Nu știu dacă vă dați seama, dar, în românia, nu există o disciplină a consumului de energie. Exceptand persoanele ajunse la vârsta senectuții, seniorității și a senilității, care se opun, anual, deschiderii căldurii în blocuri, desigur. Și nu știu cum, dar fiecare generație, cum trece pragul acela al senilității, cum gata, nu mai are nevoie de căldură, nu mai folosește apa caldă, își fac nevoile prin grădinile blocului, de astea, usual.
Lipsa asta a disciplinei se datorează și faptului că avem cea mai ieftină energie din Europa, din toate punctele de vedere. Când la noi era panică din cauză că era benzina 7.99. adică 1.62 Euro, în Franța și Italia era 2.5 Euro. Inclusiv la unguri era 1.7, iar ei sunt rusofili și sug de la țâța unică a lui Putin.
O vedeți în luminile lăsate aprinse prin casă de către soții (nu vreau să par lăudăros, dar nevastă-mea a lăsat, într-o dimineață, 18, da, optsprezece becuri aprinse în casă și a plecat unde avea treabă), în lipsa de interes a copiilor să închidă luminile pe unde trec, televizoare, playstationuri lăsate aprinse cu lunile.
Anyway, dacă sunteți tătici responsabili și vreți să aveți grijă de casă, vă recomand aceste prize smart. Bine, nu fix modelul acesta, sunt mai multe chinezării care arată identic și au branduri diferite pe ele, mie mi-au venit unele pe care scrie Gosund, dar comanda a fost dată pe aceste Usmart.
Ce au interesant este că îți măsoară consumul instantaneu și consumul agregat de-a lungul unei zile, pe fiecare priză. Adică atunci când lasă nevastă-ta deschisă totul prin casă, poți să îi arăți exact cât a aruncat pe geam.
Sigur, poate nu o să vă ajute să economisiți, dar măcar o să știți exact care device cât consumă. De exemplu, eu am o aerotermă mică, mică, 10×10, pe care am luat-o pentru eventuale plecări prin lume și am luat-o așa mică tocmai ca să aibă consumul mic. Este cel mai mare consumator din casa mea, ceva gen 2.5KW.
NOU
Imi cam vine factura de maxim 80 de lei pe luna si sunt la Enel. De luna asta m-am mutat la hidroelectrica. Ma astept la vreo 150 de lei pe luna de vara calduroasa, mai ales ca mai vreau sa bag un AC. Am becuri economice peste tot, majoritatea electrocasnicelor sunt din gama de consum scazut, nu vad de unde ar putea veni un consum mare, cel putin in cazul meu. Nu minez, nu ma incalzesc cu electric, nu vad cum un bec uitat deschis ar face asa mare diferenta.
Partea de economisire se poate aplica mai bine la apa si la gaz. Din pacate, la gaz nu prea pot face rabat prea mult pentru ca am o gaza mica careia ii place caldurica, dar cand pot, incerc.
NOU
ai apartament cu jumatate de camera?Ș)))
NOU
Am 3 camere :))) Nu vrei sa stii cat 90 de lei pe luna de iarna plateam gazul inainte sa vina fata. Cred ca am izolatie de 30 cm pe anumiti pereti. Probabil erau strambi pe dinafara si i-au indreptat din izolatie :)))
NOU
90 de lei gazul consum doar daca stranut. inca un stranut, inca 90:)))
NOU
Vorbesc de economisire boierii care consuma (multe) sute de mc de gaz lunar.. Mda, dar unul nu ar mai renunta la camere cat sala de bal sau geamuri cat peretele. Dar, da, ei stiu cum e cu economisirea si dau sfaturi
NOU
un geam triplus tratificat izoleaza mai bine decat un perete de 30cm si caldura, si sunet
NOU
Avem un prieten care tocmai s-a mutat intr-un apartament unde e centrala de bloc, nu individuală. A plătit maxim 50 de lei pe luna iarna asta gazele. Când a spus asta la o masa cu mai mulți oameni cu facturi de 4-500 de lei minim, si-a înghițit galusca. :))
La curent resimt facturi f mari de când a venit pe lume copilul. Nu mănâncă copilul curent pe pâine, evident, cred sincer ca e vorba de faptul ca este aproape permanent cineva în casa cu el și, deci, consumăm mai mult. Singurele lucruri care sigur funcționează mai des sunt mașina de spălat și uscătorul, că deh, dar în rest e consum uzual doar ca pe tot parcursul zilei, față de perioada ante-copil când eram acasă doar noaptea la somn.
NOU
@Laurra: ma indoiesc ca prietenul tau a platit atat. De ce? Pentru ca o centrala de bloc consuma gaz lunar care nu se incadreaza la suplimentul oferit de stat. Se incadreaza la plafonare, dar si-asa un 0.37 lei pw kwh doar gazul, ori au contract vechi cand erau alte preturi, ori nu prea sta pe acasa.
NOU
Am trecut și eu la hidroelectrica după ce Enel a triplat prețul pe kWh când a trebuit să schimb contractul.
La gaz “am avut noroc” că prețul doar aproape s-a dublat prețul (și nu a crescut mai mult) de la ~12 bani pe kWh la ~22 bani pe kWh. Asta deși aveam contract cu ei până în vară, dar 1 Noiembrie Engie a modificat prețul cu un act adițional.
Economie mai greu de făcut cu copil mic acasă.
NOU
@Add, de ce sa renunti? uite baba comunista unde era hahaha
NOU
Frigiderul cu consum declarat de 345KW/an se duce lejer spre 500… A+++ acum 2 ani. Evident consumul declarat de ei se obtine deschizand de doua ori frigiderul pe saptamana… probabil.
Mediabox-ul vietii de la UPC consuma 21W cand e pornit si 20 cand e oprit.
Becurile daca nu sunt platite la pretul corect (CFL sau LED) consuma mai mult decat declara, chiar si cu 50%.
TV-urile pot consuma in stand-by pana la jumatate din consumul lor declarat.
NOU
Care e gradul de incarcare al frigiderului? Am patit la fel ca tine, aveam o combina luata pt. un trai in 2. Cand au aparut copii combina era super incarcata, consum dublu…
NOU
alex, vlad ti-a raspuns inainte de a pune tu intrebarea!
NOU
vezi ca tv ul consuma in stand by doar in anumite momente..asa am crezut si eu..dar are momente cand isi mai verifica wirllesul sau nu stiu in rest consumul e zero in standby.
NOU
Nu stiu exact de unde imi vine reflexul cu stinsul luminii din camera cand ies din ea, dar il am de foarte multa vreme. Cred ca din comunism, dar e interesant ca atunci chiar nu costa mult, deci oare de ce s-a format reflexul asta? Iar acum, cand fac vizite in vest (mai ales Belgia) si am intalniri cu tineri occidentali, ma intreb intotdeauna de ce mama naibii nu sting lumina cand pleaca dintr-o camera? Interesant e ca sunt verzi, informati, schimbarea climei globale, sa facem ceva, proteste, etc, recicleaza (bine, pentru ca e musai, altfel amenda) dar faza cu stinsul luminii din camera din care iesi nu exista.
NOU
pentru ca nu platesc ei facturi sau amenzi daca lasa luminile aprinse?
NOU
Eu am 2 prize smart PNI de la dedeman de 62 lei, la 16 A (tot cu contorizare), mai dădeam drumul la aerul condiționat înainte să ajung acasă (am 2 unități) și le bag seara temporizare, dar nevestei îi e lene să dea cu geana prin Tuya, mai mult pentru mine și pisică (fiind cam rotofeie)…
NOU
Noi obișnuim sa stingem luminile mai ales daca e lumina naturala, iar daca nu, sa avem grija sa le avem in functiune doar cat e nevoie de ele. Ne gandim ca ar trebui sa traim mai sustenabil, sa le mai ramana ceva apa si alte resurse si copiilor sau nepotilor nostri. Nu cred ca ajutam prea mult, mai ales ca nu dispunem de alte mijloace “regenerabile” pt a ne intretine. Soluția propusă de tine mi se pare interesanta, mi ar placea sa stiu mai exact ce si cat consumam.
NOU
Asta cu stinsul luminilor prin casă, o am și eu. Dar nu suport să fie frig. Dacă este o temperatură între 23,5-24 grade, e perfect. Că sunt și traumatizată de frigul pe care l-am îndurat în tinerețe. La liceu, profa de mate ne chema de la 7 dimineața la meditații. Și era un frig crunt iarna. Plus că aveam obligația să venim cu lumânari d’alea de nuntă sau botez, că nici lumină nu era. Apoi ieșeam la careu la cântat de tricolor. Bine, nu cânta nici dracu, cânta patefonu’. Cât am fost studentă în Politehnică, iar am făcut friguri crunte în amfiteatrele alea. Cică nici acum nu pot fi încălzite. Și mai erau și autobuzele în care pe lângă că înghețai, oricum erai degerat de cât ai stat în stație, prindeai și miros de eșapament. Așa că, în ceea ce privește căldura în casă, nu mă interesează să fac economie. Cât despre consumul de curent, noi avem undeva pe la 300-330 kw/ lună. Și nu mă deranjează plata facturii. Dar când furnizorul îmi bagă de la el putere un index cu 1240 kw în plus, mă apucă nervii. Acum sunt în plin război cu eon. Și de data asta nu mă las. Anul trecut cu cei de la electrica furnizare, am lăsat-o baltă. Că tot așa, ne-au încărcat factura pe motiv că au schimbat contorul. Noi nu avem niciun pv semnat. Și îmi pare rău că am plătit o factură aiurea. Dar pe ăștia nu-i mai las.
NOU
o, dar toti fac asa. aveti 1000KW estimat. platiti acum si scadem din facturile viitoare. sau hai sa nu fmm
NOU
La persoane juridice au dreptul sa solicite garantie si tu cam esti obligat sa le dai, in caz contrar pot opri curentul. Vorbesc in cazul unei locatii unde avem facturi de minim 100.000 ron / luna, platim mereu la timp (chiar mai repede fata de ce e legal necesar), ei tot vor bani in avans.
NOU
Eu sunt sarac, dau eu indexul lunar :-s
NOU
Sunt persoană fizică, deci nu e cazul. În plus, o dată ce au trecut în sistem valoarea citită de ei, eu nu mai pot completa lunar indexul real. Că nu pot adăuga o valoare sub cea deja trecută de ei. Asta înseamnă că eu plătesc facturile viitoare doar cu ce estimează ei. Până ating valoarea aia. Știți vorba aia, și futut și cu banii luați? Ei, de asta merg până în pânzele albe. Am deschis tichet pe site ul lor, aștept răspuns până pe 21 aprilie când se fac cele 30 de zile, apoi fac reclamație la anre, opc, trimit notificare prin avocat prin care îi anunț că dacă nu rezolvă situația și opresc și curentul, îi dau în judecată.
Pana mea, am votat corect și am protestat de fiecare dată în ăștia 32 de ani, m-am săturat de toți hoții ăștia! Nu mai am de gând să înghit rahaturi!
NOU
La ce morții mătii am contor de curent bă furnizorule? nu să știu exact cât consum și cât plătesc? Sau ți-e lene să ceri o citire sau sa cauți (sunt unele contoare care citesc automat si trimit informația) in sistem cat am consumat? Tu’zgureanu!
NOU
Eu chiar am contor nou, dar nu smart sa comunice la distanta. Doar ce am primit notificare ca daca nu le dau eu consumul, vor estima ei conform unei anexe inventate cu consum dublu-triplu/luna si ne reglam noi dupa.
NOU
“La liceu, profa de mate ne chema de la 7 dimineața la meditații. Și era un frig crunt iarna. Plus că aveam obligația să venim cu lumânari d’alea de nuntă sau botez, că nici lumină nu era. ”
Profa locuia in Donbas sau Mariupol? 😉
NOU
eu imi bag mortu in casa singur. cred ca priza de la PC-ul meu o sa spulbere orice alt aparat din casa. dupa afacerea asta ii sunt eu dator nevestii.
NOU
Si eu am diverse prize smart cu functie de aratare consum, le-am luat ca imi plac statisticile ca asa aveam nevoie doar de una pentru aparatul de aer conditionat ne-smart sa-l pot porni.
Tot asa am vazut ca un 9000 BTU Samsung consuma cam 400-500 w si un 12.000 BTU mai nou Gree consuma mai putin la temperaturi similare (deh, diferenta de 5 ani intre ele, ambele cu inverter).
In rest, 4 camere, 4 oameni si o pisica – doar ce a venit factura de 90ish RON. Media e cam 100, singura chestie de saving pe care o fac e ca am becuri LED (in fine, majoritatea ca pe hol, intr-o debara si pe balcon mi-a fost lene sa le schimb), in rest totul e cam aprins la mine mereu (plita normala, cuptor electric, expresor, alte oale de gatit electrice).
NOU
ai grija la pornitul de aer cu priza, ca se buseste, foloseam si eu pana nu am mai avut pe ce. mai bine iti iei broadlink de ala mini si rezolvi din telecomanda
NOU
Da, citisem de chestia asta – foloseam sincer mai mult ca fail-safe in caz ca nu mergea oprit daca dormea cineva in camera – in mod uzual lasam pe o temperatura confortabila si se oprea si pornea singur cum simtea nevoia.
NOU
Ce se buseste? priza sau aerul? Priza trebuie sa aiba o anumita putere sa duca aerul. Sunt prize mici care intradevar nu duc consymatori mari.
NOU
aerul
NOU
M-am zgârcit la construcția casei sa trag fire și circuit special pt lămpi de veghe…asa ca, am vreo 10 prize smart in toate camerele (+hol, cămări, casa scării, etc) la care am atașat de la Leroy lămpi de veghe. F bune prizele asta smart in special programabile.
Cum unii au consumuri de 99-110lei la curent pe luna??? Spălăm de 2 ori pe săptămână, de 2 ori pe saptama se folosește uscatorul de rufe, 1 data pe saptamana se gătește cuptor electric, masina de spalat vase o folosire pe saptamana…eu nu am văzut factura sub 250lei vreodata
NOU
Am avut la un moment dat o lampa smart cu lampa de veghe incorporata – ceva digoo (si cu 2 mufe USB) in cazul in care vrei sa schimbi.
NOU
@Gustav: 2 masini de spalat la 3 zile, folosit cuptorul aproape zilnic (bine, maxim 30 minute pentru briose si ce mai face sotia pentru bebe). In rest, tv mai deloc, laptop seara 1-2 ore si becuri economice.
NOU
Cum sa opresti domne PS, pai nu isi mai face updates, rad copiii de tine!
NOU
Am luat si eu una de la TP-Link sa vad de ce mi-a urcat brusc consumul la peste 200 kWh/luna.
Era frigiderul, s-a stricat si ajunsese sa mearga 22 ore din 24 :). Acum mi-am luat unul clasa A+++ care consuma cat consuma becul de la cel vechi. Consuma 26Wh/h.
Legat de economisire, la cat gaz luam noi de la rusi, 7%, am reusi sa reducem foarte usor consumul.
Dar nu ai cu cine. Cu analfabetii functionali de pe facebook? Ia fa o campanie sa reduca fiecare temperatura in casa cu 1 grad. 🙂
Cand am zis la Vali pe blog ca am dat 5100 lei pe termopane, ca cele vechi erau praf, mi-am luat manute rosii si comentarii ”ce ba, cine are bani sa schimbe termopanele? aia bogati”
Ei bine, a trecut iarna si masurand consumul in fiecare zi am vazut ca mi-a scazut consulul cu 4 m3/zi, de la 8 m3/zi, adica 40 kWh/zi. Adica 40 lei/zi in minus, ca am 0.99 lei/kWh pretul.
Adica in 5 luni imi amortizez termopanele si dupa aceea sunt pe plus. Daca opresc centrala nu imi scade temperatura sub 19.6 grade, in Brasov.
NOU
Tu platesti 40 lei – 4 mc3 adica 10 lei pt 1 mc3 ? Pretul normal la mc3 e de 4x mai mic undevain jurul a 2.5 lei.
NOU
Adica vrei sa spui ca daca opresti centrala cand afara sunt 0 grade tu o sa ai 19.6 grade in casa? Probabil in primele 1-2 ore, dupa 10-12 ore cred ca ai sub 16 grade.
NOU
Sunt două ierni diferite. Ai înregistrată și temperatura de afară ?
Întreb serios, mă gândesc la schimbarea termopanelor.
NOU
Am înregistrat temperatura de afară, temperatura setată la termostat, temperatura apei din calorifere, consumul de curent și de gaz, zilnic, din ianuarie până acum.
Da, am 19.6 grade in casă și după 2 zile, am fost plecat un weekend și am oprit centrala, afară erau -5…0 grade.
In contractul cu Engie, am 0.99 lei/kWh adică 10 lei noi un metru cub. 10ron/m3.
Și eu aveam in decembrie de 7 ori mai ieftin 0.13 lei/kWh.
Este exact ce voiam să subliniez. In loc să fie comentarii “coaie cum ai făcut să consumi așa puțin, cu ce ai izolat, la ce etaj stai?” sunt comentarii românești “nu are cum, eu plătesc mai puțin, nu ai prețul ăsta care e scris negru pe alb, nu ai măsurat bine, stai in Grecia nu stai in Brașov, etc.”
NOU
@MihaiDB dacă e bloc bine izolat nu ai probleme cu scazutul temperaturii. Apartamentul meu e nelocuit, trec de 2-3 ori pe luna pe acolo. Niciodată nu a fost sub 17.2 grade. Aia iarna trecută când afara a fost o săptămână de – 10 grade.
NOU
Gosund sunt decente. Compatibile tuya cred.
Am doua, le-am folosit o vreme.
Legat de becuri aprinse, nu ma mai ingrijorez. Sunt leduri toate si iarna oricum consumul lor e nesemnificativ comparat cu restul.
Ca idee, iarna platesc curentul cam intre 1000 si 2500 lei pe luna. Anul asta maxim a fost 1600 lei. In rest cam pe la 1000. Am facut optimizari si am redus consumul cam de doua ori fata de alti ani.
Cand vad ca unii se plang ca la gaz platesc 3-400 lei sa incalzeasca o casa, ma ia cu amuzament.
NOU
1000 de lei curentul / luna este dement, de pana la 2500 nici nu ma pronunt. Incalzire pe curent, presupun? Daca asta e viitorul, nu suna bine fara niste centrale nucleare sanatoase.
NOU
Cu scuze ca e offtopic:
voi ati primit fluturasi (ma rog, erau fasii de hartie) in cutia postala care promoveaza canale rusofile?
Nu imi imaginam ca se “munceste” ideologic la nivelul de scara de bloc fmm.
NOU
asa s-a muncit si ptr aur.
NOU
@cetin: ar fi culmea sa fie o legatura intre aur si rusia
NOU
da, n-are cum
NOU
Au cheltuit banii degeaba. Doar erau rusofilele Retevei și Haznale. Sau nu mai sînt?
NOU
Adica poti sa fii prorus dar sa ai tricolorul prins pe piept si cand te duci la toaleta? Nu pot sa cred, spuneti-mi ca e o gluma proasta!
NOU
Ca tot suntem la offtopic, si voi tot ca subsemnatu’, deprimati de la definitiva Woodrei?
NOU
Gosund sunt compatibile inclusiv home assistant. Gosund SP111, flashuit pe tasmota are optiune inclusiv de grafic pe timpi, pe azi, pe ieri, pe luna si total, cu pini care pot fi convertiti inclusiv pentru senzori de temperatura. Folosind homeassistant deja e next level…
NOU
Multumesc mult pentru recomandare!
NOU
Faină asta cu consumul, te ajută să știi exact cât să ceri la partaj.
NOU
Îmi place piinea prăjită dimineata, o scot din meniu ? Trec pe cozonac.
In alta ordine de idei am tripan, la căldură probabil e ok, dar la zgomot nu prea.
NOU
Apt trei camere, trei persoane. Becuri led, tv led 3 bucăți, 3 laptopuri din care unul merge zilnic 9 ore. Combină frigorifică, mașină de spălat care merge de 2-3 ori pe săptămână și am plătit 70-80 Ron. Iar la centrală termică proprie, cu temperatura de 22 constant am plătit 380 cel mai mult. Vedem din mai. Atunci expiră contractul de anul trecut.
NOU
La ce iti trebuie priza de pe amazon cand poti avea a doua zi cu 60 lei si face fix acelasi lucru
xmasoft.ro/produs/priza-inteligenta-cu-contor-de-energie-3680-w-16a/
NOU
poate pentru ca eu am dat 20 de euro pe 4 bucati, nu 40 la “reducere”
NOU
a..n am vazut..am crezut ca e pretul pe bucata..dar transport..timp de asteptare?
NOU
de pe amazon iti vin in 3-4 zile, transportul este cativa euro. iar daca ai prime, iti vine gratis
NOU
Eu cred ca cea mai ok retea interna pt casa este ca la hotel, putin modificata. Ai un circuit A cu subdiviziuni pt. ce functioneaza constant( fridideri, masini etc),curcuit B pt ce nu e consumator constant. Pt. B ori cartela ca la hotel, ori buton/intrerupator cand intri in casa. Am gandit asa ceva la constructia casei, dar a ramas la faza de proiect. Macar am ramas cu posibilitatea de a conecta generator in caz de pana de curent.