Mi-a atras atenția un comentator asupra vlogului lui Cristian Presură, cel mai filosof dintre fizicienii mioritici, în care face o paralelă între poeziile lui Eminescu și teoria relativității, mergând până la concepte moderne de mecanica cuantică.
Întreba trol domnul meu dacă așa-i au ba, dacă o fi drept că Eminescu a intuit teoria relativității cu fro treij de ani înainte de Einstein. Ne putem bate pe burtă că poetul nepereche (și alte epitete indigeste aruncate în noi de profesorii de română în liceu) a descoperit că E=mc², așa cum se pare că a mâzgălit într-unul dintre manuscrisele sale?
Voi sunteți băieți și fete cu minte, deci știți că ideea unei legături dintre energia unui corp, masa lui și viteza de mișcare nu a fost descoperită de Einstein. Prima oară a apărut sub forma conceptului de „forță vie” și a fost enunțată de un băiat deștept, iluminist german, Gottfried Wilhelm Leibniz, prin secolul al 17-lea.
Formula lui Leibniz era
E=mv²
adică energia este egală cu masa unui corp înmulțită cu viteza la pătrat. Noi folosim (aproximativ) relația asta acum pentru calculul energiei cinetice a unui corp, adică energia lui în mișcare. E destul de logic: cu cât un corp e mai greu și se mișcă mai repede, cu atât energia lui va fi mai mare. Dacă nu mă credeți, pocniți-vă de un perete din mers, sau din alergare, și vedeți care doare mai tare.
Faptul că Eminescu a scrijelit pe undeva E=mc², fără alte comentarii, nu înseamnă nimic. E la fel de probabil să fi intuit faptul că orice corp este energie comprimată cum este să fi vrut să scrie formula „forței vii” a lui Leibniz. Omul a dat greșit cu degetul în taste (că v e lângă c în qwerty), iar voi veniți să concluzionați că a descoperit relația între masă și energie. Aham. Iar Nicolas Tesla se numea de fapt Nicolae Teslea și era fiul unui popă din Banat.
Spre apărarea dlui Presură, nici el nu afirmă altceva. Faptul că titlul vlogului lui a fost preluat de presă de-a-n prostea, nu e vina lui – deși a cam făcut clickbait pe fizică, dacă e să fim total sinceri. Ceea ce face omul în filmulețul ăla (de 30 de minute, că inclusiv eu m-am plictisit la un moment dat, iertare, dle. Presură, să știți că v-am cumpărat cartea și o citesc copiilor ca poveste înainte de culcare, e faină tare, poate apare și ediția a 2-a, că asta are niște pagini albe fix unde e mai interesant) e să folosească poeziile lui Eminescu ca pretext pentru a explica niște concepte de fizică relativistă și cuantică.
Însă tot ceea ce are Eminescu, de fapt, în comun cu fizica modernă, e metafora. Fizica cuantică se bazează în principal pe principiul incertitudinii. De la un punct încolo, totul e maxim probabilistic.
Dacă vreți artă modernă, citiți un pic despre particulele corelate: dacă două particule corelate („entangled” în engleză), care au spin contrar, vor fi despărțite și duse, să zicem, la capete diferite ale Universului, iar una dintre ele își va schimba spinul, cealaltă îl va schimba și ea, instantaneu în sens opus. Comunicarea particulelor corelate este singurul lucru din Univers care depășește viteza luminii. Numai cine n-a fost îndrăgostit cu adevărat vreodată nu vede poezia pură din teoria asta.
În rest, rămâne cum am stabilit: înainte de știință și experiment a fost întotdeauna filosofia. De exemplu, atomii au fost conceptualizați de Democrit cu 2500 de ani înainte ca Einstein să demonstreze definitiv existența lor.
Îmi place modul în care Cristian Presură folosește poezia ca pretext pentru explicarea unor concepte fizice, dar de aici și până a argumenta (ahem, presa din România) că Eminescu a fost vreun precursor al fizicii moderne, e ca și cum am spune că Immanuel Kant, care zice la un moment dat că suntem demiurgi ai universului nostru (adică mintea noastră, care conține niște concepte apriori, face experimentarea lumii înconjurătoare posibilă), a fost de fapt artizanul fizicii cuantice, pentru că și aia zice că observarea unui fenomen va modifica inevitabil acel fenomen. Darlings, I just Kan’t.
NOU
Explicatia e simpla. Eminescu stia de formula lui Leibniz doar ca pur si simplu ura sa foloseasca v de la Veronica si a preferat c de la curva
NOU
Nu am suficient creier si rabdare sa il analizez pe Eminescu in detaliu, insa altii au facut-o si sunt de aceeasi parere. Ca Eminescu era un tip inteligent care avea o capacitate iesita din comun de asimilare a informatiei.
CTP a facut candva o deductie pornind de la “cum planeţii toţi îngheaţă și s-azvârl rebeli în spaţ”, vers ce sugereaza faptul ca Eminescu era la curent cu teza de doctorat a lui Spiru Haret “Asupra invariabilităţii marilor axe ale orbitelor planetare” care era o descoperire de ultima ora (1878) a unui român in domeniul analizei matematice.
www.youtube.com/watch?v=z1Rgdv902U0
NOU
Singura chestie care o sugereaza e complexul de inferioritate a romanului, care in dorinta lui de realizare (prin terti) se agata de orice rahat.
NOU
Aham. Știi cum îs ăștia? Ca ăia care izolează un pasaj din Biblie și înființează o religie nouă pe interpretarea lui, fără a lua în considerare contextul complet.
Apropo scos din context. Știți desigur că poetul nepereche nu a ars-o doar cubic și demiurgic, da?
[„Măi jupân fanaragiu”]
(1871 – 1872)
(…)
Fata mare stă călare
Pe-o pulă lată-n spinare
Şi se vaită şi se plânge
Vai de ea că nu-i ajunge
Şi se plânge şi se vaită
Vai de ea că nu-i mai lată.
Sursa: hyperliteratura.ro/10-poezii-porno-de-mihai-eminescu/
NOU
Coana Tanța – citind comentariile – râdea așa pe înfundatelea de zguduia patul.
M-a făcut de-am și pierdut la joc, că mă jucam pe telefon…
Zice ea:
– Asta chiar e o idee bună, Martorii lui Mihail – sectă de ziua a opta – facem bani, țuțule, cutia milogului, alea-alea… Auzi, dar dacă creștinii fac semnul crucii amintind de cum a murit Iisus, ășia a lui Eminovici cum să se închine?
NOU
Madamme, n-o fi ars-o doar demiurgic, dar probabil si Van Gogh mai desena cate o pizda cand se plictisea. Iar Mozart era un nesimporc. Ce insemneaza asta?
NOU
…ca nu e ok să scoatem câteva versuri sau poezii din contextul întregii opere, și să căutăm sensuri obscure.
NOU
Nea Ilie, adică vrei să spui că nevasta matale scumpă și dragă citește aici ce scrii? Și ales când o și pomenești în scrierile șugubețe?
Ești mult mai curajos decât prevede legea, vezi câ într-o zi s-ar putea să nu se știe… 🙂
NOU
>>Comunicarea particulelor corelate este singurul lucru din Univers care depășește viteza luminii
AFAIK chestia asta nu numai ca nu a fost verificata, a fost si demontata ca fiind tabloidizare gen particula lui dzeo.
NOU
Posibil. Ne explici și de ce?
NOU
Nu 🙂 Nu urmaresc decat ocazional domeniul.
Doar ca cine afirma ca “Comunicarea particulelor corelate este singurul lucru din Univers care depășește viteza luminii” trebuie sa vina cu explicatii, ca e o chestie super importanta cand se demonstreaza depasirea vitezei luminii, chestie care este universal acceptata ca fiind imposibila.
NOU
Să știi că așa ziceam și eu, până când a venit un comentator (un tip muuuult mai destept decat mine), care a zis ceva de genul “well, poate intr-o zi vom avea o catastrofa a luminii, la fel cum am avut catastrofa ultravioleta”.
Si m-am mai smerit 🙂
NOU
Complet de acord, doar ca momentan: 1. depasirea vitezei luminii contravine legilor fizicii, asa incomplete cum sunt ele si 2. nu este nici o verificare sau observatie experimentala confirmata care sa contrazica asta.
Din 1+2 rezulta ca “singurul lucru din Univers care depășește viteza luminii” nu exista, cel putin momentan. Nici nu admit si nici nu resping posibilitatea, pentru ca nu am competenta necesara, spun doar ce este valabil azi.
NOU
De fapt quantum entanglement nu spune ca particulele quantice comunica intre ele la o viteza superioara luminii ci, conform experimentelor, atunci cand o particula e observata, cealalta particula isi schimba starea intr-un mod opus particulei observate.
Insa asta nu inseamna doar ca particulele comunica ci ca exista o informatie (poate nedescoperita) la nivel de particula care o face sa se comporte intr-un anumit fel, intr-un anumit context, indepedent.
Oricum, considerand adevarat quantum entanglement-ul, ajungem la concluzia ca toate cartile de dezvoltare personala au dreptate si ca putem influenta Universul prin simpla noastra actiune sau gand ceea ce eu unul n-as vrea.
Doi, chiar mai interesant, ca intreaga realitate e o iluzie care exista doar atunci cand este observata. Cu alte cuvinte pixelii se aprind doar cand au pentru cine ceea ce ma duce cu gandul la Matrix si la teoria cf careia traim intr-o simulare (un fel de SIMS) ceea ce nici asta n-as vrea sa aflu.
NOU
Eu stiu ca este tabloidizata doar intelegerea gresita a conceptului de comunicare. In fizica relativista, e vorba de calatoria informatiei encodata in starea unei singure particule ce calatoreste la viteza relativista. In fizica quantica, informatia este encodata in starea intregului sistem (univers), nu informatia nu calatoreste propriuzis, este acolo de la inceputul universului, emerge doar din starea curenta a sistemului. Gandeste asa: intr-o cutie, tu si iubita ta, ati introdus doua bile, una alba, una neagra. Inchideti ochii si bagati mana amandoi in cutie si luati o cate o bila apoi unul din voi zboara departe. Cand te dai jos din avion te uiti sa vezi ce culoare ai extras tu. Vezi ca ai bila neagra in mana. Ai nevoie ca ea sa te sune sa-ti spuna ca are bila alba ? Nu, informatia nu calatoreste propriuzis dar categoric este dedusa mai repede decat viteza luminii.
NOU
Analogia ta e usor de inteles dar partea care-ti contorsioneaza creierii este ca daca el isi vopseste cumva bila in alb (habar n-am cum, cuantic presupun) a ei se va face automat neagra. Cel putin, asta inteleg din articol, ca ele vor ramane corelate la culoare
NOU
c – “viteza luminii” e inteleasa fix pe dos, c reprezinta viteza de propagare a cauzalitatii ( cauza-efect), este viteza maxima cu care informatia poate ajunge de la A la B.
Particulele fara masa se vor deplasa, in vid perfect, tot timpul cu viteza maxima , deci cu viteza cauzalitatii ( acestea neinteractionand cu campul Higgs).
Referitor la particulele corelate, nu se poate discuta de transmitere a unei informatii cu viteze peste ce a cauzalitatii, deoarece corelarea informatiei transmise se va face mai incet de cat viteza de propagare a cauzalitatii.
Doar spatiu se poate deforma la viteze super luminice, dar spatiu nu transmite informatii, dovada ca undele gravitationale tot la viteza cauzalitatii se propaga.
NOU
Evident exista ipoteza tachyon-ilor care ar lega particulele corelate etc., dar deja aia intra la ipoteze greu demonstrabile.
NOU
@Le bigOne
Proprietatea particulei de a-și modifica spinul în corelație cu o altă particulă emerge din designul de bază a sistemului (universului) și legile care îl guvernează. Gandește-te la o fântână cu două fante prin care țâșnește apa. Dacă pui degetul pe una din fante, presiunea în cealaltă fantă crește. Asta datorita designului fântânii și a principiul lui Bernoulli care spune că presiune totală ramâne constantă. Corelația presiunii dintre cele două fante este posibilă datorită designului și a legii care îl guvernează. Asta nu înseamnă că sistemul are gata integrat un mecanism care să și schimbe culoarea apei sau a bilei în exemplul tău. Dacă vrei un sistem care să facă ce spui tu, trebuie să vi cu un design guvernat de niște legi classice care recompun substratul de vopsea la nivel molecular. Ce vrei tu este exact teleportare, pentru că nu corelezi doar o singur particulă, ci sute de milioane de molecule și nah, e cam SF. Dar teoretic este posibil.
NOU
@Radu – nu știu cine a demontat-o și cum, dar ce te faci cu experimentele [reușite] de quantum encryption. Le-au demontat și pe alea?
Ne mor valorile, se alege praful…
NOU
Daca stii vreun experiment reusit in care ceva depaseste viteza luminii sigur, zi-ne si noua.
NOU
Nu la viteza luminii mă refeream, ci la quantum entanglement reunit cu postulatul legat de viteza luminii.
Așa cum Mj Tom explica, interpretarea că în cazul QE se depășește viteza luminii, este cel mai probabil greșită.
Fenomenul de QE există, și nu numai că nu a fost demontat, dar se și fac aplicații care să îl folosească.
NOU
Uite d’aia trebuie scoase comentariile stupide din cartile de limba romana. Ca se trezesc unii sa faca analiza pe text si incep sa abereze mai ceva ca aia de trag pe nas sau fumeaza ierburi. Si apoi au pretentia ca elevii sa le invete fara sa-si expuna si punctul lor de vedere, ca altfel nu-i bine si iei nota mica.
NOU
As vrea s-o vad pe Monicuța Anisie cum comenteaza literar asta:
Mult mă mir şi mă badur
Cum stă pizda lângă cur,
Şi nu moare
De putoare.
NOU
@Maddame
La “Fizica povestita” te referi? Daca da, se poate sa impartasesti o opinie despre aceasta?
NOU
Da, la “Fizica povestită” mă refeream.
Mi-a plăcut, dar nu e o carte care să te facă fizician din filolog. Se concentrează foarte tare pe fizica de la 1900 încoace, mecanica newtoniana abia e atinsă.
Dacă ai un pic de venă realistă, merita sa o cumperi. Altfel – noah, e fizică…
Editarea nu mi-a plăcut. Cum ziceam, lipsesc câteva pagini (sunt albe) fix în mijlocul mecanicii cuantice.
Pe de altă parte, e sigura carte de genul ei publicată (după știința mea) în ultimii 30 de ani, în limba română. Deci gg, Cristian Presură!
NOU
Nu am consultat link-ul asa ca nu stiu daca nu ma suprapun cu ce spune nenea, dar Eminescu era foarte la curent cu astronomia, prin prisma faptului ca Veronica luase microbul de la raposatul sot.
Poezia “La steaua” e descriere directa a efectului vitezei luminii. Nu ma mira sa fi avut habar de multe alte chestii, inclusiv tema lui Spiru Haret. Pana la urma in cercurile culte ale vremii se discutau intens tot felul de lucruri….
NOU
Inteleg ca si Eminescu luase microbul de la Veronica. Sau microbii.
NOU
Viceversa. Emin luase in studentie de la fetite si a impartit si Veronicai. De aia si episodul cu soricioaica de la Varatec.
NOU
Vă foarte mulțumesc doamnă Maddame pentru bunăvoință și dorința de a lumina sufletul unui simplu muritor.
Cât despre acuza unei persoane despre un așa numit clickbait, e foarte posibil, numai că sursa indicată nu era corectă.
Și recunosc faptul că, fiind curios din fire și având doar studii liceale absolvite la cursurile de seral ale unui liceu industrial de duzină, încerc să-mi completez lacunele cum pot mai bine.
Drept pentru care sunt încă o dată mulțumitor celor mai luminați ca mine, de la care pot învăța câte ceva.
Cu multă stimă.
NOU
Te răsfeți.
NOU
#amras gg moteky:))
NOU
De ce Nicolae Teslea și nu neaoșul Tesla. De unde și străvechiul obicei românesc de a-și da cu Tesla-n coaie.
NOU
Sau sinonimul “a-ti electriza coaiele”.
NOU
Radio Erevan răspunde: perfect adevărat.
Mai mult decât atât, Eminescu a intuit și apariția microprocesoarelor. Păi nu spune el “Ce-ți pasă ție, chip de lut?”. Circa un secol mai târziu, când au apărut chip-urile, nu fost-au ele făcute din siliciu? Și care este elementul chimic predominant din care este compus lutul? Aud?
NOU
aaaaahahahahahahahahahaha am murit
NOU
@Arhi, pe asta am coclit-o acum vreo 35 de ani, în liceu. Acum mi-am amintit-o
NOU
Bro…
NOU
Eminescu inventeaza microprocesoarele si Nickname inventeaza Monty Python 🙂
NOU
Băi, super tare. Ce ai băut, că un om normal nu se gândea la așa ceva.
Dau share la colegii mei. ( suntem HW developers, numai chipuri de lut avem în cap)
NOU
@Costi: păi am zis eu că aș fi om normal? Sunt marinar.
… hmmm… ce înseamnă HW developer?
NOU
“Întreba domnul meu dacă așa-i au ba, dacă o fi drept că Eminescu a intuit teoria relativității…” Vina pentru această întrebare este a domnului și (poate) a presei care a denaturat afirmațiile lui Cristian Presură 🙂
Tot Presură a spus/scris:
“Nu mi-a fost greu să găsesc adevărul, pornind chiar de la titlul manuscrisului, care este “F.R. Mayer: Observaţiuni asupra puterilor naturii nevieţuitoare”.
Astfel, titlul ne arată că textul lui Eminescu este o traducere după un articol al lui Robert Mayer, care a trăit cu câteva zeci de ani înaintea lui Eminescu.”
Deci Eminescu nici măcar nu a scrijelit din greșeală pe undeva E=mc^2, doar a tradus ce a scris Robert Mayer. Așa zice Cristian Presură; am văzut în articolul postat pe hotnews în 15 ian.
www.hotnews.ro/stiri-esential-23601164-cine-descoperit-teoria-relativitatii-einstein-sau-eminescu.htm
Recomand articolul scris de Presură și faptul că a făcut o paralelă între poezie și fizică, pe data de 15 ianuarie, ziua de naștere a lui Eminescu. El, Presură, fiind doctor în fizică. Ar fi fost ciudat să facă o paralelă între trap și balet, nefiind ziua lui Abi Talent și nici Presură un renumit balerin.
NOU
Corbane, pe unde ai fost, că nu te-am mai văzut de mult! A fost nevoie de Eminescu să te scoată din hibernare…
NOU
a iesit din puscarie, locul pe unde trece fiecare valcean…
NOU
La mulți ani!
Am fost în călătorie să descopăr lumea. Cel mai anevoios drum al inițierii este cel interior, căutându-te pe tine.
NOU
Ai găsit ce căutai?
NOU
Găsit ceva, dar nu imi place. Mai caut. Am descoperit în București și un grup fain care organizează călătorii șamanice.
NOU
Tot în traducerea lui Eminescu cică apar explicati termenii formulei:
“v (puterea de cădere) = md (masa multiplicată cu ridicarea) sau = mc2(masa multiplicată cu repejunea finală ridicată la pătrat)”
Eminescu a tradus energia potențială în puterea de cădere, înălțimea în ridicare și viteza în repejune :))
NOU
E vreun moldovean prezent sa ne spuna daca sunt corecti termenii?
NOU
Știi/Shtitzi de experimentul cu jetul de apă?
Exact! Nu are treabă nici cu emcepatrat, nici cucu-antica.
[Întrerupt, tot pe pământ ajunge ultimul strop….]
*Să mai amintesc de studenta care nu înțelegea despre pata de balegă de pe tavan?
** …sau despre cercetătorii – cu purici lipsiți de picioare?
Vikend mishto!
NOU
E simplu de facut caterinca de astia – fizicienii mioritici, dacopati si restul de indivizi din gasca asta. De ce nu faci caterinca si de fizicienii/procurori care au revolutionat stiinta cu rechizitoriul pentru ‘monstrul din caracal’ Sa ne distram – cum aud baietii destepti de procurorii care au revolutionat stiinta, cad in genunchi si deschid gura pentru testul de urina. Multi labari de dau viteji cu sarmanii dacopati care sunt doar amuzanti insa legat de ceva nashpa rau sunt cacati pe ei si inghit toate aberatiile cu pretextul ca nu e problema lor desi glumele dacopatilor sunt mult mai departe de problemele lor.
NOU
Din pacate, comunismul fiind eliminat fortat din Romania, nu mai putem avea nici femei de servici presedinti, nici poeti care viseaza integrale complexe. Va dati seama daca am fi continuat pe calea corecta ce sateliti ar fi putut construi poetii patriei? Altfel ai fi invatat programare, ca sa te angajezi la corporatie, daca ar fi trebuit ca toate liniile de cod sa rimeze. Cum ar fi aratat economia tarii daca toate coloanele din exceluri ar fi folosit rima incrucisata? Nu avem de unde sa stim, dar eu zic ca ar fi fost estetic mult mai avansata!
NOU
Iar deasupra tuturora va vorbi vrun mititel,
Nu slăvindu-te pe tine… lustruindu-se pe el
Sub a numelui tău umbră. Iată tot ce te aşteaptă.
Ba să vezi… posteritatea este încă şi mai dreaptă.
Neputând să te ajungă, crezi c-or vrea să te admire?
Ei vor aplauda desigur biografia subţire
Care s-o-ncerca s-arate că n-ai fost vrun lucru mare,
C-ai fost om cum sunt şi dânşii… Măgulit e fiecare
Că n-ai fost mai mult ca dânsul. Şi prostatecele nări
Şi le umflă orişicine în savante adunări
Când de tine se vorbeşte. S-a-nţeles de mai nainte
C-o ironică grimasă să te laude-n cuvinte.
Astfel încăput pe mâna a oricărui, te va drege,
Rele-or zice că sunt toate câte nu vor înţelege…
Dar afară de acestea, vor căta vieţii tale
Să-i găsească pete multe, răutăţi şi mici scandale –
Astea toate te apropie de dânşii… Nu lumina
Ce în lume-ai revărsat-o, ci păcatele şi vina,
Oboseala, slăbiciunea, toate relele ce sunt
Într-un mod fatal legate de o mână de pământ;
Toate micile mizerii unui suflet chinuit
Mult mai mult îi vor atrage decât tot ce ai gândit.
NOU
După un studiu profund, femeile au fost singularitatea unde interesele celor E la pătrat s-au intersectat. Cam aici se termina asemănarea dintre ei. Comparam mere cu pere.
NOU
Doamna Maddame, va rog io sa incetatz cu articolele astea , io urmaresc blogu asta de pe vremea lu’ gottfried intaiul, io vreu sa citesc ghid de emigrare in olanda pe bani multi, vreau sa aud de bule in care traiesc oameni superiori, femei care ineseala barbati, mashini cu potentza mare si bmw-ie pa linia de tramvai, ardeleni idioti si moldoveni iubareti, usr -e si politica , ne obosesti cu fizica, bleah , asa ceva nu exista.
NOU
Nu voiam, dar m-ai convins.
NOU
@Corban
Lasa naibii ciupercile si sectele, domnule Corban! Calatoriile spirituale de felul asta, pot lua directii teribile! Ratacind in lumi paralele, nu ai cum sa te regasesti, nu ai cum sa fii liber urmand un drum dictat si stabilit de altii!
Viata e frumoasa daca stii sa o traiesti cu bune si rele. Umple golul din suflet cu lucruri simple, frumoase, curate, aflate la indemana oricui.
Turnul Babel chiar a existat. Ne vom prabusi la final, oricat de mult am crede ca putem atinge cunoasterea absoluta. Nu ne este rezervata atata timp cat suntem muritori. Desigur New Age spune altceva, adica minciuni!
Intra spontan intr-o Biserica, vezi ce simti. Eu de fiecare data simt Inaltare!
Succes!
NOU
@Daria: şi io m-aş simți bine c-o casă (Catedrala Prostirii Neamului, mașină (Mercedes-Benz S600 MaybachAMG) și
cont în bancă (doar 2,5 milioane € făcut la ultimul pelerinaj la Proasta Paraschiva șamd) precum PFA Daniel. Așa înălțare aș simți…
NOU
@John Temple
Suntem diferiti, ne inalta si coboara lucruri diferite.
NOU
Funar stia ca Einstein i-a furat teoria relativitatii de atatia ani iar voi l-ati luat in ras… www.youtube.com/watch?v=5gSf84O8Jj0
NOU
Frumos articolul, o singura observatie doar (in calitatea mea totusi de inginer chimist) : Einstein a dovedit existenta moleculelor, nu a atomilor.
NOU
Mai las un comentariu totusi pentru acuratete. Nu eram sigur azi dimineata, m-am tot chinuit sa-mi aduc aminte de Leibniz asta si ale lui teoreme, cand naiba a scris el cu manuta lui ca E=MVpatrat numai ca n-am avut timp si am lasat comentariul precedent doar cu jumate de idee. Mai pe seara am mai verificat, am mai intrebat si n-am gasit neam de E=MVpatrat din care sa se fi inspirat nenea Opiatra cu E=mCpatrat. Din cate imi aduceam aminte (si internetul imi confirma) nenea Leibniz o ardea mai mult cu geometria si mai putin cu fizica. Plus ca nici in liceu nici in facultate n-am auzit de e=mvpatrat .Daca nu cumva m-a lovit alzheimerul prea devreme o rog deci pe madamme sa demonstreze faza asta, altfel n-as prea mai crede-o, mai ales dupa incurcareala cu moleculele si atomii.
NOU
efectiv primul link din google, adica wikipedia. la fel de efectiv, la cautarea leibnitz plus formula ti se returneaza inclusiv toate istoria posibila din spatele ei
The principle in classical mechanics that E ∝ mv2 was first developed by Gottfried Leibniz and Johann Bernoulli, who described kinetic energy as the living force, vis viva
en.wikipedia.org/wiki/Kinetic_energy
acum, o opinie personala, fiecare băiețel care s-a visat om de stiinta dar a ajuns it-ist simte nevoia sa demonstreze cuiva, oricui, ca poate si ar fi putut mai mult. nu mi-o lua in nume de rau, dar daca ti-a ridicat probleme o cautare pe google, discutia cu tine despre fizica este minim rizibila.
tu de fapt ce ai vrut sa demonstrezi? in afara de inabilitati tehnice de baza?
NOU
Nu sunt nici om de stiinta nici it-ist si nici nu m-am visat asa ceva. Am spus doar-cu scuza alzheimerista invocata deja- ca nu-mi aduc aminte de formula asta, si acum inteleg si de ce, nu se studia in liceu translational kinetic energy, si vezi ca formula e totusi ce-a zis maddame, dar pe doi. Depre molecule nimic, nu dam link?
NOU
Pentru persoanele mai trecute de 45 poti sa inlocuiesti it-ist cu inginer.
“Leibniz’s vis viva (Latin for “living force”) is mv2, twice the modern kinetic energy”
NOU
Einstein a demonstrat matematic existenta atomilor, pornind de la miscarea browniana.
Thomson si Rutherford au demonstrat ca atomii sunt divizibili.
Uite si link. www.space.com/how-did-we-discover-atoms.html
Also: pentru ca energia cinetica “moderna” se calculeaza ca 1/2 din “forta vie” a lui Leibniz, dar nu asta era subiectul articolului, am folosit termenul de “relatie”, nu “formula”, si am scris “aproximativ” in paranteza. Pentru puristii de tastatura, savvy?
NOU
“30 aprilie: Einstein trimite al doilea articol, in care arata cum se pot calcula Numarul lui Avogadro si dimensiunea MOLECULELOR, studiind miscarea lor intr-o solutie. Acest articol a fost acceptat si ca teza de doctorat, aparand in Annalen der Physik doar in ianuarie 1906. Este pe locul trei ca celebritate, dar pe unul din primele locuri privind numarul de citari de care s-a bucurat in acei ani. Einstein dedica teza de doctorat prietenului sau Marcel Grosmann, fost coleg la ETH.”
Si totusi n-am inteles ce-are energia cinetica Ec=mvpatrat pe doi cu energia E, de cu totul alta natura-insemnand energia inmagazinata intr-un corp stationar de o masa oarecare, ca ahaa, de-acolo i-a venit lui ideea. Poate i-o fi venit si de-acolo, dar altuia inaintea lui nu i-a mai venit.Plus ca el a mai si demonstrat-o matematic.Si hai mai usor cu ironiile, e o dezbatere de idei pana la urma.
NOU
@octavian O dezbatere de idei in care tu ataci autosuficient si stupid. Combinatia asta de autosuficienta cu stupiditate este oribila si oarecum specifica ITstului de duzina de astazi.
Apoi te si plangi ca esti ironizat.
Genul asta de mizerie este ignorata, dar ignoranta nu face decat sa va ajute pe voi. Cineva trebuie sa-ti spuna ca nu te duce capul.
Nu te duce Octavian, daca te ducea ai fi intrebat umil de ce energia kinetica este atat de asemanatoare cu energia nucleara si ti s-r fi raspuns civilizat. Stii ca intr-o reactie fusion sau de fisiune atomi se lovesc violent intre ei ? Nu iti suna deloc cunosc, este ?