prune

Ministrul Justiţiei anunţă înjumătăţirea taxelor notariale pentru românii care îşi dau casa în plată. Anunţul făcut de Raluca Prună este aşteptat de datornici de două luni, atunci când a intrat în vigoare Legea care le permite să renunţe, în favoarea băncii, la locuinţa cumpărată prin credit.

După bătaia de joc inițială, când amărâtul care renunța la casă pentru că nu avea bani de unde să plătească rata, iar impozitul plus taxe notariale îl costau câteva mii de euro, lucrurile s-au așezat așa cum trebuie. Nu se mai plătește impozit pe venit pentru renunțarea la credit (culmea nebuniei, deci tu pierdeai o casă, renunțai la un credit pentru că erai sărac, iar statul îți considera pierderea casei drept venit pentru că badabung), acum și taxe notariale la jumătate, e bine, not bad, Cioloș, bot bad.

Pe cealaltă parte, ANAF dorește să primească în real time toate datele tranzacțiilor cu carduri la POS-uri pe teritoriul româniei. Adică o chestie pentru care, în mod normal, se cere mandat judecătoresc, pentru că e o intruziune flagrantă în viața privată, se dorește a ajunge la dispoziția funcționarilor ANAF. Pentur că se știe, acolo e evaziunea fiscală.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

10 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    acum vom vedea cine e mai tare, mafia bancilor (care n-are de ce sa fie incantata de perspectiva scaderii tranzactiilor cu cardul pentru ca na, romanii devin mai pudici cand e vorba de ANAF) sau ANAF-ul insusi.

    Iar pana cand vom afla cine e mai tare ramane cum am stabilit, cash is king.

  2. #2

    Auzi, anaful vrea toate datele tranzactiei. Adica inclusiv numarul cardului folosit… Nu stiu voi, dar eu parca vad cativa functionari anaf care-si freaca manutele de bucurie gandindu-se cate numere de carduri vor avea in fata. Oare PIN-ul nu-l vor?

    Oricum, asta e petarda aruncata la inaintare, sa ne inflamam toti. Apoi vor veni cu ce urmareau de fapt de la inceput, iar noi vom rasufla usurati cum ca “hai ca nu e chiar asa rau”. Old dog, old tricks.

  3. #3

    Meseria de notar mi se pare a treia cea mai tare smecherie de a obtine bani usor dupa parcarile facute transand dungi pe asfalt si castigarea de contracte si pe urma sa subcontractezi toata munca pe o suma mai mica.

  4. #5

    Intruziune fragranta in viata privata este si reglementarea prin care bancile sunt obligate sa puna la dispozitie ANAF-ului toate datele despre conturile bancare personale, inclusiv soldul. Mai pe romaneste, anaful stie exact cati bani iti intra in cont si de unde, si ce plati faci si cui. Democracy at work, right?

  5. Se stie ca notarii de azi sunt doar fii, fiice si fosti. Ma intreb si eu, de ce nici un guvern fie el tehnocrat sau politico-mafiot nu are curajul sa duca preturile notarilor la valoarea pietii adica undeva intre frizer si croitor? Pentru ca munca lor (copiat, citit, stampilat) e aceeiasi pentru o garsoniera cat si pentru o vila cu 25 de camere. Chiar si raspunderea e aceeasi adica zero daca-si fac treaba corect.

    • #7

      Ar fi dragut sa vina cineva care este in domeniu si sa justifice preturile enorme ce le au notarii. Ca tare curios sunt care este explicatia. Mi-am cumparat apartament acum o perioada si am dat bani de m-am plictisit la ei, efectiv pentru copiat/citit/stampilat.

    • #8

      o mare parte din suma platita la vanzarea/cumpararea unei locuinte la notar reprezinta taxe si dari catre stat si camera notarilor. Din toata suma respectiva, notarilor le intra in buzunar doar un mic procent.
      Desi pare incredibil, nu toti notarii invart banii cu lopata, am vazut cazuri care isi rodeau de sub unghii in perioada de criza

  6. #9

    Se știe ca Salam plătește șunca York de la Meda cu cardul … Se știe…
    Sau noul șef ANAF e din Valcea ?
    Sau vor sa ii prindă pe aia care încasează bani de la Uber si nu ii declara ?

  7. #10

    (Offtopic)

    Las asta aici pentru eternitate: legea prevede ca traducerile efectuate de traducători autorizați să fie legalizate de notari. Luăm un caz simplu, un cazier, o pagină, română-germană. Prețul variază de la 20 la 30 de lei la traducător. Notarul percepe pentru legalizare 37,5 lei (de obicei 40). Traducătorul traduce și tipărește actul în 2 exemplare (unul pentru client, unul pentru notar). Notarul aplică multe ștampile și semnături prin care CERTIFICĂ DOAR CĂ TRADUCĂTORUL A SEMNAT. Nu certifică nici că traducerea e corectă, nici că actul nu era cumva fals, nici nimic. Doar că traducătorul a semnat.
    Da, după politicieni, notarii sunt cei mai mari hoți/leneși ai țării.

    PS: notarii nu au competența de a detecta actele false. Așa s-au vândut nenumărate case cu acte false, actele întocmite notarial, notarul fără răspundere penală.