Orice ziar/site de 2 lei și o kilă spam își va justifica mizeriile cu clasicul Asta cere lumea. AȘa fac toți, pornind de la can-can, trecând prin libertatea și ajungând la furăcioșii de la ziare punct com sau știri pe scurt. Asta vrea lumea, domnilor, gunoi, de aia oferim gunoi.
Și totuși, nu este adevărat. CHiar nu este.
Când Maddame a început seria de articole care popularizează fizica și filozofia, a fost ușor sceptică. Logic, cine să se aștepte ca oamenii de pe un blog oarecare să fie interesați de altceva decât de țâțe și bârfă? La fel și la cele scrise de JoyAnna.
Iar surpriza știți cum a fost?? Maximă. Pentru că reacțiile ne-au depășit așteptările tuturor, iar dintre voi au apărut și comentatorii inteligenți, cu cunoștințe nebănuite, cu întrebări, cu discuții interesante și lămuritoare, fix ceea ce nu te-ai aștepta să găsești pe un blog generalist, fie el și cel mai bun blog din românia.
Același lucru e valabil și la discuțiile politice. Exceptând un mic eșantion de balalaice sovietice, care o tot țin cu Vai, prea multă politică, cititorii sunt aici, sunt implicați, sunt interesați, vin cu detaliile lor, cu amintirile lor, cu lucruri pe care eu chiar nu le știu sau nu le-am aflat vreodată. Cum să nu fii mulțumit de asemenea reacții??
Așa că da.
Eu am dovada clară că oamenii reacționează și consumă exact ce le oferi. Le dai gunoi, primești feedback gunoi. Le dai inteligență, primești și mai multă inteligență.
NOU
I-ai uitat pe formatorii de opinie.
Cum zicea Deleanu, ăăă, ăsta… cum îi zice… nu Deleanu…
Sorin Roșca Stănescu.
NOU
Și să nu-i uităm pe formatorii de opi-hi-hi-hi-nie, care-s cei mai importanți.
NOU
Lăsați, doamnă, că-l avem pe Eftimie.
NOU
Chestiile astea cu “scriu foarte bine” de acum 2 posturi si “cel mai bun blog din Romania” sunt auto-ironie sau Dunning Kruger?
NOU
A. mDeci s-a lamurit. E blog.
NOU
Sper să nu rămânem doar la filosofizică, că nici Humanitasul nu poate să publice cât vrea lumea să cumpere. Sugestii: agronomie, Pāṇini (yum yum), tribologie (scârț).
NOU
Hai că nu scârțâie. Dacă e unsă…
NOU
Problema nu e că ai avea cititori tâmpiți, problema e că mereu ies în față și sunt extrem de vocali în comentarii ăia mizerabili, agresivi, autosuficienți și xenofobi. Eu ți-am spus mai demult că trebuie să-ți diversifici paleta de oameni cu care stai de vorbă ca să nu pici în aceeași capcană.
NOU
Aș mai adăuga și atmosfera: oamenii sunt aici oarecum ținuți în frâu, se păstrează decența. Poți să comentezi orice atâta timp cât îți exprimi părerea într-un mod civilizat, respectându-i pe ceilalți și fără să-ți iei tona de minusuri de la unii care nu pricep sarcasmul evident/glumele.
NOU
Suna cam autosuficient :)))
NOU
Imi amintesc ca au fost si perioade din ultimii ani in care scriai predominant despre politica. Erai, pe buna dreptate, mai furios in ton si asta se reflecta si in cum comentau cititorii (inclusiv eu – ori ii injuram pe ceilalti, ori ma abtineam complet). Nici acum nu-s neaparat preferatele mele, in primul rand ca nu le prea am cu politica (e putin mai lunga explicatia, dar sper ca e evident ca nu de dragul vreunui partid, incerc de multi ani sa gasesc unul in care sa am incredere; pana atunci ii antipatizez pe toti, fara mari discriminari), in al doilea rand pentru ca mi se pare mie personal ca ai mai mult talent si priza la texte predominant explanatorii sau predominant caterincoase (fie cand postezi un articol, fie cand ii raspunzi unui comentariu), pe cand la cele politice mi se pare ca predomina reactia – ceea ce e normal si de inteles, nu e o “plangere”. Ca detaliu (pe care nu mi l-a cerut nimeni:)), imi plac articolele cu pareri personale (mai ales cu amintiri), fie si politice, atata timp cat ofera si ceva analiza pe tema. Ca om care incearca sa-si cizeleze putin muschiul intelegerii politice, apreciez foarte mult scrierile de genul asta, mai ales daca am incredere in parerea ta pe alte subiecte. Daca predomina in schimb parerea tip reactie (ex. “ce naspa e cutare”), mi se pare mai putin interesant si nu prea am cu ce sa completez, MAI ALES daca sunt de acord. N-o sa las comentariu doar “bine punctat, boss”. Singurele momente in care imi autoingadui sa par pupincurista sunt alea in care iti conplimentez pozele de familie si cand am felicitat-o pe Maddame pentru ideea unei postari.
Nota: La toate amintirile de mai sus e posibil sa ma insele memoria intr-o oarecare masura, poate altii au explicatii mai bune, sper sa fie de un mic ajutor si parerea mea.
De cand cu postarile doamnelor si cu reactiile la ele, mi se pare ca blogul a reinnascut si (re)gasit un echilibru foarte bun de subiecte, tonuri, lungimi (grosimi), astfel incat nu ne suprasaturam de un singur ton sau subiect, e cate ceva pentru toata lumea (in unele zile poate unii n-au chef sa-si aminteasca de unele greutati, ca au avut destule peste zi, altii dimpotriva, nu vor sa vada nimic prea optimist sau iti invidiaza postarile cu aparatura din casa, altii dau skip la friday buttdance, pe altii ii plictisesc articolele culturale sau lungi, etc.), basca am descoperit si redescoperit unii comentatori geniali cu ocazia asta. Si mi se pare ca si Nea Ilie scrie mai des in ultima vreme.
Daca n-ai tu inspiratia intr-o zi de exemplu sa scrii ceva vesel, nu te forta. Poate ceilalti autori au ideea si stamina pentru asta si pot contribui, in masura in care si tie ti se pare un moment bun, un articol bun, etc. Sau in cele mai rele conditii ne lasi un lolcat si ne lasi sa ne hlizim in limitele decentei prin comentarii pana te intorci Postarile cu povesti de viata (ca tot ziceam de lolcats) mai stiu ca strangeau multe reactii, sfaturi, etc. Singura mea mica parere de rau legata de comunitatea asta e ca blogul Lunei a durat extrem de putin. Cu mana pe inima, avea un stil interesant, cald, light si teme din viata normala, nu de pitzi sau de alti creieri plati. Imi imaginez ca are nevoie de odihna multa vreme de acum, dar cand o avea ea timp si chef, cred ca suntem multi care balim s-o mai citim.
NOU
*coMplimentez, am crenvusti in loc de degete.
NOU
*coMplimentez, am crenvusti in loc de degete.
Să înțeleg că ai reușit să-ți recitești comentariu??? paragrafobia
NOU
asta m-a mirat si pe mine:)
NOU
Ete o sa pun < p in loc de < br de acu' ncolo 😀 Ca vad ca degeaba dau enter intre idei. Nici spatiu intre cuvinte nu stiu de ce am mai pus…
NOU
cremvursti
NOU
Corect, cremvursti, dar cu n in loc de m
NOU
CreMvursti www.auchan.ro/store/Pachet-cremvursti-de-porc-Extra-Caroli-2-x-140g/p/493608?siteUid=auchan&siteName=Auchan+online
Nu te lua dupa wikipedia, ca vorbeste prostii. Oricum cremvurstii NU contin hrean.
NOU
carrefour.ro/produse/crenvursti-cu-piept-de-pui-80-caroli-2x140g-1657-15506010
Nu contin hrean, se mananca cu hrean. Asa se servesc traditional in Austria (zona Styria) si de acolo le vine numele, de la hrean, nu de la crema.
NOU
🙂 www.cora.ro/cris-tim-cremwursti-cu-piept-pui-300-g-P-2596370
NOU
Avem nevoie de un arbitru impartial aici :))
NOU
Eu când am citit “crenvusti in loc de degete” nu m-am gândit decât la filmulețui ăla faimos trimis de DeeDee :)))))))))))))))
NOU
we all did
NOU
Crème-Schnitt!
NOU
gph.is/1biipRP
NOU
io zic sa ne dai niste bani, sa vezi atunci ce milionar ajungi
NOU
Sunt câțiva cititori pe aici cu care m-aș cupla în cel mai atomic sens posibil.
NOU
Am vazut, ai avut cateva momente cuantice cu George
NOU
George să facă bine să rezolve treaba aia cu călătoria în trecut, că am reușit doar în viitor, ca ultimii #săraci ai Universului…
NOU
Ca Soyuzu’ la SSI
NOU
Deja mi-am pierdut un electron. Daca ma apropii mai tare imi voi pierde si masa.
@maddam Am probleme cu legea 2 a termondinamicii. Dar daca nu-mi iese, macar ma consolez cu idea ca intr-un univers paralel ne jucam cu un izotop de helium.
NOU
Păi e frumos așa, să apari mai rar ca luna plină, să-mi bombardezi nucleul cu neutroni și să mă lași după aia singură și instabilă?
NOU
Nu are probleme romanul cu legea a 2-a. Calatorii in timp, teleportari, proiectile energetice … se poate, doar am vazut in filme. Problema romanului este ca nu vrea sa se intoarca in timp mai mult decat este deja.
NOU
Nu-i frumos, dar si nerdy si cu bune maniere as fi mult prea plictistor. Stabilitatea fara instabilitate, e ca muzica fara liniste.
NOU
Bine ca nu candideaza Maddame la presedintie, ca asta ne-ar pune pielea pe bat, ne-ar obliga copiii sa invete, sa se aleaga ceva de ei si nu stiu ce s-ar alege de natia asta
NOU
Maddame: Science dominatrix.
NOU
i must obbey
NOU
Bun. Îmi ești dator cu 5 comentarii bune. N-am uitat.
*scoate biciul metafizic
NOU
sa vezi cand te vom amenda pentru prea multe poze cu femei dezbracate in weekend si vom cere in schimb rubrica “poemul de weekend” sau “pastila de fizica quantica”
NOU
Sa nu exageram, suntem oameni de cultura, totusi.
NOU
Oameni de curtura chiar…
NOU
Daca pica bossul intr-o criza mistica si in loc de decoltee ne baga vinerea (zi de post!) in fata rugaciuni? Apropo: azi e vineri 13…
NOU
Din articol rezulta ca esti pe drumul cel bun. O tema potrivita este sahul care este o mare taina pentru publicatiile tiparite sau digitale zise importante. Daca vad astia pe undeva o partida de sah considera ca e ceva nashpa si se sperie desi nu inteleg nimic. O partida spectaculoasa din cauza deschiderii alese de Fischer. www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1128889
NOU
cat de adevarat!
mi s-au tocit degetele pe taste scriind despre exact asta pe forumuri acum vreo 15 ani cand mi se umpluse paharul de mizeria din tv, la vremea aia ma refeream la televiziuni. discutam cu oameni inteligenti care erau de acord ca programele de televiziune mustesc de gunoi iar nivelul coboara galopant de la an la an incat majoritatea canalelor ajunsesera sa se limiteze la emisiuni cu invitati care se certau, cu vrajitoare invitate aproape zilnic, cu paruieli, cu discutii despre cat au costat silicoanele, cum au petrecut copiii de bani gata in Mamaia etc
Tot atunci au inceput sa apara si efectele, societatea sa se pitzipongeasca, sa se cocalareasca la maximum, fetitele vroiau sa devina modele sau asistente de televiziune (adica o pipita jumate goala, de decor, pana si la emisiunile matinale), iar baietii fotbalisti ca sa fie jmekeri cu bolid de 100.000 euro. pentru ca televiziunile injectau zilnic doza de cocalareala si mahala.
insa
majoritatea imi explicau acelasi lucru: publicul cere. televiziunile vor rating. le explicam ca publicul, inainte sa aiba asa voma la tv nu-mi aduc aminte sa fi cerut voma. le mai explicam ca e semn de aroganta crasa pt cei din televiziune sa creada ca TOT publicul e o cireada de vite care rumega numai gunoi. aroganta sa considere ca ei sunt undeva sus si ne mangaie pe crestet cu emisiuni proaste pentru ca nu, toti suntem o apa si un pamant. “de ce nu te uiti pe discovery?” ma intrebau unul- altul. era o atitudine intre acceptare si compromis.
e o carte misto, “La limita vulgaritatii” daca nu ma insel, care se refera la asa ceva. sper sa nu confund, dar cred ca asta e cartea, am citit-o acum vreo 10 ani si a fost ca o gura de aer proaspat.
NOU
Nu e vorba neaparat de faptul ca publicul vrea neaparat asa ceva, ci de faptul ca accepta fara nazuri rahatul daca e gratis. Diferenta o face costul prohibitiv de scazut al mizeriei, atat de scazut incat poate fi oferita gratis. Iar gratisul oricat de lipsit de calitate ar fi, omoara concurenta. Ca sa oferi ceva de calitate inseamna automat costuri. Nu poti oferi gratis. Daca publicul e obisnuit cu gratis nu va cumpara niciodata ceva pe bani, mai ales daca acest ceva va fi de cele mai multe ori doar mediocru. Ca nu avem genialitate pe toate drumurile. De asta online-ul a omorat presa scrisa, si nu tabloidul. Si nu e vorba doar de presa, in comertul lumii chinezariile joaca acelasi rol. Solutia ar fi interzicerea cumva a gratuitatilor de orice fel de catre consiliul concurentei, sau mai bine taxarea obligatorie, astfel incat nimic sa nu mai poati fi gratis sau pe aproape. Daca da bani seriosi clintul e interesat de calitate, daca nu, nu. Calul de dar nu se cauta la dinti. Iar cadourile promotionale, tombolele, concursurile cu premii vor avea mereu clieti.
Cum ar fi ca toate blogurile ar avea taxa lunara obligatorie de vreo 50 de euro? Ar disparea 99% dar ar creste calitatea exponential la cele cateva ramase, cred.
NOU
Contra-argumentul meu ar fi presa scrisa. Acum 10-15 ani aveam tot spectrul de domenii reprezentat in publicatii. Existau ziare si reviste de cultura, stiinta, jocuri video, etc. Treptat, au disparut odata cu cererea. A supravietuit doar presa de scandal. Eu trag concluzia ca ne-am prosit ca natiune datorita calitatii proaste a sistemului de educatie si de aici deriva toate celelalte.
NOU
Nu stiu ce sa zic sincer. Aici sunt o mana de oameni (cateva mii). Romania e mare!