață, există mulți paranoici care nu își dau CNP-ul pe o ciocolată la mall.

Revenind la jailbreak, va fi funny câte situri se vor închide, pentru că existau doar ca să remestece informații despre ultimul jailbreak și ce părere are nush ce guru în jailbreak despre ultimul jailbreak and so on.