Nu știu dacă știați, pentru că nu suntem un popor amator de rugby, dar a avut loc, recent, cupa mondială la rugby, unde am participat și noi, cu echipa națională.
Și prin participat, zic exact asta, am participat, pentru că nici măcat sparring partners nu am fost pentru adversari, sparringii se mai ridică de jos, mai ripostează. românii au fost ciuca bătăilor, primind o medie de vreo 70 de puncte pe meci de la fiecare. Cred că au și reușit să marcheze câteva puncte, nu știu, că nu m-am uitat, cum ziceam, nu suntem un popor pro rugby, îl avem doar ca denumire, așa cum sportul nostru național e oina, dar nimeni dintre noi nu știe pe cineva care să știe pe cineva care joacă oină sau care, măcar, să știe regulile de la oină.

Ce voiam, de fapt, să zic. Rugbyul este un sport finanțat de stat. Sigur, subfinanțat, ca toate sporturile, în afară de fotbal, de unde e loc mult de furat. Nu prinde tracțiune și nu are fani din cauză că se bagă foarte mulți bani în fotbal, care este cel mai gunoi cancer care putea exista pe terra, prin urmare, alte sporturi de echipă nu mai au loc, a se vedea cum bozgorul ăla nesimțit și olog de la ministerul sportului, le-a luat terenul celor de la rugby, cu promisiunea că îl amenajează pentru campionatul european, după care l-a transferat fără remușcări altui jeg, berbecali, ca să își antreneze oile acolo.

Ce nu am reușit eu să înțeleg este de ce, după ce românii au luat bătaie ca la Termopile, toți coneseorii și toți aficionado din domeniu au început să bage pumnul în gură, pe net, oricui avea vreo părere negativă despre ce s-a întâmplat. Băi, nu ne-a plăcut cum au jucat, au fost cam morți, valoare spre negativ. TACI, CUM ÎȚI PERMIȚI, TU ȘTII CÂTĂ MUNCĂ E ACOLO, CE DIFERENȚĂ E ÎNTRE EI ȘI CELELALTE ECHIPE, CUM ÎȚI PERMIȚI?! Da, dar știi, e sport, e naționala româniei, dacă nu îi putem critica acum, când o putem face? NAȚIONALA ROMÂNIEI DE RUGBY E SFÂNTĂ, NU AI VOIE SĂ SPUI NIMIC, MARȘ ȘI TE UITĂ LA JEGUL ĂLA DE FOTBAL DACĂ NU ÎȚI CONVINE!

Alo, galeria. Poate ne revenim și noi un pic. Când o fi campionatul privat de rugby, televizat pe circuit închis și cu participare pe invitații, doar un grup select, atunci veți putea opri oamenii să vorbească. Cât timp e un sport finanțat de la buget, cât timp e un sport care vinde bilete, atunci este și un sport unde ESTE OBLIGATORIU ca oamenii să poată avea păreri despre el, indiferent de cât de ne afficionado sunt sau cât de mult îi disprețuiți voi. Faptul că spunem că au jucat de căcat și ne-au făcut de râs nu înseamnă că îi disprețuim sau că nu îi mai respectăm și nu le respectăm munca. Dimpotrivă, arată că ne pasă. În schimb, incentivările voastre tip AȚI LUAT BĂTAIE CU DOAR 80-0 BRAVOOOOOO, EXCELENT, BINE AȘA, DATA VIITOARE VA FI MAI BINE, sunt un căcat pentru urechile oricărui BĂRBAT care știe că și-a luat-o. Încurajările astea de mizde, tip grădiniță, unde toată lumea ia diplomă de participare sunt o tragedie a educației woke și o plagă. Credeți că ei nu știu că au feștelit-o? Credeți că ei nu știu că au fost ciuca bătăilor? Ba știu. Iar când voi aplaudați ca focile BRAVO, BĂ BĂIEȚI, NE-AȚI FĂCUT MÂNDRI, de fapt îi faceți să se simtă și mai de căcat, îi tratați de parcă ar avea un handicap grav și le dați premii de consolare.

Băieți, nu ne-ați făcut mândri. Ați luat bătaie ca ultimele mizde, v-au cocoșat ăia ca pe strada roșie din Amsterdam. Dar asta nu înseamnă că nu vă mai iubim și că nu vă mai susținem. Dimpotrivă, o să o facem și mai al naibii, și mai mult, și mai rău. Dacă câștigați și voi măcar o dată cu Tonga, o să vedeți că, brusc, deveniți măcar Halep pentru inimile noastre și juma de românie o să fie specialistă în rugby de când erau mic.
Makes us proud!

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

30 comentarii Adaugă comentariu

  1. Dacă francezul era român: “Cum să pierzi că ti-a blocat ăla unșpele metri?”

    1
  2. #2

    Am fost la Romania – Tonga. O doamne… Meci frumos, atmosfera foarte frumoasa, dar suntem foarte departe. SA nu uitam ca nu ne-am calificat la CM. AM fost acolo doar pentru ca Spania a fost descalificata. Si se vede asta. Mai avem doar 4 echipe profesioniste in campionatul national, restul sunt amatori. Cam acolo a fost adus acest sport, apropo de subfinantare si jeguri in diferite conduceri.
    P.S. CM e inca in desfasurare. Weekendul asta au fost sferturi (si ce meciuri), weekendul urmator semifinale, ca spre deosebire de fotbal, jucatorii au nevoie de o refacere mai lunga intre meciuri.

    12
    • #3

      Parca la penultimul CM am stat acasa desi ne calificasem. Fix ca Spania

      4
  3. #4

    Spre deosebire de fotbal, macar acolo am ajuns sa jucam la campionatul mondial 😀

    17
    • #5

      Nu prea exista comparatie. La rugby te calific mai usor.

      2
  4. #6

    nu de la partajarea accesului la stadionul ala cu fotbalistii de la steaua sau dinamo (cei din urma joaca si vor juca mai des acolo) se trage decaderea sportului romanesc, inclusiv a rugby-ului.
    totul incepe de la organizarea bazei sportului, cel scolar si de masa.
    initial nu intelegeam de ce e bataie pe scutiri la ora de sport. pe urma am inteles: pentru ca fizicul viitorului it-ist, medic, judecator e posibil sa nu poata realiza baremurile pentru nota 10, deci nu se risca sa ia un 7 care sa-i strice media. asta pe langa conditiile improprii de desfasurare a orelor de sport.
    in plus, rugby-ul are nevoie de baza mai mare de selectie si de spatii mai mari decat alte sporturi, nu este ca la inot, gimnastica sau tenis de masa. ca sa formezi o echipa de juniori iti trebuie cel putin 30 de copii care sa se antreneze regulat pe un teren care scoate un hectar din socotelile imobiliare. cand mai aveam ceva rezultate in rugby, multe dintre liceele industriale preponderent masculine din bucuresti aveau terenuri si echipe de rugby, care jucau intr-un campionat. astea alimentau apoi cluburile de rugby, bucurestiul avand vreo patru echipe in prima divizie.

    7
    • #7

      Steaua joaca in Ghencea. Cred ca ai gresit judetul

    • #8

      păi, acu’ sincer, așa cum n-ar trebui să existe o notă pt muzică, desen, așa nu ar trebui să existe notă pt sport sau alte materii care țin exclusiv sau foarte multe de aptitudini fizice pe care elevul nu le poate controla.

      mai ales pentru acele materii pe care nu intenționează să le folosească în viitoarea carieră.

      da, notează participarea și străduința, munca, dar nu musai rezultatele efective.

      să mă bată mam-mare dacă știu ce note aveam la sport în școală, știu doar că avem medie super-decentă și eram bâtă la sport. profesorul probabil nota străduința, că de străduit, chiar luam sportul (ca orice materie) mai în serios decât ar fi fost sănătos.

      5
    • ce prostii scrie daddy. Bah, ce pula mea, nu aveti loc de aitisti? V-au futut astia femeile si acum sugeti toti pula cu aitistii? cameati pula de frustrati. stiu, nu exista cuvantu asta in romana, cu sensu asta. Ar trebui sa existe.
      Bah, numaru 3 de la Franta e un baiat la 149 de kile. O combinatie intre buldozer si tanc. Si ala in liceu facea actorie in pula mea.

      Eu, aitist betiv, gras si pitic, am facut indeajuns de mult sport sa ma pish pe ideile voastre cu aitisitii.

      Asta e problema in romania ma. Ca considerati ca sportul nu este o activitate demna de “aitisti”. Inca a ramas ideea aia ca numa prostii fac sport, aia destepti nu fac, ca hei.
      Poate nu ar trebui sportu sa aiba baremuri care sa conteze la facultate. te-ai gandit la asta? Oricat sport as fi facut, viteza mea era ceva intre stat pe loc si incet. Am putut sa imi antrenez 1km, dar viteza neam. Ca si desenu si alte cacaturi d-astea poate nu ar trebui ca notele astea sa conteze.

      2
  5. Scorul ala 80-0 pare mare dar nu e, e diferenta de punctaj, e cum ar lua echipa de fotbal un 10-0 de la Feroe, nu e chiar asa de grav, hai baietii!

    • Pai noi suntem pe post de Feroe
      Sau na, macar ne calificam la mondial

      2
    • #12

      Pai si la fotbal cand iti iei de la 5 goluri in sus e cam grav..

      1
  6. #13

    am aflat niste chestii misto de la unii din aia de ne-au cocosat. zic de SA. dupa meci la niste bere mi-au explicat cativa sudafricani cam cum au vazut ei meciul. ca e normal ca ne-au rupt, nu era alta varianta, ca ne-au rupt cu rezervele, nu era alta varianta, ca probabil o sa ne rupa si ceilalti, viata e dura. doar ca, si aici a fost chiar ciudat, sunt niste jucatori romani care sunt buni, au inceput sa enumere numere de tricou si momente din joc de care eu sincer nu aveam habar si sa laude ce bine joaca si ca uite, au fost atat de aproape sa faca momente foarte bune de joc. am crezut ca e la misto dar oamenii erau seriosi. din modul in care vorbeau puteai sa iti dai seama ca respira rugby si am aflat tot de la un sudafrican cam cum e structurat sportul asta al ei, cate scoli, cluburi, ligi etc au si asta explica multe si de ce sunt asa de buni.
    pentru noi o explicatie simpla despre modul in care este condus sportul si rugby-ul romanesc mai ales e faptul ca muistul ala de alin petrache are o avere mai mare decat bugetul federatiei de rugby.
    fun fact despre echipa nationala a Chile: cineva a investit intr-o echipa de rugby, a adus cei mai buni jucatori si incet incet a ajuns sa domine campionatul de acolo. asa ca echipa nationala de rugby a chile e practic echipa alora de club pt ca toti sunt acolo si doar acolo e performanta. e stupid dar asa functioneaza.

    10
    • #14

      Pe vremea cand am jucat eu rugby, inca mai erau echipe in aproape fiecare judet. Probabil trebuie o alta lege a sportului si interes pentru ca totul se face cu bani.
      Economic Romania creste. In momentul in care nu numai 1-2 pasionati vor avea suficient capital cat sa intretina o echipa or sa inceapa sa apara cluburile si se va (re-)aseza traditia.
      Da, ar ajuta enorm si o popularizare a sportului in scoala, insa copiii au nevoie de idolii pe care sa-i urmeze si asta vine la pachet cu acele echipe.
      Se vede asta timid in echipe de MTB, in echipe de schi, probabil si in alte sporturi unde barajul finanicar este mai mic si necesita o baza materiala la un pret mai mic (comparati 5-10 costume de ciclism si cinci biciclete cu un teren de sport cu o sala cu vestiare la care adaugati si un set de 15-25 de echipamente de joc), dar SPORTUL de orice fel e scump si nu se poate face numai pe banii familiilor mai ales un sport de echipa.
      Cluburile nu au inca tractiune, nu cred ca-si gasesc sponsori suficienti, dar poate (mai sper eu) vom ajunge la un moment dat si acolo. In rest doar din firmiturile de la stat vom exporta talente (atatea cate se vor descoperi) si cam gata.

      2
    • un om: pai, hai sa comparam.

      Terenu: nu e ca si cand echipele platesc terenu ala. Ala e de la stat. Si deja sunt acolo.
      pt MTB trebuie sa mergi pana in zonele unde sa te dai. La sosea, te dai pe sosea.

      costum rugby: costa cel mult cat unu de ciclism. Dar, papucii is mai scumpi aia de ciclism
      Bicicleta: de o bicla serioasa cumperi echipament pentru o intreaga echipa de ruibi. deja 5 biciclete serioase insemana bugetul lunar (echipament) pentru o echipa buna de ruibi/folbal
      Ce suge e ca ciclismu iti ocupa foarte mult timp. Ca deh, tre sa stai in saua aia mult

      Aici nu e rant la adresa ruibiului. Diferenta nu e la bani ci diferenta e la popularizare. Ciclismu e cool, se da la tv. Ruibiu e cool, da in romania a cam fost facut de toti taranii. Singura calitate a jucatorilor, presupun, era “sa fiti mari” asa ca multe echipe de ruibi erau formate din cacati batausi. Mergeau prin campusuri si faceau haos, ca cine plm se pune cu o echipa intreaga. Daca mai ai si echipa de monstri…si mai rau.
      plus ca, vezi mai sus “astia destepti fug de sport”

      Culmea, pe stadion, fanii nationalei sunt super misto. da restu…

    • #16

      @animaloo nu te crampona in detalii (am idee cat costa o bicicleta).
      Sau hai sa punem altfel problema eu (persona fizica) as putea suporta pana la un punct echipamentul pentru ca un copil sa faca ciclism de performanta. Dar nu cred ca ne putem aduna 25 de oameni sa finantam o echipa de rugby. Si nu numai pentru costul echipamentului ci pentru ca trebuie 25 de oameni sa ne adunam sa ne punem de acord si sa platim fara multe comentarii.

      Cat despre terenul pe care echipele nu-l platesc … in jurul meu acel teren nu mai exista si sa concurez pe cele de fotbal (mai putine si acelea) deja ridica costurile.
      Acum mai pune si o deplasare pentru un lot de 25 de oameni (la care adauga eventual antrenor/i, maseur, doctor, poate si un nutritionist poate si it-stul ca vezi tu acum se monitorizeaza perfromanta) pentru minim 2 zile desi uneori vor fi 3-4, si vezi unde sunt costurile de operare mai accesibile.

      Nu-mi dau bine seama, dar cred in continuare ca un sport de echipa va fi mai costisitor si mai greu de finantat desi asa cum am spus: orice sport isi are pretul lui si nu e mic deloc.

      Orice taran poate avea niste abilitati fizice de invidiat. Frumusetea sportului (nu numai a rugby-ului cred ca pana si in sporturile de contact gen box) este constructia si educatia spiritului peste puterea pumnului. Faptul ca un sportiv ajunge sa esueze in bataus este o alta problema care la fel de bine poate fi atasata oricarui sport (vezi haltere, si de ce nu chiar si altetismul). Astea se trateaza cu educatie si civilizatie (puterea societatii de a-si impune normele).

      Culmea fanilor de pe stadion vine exact din educatie. Or si asta ca si traditia necesita acel timp pentru a le contrui.

      2
    • #17

      evident ca e vorba de finantare. evident ca costurile pentru un joc de echipa sunt muuuult mai mari decat un sport individual. dar aici e vorba de cum sunt vazute lucrurile in romania. ideea de sponsorizare a cluburilor, de cluburi private. obiceiul locului e sa faca primaria un club si sa dea de la buget. e stupid si ineficient plus ca nu e corect. asa ca ramane sursa privata. si aici pica tot pentru ca nu e aceasta traditie, romanii considera ca sportul trebuie doar privit (mai sunt si idiotii care se plang de maratoane, idioti care intra la o categorie speciala), nu trebuie facut si sustinut cu bani.
      cel mai bine platit jucator din rugby ajunge la aproape 2 milioane pe an. costurile pentru nivelul nostru sunt infinit mai mici, chiar irelevante daca le compari cu fotbalul.
      asta cu batausii e irelevanta statistic. sunt in mod sigur idioti dar nu toti sunt asa, ba chiar invers, majoritatea sunt ok. si partea amuzanta, spectatorii nu vin de la scoala spectatorilor de rugby, aici chiar se pupa cu subiectul articolului. sunt oameni normali care apreciaza sportul si pot sa fie critici daca considera ca au de ce. si cu toate astea nu sunt conflicte, nu se fac mizerii, oamenii se comporta civilizat.

    • #18

      @un om: ti-am zis, nu era un rant anti. Era mai de graba: nu la costuri e problema.
      Problema e groasa…adanca…data prin nisip si infipta adanc.

      Toti (majoritatea) merg la.sporturi sa faca bani. Tennis. Fotbal. Eventual ce mai e pe la tv la Moda atunci. Apar frustrari. Apare coruptie. Tot ce e mai misto.
      Nu se mai face sport doar pt a face sport. Fuck the money. Fa sport ca atunci cand ajungi la 20de ani sa poti sta drept. Fa sport ca te ajuta la scoala/munca

      Aici in suedia toti fac ceva. Fotbal. Hockey. Patinaj. Nu cred ca toti parintii se gandesc “mama…devine asta noul zlatan, imi satisface toate nevoile pe care le aveam cand eram Io mic”.

      1
  7. #19

    Nu stiu de ce te lamentezi atat.

    Ok, nu suntem buni la rugby, dar totusi ne ramane intotdeauna fotbalul…

    Capul sus, avem pentru ce sa speram …

    Genul programului – parodie

    6
    • Deocamdata suntem in grafic si la fotbal. Se pare ca ori e o grupa de blegi, ori nu suntem atat de slabi pe cat țipă atatia.
      Important e sa ne calificam, poate pana la anu anumiti jucatori o sa fie mai in forma (inclusiv unii care nu au fost convocati acum)

      1
    • #21

      not gonna lie…

  8. #22

    As avea de facut o mentiune. Rugby-ul nu este subfinantat pentru ca se baga banii in fotbal. Ursul ala de Burleanu se poate face de ras dar se face de ras pe banii lui. FRF nu ia bani de la stat.

    2
    • #23

      poate FRF, dar cluburile iau de la primarii cu 2 maini.

    • si aia ne omoara. banii de la primarii care tin liga satelor in picioare. Si banii de la digi
      pula performanta.

      1
  9. #25

    eu nu inteleg asta cu subfinantarea :
    – rugby-ul e un sport ce se practica profesionist , deci e entertainment.
    – toate formele de entertainment se finanteaza in 2 feluri : plata directa de catre audienta, sponsorizari private.
    – daca ne uitam la alte tari unde un sport a prins la public recent ( de ex. fotbalul in Coreea de Sud), pasii au fost astfel : a crescut o audienta locala pentru competitiile internationale ale sportului, cativa sportivi locali au reusit pe plan international, a aparut o “cerere” de competitii locale in randul publicului ( avem sportivi asa buni in strainatate, de ce sa nu avem si campionat local), sponsorii au aparut si au investit in acea competitie .

    Treaba trebuie sa fie organica, ce fac Sauditii e sportwashing, acolo e totul finantat de stat, si nu e ok

    1
    • #26

      In parte, nu zici rau, dar ce spui tu pleaca de la premisa ca avem deja infrastructura si toate conditiile necesare. Noi abia avem un stadion civilizat si cateva baze de pregatire la nivel decent, nu vorbim de ce au tarile unde sportul asta chiar este luat in serios.
      Aici deja discutia se complica si la fel ca in fiecare alt domeniu se poate face teoria chibritului in mai multe aspecte ce tin de rugby, Romania si pe urma rugby in Romania.

      Legat de ce fac sauditii ai zis-o si tu mai sus: este vorba de entertainment. Au avut bani si au cumparat entertainment ca sa atraga atentia asupra campionatului lor in speranta ca vor scoate o parte din investitii din drepturi TV.

  10. #27

    Nu va suparati pe mine, nu am apucat sa citesc toate comentariile desi nu sunt multe. Confirm c-abia in ultimul meci de duminica 8 octombrie, cu Tonga (!) Stejarii au reusit sa marcheze 24 de puncte. Pusa asa problema, zici wow! Dar Tonga ne-a batut de ne-a sunat apa in cap, cu 45 la 24 (le mai lipsea o penalitate ca sa aiba dublu de puncte fata de baietii nostri). M-am uitat la cum aratau grupele, si e fara apel: Romania a incasat 255 de puncte, mai multe chiar decat Namibia, 218, sau Chiile 188, sau Georgia 49. In restul meciurilor am fost ciuca batailor, la 0 cu niste scoruri (mare minune ca n-am luat cu 3 cifre, nu stiu daca tehnic / teoretic se poate intr-un meci de rugby extrem de dezechilibrat).

    In schimb, in sferturi, wow super rugby, si zic eu surprize.

    1
    • #28

      e super haios cum niste echipe incredibil de misto, irlanda si franta sunt eliminate, in meciuri care se califica lejer la categoria “cele mai bune din istorie”, dar idiotii aia de englezi au bulan si scapa nebatuti de fiji si ajung in semifinale. scapa adica aia din pacific erau ametiti si greseau ca fraierii.
      bonus: francezul ala de aseara cred ca o sa viseze mult timp blocajul de la transformare al lui Cheslin Kolbe

      3
  11. #29

    eu nu inteleg ce are lumea cu nationala de rugby

    la noi rugby se practica la nivel de amatori, ok avem traditie si candva cand nici macar nu existau campionate mondiale eram cineva in sportul ala, dar nu e un sport care vinde, nu e un sport in care poti castiga nesimtit de mult (bat pariu ca primul 11 de la PSG fotbal are salariu cat tot campionatul Frantei la rugby si vorbim despre unul dintre cele mai bune campionate) si nu e nici un sport usor, nici financiar, nici de organizat, au in plm echpa de 15 jucatori + rezerve.

    deci revenind
    – ce copil s-ar duce la rugby in Romania si ce parinte si-ar da copilul la rugby?
    – cine ar baga bani in rugby avand in vedere ca nu avem o piata pentru asa ceva?
    – de ce avem pretentii sa avem rezultate la rugby? n-avem la fotbal unde toti se baga si au tot interesul sa fie buni si abia daca avem 1-2 jucatori care joaca la echipe decente de fotbal, restul doar pe la amatori gen FCSB si CFR Cluj sau prin campionate de mana a doua gen Serie B sau Turcia sau mai rau

    la rugby s-au comasat primele 2 ligi parca, asa de tare se inghesuie lumea sa joace, ca ziceau astia de la mine de la Suceava ca nu pot sa joace in aceeasi liga cu aia mai profi ca se rup fizic si e periculos

    2
  12. #30

    Presedintele FRR, Alin Petrache, fiul tatalui lui (mare mahar in PSD), este fost presedinte COSR si a fost nevoit sa isi ia talpasita din fruntea olimpismului dupa dezastrul de la Rio. Acest domn Petrache este lector universitar la Academia de studii militare si e unul dintre trupetii lui Gabi Oprea, reprezentand generatia urmatoare. Mai merita precizat si ca acest unsuros Petrache e casatorit cu Maria Marinescu, fiica vitrega a fiului adoptiv al lui Ion Iliescu. Asa ca…de rugby ne arde noua?

    4