Scris de Adi C.

Viata este o lupta, cel putin in romania. De cand ne stim e asa..si asa trebuie sa fie. Ni se pare normal, firesc sa ne luptam. Nu concepem altfel.
Ne luptam de cand ne trezim, sa prindem traficul lejer, sa gasim un loc de parcare mai aproape, sa prindem un loc in metrou, sa ne indeplinim indatoririle de serviciu, sa ajungem acasa cat mai repede.

Apoi sa ne hranim, sa ne imbracam, sa ne satisfacem nevoile si dorintele. Sa facem un concediu de o saptamana in grecia, sa ducem copiii la DisneyLand, la film, la mall. Sa ne luam masina 2018, sa avem tot ce este nou si mai bun.
Totul este o lupta pentru noi. Nu concepem sa castigam ceva fara lupta, fara imbulzeala si fara coada. Mintea nostra nu mai este demult relaxata. Lucrul obtinut fara lupta, fara injuraturi si fara inghionteala nu aduce satisfactie.
Altfel te bucuri de cumparaturile tale dupa ce te-ai inghesuit cu toti romanii fix pe 24 decembrie. Alt tonus ai cand dimineata in trafic i-ai facut pe fraierii aia care stateau la semafor si tu te-ai bagat in fata. Alta satisfactie ai cand iti platesti taxele dupa o coada de o ora si injuraturi.
Nu concepem sa ne platim taxele prin card din fata calculatorului. Ce e aia? Cum adica, gata, am platit taxele fara sa cad obosit la pat dupa lupta cu cozile? Nu concepem sa parcam un rand mai incolo fara aglomeratie. Cum adica, sa merg pe jos?

Atat suntem de crispati incat mintea noastra din momentul in care ne trezim dimineata incepe lupta. E setata astfel. Cauta o lupta, ceva pentru care sa te bati si sa te zbati. Si nu vom scapa prea curand de asta…
Majoritatea statelor dezvoltate au cetateni relaxati. Nu relaxati corporal ci acea relaxare mentala. Privesc greutatile vietii ca pe o normalitate, nu se sperie, nu se incordeaza ci pur si simplu se gandesc cum sa le rezolve. Privesc nasterea, casatoria, moartea ca pe lucruri normale si inexorabile.

Cred ca inainte de toate noi romanii avem nevoie de relaxarea mintii. Sa nu mai privim totul ca pe o lupta si pe oricine ca pe un adversar. Dar dupa cum spuneam, viata este o lupta. Asa a fost si asa trebuie sa fie. De ce? Nu stim, dar asa trebuie sa fie.

Ca asa e datina…futu-l in gura pe vecin cu capra lui!