Scris de Tatiana Neamțu
Să fim bine înţeleşi, eu sunt aia care iubea România. Aia care credea că România are munţi şi văi frumoase şi mare şi lacuri de toate felurile. Eu sunt aia care credea că merită să faci turism în România, că merită să investeşti în România, că merită să crezi în România şi că lucrurile se vor schimba în România. Eu sunt aia regalistă până în măduva oaselor, profund anti-iliescu şi de dreapta. Eu sunt aia care a crezut că oamenii din România merită o şansă, că oamenii din România au fond bun, dar pe care vicisitudinile vieţii i-au transformat în monştri.
Astăzi, vocabularul meu nu cuprinde suficiente cuvinte pentru a descrie ceea ce simt. Scârbă, senzaţie viscerală de greaţă, revoltă, neputinţă, frustrare. Pentru mine, de astăzi, România înseamnă abuz, tupeu, nesimţire, răutate, rea-voinţă, lipsă de educaţie, cultură şi bun-simţ.
Astăzi, am înţeles că România nu are nicio şansă. Iar românii nu merită nicio şansă. De astăzi îmi doresc să emigrez. Şi nu oriunde, ci în zone cu populaţie puţină. Australia sau Noua Zeelandă nu sunt suficient de departe, dar sunt o opţiune.
Astăzi mi-am înscris copilul la clasa pregătitoare. Nu e normal ca în secolul XXI să-ţi doreşti cu disperare o anumită şcoală sau o anumită învăţătoare. Ar fi normal ca toate şcolile şi toate învăţătoarele să fie la fel de bine pregătite şi să nu conteze.
Dar, pentru că iată, contează, m-am înfiinţat la uşa şcolii la orele 03.00 ale dimineţii (sau nopţii?). Când am ajuns mai erau circa 10 părinţi cu dosare în braţe. Pe principiul: „să fim primii la coadă la lapte” pentru ora 8 dimineaţa când încep înscrierile.
Stupoarea mea nu a fost mică atunci când am aflat că se-mpărţiseră numere de ordine la privilegiaţi încă de duminică de la prânz. Şi, să fim bine înţeleşi, l-am înscris la şcoala de cartier, la care suntem arondaţi, nu la o şcoală cu renume şi fiţe. Nu-mi doresc un geniu sau un doctorand. Dacă eu n-am avut curajul, pentru el îmi doresc doar să termine 12 clase şi apoi să plece din ţara asta fără să se uite înapoi.
La ora 4 ale dimineţii părinţii au primit nr. de ordine 70 pentru clasa I, iar eu nr. 30 pentru pregătitoare. În baza cărei legi sau a cărui comunicat public s-auîmpărţit numerele de ordine într-o zi liberă, într-o zi de odihnă, nimeni nu ştie.
Am fost înscrişi la ora 13 de către o doamnă care tasta literă cu literă, la interval de secunde bune, până o identifica pe tastatură. Între ora 03:00 şi ora 13:00 am avut timp suficient să cuget. Să cuget dacă merită să-mi las copilul la şcoala asta. Îmi dorisem din tot sufletul o şcoală normală, o şcoală simplă, cu oameni simpli şi copii
simpli. O şcoală la care înscrierile încep legal de la ora 8, conform legii şi a tuturor datelor publice. Mi-aş fi dorit chiar o repartizare computerizată.
Da, dacă aş fi avut certitudinea unei repartizări computerizate m-aş fi prezentat la înscrieri de la ora
9, ca orice om botezat la cap. Şi n-ar fi contat. Pentru că un copil e modelat de mai mulţi factori cu importanţă egală: mediul de acasă, mediul înconjurător, şcoala, propria inteligenţă.
Nu mai sunt supărată că nu am prins învăţătoarea pe care am vrut-o. Mi-am amintit că la pomul lăudat nu te duci cu darul şi pentru că toţi părinţii ăia care au luat bonuri „pe sub mână” au vrut-o, eu am decis că nu o mai vreau. O voiam pentru că o ştiam tangenţial, ştiam că a făcut o treabă remarcabilă în educarea propriilor copii. Pentru că era severă şi plăcută. Mi-am imaginat că e normală. Şi poate că este. Însă dacă toată gloata aia o vrea, eu nu o mai vreau. Nu vreau ca părinţii de la clasa noastră să fie oameni cu pile, oameni pentru care numai banul contează, vreau
oameni simpli şi normali.
De astăzi nu mai cred în nimic şi nu-mi mai doresc pentru copilul meu decât să plece
din ţara asta.
Later edit:
Am decis că nu va merge la şcoala asta. Va fi dificil, pentru că suntem arondaţi la ea şi în tura 2 de înscrieri te mai primesc doar şcolile ce au locuri rămase, însă eu nu pot trăi în abuz 9 ani de zile (clasa 0 – clasa a 8-a) şi nu vreau să-mi educ copilul să accepte abuzuri. Ne orientăm spre şcoala dintr-un sat limitrof deocamdată ca primă opţiune.
NOU
si cu toate astea, construim biserici. ‘mnezeu ma-mii lor de lichele cu sutana
NOU
Si ce legatura are cu articolul ?
NOU
Doi Andrei sunteti, ca Sfantul Andrei, care-ti toarna-ncur ulei ! :)) Si auzi cum vine, manca-v-as gura voastra ! Ca la Giugiata! Sarba la acordeon de la Onesti ! pRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR AAHAHAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!
www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ZZHbp4cCMJM
NOU
mda… ma gandesc cu groaza cum o fi cand o veni vremea s-o inscriu pe fii-mea… care slava domnului, face doar 4 ani in aprilie.
Cum pana mea, in anul de gratie 2011, sa te scoli la 3 am ca sa prinzi loc la rand?!?!? Holly shit… in ce tara traim…
NOU
2012
NOU
Aaaaaa…. da… My bad…
Atunci e ok 🙂
NOU
La cate si in ce hal se schimba Romania, imi este frica sa ma gandesc sa`mi intemeiez o familie. Am scapat demult de bancile scolii romanesti, facute degeaba, iar fiecare an ce trece nu e asemanator cu precedentul. Mereu se schimba ceva, daca nu tot, in defavoarea copiilor. Si eu as vrea sa cred ca inca se mai poate invata logic in tara asta dar la cum vad eu viitorul, puradelul meu va avea sanse mai mari in afara, in ciuda stereotipiilor in care va fi incadrat.
NOU
Exista o tara cu scoli egale ca valoare? Unde?
Ca io stiam ca peste tot in lume la scolile bune ajung ori cei supradotati ori cei cu bani… Ca-i Romania pre- sau post-Ceausescu, America sau Germania, nu toti au parte de scoli (la fel de) bune. Pe simplul motiv ca unii profesori sint mai buni ca altii si unele scoli au norocul sa aibe mai multi profesori buni decit altele. Stai sa vezi cind o veni vremea liceului…
NOU
Daca elevului ii place cartea si nu joaca poker 🙂 are sansa oriunde.
NOU
Există. În Finlanda. Sistemul lor de învăţământ e incredibil.
NOU
Locotonentul Evidenţă » am citit si eu ca aia nu au sistem de notare pana prin liceu, ceva de gen
NOU
@Arhi: În primii 6 ani de şcoală mai mult învaţă să înveţe şi profesorii sunt sfătuiţi să nu dea teme. Abia în ultimul an de liceu finlandezii dau primul “standardized test”. Plus că ei s-au chinuit mult ca mai toate şcolile să fie la acelaşi nivel. Păcat că e vremea nasoală acolo.
NOU
Sisteme perfecte nu exista, intradevar dar exista un grad minim pentru care sistemul nostru de invatamant nu garanteaza. Faci 12 ani de scoala si aduni o gramada de balast. In sistemele comuniste se practica acest lucru deoarece e nevoie de oameni care sa stie sa faca din toate cate un pic, dar suntem in Romania anului 2012 si incet incet vreau sa plec si eu prin tari mai calde, mai tropicale.
NOU
N-as zice ca-i chiar naspa vremea… Sigur e altel decat la noi, dar mie unul imi place ( mai racoare asa)… Plus ca finlandezii sunt 5 milioane de toti in ditamai tara… Cool de tot…
Am fost de cateva ori si, de fiecare data, imi ziceam ca daca o fi sa emigrez vreo data in Finlanda m-as opri…
NOU
Și eu sunt unul dintre cei care regretă că a rămas aici. Nu dau vina doar pe clasa politică ci pe toți locuitorii acestei țări, inclusiv eu, bine-nțeles. Asta așa, ca să generalizez.
NOU
Daca ma lasi cu un link pentru doamna Tatiana: consilierjuridicgermanoroman.com/2011/08/11/prima-zi-de-scoala-in-germania/
NOU
Germania nu este un exemplu bun. Sistemul de invatamant este in opinea mea unul dezastros.. Sistemul de invatamant din Germania chiar nu a reusit sa integreze strainii. Trebuie insa sa specific ca problemele lor incep la alt nivel comparativ cu ce se intimpla in Romania…
NOU
@Andrei Cismaru:
Bulache, poate vrei sa te fac de la brau in jos.
NOU
A vrut o şcoală normală, cu învăţătoare normală, da’ s-a dus la 3 noaptea să ‘prindă’ o anumită învăţătoare. E puţin ilogic…
NOU
Florin, ştiu că e ilogic. Da’ n-am pretins că trăim într-o lume logică. Cum am spus, aş fi militat şi militez oricând pentru repartizări computerizate. Şi am foarte bine că m-am dus de la 3, am învăţat că nu am nevoie de învăţătoarea aia. Eu zic că eu un mare câştig.
NOU
Aha, am înţeles, mulţumesc de explicaţii!
NOU
O frustrare tampit de parinte paranoic….parerea mea 🙂
NOU
ai dreptate 🙂 îţi doresc să nu fie vreodată şi cazul tău.
NOU
Oare mai sunt oameni simpli!? Oare mai sunt oameni cu bun simt!?…sa va spun eu una tare, ma suna azi o amica si ma intreba, auzi draga tu nu stai pe strada X, ba da zic eu, vreau sa-mi fac mutatie la tine! Paaai…. scoala unde vreau sa-mi inscriu copilul este langa tine si primeste doar copii care sunt in jurul ei!! Pam, pam!
NOU
F bine ca nu ai prins acea invatatoare! Eu am avut pilele-pilelor ca sa-l inscriu pe fii-miu la cea mai tare invatatoare din scoala la care eram arondati. Rezultatul: mi l-a distrus! Pt ca eram intr-o clasa numai de fitze, tot ce este mai bun pt copiii nostri, declamau parintii in cor, am fost oaia neagra care nu vroia sa dea bani-bani-bani (cu toate ca situatia materiala imi permitea si imi permite, dar DE CE?), a avut grija de el la modul cel mai josnic cu putinta! Am avut nevoie de multi-multi-multi ani ca sa-si revina, acum termina liceul, mai am hopul cu bacul.
NOU
Catrina, tocmai de asta mă bucur că am ajuns aici. O lecţie dureroasă despre abuz, despre furt şi despre nesimţire.
NOU
Offtopic: Tatiana, am nevoie de un traducator din germana – romana, pentru o carte despre bere. Am vazut ca esti din Timisoara si m-as bucura daca am putea colabora.
Ontopic: la ce scoala ti-ai inscris copilul?
NOU
Hary, mă scuzi, am dormit 🙂 mă găseşti cu toate datele pe cuvinte.potrivite.ro. L-am înscris la generală 7, singura şcoală din oraş care a făcut astfel de liste, potrivit declaraţiilor inspectorului general pe judeţul Timiş.
NOU
pentru primu care a cometat e mesajul
NOU
Intreaba-l pe Cetin despre experienta mea…tot asa simteam si eu. Nu ca acum as simti altfel, dar dupa experienta pe care am avut-o incep sa vad Romania cu alti ochi….
Trebuie sa emigrezi cam un an de zile ca sa intelegi…altfel e ca si cum ai explica ce frumos e sexul unui virgin.
NOU
Ştiu am citit jurnalul tău de emigrare o vreme.
NOU
Aaaaa deci tu erai !!! am cautat acum ceva timp blogul tau si nu-l mai gaseam. Din ce am citit aici inteleg ca l-ai inchis.
NOU
@V>> Pai daca sunt back in RO, normal ca l-am inchis…..as putea sa-l deschid dar nu cred ca mai este de actualitate. Nici conditiile de la noi, nici conditiile din Grecia nu mai sunt la fel.
Ma gandesc la un proiect nou…..keep in touch…
NOU
As vrea sa spun doua lucruri: in primul rand, nu vad de ce nu ti-ai dori un doctorand :)). Si in al doilea rand, nu cred ca pila pentru invatatoare sugereaza neaparat ca pentru oamenii respectivi conteaza numai banii. Cand eram mica, mama stia ca exista o invatatoare foarte buna la scoala unde eram repartizata, a facut tot posibilul sa intru la ea (flori, mici cadouri, kent :)), ce se purta pe atunci). Si dupa ce am intrat, nu i-a mai dus absolut nimic in cei 4 ani (evident, pentru asta luam 8 la desen si la muzica, sa nu iau premiul intai :)). Mi se pare mult mai concludent cand parintii se duc plini cu toate cele, pentru ca plodul sa ia note mari… asta da, nu e deloc necesar si e nedrept pentru ceilalti copii. Si totusi, se practica incredibil de mult…
NOU
Irinita, şi mă rog de ce mi-aş dori un doctorand? 🙂 În România secolului 21 [oricărui secol, de fapt] sunt oameni cu 2 sau 3 doctorate şi fără serviciu. De ce nu mi-aş dori un om educat, cu bun simţ, cu responsabilitate şi cu linişte în suflet? Un om care să trăiască fericit în orice altă ţară, făcând nu contează ce? Care să simtă că e tratat drept, chiar dacă nu e la cea mai bună învăţătoare din lume … Cam ce-ar face cu doctoratul ăla? La ce i-ar servi? La ce-mi serveşte mie diploma de universitate în afară de faptul că îmi permit anumite chestii materiale, neimportante?
NOU
@John S. :
Vezi ca daca nu imi dai banii aia , te bat de te caci pe tine. bine
NOU
bai cred ca mai bine iti duci copilu la o scoala dintr-un sat.
NOU
Da, m-am gândit şi am studiat. N-am opţiuni. Eu am vrut să poată veni acasă pe jos sau pe bicicletă.
NOU
Uite asa o sa fiu si eu peste 2 ani…dar stiu ca pana atunci se va schimba ceva, in bine si nu o sa ma duc la 03 dimineatza la scoala sa-l inscriu…
Poate or sa vina ei sa ma roage sa-i ofer educatie copilului meu, la scoala lor…
Eu sunt dispus sa astept 🙂
NOU
Eu îţi doresc sincer 🙂 Şi să ne scrii să ne povesteşti.
NOU
Finlanda: www.thejournal.ie/16-surprising-facts-about-finlands-unorthodox-education-system-305352-Dec2011/#slide-slideshow1
NOU
Ce nu inteleg eu e partea pur tehnica: Cum poate fi vina Enel ca a cazut serverul, cand orice datacenter are sisteme de protectie impotriva fluctuatiilor de curent. Daca ziceau ca a picat curentul mai ziceam, dupa cateva ore, cand s-ar consuma sa zicem combustibilul din generatoare (absurd). E IMPOSIBIL sa cada un server dintr-un datacenter din cauza unor fluctuatii… im-po-si-bil! Asa ca sa ma mai lase astia de la SIVECO …
NOU
Astora de la Siveco le cad tot timpul serverele – vezi ce se intimpla cind se afiseaza rezultatele la admitere liceu sau rezultatele la bac. Lucrez intr-o firma de IT si stiu ce inseamna fluctuatii de curent sau intrerupere de curent sau servere suprasolicitate. Asa ca, ma lesi 🙂
NOU
Plm, nasol a fost mereu, v-ati trezit si voi acum, pentru ca s-a nimerit sa va loviti de lucrurile astea. Unde plm erati cand faceam eu scoala? Unde o sa fiti cand vor face ceilalti, peste 5-10 ani, scoala? La fel si cu sistemul sanitar sau judiciar sau w/e.
Vorba aia, te doare la banana… pana ti se intampla tie.
NOU
Ubercool, eram nesimţiţi, indolenţi şi lipsiţi de perspectivă şi reacţie. Aşa cum sunt toţi românii. Îmi va trece şi mie după ce uit episodul şi mă voi complace mai departe în aceeaşi mizerie. Aşa cum fac toţi, bănui că inclusiv tu 🙂 Pentru că aşa am fost educaţi, sunt trăsături prezente în sângele nostru şi nu ne vom schimba.
NOU
Computerizat? In Romania? In 2012? Poate o sa existe si la noi un sistem computerizat, candva, dar fac pariu ca romanii se vor duce sa stea la coada, cu o zi inainte.
NOU
Andrei, chiar la asta mă gândeam şi eu. În vecii vecilor amin.
NOU
Ai parte ai carte, vremuri conjucturale…
NOU
La repartizarea in licee este sistem computerizat de ani buni. De prin 2004-2005.
NOU
O mare parte din problema sistemului de invatamant o reprezinta si parintii care si-au existins simtul proprietatii dupa *9o pe unde au apucat si in special unde li s-a permis.
….
parca si aud:
– in copilul meu nu tragi ca iti umflu mecla
– pe copilul meu nu il perciunesti ca nu mai iesi din scoala
– copilul meu nu poate invata aici, prea mult praf de la creta
– copilul meu nu este de 5 STIU EU!!
– copilul meu nu poate face educatie fizica pentru ca cei de la Mac m-au mintit
– copilul meu e cel mai cuminte dar mai are si momente proaste
– copilul meu e de aur!!
…etc!!!!!!
Imbecilitatea si orbirea incepe sa fie o boala din ce in ce mai frecventa in randul parintilor si in penibilul in care se arunca vine ca o ancora si MANDRIA de care suferim ca natie… si uite asa cautam vinovati in orice loc in care simtim ca nu e al nostru…
curtea noastra e tot timpul imaculata….
NOU
Corect! Iar vin cu exemple personale 🙂 La sedinta cu parintii, la fii-mea, in clasa a sasea. Vine si profa de mate, toti parintii ii sar la beregata: cum adica, sa le puna copiilor 5, pai media conteaza la admitere! Le-am facut un calcul matematic 🙂 simplu: prefer ca al meu copil sa aiba media 5 la mate, stiu unde am de lucrat cu el, la admitere va lua 10. Hai sa facem o medie, sa vedem cit conteaza o medie de 5 intr-un semestru, intr-un an (din cei patru!) si cit conteaza o nota de 10 la examenul final. Alta aberatie pe care au scos-o tot atunci: ca de ce fac atitea ore de biologie (diriga fiind de biologie :))? Am intrebat-o pe profesoara daca ea este cea care stabileste programa si numarul de ore la fiecare clasa. Mi-a raspuns, rasuflind usurata, ca nu, nu ea, de la Minister vin indicatiile cu ce trebuie sa invete un copil de clasa a sasea.
Asa ca da, e corect, parerea mea 🙂 Noi, parintii, avem cea mai mare vina. Noi nu sintem in stare sa avem grija de una-doua-trei odrasle, sa le invatam niste notiuni elementare (nu traversa pe rosu! traverseaza doar pe trecerea de pietoni! hai sa vedem daca chiar ai nevoie de lucrul asta si ce reprezinta el ca si costuri si necesitate). In schimb avem pretentia de la altii (e drept, cu studii pedagogice :D) sa faca din r…t si sa mai si pocneasca!
NOU
Vlad » de ce ar fi normal ca cineva sa imi bata copilul in scop educativ?
NOU
Nope, nici eu nu sint de acord ca cineva sa-mi perciuneasca copilul (scuze, ca-co, nu am cum sa-l evit ) in scop educativ, din fericire nici nu am avut de a face cu asa ceva. Din nefericire, in scop educativ am avut de a face cu o invatatoare cretina care mi-a atins copilul psihic pt ca eu, ca parinte, am avut neobrazarea de a nu-i aduce cadouri. Incerc sa-mi gasesc justificari, da, am facut f bine ca nu am cadorisit-o, au trecut anii, am incercat sa-l invat si pe copil sa-si pastreze coloana vertebrala, sa inteleaga faptul ca mama nu a fost rea atunci, ca a fost o lectie (dura, prea dura pt el), dar o lectie pe care trebuia sa o invete si sa o tina minte peste ani: capul ce se pleaca, sabia nu-l taie, dar ramine plecat mereu!
NOU
@arhi – revin cu un raspuns tarziu
– nu e vorba de educat copilul prin bataie, nu sunt de acord nici in ruptul capului, dar toti stim ca au fost, sunt si vor fi elevi care altfel nu prea inteleg… si in mare nici asa nu inteleg insa sunt sigur ca “perciuneala” unui sandilau in fata a 30 de elevi are impactul lui acolo in clasa… si invatamintele lui.
Oi fi eu de moda mai veche…
NOU
Vlad » probabil esti mai de moda veche. si eu sunt mai de moda veche. imi bati copilul, iti rup mana cu care l-ai lovit si te bat cu ea.
NOU
Un profesor care aplica corectii fizice elevilor nu are ce cauta in scoala.
NOU
Eu m-am trezit si am auzit de faza cu serverul. Asa ca nu m-am dus sa-mi inscriu azi copilul. Sa-mi fac griji? 😀
NOU
Delia » da, nu o sa te mai primeasca in rai
NOU
Ceea ce mi se pare dureros este ca mai multi parinti au plecat cu ideea ca trebuie sa fie acolo de dimineata, ca sa se inscrie. Si mai dureros este ca oamenii din sistem inca permit asta.
L-am impuscat noi pe Ceausescu, dar el si-a batut joc de spiritul nostru mult mai rau decat ne-am fi imaginat vreodata. Sistemul asta cu coada… e absolut ingrozitor!
NOU
Culmea, sistemul ăsta cu coada ar fi mai corect decât sistemul cu dosare de înscriere care au câte-o sută de euro prinsă între şine …
NOU
inca sunt rau, rebel si intangibil; mie mi se pare ca pe doamna respectiva o deranjeaza mai mult ca a fost si “fututa si cu banii luati” decat sistemul in sine si aproape ca pun o bere ramasag ca a avut cel putin o data remuscarea ca “sa-mi bag pula….trebuia sa vin mai devreme”
dar plm….cum zicea si Vali: speranta e in ’90+ daca nu e contaminata foarte mult de ’70+
NOU
Attilla, ca să nu mai fie contaminată o generaţie trebuie să fie din 2000 cel puţin. Însă nu doresc nimănui să intre pe mâna unui “profesionist” din 2000 încolo.
Da, nu m-am exclus defel din gloată. Da, mi s-a părut absolut tembel că m-am trezit şi m-am dus la ora aia acolo. Da, pentru că sunt din generaţia ’80 coada e prezentă în spirit de pe vremea când mă postam la orice coadă sau întrebam “ce primiţi?”. Însă după orele astea şi după experienţa asta am realizat că sunt mult mai câştigată decât cei dinaintea mea. Iaca, acuma nici să mi-o dea pe tavă, n-o mai vreau pe doamna aia, nu pentru că nu ar fi un bun profesionist, ci pentru că e dorită de mase.
NOU
hmmmmmm…castigul este ca nu i mai prins o anume invatatoare ?!?!?!?
ma steptam sa zici ceva legat de “pilda invatata”…”lectia trasa” si alte lucruri asemenea referitoare la ora trezirii si la coada stata inutil
plm, e misto scuza asta cu “sunt din generatia 80, am coada in sange de pe vremea cand bananele aveau doar culoarea verde si n-am cum sa ma schimb…voi muri cu capu-n fund…fuc za sistem…fuc za gloata”
referitor la profesionistii de dupa 2000….plm…n-au cum sa fie mai praf ca aia din 90…traim vedem
NOU
Si eu, daca as fi in situatia autoarei, as vrea un loc “simplu”, cu oameni intregi la cap, nici prea-prea, nici foarte-foarte. La genul ala de scoala primara si generala am fost si eu, si am iesit bine din aventura. In liceu mai e cum e, pentru ca intrai pe baza notelor de la capacitate, si un colegiu national are sanse sa fie bun-ish.
In Belgia e o tevatura si mai mare. Sunt multe scoli private, si mai multe feluri de scoli publice, plus dispretul dintre vorbitorii de olandeza si cei de franceza, primii oricum frustrati de cei din urma, se enerveaza ca francofonii se inscriu la scolile lor. Am interactionat cu elevi de scoala publica flamanda, si nu sunt cu nimic mai buni decat orice elevi romani de la oras.
Si totusi, si eu am plecat la prima ocazie cat am vazut cu ochii, chiar dupa liceu. Dincolo de sistemul de invatamant pe care se-ntrec sa-l distruga astia, sunt multe chestii mult mai rele in Romania, si nu vad de ce as fi parte din (inca o) generatie de sacrificiu.
NOU
doamna care a postat chestia asta e regalista de antena 3 sa inteleg? sa fie fara suparare. stiu ca veti sari si veti expectora spre mine, dar sa fim seriosi. scarbiti de romania a la voiculescu. si eu pot sa afirm ca m-am saturat cu adevarat de vaietatori de profesie care au preluat integral discursuri gen gadea, badea, ciutacu si ala cu analiza militara, radu tudor sau cum.
NOU
Attilla, trebuia să-ţi desenez ca să pricepi? Mi s-a părut că se subînţelege că e vorba despre o lecţie învăţată. Altfel, nu faci decât să-mi confirmi ideile, eşti un român tipic (ca şi mine), în ciuda numelui 🙂
Val, prea ştii tu exact ce se-ntâmplă pe antene. Uite, eu nu mă uit la televizor, niciodată, la absolut niciun program pe niciun canal.
NOU
anatati, pentru comparatia cu un roman tipic…iti multumesc…am ramas cu sechele din copilarie cand mi se spunea la scoala ca n-as fi
referitor la desen….recunosc cu mana pe suflet…pricep mai greu subtilitatile….pentru mine textul respectiv a fost o simpla lamentare inutila cu aroma de struguri verzi si basini de superioritate. iar concluzia referitoare la plecare copilului nu are nici o legatura cu ce ziceam eu mai devreme.
daca totusi ar fi trebui sa subintelg ca de fapt ai vrut sa zici “bai…nu faceti ca alti prosti, nu dau nume ..persoane importante, si ori va duceti de la 1 PM..cu o zi inainte…ori beti-va linistiti cafeaua si plecati ca oamenii normali ..la inchierea programului” atunci imi cer scuze pentru lipsa mea de imaginatie
NOU
Attila, nu fi rau. Femeia a trait o experienta negativa – sa nu zic ca a avut o deceptie – si ne-a impartasit-o.si noua prin Arhi. Este o poveste autentica, si este scrisa frumos… Ce-ti poti dori mai mult ca si cititor?
NOU
Dar nu inteleg, conteaza ordinea la inscriere atat timp cat e repartizare computerizata?
NOU
Nu este repartizare computerizată. Repartizarea computerizată e doar un vis frumos 🙂
NOU
Pisica unde nu ajunge ii pute, mie cam asa imi pare textul asta. Cat despre partea cu emigratul mie imi pare ca o replica care o arunci tot timpul cand romania nu te satisface. De ce nu plecati fratilor daca sunteti nemutumiti? E asa greu?
NOU
Cam asta e si parerea mea. Tara de cacat… oameni de cacat… pai cine va tine pe loc? Daca puteai face o combinatie la scoala, cu repartizarea, o faceai… asa e tara de toata jena.
NOU
Eu am plecat si nu regret nici macar un moment.
NOU
Mihai, dar ai măcar idee ce combinaţie puteam face cu repartizarea? Că puteam să-l duc la cel mai tare liceu din oraş, ăla al tuturor fiţelor să mă mândresc că va vorbi germană şi că a frecventat şcoala patronilor? Ce parte a sintagmei “şcoală de cartier” nu ai priceput-o? La o şcoală de cartier, din 2 învăţătoare dintre care una aproape de pensie cum să nu-ţi doreşti învăţătoarea care are şanse de continuitate la clasă?
Attilla, strugurii nu-s acri. Strugurii sunt stricaţi 🙂 Toată ideea era că nu e normal să se-ntâmple nimic din toate astea: nici să mă duc eu de la 3 la coadă, nici să se facă liste ilegale, nici să se dea şpăgi, nici nimic. Nu era normal nici să nu se stea câte 5 ore să aştepţi să funcţioneze o aplicaţie online, da’ nici n-am mai menţionat aspectul. Cât despre superioritate … mă bucur mult că măcar asta transpare din articol 🙂
NOU
Nu e normal nimic din tot ce se intampla… asta e clar si adevarat. O sa mai mai moara cateva generatii pana se vor schimba lucrurile in Romania. Cum sa fie bine cand iti poti rezolva aproape orice problema cu o cutie de bomboane si un plic pentru hoashca de directoare? 🙁
NOU
Da, eu asta nu am vrut. Să generez un cerc vicios al şpăgii încă de la clasa 0. Tocmai asta mă revoltă.
NOU
in Finlanda, nu exista oameni fara scoala. Nu exista oameni care sa nu stie scrie sau citit. Scolile si pregatirea este identica in toata tara, toate testele si evaluarile se fac standard. Daca un copil nu promoveaza, vina e a profesorilor exclusiv, pentru ca e de datoria profesorilor sa gaseasca caile si modalitatile prin care un copil sa invete. S-a ajuns la asa un nivel datorita coerentei si continuitatii sistemului si planului de invatamint care se deruleaza indiferent de ministrii, partide, presedinti……si in plus, felul de a fi al finlan dezilor ajuta toata situatia. cOpy/paste la asa ceva nu se prea poate face.
NOU
Am decis că nu va merge la şcoala asta. Va fi dificil, pentru că suntem arondaţi la ea şi în tura 2 de înscrieri te mai primesc doar şcolile ce au locuri rămase, însă eu nu pot trăi în abuz 9 ani de zile (clasa 0 – clasa a 8-a) şi nu vreau să-mi educ copilul să accepte abuzuri. Ne orientăm spre şcoala dintr-un sat limitrof deocamdată ca primă opţiune.
NOU
nu-l mai da la scoala si asa va ajunge un drogalau
NOU
Dan Popa, ştii din proprie experienţă?
NOU
Salut Arhi, aveai acu` 1-2 ani in blogroll un tip care plecase pe o insula in Grecia cu familia iar blogul se numea ceva in genu; “Romania te iubiesc dar din alta tara” si parca era pe blogspot… mai stii ??!!
Tx, V.
NOU
v » unromaningrecia, da. s-a intors, dar din motive mai pamantesti
NOU
@V>> Ti-am raspuns mai sus…
NOU
www.youtube.com/watch?v=5FGdXEBcdh4&feature=related
NOU
Am un prieten care a incercat sa-si inscrie copilul intr-o a ‘nşpe incercare cu nu ştiu ce repartizare copmu… şi nu mai ştiu cum. Amu o întrebare de baraj: cum află la ce şcolă i-a fost repartizat copilul, se duce din poartă în poartă la şcolile cuprinse în opţiune sau este un site unde sunt afişate rezultatele repartizării?