Deputatul PNL Florin Roman a depus la Parlament un proiect de modificare a Legii venitului minim garantat, astfel ca refuzul unui loc de muncă să ducă la anularea ajutorului social, scopul iniţiativei fiind diminuarea numărului de persoane care stau acasă pe banii statului, în loc să meargă să lucreze.

Nu mai știu cum e acum, dar, când am terminat eu liceul, toată lumea aștepta cu nerăbdare liceul ca să se înscrie la șomaj. Și atunci, ca și acum, mi se părea o nerușinare absurdă ca, după ce că stai pe capul mă-tii și al lui tac-tu, te mai duci și mai iei și bani de la stat. În paranteză fie spus, în viața mea nu am fost șomer sau încris în vreo dată de baze de genul.

Acm, în românia, este raiul nemuncii legale. Oamenii se duc o dată pe lună la târgurile de joburi ca să li se pună ștampila că uite, am fost și ne-am căutat de muncă, după care continuă să stea acasă, să muncească cu ziua pe la diverși, augmentându-și câștigurile și cu banii de la stat. Șomaj, depășire de șomaj, ajutor social, venit minim garantat, bani care intră în buzunarele unora care nu au nici cea mai mică intenție să se angajeze undeva.

Și asta s-a demonstrat de n ori, de fiecare dată când vreun primar a venit cu ideea ca susținuții ăștia să pună osul la muncă pentur comunitate, dacă vor bani, zbuff, dispăreau toți. Ca la cantina aceea unde s-a băgat condiția de muncă în folosul comunității ca să poată primi masa. Nu a mai venit nici dracu la mâncare moka, dacă e pe muncă.

Bănuiesc că nu e nevoie să vă detaliez de ce nu o să treacă un asemenea proiect, nu?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

35 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Deci problema care este pana la urma ca romanii nu vor sa munceasca si sunt lensei sau ca sunt platiti prea putin pentru ceea ce fac?

    • #2

      Cand m-am angajat prima data luam minim pe economie, ca sa ma descurc pe langa 8 ore pe zi mai faceam ciubucuri : reparat pc-uri, instalat electornice, prize, dat gauri in pereti, montat mobila samd. Era mai bine sa imi pun palma in fund si sa stau pe carca statului ? Ajutorul (de somaj, social)este menit ca o plasa de siguranta, nu ar trebui sa dureze mai mult de 6-9-12 luni…

    • #3

      Ce legătură are? Sau nu cred că ai înțeles ce scrie în articol. Vrei șomaj și ajutor social? Fă dovada că muncești. Orice. De nu găsești, o să ți se ofere (poate chiar de primărie, că-s gunoaie de luat și șanțuri de curățai). Nu îți convine salarul, ești liber să îți cauți altceva. Dar nu merge să strîmbi din nas că nu îți convine ce găsești de muncă. Dacă nu găsești ceva mai bine plătit, e doar vina ta. Aaaa, și dacă vrei șomaj și ajutoare, inclusiv după copii, fă dovada că i-ai vaccinat. Nu muncești și nu iți-ai vaccinat copii, ia marș la ghenă și ciocu mic.

    • #4

      Nu bo$$, poti sa stai si acasa ca nu te trimite nimeni cu forta la lucru, dar in cazul asta nu mai astepta ajutor de la stat.
      In special atunci cand somajul pentru care ai cotizat si in perioada caruia ai posibilitatea sa-ti cauti un job pe care-l consideri potrivit s-a terminat.

  2. #5

    ”Bănuiesc că nu e nevoie să vă detaliez de ce nu o să treacă un asemenea proiect, nu?”

    Discriminare etnica, religioasa… ?

  3. #6

    A fost o măsură profund nedreaptă și discriminatorie iar lumea era oricum nemulțumită …
    I-au trimis pe asistați acasă pe banii statului da’ nu le-au dat și case la toți!

  4. Faza cu șomajul dupa scoala încă există. Saptamana trecuta a venit unul sa se plângă la noi ca ni pot lua somaj, idiotul se angajase, din prima zi nu a mai venit. Cum CIM-ul era deja înregistrat în revisal, a trebuit să îl lăsăm activ pana cand putem sa ii rupeam contractul pe baza de absențe. Acum plânge că i-am stricat noi ploile.

    Nu inteleg cum poti scoate un om calificat (cazul școlilor profesionale) si in loc sa il pui la munca, ii oferi o vacanță de 6 luni pe banii statului.

  5. #8

    Hai sa va zic eu o faza tare, dar adevarata:am fost in 2015 sau 2016 la AJOFM sa ma inscriu ca sunt o persoana in cautarea unui loc de munca si le-am zis ca sunt bolnav, altfel as fi fost trimis la munca in zona industriala, deci refuzat de medicina muncii, si am primit raspunsul: ”noi nu luam in evidenta oameni bolnavi”! Sa tot vrei sa muncesti in Romania. E discriminare sau nu? Drept urmare sunt pe cale sa-mi fac pensie de handicap si nu mai sunt curios de piata muncii. Sa munceasca oamenii sanatosi, asa considera AJOFM!

    • #9

      Iar boala de care suferi este… ?

    • #10

      Torace infundat, insuficienta respiratorie cronica si probabil si ceva probleme cardiace. Nu am fost la cardiolog pentru ca nu vreau sa aflu. Si daca merg 100 de metri pe jos transpir si obosesc ca un cal. Viata mea e frumoasa, in comparatie cu a altora. Sunt oameni orbi sau paralizati de la gat in jos. Sunt multumit ca pot sa merg normal macar, chiar daca obosesc imediat.

  6. #11

    Acum doua luni firma la care lucrez a particitat la un targ al locurilor de munca organizat AJOFM. Cautam electricieni. A fost un dezastru total: s-au prezentat doar oameni care cereau negatie/stampila. Targul ar fi trebuit sa tina pana la ora 16, dar organizatori au inchis portile la ora 11 pe motiv: “Dar d-le nu vedeti ca nu mai este nimeni?” Evident, in ziar s-a scris ca targul a fost un adevarat succes, pe durata intregi zile si ca s-au prezentat nenumarati oameni pentru as cauta un nou loc de munca. Am ras!

    • #12

      Pacat de continut. Sper ca “intregi” se datoreaza lipsei celui de-al doilea “i” pe tastatura.

    • #13

      Fals! Se datoreaza lipsei mele de concentrare cand am scris comentariul.

  7. #14

    am lucrat pe la oficiul fortelor de munca si am vazuutc copii audis de mina de mama si tata se inscrie la somaj. cei de la somaj mergeau la sfirsitul anului scolar in licee sa le spuna ca se pot inscrie la somaj.
    daca nu te inscrii la somaj in termen de 3 luni dupa ce ai terminat liceul , nu il mai primesti. sa vezi ce vocali erau unii parinti , ca e conspiratie si etc:)

  8. #15

    Asa este !!Romanasii nu mai vor sa munceasca pe 2 lei!!Asta-i motivul real pentru care nu se gaseste forta de munca si nu faptul ca se dau ajutoare sociale.Chiar daca nu se vor mai da ajutoare voi tot nu veti gasi fraieri pe 2 lei.Vor pleca afara si voi tot cu ochii in soare veti ramane.

    • #16

      plecati, babaetz si lasati-ne cu ochii in soare, ca ne-am saturat sa va dam banii nostri, munciti, ca sa frecati voi pula acasa si sa va fete pizdele plozi, pe care sa luati alti bani si tot asa. nu e va e rusine sa traiti ca niste râme, pe spatele altora?

    • #17

      Bai nea cetine esti ghiolban rau de tot.Adica eu daca muncesc ptr mine si n-am chef sa o fac ptr altul inseamna ca traiesc pe banii tai ?? De unde moda asta bolsevica cu toti oamenii angajati.Eu sant angajatul meu si castig destul de bine ca sa n-am nevoie de maruntisul tau.

    • #18

      da, daca ceri ajutor de la stat pentru ca esti tu bajat dashtept, traiesti pe banii mei, care in loc sa mearga la spitale si autostrazi, merg la lepre ca tine

    • #19

      Cu ce ma ajuta statul pe mine??Argumenteaza fara sa fii marlan si te voi respecta.

    • #20

      nu vorbim de tine personal, ba, vorbim de ala care ia ajutor de la stat, era o discutie in sens figurativ, de unde plm vrei sa stiu eu cine esti?

    • #21

      niko – il faci pe Cetin ghiolban dupa care tot tu ceri sa argumenteze fara a fi marlan! Minunat! Pleaca bai baiete/fetito in afara si vezi cu salar’ incepi fara a avea un history in acea tara. As plati max 3 luni de somaj la cei care au terminat scoala dupa care munca in folosul comunitatii daca mai vor ajutor social cu conditia sa demonstreze ca isi cauta loc de munca

  9. #22

    @niko>unii nu au muncit nici macar pentru 2 lei, in schimb au primit mii de lei de la stat. iar aia de zici ca au plecat afara sint cei care in tara trageau tare de tot si munceau de rupeau locul.

  10. #23

    Daca nu muncesc si stau in somaj sau alte ajutoare sociale, care banuiesc ca sunt sensibil mai mici decat salariul minim, orice ar face au o viata de cacat. Prea putini bani ca sa ma gandesc: “uite-l p-ala, nu munceste si ia bani!”. O lua, dar nu-i ajung sa treaca strada. Daca vrea sa fie pielea pulii, dar sa nu munceasca, aia e.

    • #24

      Pe banii tai sau ai altora care chiar au nevoie?

  11. #25

    Pai ii mai voteaza cineva, daca trece acest proiect?

  12. #26

    ma chinui de ceva timp sa angajez pe cineva pe un post full time (oras de provincie, salariu mult peste minim pe economie, nu cer experienta): pe langa faptul ca fata de acum 2-3 ani (cand primeam sute de CV-uri in 2-3 saptamani) am mult mai putine CV-uri depuse, vin si pun prima intrebare: “da’ cu cat ma platesti?”… Pai bai vericule, stai asea, nu vrei sa stii si matale ce tre sa faci de banii aia? ca poate te pun sa speli wc-uri toata ziua… Nu au dorinta de a munci, nu au educatie minima de comportament civilizat in societate, nu stiu sa vorbeasca civilizat cu alti oameni, efectiv nu ai pe cine angaja… si mai vin si din astia care cand aud ce presupune jobul (nimic iesit din comun, munca de birou in mare) dau asa a lehamite din mana si spun ca mai bine stau acasa pe somaj… deci, da, mare minune daca o sa mai vrea careva sa munceasca munca necalificata si semi-calificata in urmatorii 4-5 ani cu politica asta de premiat lenea si smecheria pe care o intretine statul roman pe carca angajatorilor si salariatilor cinstiti… imi e sila!

  13. Munca e pentru masini ori pentru oamenii care doresc sa munceasca… nu e obligatorie, nu te forteaza nimeni daca nu vrei sa prestezi munci si da statul roman are obligatia si indatorirea sa asigure fiecarui cetatean roman un venit minim garantat. De ce? Pentru toate ce le-a indurat cetateanul roman din partea statului si cat le-o mai indura… de-a lungul timpurilor si a vremurilor…
    In alta ordine de idei, suntem in Europa, venitul minim garantat pentru cetatean e ceva firesc, fiind vorba de un stat care se lafaie in bani si fiind peren tocmai din pricina cetatenilor care il compun…

  14. #28

    Jobul meu in acest moment e sa fac recrutare si e al naibii de greu sa gasesc personal disponibil care sa se angajeze. Concret, mi-a replicat cineva ca decat sa lucreze 8 ore pe salariul asta (oleaca peste minim dar ma refer la necalificat) mai bine ia ajutor social si cu alocatiile copiilor (6 la numar) are mai mult si sta acasa. Un primar din mediul rural mi-a zis franc ca nu se va da legea asta pentru ca astia sunt electorat. A da, toamna mai primesc si ceva pachete cu alimente de la UE. Si ceva ajutor de incalzire. De la agentia de somaj mi s-a spus ca nu ii poate obliga sa se angajeze necalificati ( chiar daca se recalifica la locul de munca) daca au lucrat calificati inainte si ca nu au ce sa le faca. Sint chemati la burse fara sa li se spuna de ce( ei stiu ca le vizeaza carnetele) si cand aud ca trebuie sa lucreze se albesc-inverzesc. Clar, nu putem generaliza. Dar vorbim de cei mai multi care nu au de ce sa ia acesti bani.

    • Gnadire tipic nazista :)) da ce aveti cu oamenii, d’aia nu ai tu ca nu munceste Iulos din coltu’ ldelaului :)) , hm?

    • #30

      “oleaca peste minim dar ma refer la necalificat”

      Chiar daca e necalificat, asta inseamna ca trebuie sa munceasca pe un salariu de rahat? Tu crezi ca nemtii, englezii si francezii necalificati muncesc pe seminte? Tu ai putea sa te descurci cu suma aia? Daca nu, de ce nu oferi o suma decenta din care sa se poata trai?

    • #31

      @genesis, “Chiar daca e necalificat, asta inseamna ca trebuie sa munceasca pe un salariu de rahat? ”

      NU, trebuie sa munceasca pe un salariu care sa reprezinte in mod corect valoarea muncii lui. daca valoarea singurei munci pe care e capabil sa o faca este mai mica decat are nevoie pentru supravietuire putem vorbi de ajutoare sociale. dar DOAR atunci.

    • #32

      @thebblack: “salariu care sa reprezinte in mod corect valoarea muncii lui”

      Si acum vine intrebarea: lasand la o parte cererea si oferta, de unde stii tu care e modul corect in care este evaluata munca acelui angajat? Este munca acelui angajat folositoare pentru societate? Este. De ce sa primesca un salariu de rahat doar pentru ca poate fi inlocuit usor?* Unde mai este decenta si umanitatea? Sau totul se rezuma la capitalism salbatic de tip mioritic?

      Nu sunt de acord ca un om care poate munci sa primeasca pomana dar nici ca un om care MUNCESTE sa nu traiasca macar decent. Ca o idee paralela: ce o sa faca oamenii astia cand AI-ul le va “manca” toate joburile lor? Ce o sa va faceti voi astia cu joburi mai evoluate cand AI-ul va face acelasi lucru? Zarurile sunt aruncate deja; este o chestiune de timp cand tot ce poate fi automatizat va fi automatizat. Sa va vad atunci.

      * Ca o paranteza, saracii in general produc forta de munca necalificata. Mai toti necalificatii provin din familii sarace. Sanse egale in Romania? Ce gluma buna!

    • #33

      deci un fel de “fiecare dupa posibilitati, fiecaruia dupa nevoi”. au mai fost cativa care eu incercat… nu-mi aduc bine aminte, dar parca nu prea le-a iesit.

      fara sa vrei probabil ai intuit si raspunsul. cererea si oferta, in mod natural, fara interventii absurde si coruptie regleaza perfect chestia asta. daca pentru jobul respectiv se ofera prea putin, nu va veni nimeni si scorul va creste. daca scorul e prea mare, se vor prezenta mai multi si in final va ramane ala cel mai eficient. dar in romania nu va fi prea curand asa… motivele sunt prea ample pentru fi dicutate aici, asa. dar ajutoarele sociale multe si mari nu au ajutat niciodata, nicaieri. atentie, nu zic ca nu trebuie sa existe, dar forma de la noi din tara este mai mult un fel de cancer decat vitamina.

  15. #34

    “Sint chemati la burse fara sa li se spuna de ce( ei stiu ca le vizeaza carnetele) si cand aud ca trebuie sa lucreze se albesc-inverzesc.”

    Sa lucreze ce? Pun pariu pe ce vrei ca locurile care li se ofera sunt sclavie pura. Te oftici ca oamenii stiu mai bine ce e bine pentru ei si nu mai accepta salarii de rahat. Asta e un lucru foarte bun: indirect ridica salariile de mizerie si conditiile de munca din tara asta. Prea multi ani s-a muncit ca la balamuc pe 3 parale. Ori suntem in UE or nu mai suntem?

  16. #35

    Motivația muncii care este? Sa facem bani pentru patron și stat? Cum se comporta cu angajații?
    Dacă merg la un restaurant gratuit dar se comporta urât cu mine prefer să plătesc în alt restaurant dar sa se comporte civilizat.
    Firmele cu punga strânsă sa învețe sa rabde sau sa învețe sa plătească.
    Munca este o marfa pe care nu și-o permite oricine.
    Bafta.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.