Departe de mine în a considera că țăranii sau horeca sunt țepari, iar firmele de livrări…gizăs.
Dar sunt foarte curios, oare care e faza cu roșiile alea, vestitele roșii de Oltenia, de 65 de lei kilogramul. Sunt îngrășate cu dejecțiile Olguței, se stropesc cu hormoni de oltean, mănâncă praz singure, se fac salată, îți fac un blowjob cu mâinile alea muncite, care le ating delicat, pe arac și le șterg de praf zilnic? Nu de alta, dar, altfel, aș tinde să cred că e doar o țeapă nesimțită, relativ la prețul pieței pentru produse similare.
Știți câte paste pui pentru o porție de penne? O mână. Efectiv câte pene iei într-o mână și nu neapărat o mână foarte mare. La care adaugi aproximativ o lingură de brânză gata cumpărată făcută praf, ca să se topească mai rapid. 10 euro, o mână de paste și o lingură de brânză. Să nu uitați să salvați horeca și data viitoare.
Acum, sincer să fiu, cozonacul ăla chiar valorează mai mult decât mizeriile alea de roșii de 65 de lei kila. Dacă ar fi prețăluite la costul corect, de vreo 3-4 lei kilogramul. Adică…hai, poate 15-maxim 20 de lei. Dar 65? pentru? E frământat cu ouă neatinse de mâini virgine de fecioară?
Nu, serios, ce se întâmplă cu prețurile? Costurile producătorilor au scăzut, prețul gazului a scăzut, prețul energiei overall e mult în jos, dar prețurile cresc galopant, zi de zi, fără nicio logică, doar faptul că trebuie să salvăm horeca sau bișnițarii cu aplicații. Sigur, salariile nu cresc, că oamenii trebuie să fie mulțumiți că au de muncă, dar na, nu poți să ai totul.
NOU
Presupunând că sunt ingrediente de calitate, 60+ lei/kg nu este chiar atât de mult. Doar untul e vreo 15 lei. Adaugi și ouă, umplutură și esențe și mai aduni vreo 10-15 lei.
NOU
ionut, pui unt de 15 lei la un cozonac de 1kg? cate oua? 🙂
NOU
@Mihai. La un kil de cozonac intra si 200g de unt, in functie de reteta. Un pachet adica. 10-15 lei. Sau poti sa pui margarina de 4 lei.
NOU
adica voi chiar va imaginati ca la cozonacii industriali se ia pachetul de unt, se pune in compozitie, se framanta cu maini trudite…coaie, va meritati soarta, smm
NOU
@Mihai, pentru 2 cozonaci ai nevoie de 200 g unt 82% , prima reteta iesita de pe google cu “cozonac cu unt”. Tot google ne zice ca un pachet de unt de 82% la 200g si sa nu fie noname incepe de pe la 17 lei
NOU
Mihai, fără să cauți, cam cât unt crezi că poți cumpăra cu 15 lei? 😀
NOU
@mouse @ionut – nu stiu – habar n-aveam ca la un kg de cozonac intra 200gr de unt.
ma iertati – mea culpa
NOU
@Mihai depinde de cozonac, daca e mai pufos intra un pachet de unt, 6 oua si 500 ml lapte la 1kg faina. Numa astea is aproape 30 lei. DAR cozonacul ala e 900g 65 lei, deci vreo 75+ kg, cu niste incrediente de 2 lei, hai niste curent si ce se mai adauga, e adaos cam baban, cred ca minim 100+%.
NOU
@Arhi: evident că nu, tocmai de aia am și precizat ingrediente de calitate.
Sunt convins că ouăle sunt de fapt praf, untul e margarină (în cel mai bun caz) șamd. Adică cele mai ieftine ingrediente.
NOU
nu de tine ziceam, de baietii astia cu Trebuie un packet de unt alea. ca idee, pentru ei, untul ala este grasime, la care se adauga C₄H₆O₂. adica gust de unt. diacetil si acetoin.
NOU
Pui 200 de grame de unt la un kg de faina. Dintr-un kg de faina iti ies un pic sub 2 kg de cozonac, ca pui si lapte, pui si oua, umplutura etc. Dar, ca idee, iese un aluat mai bun si care creste mai bine cu o combinatie de ulei+unt, jumate/jumate.
De curiozitate, am calculat cam cat costa ingredientele care corespund unei portii de cozonac dintr-un kg de faina si am ajuns la 43 de lei. Deci maxim 22 de lei kilogramul de cozonac. Pt un produs cu ingrediente doar de cea mai buna calitate.
Si am plusat la costul fiecarui ingredient, si am calculat si 100% unt in compozitie. Sunt convinsa ca 99% din cozonacii din comert nu au vazut unt la viata lor, ca sa nu mai zic ca nu cumpara firmele producatoare faina cu 5 lei kilogramul si laptele cu 10 lei litrul, de la supermarket.
NOU
Pardon, din aia 43 de lei iese bine peste 2 kg de cozonac, cam 2 kg jumate, ca nu am calculat si greutatea umpluturii (am inclus-o la pret).
NOU
@Arhi, discutia era daca ti-l faci artizanal sau ii dai lu’ vecina bani sa ti-l faca ea dupa reteta Y si “cat unt intra la un cozonac”.
Daca luam o reteta mai de doamne-ajuta sa iti faci pentru tine in casa, ai oua, unt, faina, (daca puiManitoba cum se poarta mai nou e scumpa cu draci), lapte, drojdie, nuca, cacao (nu din aia ordinara), zahar, vanilie…. daca vorbim de costuri de productie mai adauga si curentul/gazul, costurile cu forta de munca, amortizarea la echipamente, alte consumabile si o sa vezi ca nu mai e asa de ieftin. Ca se pot inlocui ingredientele originale cu “inlocuitori cu arome identic naturale” este la mintea cocosului.
NOU
minim 2 luni de penitenta pentru astia cu untul. unde mama dracului va treziti mah? ce e aici, ne batem joc?
NOU
@deea: rețeta mea preferată conține 150g de unt, 100g de ou, 60g de gălbenuș și 500g făină. Umplutura este 400g de nucă. Din toată povestea asta, cozonacul copt are în jur de 8-900g.
Mea culpa, nu pui 200g de unt la kg, pui 100g 🙂 Deci untul nu e 15 lei, e 7-8 lei.
NOU
N -ai sa vezi in nici o rețetā de “fabrica” unt in cozonac. Uleiul e baza. Iar la producatori untul e cam 42-45 lei kg.
NOU
2 cozonaci, unul cu mac și nucă, celălalt cu rahat și stafide, făcuți de mânuța proprie și personală, cu ouă XL de la Lidl și cu unt de Kaufland, 82%, puțin sub 60 de lei cu toate chestiile cumpărate, bașca drojdia luată la 3 plicuri deși n a trebuit decât unul. Rețeta mea e cu 50%ulei, 50% unt. Uleiul îl aveam, ăla nu l calculez la preț
NOU
@Deea, pt prăjiturile artizanale prețul se calculează de 3 ori (minim) costul ingredientelor.
Pt curentul mixerului, gaz/curent pt gătit, munca depusă și ceva profit.
Că aia care vând o fac pt profit, nu fac opere caritabile.
NOU
Mda, numai că cozonacii ăia cu 65 de lei nu îs artizanali, is industriali toată ziua.
NOU
cozonacul clasic nu se face cu unt wtf ! câta decadența pe ei ! unde vă credeți ?
lapte și atât de la coana vacă. în schimb ouăle de găină preferabil cât mai galbene (și aici este o discuție legat de cât de natural este galbenul ouălor dar nu intram în detalii, oamenii habar n-au cu ce se fac cozonacii industriali pentru ca nici măcar nu se uita pe etichetă)
apropo de etichete la cozonaci să ne și râdem puțin
stirileprotv.ro/show-buzz/fun/o-eroare-de-traducere-a-devenit-viral-pe-internet-cuvantul-bullshit-apare-pe-eticheta-unui-cozonac-produs-in-romania.html
sănătate !
NOU
Tradițiile. Să avem pe masă toate cele cuvenite, ca să nu părem săraci. Să-i mut în șură.
NOU
Paste preparate și aduse direct din Italia, preț corect
NOU
Eu ma uitam aseara,mai mult din plictiseala, la preturile la masini: a juns o citadina cu ceva dotari 25.000 euro, asa ca daca cel ce cultiva rosii vrea sa isi cumpere masina, trebuie sa vanda scump. Vacantele, biletele de avion sunt la preturi pornografice, la case nu mai vorbesc.
La paste nu comentez, e fel de mancare ce stiu/pot sa il fac acasa rapid, cu ingrediente de calitate mult mai bun decat majoritatea pastelor cumparate, asa ca acolo isi merita cei ce comanda.
NOU
Nu stiu cat cheltuiti voi lunar pe mancare dar la noi deja sare de 3000 lei pe luna (4 persoane). Am devenit fan al reducerilor, si am observat ca in special Mega Image are o practica de prost gust, pretul cu 30-50% reducere e cam acelasi cu cel de la Lidl direct la raft fara reduceri.
NOU
Asta pt ca pretul de raft de la Mega e cu 20-30% mai mare ca in alte magazine.
Deh, confortul de a avea magazinul la parterul blocului. Zero timp pierdut sau combustibil.
Asa ca reducerea de 50% la produsele pe cale sa expire, e de fapt 10-15 % fata de pretul de raft in alte marketuri..
NOU
Mega image, in afara de unele oferte, intotdeuna a avut cele mai mari preturi dintre supermarketuri. Cele mai ieftine sunt kaufland si ldl apoi auchan si carefour iar cora are preturi aproape la fel de mari ca si mega image, metro merita doar daca iei en-gros (multe bucati), iar la selgros n-am mai fost de mult dar niciodata nu mi s-a parut ca ar avea preturi mici.
NOU
Mai e si profi cel mai nasol supermaket pe langa ca preturile-s mari mai au si rahaturile alea de cupoane cu reduceri din reviste care oricum nu se gasesc iar produsele cu reducerile pe bune la fel nu se gasesc in magazin, chiar saptamana asta aveau oferta la ceva panettone si cum vroiam sa iau 10 buc merita dar bineinteles ca nu mai aveau in magazin,daca or fi avut vreodata…..
NOU
Auch, mi-ai amintit de “Profi” numele nu prea are legatura cu realitatea decat daca reflecta cat de bine pot face profit pe spatele clientilor. De 2 ori am fost in Profi in ultimii ani, efectiv am uitat a doua oara ce am patit si am mers in alt Profi. Experienta 1: am cumparat 17-20 produse, ajung la casa, ceva nu era bine cand scana (evident costa mai mult). Am fugit pana la raft am facut poza, am descoperit 2-3 produse cu pret diferit. Putina cearta, am lasat produsele acolo (anulat doar cele cu pricina). Experienta 2, peste un an distanta, alt Profi, memorie de caras auriu am intrat fara sa imi amintesc ce patisem anterior. Am luat doar 3-4 produse, asa ca aveam in minte cam cat ar fi trebuit sa coste. Again, pret f mare la casa. Identific ceva migdale/alune care la raft era pretul la jumate fata de casa. Fac poza, si de data asta cer sa mi se dea pretul de la raft. Refuzat. Pun mana pe telefon si zic contactati va rog responsabillul sau sun pe loc la protectia consumatorului si televiziune. Au sarit repede sa imi dea la pretul de la raft.
NOU
Au avut la Profi recent Vin rosu Davidescu la 20 de lei 🙂
NOU
Scuze, la Mega au avut vinul la pret bun
NOU
3500 lei 4 persoane, calculat cu toate cumparaturile si toate mesele comandate sau in oras.
NOU
putin peste 500 lei pt un adult facturile lunare la lidl (asa zice aplicatia), dar intra si produse de igiena (personala si a casei), boabe pt pisicile de la birou, poate vreo ustensila.
plus ce mai cumpar din alte parti, vreo comanda mica, un ceva de la patiserie. adunari, scaderi, etc, cred ca peste 600 lei mancarea pt un adult pe luna.
NOU
Din ce comentari s-au scris ma mir ca nu au apărut minim 4-5 antreprenori care sa ofere spre vânzare cozonac de calitate cu 30 de lei kg , livrat la ușă….și totuși….
NOU
În primul rând, ar trebui să nu mai cumpărăm roșii în aprilie. În anii de dinainte de import în masă nu era fezibil să vezi roșii până la început/mijloc de iunie.
Nu ar trebui să luăm căpșuni la 40lei/kg în februarie, etc. Oricum nu au niciun gust.
Să ai roșii în aprilie trebuie să te cam apuci prin noiembrie/decembrie, nu ai acces nici la răsad că se pune mai târziu pentru vânzarea în masă. Asta înseamnă că vreo lună trebuie să încălzești o suprafață mică, după care suprafața finală unde vor crește roșiile, care va fi mare și prost izolată termic. Iar roșiile au nevoie de multă căldură.
Nu știu cât ar trebui să coste roșiile în acest moment, dar prespun că sunt cel puțin duble la preț chiar dacă au costuri mari de încălzire seră/solar.
Ce vreau să zic e că oricum ar fi destul de scumpe ca să le ai la mijloc de aprilie.
NOU
Prin Egipt si Tunisia e destul de cald de crescut tomate iarna..
NOU
Da mersi :))
Acum, dacă țările astea argicultură year-around ar avea și soiuri gustoase, ar distruge complet agricultorii români.
NOU
au, doar ca nu le exporta la saraci
NOU
Paste rapide, ieftine si fara fonfleuri nutritionale.
Necesar: un borcan de sos de paste “cum va place”, un pachet de paste minim Barilla si niste branza (ceddar sau gorgonzolla).
Cum se face: se fierb pastele 10-12 minute si in timpul asta se topeste branza in sos (doua linguri de branza rasa). Apoi se amesteca si se halesc.
Timp de preparare: 15 minute daca ai mai gatit sau 20 daca crezi ca mancarea creste in supermarket.
Valori nutritionale: fara numar ca nu ne mai uitam la calorii daca suntem in halul asta lenesi. Te poti consola cu ideea ca arterele se pot infunda la numai un sfert din pret.
Buget: intre 20 si 30 lei 3-4 portii.
Trucuri: daca vrei sa punctezi la impresia artistica pui niste frunze de busuioc peste paste si niste fulgi de parmezan.
Gust: sa zicem ca nu regreti ca nu ai sunat la g***o.
Suport emotional: poti sa dai 2.5 lei pe o salata si sa storci o lamaie. In felul asta mai dispare o parte din vina.
NOU
sau poti taia felii 2 rosii, un sfert de ceapa si pui niste frunze de spanac si economisesti 2.5 lei
NOU
Daca le furi clar economisesti :))).
Am cumparat primavara asta pungi din alea mari de spanac si am facut salata cu lamaie si ulei de masline. Ieftin si bun.
Eu sunt pornit tare pe economii ca, pe langa preturi, am luat-o si eu razna. In loc sa reduc cheltuielile eu cumpar tot felul de prostii. Nu stiu ce dracu’ s-a stricat in capul meu dar ma ustura la buzunar.
NOU
Eu prefer pastele al dente: se fierb 5-6 minute si se mai las 2-3 minute in apa fiarta.
NOU
Mai demult, cand ma uitam la diverse preturi, aveam cateodata intrebarea filozofica: “Dar ce ii impiedica pe comercianti sa dubleze sau sa tripleze preturile? N-ar mai cumpara lumea? De ce nu incearca sa creasca preturile pana la maximul la care lumea ar mai cumpara si sa ramana acolo?” Se pare ca astazi avem raspunsurile.
NOU
Nu cresteau preturile pentru ca nu mai vindeau marfa si se strica (unde era cazul) sau vindea concurenta in locul lor. Unde imi fac eu cumparaturile au disparut o parte dintre furnizori iar aia care au ramas au crescut preturile impreuna. Danone, spre exemplu, creste preturile incet dar sigur iar concurentii dispar de la raft unul cate unul.
Eu mi-am facut blacklistul meu si evit anumite branduri care au impresia ca sunt vacuta lor gen Zewa, Strongbow.
NOU
La partea cu mancarea comandata acasa, mi se pare cumva gresit sa ai pretentia sa iti aduca cineva mancare acasa la pret mic… e destul de simplu tot 35% e doar adaosul platformei. Practic acum 10 ani cand nu erau platforme de genul cam fiecare restaurant avea livratori, iti aduceau mancare la pret de local… acum e pret de local + 35%.
E gresit? Atat timp cat Glovo nu are livratori cati e nevoie… ma mir ca nu-s 50 de lei pastele alea.
NOU
Cât timp există cumpărători prețurile vor rămâne așa cum sunt. Mari.
În urmă cu 30 de ani, proprietarul firmei la care lucram, un american bogat din California, mi-a spus că merge 6km cu mașina să cumpere țigări deoarece în proximitate este cu 25 cenți mai scump. Când l-am intrebat de costul cu mașina a spus că o să recupereze după ce comercianții din proximitate nu vor mai avea clienți.
NOU
Noua bancnota de un leu e aia de zece.
Cumparatul de la tarani e inteles gresit. Nu se refera la aia din piete si de pe marginea drumului. Aia sunt agricultori, fermieri, comercianti, geambasi sau tepari.
Nisa “de la tarani” e un circuit inchis, privat.
Sunt persoanele care locuiesc in rural si produc pentru consum propriu. Ei nu au anunturi si nu se ofera sa vanda nimic, dar daca le faci gasesti unul sau mai multi(recomandat prin recomandare) si le faci oferte, o sa-ti vanda din surplus.
In supermarket vand aia care cultiva la nivel industrial.
NOU
Îți recomand să cultivi tu roșii iarna. Sa vedem cu cât le-ai vinde…
NOU
de ce, in afara de solar, trebuie sa le suflu aer in cur? intamplator sunt foarte bine familiarizat cu ce inseamna cultura de solarii si, pentru informatia ta, sa stii ca iesi mai ieftin decat daca le-ai cultiva in exterior. nu de alta, dar nu iti amortizezi plasticul de pe vergelele de solar in fiecare an.
NOU
Chiar era una la stiri aseara si zicea ca ajunge 12-13 lei/kg pretul de productie.
De la 15 lei, sa zicem, la 65…
NOU
Un alt avantaj al solarului este numărul redus de boli care vin o dată cu ploile acide.
Dacă cultivi afară la scare foarte mare, vei fi pus între a alege să ai roșii bio sau să stropești ca să nu arunci +50% din recoltă, la noroc.
Totuși/sera în dec/ian/feb trebuie încălzit. Să nu confundăm cu argicultura clasică unde pui răsad gata crescut la 10cm în aprilie să mănânci roșii în iunie. Că te ajută și vremea.
NOU
Taică-meu predă într-o zonă legumicolă. Dau ăia bani grămadă pe lemne pt încălzirea solariilor să scoată roșiile cât mai devreme pe piață.
NOU
@ady
tehnic vorbind, dacă are încălzire nu mai este solar, ci seră
și un solar făcut cu simt de răspundere (și orientat corect în teren) are nevoie de puțină încălzire (sa zicem ca devine sera). Plantele se simt just fine în perioada când nu au flori/fructe și cu mai putine grade. Am avut o roșie în grădina (afară) căzută sămânță în toamna, a crescut aiurea că evident nu i-am pus arac și a înflorit nebuna în noiembrie de a dat bruma peste boboci. Când au nevoie de mai multe grade deja începe să se încălzească afara (martie-aprilie). Teoretic . (anul ăsta a fost mai atipic așa)
NOU
Au facut cei de la protv un calcul si au spus ca ar fi cam 12 lei pe kg costul de productie al rosiilor la solar.
De la 12 lei pana la 64 e taxa de samsar
NOU
Am văzut reportajul. Prețul este dat de un producător care n-a luat în calcul costul electricității (pentru că avea deja fotovoltaice), costul foliilor și costul resursei umane implicate în acele luni până la recoltă. Din ce îmi dau seama, calculul era făcut pentru prima recoltă de solar, nu pentru roșii de luna aprilie.
Dacă nu poți vinde direct în piață (și nu e posibil mereu deși ar trebui), mai ai transport + intermediere.
Calculele erau extrem de optimiste totuși și o idee mai simplist decât realitatea din teren. Oricum, un 18-20 lei ar trebui să fie echitabil cât să fie break even și marja standard din agricultură.
Se vând roșii produse prin Dâmbovița/Giuriu la 30-35 lei acum în piețe. Din punctul meu de vedere, comercianții cu 60-65 lei ar trebui boicotați/ignorați. Dar să nu luăm de absolut o cifră de 12lei/kg în condițiile în care reportajul era făcut totuși un pic neprofesionist.
NOU
Se termină iarna, nu se mai plătește în plus la căldură, baetii deștepți din energie predau bastonul baetilor deștepți din import-export…
Asta e explicația mea.
NOU
sau muta bastonul din stanga in dreapta
NOU
Au vazut comerciantii ce salarii au romanii in 2023 pe zoso, asa ca au decis sa scumpeasca.
NOU
ala care cere nu e prost, doar ii cauta pe prosti.
NOU
rosii turcesti ok ( micute pe chiorchine) , de la rroama mea din obor, 11.99 lei/kg
NOU
Rosiile… noile cirese?
NOU
Au aparut ciresele …
NOU
E cerere mare de rosii romanesti, 100% naturale, d’aia a crescut pretul, le cumpara Dragnea aproape pe toate ca sa isi testeze retetele alea ale lui inainte sa le urce pe yt.
NOU
1 cozonac:
www.cofetariaclaus.ro/menu/cozonac/
si ciresici:
ibb.co/1RqHBgx
NOU
Acu pare mult 10 euro niste pene cu branza dar cand le servesti la Loft in Navodari pe dig, e ok pana la urma!
NOU
Duamna mea face niste cozonaci de-ti vine sa-i mananci cu tot cu tava. Si face destul de des, gen o data la 2 saptamani, cate 2 cozonaci. Mari, pufosi, frumosi, gustosi. Si-o intrebai cat costa halatu. Si mi-a facut repede calculu ptr 2 cozonaci: 1 kil si oleaca de faina, unt, ulei, stafide, rahat, drojdie, nuca si ce se mai pune. 40 lei max 2 cozonaci. Ingredientele. Luate din supermarket toate, mai o promotie, mai o reducere. Doar nuca o iau de pe olx la 25-27 lei kilu, ptr ca in magazin e nejustificat de scumpa. Pe langa ingrediene mai pui curentu si apa ca sa spele tavile. Si manopera. Hai sa zicem 50 lei in final. 2 cozonaci!
Si mwistii astia cer 35 lei, la auchan de ex, pe cozonacii aia de kkt facuti la ei. Gen vreo 600 gr. Iar la gust simti toate chimicalele alea trecute pe lista kilometrica cu ingrediente. Iar aia de se lauda ca fac cozonaci traditionali cer si milionu pe un cozonac. Banditi!
Si sa stiti ca manopera ptr facut cozonac nu e deloc asa cum se zice, ca tre framantati cu orele. Framantatu tine 20 min max si vreo 2 ore ii lasa la crescut. Sint prajituri care se fac mult mai greu.
Am povestit asta apropo de preturi si de cat de hoti sint unii.
Dar dincolo de asta, atata timp cat exista cerere ptr diverse, chiar si la pret mare…..ce sa zic, nimeni nu va baga mana-n buzunar. Vorba aia: nu e prost cine cere…..
NOU
care manopera, ca se framanta mecanic.
NOU
tocmai a terminat mama cozonacii. aproape o ora framantat cu robotul si inca vreo 20 de minute la mana. dar zici ca mananci nori si aproape ai orgasm de placere.
NOU
Io am altă dilemă cu roșiile. De ce doar roșiile alea cu țugui care apar primăvara au gust de roșii și după aia apar pe piață doar roșii cu gust de plastic? Știu că sunt soiuri diferite dar unde a dispărut gustul roșiilor care apar în vară-toamnă?
NOU
Alea care au gust de plastic sunt soiuri care produc la kg și recoltate verzi eventual. Probabil ai observat că alea cu țugui sunt relativ mici. Planta nu face miracole, face cât o lasă producătorul. Și dacă omul cumpără la kg, producătorul face la kg. Problema este și consumul industrial , pentru că micii consumatori nu contează așa mult în piață (când cumperi bulion nu știi din ce soiuri este produs- oricum nu ne uitam pe etichete am stabilit deja de la postul cu cozonacii). Deci neexistând cerere mare pentru soiurile bune, oare ce se plantează ?
NOU
Ati observat si voi cat de mult a crescut pretul benzinei? Acum doua saptamani la Petrom era 6,55 astazi era 6,88. Se apropie de pretul motorinei.
NOU
Sa stea cu preturile alea si cu rosiile nevandute, nu moare nimeni ca nu-si cumpara rosii oltenesti si mananca altceva. Se numeste capitalism.
NOU
rosiile uscate nu iti plac? sunt si pe la Lidl ieftine si dau gust mai intens pastelor