Mă uit cu atenție și îngrijorare la campania care e dusă în ultimele zile pe cam toate canalele din online, pentru proovarea telefoanelor high end de la Huawei. Înțeleg nevoia de promovare a companiilor, oamenii au cumpărat unitățile și trebuie să le vândă, iar ban-ul introdus de Trump împotriva lor nu pică exact cum ar trebui.

Să ne înțelegem, îl detest pe Trump cu cea mai adâncă patimă, e un măscărici care face de rușine ideea de Idiocracy, iar toate deciziile sale sunt exclusiv în favoarea afacerilor sale și, în acest moment, China îi e la îndemână și vrea să o mulgă. Nu sunt tâmpit și nu cred că brusc, Huawei s-a trezit să spioneze vestul, spre deosebire de până acum, când nu o făcea.

Nu mai zic de faptul că TOATE telefoanele sunt produse în china, în fabrici chinezești, cu personal chinezesc și introducerea de așa zise backdooruri e o glumă și pentru Samsung sau Apple, nemaivorbind de mărcile chinezești gen Xiaomi sau Oneplus, unde partidul are direct influență. Sau zecile și sutele de mărci pe care se aplică eticheta de brand și trimise în țările de unde este comerciantul.

Problema mea cu china este că china e o dictatură comunistă ca la carte, așa cum remarcă și Tudor foarte bine. China este, politic, românia acum 30 de ani, doar că foarte puțini își amintesc cum era acum 30 de ani, iar majoritatea lor sunt analfabeți care erau fericiți că puteau fura cât cuprinde și că se înțelegeau cu gestionara de la alimentara, să le țină pui când vine.

Din păcate, pe altarul banilor, poporul chinez este sacrificat ca oaia dusă la tăiere. Saddam a fost ucis cu bețe băgate în anus de către eliberatorii americani, pentru că se încălcau din greu drepturile omului acolo. Xi Ping, cel care omoară, la propriu, milioane de oameni prin lagăre de reeducare, este un domn respectat, primit peste tot, cu cuvânt greu de spus în orice.

Da, știu, nu se va schimba nimic, pentru că toate corporațiile sunt acolo să sugă bani ieftini pentru acționari avari. Dar, cumva, dacă tot suntem în această situație, prefer situația în care China și chinezii sunt tratați fix ca o mare masă de sclavi, furnizori de materii prime și produse de bază pentru Dragonul Roșu. Nu doresc ca partidul comunist chinez să controleze comunicațiile din țara mea. Da, știu, americanii, NSA etc. Da, prefer să fie controlate, cel puțin acum, de aliații mei, nu de inamicii mei.

De ce nu trebuie să îți iei Huawei, cel puțin în aceste momente?
Păi, în primul rând că, din punct de vedere al economiei și securității, nu sunt bineveniți la noi. Dar asta, desigur, e o glumă. Știu, v-a arătat Buhnici și Andi că puteți instala pe nașpa google apps. Doar că telefoanele sunt, în acest moment, purtătoare de date mai mult decât sensibile. Aveți toate cardurile, accesările bancare, faceți plăți de pe el, folosiți date sensibile, intrați în sisteme corporatiste bazate pe multiple tipuri de autentificări. Vreți să faceți chestia asta de pe un telefon cu conținut piratat? Credeți că băieții care trăiesc din asta nu s-au gândit la ghidușii care să vă facă să instalați chestii care să le trimită datele necesare? Dacă da, sigur, sunteți liberi să o faceți.

Oricum, stați liniștiți, ori pleacă Trump, ori îi dau chinezii ce dorește, nu cred că trece anul până când Huawei va redeveni dragul nostru partener respectat, iar NSA va transmite un comunicat gen un angajat a greșit grav, nu era backdoor, nu s-a luat, s-a dat, radio erevan.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.